![]() |
#721 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Hejka! dołącam do wątku. Kompletuję pieluszki dla małej Niuniu, która za miesiac do nas przyjdzie na ten świat.
Na początku DZIĘKUJE ZA TEN WĄTEK. Potrzebowałam wsparcia, bo kolezanki słyszac, ze chce uzywac pieluszek wielorazowych mówia "Przejdzie Ci", albo "Nawet nie próbuj". co jak sie domyslacie jest dobijające. Jedyna osoba mnie wspierającą jest mój Pan ![]() ![]() Do rzeczy! Kompletuje zestaw poczatkowy. Chce miec po 2 sztukach z rodzaju aby zobaczyc co mi i tyłeczkowi Niuni najbardziej będzie pasowac. Na razie mam: wkałdy z mikrofibry 6 szt. i z bambusa 2szt. 2 kieszonki MINKEE 2 pieluszki eko bobolider, też kieszonki Oczywiście 20 szt. tetrowych ![]() Majteczki foliowe. Czytałam, że kieszonki moga nie pasowac dla małych niemowlaczków i podnosic im pupkę, zatem pytanie do Was, czy http://www.pieluszkarnia.pl/product-...welniany-.html taki otlacz bawełniany bedzie ok? a może lepsza będzie pieluszka formowana? Ogólnie co wybrac dla najmłodszej Niuni? P.S w najbliższym czasie każe się zawieźć do IKEI po recznikczki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Wtajemniczenie
|
tego otulacza nie znam, sądząc z komentarzy, można by go wypróbować; ja miałam imse vimse, też z rzepami i wydaje mi się, że dla mniejszych dzieci lepiej sprawdzają się napy, bo rzepy potrafią zadrapać brzuszek. Przynajmniej u nas tak się zdarzało.
Majteczek foliowych nie polecam używać, bo się w tym pupka może zaparzyć, zwykła ceratka jest nieoddychająca, lepsze będą ze 2 otulacze pulowe. Do pieluszki formowanej też będziesz potrzebować otulacza. Możesz na próbę kupić ze 2 rozmiarowe formowanki, może Ci się spodobają; ja miałam wręcz formowanki one size z nappime, leżały świetnie, ale to się chyba rzadko zdarza, lepsze są dla małych dzieci rozmiarówki. Najbardziej faktycznie sprawdzała się tetra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie co do pieluszek z rzepami to czy taki rzep sie przypadkiem szybko nie zuzywa? Bo te 8 szt co ostatnio kupilam sa na napy a teraz kupilam 12 na rzepy i nie wiem czy dobrze zrobilam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Co to są majteczki foliowe?????????? Przecież folia nie oddycha!!!! 2. Będę szczera 20 sztuk tetry przy noworodku idzię na dzień dobry - do podcierania buzi, do kapieli i bum nie masz co wsadzić do otulacza. 3. Mam ten otulacz, przyszedł mi z okazji dnia bez dostawy i bedę szczera odradzam otulacze ALVIVA BABY - gruby sztywny rzep na brzuchu. Zakochała sie teraz w otulaczach Kikko - ta sama cena, a miękkie na brzuchu. ZNajdziesz w eko-maluchu i krainiepieluszek. Polecam tez otulacze formowane IMSE VIMSE- nasz welurkowy po 4 miesiącach końćzy żywot,że az sie zaczał targać. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A te półtorej godziny to już padłam, widać,że mama była pampersowa. ja po 4 miesiacach wielo wiem, kiedy jest siku,że ciepłe pieluchy wyjmuje bez zegarynki w ręce ![]() Jak Ci nie pasuje to sprzedaj, albo używaj jako ścierek w domu niecierpliwa menadżerko ogniska domowego ![]() Cytat:
NA wątkach wielo polecają maryslskie do prania, a to dopiro tłuścioch ![]() Cytat:
A co to oznacza? Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Wtajemniczenie
|
strippnig:
"pieluchy pierze się w maksymalnej temperaturze (tu 60 st.C) na długim programie (z praniem wstępnym) BEZ PROSZKU, w samej wodzie. Operację powtarza się tak długo, aż podczas prania nie będzie widać piany od środka piorącego wypłukiwanego z pieluch (i pewno trochę z pralki)". Polecane jest też (tak jeszcze nie robiłam ![]() To wypłukuje resztki kremów/proszku etc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | ||||
Zadomowienie
|
Dziękuję wszystkim za rady!
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() zobaczymy jak się sprawdza, jak beda kiepskie powedruja prosto do kosza. Poporstu ni trafiłam na ten wątek byłam zagubiona i nie wiedziałam co mam z pieluchami tetrowymi robic... ![]() Cytat:
![]() ![]() z reszta juz nabyłam muslinowe, tylko malutko bo 4.... Cytat:
![]() Kupiąłam za to -otulacz bawełniany IMSE VIMSE 2 szt. -pieluszke formowaną bawełnianą ECOpi x2 szt. -otulacz flip one size x 2 szt. (panie bardzo zachwalały!) -pieluszki muslinowe bawełniane x 4szt. -wkłady mikrofibrowy Flip x 2 szt. No i proszek do prania pieluch Ultra Nappy care antybakteryjny- hypoalergiczny, i ekologiczny. ?Idzie na to troszke kasy, ale wiem, że zwróci mi sie to z czasem, a poza tym- zdecydowałam sie na taie pieluchowanie, zatem bede teraz konsekwentna. ![]() Jak przechowujecie brudne pieluszki? Czy uzywacie worków pochłaniających zapachy? Trafiłam na taki: http://www.pieluszkarnia.pl/product-...-pieluchy.html Co o tym sądzicie? Drugie pytanko- gdzie kupujecie olejek z drzewa herbacianego (do pieluszek żeby nie waniały ;0 i zeby pozbyć sie bakterii ? W aptekach nie moge dorwac ![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2011-12-06 o 18:30 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Wtajemniczenie
|
ja tetrę kupowałam taką: http://allegro.pl/grube-pieluszki-te...961826898.html i jest ok, gdzieś tam powinna być też taka kwadratowa.
Nie schodziło mi tej tetry aż tak dużo, pewnie zależy od dziecka, mojemu synkowi nie ulewało się specjalnie dużo ![]() Olejek kupuję w sklepie, powiedzmy, zielarskim, medicus się nazywa: http://www.medicus.sklep.pl/kontakt.htm Chyba z W-wy jesteś, może akurat będzie Ci po drodze ![]() A pieluchy trzymam w wiadrze z pokrywą, dodaję parę kropli olejku. Czasem zapaszek jest mocniejszy, ale z woreczków jeszcze nie korzystałam, przyjrzę im się z ciekawości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uzywam tylko wiadro z pokrywka i olejek. Raz pieluchy staly dwa dni, dopiero na trzeci dzien wypralam ale w lazience smrodku nie bylo. Jedynie olejkiem pachnialo jak pokrywe podnioslam. Ale czytalam, ze przy zabkowaniu moze byc smrodek.
A woreczek na zuzyte pieluszki mam tylko na wyjscia, wykonany z takiego samego materialu jak otulacz pieluszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Zadomowienie
|
Dziękuje serdecznie za porady!!!!!
![]() Dziś chce dokupic jeszcze 2-3 otulacze i mam nadzieję, że mi styknie. Pewnie się zdecyduje na Flip bez bawełny (bo szybko schnie i mozna używac kilka razy wynieniając wkąldy), albo Imse Vimse. Chciałabym teraz kupic jak najwięcej bo obawiam sie tych podwyżek na dziecięce rzeczy od nowego roku. ![]() Worek kupie, ale malutki, tylko na wyjścia, a bede uzywała tak jak Wy- wiaderka. Tylko musze znaleźć niewielkie (rozmiary łazienki) z dobra pokrywą. ![]() Czuje się coraz bardziej przygotowana ![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2011-12-07 o 11:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Wtajemniczenie
|
ach, o taki woreczek chodziło - to używam, jak najbardziej, ale właśnie tylko na wyjścia, bardzo dobrze się sprawdza, choć pieluszki z kupą jeszcze nie musiałam w nim przewozić
![]() a wiaderko mam takie:http://www.pieluszkarnia.pl/product-...16-litrow.html w kolorze białym, pojemne, pokrywa szczelna, niedrogie i mieści się w naszej też niezbyt dużej łazience ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wlasnie wrzucilam 20 pieluch do pralki wiec mala dzisiaj wychodzi na spacer w jednorazowce :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 | |
Raczkowanie
|
Takie wiadro jak jest w pieluszkarni w marketach można kupić o połowę taniej
![]() 33owieczka ja pieluchuję tylko kieszonkami one size, więc jeśli chodzi o noworodka i otulacze, to nie pomogę. (a właściwie pomogę, mam nowe otulacze na zbyciu, kupiłam niepotrzebnie i nigdy nie wypróbowałam nawet -to tak gdybyś była jeszcze zainteresowana ![]() ---------- Dopisano o 06:31 ---------- Poprzedni post napisano o 06:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 06:33 ---------- Poprzedni post napisano o 06:31 ---------- Słyszałam, ze tak, dlatego tez nie mozna prac w płatkach mydlanych. To marsylskie jest moze jakies inne?
![]() |
![]() |
#733 |
Matka na full etat
|
ja tam jakoś nie jestem przekonana dotych pieluch wymiennych... pampersa wywalam i koniec...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i koniec
![]() |
![]() |
#735 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Uwielbiam jak ktos wypowiada sie w temacie, o ktorym nie ma pojecia. Ostatnio czesto slysze od znajomych, ze z wielo to kupa roboty bo zapieranie, schna nie wiadomo ile, smierdzi w lazience od namoczonych pieluch a dziecko czuje, ze ma mokro. Fajnie, ze ludzie, ktorzy nie maja i nie mieli z takimi pieluchami stycznosci wmawiaja mi takie bzdury. Niektorzy jak widac zyja w przekonaniu, ze wielorazowki, to to samo co tetra.
http://www.suwaczki.com/tickers/dxomtv73c3divcga.png https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3pc0z5zbajn3t.png Edytowane przez martynka89 Czas edycji: 2011-12-08 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tylko wspomne, że chcę uzywac pieluch wielorazowych to słysze "Nie dasz rady", "Za pierwszym razem, jak zobaczysz góre pieluch- wymiekniesz" "A ja tam używam jednorazówek, szast-prast i załatwione" Najlepsze, że to osoby nawet nie spróbowały użyć pieluch wielorazowych, a swoje mądrości opieraja na jakis swoich wyobrażeniach ![]() Jedyne osoby w jakich mam wsparcie to mój Pan (też eko, jak i ja ![]() ![]() Dzis zakupiłam olejek z drzewa herbacianego. W przyszłym tygodniu, jak mi przeziebienie minie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po za tym odkad uzywamy wielo, to na pupie zero odparzen. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | |
Zadomowienie
|
A ja sobie mysle, że mnie góra pieluch nie przerazi. Gorzej jakby ich było mało- nie miałbym czym zapełnic pralki.
![]() Ach, sprzedam Wam patent mojej Mamy. Otóz Ona pieluchy tetrowe po wysuszeniu układała po 10, lub więcj sztuk jedna na drugiej, po czym.. prasowała tę z wierzchu, ya podspodem też sie prasowała, zdejmował te pierwszą i prasowała kolejna i tak dalej.. w ten sposób te na samym spodzie byłły juz niemalże wyprasowane nim dotknęła je żelazkiem ![]() No i ja właśnie udaje sie do mojej stery pieluch i prasowania ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zawsze bardzo ceniłam tetre - szczegolnie bambusową kikko - schnie migiem, chłonie więcej niż niejedna wkładka, jest uniwersalna zarówno jako wkład do kieszonki, oraz do otuacza. Jedyna wada to chyba tylko to ze sie kurczy nieco. No i cena -ale tutaj akurat idzie jak najbardziej w parze z jakością. 33owieczka - nasz kosz na pieluchy jest właśnie z ikea, sprawdza się super, o TAKI. Mamy 28 l. Co do ręczniczków to ja akurat jakoś się za nimi nie polubiłam. Szybko twardnieją (jesli masz suszarke to wtedy spoko), sa niezbyt chłonne. No i tylko do środka kieszeni, przy pupie są zbyt szorstkie, Witkowi odbijał sie wzorek na pupie i klejnotach ![]() Edytowane przez biankaaa Czas edycji: 2011-12-08 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wiecie co, mój mąż należy raczej do tych leniwych, a pieluchy wielorazowe poleca swoim znajomym - sam przewija, płucze, pierzei składa pieluchy, więc wie o czym mówi. ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ---------- Ja też, dostałam jeden do pieluszki mio unico i wylądował w kuchni jako ściera. Jest twardy i nie wchłania tak jak wkładka z mikrofibry, do tego rozmiar ma się nijak do kieszonki. Też nie wyobrażam sobie tego ręcznika bezpośrednio przy pupie.
![]() |
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jesli nie wyjdzie - chce sprobowac! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzieki za polecenie kosza, wybieram sie do IKEi w przyszłym tygodniu to zakupie. ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2011-12-10 o 10:31 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Ja mam akurat same kieszonki wiec mala czuje, ze ma mokro tylko jesli sie porzadnie zesika. A ludzie, ktorzy nigdy nie mieli do czynienia z takimi pieluchami nie wierza, ze dzieki polarowi dziecko ma sucho tak jak w pampersie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Rozeznanie
|
uf, odkopałam wątek idąc śladem eli
![]() Jestem mamą 4,5 miesięcznej dziewczynki powiem szczerze, mnie pieluchy wielorazowe nie przekonują. Jednakże niedawno zostałam 'uszczęśliwiona' podarunkiem w postaci 11 pieluch pull kieszonka one size, 3 otulaczy. sterty ręczniczków z Ikei, wkładu bambusowego , woreczków, wiaderka, środka odkażającego i jeszcze jakiś szmatek (te to nie mam pojęcia do czego służą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie- posiadasz pewnie nowe pieluchy. Jesli tak, to normalne, ze przeciekaja. Pielucha wielorazowa zeby osiagnac pelna chlonnosc musi byc z 5 razy wyprana. Jak kupilam wielorazowki, to zalozylam malej po pierwszym praniu. Przy wiekszym siku mala byla cala do przebrania. Po nastepnym praniu juz bylo lepiej a teraz nawet na dlugie zakupy zabieram mala w wielorazowce i nawet przy 6 godzinach po za domem (czasem nie ma gdzie przebrac) nic nie wycieka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Zadomowienie
|
Nie śmiejcie sie, ale pomyslałam, że może nowe wkładki wypiorę jeszcze raz, to może bedą lepiej chłonęły?
Same wkładki, czy całość, razem z kieszonka? Co o tym myślicie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a ile razy prałaś? nowe pieluszki największą chłonność zyskują po około 6-8 praniach, wcześniej też można używać, ale trzeba częściej zmieniać po prostu jeśli masz kieszonki pulowe i wkładki to kieszonek nie trzeba prać kilka razy dla zwiększenia chłonności, bo one nie będą chłonąć, tylko odprowadzać wilgoć do wkładki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.