|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł: | |||
| Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,56% |
| Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile |
|
6 | 15,38% |
| Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy |
|
3 | 7,69% |
| Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy |
|
19 | 48,72% |
| Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie |
|
5 | 12,82% |
| Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi |
|
1 | 2,56% |
| Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę |
|
4 | 10,26% |
| Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I
wzucam kilka fotek z wielkiego dnia Sebastianka
|
|
|
|
#722 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#723 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#724 |
|
BAN stały
|
To ja żeby chudnąć muszę nie jeść słodyczy, mąki, ważyw skrobiowych, nawet owoców.Ale co ciekawe, tłuszcze mi aż tak nie szkodzą.
---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Ja o odchudzaniu. Byłam na spacerze, pogoda trochę odpuściła,tylko przez tą zmiane czasu robi się szybko ciemno i musiałam się zadowolić połowę krótszym |
|
|
|
#725 | |||||
|
Zakorzenienie
|
my już po drugim spacerku
odebrałam na poczcie tą drugą chustę i nie wiem co robić bo mam dwie i nie wiem, która ładniejsza stary mówi, że mam 2 zostawić, a ja mu na to, że powinien wiedzieć, że jestem żydem która ładniejsza? zielona chyba, nie?http://www.decoraliki.pl/files/chust...nia%5B2%5D.jpg http://ekomaluch.pl/pics/sklep_produ...560639ba28.jpg Cytat:
![]() Cytat:
![]() hej, co u Was o! dzięki ![]() mój za to dzisiaj w reserved się rzucił na różową bluzeczkę dla newborna Cytat:
Cytat:
ale jak jest głodny to mu przecież nie zabronisz jeść więc widocznie tyle potrzebuje ![]() no to podobnie jak Miki Cytat:
![]() małż dzisiaj sobie załatwił wolne na badanie bioderek i szczepienie Mikiego a na szczepienie to chyba w aucie zostanę....
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Zaliczyliśmy pierwszą wizytę u perdiatry. Mały przybiera ładnie, przez 11 dni 360g. Czyli mój klocuś już dotarł i przekroczył swoją wagę urodzeniową- 4280 mamy.
Ale niestety durna żółtaczka mnie prześladuje. Babka stwierdziła, że mały za żółty i wysłała na pobieranie bilurbiny. Jestem cała osr ana, że wyjdzie wysoka. ![]() Już myślałam że jesteśmy "bezpieczni" a jak widać przy obu chłopakach muszę się swoje nastresować w tej kwestii. Cieszę się że tylko to jest na minus, ale mimo wszystko przeraża mnie ewentualne kombinowanie czy nie daj Boże szpital. Mamy które przechodziły z maluchami żółtaczki albo ślady żółtaczek czy długo utrzymywała się żółtość u waszych maluszków? |
|
|
|
#727 |
|
Wtajemniczenie
|
kaska obie fajne ale zielona jakas taka spokojniesza/pozytywniejsza
|
|
|
|
#728 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam bladego pojęcia ile ml je moje dziecko...
No i muszę obadać Zawitkowskiego, filmiki widziałam,ale tam za wiele nie widziałam z nowości. My po wizycie i szczpieniu, mała była mega grzeczna i nie płakała. W pewnym momencie mój mąż ją trzymał na rękach jak jeszcze byliśmy na badaniach i ona miała taki zaciesz,że aż mi było okropnie,że zaraz ją będą kłuć... Nam dr odradzała rotawirusy,ale ja się boję nie szczepić, m. in. przez Julka Angelka ![]() Aaa i mamy 4400 ważąc na porządnej wadze, 1900 w 6 tygodni Pani dr bardzo pochwaliła![]() Cytat:
Cytat:
![]() [QUOTE=gorgulek;43464648]Ja miałam Odnośnie puzzli piankowych. Uważajcie na nie, bo część została wycofana ze sprzedaży w UE. Zawierają w sobie coś "toksycz Tak,już tu kiedyś dyskutowałyśmy na ten temat Ja patrzyłam specjalnie na nietoksyczne, z certyfikatem.Nie takie za 20 zł.Cytat:
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
śliczny synek
cotynato kciuki dla synka, w takim razie a jak to jest z wizytami, kiedy przysługuje taka pierwsza u pediatry??
|
#730 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(pierwszy raz).Cytat:
U nas utrzymywała się na pewno półtora miesiąca lub więcej (nie pamiętam dokładnie, musiałabym popatrzeć w wyniki). |
||
|
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam jeszcze chwilkę, bo tworzyłam opis porodu
![]() teraz zmykam bo mały za chwilę wstaje i trzeba coś zjeść i przygotować się do kąpieli. Narodziny Jasia 22.10.2013 r. Wszystko zaczęło się w nocy 21.10.2013 r. Pierwsze skurcze były nieregularne od ok. 2.00 w nocy, od 4.00 zaczęłam je mierzyć i były raz co 4, raz co 5 minut. Wzięłam dwie ciepłe kąpiele i poczekałam do 6.00 nic się nie zmieniało, więc zapakowaliśmy się z Mężem do auta i pojechaliśmy do szpitala. Tam podłączono mnie po ktg i wykonano badanie – miałam rozwarcie na 1 palec, ale przyjęto mnie na oddział. Na nasze szczęście, jedyna sala do porodów rodzinnych była wolna. Tam od razu dostałam zalecenie skakania i kręcenia się na piłce oraz chodzenia, póki mam siły. I tak to trwało, co 1-2h było ktg i badanie ginekologiczne, w międzyczasie głównie kręciłam się na piłce. Początkowo skurcze były jeszcze znośne. Najbardziej bolesne były na leżąco – czyli podczas ktg. Niestety rozwarcie postępowało, ale bardzo wolno, tak po ok. 1 cm co badanie do godz. 16.00. Wtedy osiągnęło 6cm. O 18.00 dowiedziałam się ze zatrzymało się w miejscu – nadal 6cm. Wtedy trochę zwątpiłam i opadłam z sił. Dostałam kroplówkę na wzmocnienie, bo byłam już mocno odwodniona. Po badaniu o 18.00 nie wstałam już z łóżka porodowego, skurcze były zbyt silne żebym miała ochotę się ruszyć. Niestety skurcze rozjeżdżają się: są mocne (rzędu 130-140 %), ale co 6-7 minut. O 19.00 następuje zmiana położnych, ta pierwsza była bardzo miła i wspierająca, druga jeszcze lepsza, potrafiła mnie „przycisnąć” kiedy trzeba, krzyknąć i zmobilizować do działania. Naprawdę pomogła mi przy partych, dzięki niej urodziłam. O 19.00 rozwarcie jest na 8 cm, mam ochotę wstać z łóżka i powiedzieć że rezygnuję nie rodzę. Podają mi kroplówkę z oksytocyną na wzmocnienie skurczy, żeby przyspieszyć akcję. Położna robi mi masaż na skurczu (mam wrażenie że umieram i dosłownie wyję z bólu), rozwarcie powiększa się do 9 cm. Mały coraz bardziej pcha się na świat, ale nie mogę jeszcze przeć. Położna się śmieje, że na skurczach zamiast oddychać ja śpiewam . Gdy nadchodzi całkowite rozwarcie, opadam z sił. Wtedy nacinają mi krocze, a ja zaczynam przeć. Po kilku nieudanych i w końcu udanych próbach mój mały skarb przychodzi na świat. W pierwszej chwili nie wydaje z siebie żadnego dźwięku, po chwili zaczyna cicho płakać, kładą mi go na piersi a ja czuję że na swym brzuchu trzymam największy skarb na całym świecie. Okazuje się że mały był podwójnie owinięty pępowiną, ale na szczęście luźno. Dumny tata przecina pępowinę i ciągle powtarza że jest ze mnie bardzo dumny, że jestem bardzo dzielna
|
#732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój też był na usg bioderek i dzisiaj na szczepieniu też. Ja poszłam do apteki, bo nie mogłam tam być...Ale przyszłam akurat jak skończyli i pani pochwaliła Natalkę,że bardzo dzielna ![]() Cytat:
A wystawiasz go do słoneczka? A tak w ogóle to moja Tusia nadal ma wysypkę. Na nóżkach, na buźce,za uszkami, na karczku... i chyba jednak to potówki,ale nie wiem skąd, bo jestem chyba ostatnią osobą, która przegrzewałaby dziecko...no ale najwazniejsze,że nie wygląda to na skazę białkową. Teraz kąpaliśmy ją codziennie w Balneum, więc od dzisiaj mamy zmienić i kąpać w korze dębowej, a jak to nie pomoże to w nadmanganianie potasu. ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Super zdjęcia A tort też ty robiłaś?
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za info.
|
#734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My zadzwoniliśmy i niby pierw miała być położna, ale coś się nie zgrali i umówili nas na dziś na wizytę. Cytat:
Motyl a jak wystawiacie do słońca? Koło okna i tam gdzie świeci? A jak daje po poczach to co? Nie ogarniam, sorki
|
||
|
|
|
#735 |
|
Wtajemniczenie
|
motyl tort tesciowa
wrzucam kilka fotek tortów które robili wiec rozumiecie moje lekkie rozczarowanie
|
|
|
|
#736 | ||
|
Zakorzenienie
|
niebieska na żywo też jest śliczna, dlatego nie wiem która lepsza
![]() Cytat:
Cytat:
ale za to ja mam obok siebie już Mikusia
|
|
#737 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis kupilam mate edukacyjna z canpola dżungla za 38 zl. podobno w stanie bdb
![]() teraz jeszcze jakas karuzelka ![]() co do zamowienia mojego w gemini kupowalam mleka ale tez bepantheny (w ross 39,90 a ja kupilam za 23!) i krem na urodziny T bo o wiele taniej
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
A mi brzuszka w ogóle nie brakuje, jak patrzę na to małe cudo obok mnie to się rozpływam.
Zdjęcie ze spaceru.
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja nie lubie zielonego ![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- ide kapac Blanczite a pozniej budze Amelsona na kompiułke. a jak pojda w kime strzele sobie malutkiego radlera
|
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
cotka ja moja wyrawialam i na zewnatrz alw ttez w domu jak przy oknie walilo slonce to centralnie w promienie. i jeszxe jej body rozpinalam troche co by lepiej naswietlalo :P na poczatku sie troche krzywila a potem przeszlo i lezala tylko czasem sie krecila. najwiecej miala 15,5
to tak na szybko, ide szykowac butle i kapiel bede potem z tel wiec jak cos to wal smialo
|
#742 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny jak wy kupujecie w tej aptece gemini bo tam wyskakują różne ceny produktów jak wpisze cos w wyszukiwarke
to z tyc cen wybieam ta która mi odpowiada czy jak tzeba tam miec jakies konto założone czy nie płatność z góry czy przy odbiorze
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jejuuu to jutro go wystawiam, dzięki za rady. |
|
|
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja właśnie zrobiłam kolejne zamówienie u nich ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cotka, u nas było 10,1 w dniu wypisu (środa) w poniedziałek byliśmy u lekarza i ten orzekł że za żółty i na cito robić krew i jak wzrośnie to szpital, kilka godzin nerwów,a tam wynik 6,9 żeby i u Was spadło
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
Help me! Który lepszy?Mi się właściwie wszystkie podobają
![]() http://allegro.pl/simba-chi-chi-love...663390798.html http://allegro.pl/simba-chi-chi-love...663422627.html
|
#746 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z brzuchem nie przesadzaj, kilka dni temu urodziłas ![]() Cytat:
![]() tak, juz nigdy wizyty i usg nie beda mialy takiego uroku ![]() maz wejdzie sam, tak samo jak u okulisty, w czwartek mamy druga wizyte ![]() a jutro chirurg, pepek jest okropny Cytat:
![]() piekna waga ![]() pierwsze dni po wyjsciu ze szpitala byly kompletnie oderwane od rzeczywistosci
|
|||
|
|
|
#747 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o naświetlanie, to ja rozbierałam Filipa do pampersa i grzał się przez szybę. Ale koniecznie musisz mu zakryć oczy, ja nakładałam opaskę. Cytat:
moja siostrzenica ma różowego chi chi love
|
||
|
|
|
#748 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja już chce do nowego mieszkania. .. tż kupił przepięknego storczyka i nie mam gdzie go postawić no ani milimetra na parapecie czy półce a najlepsze jest to że będę mogła jeździć wózkiem w salonie i będę miała suszarkę bebnowa ![]() Za niedługo idziemy się kąpać, jeść a potem próba usypiania. Jak nam pójdzie jak w ciągu dnia to normalnie padne ze szczęścia ![]() Zapomniałam napisać o moich wrażeniach po mojej libacji w sobotę W ciągu dnia Ściągnęłam mleko więc miałam przerwę między karmieniami w nocy ok 10 godz... po 7 obudził mnie mega ból cyckow i jechałam nad ranem laktatorem i całą niedzielę bolało ogólnie dla mnie za dużo zachodu z odciaganiem, podgrzewaniem itp i stwierdzam że nie warto było dla jednego kieliszka wina 4, 7 vol. chociaż przyznam że nogi miałem ciepłe, podejrzewam że drugi kieliszek i leżę pod stołem![]() Ogólnie szybko się znów nie napije ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- KASKA zostaw zieloną RUSALKA opis btw chyba tylko ty pisałaś w czasie teraźniejszym ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cierpliwość ja też mam nianię z baby ono i jestem zadowolona Sent from my C2105 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#750 |
|
BAN stały
|
Już wiem dlaczego T. nie dzwoni.Przyszedł jej rachunek za tel 500 zł
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.

która ładniejsza? zielona chyba, nie?
mała je z cycka a potem jeszcze 90ml mm od wczoraj
teraz sciagalam i z obu wyszlo 60ml.Dziewczyny jak czesto odciagacie ?? i powiedzcie mi jeszcze ile takie mleko moze stac w temp. pokojowej? potem je trzeba jeszcze podgrzac tak?
sorki za glupie pytania ale nie mam pojecia bo wczesniej nic mi sie nie udawalo recznym sciagac

ale jak jest głodny to mu przecież nie zabronisz jeść więc widocznie tyle potrzebuje 

normalnie jakbym Jej nie myła

żeby i u Was spadło