|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Dziewczyny, znacie soczewki FitView? Wczoraj je zakupiłam po okazyjnej cenie. Jeszcze nie nosiłam. Mam nadzieję, że okażą się dobre.
![]() |
#722 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny.
Ja od wczoraj jestem posiadaczką soczewek kontaktowych.Poszłam z zamiarem zakupu kolorowych jednodniowych na kilka okazji dosłownie,ale pani lekarka stwierdziła,że na pierwszy raz lepiej miesięczne korekcyjne przeźroczyste,a dopiero potem się wezmę za kolorowe (przy czym w gabinecie nakreśliła mi cenę około 50 zł na miesiąc,więc się zgodziłam,a przy zapłacie okazało się,że to na 3 pary jednomiesięcznych czyli razem 200 zł z płynem ,ale to szczegół ![]() Ale do rzeczy-ja chyba po prostu nie potrafię się tymi soczewkami posługiwać,cały czas się boję ,że sobie coś zrobię w oko,jak je wyjmuję z tych 2 pojemniczków ,mimo ,że myję ręce kilka razy ,wymieniam płyn ,to i tak mam jakieś drobne fusy cały czas i nie widzę wyraźnie w tych soczewkach. Sory,że tak się żalę,ale tak się zdenerwowałam,że aż się poryczałam jak małe dziecko.Stoję przed tym lustrem i cały czas to samo,jeszcze miałam długaśnee paznokcie,które wczoraj obcięłam,a i tak to nic nie pomogło.Chyba mam za duże palce,albo nie wiem już co jest grane. P.S.Duży problem jest ze sprzedażą soczewek na allegro?Opakowanie jest nie otworzone,używam tylko tych próbnych.A jeśli tak,to ile % spuścić z ceny? Zniechęciłam się strasznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy któraś z was mogłaby polecić jakiś dobry salon optyczny w Olsztynie gdzie mogłabym dobrać soczewki. Niedaleko mnie jest Pan Hilary ale tam dobranie soczewek kosztuje 100 zł a ja już wydałam sporo na studniówkowe przygotowania i wolałabym coś tańszego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
Od niecałego roku noszę soczewki. Ostatnio byłam na kontroli u optometrysty i okazało się że wada wzroku się nieznacznie pogłębiła (od kilku lat miałam stałą)
Nosiłam soczewki różnych firm : zeiss, biofinity, teraz aqua optix - jak na razie najlepsze okazały się zeissy. We wszystkich mam jeden problem: o ile z prawym okiem jest wszystko ok, to na lewym czuję że je mam, jedne wręcz mnie drapały i nie wytrzymywałam więcej niż 2-3 godz. Czy soczewką można uszkodzić sobie oko? Teraz okazało się że też mam właśnie na tym oku początki astygmatyzmu. Czy wina może leżeć też po stronie soczewek zarówno pogłębienia wady jak i astygmatyzmu? Optometrystka stwierdziła że astygmatyzm to wina spędzania czasu przed komputerem (praca 6 dni w tyg. cały czas przed ekranem) Sama już nie wiem...
![]() |
#725 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Od około 12 lat noszę okulary z bardzo dużą wadę do tego mam też astygmatyzm. Chcę przenieść się na soczewki i nawet byłam dzisiaj u okulistki prywatnej i podała mi moce oka prawego +3.0 i lewego +4.0 cylinder -0.75. Okulistka powiedziała, że mam sobie sama kupić te soczewki ale jak patrzę na różne strony internetowe to przy kupnie soczewek trzeba znać też krzywiznę i średnicę a ja nie mam nic takiego zapisanego.. i w ogóle zdziwiło mnie też to, że kazała mi sama kupować a nie powinno być tak, że ona powinna mi kupić i potem już przy odbiorze uczyć nakładać ? Proszę powiedzcie mi czy mam się do niej wybrać ponownie i czy jak tak to będę płaciła za kolejną wizytę ? Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym poszła do innej okulistki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzę poszukać innego specjalisty.
Edytowane przez maruda80 Czas edycji: 2012-01-17 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że pierwsze soczewki powinnaś dostać w gabinecie i specjalista powinien Cię nauczyć jak je zakładać,zdejmować czyścić i w ogóle wyjaśnić jak się z nimi obchodzić. Powinnaś dostać też informację o nazwie soczewek i rozmiarze które najlepiej pasują do Twojego oka, no ale to najpierw trzeba je założyć w gabinecie i to sprawdzić a ta okulistka się na tyle nie wysiliła... Jeżeli możesz to powiedz nam jak sie nazywa, żeby nikt inny sie na nią nie naciął Z Krakowa to ja polecam salon optyczny Voit ( specjalistyczny gabinet nastawiony na dobór soczewek, nawet tych bardziej skomplikowanych) i nie wiem czy nadal tam pracuje,ale jeszcze mogę polecić optometrystę z Vision Express w galerii krakowskiej Jakuba Płóciennika ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- A i +3.00 i +4.00 to wcale nie jest duża wada ![]()
![]() |
![]() |
#729 |
Zadomowienie
|
Idę w przyszłym tygodniu do okulisty na pierwszą wizytę. Myślałam o soczewkach - na jakie koszty przy ewentualnym kupnie korekcyjnych soczewek mam się nastawić?
Nie chodzi mi o koszty wizyty, a o rzeczy potrzebne do soczewek jak i same soczewki. I mam pytanie, czy mając soczewki konieczne jest posiadanie okularów jako alternatywy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
2. zdecydowanie tak!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zadomowienie
|
Dziękuję.
Myślałam, że więcej. Choć zobaczę jak to będzie w praktyce. ![]() Czyli pierwsza wizyta prawdopodobnie może się wiązać z zakupem soczewek i do nich potrzebnych rzeczy i okularów? Tak pytam, żeby się upewnić i przygotować rodziców i swój budżet na dodatkowe wydatki.
To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące. - Paulo Coelho. WYMIANA Kosmetyki Edytowane przez Cytrynowa_trawa Czas edycji: 2012-01-21 o 20:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Nie depcze krokusów
|
Do soczewek wystarczy płyn
![]()
![]() |
![]() |
#733 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hmm.. na razie leczę oczy po zapaleniu spojówek potem ponownie wybiorę się na wizytę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Konto usunięte
|
niedlugo zaczynam nowa prace i bede spedzala przed komputerem ok. 6h dziennie kilka razy w tygodniu, oczywiscie przerwy co 2h. czy sa jakies krople albo sztuczne lzy ktorych moge uzywac podczas gdy mam na oczach soczewki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Wtajemniczenie
|
tak
jest całkiem spory wybór. Najdelikatniejsze są te bez konserwantów.Ja polecam Hyabak lub Hyal drop multi albo jeszcze hylo comod
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
A ja mam soczewki od 1,5 roku... Wczoraj na badaniu byłam . I dostalam lekki opiernicz. :P Bo powiedzialam ze nosze glownie soczewki... A powinnam na zmiane ... Soczewki raz na jakis czas.Tyle,ze musze wymienić okulary ... Bo wada mi sie zmieniła
![]() ![]() Tyle,ze oczy naprawde mnie nie bolą , nie są suche... No i tak za dlugo w nich sb chodze ![]() Musicie robic badania kontrolne raz na jakis czas...Tam też Pani spr. czy nie widac zmian od soczewek na oku... Powiedziala ,ze gdyby powiedziala ,ze nie widac , ze nosze soczewki to by skłamała ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Ja mam płyn Bio True. ..Wielofunkcyjny płyn do soczewek(produkt inspirowany biologią ludzkiego oka)...On jest do pielęgnacji,oczyszczania, usuwania osadów białkowych ,dezynfekcji , płukania i przechowywania.Jest mały,ale dobry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
O, przypomniałyście mi, że miałam umówić się na wizytę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Zadomowienie
|
Od wczoraj noszę nową parę i chyba coś z nią jest nie tak :/ Mam wrażenie, że w lewym oku coś mi siedzi, jakby rzęsa się zawinęła, ale patrzyłam i nic w nim nie mam. Jak zdjęłam na noc, to rano nic nie uwierało, a założyłam i znów to dziwne uczucie. Poza tym to widzę tym okiem tak, jakby za mgłą i trochę gorzej. Chyba muszę zadzwonić do salonu i zapytać co z tym fantem zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2012-01-28 o 14:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny powiedzie mi taką rzecz... mam soczewki różnej mocy (lewa soczewka inna i prawa inna) i dziś się pomyliłam i otwarłam 2 prawe i założyłam na oba oczy. Tym samym zmarnowałam chyba jedną soczewkę? Wsadziłam ją do pojemnika z płynem i szczelnie zamknęłam. Ale jak m, zepsuje się ona w miesiąc czasu? Nie mogłam przecież chodzić w dwóch prawych soczewkach...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
Zakorzenienie
|
nosicie soczewy w te mrozy?
![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja noszę soczewki zawsze i wszędzie. Nienawidzę w okularach chodzić. Jakoś mnie osaczają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Nie depcze krokusów
|
W tamtym roku byłam parę dni w górach i w temperaturze ok. - 20 stopni soczewki dawały radę
![]() Cytat:
Na Twoim miejscu używałabym obecnej pary do 2 tygodni i potem użyła tę przedwcześnie wyjętą soczewkę i drugą nową do pary przez 2 tygodnie. Płyn w nieużywanej soczewce zmieniałabym co 3 dni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Spróbuję w jednym miejscu zdobyć tą prawą przedwcześnie otwartą soczewkę. Tylko w tym miejscu moja nadzieja, bo nigdzie indziej nie miewają astygmatycznych soczewek na stanie. A tu czasami mieli pojedyncze sztuki. Oby Boże! I wtedy za miesiąc normalnie miałabym jeszcze pare, bo ja nie to muszę zamawiać opakowanie ![]() A spróbuję wymieniać płyn w tej otwartej soczewce. Może to coś pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#748 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny uświadomcie mnie skąd się bierze te plastikowe pudełka na soczewki? Są dołączone do płynów jako gratis czy trzeba je kupować osobno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Nie depcze krokusów
|
Do większości płynów są dodawane, można też kupić osobno, np. w salonie za jakieś 4 zł.
![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, podłączam się do wątku, bo zamierzam zakupic sobie soczewki.
I tu pytanie do Was, bo mam problem z wyborem, waham się między Air Optix Aqua oraz Acuvue Oasys, oczywiście chodzi mi o miesięczne. Nie mam pojęcia, które wybrać, jestem laikiem... byłabym wdzięczna za wszelkie rady, także za polecenie jakiś innych soczewek, które będą komfortowe i odpowiednie do wrażliwych oczu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.