![]() |
#721 |
Przyczajenie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
BOSZE!!! To powinnam siedzieć i ryczeć! Mi 30-stka zaraz stuknie!!! Czuję się na tym forum jak babcia!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
heh no ja myśle ze jestem juz stara,patrząc na innych wkoło młodszych ode mnie co mają rodziny i dzieci to ....., ale ja juz czuje ze to moj etap wyjscia z domu do swojego mieszkanka itp,juz mnie to meczy to sie juz ciągnie strasznie,inne w moim wieku juz dawno z domu powychodzily a ja?yyyyyy
|
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Raczkowanie
|
eeetam, znam starsze od Was
![]() śnieg dzisiaj u nas padał ![]() ale na bałwana to troche za malo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zadomowienie
|
U mnie mroz ,ale sniegu nie ma
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Rozeznanie
|
a mnie tu jednak dobrze. ZImy nei ma wiec nie narzekam
![]() Niemal pol mego zycia bylam samodzielna i nie mieszkalam z rodzicami to chyba tez przez to nie odczuwam az tak tej tesknoty do kraju.... co do pracy-ja przyjechalam tu w maju i tez szukalam dlugo pracy! niemal miesiac!
#726 |
Raczkowanie
|
Dorotk@ ja jak mialam interview to zazwyzaj mnie pytali o doswiadczenie,gdzie pracowałam,jakie szkoły skonczyłam i tyle...ale w DunnesStore pytali mnie jeszcze jakie posiadam cechy ktore nadaja sie na sprzedawce,co bym zrobila jakby przyszdl klient z reklamacja,jak mu pomóc...
![]() ![]() ![]() Fizyczka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ok ide spac bo jutro znów pobudka o 5.15...buziaki dziewczynki ![]()
#727 |
Raczkowanie
|
kurcze dziewczyny ale mialam wczoraj dzien...wstalam o 5.15 a w domu bylam o 23.30...o 14 skonczylam jedna prace i dostalam wiadomosc z agencji ze na 16 mam jechac do nastepnej...doslownie oczy na zapalkach,podpierałam sie o sciany ale bylam twarda a nie miętka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#728 |
Zakorzenienie
|
eloo ziomalki
![]() Mialam juz tego po dziurki w nosie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Natalyyya ja jak pracowalam ten jeden dzien w drukarni to jak powiedzialam ze jestem z Polski troche im zrzedły miny i znaczaco na siebie popatrzyli nawzajem.mam cale rece pociete od papieru,bo nie raczyli mi dać rekawiczek ochronnych mimo ze widzieli ze krzywie sie z bólu i korków do uszów bo był tam straszny hałas.niby to praca,ale ciesze sie ze trawala tylko 1 dzien bo czuje ze poprostu bym tam nie poszla na nastepny dzien.nie chce zeby to źle zabrzmiało,bo jestem dumna z tego ze jestem Polką i kocham Polske,ale czasami wręcz boje sie przyznac ze jestem z Polski...w ostatniej pracy juz na wejsciu koles nie znajac mojego imienia zgadl ze jestem Polką,uzasadniając to tak, ze jest nas tutaj masa.
zreszta juz nieraz słyszałam,ze niejeden Polak ma nieprzyjemnosci w pracy przez swoje pochodzenie i Irlandczycy traktuja nas jak intruzów(nie mówie ze wszedzie)...ehhh miejmy to w d....e,bo jak sie bedziemy przejmowac kazdym złym spojrzeniem w nasza strone to do Polski wrócimy w białym kaftanie ![]() ![]() ![]()
#730 |
Zakorzenienie
|
Demolowa masz racje, ale nie mierzy sie wszystkich jedna miara
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
Hej Olu pisałaś do mnie na gg, sorki Olu nie zapisałam Twojego numeru jakoś, dzieki ze przejęłaś się moim losem,Ty tez w Irlandii musisz być. Chciałam Ci odpisać ale jak wspomniałąm nie zapisałam numeru-wiec jak bedzie miala ochote to napisz znowu-odpiszę.Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny,dawno mnie tu nie bylo,az 4 dni
![]() ![]() dzisiaj mialam bojowe zadanie,uzupelnic moje cv tymi pracami co robilam,czyli min.2 drukarnie...i odechcialo mi sie jak przyszlo mi tlumaczyc,jakie to ja maszyny obslugiwalam ![]() ![]() ![]() ![]()
#733 |
Zakorzenienie
|
Podziwiam Was , że tak świetnie sobie radzicie (chociaż widzę, że nie jest łatwo). Też zamierzam wyjechać do Dublina po maturze i ponawiam moje pytanie: orientujecie się może jak ze studiowaniem w Irlandii?? A i czy może któraś z Was pracowała na wyspach jako barmanka lub kelnerka? Podzielcie się doświadczeniami
![]() ![]()
#734 |
Raczkowanie
|
jupiiiiiiiiiii jutro do pracy!!!!!!!...zadzwonili ze mam wrócić tam gdzie bylam tydzien temu....nie wazne ze nic prawie nie rozumialam co do mnie mówi
![]() ![]()
#735 |
Zadomowienie
|
Ja o nauce w Irlandii wiem tyle, ze jest bardzo niski poziom w kazdej szkole poczawszy od podstawowki konczac na wyzszych uczelniach, a wiec niczego madrego sie tu na pewno nie nauczysz
![]() ![]() Domelowa gratutuje ![]() ![]() ![]() A w czwartek przyjezdza moja mama ![]() Chyba zemdleje z wrazenia jak ja zobacze, a juz na pewno strasznie ja wysciskam az sie fioletowa zrob, bo to juz 8 miesiecy minelo odkad ostatni raz ja widzialam...
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
TŻ- Towarzysz Życia
![]()
#737 |
Przyczajenie
|
A ja z innej strony- tzn. tej Polskiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#739 |
Raczkowanie
|
AfroJAzz spoko spoko, gra gitara...praca na 3 moze 4 tyg-ufffff jupiiiii
![]() a teraz z angielskim powoli lepiej, pracuje teraz z nami jedna Irlandka wiec od słowa do słowa jakos idzie...nawet z szefem dogadalam sie SAMA ile bedzimey pracowac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#740 |
Zadomowienie
|
[quote=kinia2305;3571188]Ja o nauce w Irlandii wiem tyle, ze jest bardzo niski poziom w kazdej szkole poczawszy od podstawowki konczac na wyzszych uczelniach, a wiec niczego madrego sie tu na pewno nie nauczysz
![]() ![]() Ja tu studiuje i nie powiedzialabym ,ze to jest niski poziom.Nie wiem na czym opierasz swoja opinie. Moi znajomych tez nie uznalabym za malo kapujacych.A i sadze ,ze jedank czegos sie ucze. Czy to ze tutejsze uczelnie jak Trinity i UCD wyprzedzaja nasze rankinach swiatowych tez swiadczy o tym jakie sa zle??? |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Podziomka a mogłabyś mi powiedzieć coś więcej o studiach w Irlandii? Oczywiście opierając się na własnych doświadczeniach
![]()
#742 |
Zadomowienie
|
Bazuje na relacjach znajomych, ktorzy sie tu ucza
![]() Jesli Cie urazilam to przepraszam ![]()
#743 |
Rozeznanie
|
jesli twoja opinia o IROLACH - nie lubie gdy sie ktos tak wyraza niewiele wiedzac o tych ludziach - oparta jest tylko o to co mowia znajomi to coz...wspolczuje... ja pracuje z IROLAMI, jak ich nazwalas i szczerze mowiac nie zgadzam sie w ogole z Twoja opinia! nie sa ani tepi ani glupi -a do tego jakie Ty masz prawo ich tak oceniac? przyjechalas do ich kraju pracowac...ciesz sie ze w ogole Cie zechcieli przyjac, bo gdybym ja miala przyjac kogos takiego to bym sie zastanowila...Polacy namietnie za granica podwyzszaja swoje kwalifikacje, umiejetnosci, opinie o samych sobie...skoro jestes taka uczona to gdzie sie to dozwierciedla w Twojej opinii? bynajmniej ja tego nie widze.... wybacz. szacuenk sie nalezy kazdemu, a nie ocenia sie po tym co mowia ludzie...tak jak nie ocenia sie po tym co sie widzi...
#744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawie 9 miesiecy z Nimi pracuje, malo tego, codziennie mam osiem klientek, z kazda spedzam godzine na rozmowie i zdanie o nich mam juz wyrobione wiec mi nie mow, ze opieram swoje zdanie na tym co od kogos slyszalam. Nie powiedzialam, ze wszyscy sa okropni (wczesniej pisalam o kolezankach z pracy, ktore sa wspaniale) Po prostu pytania typu: "to Polska jest w Unii? "Wy macie tam w ogole telewizory?" zwalaja mnie z nog. To jest moja prywatna opinia i kazdy ma prawo sie ze mna nie zgodzic. Widuje Irlandczykow w kazdym wieku, od 13 lat w zwyz, ktorzy kazdego dnia tygodnia chodza pijani tak strasznie, ze ledwo na oczy widza. Dla wiekszosci weekend spedzony w domu, bez wypicia ogromnej ilosci alkoholu jest weekendem straconym - POWIEDZIALA MI TO KOLEZANKA IRLANDKA. To swiadczy o inteligencji? Taki sposob spedzania wolnego czasu ![]() Rozmawiam z Nimi o zwyczajach, przyzwyczajeniach i upodobaniach panujacych w Polsce i tutaj, rozmawiam o tym czego ucza sie w szkolach i na tym opieram swoja opinie. Nie na tym co od kogos uslyszalam (to tyczylo sie tylko poziomu nauczania, o czym powiedzieli mi Polacy, ktorzy ucza sie tu w liceach i na uczelniach wyzszych oraz sami Irlandczycy) Fakt, przyjechalam tu do pracy i ciesze sie, ze w ogole rzad irlandzki zgodzil sie na to abysmy tu przyjechali. Jestem wdzieczna, nie ukrywam, ale nikt mnie nie zmusi, abym kochala ten kraj, czy lubila miejscowych! Nie siedze tu dlatego, ze mi sie tu podoba tylko dlatego zeby odlozyc pieniadze. W Polsce nie mam takiej mozliwosci. Nie bede klamac, ze wszyscy sa przyjazni, goscinni madrzy i w ogole naj, bo tak nie jest. Nie uogolniam - jest masa ludzi, ktorych uwielbiam za to jacy sa, wiele rzeczy, ktore bardzo mi sie podobaja, wiele ich pomyslow, ktore uwazam za genialne. Spedzam z Nimi czas w pracy i po. Nie powiedzialam, ze wszyscy sa beznadziejni, ze wszyscy sa pijakami!!! Nie jest tak! Tak samo moglabym powiedziec, ze nie wszyscy Polacy sa tacy sami, nie wszyscy rosjanie itd. Nie powiedzialam, ze ich nie szanuje, wrecz przeciwnie. Szanuje wszystkich ludzi laczniez z tymi, ktorych nie lubie, z tymi, ktore maja inne zdanie, inne patrzenie na swiat itd. Poza tym, KAZDY MA PRAWO DO SWOJEJ OPINII. Moja jest taka, a Twoja inna, ale ja ciebie za tonie ganie!
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
no hej Joasiu <joanna26> jestem jestem i juz szybciutko odpisuje do Ciebie
![]() ![]()
#746 |
Rozeznanie
|
Droga Kinia...
nie wiem czemu sie tak goraczkujesz, bo odnioslam sie dokladnie do tego co napisalas...nei napisalas tam ze znasz wspanialych Irlandczykow, madrych i inteligentnych a tylko : ze tacy jacys malo kapujacy sa... i sama tez napisalas ze odnosisz sie do tego co mowia znajomi...ja nawiazywalam tylko do tego, wybacz ale ja pracuje z ludzmi ktorzy wbrew Twoim opowiesciom sa normalni- weekendami odpoczywaja, jezdza na wycieczki,... nie od dzis wiadomo ze w kazdym kraju jest pijaca mlodziez, pijacy dorosli itd... i tego sie nei powstrzyma.I tez nie zmieni. Tylko dlaczego zawsze sie mowi o tym co negatywne? iw yraza sie opinie w taki sposob jak zrobilas- to Ty... kazdy kraj ma inna historie i inne tradycje a wiec tez inna mentalnosc, inne zwyczaje, inne zycie.... ale nie uwazam aby mozna bylo ich za to ganic, bo i my mamy swoje za skora... ja porpostu starams ie podchodzic do Irlandii bardziej z dystansem, bo ten kraj wiele lat byl podlegly, wiele czasu walczyl z roznymi problemami, teraz sie wyjatkowo rozwija i naprawde duzo jeszcze czasu wymaga aby to wszystko bylo identyczne w kazdym kraju- zreszta ja wole swiat taki jaki jest, rozny, kazdy kraj inny... kazdy kraj ma swoje przywary, a jednak kazdy kraj zyje.... Nie atakowalam Cie mowiac ze wszystkich wyzwalas... poprostu dwa razy wyrazilas opinie i przyznalas sie ze nie jest to twoja wlasna opinia, wynikajaca z doswiadczenia-a tylko z opowiesci...gdy wiec ktos uslyszy od Niemcow ze Polacy to zlodzieje i ze pija i w ogole-czy to oznacza ze wszyscy tacy sa?zawsze jest jakas druga strona medalu! ale tego juz nie powiedzialas.....
#747 |
Rozeznanie
|
acha, no i ja tez mam kontakt z wieloma Irlandczykami - w mojej firmie pracuje ich okolo 100 w jednym budynku, codziennie przez moje biurko przewija sie jakies 30-40 osob, czesto gesto widze jak sie czesza, ubieraja, maluja, -wygladaja zupelnie inaczej od tych ktorych widze w miescie, wiec gdybym wnioskowala tylko na tym co widze w miescie moglabym ocenic ich negatywnie, ale dzieki temu ze mam ogromny kontakt z nimi-mam ogromnie duzo pozytywnych wrazen, historii i opowiesci, a do tego serdecznych znajomych, pomocnych...
#748 |
Rozeznanie
|
masz prawo miec wlasna opinie-pozytywna negatywna - jakakolwiek chcesz....ale moze wyrazanie jej nalezaloby uscislac, na podstawie wypowiedz Irlandki ktora ze znajomymi ma opinie ze weekend bez picia to stracony weekend....chcesz nam przekazac ze oni ciagle pija? niechaj pija...ale nie wszyscy pija...
a w Polsce nie wszyscy kradna, nie wszyscy sa wyksztaceni....itd.... p.s. nikt nie wymaga od Ciebie abys ich kochala.....chodzi raczej o unikanie sugestii ze cos jest tylko czarne albo tylko biale....
#749 |
Zadomowienie
|
Nie powiedzialam, ze wszyscy pija, nie powiedzialam, ze wszyscy spedzaja czas wolny w ten sam sposob jak rowniez, ze wszyscy sa zaniedbani.
Powiem raz jeszcze: nie uogolniam! Jak juz wspomnialam sa Irlandczycy, ktorych uwielbiam i sa tez tacy, ktorych nie znosze. To samo tyczy sie Polakow. Znam historie tej wyspy, wiem co przechodzili. Tak jak Nam nie bylo im latwo i podziwiam ludzi, ktorzy osobiscie przyczynili sie do tego, ze kraj ten dzwignal sie z beznadziejnej sytuacji. Teraz jest dobrze i chwala im za to ![]() Nie wyrazalam wlasnej opinii na temat szkolnictwa, powiedzialam tylko jaka opinie maja Polacy, ktorzy sie tu ucza. Masz racje, swiat nie jest tylko czarny albo tylko bialy, a ludzie nie dziela sie na tylko dobrych albo tylko zlych. Powiedzialam przeciez, ze tak samo jak Irlandczycy, Polacy nie sa swieci. Na innym forum napisalam, ze czasem sie wstydze, ze jestem Polka kiedy widze co moi rodacy tutaj wyrabiaja... dlatego wiem, ze nie wolno uogolniac, ze np. wszyscy Polacy tu kradna, wszystkie Polki sie puszczaja, a wszyscy Irlandczycy pija, bo to nie prawda. Ehh... Koncze, bo przyleciala moja mama i wlasnie lepimy pierogi ![]() ![]()
#750 |
Raczkowanie
|
uuuu kochane,zaraz chyba poleje sie krew
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.