![]() |
#721 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
Cytat:
![]() Ja róż nakładam pędzlem kabuki, kupiłam do różu i nie potrafię się nim posługiwać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Ja nakładam okrągłym, nic go nie zastąpi, niczym innym mi nie idzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zadomowienie
|
wczoraj jeszcze raz liczyłam punkty i procentyy starając sie surowo oceniać i wychodzi mi 60%, praktycxznie równe 60%, przyznam szczerze że jest to dosyć zadowalający mnie wynik, oczywiście liczę na wiecej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
CORELIPS
|
Ja z kolei powinnam mieć w najgorszym wypadku 50%, co wydaje się mi również całkiem zadowalające... Teraz tylko tak, co ja pocznę, na co startować z rozszerzonymi - angielski, biologia, polski?
Dziewczynki, doradźcie mi, bo dostaję szału! Późno ogarnęłam, że humanistyczne kierunki nie są opłacalne, teraz muszę kombinować z moją maturą tą jaką mam. Dumna jestem mimo wszystko, ze zmobilizowalam sie do rozszerzonej biologii na siedem miesięcy przed maturą! w takim razie prosze cierpliwych o pomoc ![]() Na poczatku bylam pewna psychologii lub filologii angielskiej, a teraz rozwazam biologiczne studia. Mowia, ze to bardziej oplacalne, przyszlosciowe... A taka psychologia? Uh... w moim wypadku wybrałabym specjalizację biznesu chyba. Rodzice okropnie odradzają, że jestem za wrażliwa i się nie nadaję. Dalej.... Kosmetologia? Biologia ze specjalizacją neurobiologia? Biotechnologia ? Tak, takie sprawy mnie kręcą. Szkoda, że nie mam szans na farmację. I najważniejsze... filologia angielska... Kobietki zlitujcie się nade mną, proszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Wtajemniczenie
|
A gdyby nie wyniki matur co najbardziej chciałabyś studiować?
Według mnie filologia angielska to bardzo dobry kierunek i nie wiem czemu taki krytykowany bo znam wielu filologów i każdy ma świetną pracę. Jedni uczą w szkołach językowych inni w liceum, moja kuzynka jest project managerem a brat tż spec. do spraw zagranicznych w firmie (zajmuje się korespondencją głownie)- jest na 2 roku lic zaocznie dopiero. Nikt z nich na zarobki nie narzeka ![]() Psychologia też nie jest złym pomysłem, ale mało prawdopodobna praca psychologa terapeuty- koszty. Biotechnologia? Jeśli chcesz wyjechać z kraju dobry pomysł. Jeśli żałujesz że za późno na farmację a chciałabyś to studiować to próbuj za rok ![]() Z doświadczenia wiem, że mało który kierunek związany z biologią/chemią jest przyszłościowy (poza medycyną ![]() O kosmetologii nic nie wiem bo nie znam absolwentów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Konto usunięte
|
A jak składałaś deklarację maturalną to na jaki kierunek chciałaś iść?
Ja sama zastanawiałam się nad różnymi dziwami typu biotechnologia, dietetyka, kosmetologia neurobiopsychologia, ale zrezygnowałam. Myślę, że pracę po takim kierunki zdobywają tylko totalni pasjonaci itp. - a ja taką osobą nie jestem ![]() Biotechnologia jest naprawdę ok, ale jeżeli masz umysł ścisły i chcesz wyjechać. Możesz potem pracować w laboratorium np. przy in vitro. Na pewno pracę pewną masz po kierunkach medycznych (medycyna, ratownictwo medyczne, pielęgniarstwo, położnictwo, analityka medyczna). Tylko to już zależy od Ciebie, ile będziesz zarabiać, jak sobie wszystko rozplanujesz - ja mam zamiar iść na położnictwo i sobie "dorabiać", jeśli pensja nie będzie zadowalająca, lub ewentualnie wyjechać za granicę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | ||
CORELIPS
|
Cytat:
Jestem naprawdę zrozpaczona.. przyjaciółki obie idą do odległego miasta, jedna do rodziny, druga do faceta, ja jestem skazana na siebie nie mam starszego rodzeństwa niestety. Cytat:
A przyznam Wam, raz się żyje, jak od zawsze się widziałam.. jako aktorkę. Naprawdę uwielbiam wczuwać się w różnorakie role, prawie tak samo dobrze jak lubię się rządzić. [śpiewam też naprawdę nieźle, jeździło się na konkursy]Takie są moje predyspozycje... ale co z tym zrobić to oczywiście - nadal czarna plama na horyzoncie! Mam tak jak Ty, nie jestem zbyt uparta, tzn nie jestem gorącą pasjonatką 'czegos' ![]() Edytowane przez sylvia_doll Czas edycji: 2011-05-13 o 12:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Na weterynarię chciałam iść, ale uświadomiłam sobie, że nie mogłabym uśpić zwierzaka. Zootechnika to fajny kierunek, ale bałabym się o ewentualną pracę. Wybrałam więc położnictwo ![]() Moja siostra studiuje filologię angielską z językiem niemieckim, więc gdybyś chciała coś wiedzieć, to mogę podpytać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Zadomowienie
|
To jakaś masakra z tymi studiami. Ja kompletnie nie mam pomysłu na siebie. Moi rodzicie to tacy krótko-myślący ludzie, że tka powiem. Ich gadka to: "Jeśli nie będę lekarzem albo prawnikiem, to zapewne będę nikim i będę zarabiać jak oni."
NO ok, nie wiem, co mam robić, ale nie aspiruję na prawnika, bo to nie moje strony w ogóle, a na lekarza nie chcę iść. Chcę wyjechać za granicę i zrobić zawód, a oni uważają, że to pomysł średniobłyskotliwy... ![]()
![]() |
#730 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
sylvia_doll, jeśli chodzi o kosmetologię i biotechnologie to z tego co się orientuje potrzebne są rozszerzona biologia i chemia :/ tzn możesz złożyć papiery ale za chemie dostaniesz wtedy 0pkt a za biologie 100pkt(1%=2pkt) więc raczej się nie załapiesz, nie wiem gdzie i jak patrzyłaś ale taka jest moja wiedza odnośnie tych kierunków, i biotechnologia nie ma przyszłości w PL póki co więc angielski musisz doskonale umieć, po prostu w pl nie ma pracy dla biotechnologów(tylko w teorii jest praca) kosmetologia--jeśli chodzi jeszcze o kosmetologie to orientuję się troszkę w temacie bo sporo o tym czytałam i wychodzi ze kosmetolog to ktoś pomiędzy kosmetyczką a chirurgiem plastycznym, kosmetolog ma takie same uprawnienia i umiejętności jak kosmetyczka przy czym może robić laser(nie wszystkie zabiegi) i zastrzyki(czy coś więcej nie wiem, trzeba by poszukać), jak zrozumiałąm dla większości ludzi kosmetolog=kosmetyczka mimo że kosmetolog musi studiować 5lat a kosmetyczka kończy studium, nawet moi rodzice nie widzą róznicy .... filologia angielska--warto ale to tylko prace w pl masz po tym, jako nauczycielka, tłumacz przysięgły, chyba też warto ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
widzę ze masz tak samo jak ja, wg moich rodziców jak nie skończę błyskotliwych studiów(czyt. np farmacji) to będe źle zarabiać tak jak oni i będe nikim a to nie jest prawda!!!! Edytowane przez misziaaa18 Czas edycji: 2011-05-13 o 14:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() No i zawsze możemy razem wymyślić jakieś argumenty dla rodziców ![]() Ja zdecydowałam się na położnictwo i wiem, że będę miała niezłą przeprawę za parę miesięcy, bo moi rodzice pewnie chcieliby, żebym miała "czysty" zawód i segregowała papierki, a nie pracowała w ciągłym stresie i odbierała porody ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no pewnie ![]() ![]() rodzice nie tyle patrzą na to co my chcemy tylko na to co oni chcą, wiem, chcą dla nas jak najlepiej tylko czasem się to bardzo rozmija ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, zdałam angielski! Na 90%
![]() A tak się strasznie stresowałam. Nawymyślałam jakieś głupoty przy obrazku, nie widziałam co powiedzieć, to zaczęłam żartować, egzaminatorki podchwyciły, zaczęły się śmiać i tylko "good" "good". Ale się cieszę ![]() sylvia_doll, z Twoimi rozszerzeniami ja bym celowała w psychologię. Mimo tego, że siebie na tym kierunku nie widzę, to strasznie mi się podoba. Ale to Ty powinnaś zdecydować co Cię najbardziej kręci. Cytat:
![]() W takim razie mam świetnych rodziców ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
CORELIPS
|
Cytat:
PR? czyli tak jak ja jeśli chodzi o wynik! Gratuluję Eroll! ![]() ![]() Ojjj właśnie, ja mam predyspozycję do przebywania z ludźmi, przynajmniej się poczuwam do tego. Stanie za ladą zabiłoby mój artyzm hahaha! Wspominałam, że trochę tego artyzmu jest z tego co pamiętam;d Oczywiście ZUPEŁNIE mnie nie kręci praca psychologa tradycyjnego, bardziej bym celowała w specjalizację biznesu, ooo! Jeszcze zobaczę, ale dziękuję już teraz za porady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie, tylko podstawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
CORELIPS
|
Rozumiem
![]() Widzę, że po prawku jesteś. Ja oblałam za pierwszym razem, zrobiłam przerwę na maturę i znowu zacznę za 1,5 tygodnia... Wrrrrr. Nie chcę mi się! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Zadomowienie
|
Chciałam iść na Beauty Therapy, a okazało się, że ten kierunek już jest full!
SPanikowałam i myślę, że przez ten rok będę robiła takie ogólne - Science, to jest biologia, chemia, fizyka, TI, a po roku wroce na tamten. ![]()
![]() |
#741 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja ustny angielski mam dopiero w piątek za tydzień, i będzie to moja ostatnia matura ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() To tylko kolejny stres, mowie o egzaminie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
Wtajemniczenie
|
Kurczę, a ja teraz nie wiem gdzie chcę iść na studia... Gdybym jeszcze znała wyniki matur to by było łatwiej, a tak to muszę się rejestrować w ciemno. Teraz mi tak trochę żal tej analityki medycznej, bo raczej się już na nią nie dostanę.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PS kiedy kończy się rejestracja na UM w łodzi??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie wiem na ile, nie chcę sprawdzać, ale wiem, że mało. Niby jeszcze jest chemia, ale ja jestem straszną pesymistką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() nie mam starszego rodzeństwa... może dlatego. i dlatego, ze nie mam planow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
Eroll, gratuluję!
![]() sylvia_doll, na psycho możesz iść jeśli masz pomysł, co dalej. Bo jest bardzo wielu ludzi kończących psychologię i będących potem bez pracy. A jak wiesz jak można później wykorzystać te studia, znaleźć coś czego ludzie akurat potrzebują, a jest tego mało to ustawisz się dobrze. Przy czym praca terapeuty to niezbyt dobry pomysł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
CORELIPS
|
Taaak, mam chyba tylko zapał do spróbowania kilku rzeczy w życiu. Myślicie jak ja, że na 'pomysły na siebie' przyjdzie jeszcze czas?
Bo w zasadzie.. na jaki kierunek mozna isc i miec gwarancje sukcesu? sukcesu pieniedzy i szczescia? eh, przepraszam, filozoficznie sie tu zaraz przeze mnie zrobi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
Ja od 4 klasy podstawówki chce iść na psychologię, nie zmienia mi się to i mam nadzieję, że się nie rozczaruję
![]() Btw zawsze możesz zobaczyć jakieś studium, są krótsze niż studia, a tematyka czasem bardzo ciekawa, może w tym czasie Cię natchnie, co chcesz robić w życiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.