![]() |
#721 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sterylkowo-kastracyjny wątek wsparcia ;D
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
a jaki czas po kastracji kotu poprawi sie na umyśle?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zadomowienie
|
Wszystko zalezy od kota...U psow opadanie poziomu hormonow moze trwac kilka miesiacy...
Jak jest z kotami nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Przyczajenie
|
no nie wiem, jak wytrzymała 6 dni to jeszcze trzy da radę, wet powiedziała: nie ściągać do niedzieli- do zdjęcia szwów.
I to samo miała przedwczoraj co u jednej z koleżanek, ![]() ![]() ![]() ale już mamy to za sobą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się wydaje, że kot nie szarpałby gdyby go to bolało. Ja się bardziej bałam o to, że rana jest świeża, niezrośnięta a kot wyjmie szwy.......
![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sterylizacja/kastracja zwierząt, a odpowiednia opieka i karmienie.
ja mam kotkę, miesiąc temu miała sterylkę. Nie uważam że sterylizacja to choroba i trzeba zmienić nawyki żywieniowe. Moja kotka ma nadmiar energii i póki co nie tyje. Tyć może i kot nie kastrowany.
Ale temat umarł a może być ciekawie ![]()
![]() |
![]() |
#728 |
Rozeznanie
|
To już jutro ten dzień-kastracja mojego kocurka. Czy po tym zabiegu też zostają szwy?
Nie narażam życia. Noszę rewolwer. Życie musi być podniecające. W przeciwnym razie nie jest warte jednego naboju. Isaac Baschevis Singer, "Spuścizna" http://www.lastfm.pl/user/K-H/ A czego Ty słuchasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz jest 3 tygodnie po zabiegu i nadal kawałki tych szwów tkwią w strupkach. czy to normalne? czy one odpadną ze strupkiem czy może powinny zniknąć, tj rozpuścić się? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Wtajemniczenie
|
szwy rozpuszczalne podobno do ok 3 m-cy moga sie rozpuszczać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zakorzenienie
|
u mnie Mały Kotek był kastrowany jak miał 7 miesięcy, za dwa tygodnie kończy 2 lata i na umyśle mu się nie poprawiło
![]() ale to brytyjczyk, a ja czytałam, że one dojrzałość emocjonalną osiągają w wieku trzech lat, więc daję mu jeszcze rok na ogarnięcie się ![]() za to Duży Kotek był kastrowany jak miał około półtora roku, ja go przygarnęłam mniej więcej miesiąc po kastracji - i jeszcze przez ok. 3 miesiące pobytu u nas śpiewał całe noce gardłowo i lekko podśmiardywał. z czasem się to wyciszyło i znormalniał ![]() niestety bardzo utył w tych pierwszych miesiącach u nas i taki lekko utyty już pewnie zostanie. tzn nie jest grubaskiem, ale wyhodował sobie piękną fałdkę pokastracyjną ![]() to w sumie nasza wina, bo Mały Kotek nie utył po kastracji nic a nic, nie miał zwiększonego apetytu, ale też my pilnowaliśmy jego diety. jak wzięliśmy Dużego Kotka to to był futrzany worek kości (mimo znacznej wagi - 6kg - wychudzony straszliwie) i chcieliśmy go po prostu odkarmić. a on swój apetyt miał, Małemu podżerał no i teraz ciut mu sadełka zbywa, waży niecałe 9kg, a wet twierdzi, że przy jego gabarytach 7-8kg to byłaby waga idealna. cóż, jest na diecie ![]() także przyłączam się do ostrzeżeń pod kątem ostrożnego karmienia kotków po kastracji/sterylizacji, właśnie przez te pierwsze kilka miesięcy - najłatwiej jest wtedy kota utuczyć, bo przez zaburzenia hormonalne wiele osobników przestaje kontrolować głód. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale się stresuję przed jutrem ![]()
Nie narażam życia. Noszę rewolwer. Życie musi być podniecające. W przeciwnym razie nie jest warte jednego naboju. Isaac Baschevis Singer, "Spuścizna" http://www.lastfm.pl/user/K-H/ A czego Ty słuchasz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() po kastracji u kota nie zakłada sie zadnych szwów, no chyba ze kot byl wnetrem i nie mial jadra w mosznie. Edytowane przez esfira Czas edycji: 2010-03-04 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Dziś rano mój mały kastrat demolował mi mieszkanie domagając się śniadanka
![]() Co za upierdek. Mógłby już zmądrzeć trochę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Rozeznanie
|
I po zabiegu... Nadal kotek jest bardzo przymulony i jeszcze nie ma apetytu, chodzi niepewnie i ogólnie jest bardzo bierny. Po jakimś czasie nieustannych miauczeń jest inaczej. Mam nadzieję że jutro będzie już lepiej. Na razie go nie poznaję...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, o 16 odebrałam kotka po kastracji od weterynarza. Martwię się, bo kotek jest strasznie zamulony i w ogóle jakoś źle wygląda. Cały czas leży koło mnie na łóżku i śpi. Nawet nie chce pić. Wiem, że narkoza itd, ale i tak denerwuję się...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
To zalezy od organizmu chyba, ale jesli rano/jutro wciaz bedzie zamulony i nie dojdzie do siebie pędem do weta bo moze sie okazac ze cos podczas narkozy poszlo nie tak...pierwszy dzien, wieczor zawsze jest cięzki i zwierzak jest zamulony i słaby po narkozie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
Marea dzięki za odpowiedź
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Wtajemniczenie
|
We wtorek6-cio letni pies moich rodziców miał kastrację i usówanie kamienia nazębnego, 2 w 1
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Przyczajenie
|
DO WSZYSTKICH KTÓRZY BALI SIĘ LUB BOJĄ KASTRACJI I STERYLKI
![]() Naprawdę sama na własnej kici przekonałam się że to tylko dzień lub dwa niedyspozycji i będzie ok. Ja swoją sterylizowałam 19 lutego i pisałam o tym, dzisiaj mijają trzy tygodnie i śladu po zabiegu ani ani ![]() była tylko ograniczona ruchowo przez 6 dni przez kaftaniczek założony po zabiegu ale po zdjęciu go - wróciła moja kochana wariatka ![]() No tylko apetyt jakby większy teraz ma - ale ponoć tak jest po tych zabiegach... pozdrawiam gorąco aha ps: a w jakim celu zastrzyk z antybiotykiem po kastracji? bo moja kicia nie miała nic takiego - pytanie do ,,moonlight eyes" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Wtajemniczenie
|
Weci zazwyczaj dają po kastracji/sterylizacji zastrzyk przeciwbólowy dlugo dzialajacy i antybiotyk w zastrzyku zeby nic zlego sie w organizmie nie działo...
Kotka podwórkowa która oddałam na sterylke dlugo miała chronicznie katar, łzawiące oczy...po tym antybiotyku po sterylce pięknie wszytsko przeszło i cała zime sie trzymała zdrowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
antybiotyk podaje się po operacji osłonowo, żeby nie zrobiło się zakażenie. Antybiotyk podaje się zaraz po operacji lub wręcz zaraz przed operacją, zazwyczaj nie trzeba go podawać ponownie, jeśli z kotem wszystko jest w porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
Weterynarz jeszcze przed kastracją powiedział, że dwa dni po będę musiała przyjść z kotem na antybiotyk jeszcze (20 zł), więc to raczej nie kwestia tego, że coś poszło nie tak. Bo kot czuje się świetnie na szczęście.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tą miarką też bym nie przesadzała. Mam w domu 2 kastraty i kotkę. Suche stoi cały dzien w misce (własnie to dla kastratów) i jedzą kiedy chcą. Rusek wzorowo waży 4 kg (+/- 0,1) a dachowiec (w typie norweskiego leśnego) ok 4,5 kg. Uważam, że wcale nie są upasione mimo że do miski mają dostęp cały czas. Ważne jest żeby obserwować własnego kota bo jak się nasłucha czlowiek mitów i legend o tym jakie to generalnie są koty po kastracji a potem kot nie zachowuje sie w ten sposób to właściciele sądzą że coś jest nie tak. Jeśli kot jest ruchliwy, bawi się, biega, nie ma przeciwskazań żeby jadł tyle ile potrzebuje i nie chodził głodny a nie tyle ile mu miarka odmierzy. Jeśli kot nie dojada wszystkiego z miski, może lepiej serwować mu 2-3 razy dziennie mniejsze porcje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Rozeznanie
|
no to jednak nie są naciągane skoro coś robią
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | ||
Zakorzenienie
|
Dlaczego sterylizacja jest wazna?
Poproszona o rozeslanie do znajomych, przypomne juz zapewne oswieconym wizazankom czemu sterylizacja jest wazna. http://www.youtube.com/watch?v=nNxImwFJDUc
Do czytania: http://www.arka.strefa.pl/Akcja-2010...acji_2010.html
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny trzymajcie kciuki, dziś o 12 moja koteczka zostanie wysterylizowana
![]() ![]()
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
i jak kotka?
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Motylku za zainteresowanie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:55.