Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 7 17,07%
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 0 0%
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają 1 2,44%
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata 6 14,63%
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy 27 65,85%
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-31, 09:46   #721
diatoma
Zadomowienie

Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011

agaaga89trzymam kciuki! u nas Tymo ma mala zmiane kolo oczka,szorstka skora jest, ale skaza to nie jest,mamy natłuszczac i obserwowac.

jestem przerazona ta waga. a tz sie wscieka ze pilnuje zeby nie jadl czesciej niz co 3 godz, wtedy to by bylo.
martwiw sie bo mały nadal na brzuchu nie chce lezec a ma juz2,5 mca

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 09:50   #722
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
agaaga89trzymam kciuki! u nas Tymo ma mala zmiane kolo oczka,szorstka skora jest, ale skaza to nie jest,mamy natłuszczac i obserwowac.

jestem przerazona ta waga. a tz sie wscieka ze pilnuje zeby nie jadl czesciej niz co 3 godz, wtedy to by bylo.
Ty sie martwisz ze tymo za duzy i za duzo je a ja ze moja nie je praktycznie... jutro zwaze jak pryztyje mniej niz 30g na dzien to zaczne cos kombinowac. Nawet jak robie przerwy 3-4h to nie zje nawet 100ml chyba ze ma dobry humor. Teraz od 8.30 zjadla90ml a jest 9.50...

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 09:53   #723
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

nie martw się każde dziecko rozwija się w swoim tempie,
kładź go regularnie choć na chwile

ja ma znajomą co wogóle dziecka na brzuch nie kładła, bo nie wiedziała, że powinna
mały ma rok i dobrze się rozwija, chodzi już

Moja siostra tez pilnowała, żeby mały nie jadł częściej, niż co 3 h,
bo bardzo dużo ważył jak na swój wiek,
teraz ma 8 miesięcy i wazy 11 kg
czyli jak roczniak,
ale wcale nie jest gruby
po prostu duży z niego chłopak po tacie

Ja tez miałam na początku schizę na punkcie tego, żeby mała jadł jak na opakowaniu, ciągle myślałam czy za dużo nie je itp
To chyba normalne jest.

Teraz ma 9 tygodni i je 5 razy dziennie po 120 a wg opakowania mogłaby nawet 6 razy,
jakoś od tygodnia sama tak sobie uregulowała
Stary 2011-05-31, 09:55   #724
gosiawolna
Rozeznanie

witam.a to moj maluszek zdjecie robione przed chwilka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P310511_10.49_[01].jpg (136,6 KB, 58 załadowań)
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:00   #725
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
Ale fajne wloski hehe

Stary 2011-05-31, 10:00   #726
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Właśnie szukam na all czegoś na rozstępy,patrzę co jest najczęściej kupowane
Ja już pogodziłam się z tym, że zostaną na zawsze

Cytat:
moja położna też uważa, że taki mały organizm może sobie nie porodzić, że szczepionką na rota
ale tak jak pisałam u nas jest trochę panika przez ten jeden przypadek
W ogóle to chyba nie ma sensu szczepić na rota. Szczepionka stosunkowo nowa, niezbadana, a ma chronić tylko przed kilkunastoma szczepami z kilkudziesięciu, więc skuteczność słaba. Pediatra, która generalnie jest za szczepieniami "szczepić jak najszybciej, na wszystko" akurat rota odradza. Chociaż na jej opinii jakoś niespecjalnie bym się opierała.

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Przecież nie podaje się dziecku żywego wirusa....
My zaszczepiliśmy na wszystko na raz i mały nawet podwyższonej temp nie miał mimo, że ma ciągle mały katarek.
Niektóre szczepionki są z żywym wirusem. A szczepionka to nie tylko wirus, zawiera też mnóstwo konserwantów i innych dodatków, niektóre bardzo trujące jak rtęć czy formalina.

agaaga89, trzymam kciuki za małego
gosiawolno, super ale te dzieci szybko nam rosną

Smarujecie czymś bliznę po cesarce? Chciałam w aptece coś kupić, ale pani mówiła, że jeszcze za wcześnie. W końcu nie wiem, kiedy można jakąś maścią smarować.

Poradzicie coś jak nie schudnąć bardziej? Zostały mi 3 kg i bardzo chciałabym, żeby zostały na zawsze. Przynajmniej moja ulubiona spódnica ze mnie nie spada ;D
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:13   #727
gosiawolna
Rozeznanie

za 11 dni beda 2 miesiace, jak ten czas szybko leci przy tych malych skarbach ale nie wyobrazam sobie jak by moje zycie wygladalo gdybym go nie miala

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

ja tez jestem ciekawa ile mi zostalo w czwartek na kontrole do gina to zobacze moja przyjciolka ma nadal 4 i nie chce jej spasc a urodzila koniec wrzesnia z tym ze tylko miesiac karmila
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:17   #728
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość

Ja używam z Pharmaceris-TOCOREDUCT forte na istniejące roztępy-ponoc dobry
na rozstępy to ja już wszystko chyba używałam a nadal mam lekko różowe - tocoreduct też (efekty jak po wszystkim)

Cytat:

co do skazy to mój mały ma i jest na nutramigen 2 tydzień i calkiem inne dziecko a co do karmienia to też pilnuję zeby pił min z odstępami 3 godz - ale czasem się nie da - powinien 5-6 po 150ml a ja mu daje 120 ml 5-6 razy i jak widzę, że ryczy bo głodny to rozrobię mu zawsze dodatkowo 60ml albo 90 - robię mniejsze porcje ale częściej.

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:22   #729
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość

co do skazy to mój mały ma i jest na nutramigen 2 tydzień i calkiem inne dziecko a co do karmienia to też pilnuję zeby pił min z odstępami 3 godz - ale czasem się nie da - powinien 5-6 po 150ml a ja mu daje 120 ml 5-6 razy i jak widzę, że ryczy bo głodny to rozrobię mu zawsze dodatkowo 60ml albo 90 - robię mniejsze porcje ale częściej.
Jaka wasze dzieci tyle wszamaja... moja mala jaknarazie raz zjadla 150 ml a tak na codzien to 80-130ml(zazwyczaj 100) a ma 8 ipol tygodnia... to co je to i tak pod koniec juz na chama;p ale lekarka powiedziala ze nic si enie dziej glupia baba;p

Za chwilke wychodzimy na szczepienie a moja mala ciagle spi;p

Stary 2011-05-31, 10:23   #730
iweczka
Zakorzenienie

Hello,
u Nas dzi s ukrop jak diabli
plaża by się przydała i falujące morze
no ale nic...
wlasnie wybieram sie na zakupy, także zajrze później

Cytat:
słodziak!!!!

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
na rozstępy to ja już wszystko chyba używałam a nadal mam lekko różowe - tocoreduct też (efekty jak po wszystkim)

a ja mam 3 rozstępy na lewym cycu......
i też trzymają się ostro! :/

iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:41   #731
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość

nam się dupka w babydream odparzyła zostało nam jeszcze pół paczki i będę próbować dady 3 a potem pampersy sleap & play, są o wiele tańsze od standardowych, ciekawe czemu
mi też one nie podeszły Malwik non stop miała mokra dupkę, zostało nam pół paczki i nie wiem co z nimi zrobię. może będę zakładac jednego na dzień i je tak wykorzystam
a o tych sleep&play słyszałam dużo złego moja bratowa się pkusiła na jakąś promocję kupiła 2 mega paki i leżą sobie w kącie, ponoć nieziemsko przeciekają....no ale wiadomo każdemu co innego pasuję nawet tu na wątku u nas to widać
my lecimy na Dadach aktualnie i nie zauwazyłam że robią się twarde jak są nasikane
dziwne te nasze spostrzeżenia, te same pieluchy a u każdej co innego się z nimi dzieje

moja mama mnie denerwuje,sądzi że za cienko ubieram małą, dziś kazała mi nałożyc zwykłe dresy i bluzę ubrałam ja w rampersa to poleciała i przyniosła mi sweterek żeby jej nałożyć.
przecież ja bym ją ugotowała w tym dresie. teraz śpi ja patrzę a ta przykryła ją kocem n masakra i nic do niej nie dociera
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-31, 10:45   #732
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Czesc kobitki!

Piekne mamusie jestescie, kurcze nooo!!!! No ale co sie dziwic - piekne dzieci, piekne mamy

Nino nadal bardzo marudny... To chyba nie sa problemy z brzuszkiem juz tylko cos innego i tylko problem w tym, ze nie wiem co... A moze rzeczywiscie to cos z moja dieta jest nie tak... Musze chyba siebie sama przetestowac...
Cudowne w tym wszystkim jest to, ze w nocy jest naprawde wspanialym dzieckiem i mamy tylko 2 pobudki

Pytanie mam teraz do mam uzywajacych marsupi i do Tity, ktora uzywa Bondolino:
czy te nosidelka sa tylko dla maluszkow czy pozniej mozna je uzywac dla starszych dzieciaczkow i odwracac je przodem do kierunku chodzenia rodzica?
Chcemy cos kupic ale jednak, zeby miala funkcje na przyszlosc

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:47   #733
Krusiak
BAN stały

Mam dosc to byla koszmarna noc-co godzina Janek wstawał, ryczal od 5 juz nie spal a poszedl spac o 23 masakra... Chyba zaczne go klasc w lozeczku moze tam bedzie spał normalnie...
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:51   #734
diatoma
Zadomowienie

Castia, ja teraz też lecę na Dadach , jedynie na noc wkładam pampka.
a moja tesciowa sie odczepila od ubierania małego, jak kiedys mnie na spacerze pediatra pochwalila ze lekko małego ubrałam i bez czapki, to ta dębiała.i od tej pory mam spokój.

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 10:58   #735
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguchaw1 Pokaż wiadomość
Dzięki wszystkim za miłe słowa odnośnie fotek !!
Traicioniera, Marsylia super wygladacie- bardzo młodo! Tajka Ciebie nie zdazylam zobaczyć,chyba usunelas szybko zdjecie

U nas Szymon zasnął o 20.30 pobudka o 23.30,3,6. kurcze a juz po kapieli spal 4.5 h a teraz znów 3, zmieniłam mu mleko na bebilon i od tamtej pory spi krocej, zastanawiam sie czy to może mieć związek ze sobą?

My wczoraj mieliśmy szczepiania, Szymuś był dzielny, i caly dzień pogodny, także łagodnie to przeszedł..

Dziś chcemy jechać na małą wycieczkę motocyklem, tak z 3h i zostawiamy synka z teściową - przyznam się ze mam stresa ;PP mam nadzieje, że sobie poradzi;pp
dzieki
jaki dzielny Szymuś

Cytat:
witajcie kochane

wczoraj Nadia zasnęła o 21 i przez to dziś wstałyśmy po 5 młoda poszalała godzi znowu śpi a mamusia już zasnąć nie mogła

przyszła wczoraj sówka z lamaze śliczna jest Nadia na początku tylko patrzyła a potem zaczęła z nią gadać i się do niej wręcz wydzierać uśmialiśmy się z mężem

marsylia
super że z bioderkami wszystko ok, kochana jak ty tak wyglądasz po dwóch nieprzespanych nocach to jak ty wyglądasz jak się wysypiasz?? bardzo ładna dziewczyna z ciebie ślicznie razem wyglądacie
ja po jednej nocy wyglądam jak zombi a ty po dwóch jakbyś z salonu wyszła

ło matko naprawdę 27 a nie 17 hehe
strasznie młodziutko wyglądasz

laseczka słodkie zdjęcie

dzięki za ostrzeżenie dziś będę truskawki próbować

nam się dupka w babydream odparzyła zostało nam jeszcze pół paczki i będę próbować dady 3 a potem pampersy sleap & play, są o wiele tańsze od standardowych, ciekawe czemu

kasiapruszkow ty już wiesz za co
odkąd skończyłam 17, przestałam liczyć
ciekawe, czemu po jakimś czasie dopiero odparzyły
moja Nadia nigdy nie miała odparzeń, dlatego tez mam opory przed testowaniem pieluch, żeby się ich nie dorobiła raptem

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
dziękuję

oj to prawda, mojej koleżance zawsze dowód kazali pokazywać, jak gdzieś szłyśmy

u nas znów pobudka dziko wcześnie, tym razem od 4.30 męczarnie z brzuszkiem
Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
traicionera, tajka, marsylia świetnie wyglądacie macierzyństwo Wam służy

traicionera wyglądasz młodziutko ale ja też mam z tym problem czasami np. ostatnio puka do drzwi babka z administracji i pyta czy są rodzice w domu

aga
dowód jak dowód, ale gdy ostatnio w tramwaju się do mnie babka rzucała coś, ze takie młode już są matkami to naprawdę mnie wku

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Ale ładneKupie Małej

Ja używam z Pharmaceris-TOCOREDUCT forte na istniejące roztępy-ponoc dobry

Dziewczyny śliczne z was mamusie

A my dziś na szczepienie,mam nadzieję,że Lila pzrejdzie je w maire i nie będzie bardzo płakać
kciuki

Cytat:

moja tez nie lubi leżeć na brzuchu, wszyscy lekarze każą kłaść, jak kładę i efektem jest awantura prawie zawsze Jak ją położę na brzuchu, to nie mogę z niej oka spuścić, bo zamiast dać głowę na bok to wbija w podłoże i memła to, co ma pod sobą.

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
Mam dosc to byla koszmarna noc-co godzina Janek wstawał, ryczal od 5 juz nie spal a poszedl spac o 23 masakra... Chyba zaczne go klasc w lozeczku moze tam bedzie spał normalnie...
współczuję
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:10   #736
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
czy te nosidelka sa tylko dla maluszkow czy pozniej mozna je uzywac dla starszych dzieciaczkow i odwracac je przodem do kierunku chodzenia rodzica?
dzieci nie wolno nosić przodem mają wtedy nienaturalnie wygięty kręgosłup, jeżeli są przytulone do rodzina to plecki są zaokrąglone i tak powinno być. Jeżeli są starsze można wiązać je w chuście wiązaniem np 2x wtedy mają duże pole widzenia bądź na boku ( marsupi też ma taką opcję, na biodrze- jak dziecko jest starsze)

Cytat:

a moja znajoma mnie pocieszyła, że nie ma reguły i mam się nie przejmować, w sumie jedyna taka osoba, która się do mnie pozytywnie odniosła, że nie karmię piersią wogóle,
ona ma 5 letniego mega choruszka
ciągle biedak ma anginę, do tego ma astmę,
przez którą wylądowali kilka razy w szpitalu
łapie wszystko co można złapać
a ona karmiła piersią przez 8 miesięcy :/

heh a u mnie wręcz przeciwnie, każdy w szoku. ''' Piersią karmisz?
No ale to tylko z miesiąc nie? nie za długo? a nie wolisz butelki? przecież to wygodniejsze dla Ciebie.'''
taaak, ludzie wiedzą co jest dla mnie wygodniejsze...
tak samo jak mówię,że do 5-6 miesiąca chcę karmić wyłącznie piersią, to również zdziwko ( mimo ,że tak zaleca WHO a dziwią się jakbym sama sobie coś wymyśliła ;/ )
a największe zdziwienie miała babka która synkowi w wieku 6 msc dała kiełbasę i bułkę

nocka dzisiaj całkiem przyzwoita, o 21 poszedł spać i o 6 sama go wzięłam na karmienie bo 7,40 wyjeżdżać na uczelnie chciałam.
ale o tej 6 leżał sobie i to była kwestia czasu kiedy zacznie wołać jeść.

w ogóle zastanawiam się,kiedy w końcu się wyśpie...apetyt rośnie w miare jedzenia
Jak Fabian spał 4 h w nocy to marzyłam o 6... a jak Ewelqa napisała,że jej Emilka śpi 8 h to myślałam,że padnę z zazdrości
teraz Fabian przesypia 9... a mi i tak mało...

Boże jaki ukrop dzisiaj,tż zabrał małego na spacer, pod parasoleczką a budka odkryta, więc i słońce nie razi i ciekawość zaspokojona

przyszła ta duża mata z Tiny Love, jest cudowna w sobote chyba skoczymy nad jezioro i ją wykorzystamy

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:18   #737
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:

ale czemu sie martwisz tą wagą? czy Tymo wygląda, jakby był utuczony? mnie się wydaje, że takie małe dzieciaczki jeszcze nie są spaczone pod wzgl jedzenia i sobie to potrafią same regulować, ale może się mylę...
mój Krzyś kończy dzisiaj 6 tygodni, ważyłam się z nim dzisiaj i bez niego i waży 6kg jak nic! 2 kg od wagi urodzeniowej już przybrał i wcale nie wygląda grubo czy coś... problem to jest dla mnie czasem, bo cycki mi odpadają

Cytat:
ale fika

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja już pogodziłam się z tym, że zostaną na zawsze

W ogóle to chyba nie ma sensu szczepić na rota. Szczepionka stosunkowo nowa, niezbadana, a ma chronić tylko przed kilkunastoma szczepami z kilkudziesięciu, więc skuteczność słaba. Pediatra, która generalnie jest za szczepieniami "szczepić jak najszybciej, na wszystko" akurat rota odradza. Chociaż na jej opinii jakoś niespecjalnie bym się opierała.

Niektóre szczepionki są z żywym wirusem. A szczepionka to nie tylko wirus, zawiera też mnóstwo konserwantów i innych dodatków, niektóre bardzo trujące jak rtęć czy formalina.

agaaga89, trzymam kciuki za małego
gosiawolno, super ale te dzieci szybko nam rosną

Smarujecie czymś bliznę po cesarce? Chciałam w aptece coś kupić, ale pani mówiła, że jeszcze za wcześnie. W końcu nie wiem, kiedy można jakąś maścią smarować.

Poradzicie coś jak nie schudnąć bardziej? Zostały mi 3 kg i bardzo chciałabym, żeby zostały na zawsze. Przynajmniej moja ulubiona spódnica ze mnie nie spada ;D
a czym i kiedy Ty będziesz szczepić?
ja się zastanawiam czy tego w ogóle w czasie nie przesunąć troszkę

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
Czesc kobitki!

Piekne mamusie jestescie, kurcze nooo!!!! No ale co sie dziwic - piekne dzieci, piekne mamy

Nino nadal bardzo marudny... To chyba nie sa problemy z brzuszkiem juz tylko cos innego i tylko problem w tym, ze nie wiem co... A moze rzeczywiscie to cos z moja dieta jest nie tak... Musze chyba siebie sama przetestowac...
Cudowne w tym wszystkim jest to, ze w nocy jest naprawde wspanialym dzieckiem i mamy tylko 2 pobudki

dziecka nie powinno się nosić przodem do świata, cytuję:
"Cóż, każdą dłuższą chustę wiązaną da się zawiązać tak, aby nosić dziecko przodem do świata. Jednak noszenie dziecka w jakimkolwiek nosidle w tej pozycji nie jest zalecane przez większość ortopedów, z kilku różnych powodów:

- Noszenie przodem do świata utrudnia dziecku przyjęcie prawidłowej pozycji ciała. Kręgosłup dziecka opartego o klatkę piersiową mamy wygina się w nienaturalny sposób, nóżki nie mają podparcia i zwisają, bioderka nie uzyskują prawidłowej pozycji żabki. Poza tym większość ciężaru dziecka opiera się na jego kroczu, co wpływa niekorzystnie na krążenie krwi (ucisk na pachwiny).

- Dla opiekuna nie jest to wygodna pozycja: środek ciężkości dziecka jest przesunięty w przód. Aby utrzymać równowagę opiekun odchyla się do tyłu, co nadwyręża mięśnie kręgosłupa opiekuna.

- Dla dziecka taka pozycja z pozoru daje możność "oglądania całego świata". Ale nie ma możliwości ucieczki przed nadmiarem bodźców, wtulenia się i odgrodzenia, gdy maluch czuje taką potrzebę. W przypadku kiedy dziecko czegoś się przestraszy, nie ma możliwości szybkiego kontaktu z opiekunem i upewnienia się, że wszystko w porządku. Tak noszone dziecko jest trochę pozostawione same sobie, nie korzysta w pełni z dobrodziejstw bycia noszonym blisko ciała mamy.

Dlatego jeżeli w ogóle decydujemy się na wykorzystywanie tej pozycji, to jedynie podczas bardzo krótkiego noszenia, ze szczególnym wyczuleniem na potrzeby emocjonalne dziecka."

to samo się tyczy noszenia w nosidłach sztywnych, to po prostu szkodliwe

tu jest link do ulotki:http://www.nosmydzieci.org.pl/images...D-noszenie.pdf

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
o rany, współczuję, wiem, co to znaczy

ja się od 5 męczę, mały przysypia na kwadrans, odkładam go - ryk

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:25   #738
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
dzieci nie wolno nosić przodem mają wtedy nienaturalnie wygięty kręgosłup, jeżeli są przytulone do rodzina to plecki są zaokrąglone i tak powinno być. Jeżeli są starsze można wiązać je w chuście wiązaniem np 2x wtedy mają duże pole widzenia bądź na boku ( marsupi też ma taką opcję, na biodrze- jak dziecko jest starsze)
Dzieki Montii za info
Niby to takie oczywiste z tymi pleckami a jednak mozna blad popelnic
Kurcze, tylko tyle tych nosidelek sprzedaja wlasnie z takimi opcjami noszenia, ze czlowiek glupieje juz...
Czyli do jakiego wieku lub ilu kg jest Marsupi?

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
dziecka nie powinno się nosić przodem do świata, cytuję:
"Cóż, każdą dłuższą chustę wiązaną da się zawiązać tak, aby nosić dziecko przodem do świata. Jednak noszenie dziecka w jakimkolwiek nosidle w tej pozycji nie jest zalecane przez większość ortopedów, z kilku różnych powodów:

- Noszenie przodem do świata utrudnia dziecku przyjęcie prawidłowej pozycji ciała. Kręgosłup dziecka opartego o klatkę piersiową mamy wygina się w nienaturalny sposób, nóżki nie mają podparcia i zwisają, bioderka nie uzyskują prawidłowej pozycji żabki. Poza tym większość ciężaru dziecka opiera się na jego kroczu, co wpływa niekorzystnie na krążenie krwi (ucisk na pachwiny).

- Dla opiekuna nie jest to wygodna pozycja: środek ciężkości dziecka jest przesunięty w przód. Aby utrzymać równowagę opiekun odchyla się do tyłu, co nadwyręża mięśnie kręgosłupa opiekuna.

- Dla dziecka taka pozycja z pozoru daje możność "oglądania całego świata". Ale nie ma możliwości ucieczki przed nadmiarem bodźców, wtulenia się i odgrodzenia, gdy maluch czuje taką potrzebę. W przypadku kiedy dziecko czegoś się przestraszy, nie ma możliwości szybkiego kontaktu z opiekunem i upewnienia się, że wszystko w porządku. Tak noszone dziecko jest trochę pozostawione same sobie, nie korzysta w pełni z dobrodziejstw bycia noszonym blisko ciała mamy.

Dlatego jeżeli w ogóle decydujemy się na wykorzystywanie tej pozycji, to jedynie podczas bardzo krótkiego noszenia, ze szczególnym wyczuleniem na potrzeby emocjonalne dziecka."

to samo się tyczy noszenia w nosidłach sztywnych, to po prostu szkodliwe

tu jest link do ulotki:http://www.nosmydzieci.org.pl/images...D-noszenie.pdf
Dzieki za kolejne info

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:28   #739
traicionera
Zakorzenienie

Marsupi jest do 15 kg
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-31, 11:32   #740
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

czesc mamuski dzieki za pocieszenie ale wczoraj mialam sygnal ze nie wygladam za dobrze, spotkalam znajoma babke ktora nie widzac wozka zapytala mnie ile jeszce do rozwiazania? a ja jej malego pokazuje a ta w szoku mi mowi zobacylam brzuch to pomyslalam ze jesze pani nie urodzila ...

Edytowane przez kasiapruszkow
Czas edycji: 2011-06-02 o 21:57
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:36   #741
traicionera
Zakorzenienie

Kasia, ty normalnie chcesz
taka laska z ciebie, ze szok
ślicznie wyglądasz, a jakie nóżki szczupłe
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-31, 11:48   #742
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
czesc mamuski dzieki za pocieszenie ale wczoraj mialam sygnal ze nie wygladam za dobrze, spotkalam znajoma babke ktora nie widzac wozka zapytala mnie ile jeszce do rozwiazania? a ja jej malego pokazuje a ta w szoku mi mowi zobacylam brzuch to pomyslalam ze jesze pani nie urodzila ...
haha Kasiu sorry za kolokwializm ale babeczką chyba pos,rało
wyglądasz super , śliczna młoda mama! a synek jest mega przystojniakiem

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 11:49   #743
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
wyglądasz boskoo!!!!!!
a ta babka niech się schowa lepiej
synuś też przesłodki!!!!!

gosiawolna cudne maleństwo, bryka sobie i świat się kręci

spadam do brata na jakiegos grillka mrrrr taki gorąc że szok. u nich dziś odpust kupię coś mojej małej
paaaa
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 12:00   #744
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
ale ślicznie wyglądasz!!! i synka masz przystojniaka
(chyba mamy takie same bluzy dla synków, ta niebieska w paseczki)
babka wyraźnie zazdrosna jest, nie zwracaj uwagi na takie komentarze

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 12:22   #745
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
No ale to tylko z miesiąc nie? nie za długo? a nie wolisz butelki? przecież to wygodniejsze dla Ciebie.'''
tak samo jak mówię,że do 5-6 miesiąca chcę karmić wyłącznie piersią, to również zdziwko ( mimo ,że tak zaleca WHO a dziwią się jakbym sama sobie coś wymyśliła ;/ )
a największe zdziwienie miała babka która synkowi w wieku 6 msc dała kiełbasę i bułkę
ojjj tacy są ludzie,
jak nie będziesz robić to ktoś się przyczepi, jakby to była jego sprawa
Stary 2011-05-31, 12:25   #746
traicionera
Zakorzenienie

Najlepsze jest, jak obcy ludzie się wypytują, czy się karmi piersią czy nie, jakby to była ich sprawa
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-31, 12:35   #747
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Najlepsze jest, jak obcy ludzie się wypytują, czy się karmi piersią czy nie, jakby to była ich sprawa
mnie ostatnio na imprezie firmowej kolega z działu (lat 60) się o to zapytał (przy stole siedziało z 30 osób)
ja myślałam, że spłonę ze wstydu, że muszę o takich rzeczach mówić

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-31, 12:41   #748
wanilia83
Zadomowienie

my już po spacerku i to krótkim bo nie wiem jak u was ale na śląsku jest koszmarnie, Nadia tylko w bodziaku a i tak zapocona cała, nawet nie wiecie jak ja się ciesze że nie jestem teraz w ciąży, chyba bym zwariowała

agaaga trzymam kciuki

diatoma
Nadia ma prawie 3 i też nie lubi na brzuchu leżeć ale jak ją się położy to fajnie już zaczyna główkę trzymać

glodomorek dużo słodyczy ja jem i po porodzie nie chce mi zejść 2 kg

gosiawolna słodziak

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Hello,
u Nas dzi s ukrop jak diabli
plaża by się przydała i falujące morze
no ale nic...

taaa i kufel zimnego piwa

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
mi też one nie podeszły Malwik non stop miała mokra dupkę, zostało nam pół paczki i nie wiem co z nimi zrobię. może będę zakładac jednego na dzień i je tak wykorzystam
a o tych sleep&play słyszałam dużo złego moja bratowa się pkusiła na jakąś promocję kupiła 2 mega paki i leżą sobie w kącie, ponoć nieziemsko przeciekają....no ale wiadomo każdemu co innego pasuję nawet tu na wątku u nas to widać
my lecimy na Dadach aktualnie i nie zauwazyłam że robią się twarde jak są nasikane
dziwne te nasze spostrzeżenia, te same pieluchy a u każdej co innego się z nimi dzieje

moja mama mnie denerwuje,sądzi że za cienko ubieram małą, dziś kazała mi nałożyc zwykłe dresy i bluzę ubrałam ja w rampersa to poleciała i przyniosła mi sweterek żeby jej nałożyć.
przecież ja bym ją ugotowała w tym dresie. teraz śpi ja patrzę a ta przykryła ją kocem n masakra i nic do niej nie dociera
może zależy od składu moczu masz twardą wodę dziecko ma twardą pieluchę masz miękką to dziecko sika na miękko, matko ale głupotę wymyśliłam sorki to przez ten upał mi bije

ja jadę w sobotę do teściów bo w tą nam nie wyszło i zobaczę co ta będzie za cyrki odprawiała

na pewno zdam relacje co do pampersów sleep&play

Cytat:
odkąd skończyłam 17, przestałam liczyć
ciekawe, czemu po jakimś czasie dopiero odparzyły
moja Nadia nigdy nie miała odparzeń, dlatego tez mam opory przed testowaniem pieluch, żeby się ich nie dorobiła raptem

moja tez nie lubi leżeć na brzuchu, wszyscy lekarze każą kłaść, jak kładę i efektem jest awantura prawie zawsze Jak ją położę na brzuchu, to nie mogę z niej oka spuścić, bo zamiast dać głowę na bok to wbija w podłoże i memła to, co ma pod sobą.
odparzenie wyszło po trzech dniach tzn tak mi się wydaje że to odparzenie bo ma na tyłku dosłownie 6 pryszczy

ja przestane liczyć po 30 będę mieć wiecznie 30 lat

ja też muszę czuwać nad Nadią jak śpi czy leży na brzuszku bo lubi wtedy głowę na prosto położyć i albo gada i jęczy do pieluchy albo wtula się twarzą w pieluszkę aż strach że się kiedyś udusi

Cytat:
hehe chyba mówisz o mojej ciotce która wieku 3 miesięcy dawała wnukowi rosół a wieku 5 schabowego (przemielonego we własnych ustach) i kromkę chleba bleah

kasia bo ja naprawdę ci dupsko złoję ślicznie wyglądasz i szczerze to po twoich wypowiedziach stwierdzam że masz strasznie niską samo ocenę a niepotrzebnie bo ładna z ciebie laseczka i gdzie ty masz babo brzuch

synek słodziutki

Cytat:
ja często słyszę "no ale chyba cyckiem karmisz ?!"

no a jakbym nie karmiła to co?? świat by się zawalił czy jak ??

Edytowane przez wanilia83
Czas edycji: 2011-05-31 o 12:42
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 12:49   #749
aja1
Zakorzenienie

Kasia trzeba się jej było spytać jakich kremów przeciwzmarszczkowych używa i niech zmieni bo nie działają

Ech skwar nieziemski, młoda w samym pampku, masakra
Noc do bani, obudziła się już o 0.30 i tak co 2-2,5 godziny i jeść, żarłok jeden.

W sobotę idziemy na szczepienie, ciekawa jestem ile młoda waży i mierzy
Stosowała któraś jeszcze oprócz niutki te plastry/krem Emla, bo tam jest, że u dzieci do 3 miesiąca nie stosować

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
mnie ostatnio na imprezie firmowej kolega z działu (lat 60) się o to zapytał (przy stole siedziało z 30 osób)
ja myślałam, że spłonę ze wstydu, że muszę o takich rzeczach mówić
może chciał popatrzeć

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 12:58   #750
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
my już po spacerku i to krótkim bo nie wiem jak u was ale na śląsku jest koszmarnie, Nadia tylko w bodziaku a i tak zapocona cała, nawet nie wiecie jak ja się ciesze że nie jestem teraz w ciąży, chyba bym zwariowała

agaaga trzymam kciuki

diatoma
Nadia ma prawie 3 i też nie lubi na brzuchu leżeć ale jak ją się położy to fajnie już zaczyna główkę trzymać

glodomorek dużo słodyczy ja jem i po porodzie nie chce mi zejść 2 kg

gosiawolna słodziak

taaa i kufel zimnego piwa

może zależy od składu moczu masz twardą wodę dziecko ma twardą pieluchę masz miękką to dziecko sika na miękko, matko ale głupotę wymyśliłam sorki to przez ten upał mi bije

ja jadę w sobotę do teściów bo w tą nam nie wyszło i zobaczę co ta będzie za cyrki odprawiała

na pewno zdam relacje co do pampersów sleep&play

odparzenie wyszło po trzech dniach tzn tak mi się wydaje że to odparzenie bo ma na tyłku dosłownie 6 pryszczy

ja przestane liczyć po 30 będę mieć wiecznie 30 lat

ja też muszę czuwać nad Nadią jak śpi czy leży na brzuszku bo lubi wtedy głowę na prosto położyć i albo gada i jęczy do pieluchy albo wtula się twarzą w pieluszkę aż strach że się kiedyś udusi

hehe chyba mówisz o mojej ciotce która wieku 3 miesięcy dawała wnukowi rosół a wieku 5 schabowego (przemielonego we własnych ustach) i kromkę chleba bleah

kasia bo ja naprawdę ci dupsko złoję ślicznie wyglądasz i szczerze to po twoich wypowiedziach stwierdzam że masz strasznie niską samo ocenę a niepotrzebnie bo ładna z ciebie laseczka i gdzie ty masz babo brzuch

synek słodziutki

ja często słyszę "no ale chyba cyckiem karmisz ?!"

no a jakbym nie karmiła to co?? świat by się zawalił czy jak ??
więta prawda, teraz być w końcówce ciąży, to można się zajechać
a jeszcze weź korzystaj z komunikacji publicznej.
co za teoria o miękkich sikach
ja będę mieć 30 w wieku 40, o

coś te Nadunie niebrzuszkowe są
ale mnie pocieszasz, skoro twoja zaczęła w końcu główkę dźwigać, to może i ja się doczekam

ja zawsze jak powiem, ze butelka, to zaraz są pytania a czemu, a przecież pokarm w głowie, a moja kuzynka/siostra/ja sama to tyle dzieci wykarmiłam

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Kasia trzeba się jej było spytać jakich kremów przeciwzmarszczkowych używa i niech zmieni bo nie działają

Ech skwar nieziemski, młoda w samym pampku, masakra
Noc do bani, obudziła się już o 0.30 i tak co 2-2,5 godziny i jeść, żarłok jeden.

W sobotę idziemy na szczepienie, ciekawa jestem ile młoda waży i mierzy
Stosowała któraś jeszcze oprócz niutki te plastry/krem Emla, bo tam jest, że u dzieci do 3 miesiąca nie stosować

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

może chciał popatrzeć
ja myślałam o tym, ale zapomniałam poprosić o receptę i w sumie dobrze, bo jakoś Nadii kłucie nie rusza.

iizabela- nie wiem właśnie, czemu karmienie ma być sprawa publiczna i każdy myśli, ze ma prawo się wypytywać.ja nie mam ochoty opowiadać o kształcie moich sutków itp
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Edytowane przez traicionera
Czas edycji: 2011-05-31 o 13:00
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości