Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-11, 18:25   #721
siarka40
Szef ds. Wymianek

Dot.: Nosimy dobrze dobrane biustonosze! A TY? cz. V

[1=c81a2b06a90b0b22eaedbaa c3ab80ae1b1771235_6583817 1ebe9a;27450550]Siarka, a powiedz mi, byłaś w asance? bo jeśli nie, to polecam, a jeśli tak - to jak wrażenia? [/QUOTE]
nie bylam, choc mialam okazje poznac wlascicielke na zlocie stanikowym w marcu

ja mam ogolnie problem z przybytkami czynnymi do 18.00, bowiem rzadko kiedy wracam o tej porze do domu (a ten sklep mam akurat na trasie), nadto, mam dosc latwy do ostanikowania biust w popularnym, jak na zreformowane standardy, rozmiarze i mam juz ulubione marki, tak ze tez nie czulam jakos potrzeby szukania czegos nowego^^

EDIT ale, oczywiscie, jak bedzie okazja, to sie tam wybiore
Stary 2011-06-11, 18:33   #722
anntab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
przy 75 - 76 cm pod biustem boisz sie, ze 75 - tka bedzie za luzna? O_o
no, chyba, ze masz tyle na luzno, to cofam zdziwienie
bo ja mam na wielki scisk 72 cm, na luzno nawet kolo 78 cm, i moze 75 - tkis sa scisle bardzo.

swoja droga, ja przy podobnych wymiarach w biuscie nosze 75D w Effu^^
Mierzyłam 75d i się z nich wylewałam

Moje obawy co do ściśliwości wzięły się stąd, że cielaka i kropka mam w tym samym rozmiarze, ale kropka zapinam na ostatnią haftkę, a cielaka na pierwszą i kropek lada chwila pewnie będzie miał obwód do podszycia. Strapless musi być ściśliwy, żeby się dobrze trzymał i chciałabym obwód, który na początku będę zapinać na pierwszą haftkę, dlatego rozważałam 70, ale Estre i lektura balkonetki rozwiała moje wątpliwości i biorę 75 e i 75 dd
anntab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 18:45   #723
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez anntab Pokaż wiadomość
Mierzyłam 75d i się z nich wylewałam

Moje obawy co do ściśliwości wzięły się stąd, że cielaka i kropka mam w tym samym rozmiarze, ale kropka zapinam na ostatnią haftkę, a cielaka na pierwszą i kropek lada chwila pewnie będzie miał obwód do podszycia. Strapless musi być ściśliwy, żeby się dobrze trzymał i chciałabym obwód, który na początku będę zapinać na pierwszą haftkę, dlatego rozważałam 70, ale Estre i lektura balkonetki rozwiała moje wątpliwości i biorę 75 e i 75 dd
a ile masz na luzno pod biustem i w pochyleniu w biuscie?

EDIT szkoda, ze nie mamy takiego samego rozmiaru, mozna byloby poprzymierzac te modele, ktorych nie znamy

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2011-06-11 o 18:47
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 18:53   #724
masija
Zakorzenienie

Dziękuję za wytłumaczenie
Co prawda i tak dla mnie dalej jest trochę za drogo, chociaż tj piszecie, opłaca się kupować na all lub używane (zamówiłam właśnie jeden i czekam na niego zobaczymy co to będzie) .

Szkoda, że te sklepy nie są tak często spotykane jak te z chińską bielizną itp..

masija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 18:59   #725
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Dziękuję za wytłumaczenie
Co prawda i tak dla mnie dalej jest trochę za drogo, chociaż tj piszecie, opłaca się kupować na all lub używane (zamówiłam właśnie jeden i czekam na niego zobaczymy co to będzie) .

Szkoda, że te sklepy nie są tak często spotykane jak te z chińską bielizną itp..
a do ilu jestes w stanie wydac na stanik? bo z uzywanymi stanikami z All jest ten problem, ze co do zasady, nie mozesz zwrocic, jesli nie pasowalby. a w sklepach internetowych czesto sa promocje czy wyprzedaze, no i tam mozna zwrocic niepasujacy stanik

a jaki masz w ogole rozmiar i co zamowilas?
Stary 2011-06-11, 19:46   #726
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
a ja mam ogromny problem ze stanikami ze względu na asymetrię tzn nie mam ani jednego (!) dobrego stanika, bo przy asymetrii każdy jest zły... już nie wiem co mam zrobić...
Może kup stanik z takimi kieszonkami na wkładki i dla mniejszej piersi wkładaj gąbeczkę. Effuniak ma chyba taki stanik i push-upy mileny też mają kieszonki, napewno coś znajdziesz dla siebie.

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
może jednak mógłby mi ktoś doradzić, temat brzmi tak zachęcająco i pomocnie, a tu nic
Zależy od twojego biustu, jeżeli jest pełny to lepiej zacząć od większej miski, stożkowe biusty mieszczą się w mniejszych miskach. Na początek najlepiej pomierzyć kilka sąsiadujących rozmiarów. Noi jeszcze zależy jaki chcesz stanik, niektóre są dużo/mało miseczkowe.

Cytat:
Dziewczyny, przepraszam z góry za być może głupie pytanie..
Ale powiedzcie, bo tak sobie myślę, że jeśli chodzi o dobry obwód to czemu by nie kupować po prostu biustonosza w normalnym sklepie tylko z mniejszym obwodem (nie 80 tylko np. 70) .. ?
Czy to by miało jakiś sens? Czy jednak nie bardzo?

Proszę się nie złościć bo jak na razie jestem świeżak i się uczę więc się po prostu najzwyczajniej zastanawiam..

I jeszcze jedno pytanie-czemu te dobre staniki są tak cholernie drogie?
No czy to jest jakaś superhipermega tajna technologia ich robienia żeby biust ładnie wyglądał czy jak? No bo chyba same powiecie że mimo wszystko nie jest lekko wydać 100 i więcej na jeden stanik..:brzyda l:
W,, normalnym ,, sklepie rozmiarówka jest bardziej okrojona, ciężko znaleźć coś z małym albo dużym obwodem, wszystko jest uniwersalne. Takie sieciówkowe staniki zwykle szybciej się rozciągają, są z gorszych materiałów i mają gorszą konstrukcję. Jeżeli mieścisz się w taką zwykłą rozmiarówkę to zawsze możesz spróbować, może trafisz na jakąś tanią perełkę.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 19:50   #727
anntab
Zakorzenienie

Cytat:
a ile masz na luzno pod biustem i w pochyleniu w biuscie?

EDIT szkoda, ze nie mamy takiego samego rozmiaru, mozna byloby poprzymierzac te modele, ktorych nie znamy

gdzieś miara mi się zapodziała

no szkoda... można byłoby uniknąć loterii
anntab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 19:58   #728
masija
Zakorzenienie

Cytat:
a do ilu jestes w stanie wydac na stanik? bo z uzywanymi stanikami z All jest ten problem, ze co do zasady, nie mozesz zwrocic, jesli nie pasowalby. a w sklepach internetowych czesto sa promocje czy wyprzedaze, no i tam mozna zwrocic niepasujacy stanik

a jaki masz w ogole rozmiar i co zamowilas?
70zł.. 100zł to jest naprawdę już maksimum. Stanik musiałby mnie powalić na kolana a biust w nim wyglądać jak nigdy

Mam 70G. Zamówiłam La senzę.

Stary 2011-06-11, 20:45   #729
fallen_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy niedopasowanie miski moze miec wplyw na niewygodę obwodu?
Kupilam toffika, na poczatku obwod okey, zapinalam na najciasniejsza haftke, bylo wygodnie. Po tygodniu biust albo jest w gorce albo urosl od wygarniania bo stanik zrobil sie maly i czuje niewygode w obwodzie, nie wiem, czy sie rozciagnal, czy to wina za małych misek. Mam wrazenie ze obwod jest luźny, z przodu stanik podchodzi mi do góry. Gdy go zdejmę fiszbina jest odbita na piers. Nawet ramiączka obniżyłam i dalej czuje ze fiszbiny mnie gniotą i najeżdżają na biust. O dziwo z tylu jest mi wygodnie. Obwod sie trzyma , nie lata po plecach..
Może mieć wpływ na odczucie obwodu. Zazwyczaj jeśli masz np. za małe miseczki to obwód odczuwasz jako za ciasny. Natomiast Ty napisałaś tu o podjeżdżaniu obwodu z przodu, że Ci luźno. Na mój rozum to tak jakby piersi Ci urosły i się rozpychały w miseczkach i nie miały miejsca. Dlatego fiszbiny najeżdżają na biust i gniotą.
Stary 2011-06-11, 21:08   #730
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
70zł.. 100zł to jest naprawdę już maksimum. Stanik musiałby mnie powalić na kolana a biust w nim wyglądać jak nigdy

Mam 70G. Zamówiłam La senzę.
kochana, to czego Ty narzekasz na ceny? toc pisalam wyzej, ze najczesciej kupuje staniki za jakies 70 zl - a wybieram te niezbyt tanie marki. tak ze w tej kwocie spokojnie znajdziesz staniki w sklepach internetowych. mysle, ze jako poczatkujaca - i w zwiazku z tym niemajaca jeszcze "wyczutego" dobrze swego rozmiaru, winnas wlasnie ze sklepow internetowych korzystac. a jak juz obrosniesz w piorka, wtedy mozna bawic sie w zakupy na Allegro czy ebayu
Stary 2011-06-11, 21:16   #731
niewolno19
Zadomowienie

Hej dziewczyny to może i mi pomożecie bo mam wiecznie źle dobrany stanik a moje piersi są małe i chciała bym je jakoś uwydatnić.
Właśnie się pomierzyłam i pod biustem mam 75cm a w biuście 88 cm.

Mam zamiar zainwestować w jakiś lepszy biustonosz ale też żeby nie był bardzo drogi. No i wolała bym zamówić przez internet.

Wymiana
niewolno19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-11, 21:49   #732
masija
Zakorzenienie

Cytat:
kochana, to czego Ty narzekasz na ceny? toc pisalam wyzej, ze najczesciej kupuje staniki za jakies 70 zl - a wybieram te niezbyt tanie marki. tak ze w tej kwocie spokojnie znajdziesz staniki w sklepach internetowych. mysle, ze jako poczatkujaca - i w zwiazku z tym niemajaca jeszcze "wyczutego" dobrze swego rozmiaru, winnas wlasnie ze sklepow internetowych korzystac. a jak juz obrosniesz w piorka, wtedy mozna bawic sie w zakupy na Allegro czy ebayu
To mnie pocieszyłaś
Wiesz, myślałam, żeby najpierw iść do sklepu który jest uświadomiony, a na szczęście jest w moim mieście i dopiero wtedy, po dopasowaniu, kupować staniki na all.

Btw. najbardziej boję się tego uciskania. Bo mimo wszystko wychodzi mi 70 w obwodzie a jak do tej pory nosiłam 80 i zapinałam się na najciaśniejszy to ślady były okropne..

Stary 2011-06-11, 23:04   #733
fallen_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niewolno19 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny to może i mi pomożecie bo mam wiecznie źle dobrany stanik a moje piersi są małe i chciała bym je jakoś uwydatnić.
Właśnie się pomierzyłam i pod biustem mam 75cm a w biuście 88 cm.

Mam zamiar zainwestować w jakiś lepszy biustonosz ale też żeby nie był bardzo drogi. No i wolała bym zamówić przez internet.
Rozmiar, który możesz spróbować na początek to brytyjskie 32D (70D). W pierwszym poście masz spis sklepów internetowych, w których możesz zamawiać.
Możesz też coś kupić z effuniaków http://www.ewa-michalak.pl/ (ma własny kalkulator, w którym trzeba wpisać wymiary).
Stary 2011-06-11, 23:07   #734
nicko
Zadomowienie

Cytat:
To mnie pocieszyłaś
Wiesz, myślałam, żeby najpierw iść do sklepu który jest uświadomiony, a na szczęście jest w moim mieście i dopiero wtedy, po dopasowaniu, kupować staniki na all.

Btw. najbardziej boję się tego uciskania. Bo mimo wszystko wychodzi mi 70 w obwodzie a jak do tej pory nosiłam 80 i zapinałam się na najciaśniejszy to ślady były okropne..
To idź poprzymierzać sobie jak masz gdzieś. Nie ma się czego bać pomierz też 75tki jak obawiasz się 70tek i nie jesteś przyzwyczajona do ściskania. Stanik nie ma nas gnieść on ma nie latać po plecach, jeżeli się nie przesuwa i czujesz, że obwód jest stabilny, trzyma co trzeba to jest ok.
Stary 2011-06-12, 08:53   #735
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicko Pokaż wiadomość
To idź poprzymierzać sobie jak masz gdzieś. Nie ma się czego bać pomierz też 75tki jak obawiasz się 70tek i nie jesteś przyzwyczajona do ściskania. Stanik nie ma nas gnieść on ma nie latać po plecach, jeżeli się nie przesuwa i czujesz, że obwód jest stabilny, trzyma co trzeba to jest ok.
Pójdę, pójdę jak się obronię
A co do tej Dalii to mam ich sklep w swoim mieście
Tylko na ich stronie wymierzyło mi 75E / może F.
A jakie tam są ceny? Bo nie widzę na stronie..

Stary 2011-06-12, 10:22   #736
anjya
Rozeznanie

Cytat:

Zależy od twojego biustu, jeżeli jest pełny to lepiej zacząć od większej miski, stożkowe biusty mieszczą się w mniejszych miskach. Na początek najlepiej pomierzyć kilka sąsiadujących rozmiarów. Noi jeszcze zależy jaki chcesz stanik, niektóre są dużo/mało miseczkowe.
o to jest bardzo przydatne! dziękuję, to chyba lepiej zacznę od 70C, bo jednak jest bardziej stożkowy. uwielbiam bardotki, a nie lubię tych zabudowanych w których miseczka idzie do góry jakby na ukos w stronę ramiączka - o ile dobrze wyjaśniłam. czasem ubieram też push-up ale wtedy już nie ma wyjście, muszą mieć taki kształt. czy to ma jakieś znaczenie przy tych rozmiarach?
anjya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 10:23   #737
ttuska
Rozeznanie

Dziewczyny kupilam pierwszy niby dobrze dobrany biustonosz Ewy Bien. Moj rozmiar to 65F i niby wszystko ok ale gniecie mnie w okolicach pach, dodam ze w starym rozmiarze mialam spore buleczki kolo pach. Czy to onacza zle dobrany rozmiar czy po prostu biust musi sie przyzwyczaic do nowego rozmiaru i to minie po kilku dniach?
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 11:21   #738
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem za bardzo, ale dalie są chyba do 100zł. To jest rozmiarówka polska i dlatego wyszedł ci inny rozmiar, najlepiej kierować się tabelą producenta.

Cytat:
Napisane przez anjya Pokaż wiadomość
o to jest bardzo przydatne! dziękuję, to chyba lepiej zacznę od 70C, bo jednak jest bardziej stożkowy. uwielbiam bardotki, a nie lubię tych zabudowanych w których miseczka idzie do góry jakby na ukos w stronę ramiączka - o ile dobrze wyjaśniłam. czasem ubieram też push-up ale wtedy już nie ma wyjście, muszą mieć taki kształt. czy to ma jakieś znaczenie przy tych rozmiarach?
To musisz kupować staniczki z miskami otwartymi, bo przy stożkowym biuście krawędź miski lubi się wbijać, unikaj miękkich freyek, polecałabym coś z firmy lepel, pour moi, discover mademoiselle, effuniak, comexim.

Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
Dziewczyny kupilam pierwszy niby dobrze dobrany biustonosz Ewy Bien. Moj rozmiar to 65F i niby wszystko ok ale gniecie mnie w okolicach pach, dodam ze w starym rozmiarze mialam spore buleczki kolo pach. Czy to onacza zle dobrany rozmiar czy po prostu biust musi sie przyzwyczaic do nowego rozmiaru i to minie po kilku dniach?
Przyczyn może być kilka: za ciasny obwód, twarde lub za wąskie fiszbiny, może pokaż się w nim będzie łatwiej coś wymyślić.
Stary 2011-06-12, 11:28   #739
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem za bardzo, ale dalie są chyba do 100zł. To jest rozmiarówka polska i dlatego wyszedł ci inny rozmiar, najlepiej kierować się tabelą producenta.
Dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 11:44   #740
mysiak
Wtajemniczenie

Cytat:
Balkonetki Dalii są w okolicach 120-130zł

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 11:49   #741
ttuska
Rozeznanie

Cytat:

Przyczyn może być kilka: za ciasny obwód, twarde lub za wąskie fiszbiny, może pokaż się w nim będzie łatwiej coś wymyślić.
wstawilam zdjecie na balkonetce

http://balkonetka.pl/katalog/bra/ewa-bien-amor-b310
ttuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 12:13   #742
niewolno19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fallen_apple Pokaż wiadomość
Rozmiar, który możesz spróbować na początek to brytyjskie 32D (70D). W pierwszym poście masz spis sklepów internetowych, w których możesz zamawiać.
Możesz też coś kupić z effuniaków http://www.ewa-michalak.pl/ (ma własny kalkulator, w którym trzeba wpisać wymiary).

hmm jakieś to wszystko dziwnie, ja przeliczałam w kalkulatorze który jest podany na pierwszej stronie i wyszło mi: brytyjski 30E (65E) więc już sama nie wiem no i ceny na stronie on Cb są dość wysokie jak dla mnie.

Wymiana
niewolno19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 12:49   #743
rozważna_i_romantyczna
Rozeznanie

Ten kalkulator to pomału już historia. Powstał w czasach, gdy mało firm szyło staniki o ścisłych obwodach, stąd takie duże zaniżanie, na obecne czasy przesadne.
rozważna_i_romantyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 13:18   #744
Smarfetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inverso Pokaż wiadomość
A może nieusztywniony stanik? W salonie mi doradzono by przy asymetriach i dużych piersiach nosić miękkie staniki, ponieważ ładnie trzymają i nic się nie wylewa z żadnej strony a ponadto nie widać asymetrii
Moja siostra przy takim problemie kupuje tylko staniki miękkie i zaszywa troszkę jedną miseczkę. leży jak ulał

ja też mam taki problem, ale nie lubię miękkich staników, muszę się o jakąś wkładkę postarać
Smarfetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 13:36   #745
masija
Zakorzenienie

Ach..znalazłam 2 biustonosze u Ewy Michalak Ale na razie się wstrzymam z zakupem jak pomierzę w sklepie.

Mam straszną ochotę na tego straplessa http://www.ewa-michalak.pl/product-p...Strapless.html
Ale mam pytanie: czy u p.E.M. jest jakaś różnica w kalkulatorze i ona sama najlepiej dobiera czy sugerować się standardowym kalkulatorem?

Stary 2011-06-12, 13:51   #746
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
Balkonetki Dalii są w okolicach 120-130zł
To też nie mało, ja kiedyś patrzyłam na bardotki to były do 100zł, teraz to głównie kupuję brytyjczyki i effuniaki.
Cytat:
Napisane przez ttuska Pokaż wiadomość
Niestety ale mi się zdjęcia na balkonetce nie pokazują, musiałabym zmienić przeglądarkę, a nie chce mi się tylko po to, żeby balkonetkę oglądać.

Cytat:
hmm jakieś to wszystko dziwnie, ja przeliczałam w kalkulatorze który jest podany na pierwszej stronie i wyszło mi: brytyjski 30E (65E) więc już sama nie wiem no i ceny na stronie on Cb są dość wysokie jak dla mnie.
To nie jest dziwne, mniejszy obwód= większa miska, możesz zacząć i od 65e.

Cytat:
Ach..znalazłam 2 biustonosze u Ewy Michalak Ale na razie się wstrzymam z zakupem jak pomierzę w sklepie.

Mam straszną ochotę na tego straplessa http://www.ewa-michalak.pl/product-p...Strapless.html
Ale mam pytanie: czy u p.E.M. jest jakaś różnica w kalkulatorze i ona sama najlepiej dobiera czy sugerować się standardowym kalkulatorem?
Nie, wylicz sobie ich kalkulatorem, a i to nie da ci gwarancji, że trafisz z rozmiarem, effuniaki mają inną rozmiarówkę.
Stary 2011-06-12, 14:13   #747
masija
Zakorzenienie

Cytat:

Nie, wylicz sobie ich kalkulatorem, a i to nie da ci gwarancji, że trafisz z rozmiarem, effuniaki mają inną rozmiarówkę.
Rozumiem. To jeszcze poczekam..

Stary 2011-06-12, 16:37   #748
fallen_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Kalkulator za bardzo zaniża. Obecnie 10 cm zaniżanie obwodu to już za dużo. Zazwyczaj ok. 5 cm wystarczy żeby obwód dobrze podtrzymywał biust i nie latał po plecach. Dlatego podałam Ci wyjściowy rozmiar 32D. Oczywiście metodą prób i błędów musisz spróbować nabiustnie dany rozmiar.
Jeżeli nie chcesz wydawać dużo kasy na staniki ze sklepów to rozejrzyj się po allegro, ebayu albo bra swapie na balkonetce. Dziewczyny sprzedają tam staniki w dobrym stanie, często nowe z metkami (nietrafione rozmiary, krój).
Stary 2011-06-12, 16:39   #749
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
a 70DD nie byloby za duze?
Myślisz? Jak znajdę jakiś używany to najpierw wypróbuję 70D.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-12, 16:55   #750
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
zalezy z jakiego miasta jestes, moja przyjaciolka w Koninie kupuje Dalie za 50 zl, w Poznaniu sa natomiast drozsze.

co do rozmiarowki Dalii, to z moich doswiadczen i obserwacji wynika, ze rozmiary wypadaja mniej wiecej jak brytyjskie z tendencja ku duzomiskowosci (dla przykladu: mam na sobie Dalie Kaszmir 65E, a nosze standardowo przy obwodzie 30(65) z brytyjczykow miske F).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości