![]() |
#721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)
Mi sie podobaja te ciemne
![]() Bylam dzis u lekarza i powiedzial ze wszystko jest ok. Po badaniu stwierdzil ze dzidzia urosla od poprzedniej wizyty, ale USG mam dopiero za tydzien (jak ja tyle wytrzymam o.O) bo wtedy bedzie juz ladnie wszystko widac. |
![]() ![]() |
![]() |
#722 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ja po rozmowie z szefuniem, w piatek wracam do pracy i wreczam zwolnienie. powiedzial ze nie ma zadnego problemu i w sumie sam mi to zaproponowal, ja zdarzylam tylko powiedziec ze jestem w ciazy ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#723 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo trzeba odróżnić pojęcia A) ochrony stosunku pracy i B) przysługujących świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego w związku z zatrudnieniem na umowę o pracę. Ochrona ta nie dotyczy osób pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych - zlecenie i o dzieło. Można taką umowę rozwiązać w każdym czasie, także w ciazy. Wówczas, aby nabyć prawo do zasiłku macierzyńskiego, trzeba podlegać ubezpieczeniu chorobowemu w dniu porodu. W praktyce to oznacza, że co najmniej na 3 miesiace przed porodem trzeba opłacać składkę chorobową, która w przypadku umów cywilnoprawnych jest dobrowolna, bo okres wyczekiwania (karencji) zasiłku chorobowego w tym przypadku wynosi 90 dni. Ale jeżeli rozwiążą umowę po informacji o ciaży, to czarna doopa, nic się nie należy. Przytaczam przedmiotowy przepis KP. Kodeks pracy Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze. § 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego. Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2013-01-22 o 20:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#724 | |
BAN stały
|
Cytat:
Włosy farbuje od poprzedniej ciąży henną i szamponetkami. A dzisiaj zjadłam na obiad kopytka z truskawkami.I to jeszcze leciałam do sklepu wieczorem, dobrze, że mieli mrożone bo to sklep na zadupiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
niut80 wow dzięki z tak dokładne przedstawienie sprawy
![]() ewacia85 ja jestem za ciemnymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2013-01-22 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
hehe to bedziesz nasza prawnicza skarbnica wiedzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
Super dzieki za tak szczegolowe info
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
Więc chyba spadłaś mi z nieba gdyż nie wiem jak to jest z umową o prace i urlopem macierzyńskim, dostawaniem zasiłku, a dokładniej czy umowę trzeba mieć podpisaną przez jakiś określony czas żeby dostawać zasiłek czy nie ma to znaczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
O To ja tez mam pytanko. A mianowicie, mam umowe o prace do czerwca, z tym ze jest to juz druga umowa a z tego co wiem trzecia umowa musi byc juz na stale... Wiec jesli mi teraw w czerwcu pracodawca bedzie ja musial przedluzyc to na stale czy jednak tylko do dnia porodu??
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziś właśnie doczytałam, że faktycznie źle zinterpretowałam.
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() Ps Miło mieć prawnika na forum ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ---------- Dziewczyny ,które mają dziś wizyte -->trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w takiej sytuacji napewno bede miala do dnia porodu. Myslalam zeby sie kryc do 31 marca ale ciezko by mi chyba bylo w 4 miesiacu
![]() ![]() |
![]() |
#736 |
Konto usunięte
|
ewcia ładnie wyszła ta mleczna czekolada - bardzo naturalnie;
---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- w poprzedniej pracy miałam 3 umowę na czas określony, bo podobno zmieniły się przepisy i teraz dopiero 4 jest na stałe.... |
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bajka a lekarz bez problemu ci wypisze l4?? Proponowal juz? Ja jak zwykle znajac zycie spotkam sie z tekstem ciaza to nie choroba jak bede pitrzebowac l4 :/ a gdzie pracujesz jakies szkodliwe warunki- jak pisalas to mo wyparowalo sory Dzis duzo z na ma wizyte wiec trzymam kciuki ---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Byl taki pakiet antykryzysowy ze faktycznie mogli dawac na czas okreslobuw nieskonczonosc ale od stycznia 2012 jest po staremu 3 na nieokreslony nieliczac probnego okresu
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ---------- ciekawe co teraz zrobi mój nowy pracodawca - za tydzień kończy mi się 2 umowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
niewie oo ciazy i mial przedluzyc to napewno tak zrobi
![]()
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj późno wróciłam i z wrażenia nie miałam sił pisać. A więc fasolinka jest jedna Niestety - ze względu na mięśniaka macicy jest to ciąża wysokiego ryzyka, także mam o siebie dbać i dużo wypoczywać. Lekarz mówił, że szczęśliwie fasolka ulokowała się z dala od mięśniaka, jednak może on zagrażać w przyszłości ciąży, bo nie wiadomo jak będzie wpływał na rozciągającą się macicę oraz może rosnąć, wędrować itp... Miejmy nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Chciał mi wypisać L4 ale powiedziałam, że ze względu że pracuję w szkole i nie jest to jakaś ciężka fizyczna praca to nie chcę, ale powiem Wam, że trochę mnie nastraszył tymi mięśniakami... Chciałam pracować do końca roku szkolnego, ale nie wiem czy nie pójdę na zwolnienie wcześniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
A mnie chyba bierze przeziebienie ;/ macie jakies domowe sposoby zeby sie tego pozbyc
![]()
#742 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Z domowych? Czosnek, ciepła herbata, kocyk i się wygrzać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Myślę, że razem zawsze raźniej, więc mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Ja mam zamiar powiedziec juz niedlugo planuje 4 lutego bo mam slub 09.02 i mialam wziac 3 tygodnie urlopu bo mam zalegly ale wezme l4 bo mi szkoda urlopu bo pozniej jak go nieodbiore to mi zaplaca i to bardzo dobrze bo licza srednia urlopowa z premi. U mnie wogole oplaca sie chodzic na l4 i duzo osob to naduzywa a ja niechodze wiec nievbede miala moralniaka
![]() Witam nowa mame. ![]()
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
Od razu Was podpytam, bo widzę, że jesteście bardziej doświadczone i bardziej zaawansowane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
A może się okazać cwaniakiem - może Ci zaproponować miesięczną umowę zlecenie, a potem podpisanie kolejnej umowy na czas określony. Jeśli jest co najmniej 30 dniowa przerwa w zatrudnieniu na umowę o pracę ( np. właśnie 1 miesiąc na zleceniu czy umowie o dzieło) to te trzy umowy liczy się od początku. Nie powinnaś się na takie układy zgadzać, jest to obejście prawa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem po wizycie wczorajszej. Pęcherzyk jest, ale co się w środku zalęgło jeszcze za bardzo nie widać ![]() Lekarka kazała mi też kupić jakiś suplement witaminowy dla ciężarnych. Używacie już jakiegoś? Nie za wcześnie trochę na to? Pamiętam, że za pierwszym razem miałam brać tylko kwas foliowy na początku a dopiero później witaminy, a teraz od początku każe mi łykać to i to. Co myślicie? i jakie witaminy polecacie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.