|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Noszę soczewki prawie 2 lata. Kiedyś używałam miesięcznych Focusów ale kiedy w ciągu 2 miesięcy 2 razy miałam zapalenie rogówki przerzuciłam się na J&J Advance (2 tyg). Początkowo nosiłam równo 2 tygodnie i ani dnia więcej. Potem stopniowo "przenaszałam" aż dzisiaj potrafię nosić je nawet miesiać i wszystko jest ok (ostatnio nawet gdzieś przeczytałam że 2 tyg spokojnie mozna nosić miesiąc..
![]() Dbanie o soczewki..hmm...wymieniam płyn codziennie (wlewam 4/4 pojemniczka), szoruję soczewki ok 1 raz w tygodniu, ale jeśli widzę że sa brudne (tusz, cień, pyłek) to oczywiście częściej. Nie narzekam na wydajność płynu...używam na spółkę z siostra i spokojnie starcza nawet na 3 miesiące. Pozdrawiam soczewkowe wizażanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Ja noszę dwutygodniowe soczewki ale lekarka powiedziała mi, że mogę przenosić je do miesiąca i że ona bierze za to pełną dpowiedzialność.
A z tymi pojemniczkami to fakt - bywa różnie. są o różnej głębokości. Także trzeba wlać płynu tyle aby zakrył soczewki całkowicie. Ja najpierw wrzucam soczewki do pojemniczków a dopiero potem zalewam je płynem.
#724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przez 5 lat nosiłam Acuvue II firmy J&J. Teraz noszę całodobowe Pure Vision B&L i problem z płynami i pojemnikami już mnie nie dotyczy ![]()
![]() |
#725 |
Wtajemniczenie
|
kurcze a mi na soczewce zrobiła się taka dziwna plamka i wogóle nie chce sie doczyścić
![]() ![]() nie mam pojęcia od czego mogło się tak zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też miesiecznych soczewek Pure Vision (to sa nocno-dzienne, ale nosze je tylko na dzien bo mam od jakiegos czasu suche oczy) uzywam zawsze ponad miesiac. Zaznaczam sobie w kalendarzyku kiedy je zalozylam i po uplynieciu miesiaca jesli nadal nosi sie je komfortowo to nosze dalej, zazwyczaj w sumie nosze jadna pare ponad 1,5 miesiaca. Zmieniam kiedy robia sie wyczuwalne na oku, ogolnie szybciej wysychaja no i sa po prostu juz brudne, co widac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Zadomowienie
|
dubel
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Dziewczyny, kupilam sobie te cudowne cienie
![]() Pojemniczek mam Opti Free, raz mialam Solo ale wywalilam bo byl gigantyczny. Plynu wlewam ponad pol pojemniczka bo gdy wleje mniej to soczewki mi wyplywaja na powierzchnie. A jedynymi soczewkami ktore mnie ani troche nie podrazniaja sa 3 miesieczne B&L, a probowalam: J&J Acuvue Oasys Zeiss miesiecznych do suchego oka Soflens59 B&L IWear z Vision Express O2 Optix i Air Optix Ostatnio po roku eksperymentow kupilam sobie znow 3 miesieczne Bauscha i komfort noszenia jest nieporownywalny do tych wszystkich wynalazkow. Tylko mam problem bo wydaje mi sie ze gorzej w nich widze, jakbym miala taka leciutka mgielke przed oczami. Nie wiem czemu ![]() Zamierzam jeszcze wyprobowac Proclear Compatimbiles i tych 24godzinnych Ciby Vision. I tych co mi Iwonka proponowala Soflens66 |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
ja tez miewalam taka mgielke, na poczatku noszenia soczewek, czyli 2 tyg. temu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Raz mialam nowa soczewke i zupelnie nie umialam jej nosic. Tak strasznie uwierala. Czyscilam, zamienialam na oczach (mam taka sama wade w obu) i nic. Nowa a musialamm wyrzucic. Nie dalo sie w niej chodzic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() już nie mogę się doczekać kiedy mi się skończą (a mam jeszcze na 1,5 miesiąca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Pomijam fakt, że moje oczy nie lubią soczewek silikonowych to kiedy nosiłam Pure Visions to i tak lekarka kazała mi je zdejmować na noc, gdy mogę. Oko ponoć powinno przez jakiś czas samo oddychać, odpocząć, niezależnie od tego, jak by te soczewki nowoczesne nie były. Moja siostra tez długo nosi soczewki, płynu nie zmieniała za często, soczewki nosiła dłużej i niestety ma teraz problemy z oczami.
Choć z tych opini tu napisanych to widac, że okuliści maja bardzo różne podejście do tego tematu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Ja również zawsze zdejmuję soczewki na noc.
Niech oko odpocznie pooddycha, poza tym wolę rano założyć czystą soczewkę, nie wyobrażam sobie w nich spac, przecież tam jest siedlisko kurzu, bakterii, resztek cieni, tuszu, pyłki....
#734 |
Zadomowienie
|
a czy któraś z Was miała kolorowe soczewki J&J??ja zakupiłam tydz temu ale wdg. komfortowe to one nie są. trochę mnie uwierają i gniotą...
![]() ![]()
#735 |
Raczkowanie
|
a ile za nie zaplacilas kjesli moge spytac? bo tez chcialam sobie brazowe kupic ale nie wiem czy to dobry pomysl...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
Najpierw myślałam że może to dlatego że kupiłam te soczewki przez internet i są jakieś lewe, ale nie chce ich tak od razu wyrzucać, poczekam.. Mam nadzieje ze jest jakas gwarancja bezpieczenstwa, ze te soczewki sa dobre. Zdarzylo mi sie juz tak kilka razy ze nie widzialam dobrze w soczewkach ktore kupilam i to niezaleznie od tego czy w sklepie czy przez internet wlasnie. Choc moc ta sama. Strasznie mnie to denerwuje, bo sie wtedy boje ze mi sie wzrok popsul. Za pierwszym razem gdy mialam taka sytuacje poszlam przestraszona do okulisty, zaplacilam 50zl a okazalo sie ze wszystko w porzadku :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Zakorzenienie
|
Ja na początku też miałam tą mgłę
![]() To chyba naturalne, taka akomodacja oka, musi się przyzwyczaić, dostosować. To wszysko minie i będzie dobrze ![]()
#738 |
Rozeznanie
|
a ja wczoraj zgubiłam lewą soczewkę i dzisiaj w okularach muszę śmigać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje soczewki są właśnie do tego przeznaczone, żeby być w nich całą dobę. Dla mnie są jak część oka, oko w nich oddycha, nie mam problemu z nawilżeniem, a jak już coś to mam krople ![]() Nie wyobrażacie sobie jaka się czuję wolna ![]() ![]() ![]() Nie chcę wam ich zachwalać, bo faktycznie są dosyć (jak na soczewkę) grube, sztywne, po nałożeniu chwilę je czuć. Ale nie przekonacie mnie już do żadnych innych ![]()
![]() |
#741 |
Rozeznanie
|
no ja juz na bank ze 3x zgubiłam. bo np. czuje, ze cos mi wpadło do oka i chociaż staram się delikatnie je potrzec, to mi wylatuje soczewka
![]() a wczoraj byłam przekonana, ze włożyłam ją do pojemika, a dzisiaj rano wstaje, a tu zonk... pojemnik pusty ... a kiedys zgubiłam przy nakładaniu. spadła mi na podłoge i słuch o niej zaginął ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#743 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Nie odczowam jakoby byly grubsze i bardziej sztywne ![]() ![]() Margitto: czy jak zalozysz nowa pare i w nich spisz kilka dni to czy pozniej mialas takie dziwne uczucie 'przybrudzenia ich' czy 'obklejenia'? Bo ja niestety tak mam i musze sobie je wtedy rano przemyc i jest git. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#744 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#745 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To normalne że jak robie makijaz to do oka wpadają opiłki cieni, tuszu czy pudru sypkiego.Kosmetyki osypuja się też w ciągu dnia.Nie chodzisz po idealnie czystym powietrzu, ja mieszkam na śląsku i tu jest bardzo zanieczyszczone powietrze, dym, kurz, spaliny, brud. to wszystko osiada na oku, nie ma cudów. Więc wolę o moje oczy dbać i zachowywać higienę.
![]() |
#747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zapłaciłam 47 zł, są to soczewki miesięczne ![]() ![]()
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mogę nosić szkieł Purevisions, bo są silikonowe i moje oczy ich nie tolerują, po prostu cały czas je czuje na oku, wręcz mi przeszkadzają, no brak komfortu mam i pewnie każdy kto powie o nich, ze są grube i czuje się je na oku ma to samo co ja. Dla "nas" są te inne soczewki delikatniejsze jednak w dotyku. Bo silikonowe są w dotyku twardsze mimo iż nowoczesniejsze i bardziej nawilżające oko.
Dziewczyny, a okulista nie każe Wam tych szkieł zdejmować?? no sorki, ale oko musi odpocząć od szkła, tym bardziej, ze co Wam daje spanie w nich?? rozumiem nocne imprezy itd. sama je tak nosiłam, ale lekarz tam gdzie nie musiałam kazał mi je zdejmować na noc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
Mi też powiedziano, że te soczewki trzeba, szczególnie przy dużych wadach zdejmować na noc gdy się nie musi ich mieć na oczach, tak jak mowi Iwonka. A jesli juz chce sie je nosic dzien i noc to o wiele lepsze i bezpieczniejsze sa Night&Day AirOptix, ale tez wypada je czasem zdjac zeby oczy odpoczely. A z Vibeską zgadzam się w 100 procentach!
A mnie znowu podraznily soczewki i bola mnie oczy, nie wiem juz co robic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() szkoda tylko ze specyfika szkoly ode mnie wymaga abym w ogole zdejmowala... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.