Koty część II - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-05, 19:44   #721
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989
Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Dziewczyny macie jakieś tajemnicze sposoby, żeby przypodobać się kotu?
Tak by bardziej przepadał za Nami, niż za resztą domowników (w końcu mój jest )
Smakołykami
Stary 2010-11-05, 19:45   #722
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Dziewczyny macie jakieś tajemnicze sposoby, żeby przypodobać się kotu?
Tak by bardziej przepadał za Nami, niż za resztą domowników (w końcu mój jest )
To napiszę Ci tak:
Dałam niedawno mojej sąsiadce kocura ( ok. 3 m-ce) . Ma 3 córki w wieku 13, 10 i 2,5 roku.
Ta najmłodsza nosi tego kota, on ją gryzie, ta się śmieje. Zmusza go do spania w samo południe- kiedy on chce się bawić, biega za nim, wkłada go do wózka dla lalek, kładzie go na poduszkę, śpiewa mu kołysanki- no cuda ( ale nie bije go itd). Sąsiadka jest zdziwiona, bo Oliwka najbardziej męczy tego kota, a on śpi w nocy tylko koło niej, zaczepia ją, biega wszędzie za nią

Siedzę z nią przez jakiś czas od pn-pt i też jestem w szoku. Nie mówiąc już o tym co wyrabia ten kot
Rany, to normalnie mieszanka kaskadera i Lucyfera w jednym!!!
Wiem, że koty- szczególnie młode mają dużo energii, ale on w ogóle nie chodzi. On tylko biega, skacze, rzuca się. Dzisiaj mnie tak pogryzł i podrapał, że miałam ochotę wyrzucić go za drzwi Na szczęście wsadziłam go tylko do wózka...Tzn: przypomina to trochę osobę w kaftanie bezpieczeństwa: kładziemy kota do wózka, zapinamy mu pasy i dajemy do zabawy gumkę do włosów.

A. Oliwka nazwała go Kuba.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 19:52   #723
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Czesc

Chcialaby przygarnac kota ze schroniska co powinnam wiedziec i czy to dobry pomysl?jutro jade do schroniska prosze o infno
Czasami musimy przestać analizować przeszłość, przestać planować przyszłość, przestać zastanawiać się co tak naprawdę czujemy, przestać decydować rozumem co chce czuć serce. czasem musimy po prostu powiedzieć sobie 'niech się dzieje co chce' i iść dalej.
Bojowa_Laska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 20:06   #724
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
To napiszę Ci tak:
Dałam niedawno mojej sąsiadce kocura ( ok. 3 m-ce) . Ma 3 córki w wieku 13, 10 i 2,5 roku.
Ta najmłodsza nosi tego kota, on ją gryzie, ta się śmieje. Zmusza go do spania w samo południe- kiedy on chce się bawić, biega za nim, wkłada go do wózka dla lalek, kładzie go na poduszkę, śpiewa mu kołysanki- no cuda ( ale nie bije go itd). Sąsiadka jest zdziwiona, bo Oliwka najbardziej męczy tego kota, a on śpi w nocy tylko koło niej, zaczepia ją, biega wszędzie za nią

Siedzę z nią przez jakiś czas od pn-pt i też jestem w szoku. Nie mówiąc już o tym co wyrabia ten kot
Rany, to normalnie mieszanka kaskadera i Lucyfera w jednym!!!
Wiem, że koty- szczególnie młode mają dużo energii, ale on w ogóle nie chodzi. On tylko biega, skacze, rzuca się.
Dzisiaj mnie tak pogryzł i podrapał, że miałam ochotę wyrzucić go za drzwi Na szczęście wsadziłam go tylko do wózka...Tzn: przypomina to trochę osobę w kaftanie bezpieczeństwa: kładziemy kota do wózka, zapinamy mu pasy i dajemy do zabawy gumkę do włosów.

A. Oliwka nazwała go Kuba.
Co do podkreślonego, to tak jakbym o swoim czytała Zastanawiam się czy on nie ma jakiegoś kociego ADHD
Stary 2010-11-05, 20:14   #725
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bojowa_Laska Pokaż wiadomość
Czesc

Chcialaby przygarnac kota ze schroniska co powinnam wiedziec i czy to dobry pomysl?jutro jade do schroniska prosze o infno
jasne, że warto
polecam poczytanie sobie np. tego artykułów z tej strony: http://www.koty.pl/domownik/page6.html
Stary 2010-11-05, 20:17   #726
Rodzynka1989
Zakorzenienie

GG do Rodzynka1989

Cytat:
Czesc

Ja tym forum się wspieram - http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=27018
A pomysł na pewno wspaniały
Stary 2010-11-05, 20:20   #727
Agnese69
Zadomowienie

Noooo, niezły numer z tego Kubusia, Oliwka też niezła
Moja Melcia w ciągu dnia ucieka przed moją córką, która uwielbia ją poganiać po domu na czworaka, przestraszyć ją na przykład zza węgła, zanieść ją gdzieś, gdzie Mela wcale nie chce iść, BA! ona nie znosi jak się ją na rękach nosi. No więc ucieka przed młodą cały dzień, a wieczorem, jak kłądę małą do łóżka to Mela sama przychodzi i układa jej się za głową - normalnie, wybija godzina, kot idzie na dyżur nocny, przysięgam... I tam z nią śpi całą noc przeważnie, czasem się do mnie przeniesie, ale rzadko. Tak jakby w zakresie obowiązkó miała usypianie dziecka
A mała bez niej zasnąć nie może ni cholery - tyz piknie...
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 20:26   #728
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc

Bardzo dobry!
Dodatkowo sporo schronisk zapewnia także bezpłatną sterylizację/kastrację, gdy kotek osiągnie odpowiedni wiek, mowa oczywiście gdy przygarniesz małego kota.
Starsze są wysterylizowane
Stary 2010-11-05, 20:26   #729
Agnese69
Zadomowienie

A co do "przypodobania" się kotu to wydaje mi się, że z czasem koteczek dobrze przyswoi, że Ty jesteś jego "mamcią", która o niego dba, karmi, czyści kuwetę, przytula i będzie Ci więcej czułości okazywał. One nie są wcale takie wylewne z natury Mnie najbardziej rozczula, że kiedy podjeżdżamy pod dom i wchodzimy do środka to obie kotki już siedzą na tarasie przed drzwiami i zaglądają przez szybę. Nie wiem, rozpoznają dźwięk naszego silnika czy na czuja o włąściwej porze po prostu przychodzą, ale zawsze są w chwili kiedy my przyjeżdżamy. Kiedyś nas witały przed drzwiami domu, ale odkąd zamieszkała tam nasza nowo-przygarnięta piesa to koty chodzą od tyłu przez taras, cwaniaczki
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 20:30   #730
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnese69 Pokaż wiadomość
A co do "przypodobania" się kotu to wydaje mi się, że z czasem koteczek dobrze przyswoi, że Ty jesteś jego "mamcią", która o niego dba, karmi, czyści kuwetę, przytula i będzie Ci więcej czułości okazywał. One nie są wcale takie wylewne z natury Mnie najbardziej rozczula, że kiedy podjeżdżamy pod dom i wchodzimy do środka to obie kotki już siedzą na tarasie przed drzwiami i zaglądają przez szybę. Nie wiem, rozpoznają dźwięk naszego silnika czy na czuja o włąściwej porze po prostu przychodzą, ale zawsze są w chwili kiedy my przyjeżdżamy. Kiedyś nas witały przed drzwiami domu, ale odkąd zamieszkała tam nasza nowo-przygarnięta piesa to koty chodzą od tyłu przez taras, cwaniaczki
Mi chodzi głównie o to, że m.in. moja mama jest w domu przez większość czasu, ja niestety rzadziej, tak więc z nią będzie spędzał więcej czasu, i smutno mi trochę, że może wcale nie mnie uznawać za swoją panią (rany ale to głupie )
Bo do mnie należą obowiązki, a cała reszta korzysta z przyjemności, czyli mizianie z kotem na kolanach
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 20:42   #731
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Wiec jesli wezme malego kotka to nie bedzie on wysterylizowany ?
Czasami musimy przestać analizować przeszłość, przestać planować przyszłość, przestać zastanawiać się co tak naprawdę czujemy, przestać decydować rozumem co chce czuć serce. czasem musimy po prostu powiedzieć sobie 'niech się dzieje co chce' i iść dalej.
Stary 2010-11-05, 21:02   #732
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec jesli wezme malego kotka to nie bedzie on wysterylizowany ?
jeśli będzie miał mniej niż rok, to raczej tak
Stary 2010-11-05, 21:40   #733
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Dziewczyny jeszcze szybkie pytania prosze o odpowiedz.

Lepiej wziac samczyka czy samiczke? I czy koniecznie musze miec transporter jak chce wziac z schroniskaa?Bo mam taki gleboki koszyk z raczka dosc duzy wyscielany poduszka i na gore przykryje go czy moze byc czy mi nei wydzadza tak?Bo nie posiadam transoprtera
Stary 2010-11-05, 21:46   #734
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny jeszcze szybkie pytania prosze o odpowiedz.

Lepiej wziac samczyka czy samiczke? I czy koniecznie musze miec transporter jak chce wziac z schroniskaa?Bo mam taki gleboki koszyk z raczka dosc duzy wyscielany poduszka i na gore przykryje go czy moze byc czy mi nei wydzadza tak?Bo nie posiadam transoprtera
Hmmm nie wiem kogo jest lepiej
dostałam kotka od TŻ, który przywiózł go w pudełku... transporter kupiliśmy później... tak wyszło...

ze względu na bezpieczeństwo jazdy i kota warto transporter mieć, ale myślę, że ten jeden raz mogłabyś go i tak przewieźć (o ile w schronisku Ci pozwolą)... tylko musisz go pilnować, żeby nie wylazł w samochodzie, albo nie uciekł jak będziesz go nieść do domu/samochodu
Stary 2010-11-05, 21:50   #735
sabbatha
Zakorzenienie

schronisko za kaucja powinno pozyczyc transporter.

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 22:31   #736
patbar
Zadomowienie

Nimfa, kurde wstawiłaś zdjęcie mojej kici
Można dawać kotu jakies jogurty naturalne, kefiry?
patbar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-05, 22:41   #737
sabbatha
Zakorzenienie

wydaje mi sie ze mozna, bo np. kolezanka majaca alergie pokarmowa mleka nie moze a jogurt nat tak

Stary 2010-11-05, 22:49   #738
ratta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Masz miseczki obok kuwety?
Jak widzę u kogoś że miseczki i papu koteczka stoją przy kuwecie to jakoś tak się krzywię sama nie jadam w WC więc i kotki mają papu w kuchni a kuwety w łazience nawet na podwórku, kotki nie załatwiają się w miejscu posiłków .... ale oczywiście nie krytykuję i nic nie narzucam ..tak mi się tylko na komentarz ....
Tymczasowo są dość blisko, ale najdalej jak to możliwe w obrębie mojego pokoju i za biurkiem, a nie w jednej linii. Napisałam, że mam kicię od kilku dni, jeszcze się nie oswoiła i boi się wychodzić do łazienki i kuchni.
Ja bym się bardziej krzywiła, jakby mi narobiła na dywan
Jedziemy na tym samym wózku (a nawet mój TŻ), jemy przy kuwecie

Co może oznaczać mlaskanie u kota? Może to być niestrawność od słabych karm albo wysuszone powietrze?

Kot może jeść jogurt naturalny i kefir, tylko nie w dużych ilościach.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez ratta
Czas edycji: 2010-11-05 o 23:02
ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 13:29   #739
martuskaa2
Raczkowanie

GG do martuskaa2

Ile miłośniczek kotów! W końcu jestem w swoim żywiole ;D Dołączę do was razem z moim maleństwem ; ) 4 miesięczny mieszaniec dachowca z syberyjskim, imion ma wiele, ale dla mnie jest po prostu Dzióbkiem ; ) Uwielbia się miziać, co chyba jest trochę niepodobne do kociej natury, on po prostu molestuje o to żeby go podrapać, pogłaskać albo położyć się obok niego. Uwielbiam go

W życiu zdarzają się chwile gdy jedynym wyjściem jest stracić kontrolę.

Edytowane przez martuskaa2
Czas edycji: 2010-11-06 o 13:31
martuskaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-06, 15:59   #740
esfira
Zakorzenienie

Martuskaa, ale słodziak na razie przypomina syberyjczyka, ciekawe jak będzie wyglądał, jak dorośnie

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 16:06   #741
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martuskaa2 Pokaż wiadomość
Ile miłośniczek kotów! W końcu jestem w swoim żywiole ;D Dołączę do was razem z moim maleństwem ; ) 4 miesięczny mieszaniec dachowca z syberyjskim, imion ma wiele, ale dla mnie jest po prostu Dzióbkiem ; ) Uwielbia się miziać, co chyba jest trochę niepodobne do kociej natury, on po prostu molestuje o to żeby go podrapać, pogłaskać albo położyć się obok niego. Uwielbiam go
o jaaaa jaki cudowny
Stary 2010-11-06, 16:32   #742
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez martuskaa2 Pokaż wiadomość
Jakie cudeńko
Ha ha! Właśnie pokazałam go mamie. Gdyby był do oddania, już byś go nie miała

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Mi chodzi głównie o to, że m.in. moja mama jest w domu przez większość czasu, ja niestety rzadziej, tak więc z nią będzie spędzał więcej czasu, i smutno mi trochę, że może wcale nie mnie uznawać za swoją panią (rany ale to głupie )
Bo do mnie należą obowiązki, a cała reszta korzysta z przyjemności, czyli mizianie z kotem na kolanach
Wiesz, powiem Ci, że ja mam też taką sytuację . Tzn: ja tu kupuję Chamowi kocie kabanoski, zabaweczki, drapaki, kocyki itd, a ten-hmm...-cham bezczelnie łasi się do mojej mamy! Mama mu nie nadskakuje, nie lata za nim, żeby go pogłaskać, więc... Dlaczego?

Polecam Ci książkę pt: " Czy koty zawsze spadają na cztery łapy? ". Tam są odpowiedzi na najczęstsze pytania, które niby są takie oczywiste i proste dla nas, ale ciężko kociarzom na nie odpowiedzieć, dlaczego tak, a nie inaczej. I m.in. jest tam pytanie, dlaczego koty łaszą się do osób, które otwarcie przyznają, że nie przepadają za kotami

http://wysylkowa.pl/ks784177.html

Dla miłośników psów polecam książkę z tej samej serii pt: " Dlaczego psy piją wodę z toalety?"

Książki są pisane w taki humorystyczny sposób, że czytając je pierwszy raz, w niektórych momentach płakałam za śmiechu

http://www.empik.com/dlaczego-psy-pi...7053,ksiazka-p
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 17:43   #743
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Wiec przygarnelam malego czarnulka Ma piekne wielgachne oczy.Tylko jest jeden probel strasznie sie boi teraz mi gdzies sie ukryl i nie moge go znalesc.W schronisku byl nico inny,a teraz jakos tak.Czy to normalne?
Stary 2010-11-06, 17:57   #744
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec przygarnelam malego czarnulka Ma piekne wielgachne oczy.Tylko jest jeden probel strasznie sie boi teraz mi gdzies sie ukryl i nie moge go znalesc.W schronisku byl nico inny,a teraz jakos tak.Czy to normalne?
normalne ale przejdzie mu... spędzaj z nim dużo czasu, oswajaj go ze sobą, ale nie nachalnie... chroń go przed hałasem w tych pierwszych dniach

EDIT: a co mu dajesz jeść? mam nadzieję, że nie kupiłaś Whiskasa Ile ma kotek? Imię już wymyślone?

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-11-06 o 18:02
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 18:00   #745
sabbatha
Zakorzenienie

normalne, siedzi w szafie. a jak nie, to wyloz w szafach jakies reczniki czy cos, niech ma na poczatek troche spokoju. za tydzien/dwa nie bedzie was o krok odstepowal ;]

Stary 2010-11-06, 18:19   #746
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Kupilam mu to biedronkowe jedzenie,bo akurat po drodze mialam i tylko to otwarte.A czemu nie whiskas?Wiecie najlepsze jest to,ze nie znam jego plci jakos mi nie powiedzieli,ani w karcie nei wpisali wiec jak go znajde i odkryje jaka plec to bedzie lepiej.Kurcze boje sie,zeby on nie byl jakims dzikusem Mowicie,ze sie oswoi?Wy tez tak mialyscie? Najlepsze jest to ze obszykalam wszytskie zakamarki,za lozkami szafkami i go nie ma cholercia gdzie on sie mogl schowac ? watpie,ze w szafie bo mam pozamykane :P Dodam zdjecia jak zlapie

Edytowane przez Bojowa_Laska
Czas edycji: 2010-11-06 o 18:21
Stary 2010-11-06, 18:28   #747
sabbatha
Zakorzenienie

to otworz mu te szafy, moze byc mu lepiej. i jak masz wersalke czy cos to moze byc w poscieli Whiskas nie ma miesa, jezeli mokre polecamy Bozite (na zooplus.pl jest) - 6 kartonikow to 26 zl, nieporownywalnie lepsze. Jest caly watek czym karmic kota wiec nie bedziemy sie powtarzac I oczywiscie ze mu przejdzie, jeszcze bedzie sie kleił do ciebie

Stary 2010-11-06, 18:31   #748
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Kupilam mu to biedronkowe jedzenie,bo akurat po drodze mialam i tylko to otwarte.A czemu nie whiskas?Wiecie najlepsze jest to,ze nie znam jego plci jakos mi nie powiedzieli,ani w karcie nei wpisali wiec jak go znajde i odkryje jaka plec to bedzie lepiej.Kurcze boje sie,zeby on nie byl jakims dzikusem Mowicie,ze sie oswoi?Wy tez tak mialyscie? Najlepsze jest to ze obszykalam wszytskie zakamarki,za lozkami szafkami i go nie ma cholercia gdzie on sie mogl schowac ? watpie,ze w szafie bo mam pozamykane :P Dodam zdjecia jak zlapie
nie kupuj mu tego świństwa, przejdź się do sklepu zoologicznego po jakąś karmę dla kotków Whiskas to badziewie jak dla ludzi McDonalds
kolejne kroki skieruj proszę do weterynarza, niech go zbada i powie Ci najważniejsze- czy to kot czy kotka ale myślę, że to rozróżnić łatwo samemu- wystarczy spojrzeć pod ogon

a co ze żwirkiem, kuwetką? czy kotek się już załatwiał?

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-11-06 o 18:33
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-06, 18:33   #749
Bojowa_Laska
Przyczajenie

Dziewczyny wiecei jaka ja sprytna jestem?:P wywabilam go puscilam mu miauczenie kota na youtube i wyskoczyl z kryjowki jak oparzony haha.I juz ladnie zjadl i wgl Tylko niepokoi mnei jedno,on ciezko dyszy jakos w schronisku mowila,ze nei byl jeszcze szczepiony i wogole co to oznacza to dyszenie ?
Stary 2010-11-06, 18:34   #750
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny wiecei jaka ja sprytna jestem?:P wywabilam go puscilam mu miauczenie kota na youtube i wyskoczyl z kryjowki jak oparzony haha.I juz ladnie zjadl i wgl Tylko niepokoi mnei jedno,on ciezko dyszy jakos w schronisku mowila,ze nei byl jeszcze szczepiony i wogole co to oznacza to dyszenie ?
dyszenie? a nie mruczenie jak w reklamie whiskasa?
koniecznie idź z nim do weta

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości