|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 17,07% |
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
0 | 0% |
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
1 | 2,44% |
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
6 | 14,63% |
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
27 | 65,85% |
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
agaaga89trzymam kciuki!
![]() jestem przerazona ta waga. a tz sie wscieka ze pilnuje zeby nie jadl czesciej niz co 3 godz, wtedy to by bylo. martwiw sie bo mały nadal na brzuchu nie chce lezec a ma juz2,5 mca ![]()
#722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw się każde dziecko rozwija się w swoim tempie, kładź go regularnie choć na chwile ja ma znajomą co wogóle dziecka na brzuch nie kładła, bo nie wiedziała, że powinna ![]() mały ma rok i dobrze się rozwija, chodzi już ![]() Moja siostra tez pilnowała, żeby mały nie jadł częściej, niż co 3 h, bo bardzo dużo ważył jak na swój wiek, teraz ma 8 miesięcy i wazy 11 kg ![]() czyli jak roczniak, ale wcale nie jest gruby ![]() po prostu duży z niego chłopak po tacie ![]() Ja tez miałam na początku schizę na punkcie tego, żeby mała jadł jak na opakowaniu, ciągle myślałam czy za dużo nie je itp ![]() To chyba normalne jest. Teraz ma 9 tygodni i je 5 razy dziennie po 120 a wg opakowania mogłaby nawet 6 razy, jakoś od tygodnia sama tak sobie uregulowała ![]()
![]() |
#724 |
Rozeznanie
|
witam.a to moj maluszek zdjecie robione przed chwilka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
Ale fajne wloski hehe
![]()
#726 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
agaaga89, trzymam kciuki za małego ![]() gosiawolno, super ![]() ![]() Smarujecie czymś bliznę po cesarce? Chciałam w aptece coś kupić, ale pani mówiła, że jeszcze za wcześnie. W końcu nie wiem, kiedy można jakąś maścią smarować. Poradzicie coś jak nie schudnąć bardziej? Zostały mi 3 kg i bardzo chciałabym, żeby zostały na zawsze. Przynajmniej moja ulubiona spódnica ze mnie nie spada ;D |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Rozeznanie
|
za 11 dni beda 2 miesiace, jak ten czas szybko leci przy tych malych skarbach
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- ja tez jestem ciekawa ile mi zostalo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za chwilke wychodzimy na szczepienie a moja mala ciagle spi;p
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Hello,
u Nas dzi s ukrop jak diabli ![]() plaża by się przydała i falujące morze ![]() no ale nic... wlasnie wybieram sie na zakupy, także zajrze później ![]() słodziak!!!! ![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a o tych sleep&play słyszałam dużo złego ![]() ![]() my lecimy na Dadach aktualnie i nie zauwazyłam że robią się twarde jak są nasikane ![]() dziwne te nasze spostrzeżenia, te same pieluchy a u każdej co innego się z nimi dzieje ![]() moja mama mnie denerwuje,sądzi że za cienko ubieram małą, dziś kazała mi nałożyc zwykłe dresy i bluzę ![]() przecież ja bym ją ugotowała w tym dresie. teraz śpi ja patrzę a ta przykryła ją kocem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Wtajemniczenie
|
Czesc kobitki!
Piekne mamusie jestescie, kurcze nooo!!!! ![]() ![]() Nino nadal bardzo marudny... ![]() ![]() ![]() Cudowne w tym wszystkim jest to, ze w nocy jest naprawde wspanialym dzieckiem i mamy tylko 2 pobudki ![]() Pytanie mam teraz do mam uzywajacych marsupi i do Tity, ktora uzywa Bondolino: czy te nosidelka sa tylko dla maluszkow czy pozniej mozna je uzywac dla starszych dzieciaczkow i odwracac je przodem do kierunku chodzenia rodzica? Chcemy cos kupic ale jednak, zeby miala funkcje na przyszlosc ![]()
#733 |
BAN stały
|
Mam dosc to byla koszmarna noc-co godzina Janek wstawał, ryczal od 5 juz nie spal a poszedl spac o 23 masakra... Chyba zaczne go klasc w lozeczku moze tam bedzie spał normalnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zadomowienie
|
Castia, ja teraz też lecę na Dadach , jedynie na noc wkładam pampka.
a moja tesciowa sie odczepila od ubierania małego, jak kiedys mnie na spacerze pediatra pochwalila ze lekko małego ubrałam i bez czapki, to ta dębiała.i od tej pory mam spokój.
#735 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jaki dzielny Szymuś Cytat:
![]() ciekawe, czemu po jakimś czasie dopiero odparzyły ![]() moja Nadia nigdy nie miała odparzeń, dlatego tez mam opory przed testowaniem pieluch, żeby się ich nie dorobiła raptem Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#736 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No ale to tylko z miesiąc nie? nie za długo? a nie wolisz butelki? przecież to wygodniejsze dla Ciebie.''' taaak, ludzie wiedzą co jest dla mnie wygodniejsze... ![]() tak samo jak mówię,że do 5-6 miesiąca chcę karmić wyłącznie piersią, to również zdziwko ( mimo ,że tak zaleca WHO a dziwią się jakbym sama sobie coś wymyśliła ;/ ) a największe zdziwienie miała babka która synkowi w wieku 6 msc dała kiełbasę i bułkę ![]() nocka dzisiaj całkiem przyzwoita, o 21 poszedł spać i o 6 sama go wzięłam na karmienie bo 7,40 wyjeżdżać na uczelnie chciałam. ale o tej 6 leżał sobie i to była kwestia czasu kiedy zacznie wołać jeść. w ogóle zastanawiam się,kiedy w końcu się wyśpie...apetyt rośnie w miare jedzenia ![]() Jak Fabian spał 4 h w nocy to marzyłam o 6... a jak Ewelqa napisała,że jej Emilka śpi 8 h to myślałam,że padnę z zazdrości ![]() teraz Fabian przesypia 9... a mi i tak mało... ![]() Boże jaki ukrop dzisiaj,tż zabrał małego na spacer, pod parasoleczką a budka odkryta, więc i słońce nie razi i ciekawość zaspokojona ![]() przyszła ta duża mata z Tiny Love, jest cudowna ![]() ![]()
![]() |
#737 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mój Krzyś kończy dzisiaj 6 tygodni, ważyłam się z nim dzisiaj i bez niego i waży 6kg jak nic! 2 kg od wagi urodzeniowej już przybrał i wcale nie wygląda grubo czy coś... problem to jest dla mnie czasem, bo cycki mi odpadają ![]() ale fika ![]() ![]() Cytat:
ja się zastanawiam czy tego w ogóle w czasie nie przesunąć troszkę Cytat:
"Cóż, każdą dłuższą chustę wiązaną da się zawiązać tak, aby nosić dziecko przodem do świata. Jednak noszenie dziecka w jakimkolwiek nosidle w tej pozycji nie jest zalecane przez większość ortopedów, z kilku różnych powodów: - Noszenie przodem do świata utrudnia dziecku przyjęcie prawidłowej pozycji ciała. Kręgosłup dziecka opartego o klatkę piersiową mamy wygina się w nienaturalny sposób, nóżki nie mają podparcia i zwisają, bioderka nie uzyskują prawidłowej pozycji żabki. Poza tym większość ciężaru dziecka opiera się na jego kroczu, co wpływa niekorzystnie na krążenie krwi (ucisk na pachwiny). - Dla opiekuna nie jest to wygodna pozycja: środek ciężkości dziecka jest przesunięty w przód. Aby utrzymać równowagę opiekun odchyla się do tyłu, co nadwyręża mięśnie kręgosłupa opiekuna. - Dla dziecka taka pozycja z pozoru daje możność "oglądania całego świata". Ale nie ma możliwości ucieczki przed nadmiarem bodźców, wtulenia się i odgrodzenia, gdy maluch czuje taką potrzebę. W przypadku kiedy dziecko czegoś się przestraszy, nie ma możliwości szybkiego kontaktu z opiekunem i upewnienia się, że wszystko w porządku. Tak noszone dziecko jest trochę pozostawione same sobie, nie korzysta w pełni z dobrodziejstw bycia noszonym blisko ciała mamy. Dlatego jeżeli w ogóle decydujemy się na wykorzystywanie tej pozycji, to jedynie podczas bardzo krótkiego noszenia, ze szczególnym wyczuleniem na potrzeby emocjonalne dziecka." to samo się tyczy noszenia w nosidłach sztywnych, to po prostu szkodliwe tu jest link do ulotki:http://www.nosmydzieci.org.pl/images...D-noszenie.pdf Cytat:
ja się od 5 męczę, mały przysypia na kwadrans, odkładam go - ryk ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#738 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niby to takie oczywiste z tymi pleckami a jednak mozna blad popelnic ![]() Kurcze, tylko tyle tych nosidelek sprzedaja wlasnie z takimi opcjami noszenia, ze czlowiek glupieje juz... ![]() Czyli do jakiego wieku lub ilu kg jest Marsupi? ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Marsupi jest do 15 kg
![]()
#740 |
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski dzieki za pocieszenie ale wczoraj mialam sygnal ze nie wygladam za dobrze, spotkalam znajoma babke ktora nie widzac wozka zapytala mnie ile jeszce do rozwiazania? a ja jej malego pokazuje a ta w szoku mi mowi zobacylam brzuch to pomyslalam ze jesze pani nie urodzila ...
![]() Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2011-06-02 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Kasia, ty normalnie chcesz
![]() taka laska z ciebie, ze szok ![]() ślicznie wyglądasz, a jakie nóżki szczupłe
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wyglądasz super , śliczna młoda mama! a synek jest mega przystojniakiem ![]() ![]()
![]() |
#743 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a ta babka niech się schowa lepiej ![]() synuś też przesłodki!!!!! ![]() gosiawolna cudne maleństwo, bryka sobie i świat się kręci ![]() ![]() ![]() spadam do brata na jakiegos grillka ![]() ![]() paaaa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() (chyba mamy takie same bluzy dla synków, ta niebieska w paseczki ![]() babka wyraźnie zazdrosna jest, nie zwracaj uwagi na takie komentarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nie będziesz robić to ktoś się przyczepi, jakby to była jego sprawa ![]()
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze jest, jak obcy ludzie się wypytują, czy się karmi piersią czy nie, jakby to była ich sprawa
![]()
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja myślałam, że spłonę ze wstydu, że muszę o takich rzeczach mówić
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 | |||||
Zadomowienie
|
my już po spacerku i to krótkim bo nie wiem jak u was ale na śląsku jest koszmarnie, Nadia tylko w bodziaku a i tak zapocona cała, nawet nie wiecie jak ja się ciesze że nie jestem teraz w ciąży, chyba bym zwariowała
agaaga trzymam kciuki diatoma Nadia ma prawie 3 i też nie lubi na brzuchu leżeć ale jak ją się położy to fajnie już zaczyna główkę trzymać glodomorek dużo słodyczy ![]() ![]() gosiawolna słodziak Cytat:
taaa i kufel zimnego piwa ![]() Cytat:
![]() ![]() ja jadę w sobotę do teściów bo w tą nam nie wyszło i zobaczę co ta będzie za cyrki odprawiała ![]() na pewno zdam relacje co do pampersów sleep&play Cytat:
ja przestane liczyć po 30 ![]() ![]() ja też muszę czuwać nad Nadią jak śpi czy leży na brzuszku bo lubi wtedy głowę na prosto położyć i albo gada i jęczy do pieluchy albo wtula się twarzą w pieluszkę aż strach że się kiedyś udusi Cytat:
![]() kasia bo ja naprawdę ci dupsko złoję ![]() ![]() synek słodziutki ![]() Cytat:
no a jakbym nie karmiła to co?? świat by się zawalił czy jak ??
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-05-31 o 12:42 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Zakorzenienie
|
Kasia trzeba się jej było spytać jakich kremów przeciwzmarszczkowych używa i niech zmieni bo nie działają
![]() Ech skwar nieziemski, młoda w samym pampku, masakra Noc do bani, obudziła się już o 0.30 i tak co 2-2,5 godziny ![]() W sobotę idziemy na szczepienie, ciekawa jestem ile młoda waży i mierzy ![]() Stosowała któraś jeszcze oprócz niutki te plastry/krem Emla, bo tam jest, że u dzieci do 3 miesiąca nie stosować ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze weź korzystaj z komunikacji publicznej. co za teoria o miękkich sikach ![]() ja będę mieć 30 w wieku 40, o ![]() coś te Nadunie niebrzuszkowe są ![]() ale mnie pocieszasz, skoro twoja zaczęła w końcu główkę dźwigać, to może i ja się doczekam ja zawsze jak powiem, ze butelka, to zaraz są pytania a czemu, a przecież pokarm w głowie, a moja kuzynka/siostra/ja sama to tyle dzieci wykarmiłam ![]() Cytat:
iizabela- nie wiem właśnie, czemu karmienie ma być sprawa publiczna i każdy myśli, ze ma prawo się wypytywać.ja nie mam ochoty opowiadać o kształcie moich sutków itp ![]()
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-31 o 13:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.