|
|
#721 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemcy :)
Cytat:
uda sie, uda... a ciezki ten egzamin? powiedz sobie, ze kto ma go zdac, jak nei Ty? Wszyscy maja przeciez ten sam problem - goraco, brak sil... A ktos musi zdac, nie? Psorowie tez pewnie o tym wiedza, im to sie pewnie jeszcze bardziej nei chce przychodzic na ten egzamin, niz studentom.A co studiujesz? To pierwszy rok studiow, czy drugi? I gdzie pracujesz? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
studiuje farmacje i koncze trzeci semestr... dorabiam w sobote sprzatajac biuro (3 h) i pracujac w aptece jako aushilfe,ale tylko na 2,5h podczas ukladania lekow... pozdrawiam |
|
|
|
|
#723 |
|
Raczkowanie
|
Sylwus...napisz rowniez cos o sobie
![]() gdyz aby przesledzic caly watek potrzebowalabym spooooro czasu, ktorym niestety nie dysponuje... buziaki |
|
|
|
#724 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co wyczytalam (tak z grubsza) to spotkania nie bylo, ale za to troszke emigrantek przybylo-witam !!!
To co z tym spotkaniem. Ten 10.08 mi pasuje ![]()
|
#726 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tesknie do mojego psa! PS. Po 8.08 w tygodniu nie bede miala oplaconego biletu, bo zaczyna sie rok szkolny i dlatego moge dopiero od 14.00. W weekendy przez caly czas. Ale jak Wam bedzie pasowalo, to ja juz zaplace, choc mnie wkurzaja te ceny jak nie wiem co Majka, przed 8.08 musimy sie jeszcze spotkac. Aniolku i inne nowe dziewczyny, dalybyscie rade dojechac do Dusseldorfu? Pomozemy Wam znalezc polaczenia, znajdziemy Was na dworcu i wsadzimy z powrotem w odpowiedni pociag. |
|
|
|
|
#727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Karola, witamy z powrotem! |
|
|
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dzis potrzebuje auto,wiec o 6:30 pobudka byla...Sylwus jedziesz dzis do Angeli? |
|
|
|
|
#729 |
|
Zadomowienie
|
Ja juz w wuppetralu. I jak narazie sie nie zapowiada na jakis wyjazd, wiec tu zostaje
![]() Majka kiedy do mnie wpadasz??
|
#731 |
|
Rozeznanie
|
dzieki majka
Niestety ja mialabym do Was niezly kawalek, a mozeby tak do Mannheim! ,na pogaduszki???
|
|
|
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
eeee tam,to tylko okolo 300 km
-moze jednak dasz sie namowic A jak ja bede w Twojej okolicy,to sie zamelduje ![]() |
|
|
|
#733 |
|
Wtajemniczenie
|
Majka, i jak Wam smakowaly pierogi?
Moje byly dobre! Nie byly za grube, chociaz ja ciensze robie, ale wiadomo, ze domowe zawsze beda duzo lepsze. Przed 8.08 koniecznie spotkanko takie mini, zeby wykorzystac moj bilet. Maja, jak dlugo bedzie u Ciebie siostra? W sumie ja tez moznaby zabrac na impre gdzies, ile ma lat?
|
|
|
|
#734 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, przypominam o trzymaniu dzis kciukow za Aniolka - no bo sorry, ale szkola do tej pory to przesada.. i wez sie tu jeszcze z poprawkami mecz
|
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z truskawkami takie sobie Tak sie wlasnie zastanawim,czy nie zrobic wyprawy do Dormagen i kupic wiecej,bo pol roku wazne sa...Moze w przyszlym tyg wpadniesz do mnie?A siostra pelnoletnia juz |
|
|
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
Sylwus jestes kochana
juz po...uffff...moze sie uda...wyniki maja byc w poniedzialek ale ja juz dzis wieczorem podskocze do instytutu bo moze akurat juz beda wywieszone... jak sie uda to znaczy ze od dzis ferieeee........... dowiedzialam sie tez ze od 25 wrzesnia juz zaczynam semestr...oj ciezko bedzie,ciezko... jednak jak na razie nie bede zaprzatala sobie tym glowki... ![]() buziaki |
|
|
|
#737 |
|
Wtajemniczenie
|
MajkaJa bym w sumie chetnie wiecej kupila
Pelnoletnia? To super! A nie mozesz powiedziec Mariuszowi, ze ona chcialaby zobaczyc, jak wyglada typowo niemiecka impreza, tzn. dicho? My bysmy poszly z nia, oczywiscie![]() Aniolku, najwazniejsze, ze juz po wszystkim (poki co), mozesz odetchnac przez chwile. Na pewno zdalas ja tez sobie tak wmawiam co do egzaminu z niemieckiego)PS. Maja, wyslalam zdjecia, poszly w ratach. |
|
|
|
#738 |
|
Zadomowienie
|
No to wpadaj z siostra, albo ja wpadne do was. Chyba, ze chcecie zostac sam na sam
Rozumiem.No w polszy bylo swietnie. Dziewczyny alkoholika ze mnie zrobily. Codziennie polski browarek
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny hilfe !!!! ...
powiedzcie mi czy w Niemczech mozna rozciagnac buty u szewca... bo mnie tu TZ straszy, ze tu takich rzeczy nie robia... ze tu tylko w tych roznych punktach szewskich cos moga skleic albo wymienic... ale takiej uslugi pewnie nie ma... bo to nie jest tak jak w pl... bo jak tak faktycznie jest to sie zalamie przymierzalam kiedys buty w sklepie i bylo ok... ostatnio kupilam na ebay i sie okazalo, ze sa ciasne... i nie wiem teraz co zrobic ...
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Sprobuj metode "mokrych skarpetek" (mi to pomaga) . Moczysz grobe skarpetki w wodzie zakladasz je i buty na nogi i tak chodzisz po domu (mozesz po miescie
) ok. godzinki lub wiecej.
|
#741 |
|
Raczkowanie
|
Niestety sie nie udalo...:-(
8 sierpnia poprawka... :-( a bylam prawie pewna... :-( |
|
|
|
#742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ojej Przykro mi.Zapomnij o tym na chwilke. Na pewno niewiele Ci brakowalo, wiec nie musisz sie teraz az tak duzo uczyc. Zrob sobie porzadna przerwe, zafunduj sobie moze jakas 'nagrode' na pocieszenie! Daj sobie troszke czasu na odpoczynek, a jakby Cie humory dopadly, to pisz nam tutaj
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#744 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi tez strasznie przykro, ale jak sama piszesz nic straconego
W sierpniu bedzie napewno lepiej. Przynajmniej wiesz tak mniej-wiecej czego sie juz mozesz spodziewac. Musisz (pomimo wszystko) myslec pozytywnie, a co cie nie zabije to cie wzmocni ![]() Glowa do gory i odbierz to jako kolejne doswiadczenie, ktore sie przyda w przyszlosci. ale smuce, juz koncze ![]()
|
|
#745 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja wysiadam. MOJ CHLOPAK JEST TAKIM POPIEPRZONYM IDIOTA!!!!! Boze, jaka jestem zla!!!!!!!!!!!!!! Co za debil@!@!! Jak by tu byl to bym go chyba walnela!!! AAAAAAAAA wrrrrrrrrrrr!!!! nie moge sie uspokoic z tej bezsilnosci...
|
|
|
|
#746 |
|
Rozeznanie
|
Witaj Sylwia
Ja tez sie wczoraj poklocilam z moim, 3 tyg. po slubie. Mam ochote go walnac i wrocic do Polski. Siedze w takiej cholernej, malej wiosce, gdzie cie wszyscy znaja, a zwlaszcza okropne stare niemry, zazdrosne o wszystko, eh
|
|
|
|
#747 |
|
Wtajemniczenie
|
Agunia... jestem gotowa wracac razem z Toba!
Powrzeszcz na meza i zmus go, niech Ci kupi bilet do Koeln. Tu juz ja sie Toba zajme (tu Maja i Moni, znajac moja orientacje w terenia, parskna smiechem... ale poradzimy sobie!). Powiedz, ze chcesz pozwiedzac. Nawet, jak pogoda bedzie nie tego, to sie zaszyjemy w jakis milych kafejkach i bedzie ok! Moge jeszcze Majke sciagnac, reszta bedzie pewnie pracowac.A o co chodzi ze starymi niemrami? Denerwuja Cie pewnie? Ale mam dzis wory pod oczami... I pogoda kiepska. A jak byl upal, to tez narzekalam. Ale z upalu przeszlo w taki chmurny listopad, wyjsc z domu sie nie da. Dziewczyny, trzymajcie za mne dzis kciuki miedzy 12 a 14.00, to bardzo wazne. Jezu, kiedy ten stres sie skonczy? W dodatku policzylam, ze w ten wtorek minie 6 tygodni od egzminu, wiec wyniki powinny byc w przyszlym tygodniu. A moze juz sa? Bede tam dzis dzwonic. Przedwczoraj snilo mi sie bardzo realistycznie, ze zdalam, ale to chyba niedobry znak... |
|
|
|
#748 |
|
Rozeznanie
|
Sylwia
Dzieki za zaproszenie, ale do Köln mialabym troche km.300- chyba.. Moze kiedys??? Co studiujesz? Ja swoje studia skonczylam jakis czas temu, jestem technologiem zywnosci i jak widze w sklepach te brudasy ,ladujace mi lapami bulki lub mieso bez rekawiczek to jestem chora , a potem biora pieniadze i kasuja.Tego w Polsce nie ma, zero higieny, moze to kogos nie brac, ale ja dawalabym mandaty- no , ale to tak troszku zbieglam z tematu. Ja sama szukam pracy, byle z tej wiochy wyniesc sie na caly dzien... Towarzystwo mam "doborowe", sama stare , obrzydliwe niemry, ktorym nie pasuje, ze Polka ma tak dobrze , tzn. nie pracuje, ma auto itd... No, ale jeszcze pare lat meki |
|
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja na razie nie studiuje, studiowalam, a teraz chce kontynuowac, zobaczymy, czy sie uda... Teraz najwazniejszy jest wynik z egzaminu z niemca. Agus, jak ja sie ciesze, ze mnie tu kurcze wreszcie ktos rozumie!! Ja tu na poczatku wcale lodow nie chcialam jesc, bo jak widze te paluchy, a potem biora forse... Ble!!! A przeciez tak latwo byloby brac wafelek przez serwetke - co im szkodzi? Kurcze, niby to cywilizowany kraj, a takiego czegos nie pilnuja. Ale z 2. str. nigdy nie zapomne, jak w Lebie robia gofry. Przypatrz sie, jakbys byla kiedys. W ogole to wiecie, ze teraz urzad skarbowy w Polsce dostal dane Polakow, ktorzy maja konta za granica, osoby te maja dodatkowy czas na korekte zeznan podatkowych? Ja bym chciala zaczac prace, ale teraz widze znow jakies zmiany i problemy! A pare miesiecy temu pani w US powiedziala mojej siostrze, zeby swoich zarobkow za granica nie zglaszala w PL, bo nikt tego nie sprawdzi, a to tylko bedzie problem dla niej i dla US, wiec niech placi tylko podatek w danym kraju. Wrrrr.... a teraz bedzie trzeba sie zakopac w papierach, a ja sie na tym nie znam! I podwojny podatek placic
|
|
|
|
|
#750 |
|
Rozeznanie
|
Sylwia
Masz racje wszedzie jest brud, ale co tu widze na zakupach to mnie przeraza, a maja sie za takich czystych Majac na mysli "meke", chcialam napisac, ze za pare lat chce wrocic do Polski na stale, wiec tu musze sie niestety troche pomeczyc.... Moze jak znajde prace to przestane sie tak przejmowac, ale to wszystko,to z nic nierobienia Cos mi sie obilo o uszy, ze ma byc ten podatek placony jednorazowo w danym kraju, ale moge sie mylic.. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.

Psorowie tez pewnie o tym wiedza, im to sie pewnie jeszcze bardziej nei chce przychodzic na ten egzamin, niz studentom.

a z truskawkami takie sobie
...
-> co sroce w oko wpadnie 

, a potem biora pieniadze i kasuja.