Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-04-02, 19:34   #721
Becia012
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 169
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Moje sobotnie, leniwe Utrzymanie.
Przed: ¦liwka suszona i woda w której siê moczy³a.
¦niadanie: Grahamka na pó³: 1/2 z mas³em, serkiem czosnkowym, ³ososiem, ogórkiem i mieszank± kie³ków, 1/2 z mas³em, szynk± z indyka, pomidorem, chrzanem i szczypiorkiem, 2 jajca na twardo.
¦niadanie2: Szklanka galaretki drobiowej, kromka razowca z mas³em, pomidorem i papryk±, jab³ko pokrojone w plastry, posypane cynamonem,
inka z mlekiem.
Obiad: 1. Zupa-krem broku³owa 2. Kotlet schabowy, m³ode ziemniaki posypane koperkiem, du¿o kiszonej kapusty z grzybami i suszonymi ¶liwkami, szklanka wody mineralnej z sokiem malinowym.
Podwieczorek: Pó³ dro¿d¿ówki z jab³kami, gar¶æ mieszanki studenckiej,
grejfrut, kawa z mlekiem.
Kolacja: Wie¶niak po wiejsku ( 200 g. serka w., cebula, kabanos,
papryka, pomidor, ogórek, chrzan, mieszanka kie³ków), 2 kromki razowca zapieczonego w piekarniku z mas³em zio³owym, kiwi, miêta do picia.
Stary 2011-04-02, 20:23   #722
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Dzisiejsze luzackie RRR

1. Owsianka 4 ³ychy, serek homo 180 g, gar¶æ ¿urawiny
uczelnia a potem 4h chodzenia po sklepach....
2. Sa³atka - grilowany filet z indyka, sa³ata, pomidory, jajko i nieszczêsna kukurydza!
3. 100 g serka wiejskiego z ³y¿k± migda³ów i ³y¿eczk± wiórków kokosowych
4. Sa³atka z szynk±, pomidorami, serem mozarella a po tym 2 kawa³ki pizzy hawajskiej... lipa co? ( niech bêdzie to moje 10%) ale spokojnie jutro aeroby + si³ownia.... bêdzie dobrze w tygodniu by³am grzeczna!

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 20:26   #723
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

UTRZYMANIE

¦niadanie:Owsianka (5 ³y¿ek p³atków, pó³ szklanki gor±cego mleka 2%, rozpuszczona w nim ³y¿eczka mas³a orzechowego, 2 ma³e pra¿one jab³ka z cynamonem, 2 ³ychy p³atków migda³owych, ³y¿eczka miodu)

Drugie ¶niadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane serkiem ¶mietankowym z d¿emem brzoskwiniowym/ miodem i serem bia³ym; kawa zbo¿owa z mlekiem 2%, 2 mandarynki

Obiad:3 ga³ki ziemniaków z koperkiem, jajo sadzone ze szczypiorkiem, mizeria z rzodkiewk± i po³ow± jogurtu naturalnego
Po: Jab³ko

Podwieczorek:Jab³ko pokrojone w kostkê, posypane cynamonem i podgrzane w mikrofali, wkrojone 2 mandarynki, druga po³owa jogurtu naturalnego (ca³o¶æ 150g), ³ycha rodzynek, ³ycha suszonej ¿urawiny, starte pó³ paska gorzkiej czekolady

Kolacja: 3 kromki chleba jw. ka¿da posmarowana serkiem ¶mietankowym, z plastrem polêdwicy drobiowej, ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i szczypiorkiem

I jak?
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 20:27   #724
airwaves
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499
GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Poka¿ wiadomo¶æ
dziewczyny czy to jest normalne ¿e kawa czarna na czczo z jab³kiem/gruch± nic mi nie daje,
owsianka na wodzie z suszonych ¶liwek (tzn.zalewam duu¿o tych ¶liwek ponad 8 napewno wrz±tkiem i zostawiam na noc, a rano poprostu gotujê z mlekiem, lub wie¶niakiem) jem kefiry od 2tyg codziennie,
wczoraj ju¿ nawet na³yka³am siê tego oble¶nego oleju (ma³o nie zwróci³am)
I On mi te¿ nie pomóg³! aha stosujê te¿ laxinat, ale nic siê nie zmi³o.

Czy mam siê baæ? co to znaczy mam pêdziæ do gastrologa?
Ile kosztuje prywatna wizyta...?
Czy te czopki s± na receptê? Mo¿e ta herbata z senesem?chocia¿ nie chcia³abym.... ale mo¿e co¶ da.? Przecie¿ ten olejek jest silnie przeczyszczajacy a ja nawet zwyk³ej ku*y nie zrobi³am.
, a tego siemienia nie wypije-jak wypi³am ten kisiel, i zobaczy³am ziarneka to wyobrazi³am sobie ¿e to s± jakie¶ robale o¶lizg³e i zwymiotowa³am tym wszystkim.
a próbowa³a¶ laktuloze? to taki syrop,nie dzia³a gwa³townie ,jest niedrogi i bez recepty.
Wiesz to jest tak,¿e je¶il zaparcie trwa bardzo d³ugo to trzeba wzi±æ co¶ przeczyszaj±cego,bo gorsze jest trzymanie wszystkiego w sobie przez taki d³ugi czas. Oczywi¶cie nie jest to rozwi±zanie na d³u¿sz± metê tylko raczej dzia³anie dora¼ne.
btw. czy te zaparcia nie pojawi³y siê po dukanie? bo mnie dotkn±³ ten problem niestety z tego powodu mimo tego, ¿e wydawa³o mi siê, ¿e wszystko siê unormowa³o.
poza tym rób sobie "posiadówki", rano codziennie przed/po ¶niadaniu to taka niby g³upota ale organizm przyzwyczaja sie do pewnych sytuacji
airwaves jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 20:34   #725
Magdalena0603
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 859

u
  • jajo na twardo z keczupem, grahamka z mas³em, pestkami dyni, salami, pomidorem,chrzanem, cebul±
  • szklanka soku pomidorowego + gar¶æ paluszków
  • 2 kotlety serowe z sosem sambal , do tego 2 ziemniaczki, szpinak
  • micha bigosu _ grahamka z keczupem i homo

i jak dzi¶???

dolinaaaaa...

Edytowane przez Magdalena0603
Czas edycji: 2011-04-02 o 20:35
Magdalena0603 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 20:37   #726
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
u
  • jajo na twardo z keczupem, grahamka z mas³em, pestkami dyni, salami, pomidorem,chrzanem, cebul±
  • szklanka soku pomidorowego + gar¶æ paluszków
  • 2 kotlety serowe z sosem sambal , do tego 2 ziemniaczki, szpinak
  • micha bigosu _ grahamka z keczupem i homo

i jak dzi¶???

dolinaaaaa...
Ej! Coraz mniej.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 20:56   #727
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez airwaves Poka¿ wiadomo¶æ
a próbowa³a¶ laktuloze? to taki syrop,nie dzia³a gwa³townie ,jest niedrogi i bez recepty.
Wiesz to jest tak,¿e je¶il zaparcie trwa bardzo d³ugo to trzeba wzi±æ co¶ przeczyszaj±cego,bo gorsze jest trzymanie wszystkiego w sobie przez taki d³ugi czas. Oczywi¶cie nie jest to rozwi±zanie na d³u¿sz± metê tylko raczej dzia³anie dora¼ne.
btw. czy te zaparcia nie pojawi³y siê po dukanie? bo mnie dotkn±³ ten problem niestety z tego powodu mimo tego, ¿e wydawa³o mi siê, ¿e wszystko siê unormowa³o.
poza tym rób sobie "posiadówki", rano codziennie przed/po ¶niadaniu to taka niby g³upota ale organizm przyzwyczaja sie do pewnych sytuacji
spróbujê
proszê powiedzcie mi czy jednodniowa ew. dwudniowa g³odówka (sama woda i 2czerwone herbaty na ca³y dzieñ) co¶ da? w sensie oczysci te jelita??
wziê³am dzi¶ ko³o 12 a¿ 3³ychy olejku (lekarz kaza³ braæ a¿ siê przeczyszczê) i nic nie ruszy³o, a jest jeszcze gorzej brzuch mam taki ¿e mi siê ryczeæ chce i boli mnie. Wiem ze jutro i tak niewiele zjem, wiêc proszê o radê! Czy taka g³odówka da efekt? Ju¿ pier** metabolizm, bo bojê siê ¿e pêknê albo w koñcu zemdlejê z bolu (ju¿ raz tak mia³am, wtedy zadzia³ay ¶liwki z mlekiem, teraz juz nic)
ew. na czczo co¶ bym wypi³a, niewiem mo¿e tê wodê z cytryn± i miodem/ ³y¿kê oliwy z oliwek/ szkl. takiego soku z ogórków kiszonych/ niewiem sama co najlepiej namoczy³am ¶liwy w wodzie, mam kefir, jogurt nat. jab³ka, otrêby, wszystko co powinno pomóc
B³agam pomó¿cie, w poniedzia³ek koniecznie idê do gastrologa zaraz po badaniach tarczycy które muszê powtórzyæ,bo endo stwierdzi³ ¿e s± pomylone albo wogóle nie moje bo mam wszystkie objawy i jak prze³yka³am ¶linê to powedzia³ ¿e co¶ tak jest powiekszone ale nie wiem co bo nie s³ucha³am...", a wyniki wrêcz bardzo dobre.... i ¿e coraz wiêcej ludzi ma tak samo ¿e wyniki s± ok,olewaj± to., a potem przychodz± i p³acz±.
Bardzo mi pomo¿ecie jak mi doradzicie

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-04-02, 21:04   #728
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 061

zabciu, mnie czêsto nic nie rusza³o, dopóki nie wyluzowa³am ze wszystkim i nie odstresowa³am siê
zauwa¿y³am u siebie, ¿e po tygodniu szko³y za³atwienie siê idzie z ³atwo¶ci± :P
na prawdê mo¿e Ciê blokowaæ stres. Ale do gastrologa id¼ koniecznie, ja te¿ siê nied³ugo wybieram..
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 21:10   #729
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
zabciu, mnie czêsto nic nie rusza³o, dopóki nie wyluzowa³am ze wszystkim i nie odstresowa³am siê
zauwa¿y³am u siebie, ¿e po tygodniu szko³y za³atwienie siê idzie z ³atwo¶ci± :P
na prawdê mo¿e Ciê blokowaæ stres. Ale do gastrologa id¼ koniecznie, ja te¿ siê nied³ugo wybieram..
Bo¿e jak ja muszê i¶æ do szko³y to mnie na wymioty bie¿e. a w szkole mam piek³o, potem idê najczêsciej na wagary i mam stres coby mnie nikt nie z³apa³, potem zazwyczaj mam od mamy opierdziel ¿e znów uciek³am do wych. ju¿ dzwoni³a i tak w ko³o.
Ja nie umiem siê nie stresowaæ, musia³abym sie po³amaæ i le¿eæ spokojnie w szpitali na wyci±gu z dala od sql i tych kretynów.
Przepraszam za Ot bardzo przepraszam ale mo¿e faktycznie nie do¶æ ¿e ju¿ wariujê przez moje otoczenie to jeszcze mam przez nich problemy z tymi zaparciami czy co.

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 21:14   #730
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.
ma³o
nie ma ¿adnego owocu

cze¶æ Emelie, dziêki za odzew. Wróci³am do domu a tu 1 kg wiêcej chocia¿ waga siê przed wyjazdem piêknie trzyma³a. okey, nie okey. sama ju¿ nie wiem. tyjê, jak widaæ - chocia¿ sportu mam i mia³am niema³o!
nie ma owocu, bo jako¶ taki dzieñ.
podwieczorek - o 17 30 dopiero jak wróci³am z roweru zjad³am obiad.
dziêki.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-02, 21:40   #731
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ Emelie, dziêki za odzew. Wróci³am do domu a tu 1 kg wiêcej chocia¿ waga siê przed wyjazdem piêknie trzyma³a. okey, nie okey. sama ju¿ nie wiem. tyjê, jak widaæ - chocia¿ sportu mam i mia³am niema³o!
nie ma owocu, bo jako¶ taki dzieñ.
podwieczorek - o 17 30 dopiero jak wróci³am z roweru zjad³am obiad.
dziêki.
Hej
Kg to nie jest takie przytycie, ¿eby siê od razu braæ za R Lato idzie, wiêcej ruchu bêdziesz mia³a. Czy ten 1 kg to naprawdê powód, ¿eby siê cofaæ w komponowaniu posi³ków? Bo coraz ³adniej Ci to sz³o, a teraz znowu tak ma³o i eRkowo... Okres masz tak w ogóle?
I jeste¶ pewna, ¿e ten 1 kg to nie miê¶nie, skoro æwiczy³a¶ du¿o?

Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków, szklanka mleka 2%) z serkiem wiejskim (200 g), mas³em orzechowym, bananem i pra¿onym s³onecznikiem; Inka karmelowa z mlekiem i miodem
II ¶niadanie: talerzyk sa³atki gyros; grzanka razowa z mas³em czosnkowym; jab³ko; herbata malinowa
Obiad: zapiekanka z makaronu pe³noziarnistego, kurczaka, broku³, papryki i sosu serowego; ¶wie¿o wyci¶niêty sok pomarañczowy
Podwieczorek: kubek kisielu 's³odka chwila' o smaku owoców le¶nych; gruszka; gar¶æ nerkowców; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
Kolacja: du¿a grahamka na pó³ z mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka, pomidorem i szczypiorkiem/twaro¿kiem pó³t³ustym i ogórkiem; marchewka do pochrupania; zielona herbata
+ 2l wody, 2 szklanki Pepsi i kawa³ek czekolady z orzechami

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-04-02 o 21:59
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 07:28   #732
AlekzFragile
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 108

Uuuu, cztery w miarê konkretne posi³ki bo pó¿no wsta³am (odsypiam tydzieñ )

I. 3 ciê¿kie kromy chleba górskiego z ziarnami s³onecznika ka¿da z mas³em:
- z sa³at± lodow±, serem ¿ó³tym, bia³± rzodkiewk± i szczypiorkiem
- z sa³at± lodow±, z pokrojonym kabanosem, rzodkiewk± i szczypiorkiem
- z d¿emem wi¶niowym domowej roboty (bez dodatku cukru)
ma³a ki¶æ winogrona, herbata z sokiem malinowym
II. szkl. soku marchwiowego (przed obiadem)
III. ziemniaki z natk± pietruszki, pier¶ z kurczaka w panierce, sos zio³owy, surówka jaka¶ kupna warzywna
IV. pudding czekoladowy z bit± ¶mietan± z dorzuconymi rodzynkami, pomarañcza
V. 3 kromki chleba jak w ¶n.:
- 2x z pasztetem z ¿urawin± i rzodkiewk± bia³±
- z pokrojonym kabanosem, sa³at± lodow± i rzodkiewk±
miêta jab³kowa

Ok. 1 l wody, ró¿ne herbaty

I jak ?

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

Cytat:
Hej
Kg to nie jest takie przytycie, ¿eby siê od razu braæ za R Lato idzie, wiêcej ruchu bêdziesz mia³a. Czy ten 1 kg to naprawdê powód, ¿eby siê cofaæ w komponowaniu posi³ków? Bo coraz ³adniej Ci to sz³o, a teraz znowu tak ma³o i eRkowo... Okres masz tak w ogóle?

Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków, szklanka mleka 2%) z serkiem wiejskim (200 g), mas³em orzechowym, bananem i pra¿onym s³onecznikiem; Inka karmelowa z mlekiem i miodem; dobra jest ta inka? muszê wypróbowaæ
II ¶niadanie: talerzyk sa³atki gyros; grzanka razowa z mas³em czosnkowym; jab³ko; herbata malinowa
Obiad: zapiekanka z makaronu pe³noziarnistego, kurczaka, broku³, papryki i sosu serowego; ¶wie¿o wyci¶niêty sok pomarañczowy; moje smaki :P
Podwieczorek: kubek kisielu 's³odka chwila' o smaku owoców le¶nych; gruszka; gar¶æ nerkowców; zbo¿ówka z mlekiem i miodem
Kolacja: du¿a grahamka na pó³ z mas³em, sa³at± lodow±, polêdwic± z indyka, pomidorem i szczypiorkiem/twaro¿kiem pó³t³ustym i ogórkiem; marchewka do pochrupania; zielona herbata
¦licznie jak zawsze
Stary 2011-04-03, 07:57   #733
kinga9650
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 33

.

Edytowane przez kinga9650
Czas edycji: 2011-04-03 o 21:00
kinga9650 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 08:42   #734
Delli
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 401

Cytat:

Utrzymanie

¦niadanie: owsianka (5 ³y¿ek p³atków, szklanka mleka 2%) z serkiem wiejskim (200 g), mas³em orzechowym, bananem i pra¿onym s³onecznikiem; Inka karmelowa z mlekiem i miodem
Obiad: zapiekanka z makaronu pe³noziarnistego, kurczaka, broku³, papryki i sosu serowego; ¶wie¿o wyci¶niêty sok pomarañczowy
Idealnie ró¿norodnie, smacznie, zdrowo
Stary 2011-04-03, 09:14   #735
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
u
  • jajo na twardo z keczupem, grahamka z mas³em, pestkami dyni, salami, pomidorem,chrzanem, cebul± ok.
  • szklanka soku pomidorowego + gar¶æ paluszków tu za ma³o
  • 2 kotlety serowe z sosem sambal , do tego 2 ziemniaczki, szpinak jak sie najad³a¶ ok
  • brak podwieczorku
  • micha bigosu _ grahamka z keczupem i homo ³adnie, choæ dziwna kompozycja
s± 4 posi³ki ok. bo mo¿e d³ugo spa³a¶,ale chyba co¶ zacze³a¶ siê ograniczaæ hm..

i jak dzi¶??? dzi¶ za ma³o

dolinaaaaa... Czy to by³o do mnie??
.
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 11:34   #736
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AlekzFragile Poka¿ wiadomo¶æ
¦licznie jak zawsze
Cytat:
Napisane przez Delli Poka¿ wiadomo¶æ
Idealnie ró¿norodnie, smacznie, zdrowo
Dziêki dziewczyny
A Inka karmelowa jest przepyszna, polecam
Stary 2011-04-03, 12:05   #737
zakochana_bez
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 56

.R na dzi¶

¦niadanie: omlet z 2 jaj i m±ki pe³noziarnistej na oleju z pestek, 1/2 puszki tuñczyka, pomidor, sa³ata

Drugie ¶niadanie: serek wiejski 200g drugie 1/2 puszki tuñczyka, pomidor, sa³ata, papryka

Obiad: filet z indyka w pomidorach, warzywach z kasza/ryzem br±zowym b±dz makaronem

Podwieczorek: galaretka bez cukru z ³y¿k± mas³a orzechowego bez cukru i soli

Kolacja: ? mo¿e kawa³ek indyka z papryk±-nadziejê indykiem paprykê i do piekarnika

czy wszystko jest ok? pod wzglêdem wagowym jeszcze nie wiem czy chudnê-warzenie zaplanowane na czwartek

Proszê o komentarz

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2011-04-03 o 12:27
zakochana_bez jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 14:27   #738
hauuu
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 753

Moje RRRRRR, proszê o ocenê:

I - 3 kanapki z twaro¿kiem (ser bia³y, jogurt naturalny, zielona cebulka) i pó³ papryki
II - du¿y grejfrut czerwony
III - 2/3 woreczka br±zowego ry¿u i 2/3 paczki warzyw na patelniê

W planach:
IV - wafel ry¿owy z mas³em migda³owym i jab³ko
V - wiesniak z papryk± i cebulk±

Wiem, ¿e brak bia³ka ale nie kupi³am przed weekendem miêsa. Mo¿e do kolacji dorzucic tuñczyka?

Polecacie orzechy, nawet na redukcji. Czy mas³o orzechowe/migda³owe/z orzechów nerkowca mo¿e byc zamiast orzechów? Nakupowa³am ró¿nych mase³ jeszcze przed diet± i chcia³abym je jesc - oczywiscie w ograniczonej ilosci. Co s±dzicie?
hauuu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 15:13   #739
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
Napisane przez hauuu Poka¿ wiadomo¶æ
Moje RRRRRR, proszê o ocenê:

I - 3 kanapki z twaro¿kiem (ser bia³y, jogurt naturalny, zielona cebulka) i pó³ papryki super, o ile chleb to porz±dny razowiec
II - du¿y grejfrut czerwony + ¼ród³o bia³ka
III - 2/3 woreczka br±zowego ry¿u i 2/3 paczki warzyw na patelniê + miêso, jajka albo ryba

W planach:
IV - wafel ry¿owy z mas³em migda³owym i jab³ko wafel zamieni³abym na co¶ bardziej zdrowszego, ma wysokie IG i ¿adnych warto¶ci od¿ywczych.
V - wiesniak z papryk± i cebulk± ok

Wiem, ¿e brak bia³ka ale nie kupi³am przed weekendem miêsa. Mo¿e do kolacji dorzucic tuñczyka? mo¿esz dorzuciæ je¶li chcesz. szkoda ¿e nie doda³a¶ go do obiadu - ja np. uwielbiam sa³atkê z ry¿u, tuñczyka i warzyw - a mia³aby¶ pe³nowarto¶ciowy posi³ek.

Polecacie orzechy, nawet na redukcji. Czy mas³o orzechowe/migda³owe/z orzechów nerkowca mo¿e byc zamiast orzechów? Nakupowa³am ró¿nych mase³ jeszcze przed diet± i chcia³abym je jesc - oczywiscie w ograniczonej ilosci. Co s±dzicie?
dosyæ ma³o bia³ka, któro powinno znale¼æ siê w ka¿dym posi³ku, ale to wiesz. podwieczorek jeszcze nie wpad³, wiêc zamieñ go mo¿e na jaki¶ omlet posmarowany tym mas³em. uwa¿a³abym te¿ na owoce w II. czê¶ci dnia. mog± (ale nie musz±) hamowaæ chudniêcie.

zdrowe t³uszcze - NNKT powinny znale¼æ siê w ka¿dej, zbilansowanej diecie. jak najbardziej mo¿esz, a nawet powinna¶ sobie na nie pozwoliæ .

i jeszcze taki ma³y off topic - mo¿esz podaæ firmê, z której masz mas³o migda³owe? i gdzie kupi³a¶ by³abym wdziêczna, nigdzie nie mogê znale¼æ.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 15:30   #740
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
dosyæ ma³o bia³ka, któro powinno znale¼æ siê w ka¿dym posi³ku, ale to wiesz. podwieczorek jeszcze nie wpad³, wiêc zamieñ go mo¿e na jaki¶ omlet posmarowany tym mas³em. uwa¿a³abym te¿ na owoce w II. czê¶ci dnia. mog± (ale nie musz±) hamowaæ chudniêcie.

zdrowe t³uszcze - NNKT powinny znale¼æ siê w ka¿dej, zbilansowanej diecie. jak najbardziej mo¿esz, a nawet powinna¶ sobie na nie pozwoliæ .

i jeszcze taki ma³y off topic - mo¿esz podaæ firmê, z której masz mas³o migda³owe? i gdzie kupi³a¶ by³abym wdziêczna, nigdzie nie mogê znale¼æ.
Dziêki za odpowied¼. Niestety jestem alergikiem i nie jadam jajek i wiêkszosci ryb - za wyj±tkiem tuñczyka w puszcze i makreli z puszki. Po inncyh puchnê Mia³ byc kurak do obiadu ale w niedziele ciê¿ko ³adnego i swie¿ego kupic.

Z owocami spróbujê, chocia¿ wieczorami mam na nie najwiêksz± ochotê

Mas³o to "mas³o migda³owe Monki BIO". Sk³ad: pra¿one migda³y, sól morska. Monki to chyba producent. Kupione w klepie w Krk. Kosztowa³o cos oko³o 15 z³.
Stary 2011-04-03, 15:36   #741
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zakochana_bez Poka¿ wiadomo¶æ
.R na dzi¶

¦niadanie: omlet z 2 jaj i m±ki pe³noziarnistej na oleju z pestek, 1/2 puszki tuñczyka, pomidor, sa³ata ok, je¿eli porcja spora i siê najad³a¶

Drugie ¶niadanie: serek wiejski 200g drugie 1/2 puszki tuñczyka, pomidor, sa³ata, papryka doda³abym kromkê chleba z mas³em

Obiad: filet z indyka w pomidorach, warzywach z kasza/ryzem br±zowym b±dz makaronem ok

Podwieczorek: galaretka bez cukru z ³y¿k± mas³a orzechowego bez cukru i soli doda³abym orzechy, bo mas³o orzechowe zawiera jednak orzechy poddane obróbce i mog± byæ niepe³nowarto¶ciowe. poza tym - NNKT nigdy za ma³o

Kolacja: ? mo¿e kawa³ek indyka z papryk±-nadziejê indykiem paprykê i do piekarnika taka kolacja by³aby ok

czy wszystko jest ok? pod wzglêdem wagowym jeszcze nie wiem czy chudnê-warzenie zaplanowane na czwartek

Proszê o komentarz
jw.
moim g³ównym zastrze¿eniem jest brak jakiegokolwiek owoca, a wêgle proste potrzebne s± nawet na diecie, najlepiej w³a¶nie spo¿ywaæ je pod postaci± owoców
Stary 2011-04-03, 15:40   #742
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki za odpowied¼. Niestety jestem alergikiem i nie jadam jajek i wiêkszosci ryb - za wyj±tkiem tuñczyka w puszcze i makreli z puszki. Po inncyh puchnê Mia³ byc kurak do obiadu ale w niedziele ciê¿ko ³adnego i swie¿ego kupic.

Z owocami spróbujê, chocia¿ wieczorami mam na nie najwiêksz± ochotê

Mas³o to "mas³o migda³owe Monki BIO". Sk³ad: pra¿one migda³y, sól morska. Monki to chyba producent. Kupione w klepie w Krk. Kosztowa³o cos oko³o 15 z³.
je¶li owoce w 2 po³owie dnia nie przeszkadzaj± ci w chudniêciu, to nie musisz z nich rezygnowaæ
Stary 2011-04-03, 15:48   #743
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
je¶li owoce w 2 po³owie dnia nie przeszkadzaj± ci w chudniêciu, to nie musisz z nich rezygnowaæ
No w³asnie jeszcze za ma³o czasu mine³o, ¿eby stwierdzic czy przeszkadzaj± czy nie. Poobserwujê
Stary 2011-04-03, 17:03   #744
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Dzisiejsze Pee Pee ;P

¦niadanie:
3 komki chleba ka¿da z margaryn±
dwie z szynk± z indyka + ogórek kiszony
jedna z d¿emem niskos³odzonym

2 ¦niadanie:
big milk + pomarañczko

3 ¦niadanie:
Danio XXL truskawkowy + 5 wafli ze s³onecznikiem

Obiad:
kluski "kopytka" z sosem (jakie¶ 10 sztuk zjadlam) i kawa³ kurczaka z ro¿na (wiem ze s³aby obiadek i brak warzyw ale dzisiaj nie mia³ kto zrobic, nawet ja czasu nie mia³am )

Podwieczorek:
Serek wiejski ze szklank± p³atków kukurydzianych i cynamonem

Kolacja:
3 po³ówki bu³ki czyli (1 ca³a i pó³)
i tak 2 po³ówki grubooo z ryb± (filet ¶ledziowy w sosie pomidorowym)
i ta jedna z margaryn± i d¿emem niskos³odzonym

jakim ja ob¿artuchem jestem... czuje sie jak jaki¶ prosiaczek ^_^

Mam nadzieje ¿e poma³u brne do przodu mimo s³abego obiadku ?? Jak to sie prezentuje ??

Edytowane przez Agashia
Czas edycji: 2011-04-03 o 20:19
Agashia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 17:46   #745
motylek2701
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 846

U (odzyskiwanie @)

I: owsianka (5 ³y¿ek owsianych, szklanka mleka 2%, ³y¿ka bakalii, cynamon); kawa z mlekiem; kawa³ek sernika z mas± makow±

II: rosó³ z makaronem, warzywa

jab³ko

III: pieczone udko, ziemniaki, sa³atka (sa³ata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, ¶mietana 18%), porcja ogórków w curry; herbata zielona

IV: kawa³ek sernika, kawa z mlekiem i cynamonem

V: 2 kromki razowca; 1 z mas³em, fur± ¿ó³tego sera (tartego), pomidorem i szczypiorkiem; 2 z mas³em, pieczon± piersi± z kurczaka, pomidorem i szczypiorkiem

no i tyle

u¶miecham siê o ocenê
Stary 2011-04-03, 17:51   #746
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Poka¿ wiadomo¶æ
U (odzyskiwanie @)

I: owsianka (5 ³y¿ek owsianych, szklanka mleka 2%, ³y¿ka bakalii, cynamon); kawa z mlekiem; kawa³ek sernika z mas± makow±

II: rosó³ z makaronem, warzywa

jab³ko

III: pieczone udko, ziemniaki, sa³atka (sa³ata, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, ¶mietana 18%), porcja ogórków w curry; herbata zielona

IV: kawa³ek sernika, kawa z mlekiem i cynamonem

V: 2 kromki razowca; 1 z mas³em, fur± ¿ó³tego sera (tartego), pomidorem i szczypiorkiem; 2 z mas³em, pieczon± piersi± z kurczaka, pomidorem i szczypiorkiem

no i tyle

u¶miecham siê o ocenê
podoba mi siê. dobrze, ¿e dbasz o t³uszcze. na takim jedzeniu okres powinien wróciæ
Stary 2011-04-03, 18:03   #747
Phynn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 440

U (brak @)
-owsianka z otrêbami, pomarañczk±, kiwi, suszon± ¿urawin±, orzeszkami ziemnymi, miodkiem i jogurtem naturalnym
kawa z mlekiem
- 2 jajeczka czekoladowe z nadzieniem, jab³ko, trochê jarzynowej sa³atki (z majonezem i jogurtem)
- jajo sadzone, ziemniaczki z koperkiem, ogrom surówki z pekinki, marchewki, jab³ka, cebuli (z oliw±)
- znowu jajeczko czekoladowe, sucharek z rodzynkami, kawa z mlekiem
- du¿a grahamka, ka¿da po³ówka z twaro¿kiem, polêdwic± z indyka, pomidorem, rzodkiewk± // ogórki kiszone

podejrzewam, ¿e jeszcze co¶ wpadnie, gdy przyjdzie T¯
jak to wygl±da ?

Rozsun±æ suwak, by
Zdj±æ skafander cia³a
Zapomnieæ
Wej¶æ w nowe ¿ycie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 18:21   #748
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Hej

Utrzymanie

Jad³ospis jak zwykle piêkny i godny pozazdroszczenia, co do innych pytañ to odpowiem na pw, je¶li pozwolisz, bo nie chcê tu siê rozpisywaæ .

U. niedzielne zabiegane, lekko w r ?
1¶n - ( na szybko bo prawie od razu po wstaniu lecia³am po kwiaty do ogrodu ) - twaro¿ek wiejski pi±tnicy, ma³y rogalik ¿ytni.
2¶n - dwie muffinki orkiszowo-¿ytnie z malinami, s³onecznikiem i pestkami dyni, pare suszonych ¶liwek i moreli, du¿a szklanka soku z grejpfruta.
3¶n - wie¶niak 200g z wrzucon± gar¶ci± s³onecznika, pestek dyni i orzeszków pini.
obiad - u babci - ma³a pier¶ z indyka w migda³ach, zraz wo³owy, ³y¿ka kaszy gryczanej, sa³atka - sa³ata, pomidory, ogórki, sos jogurtowy.
po - kawa³ek sernika na zimno - ale zdjê³am galaretk± bo nie lubiê ; p
kolacja - ledwo, ledwo. gar¶æ orzechów laskowych.

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2011-04-03 o 18:41
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 18:30   #749
martina1988
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Moje lu¼ne, leniwe RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRrr

* kromka razowca z serkiem fit i poledwica z pieczarkami
* jab³ko
* panga z panierka z platkow owsianych smazona na lyzeczce oliwy z oliwek + 3 kopiaste lyzki ziemniakow z duza iloscia kopru i odrobina mleka 0,5% + surówka (kupna: marchew+ jakies warzywa)
* batonik nestle fitness (cos ala musli) + 2 garscie chipsów ;-((((
* kromka razowca z serkiem fit i poledwica mu¶nieta jojomajonezem + odrobinka zupy jarzynowej

Pewnie srednio co??
ehh te weekendy...
martina1988 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-03, 18:35   #750
Lady1000
Rozeznanie

U

I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku z pomarañcz±; czarna kawa.
kawa zbo¿owa z mlekiem, jab³ko
II. Pier¶ z kurczaka faszerowana szpinakiem zapieczona w sosie pomidorowym, porcja kaszy gryczanej, surówka z marchewki.
III. Serek homogenizowany z cynamonem, jab³ko; kawa z mlekiem.
IV. Dwie kromki razowca: z piersi± kurczaka i ketchupem/z guacamole (z pomidorem), kie³kami s³onecznika i rze¿uch±.

w czasie dnia kilka herbat - truskawkowa, zielona z malin±
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.