storczyk (orchidea) cz.III - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-19, 12:08   #721
Ariena
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ariena mnie też marzy się taki nakrapiany żółtek. Widziałam kiedyś takiego w LM ale był marny i nie kupiłam a teraz nigdzie takiego nie mogę znaleźć. Te kropki miał aż wypukłe. Był śliczny. Mówiłam że wyglądał jak budyń waniliowy pokropiony sokiem malinowym... Ach jak ja chcę mieć taki budyń!!!!
Wiesz co jak patrzę na niego to mam ochotę zjeść.
Mój też jest marny, ale liczę że się odwdzięczy kwiatuszkami i pędami za uratowanie życia.
Stary 2010-05-19, 12:26   #722
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Mój też jest marny, ale liczę że się odwdzięczy kwiatuszkami i pędami za uratowanie życia.

ja tez mam ochote, tymbardziej ze kocham budyn

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 15:18   #723
Monii...
Raczkowanie

Dziewczyny ale naskrobałyście Później nadrobię Homebase dziś zaliczony, miałam kupić tylko i wyłącznie kubeczek na pędzle a wyszłam z 3 storkami w siatce
Ja nie wiem jak je pomieszczę bo miejsca już totalnie brak Najgorzej będzie jak postanowię się przeprowadzić ojjoj
Storczyki były przecenione, więc stan taki sobie ale przynajmniej korzenie nie są przelane i wiem jakie kolory i jeden nawet pęda ma nowego ale taki skręcony w pętelkę że nawet nie próbuję rozkręcać bo się połamie. No nic kwiaty będą nisko Tak na szybko fotki storki jeszcze w kąpieli. Jeden z nich ma kwiaty oklapnięte ale może postawią się
Monii... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 15:32   #724
jola2243
Zakorzenienie

Keiki ma 6 miesięcy, wsadziłam do podłoża i się trzyma na razie, zobaczymy czy mamut da radę, najlepsze jest to, że roślina mateczna ma jeszcze 1 keiki, ale małe, zobaczę co teraz zrobi, bo w listopadzie przekwitł pęd z liścia sercowego

a teraz tararam przedstawiam moją miltonkę, pojechałam do kauflanda na zakupy, patrzę storki są, jedna paleta była po 24.99 były, już miałam w ręu jednego łososiowego, a patrzę w środku palety jakiś inny kwiatek stoi, myślałam, że to cambria, ale na etykietce było napisane miltonia, i po kwiatach poznałam, ale ceny nie było, poszłam zapytać, czy miltonie w tej samej cenie co storki, czy droższe, a ona mówi że za 19,99, to ja migiem do kasy, bo ona tam sama jedyna była i tak mam wcześniejszy prezent na dzień mamy, widać że jest na maksa przesuszona, przez to część kwiatów się nie otworzyła jeszcze, ale ma aż 4 pędy, dwa kwitną i dwa rosną, mają zawiązane pąki już, ale miałam farta za tą kasę taki okaz
Aha w biedronkach storki będą 24.05, więc w poniedziałek ruszamy na polowanko

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:16   #725
Ariena
Zakorzenienie

Myślę, że w Biedronie będą wcześniej, ostatnio były tydzień wcześniej. Mam biedronę pod domem, dziś byłam ale nie ma jeszcze.
W Tesco już są po 19.90 ale u mnie same białe, różowe, jeden łosoś (mam już takiego), różowe ciemne (ale jakoś mnie nie przekonały),także bida z nędzą.
Stary 2010-05-19, 17:53   #726
pucca87
Raczkowanie

Wiecie co mi sie dzisiaj śniło...masakra Śniło mi sie że koleżanka napisała do mnie że wysłała mi paczkę niespodziankę...no to czekałam i czekałam, przyszła w końcu, otwieram a tam morze storasów(rano dziwiło mnie jak w takiej małej paczce się tyle zmieściło)i były takie kolorowe że szok...nawet ciemnoniebieskie aż załuję że to tylko sen ...z drugiej strony, gdzie ja bym je pomieściła...

Wczoraj wpakowałam 3korzennego storka do grubej kory jak radziła mi doriskap,ale nie wiem ile mam go nie podlewać? Boje się że jak za długo nie będzie miał wody to mi umrze... Odpiszcie prosze
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 17:59   #727
jola2243
Zakorzenienie

he, he mi też dziś śniły się storki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-19, 18:19   #728
Ariena
Zakorzenienie

A ja się kiedyś obudziłam w środku nocy, obudziłam TŻ, bo szukałam storków pod jego kołdrą. Miałam pretensje do niego że mi je schował i żeby wyciągnął je bo na pewno tam są!
Pamiętałam nawet rano o tym i dopiero wtedy to doszło do mnie co ja wyprawiałam.

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Wczoraj wpakowałam 3korzennego storka do grubej kory jak radziła mi doriskap,ale nie wiem ile mam go nie podlewać? Boje się że jak za długo nie będzie miał wody to mi umrze... Odpiszcie prosze
Tak parę dni.. Może w piątek, sobotę podlej. Spokojnie, moje dwa też miały 3 korzenie po przesadzeniu. Wsadzone do grubej kory w podziurawionej doniczce i częściej je podlewam niż inne.
Stary 2010-05-19, 19:07   #729
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pucca87 Pokaż wiadomość
Wiecie co mi sie dzisiaj śniło...masakra Śniło mi sie że koleżanka napisała do mnie że wysłała mi paczkę niespodziankę...no to czekałam i czekałam, przyszła w końcu, otwieram a tam morze storasów(rano dziwiło mnie jak w takiej małej paczce się tyle zmieściło)i były takie kolorowe że szok...nawet ciemnoniebieskie aż załuję że to tylko sen ...z drugiej strony, gdzie ja bym je pomieściła...

Pucca ja namaczałam swojego po przeschnięciu kory, robiłam także okłady z mokrych ręczniczków na listki (okłady doradziła mi Norka)

U mnie pomogło, mam nadzieję, że Tobie także się uda

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-05-19 o 19:09
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:28   #730
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Yyyyy to ty już masz budynia?!?! I chcesz jeszcze jednego? Co za zachłanna bestia! Ja nie mam żadnego a ta chce mieć dwa! I gdzie tu sprawiedliwość?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 20:52   #731
evilcia
Zadomowienie

Mój piegusek zrzuca kwiatki Za szybko się cieszyłam (( Tzn. widać, że puszcza nowe pąki (ale już jednego zdążył ususzyć..) Ale zrzuca kwiatki, które miał do tej pory i wcale nie jakoś długo, bo sporo otworzył dopiero po przywiezieniu do domu (czyli około 2 miesiące temu) Buuuuuuuuuu!!!!
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-19, 21:46   #732
norka27
Zakorzenienie

Paula spokojnie, daj mu czas. Jesli masz go do soboty to nie jest dlugo ipewnie za kilka dni paki sie otworza, otwieranie na sile nic nie da,mozesz tylko zmarnowac kwiatki. Ja przy mega nabrzmialych pakach ostatnio czekalam 2 tygodnie zanim sie otworzyly. Raz kupilam kwiat z pakami ktore przez 2,5 miesiaca sie nie otworzyly i zmarnialy a 2 ktore sie otworzyly jakies skarlowaciale byly, wiec on moze chory byl ale zwyczajnie powinny sie otworzyc. Ciewrpliwosci, prosze On ci to wynagrodzi zapewne.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 07:26   #733
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
A ja się kiedyś obudziłam w środku nocy, obudziłam TŻ, bo szukałam storków pod jego kołdrą. Miałam pretensje do niego że mi je schował i żeby wyciągnął je bo na pewno tam są!
Pamiętałam nawet rano o tym i dopiero wtedy to doszło do mnie co ja wyprawiałam.
Cytat:

Tak parę dni.. Może w piątek, sobotę podlej. Spokojnie, moje dwa też miały 3 korzenie po przesadzeniu. Wsadzone do grubej kory w podziurawionej doniczce i częściej je podlewam niż inne.

hahahahah mnie tez ostatnio sie snily storki i zapomnialam wam wlasnie o tym napisac..dziewczyny to juz naprawde robi sie chore

Stary 2010-05-20, 11:54   #734
Ariena
Zakorzenienie

Popatrzcie
Jak nie znajdę pracy to wyjadę do Holandii i będę mieć takie widoki na co dzień.
Stary 2010-05-20, 12:28   #735
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Popatrzcie
Jak nie znajdę pracy to wyjadę do Holandii i będę mieć takie widoki na co dzień.
o mamo co za widok,a ten storasek z 2 fotki-budyniowy z plamkami cudooooo

ps: nie wiem czy dlugo bys tam popracowala,znajac zycie wynioslabys polowe do domu

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2010-05-20 o 12:44
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 12:40   #736
deotymka
Raczkowanie

GG do deotymka

Hej
Tak się zastanawiam czy nie kupić moim storczykom mikoryzy. Widziałam ze pisałyście ze stosowałyście na swoje kwiatki. I jak sie po niej sprawują?
I czy lepiej kupić mikoryzę w strzykawce czy w granulacie? (podobno ta druga wolniej się wypłukuje )
Podzielcie się swoją opinią

Ariena, zazdrość bierze o taką pracę
deotymka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 13:27   #737
Wenila
Wtajemniczenie

Cytat:
Popatrzcie
praca marzenie dla mnie, Jak w bajce. Jeszcze jakby w okolicy znajdywały się pola tulipanów to mogłabym tam spędzić resztę życia
Stary 2010-05-20, 13:48   #738
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
o mamo co za widok,a ten storasek z 2 fotki-budyniowy z plamkami cudooooo

ps: nie wiem czy dlugo bys tam popracowala,znajac zycie wynioslabys polowe do domu
W ogóle te budyniowe z 2 fotki są....mniamuśne

Cytat:
Napisane przez deotymka Pokaż wiadomość
Hej
Tak się zastanawiam czy nie kupić moim storczykom mikoryzy. Widziałam ze pisałyście ze stosowałyście na swoje kwiatki. I jak sie po niej sprawują?
I czy lepiej kupić mikoryzę w strzykawce czy w granulacie? (podobno ta druga wolniej się wypłukuje )
Podzielcie się swoją opinią

Ariena, zazdrość bierze o taką pracę
Wiesz...liczę na to z całego serca że znajdę coś tutaj! Bo samego TŻ nie zostawię, a bez sensu żeby on rezygnował z dobrej pracy by jechać ze mną. Chyba że będzie naprawdę bardzo bardzo źle...to Holandia wydaje mi się jedyny sensowny kraj i jedyna sensowna praca przy kwiatach-przynajmniej coś co lubię.

Co do mikoryzy to ja zastosowałam tą w strzykawce na dwóch storach. Niestety z jednym za dużo kombinowałam i głupia wyciągnęłam go znowu po zastosowaniu mikoryzy (chodzi mi o ciapkowego bordo). Także jemu to raczej nie pomogło, bo pewnie po wyciągnięciu całego podłoża i wsadzeniu spowrotem ta mikoryza się pogorszyła. Jednak teraz storas przedłuża stare korzenie - W KOŃCU!
Natomiast białemu chyba pomogło bo puszcza całkiem nowe korzenie i przedłuża stare jak szalony.
Jednak... drugi raz bym zastosowała granulat, jakoś wydaje mi się lepszy sposób aplkacji, mikoryza cała miesza się z podłożem, bo ta w płynie to mi wypłynęła dołem. W końcu skończyło się na tym, że wlałam wody do tej wypłyniętej i wsadziłam doniczki do tego także nie wiem ile mikoryzy się dostało do podłoża, ah beznadzieja w ogóle.
Stary 2010-05-20, 13:49   #739
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Ariena jadę z tobą! PLEASE!!! Weź mnie!! Zwinę się w taki malutki kłębuszek i wciśniesz mnie do plecaka albo do torby! Byłybyśmy idealnymi pracownicami! Siedziałybyśmy w pracy 24 h na dobę i doglądały każdego storasa z osobna! Haha. Tylko problem z pensją bo chyba byśmy odbierały w storczykach albo tak jak mówi bierka byśmy połowę wyniosły, hahaha.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-20, 14:08   #740
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
praca marzenie dla mnie, Jak w bajce. Jeszcze jakby w okolicy znajdywały się pola tulipanów to mogłabym tam spędzić resztę życia
No dokładnie... Szkoda tylko że nie w Polsce.

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ariena jadę z tobą! PLEASE!!! Weź mnie!! Zwinę się w taki malutki kłębuszek i wciśniesz mnie do plecaka albo do torby! Byłybyśmy idealnymi pracownicami! Siedziałybyśmy w pracy 24 h na dobę i doglądały każdego storasa z osobna! Haha. Tylko problem z pensją bo chyba byśmy odbierały w storczykach albo tak jak mówi bierka byśmy połowę wyniosły, hahaha.
Bardzo chętnie, bo sama nie pojadę. No ale na razie nie jadę, zobaczę pod koniec roku. To by trzeba było znaleźć godną zaufania agencję pracy co ludzi tam wysyła. Pewna sąsiadka mojej mamy tak wyjechała i robi przy kwiatach i jest bardzo zadowolona.
Chyba faktycznie połowę byśmy wyniosły hehehe. Ja bym tam mogła spać wśród storczyków. Budziłabym się i by się na mnie taki patrzył budyniowy
Stary 2010-05-20, 14:22   #741
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
No dokładnie... Szkoda tylko że nie w Polsce.

Bardzo chętnie, bo sama nie pojadę. No ale na razie nie jadę, zobaczę pod koniec roku. To by trzeba było znaleźć godną zaufania agencję pracy co ludzi tam wysyła. Pewna sąsiadka mojej mamy tak wyjechała i robi przy kwiatach i jest bardzo zadowolona.
Chyba faktycznie połowę byśmy wyniosły hehehe. Ja bym tam mogła spać wśród storczyków. Budziłabym się i by się na mnie taki patrzył budyniowy

nie zostawiajcie mnie tu!!!!!!!!!!!!

Stary 2010-05-20, 15:58   #742
kasiandra87
Raczkowanie

Hej! Jestem poczatkujaca jesli chodzi o storczyki. Jakies 2lata temu mialam mojego pierwszego phalaenopsisa,ale szybko mi zmarnial i nie dalo sie go uratowac. Dlugo sie zastanawialam nad kupnem drugiego poniewaz balam sie,ze usmierce go tak szybko jak poprzedniego...:confused: 2 dni temu zakupilam bialego phalaenopsisa i chcialabym sie cieszyc nim jak najdluzej. Prosze Was o jakies wskazowki :-)

Oto moj okaz:
kasiandra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 16:10   #743
jola2243
Zakorzenienie

Wygląda bardzo ładnie, zdrowe korzonki itd, o uprawie tych pięknych kwiatów jest cały ten wąteczek, zapraszam do lektury

Stary 2010-05-20, 16:15   #744
kasiandra87
Raczkowanie

Dziekuje za szybka odpowiedz jola2243

Czytam, czytam... Jesli nie bede czegos wiedziala napisze
kasiandra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 16:19   #745
jola2243
Zakorzenienie

Jak przeczytasz i nie będziesz wiedziała czegoś to wal śmiało, tu same swojaki- storczykowe mamusie

Stary 2010-05-20, 16:50   #746
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Ariena to się szykujemy pod koniec roku na inwazję na holenderskie storasy. No problem! Ja z chęcią rzucę moją robotę w pi***u!
Byłam dzisiaj w LM i kupiłam 2 budynie! Nie mogłam się powstrzymać zwłaszcza, że miałam dzisiaj mega stresa w pracy i musiałam się porządnie pocieszyć, jeden storas by nie dał rady. Oto moje budynie.
Stary 2010-05-20, 16:54   #747
jola2243
Zakorzenienie

Maja ty farciaro

Stary 2010-05-20, 17:49   #748
zmienniczka
Zadomowienie

ta... pocieszanie? wezcie sie bujajcie...

POMOCY!!!! NA DOLE ZDJĘCIA !!!

Bylam dzis w agrocentrum...wymyslilam sobie, ze kupie sobie storka i wsadze go do szklanego wysokiego naczynia. widzialam ostatnio wande jak tak sobie rosla bez podloza. ja nie mam kasy na wande, jest strasznie droga (przynajmniej u mnie w kielcach wraz z naczyniem krzyczeli za nia 190 zl) i babka powiedziala, ze spoko moge storasa falka nawet wlozyc w keramzyt i do naczynia. no wiec zachecona wzielam falka limonkowego 1pedowego ale mial bardzo wiele paczkow, dorodny 1 slowem.......przynajmniej taki sie wydawal na 1 rzut oka...bo....

...bo kiedy wrocilam do domu i zdjelam folie okazalo sie ze ma tylko 1 zdrowego liscia i to tak nadlamanego, ze wisial na ostatnim wlosku, nie bylo sensu go trzymac w takim stanie bo i tak by zzolkl wiec odcielam... cholera nie wiem czy slepa bylam czy juz mi sie tak od przegladania tych storasow pomieszalo we lbie i w oczach ale moj nowy storas okazal sie miec grzyba babka zapewniala mnie ze to tylko mechaniczne uszkodzenia i poparzenie sloneczne...a ja glupia uwierzylam...doniczka byla cala zagloniona..mimo pedow i kwiatow musialam sprawdzic korzenie i wymienic podloze - same spojrzcie na korzenie..to zle ze sa zolte prawda? suche i zgnile obcielam-niewiele wprawdzie i zasypalam cynamonem. nie wiem jednak coz zoltymi? no i te liscie przy nasadzie..cale w plamach..chyba sie rozrycze...

jak go ratowac?????????

Zdjęcia

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-20 o 18:15
Stary 2010-05-20, 18:26   #749
Ariena
Zakorzenienie

Maja 77 boskie!!!! Poproszę o więcej zdjęć. Nie wiem który mi się bardziej podoba, chyba ten ciemniejszy bo nie mam takiego. Tego po lewej to mam podobnego.

Zmienniczka mogą być żółte...ważne by nie było miękkich z "kisielem" w środku, albo suchych jak wiór.
Co do plam to jak zwykle zastosuj roztwór wody z ludwikiem i spirytusem. Te małe okrągłe kropki to tak jakby coś go podgryzało-jakieś owady. Co do ciemnych plamek to nie mam pojęcia co to.
Stary 2010-05-20, 18:44   #750
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Zmienniczka Nie obcinaj żółtych jeśli są twarde !!! przetrzyj listki i jak masz użyj topsin na grzyba to mi przychodzi narazie do głowy ale możę dziewczyny coś mądrzejszego wymyślą?

Maja jak zwykle wyśmienity gust! Ja byłam w LM ale kiepsko było okrutnie pewnie przed dniem matki bo ma być dostawa i sama niewiem gdzie polować do LM czy biedrony...

PS.jak się mój ulubieniec z ostatniego avatarka miewa ?

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-05-20 o 18:47
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości