Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :) - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-22, 20:01   #721
Candy Doll
Raczkowanie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)

Mi sie podobaja te ciemne

Bylam dzis u lekarza i powiedzial ze wszystko jest ok. Po badaniu stwierdzil ze dzidzia urosla od poprzedniej wizyty, ale USG mam dopiero za tydzien (jak ja tyle wytrzymam o.O) bo wtedy bedzie juz ladnie wszystko widac.
Candy Doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-22, 20:04   #722
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niut80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie, wiem, że nie wolno teraz farbować włosów farbami z amoniakiem. 23 lutego mamy ślub, więc muszę coś z odrostami zrobić. Do tej pory stosowałam farby Garniera CN, no ale teraz już z nich nie skorzystam. Co kupić? Chodzi o bardzo ciemny brąz, czerń lub granatową czerń.
ja farbuje castingiem, ostatnio w sobote pamietaj tylko, ze w ciazy przez hormony kolor moze inaczej wychodzic ja tera robilam ta sama farba co poprzednio i wyszedl mi rudawy czego po poprzednim farbowaniu nie bylo, a farbowalam na mrozne moccachino, to taki ciemny blond.

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
troche nieaktualne zdięcia bo sprzed kilku miesięcy ale kontrast widać Blondynka czy brunetka???? Powiem szczerze że do blond mnie ciągnie a głosy znajomych są podzielone;/ Może wy doradzicie
oj zdecydowanie ciemne wlosy, w blondzie wygladasz jakos bez wyrazu.

ja po rozmowie z szefuniem, w piatek wracam do pracy i wreczam zwolnienie. powiedzial ze nie ma zadnego problemu i w sumie sam mi to zaproponowal, ja zdarzylam tylko powiedziec ze jestem w ciazy przynajmniej kolejny stres mam z glowy
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-22, 20:15   #723
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
W tej chwili prawo chroni kobietę w ciąży i po 3 m-cu nie można zwolnić jej aż do porodu. Potem macierzyński płaci ZUS.
To nie tak. Nie wiem skąd pokutuje ten pogląd że dopiero od 3 mc kobieta jest chroniona. Jeśli masz umowę o pracę na okres przekraczający 1 miesiąc, to jesteś chroniona od samego początku. Czyli w momencie dowiedzenia się o ciąży najczęściej już jest to co najmniej 5 tc liczony od OM. W przypadku paragrafu 3 nie oznacza to że dopiero po upływie 3mc kobieta zaczyna być chroniona - ona jest chroniona od samego początku, ale w przypadku gdy ciąża w momencie zakończenia obowiązywania umowy osiągnie 12tc od daty OM - wówczas pracodawca ma obowiązek przedłużyć taką umowę do daty porodu. Jeżeli ciąża nie osiągnie tego wieku lub umowa jest na zastępstwo, wówczas umowa wygasa, ale wypłatę świadczenia przejmuje ZUS, w wysokości 100% średniej pensji z ostatnich 12 m-cy, ale nie mniej niż kwota pensji minimalnej - nie ma przy zasiłku macierzyńskim i zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego (to ten płacony od dnia rozwiązania umowy do porodu) tzw. okresu wyczekiwania - co w praktyce znaczy, że ten 1 miesiąc musisz przepracować (na umowie o pracę), żeby miec opłaconą chociaż jedną składkę chorobową - wówczas nabywasz uprawnienia.

Bo trzeba odróżnić pojęcia A) ochrony stosunku pracy i B) przysługujących świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego w związku z zatrudnieniem na umowę o pracę.

Ochrona ta nie dotyczy osób pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych - zlecenie i o dzieło. Można taką umowę rozwiązać w każdym czasie, także w ciazy. Wówczas, aby nabyć prawo do zasiłku macierzyńskiego, trzeba podlegać ubezpieczeniu chorobowemu w dniu porodu. W praktyce to oznacza, że co najmniej na 3 miesiace przed porodem trzeba opłacać składkę chorobową, która w przypadku umów cywilnoprawnych jest dobrowolna, bo okres wyczekiwania (karencji) zasiłku chorobowego w tym przypadku wynosi 90 dni. Ale jeżeli rozwiążą umowę po informacji o ciaży, to czarna doopa, nic się nie należy.

Przytaczam przedmiotowy przepis KP.

Kodeks pracy
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Edytowane przez niut80
Czas edycji: 2013-01-22 o 20:25
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-22, 20:27   #724
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:

Ochrona ta nie dotyczy osób pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych - zlecenie i o dzieło. Można taką umowę rozwiązać w każdym czasie, także w ciazy. Wówczas, aby nabyć prawo do zasiłku macierzyńskiego, trzeba podlegać ubezpieczeniu chorobowemu w dniu porodu. W praktyce to oznacza, że co najmniej na 3 miesiace przed porodem trzeba opłacać składkę chorobową, która w przypadku umów cywilnoprawnych jest dobrowolna, bo okres wyczekiwania (karencji) zasiłku chorobowego w tym przypadku wynosi 90 dni. Ale jeżeli rozwiążą umowę po informacji o ciaży, to czarna doopa, nic się nie należy.
No ja się w poprzedniej ciąży w takiej sytuacji znalazłam.

Włosy farbuje od poprzedniej ciąży henną i szamponetkami.
A dzisiaj zjadłam na obiad kopytka z truskawkami.I to jeszcze leciałam do sklepu wieczorem, dobrze, że mieli mrożone bo to sklep na zadupiu.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-22, 20:32   #725
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

niut80 wow dzięki z tak dokładne przedstawienie sprawy

ewacia85 ja jestem za ciemnymi
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-22, 20:39   #726
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
To nie tak. Nie wiem skąd pokutuje ten pogląd że dopiero od 3 mc kobieta jest chroniona. Jeśli masz umowę o pracę na okres przekraczający 1 miesiąc, to jesteś chroniona od samego początku. Czyli w momencie dowiedzenia się o ciąży najczęściej już jest to co najmniej 5 tc liczony od OM. W przypadku paragrafu 3 nie oznacza to że dopiero po upływie 3mc kobieta zaczyna być chroniona - ona jest chroniona od samego początku, ale w przypadku gdy ciąża w momencie zakończenia obowiązywania umowy osiągnie 12tc od daty OM - wówczas pracodawca ma obowiązek przedłużyć taką umowę do daty porodu. Jeżeli ciąża nie osiągnie tego wieku lub umowa jest na zastępstwo, wówczas umowa wygasa, ale wypłatę świadczenia przejmuje ZUS, w wysokości 100% średniej pensji z ostatnich 12 m-cy, ale nie mniej niż kwota pensji minimalnej - nie ma przy zasiłku macierzyńskim i zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskiego (to ten płacony od dnia rozwiązania umowy do porodu) tzw. okresu wyczekiwania - co w praktyce znaczy, że ten 1 miesiąc musisz przepracować (na umowie o pracę), żeby miec opłaconą chociaż jedną składkę chorobową - wówczas nabywasz uprawnienia.

.
wow pracujesz w zusie ? dokladnie to samo ostatnio uslyszalam bedac na wykladach z systemu ubezpieczen spolecznych
Mel B 14/14 ✓
Stary 2013-01-22, 20:40   #727
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
wow pracujesz w zusie ? dokladnie to samo ostatnio uslyszalam bedac na wykladach z systemu ubezpieczen spolecznych
Gorzej. Jestem prawnikiem. W ciąży.

Edytowane przez niut80
Czas edycji: 2013-01-22 o 20:42
Stary 2013-01-22, 20:45   #728
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
hehe to bedziesz nasza prawnicza skarbnica wiedzy
Mel B 14/14 ✓
Stary 2013-01-22, 20:58   #729
niut80
Zadomowienie

Cytat:
hehe to bedziesz nasza prawnicza skarbnica wiedzy
Spoko. Biorę od linijki.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Dobranoc, ide spać.
Stary 2013-01-22, 21:24   #730
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Super dzieki za tak szczegolowe info
Stary 2013-01-22, 21:41   #731
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Więc chyba spadłaś mi z nieba gdyż nie wiem jak to jest z umową o prace i urlopem macierzyńskim, dostawaniem zasiłku, a dokładniej czy umowę trzeba mieć podpisaną przez jakiś określony czas żeby dostawać zasiłek czy nie ma to znaczenia?
Papuga69 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-22, 22:25   #732
Candy Doll
Raczkowanie

Cytat:
Spoko. Biorę od linijki.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Dobranoc, ide spać.
O To ja tez mam pytanko. A mianowicie, mam umowe o prace do czerwca, z tym ze jest to juz druga umowa a z tego co wiem trzecia umowa musi byc juz na stale... Wiec jesli mi teraw w czerwcu pracodawca bedzie ja musial przedluzyc to na stale czy jednak tylko do dnia porodu??
Stary 2013-01-22, 22:55   #733
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:

Bo trzeba odróżnić pojęcia A) ochrony stosunku pracy i B) przysługujących świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego w związku z zatrudnieniem na umowę o pracę.

Przytaczam przedmiotowy przepis KP.

Kodeks pracy
Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

§ 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję za przytoczenie podstaw prawnych
Dziś właśnie doczytałam, że faktycznie źle zinterpretowałam.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 05:11   #734
ewacia85
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny Pewnie na razie zostane przy ciemnych choć coś czuje ze po porodzie jednak skuszę sie na jakieś pasemka Farbuję farbą z Joanny -mleczna czekolada, i chyba wychodzi w miarę mój naturalny kolor, gdyż odrosty nawet 2cm są prawie niewidoczne( dopiero po przyjrzeniu się)
Ps Miło mieć prawnika na forum coś czuje ,że cię tu troche wykorzystamy

---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ----------

Dziewczyny ,które mają dziś wizyte -->trzymam kciuki
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 07:01   #735
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy Doll Pokaż wiadomość
O To ja tez mam pytanko. A mianowicie, mam umowe o prace do czerwca, z tym ze jest to juz druga umowa a z tego co wiem trzecia umowa musi byc juz na stale... Wiec jesli mi teraw w czerwcu pracodawca bedzie ja musial przedluzyc to na stale czy jednak tylko do dnia porodu??
Mi sie wydaje ze MUSI do dnia porodu ale MOZE na stale- zalezy jaki pracodawca.
Ja w takiej sytuacji napewno bede miala do dnia porodu. Myslalam zeby sie kryc do 31 marca ale ciezko by mi chyba bylo w 4 miesiacu
Stary 2013-01-23, 07:02   #736
201704210903
Konto usunięte

ewcia ładnie wyszła ta mleczna czekolada - bardzo naturalnie;

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Ja w takiej sytuacji napewno bede miala do dnia porodu. Myslalam zeby sie kryc do 31 marca ale ciezko by mi chyba bylo w 4 miesiacu
w poprzedniej pracy miałam 3 umowę na czas określony, bo podobno zmieniły się przepisy i teraz dopiero 4 jest na stałe....
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 07:13   #737
karolson
Zakorzenienie

Cytat:

oj zdecydowanie ciemne wlosy, w blondzie wygladasz jakos bez wyrazu.

ja po rozmowie z szefuniem, w piatek wracam do pracy i wreczam zwolnienie. powiedzial ze nie ma zadnego problemu i w sumie sam mi to zaproponowal, ja zdarzylam tylko powiedziec ze jestem w ciazy przynajmniej kolejny stres mam z glowy
Tez uwazam ewcia ze ciemne.
Bajka a lekarz bez problemu ci wypisze l4?? Proponowal juz? Ja jak zwykle znajac zycie spotkam sie z tekstem ciaza to nie choroba jak bede pitrzebowac l4 :/ a gdzie pracujesz jakies szkodliwe warunki- jak pisalas to mo wyparowalo sory

Dzis duzo z na ma wizyte wiec trzymam kciuki

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
ewcia ładnie wyszła ta mleczna czekolada - bardzo naturalnie;

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ----------

w poprzedniej pracy miałam 3 umowę na czas określony, bo podobno zmieniły się przepisy i teraz dopiero 4 jest na stałe....
Byl taki pakiet antykryzysowy ze faktycznie mogli dawac na czas okreslobuw nieskonczonosc ale od stycznia 2012 jest po staremu 3 na nieokreslony nieliczac probnego okresu
Stary 2013-01-23, 07:20   #738
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Tez uwazam ewcia ze ciemne.
Bajka a lekarz bez problemu ci wypisze l4?? Proponowal juz? Ja jak zwykle znajac zycie spotkam sie z tekstem ciaza to nie choroba jak bede pitrzebowac l4 :/ a gdzie pracujesz jakies szkodliwe warunki- jak pisalas to mo wyparowalo sory

Dzis duzo z na ma wizyte wiec trzymam kciuki

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Byl taki pakiet antykryzysowy ze faktycznie mogli dawac na czas okreslobuw nieskonczonosc ale od stycznia 2012 jest po staremu 3 na nieokreslony nieliczac probnego okresu
możliwe, że teraz jest po staremu, tamtą umowę dostałam w styczniu 2012 i tłumaczyli to nowymi przepisami

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

ciekawe co teraz zrobi mój nowy pracodawca - za tydzień kończy mi się 2 umowa
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 07:52   #739
karolson
Zakorzenienie

niewie oo ciazy i mial przedluzyc to napewno tak zrobi niema co sie martwic. Na ile by ci nieprzedluzyl to i tak bedzie dobrze. A zadnych rozmow nie bylo?
Stary 2013-01-23, 07:57   #740
pszczoua
Zakorzenienie

Wczoraj późno wróciłam i z wrażenia nie miałam sił pisać. A więc fasolinka jest jedna Niestety - ze względu na mięśniaka macicy jest to ciąża wysokiego ryzyka, także mam o siebie dbać i dużo wypoczywać. Lekarz mówił, że szczęśliwie fasolka ulokowała się z dala od mięśniaka, jednak może on zagrażać w przyszłości ciąży, bo nie wiadomo jak będzie wpływał na rozciągającą się macicę oraz może rosnąć, wędrować itp... Miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Chciał mi wypisać L4 ale powiedziałam, że ze względu że pracuję w szkole i nie jest to jakaś ciężka fizyczna praca to nie chcę, ale powiem Wam, że trochę mnie nastraszył tymi mięśniakami... Chciałam pracować do końca roku szkolnego, ale nie wiem czy nie pójdę na zwolnienie wcześniej...
Stary 2013-01-23, 08:11   #741
t_89
Zakorzenienie

A mnie chyba bierze przeziebienie ;/ macie jakies domowe sposoby zeby sie tego pozbyc ?
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 08:53   #742
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny Pewnie na razie zostane przy ciemnych choć coś czuje ze po porodzie jednak skuszę sie na jakieś pasemka Farbuję farbą z Joanny -mleczna czekolada, i chyba wychodzi w miarę mój naturalny kolor, gdyż odrosty nawet 2cm są prawie niewidoczne( dopiero po przyjrzeniu się)
Ps Miło mieć prawnika na forum coś czuje ,że cię tu troche wykorzystamy

---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ----------

Dziewczyny ,które mają dziś wizyte -->trzymam kciuki
Też jestem za ciemnymi!

Cytat:
No właśnie, kiedy zamierzacie powiedzieć w pracy?

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Wczoraj późno wróciłam i z wrażenia nie miałam sił pisać. A więc fasolinka jest jedna Niestety - ze względu na mięśniaka macicy jest to ciąża wysokiego ryzyka, także mam o siebie dbać i dużo wypoczywać. Lekarz mówił, że szczęśliwie fasolka ulokowała się z dala od mięśniaka, jednak może on zagrażać w przyszłości ciąży, bo nie wiadomo jak będzie wpływał na rozciągającą się macicę oraz może rosnąć, wędrować itp... Miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Chciał mi wypisać L4 ale powiedziałam, że ze względu że pracuję w szkole i nie jest to jakaś ciężka fizyczna praca to nie chcę, ale powiem Wam, że trochę mnie nastraszył tymi mięśniakami... Chciałam pracować do końca roku szkolnego, ale nie wiem czy nie pójdę na zwolnienie wcześniej...
Może warto to rozważyć. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok

Cytat:
Napisane przez t_89 Pokaż wiadomość
A mnie chyba bierze przeziebienie ;/ macie jakies domowe sposoby zeby sie tego pozbyc ?
Z leków rutinoscorbin i paracetamol można i Tantuum Verde na pewno.

Z domowych? Czosnek, ciepła herbata, kocyk i się wygrzać

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 09:11   #743
papalinka83
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny Chciałabym do was dołączyć, bo podczytuje już od jakiegoś czasu. Mam bobasa w brzuchu dopiero od bardzo niedawna, jeszcze się specjalnie nie ujawniam, ale od kiedy się dowiedziałam o ciąży, jestem przeziębiona i siedzę w domu. Lekarka nie kazała nic brać, żadnych leków, więc jadę na cebuli, czosnku itp. Nawet wit. C nie kazała brać. To będzie mój pierwszy bobas, więc jeszcze nie od końca wiem co i jak. Tydzień temu byłam u lekarza, ale nic nie było widać, teraz mam usg za tydzień w czwartek

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Myślę, że razem zawsze raźniej, więc mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 09:18   #744
Candy Doll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Chciałabym do was dołączyć, bo podczytuje już od jakiegoś czasu. Mam bobasa w brzuchu dopiero od bardzo niedawna, jeszcze się specjalnie nie ujawniam, ale od kiedy się dowiedziałam o ciąży, jestem przeziębiona i siedzę w domu. Lekarka nie kazała nic brać, żadnych leków, więc jadę na cebuli, czosnku itp. Nawet wit. C nie kazała brać. To będzie mój pierwszy bobas, więc jeszcze nie od końca wiem co i jak. Tydzień temu byłam u lekarza, ale nic nie było widać, teraz mam usg za tydzień w czwartek

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Myślę, że razem zawsze raźniej, więc mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona
Witamy Cie cieplutko w ta mrozna zime I przede wszystkim GRATULACJE
Stary 2013-01-23, 09:21   #745
karolson
Zakorzenienie

Ja mam zamiar powiedziec juz niedlugo planuje 4 lutego bo mam slub 09.02 i mialam wziac 3 tygodnie urlopu bo mam zalegly ale wezme l4 bo mi szkoda urlopu bo pozniej jak go nieodbiore to mi zaplaca i to bardzo dobrze bo licza srednia urlopowa z premi. U mnie wogole oplaca sie chodzic na l4 i duzo osob to naduzywa a ja niechodze wiec nievbede miala moralniaka i juz chyba do pracy nie wroce bo mam umowe do konca marca a ze to korporacja to mi do dnia porodu przedluz.
Witam nowa mame. papalinka83 witamy
Stary 2013-01-23, 09:29   #746
papalinka83
Zakorzenienie

Od razu Was podpytam, bo widzę, że jesteście bardziej doświadczone i bardziej zaawansowane co zrobić na bolące piersi? Bo już zaczyna to być naprawdę uciążliwe. Normalnie nie mogę aż spać, bo co się próbuję przekręcić to boli. Boli w staniku, boli bez i aż się boję co będzie dalej. Są jakieś sposoby? W poniedziałek wracam do pracy i dobrze by bylo się nie drapać co 5 minut....
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 09:32   #747
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Wczoraj późno wróciłam i z wrażenia nie miałam sił pisać. A więc fasolinka jest jedna Niestety -.
Tez liczylas na blizniaki? U mojego Tza w rodzinie sa nawet jego mama miala blizniaczke ale nic z tego tez liczylam na blizniaki.

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Cytat:
Od razu Was podpytam, bo widzę, że jesteście bardziej doświadczone i bardziej zaawansowane co zrobić na bolące piersi? Bo już zaczyna to być naprawdę uciążliwe. Normalnie nie mogę aż spać, bo co się próbuję przekręcić to boli. Boli w staniku, boli bez i aż się boję co będzie dalej. Są jakieś sposoby? W poniedziałek wracam do pracy i dobrze by bylo się nie drapać co 5 minut....
Nieznam zadnego sposobu pocieszajace jest tylko to ze z czasem przestaja

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-23, 09:41   #748
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie tak.

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
ciekawe co teraz zrobi mój nowy pracodawca - za tydzień kończy mi się 2 umowa
Jeśli zdecyduje się na kolejną umowę, od razu, to jest ona wówczas już na czas nieokreślony, z samej mocy prawa, niezależnie od tego, co by w niej napisał.

A może się okazać cwaniakiem - może Ci zaproponować miesięczną umowę zlecenie, a potem podpisanie kolejnej umowy na czas określony. Jeśli jest co najmniej 30 dniowa przerwa w zatrudnieniu na umowę o pracę ( np. właśnie 1 miesiąc na zleceniu czy umowie o dzieło) to te trzy umowy liczy się od początku. Nie powinnaś się na takie układy zgadzać, jest to obejście prawa.
Stary 2013-01-23, 09:43   #749
gawelek
Raczkowanie

Cytat:

Witamy. Fajnie, że takie liczne grono nas się zbiera a jeszcze przecież w lutym też jakieś nowe fasolki się pojawią więc będzie nas moc

Ja jestem po wizycie wczorajszej. Pęcherzyk jest, ale co się w środku zalęgło jeszcze za bardzo nie widać .Miałam nadzieję, że coś więcej się dowiem bo wg OM to był 7tydz4dz ale wg usg tak 6tydz. Może sprzęt nie za dobry, bo na nfz byłam. Dostałam sporo badań: gr krwi, przeciwciała itp. Ma to jakiś związek z transfuzją krwi, którą miałam przy pierwszym porodzie. W sumie do tej pory o tym nie myślałam, ale przecież mogłam się zarazić jakąś żółtaczką czy czymś podobnym...
Lekarka kazała mi też kupić jakiś suplement witaminowy dla ciężarnych. Używacie już jakiegoś? Nie za wcześnie trochę na to? Pamiętam, że za pierwszym razem miałam brać tylko kwas foliowy na początku a dopiero później witaminy, a teraz od początku każe mi łykać to i to. Co myślicie? i jakie witaminy polecacie?
gawelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-23, 09:50   #750
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Papuga69 Pokaż wiadomość
Więc chyba spadłaś mi z nieba gdyż nie wiem jak to jest z umową o prace i urlopem macierzyńskim, dostawaniem zasiłku, a dokładniej czy umowę trzeba mieć podpisaną przez jakiś określony czas żeby dostawać zasiłek czy nie ma to znaczenia?
Wszystko wyjaśniłam w tym długachnym poście nr 723.

---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Candy Doll Pokaż wiadomość
Nie miej złudzeń, że w 6/7 mc dostaniesz 3 umowę, już na czas nieokreślony, no chyba, że jesteś jakimś wybitnym specjalistą. Druga umowa zostanie przedłużona do dnia porodu, macierzyński Ci będzie płacił ZUS, po macierzyńskim przysługuje zasiłek dla bezrobotnych. I szukanie nowej pracy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości