Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-06-26, 10:25   #721
*AvRiLkA*
Raczkowanie

Dot.: Czy 17 lat to nie najwyższa pora na okres?!

Wiem, wiem...zasługuje na baty Przepraszam, że tyle czasu milczałam, ale przez długi okres czasu nie miałam dostępu do neta. Ehh...wstyd się przyznać, ale dalej stoję w miejscu... Ta lekarka przyjmuje w takich godzinach i dniach tygodnia, że w czasie roku szkolnego nie mogłam sobie pozwolic na wizyte u niej, szczególe dlatego, że miałam troszkę roboty w szkole Tak więc, teraz są wakacje (jupiiiiiii!!!!! ) i mam dużo wolnego czasu Zmuszę mamę, żeby zadzwoniła dzisiaj do niej i wybiorę się prywatnie. Zastanawiałam się rownież nad tym, żeby iść do innej lekarki, niestety w pobliżu nie ma innego dobrego lekarza, poza PANEM doktorem, do którego chodzi m.in. moja mama, ale ja w życiu nie pójde do faceta!! Chyba że mój stan byłby naprawdę tragiczny Denerwuje mnie to,że wszystko się tak strasznie przeciąga

joasiunial - jeżeli chodzi o Twoje pytanie, to już odpowiadam: pani doktor badała mnie i z moją błoną jest wszystko w porządku, powiedziawła, że "jest raczej szczelna". Więc dobra wiadomość jest taka, że uniknę tego zabiegu, a zła...że w dalszym ciągu nie wiem, co jest przyczyną mojego problemu

askawtn - strasznie się cieszę z Twojego powodu, z całgo mojego serduszka !! Zaskoczyła mnie troszkę ta wiadomość, ale szczerzę Ci gratuluję
Stary 2006-06-26, 15:36   #722
xxxGirl
Przyczajenie

Bardzo nieregularne,bolesne miesiączki

Witam.
Mam 14,5 roku i raczej nie uczęszczam na to forum, ale szukałam jakiegoś forum, gdzie będą starsze osoby i mi doradzą.
Pierwszą miesiączkę dostalam 2,5 roku temu. Slyszałam,że jeśli miesiączkuje się ponad 2 lata, a miesiączki są bardzo nieregularne należy iść do ginekologa. Gdy mówię o tym swojej matce, ona nie pozwala mi iść, bo mówi, że jestem za młoda, że to nieprzyjemne itd. Raz dostaję miesiączki 5 dnia miesiąc, innym razem 15, 30, czasem wogóle nie mam przez cały miesiąc, a innym razem dostaję znowu po 5 dniach od zakończenia poprzedniej. Za każdym razem boli mnie bardzo podbrzusze, przez jakieś 3 godziny i nagle przechodzi. Czasem zdarza się, że omdlewam, wymiotuję, nie mogę się ruszyć z bólu i leze cały dzień w łóżku i pakuje w siebie tabletki przeciwbólowe. ponoć to normalne u nastolatek, ale ja nie wierzę, że do tego stopnia. Jutro wyjeżdżam na kolonię konną i boję się, że znowu dostanę. Czy jest jakiś sposób, aby uregulować miesiączki i zlikwidować ból? Słyszałam o tabletkach antykoncepcyjnych, ale chyba jestem za młoda i nie wiem czy dziewica też może brać.
Prosze o jakąkolwiek pomoc, z góry dziękuję.
xxxGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 16:02   #723
tutusia
Rozeznanie

Dot.: Bardzo nieregularne,bolesne miesiączki

Na pewno w tabletki antykncepcyjne nie pakuj się w tym wieku. Ale wizyta u lekarza wydaje mi się nieunikniona. Mama niepotrzebnie Cie straszy, bo to nie jest nic strasznego. Może nic Ci nie dolegać, ale równie dobrze możesz miec np. torbiel.. Lepiej sprawdzić. A poza tym nie ma kobiet za młodych ma ginekologa. Zwłaszcza jesli już miesiączkujesz i to jakiś czas.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 16:23   #724
betty31
Raczkowanie

przykro mi to pisać, ale w tym wypadku Twoja Mama nie ma racji

po ponad 2 latach miesiączki powinny się uregulować, ale wiadomo z tym bywa różnie
jednak bardzo niepokojące są te straszne bóle, aż do omdleń i tak częste krwawienia co 5 dni. To już nie jest normalne - dlatego idź koniecznie do dobrego lekarza ginekologa - wcale nie musisz tam iść z Mamą.
A jeżeli jesteś dziewicą (zakładam, że tak ), to poinformuj o tym lekarza.
betty31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-29, 23:06   #725
*AvRiLkA*
Raczkowanie

Jutro z rańca jade do lekarza...Boże, zżerają mnie nerwy!! Tak się boję, co ona mi powie...Trzymajcie za mnie kciuki

P.S. Właściwie to dziaiaj, bo jest już po 12. Co ja tu jeszcze robie??
Stary 2006-06-30, 11:19   #726
wiola041
Przyczajenie

Wiesz ja dostalam piewrwszego okresu w wieku troche wiecej niz 8 a mimo iz kilka miesiecy wczesniej ciezko chorowalami o malo zycia nie stracilam, wiec roznie to bywa z tymi chorobami bo nie spodziewalam sie ze tak wczesnie dostane...ale lepiej zebys poszla do lekarzaWidzisz ja teraz nie mam miesiaczki ponad 2 miesiace i tak i tak jest nie dobrze:/
wiola041 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-30, 12:07   #727
bini6
Wtajemniczenie

Trzymam kciuki bedzie dobrze a jesli chodzi o mnie to ja mysle ze powoidem braku miesiaczki jest stres wierze w to ze dostaniesz
bini6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-30, 22:01   #728
*AvRiLkA*
Raczkowanie

Angry Dot.: Czy 17 lat to nie najwyższa pora na okres?!

Byłam u tej lekarki i .....wkurzyłam się! Na poprzedniej wizycie powiedziała mi, że jeśli Luteina nie pomoże, to będziemy robić prześwietlenie, a ona mi mówi....ŻEBY POCZEKAĆ! Jechałam taki szmat drogi po to, żeby sie dowiedzieć, że należy czekać... !@#$% na co mam czekać, aż sie zestarzeje??!! Uniosłam się troche...ale to mnie przerasta...jade z jakąś nadzieją, że wreszcie zrobimy coś w tym kierunku, a tu niespodzianka Następna wizyta przewidziana na 25 lipca, ale ja się chyba poważnie zastanowię nad zmaną ginekologa
Stary 2006-06-30, 22:01   #729
Pepus
Wtajemniczenie

GG do Pepus

Na twoim miejscu poszłabym do ginekologa i to szybko. Krwotoki, omdlenia i wymioty - nie jest dobrze. Nie chcę tu cię straszyć pisząc co to mogłoby być - nie jestem lekarzem. Nie dowiesz się dopóki nie zrobisz podstawowych badań. I tak jak radzi betty38 powiedz lekarzowi, że jest to twoja pierwsza wizyta. Dobrze byłoby, gdyby twoja mama jednak poszła z tobą - jesteś nieletnia.
Pozdrawiam
Beata
Pepus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-01, 12:48   #730
suwa89
Zadomowienie

nie martw sie... poczekaj jeszcze pare chwil... a ja to nie pomoze to wybierz sie do lekarza rodzinnego, jak narazie, bo to ona ci doradzi czy masz isc do ginekologa, czy tez zapisze ci tabletk jakies bez badania... 3m sie i nie martw sie buzka pa
dbam o figurę (waga 50 kg jest super!)
dbam o paznokcie
myślę o synku
idę do przodu, zapominam...
suwa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-01, 14:32   #731
spray
KWC

To może byc torbiel jajnika
spray jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-01, 18:39   #732
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

na pewno musisz isc do lekarza!!!!!!!!!Przekonaj mamę swoja o tym i idź z nia.A na tabletki anty jestes za młoda żeby się niepotrzebnie truć.

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-02, 12:45   #733
Gizelka
Raczkowanie

Tak jak dziewczyny napisały - idz do lekarza..Miałam bardzo podobne objawy i okazało się, że to właśnie torbiel. Nie piszę tego żeby Cię nastraszyć, ale jeżeli okaże się , że to faktycznie to, to na prawde wcześniejsz wykycie go, kiedy jest jeszcze mały może pomóc w uniknięciu operacji. Może pokaż mamie to co Ci tu napisałyśmy, może to ją przekona.
Stary 2006-07-02, 13:53   #734
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Hmmm....co By Ci tu poradzić....Pomimo iż napewno się zdenerwujesz (ja do niedawna tez tak reagowałam) to chyba wystarczy.....poczekać. Pamiętasz? TO samo radziłaś mi...i poskutkowało Powodzenia i cierpliwości kochanie
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-02, 17:49   #735
tea
Raczkowanie

to może byc wina przysadki mózgowej
tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-02, 22:15   #736
Cza-Cza
Raczkowanie

Dziewczyny mają rację. Przekonaj swoją mamę, daj jej przeczytać nasze wypowiedzi, przeciez dorosli tez moga sie mylić. Ja bym zapisała swoje dziecko chociazby dlatego zeby pomoc mu w cierpieniu, bo strasznie to przechodzisz i to nie prawda, że to jest normalne dla nastolatek. Ja w Twoim wieku miałam okres co prawda nieregularny ale nie aż tak a bóle brzucha byly sporadyczne. To są raczej normalne objawy dla modej dziewczyny. Gizelka miała torbiel jajnika, może i Ty masz i im wcześniej to wyleczysz tym lepiej dla Twojego zdrowia i w przyszlosci potomstwa.pozdrawiam.
Stary 2006-07-03, 09:32   #737
**KaNiA**
Raczkowanie

GG do **KaNiA**

Skarbie nie przejmuj sie ze nie masz okresu.. rozumiem ze moje slowa na nic Ci sie zdaja, ale moze powinas troche mniej sie tym wszystkim przejmowac i zmienic ginekologa skoro takaa popeline Ci robi. dodam tylko ze z moja przyjaciolka miala podobny problem.. kiedy ja smarkula w wieku 12 lat mialalm juz okres ona (wtedy 15 lat) plakala ze nie ma.. dostala w wieku 19 lat.. dlugo na niego czekala ale w koncu po pewnym czasie docenila jego brak.. np to ze zawsze mogla isc na basen bez oporow ze ma okres, zawsze sie dobrze czula i nie miala napiecia przedmiesiaczkowego moze spojrz na ta cala sytuacje z innej strony .
ale ja i tak trzymama za Ciebie kciuki

kania
Stary 2006-07-03, 09:57   #738
Mośka_17
Przyczajenie

Dziwne miesiączki

Miesiączkuje od prawie 5 lat, moje miesiaczki nadal sa bardzo nieregularne. Razdostaje na poczatku miesiaca,raz w srodku, niekiedy na koncu,a czasami wcale. Ostatnio okresu nie mialam przez 3 miesiace a jak juz dostalam po tak dlugim czasie to stala sie ona mniej obfita i o wiele krotsza gdyz wczesniejsze moje miesiaczki trwaly nawet 8,9 dni. Czy to normalne? Chyba powinnam isc do jakiegos ginekologa.
Mośka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-03, 11:50   #739
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: Dziwne miesiączki

Cytat:
Napisane przez Mośka_17
Miesiączkuje od prawie 5 lat, moje miesiaczki nadal sa bardzo nieregularne. Razdostaje na poczatku miesiaca,raz w srodku, niekiedy na koncu,a czasami wcale. Ostatnio okresu nie mialam przez 3 miesiace a jak juz dostalam po tak dlugim czasie to stala sie ona mniej obfita i o wiele krotsza gdyz wczesniejsze moje miesiaczki trwaly nawet 8,9 dni. Czy to normalne? Chyba powinnam isc do jakiegos ginekologa.

meisiączki powinny się wyregulować w przeciągu 2ch lat od ich wystąpienia
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-03, 12:18   #740
Cza-Cza
Raczkowanie

Dot.: Dziwne miesiączki

ojejejejej ja miałam cykle ktore trwaly 21-23 dni z miesiączkami 7-9 dni i wystepowały one co miesiąc do tego ból brzuszka i to bylo jednym z powodów dlaczego poszlam po tabletki antykoncepcyjne do ginekologa. Moje objawy z porównaniem do Twoich to nic. Moim zdaniem powinnaś iść do lekarza, być może masz jakieś zaburzenia gospodarki hormonalnej. Pamietaj, że ginekolog jest po to żeby Ci pomoc a nie po to żeby się go bać. Więc idź śmiało i powiedz co z to bą nie tak. Najwyżej przepisze Ci jakieś delikatne hormony , które pomogą Ci dojść do ładu lub co tam będzie w stanie...Pozdrawiam
Stary 2006-07-04, 12:32   #741
maryhaha
Raczkowanie

Exclamation KIEDY DOSTANE OKRES?? - prosze o szybka odp

to znowu ja... ostatnia pigulke wzielam w piatek i jeszcze do tej pory nie dostalam okresu... czy jest mozliwe ze go jeszcze w ogole dostane?? bo chyba juz powinien byc:/ prosze o szybka odp bo sie troche denerwuje...
maryhaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 12:39   #742
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: KIEDY DOSTANE OKRES?? - prosze o szybka odp

Cytat:
Napisane przez maryhaha
to znowu ja... ostatnia pigulke wzielam w piatek i jeszcze do tej pory nie dostalam okresu... czy jest mozliwe ze go jeszcze w ogole dostane?? bo chyba juz powinien byc:/ prosze o szybka odp bo sie troche denerwuje...
to są twoje pierwsze tabletki??

przy pierwszych 3ch opakowaniach krawwienia moga być bardzo nierguralne. więc brak krwawienia w czasie przerwy nie powinien cie szczególnie martwić.
normalnie krwawienie powinno wystąpić 2- 4 dni od wzięcia ostatniej tabletki, ale to przy dłuższym stosowaniu tabletek.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 13:38   #743
isiaczek
Zadomowienie

GG do isiaczek

nio...przez pierwszy miesiac kiedy zarzywałam tabletki wogole nie wspolzylam dopiero po 2 opakowaniu...bo sa zroznicowane opinie ze dziala 100% od 1 dnia od 1 tyg od miesiaca... ja zaczelam brac inne tabletki i dopiero okres dostalam po 4 dniach...yhmm... a współżylas w tym miesiacu i czy to pierwsze opakowanie??...??
isiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 20:36   #744
Aphrodisyack
Zadomowienie

Arrow nieregularne i bolesne :(

Witam.
Chciałabym zapytać czy jest jakiś sposób na nieirgularne i bolesne miesiączki? Miesiączkuję już od 6 lat. Moje miesiączki są (parzyście) bardzo bolesne i cechuje je nieregularność (kilkudniowe przesunięcia) raz zdarzyło się, że nie miałam okresu przez 60 dni, podczas gdy mój cykl +/- trwa ok 34 dni.

Aphrodisyack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 21:03   #745
malwa00
Raczkowanie

Unhappy Brak Okresu?

Mam 17 lat i od 4 lat regularnie miesiączkuje.Od 3 miesięcy nie mam okresu. Od tego czasu mam również problemy z zaparciami(zawsze miałam szybką przemianę materii).Czy te objawy oraz wypadanie włosów mogą być spowodowane niedoczynnością tarczycy??? Proszę o szybką odpowiedż.
malwa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-04, 21:57   #746
sylwia18
Zakorzenienie

Dot.: Brak Okresu?

a odchudzałaś się? przy niedoczynności tarczycy byś tyła a o tym nie wspomniałaś
Stary 2006-07-05, 09:32   #747
malwa00
Raczkowanie

Dot.: Brak Okresu?

Nie nie odchudzałam się. Przytyłam tylko 1 kg bo niestety na brzuchu i udach zebrało mi się trochę tłuszczu po zimie
malwa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 10:39   #748
magda548
Raczkowanie

Dot.: nieregularne i bolesne :(

Pigulki...
magda548 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 15:55   #749
ulkagp
Przyczajenie

Krwawienie niekoniecznie musi wystąpić. Do ginekologa powinnaś pójść jeśli nie masz okresu po dwóch kolejnych opakowaniach. Twój organizm dopiero przyzwyczaja się do tabletek, pewnie to dlatego. Ja współżyłam już przy pierwszym opakowaniu (biorę 1,5 roku) i jak dotąd tabletki na mnie działają. Nie martw się.
ulkagp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 17:34   #750
tutusia
Rozeznanie

Ja ostatnią tabkletkę biorę w środę a okres dostaję w poniedziałek, więc nie martw się. Okres może wystąpić nawet 7 dnia przerwy.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości