Uniwersytet Przyrodniczy Poznań - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-01, 15:42   #721
Lidekk
Przyczajenie

Dot.: Uniwersytet Przyrodniczy- Poznań

mallenkaa dziewczyny się pytały wcześniej o to czy na ten wf jak się wybierze np. basen czy liczy sie kolejnosc zgłoszeń, też jestem właśnie tego ciekawa
Lidekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 16:21   #722
jagoda1881
Raczkowanie

LIDEKK mallenkaa pisała już o tym tutaj: "Jagoda dokładnie, dlatego jeśli będzie jakieś info szczególnie o wf (pod koniec września/początek października w Twoim przypadku) to lepiej od razu sobie rezerwować miejscówe, bo czasem problemem może być później znalezienie czegoś co wpasowałoby się w plan Kijki również są oblegane
Jeśli chodzi o ściąganie to jak się ma sposoby, dobre ściągi czy dobrych i pomocnych znajomych to jasne, że idzie. Zresztą czego student by nie wymyślił, żeby móc sobie wszystko ułatwić "

czyli lepiej od razu decydować sie na wf i już od początku września śledzić strone UP żeby nie przegapić tego momentu kiedy zaczynają się zapisy na wf
jagoda1881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 16:25   #723
mallenkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lidekk Pokaż wiadomość
mallenkaa dziewczyny się pytały wcześniej o to czy na ten wf jak się wybierze np. basen czy liczy sie kolejnosc zgłoszeń, też jestem właśnie tego ciekawa
przepraszam za niedopisanie

Raczej polega to na 'kto pierwszy ten lepszy'. Np na siłownie czy siatkę jest chyba po max 22 miejsca i potem już się nie da zapisać na daną godzinę. Tak jakby lista zamknięta i trzeba szukać czego innego, niestety

Mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale :d

I dodam jeszcze, że basen i jazda konna są płatne (jak się nie mylę). ok 50zł/semestr
mallenkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 16:56   #724
Lidekk
Przyczajenie

Nic się nie stało, tylko przypomniałam się bo również byłam ciekawa

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Napisane przez jagoda1881 Pokaż wiadomość
LIDEKK mallenkaa pisała już o tym tutaj: "Jagoda dokładnie, dlatego jeśli będzie jakieś info szczególnie o wf (pod koniec września/początek października w Twoim przypadku) to lepiej od razu sobie rezerwować miejscówe, bo czasem problemem może być później znalezienie czegoś co wpasowałoby się w plan Kijki również są oblegane
Jeśli chodzi o ściąganie to jak się ma sposoby, dobre ściągi czy dobrych i pomocnych znajomych to jasne, że idzie. Zresztą czego student by nie wymyślił, żeby móc sobie wszystko ułatwić "

czyli lepiej od razu decydować sie na wf i już od początku września śledzić strone UP żeby nie przegapić tego momentu kiedy zaczynają się zapisy na wf
Bardzo przepraszam, ale nie widziałam tego
Stary 2012-08-01, 19:10   #725
aniula1604
Przyczajenie

Mallenkaa mam pytanie czy mogłabyś napisać jakie miałaś przedmioty w pierwszym roku żeby się na coś nastawić?
aniula1604 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 19:35   #726
mika1311
Przyczajenie

ja również mam pytanie do Mallenki, odnoścnie stypendium. Jeżeli wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej a nie w domu studenckim to czy potrzebna jest umowa najmu i czy komisja pozniej sprawdza ta umowa najmu w urzedzie skarbowym?
mika1311 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 21:08   #727
mallenkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniula1604 Pokaż wiadomość
Mallenkaa mam pytanie czy mogłabyś napisać jakie miałaś przedmioty w pierwszym roku żeby się na coś nastawić?
A pewnie, pewnie
w 1 semestrze jest ekologia, fizjologia człowieka, geografia turystyczna, historia architektury i sztuki, informatyka, anatomia człowieka, rekreacyjne wykorzystywanie użytków zielonych ( w skrócie uczenie się o trawie) , ornitologia albo faunistyka (do wyboru, jak nie wybierałaś jeszcze, to weź ornitologie, na zaliczenie do zrobienia tylko prezentacja, a z faunistyki egzamin piszą ;p) i jeszcze mniej ważne to ochrona własności intelektualnych i bezpieczeństwo pracy z ergonomią.

w 2 krajoznawstwo, meteorologia, psychologia, zwierzęta w agroturystce, turystyka wędkarska i jeszcze 1 przedmiot do wyboru, związany z ochroną przyrody i zwierząt. No i do tego język jest w 2 semestrze

to na tyle z przedmiotów w pierwszym roku wydaje mi się, że nie pozmieniają nic.
Stary 2012-08-01, 22:05   #728
Ann015
Przyczajenie

Dot.: Technologia żywności i żywienia człowieka - UP Poznań Wybiera się ktoś ??

u mnie wszystko działa, może caps lock się wcisnął?
Ann015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 22:12   #729
aniula1604
Przyczajenie

MALLENKAA
A ogólnie jest to kierunek łatwy czy taki gorszy tak dla przeciętnej osoby? Oraz czy ta architektura i sztuka i anatomia człowieka to jakieś ciężkie do zdania?
Dzięki za wszelkie informacje zawsze jest się lepiej nastawić;
aniula1604 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 22:40   #730
jagoda1881
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mallenkaa Pokaż wiadomość
A pewnie, pewnie
w 1 semestrze jest ekologia, fizjologia człowieka, geografia turystyczna, historia architektury i sztuki, informatyka, anatomia człowieka, rekreacyjne wykorzystywanie użytków zielonych ( w skrócie uczenie się o trawie) , ornitologia albo faunistyka (do wyboru, jak nie wybierałaś jeszcze, to weź ornitologie, na zaliczenie do zrobienia tylko prezentacja, a z faunistyki egzamin piszą ;p) i jeszcze mniej ważne to ochrona własności intelektualnych i bezpieczeństwo pracy z ergonomią.

w 2 krajoznawstwo, meteorologia, psychologia, zwierzęta w agroturystce, turystyka wędkarska i jeszcze 1 przedmiot do wyboru, związany z ochroną przyrody i zwierząt. No i do tego język jest w 2 semestrze

to na tyle z przedmiotów w pierwszym roku wydaje mi się, że nie pozmieniają nic.
ty jesteś na turystyce i masz fizjologie oraz anatomie człowieka? mi te przedmioty bardziej pasują na medycyne
Stary 2012-08-01, 23:32   #731
mallenkaa
Raczkowanie

Aniula1604 Jak dla mnie, a jestem bardzo przeciętną osobą, jest średnio trudno. Osoba która się uczy dużo, może wyciągnąć nawet średnią 5.0
Raczej 1 rok zaliczam do tych łatwiejszych (nie licząc krajoznawstwa, gdzie męczę się z poprawkami już 2 miesiące xD).

Historia architektury i sztuki muszę powiedzieć, że trudna. Na egzamin bez ściągi nie idzie, ale w razie czego trzymam ładne notatki na egzamin, jeśli będziecie mieli to samo

Z tą anatomią też mieli trochę problemów. Gościu wymagał sporo na zaliczeniu ;p

Jagoda wiesz, dla mnie to też był wielki szok, na co komu takie rzeczy i to jeszcze na agroturystyce w tym semestrze będę miała ekonomię, równie pasującą do kierunku
Stary 2012-08-02, 00:17   #732
mika1311
Przyczajenie

Mallenka, mam pytanie odnosnie stypendium socjalnego przyznawanego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Czy umowa najmu jest potrzebna do socjalnego gdy sie mieszka w innym obiekcie niz akademik?
Stary 2012-08-02, 00:44   #733
mika1311
Przyczajenie

chciałam się zapytać jak to dokładnie wygląda na naszej uczelni z otrzymaniem ww stypendium.
Po pierwsze : jeśli wynajmuje mieszkanie (kawalerkę) w 2 osoby i powiedzmy ze kwota wynajmu wynosi X zł to czy dzieli się tą kwotę na 2 osoby?

Po drugie : jeśli dochód/osobę w moim gospodarstwie domowym jest wystarczający do otrzymania owego stypendium czy mogę składać podanie jeśli nie mam wiedzy dotyczącej podatku od najmu składanego przez właściciela mieszkania? (de facto podanie nie wymaga zadnego potwierdzenia składania takiego podatku przez właściciela- ale nie chciałabym podłożyć przysłowiowej świni, w przypadku gdyby właściciel takiego podatku nie płacił) Czy informacje o pobieraniu takiego podatku uczelnia przekazuje dalej do US?

Po trzecie : ile średnio wynosi takie stypendium?
Stary 2012-08-02, 10:02   #734
jagoda1881
Raczkowanie

mallenkaa ekonomie jeszcze moge zrozumieć, bo to jest liczenie pieniedzy a to każdemu sie przyda
Stary 2012-08-02, 10:27   #735
mallenkaa
Raczkowanie

Jagoda coś Ty, to nam niepotrzebne. My po turystyce będziemy mieli swoich ludzi od tego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-02, 13:06   #736
jagoda1881
Raczkowanie

Cytat:
Jagoda coś Ty, to nam niepotrzebne. My po turystyce będziemy mieli swoich ludzi od tego
w sumie racja, od tego bedziesz miała mnie
ale slyszalam, że ekonomia jest na każdym kierunku, nie wiem na ile to prawda
Stary 2012-08-02, 21:36   #737
mallenkaa
Raczkowanie

Jagoda uzupełnimy się w razie czego w każdej kwestii
Stary 2012-08-03, 13:25   #738
jagoda1881
Raczkowanie

A tak prawdziwie, bez jakichś poprawek kiedy kończy sie rok akademicki?

i jeszcze koleżanka podsunęła mi pytanie jak oceniany jest wf? patrzą tylko na frekwencje czy tak jak w szkole średniej trzeba zaliczać jakieś cwiczenia?

Edytowane przez jagoda1881
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:26
Stary 2012-08-03, 23:12   #739
mallenkaa
Raczkowanie

w tym roku się skończył na koniec maja dzięki Euro ale tak normalnie trwa chyba do końca czerwca. Tzn na koniec czerwca chyba będzie się sesja kończyła

Z wf liczy się tylko frekwencja. Tak było bynajmniej u mnie, nie wiem jak inne dyscypliny i na końcu albo/i początku roku jest taki 'egzamin sprawnościowy' gdzie jest tam kilka zaliczeń na sali + takie mierzenie i ważenie chyba. Ja nie byłam na tym (lenistwo ) i mi obniżyli ocenę o pół ;p
aa i jak się nie było na wf to należy to odrabiać na innych zajęciach. Nie trzeba ale lepiej odrobić
Stary 2012-08-05, 09:25   #740
jagoda1881
Raczkowanie

Czyli na każdym wf-ie trzeba być albo odrobić go na innej godzinie, tak?
Stary 2012-08-05, 20:44   #741
mallenkaa
Raczkowanie

Trzeba, nie trzeba, ale potem się ma obniżoną ocenę. będzie chyba 15 zajęć w semestrze i mając obecność na tych 10 teoretycznie ma się już 3 na semestr.
Tylko ostrzegam, że jak się nie chce iść na wf to potem na odrobienie go nie chce się iść podwójnie

W ogóle stresujesz się coś (albo będziesz) studiami?
Stary 2012-08-05, 21:08   #742
blackparanoid
Raczkowanie

https://www.facebook.com/groups/398583846857706/ grupa dla FiR
blackparanoid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 21:16   #743
jagoda1881
Raczkowanie

na razie się nie stresuje
boje się troche tego biegania i zalatwiania jakichś formalności na początku ale mam nadzieje jak juz rozpoznam gdzie jest jaki sekretariat i gabinet to będzie ok

samą nauką się na razie nie martwie

wiem, wiem, że potem nie będzie się chciało tym bardziej odrabiać ten wf
a ty w tym roku na kich zajęciach w ramach wf-u byłaś? ;p

Edytowane przez jagoda1881
Czas edycji: 2012-08-05 o 21:18
Stary 2012-08-06, 11:11   #744
mallenkaa
Raczkowanie

Niestety problemem czasem jest to, że zajęcia nie są w jednym budynku tylko trzeba latać po różnych budynkach UP po okolicy i szukać. Na początku to jest tragedia, jak nie wiesz gdzie co masz

Ja byłam na siatkówce/koszykówce ale w siate zawsze grałyśmy ogólnie luzik był z tą panią co miałyśmy
Stary 2012-08-06, 11:43   #745
jagoda1881
Raczkowanie

Ale napewno dobrze grasz w siatke, co?
a te budynki są w sumie w jednym miescu (tam gdzie zostawialismy dokumenty) czy są rozrzucone po mieście?
Stary 2012-08-06, 12:24   #746
mallenkaa
Raczkowanie

Coś Ty, w ogóle nie umiałam grać, ale nic innego mi nie zostalo wiec musialam isc na tą siatke

Własnie nie są w jednym miejscu. Ale tez nie porozrzucane po całym mieście. Tak od głównego budynku z 15-20min drogi inne się znajdują
Stary 2012-08-06, 13:37   #747
Lidekk
Przyczajenie

A siatka jest bardzo oblegana?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 13:40   #748
jagoda1881
Raczkowanie

Cytat:
Coś Ty, w ogóle nie umiałam grać, ale nic innego mi nie zostalo wiec musialam isc na tą siatke

Własnie nie są w jednym miejscu. Ale tez nie porozrzucane po całym mieście. Tak od głównego budynku z 15-20min drogi inne się znajdują
byłam przekonana, że wszytsko jest w jednym miejscu
a ty mieszkasz w akademiku czy coś wynajmujesz? :P
Stary 2012-08-06, 15:23   #749
Kassiula1
Przyczajenie

Dot.: Technologia żywności i żywienia człowieka - UP Poznań Wybiera się ktoś ??

Hej, doszło juz do was pocztą to zaświadczenie, że studiujecie na UP? Bo podobno miało przyjść w ciągu 2 tygodni, mineły 3 i nic ;/ a chciałabym złożyć wniosek o ten akademik
Kassiula1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-06, 16:20   #750
mallenkaa
Raczkowanie

Lidekk niee, tzn miejsca powinny się jakieś zawsze znaleźć na większość godzin Tak było bynajmniej jak ja się zapisywałam

Jagoda ja też byłam przekonana, ale jak później na planie pisało np. budynek x sala y na ulicy jakiejśtam to zaczęłam panikować ale mieszkanie w akademiku bardzo mi wtedy pomogło, bo było się kogo zapytać gdzie co jest
Mieszkam w akademiku, choć broniłam się przed tym do samego końca
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości