dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-01-22, 23:29   #721
Fizyczka
Przyczajenie

Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

BOSZE!!! To powinnam siedzieć i ryczeć! Mi 30-stka zaraz stuknie!!! Czuję się na tym forum jak babcia!!!
Fizyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-22, 23:33   #722
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

heh no ja myśle ze jestem juz stara,patrząc na innych wkoło młodszych ode mnie co mają rodziny i dzieci to ....., ale ja juz czuje ze to moj etap wyjscia z domu do swojego mieszkanka itp,juz mnie to meczy to sie juz ciągnie strasznie,inne w moim wieku juz dawno z domu powychodzily a ja?yyyyyy
joanna26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 00:34   #723
DiBi
Raczkowanie

eeetam, znam starsze od Was

śnieg dzisiaj u nas padał
ale na bałwana to troche za malo
DiBi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 09:37   #724
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

U mnie mroz ,ale sniegu nie ma...Mnie tez Irlandia czasami dobija ,jestem juz tu poltora roku ,we wrzesniu zaczelam studia.Brak mi rodziny i znajomych..mam tu TZ ,ale on mieszka w 2 czesci Irlandii (widzimy sie co tydz).Tylko teraz on wyjechal na miesiac do Polski na urlop. Ryczec mi sie tylko chce jak pomysle ze jeszcze 3 tyg sama bede siedziec...Ostanio mnie taki dol zlapal ,ze najchetniej bym sie spakowala i wrocila do domu...mam dosc stresowi zmartwien.Nadodatek szukam teraz pracy ,a jakos sie nie szykuje ,ze znajde.
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-23, 10:06   #725
AfroJAzz
Rozeznanie

a mnie tu jednak dobrze. ZImy nei ma wiec nie narzekam Coprawda dzis dosyc mrozilo rankiem ale co to jest w porownaniu do tego co bylo w Polsce! ale nawet fotke wczoraj zrobilam bo pracuje niedaleko wzgorz i wygladaly przepieknie. Co do tesknoty-owszem i tesknie, ale jest mi tu dobrze bo jestem z TZ wlasnie, a on bardzo wspiera i naprawde zloty z Niego chlopak.
Niemal pol mego zycia bylam samodzielna i nie mieszkalam z rodzicami to chyba tez przez to nie odczuwam az tak tej tesknoty do kraju....
co do pracy-ja przyjechalam tu w maju i tez szukalam dlugo pracy! niemal miesiac!
Stary 2007-01-23, 19:33   #726
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

Dorotk@ ja jak mialam interview to zazwyzaj mnie pytali o doswiadczenie,gdzie pracowałam,jakie szkoły skonczyłam i tyle...ale w DunnesStore pytali mnie jeszcze jakie posiadam cechy ktore nadaja sie na sprzedawce,co bym zrobila jakby przyszdl klient z reklamacja,jak mu pomóc... ....myslalam ze tam padne!!!!!....wszystko zaleze od pracodawcy,ale napewno musisz umiec powiedziec gdzie wczesniej pracowalas,jakie skonczylas szkoly i wymienic jakies swoje cechy,by udowodnic ze sie nadajesz...czasem interview jast bardziej szczegółowe a czasami trwa 2 min...głowa do góry,przede wszystkim usmiech numer 5 i myslec co ma byc to bedzie...nie bój sie prosic by powtórzyli czy mówili wolniej,lepiej by 3 razy powtórzyli niz byc strzeliła jakąś gafe...ja mam wielkie problemy ze zrozumieniem irlandczyków i najczesciej walne usmiech i udaje ze kumam
Fizyczka no to chyba tez sam Dublin ...tylko ze ja kochana trafiłam na snieg o 5.40 rano jak toczyłam sie do pracy,a wiekszosc z was o tej porze pewnie przewraca sie na drugi bok...dzis otworzylam jedno oko i luknęłam za okno,a jak mi ulzyło jak zauwazyłam ze z nieba nic nie leci
ok ide spac bo jutro znów pobudka o 5.15...buziaki dziewczynki

¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸
domelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 12:15   #727
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

kurcze dziewczyny ale mialam wczoraj dzien...wstalam o 5.15 a w domu bylam o 23.30...o 14 skonczylam jedna prace i dostalam wiadomosc z agencji ze na 16 mam jechac do nastepnej...doslownie oczy na zapalkach,podpierałam sie o sciany ale bylam twarda a nie miętka ...wyslali mnie do drukarni...do tego ten huk ....dzisiaj ledwo sie ruszam czuje kazdy mięsien ,ale jakas kasa wpadnie na konto-czasami sama siebie zaskakuje,kurcze 14godz pracy w jeden dzien,chyba jestem cyborgiem ...teraz czekam na cos nowego z agencji bo jedna i druga praca sie skonczyla,ale dzis leze brzuchem do góry,nalezy mi sie i jak ktos chce niech sobie to nazywa lenistwem ,ale dzisiaj nik mnie nawet wołami z domu nie wyciagnie...a to musi byc powazna sprawa bo nawet chec napicia sie zimnego piwka nie jest w stanie mnie wygonic do sklepu ...ok pa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-25, 18:25   #728
Natalyyya
Zakorzenienie

GG do Natalyyya

eloo ziomalki*** Dzisiaj sie zwolnilam z pracy!!!!
Mialam juz tego po dziurki w nosie(( Nie dosc ze pracuje za 7.65 tojeszcze pracuje na stanowisku meskim( Na hali zimno , zimniej niz na dworze! Traktuja nas nie rowno , jeden facet ma wieksza stawke niz ja a opierdala sie jak nie wiem , inna kobieta tez ma wieksza stawke niz ja a nakleja se tasma paski na detale za to ja mam najnizsza stawke a zapierdalam jak osiol podnosze ciezkie blachy zawieszam je do malowania one waza chyba z 10 kilo jedna !!! ehhh w dodatku kontrakt dostala bym o ile bym wogole dostala w kwietniu wiec nie ma chuja na mariole musialam tym ***nac ( od jutra musze szukac innej pracy... moj angielski nie jest rewelacyjny ale chyba sie dogadam (mam bariere) narazie dopoki nie znajde pracy bede zyla z oszczednosci poza tym mieszkam z rodzicami i bratem i wszyscy pracuja wiec jak cos to nie ma zle ale ja chciala bym cos fajnego znalesc nie to co mialam( ale czy irlandczycy zrozumieja zeby dac mi szanse podszkolic jezyk i zatrudnia mnie z moja znajomoscia jezyka? watpie haha ... dolina wszystko mnie boli rece naciagniete chodzby do ziemi bUuuu ... a mialo byc tak pieknie
Natalyyya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-25, 19:54   #729
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

Natalyyya ja jak pracowalam ten jeden dzien w drukarni to jak powiedzialam ze jestem z Polski troche im zrzedły miny i znaczaco na siebie popatrzyli nawzajem.mam cale rece pociete od papieru,bo nie raczyli mi dać rekawiczek ochronnych mimo ze widzieli ze krzywie sie z bólu i korków do uszów bo był tam straszny hałas.niby to praca,ale ciesze sie ze trawala tylko 1 dzien bo czuje ze poprostu bym tam nie poszla na nastepny dzien.nie chce zeby to źle zabrzmiało,bo jestem dumna z tego ze jestem Polką i kocham Polske,ale czasami wręcz boje sie przyznac ze jestem z Polski...w ostatniej pracy juz na wejsciu koles nie znajac mojego imienia zgadl ze jestem Polką,uzasadniając to tak, ze jest nas tutaj masa.
zreszta juz nieraz słyszałam,ze niejeden Polak ma nieprzyjemnosci w pracy przez swoje pochodzenie i Irlandczycy traktuja nas jak intruzów(nie mówie ze wszedzie)...ehhh miejmy to w d....e,bo jak sie bedziemy przejmowac kazdym złym spojrzeniem w nasza strone to do Polski wrócimy w białym kaftanie he.....Tyskie siup w ten głupi dziób mniam mniam,Wasze zdrówko.

Stary 2007-01-25, 20:41   #730
Natalyyya
Zakorzenienie

GG do Natalyyya

Demolowa masz racje, ale nie mierzy sie wszystkich jedna miara ( ja tez nie dostawalam rekawiczek ochronnych a rece tez mam cale pociete od tych blach ;(( echh myslalam ze przynajmniejw irlandi ludzi doceniaja ale chyba sie mylilam.... jakiegos dola zlapalam, boje sie ze beda problemy z znalezieniem pracy , ale kiedys to musialo nastapic...
Natalyyya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-28, 21:52   #731
joanna26
Raczkowanie

GG do joanna26

Hej Olu pisałaś do mnie na gg, sorki Olu nie zapisałam Twojego numeru jakoś, dzieki ze przejęłaś się moim losem,Ty tez w Irlandii musisz być. Chciałam Ci odpisać ale jak wspomniałąm nie zapisałam numeru-wiec jak bedzie miala ochote to napisz znowu-odpiszę.Pozdrawiam.
joanna26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-29, 20:16   #732
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

czesc dziewczyny,dawno mnie tu nie bylo,az 4 dni ...a tu taka cisza
dzisiaj mialam bojowe zadanie,uzupelnic moje cv tymi pracami co robilam,czyli min.2 drukarnie...i odechcialo mi sie jak przyszlo mi tlumaczyc,jakie to ja maszyny obslugiwalam ...kurcze sama nie wiem jak one sie nazywaja po polsku a co dopiero po angielsku ....przeszukalam chyba z milion stron szukajac oczywiscie jakiegos foto z czyms podobnym by dorwac nazwe a tu lipa ....jakos tam napisalam,ze "obsluga maszyny tnącej i maszyny do foliowania na gorąco"...chyba kapną sie o co biega???....a jak nie to im zademonstruje gestami ...

Stary 2007-01-29, 21:16   #733
boszenka69
Zakorzenienie

Podziwiam Was , że tak świetnie sobie radzicie (chociaż widzę, że nie jest łatwo). Też zamierzam wyjechać do Dublina po maturze i ponawiam moje pytanie: orientujecie się może jak ze studiowaniem w Irlandii?? A i czy może któraś z Was pracowała na wyspach jako barmanka lub kelnerka? Podzielcie się doświadczeniami
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 17:15   #734
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

jupiiiiiiiiiii jutro do pracy!!!!!!!...zadzwonili ze mam wrócić tam gdzie bylam tydzien temu....nie wazne ze nic prawie nie rozumialam co do mnie mówi ...wazne ze zrozumialam "go back" i nazwe firmy......hehehe a to juz jakis sukces w mojej komunikacji telefonicznej

Stary 2007-01-30, 21:32   #735
kinia2305
Zadomowienie

Ja o nauce w Irlandii wiem tyle, ze jest bardzo niski poziom w kazdej szkole poczawszy od podstawowki konczac na wyzszych uczelniach, a wiec niczego madrego sie tu na pewno nie nauczysz Dlatego Ci irole tacy jacys malo kapujacy sa

Domelowa gratutuje Moj TZ (wlaciwie co oznacza ten skrot? jakos nie udalo mi sie go jeszcze rozszyfrowac ) tez znalazl prace, a wlasciwie zalatwil mu ja Nasz wspollokator. Na stale, legalnie i za dobra kase
A w czwartek przyjezdza moja mama
Chyba zemdleje z wrazenia jak ja zobacze, a juz na pewno strasznie ja wysciskam az sie fioletowa zrob, bo to juz 8 miesiecy minelo odkad ostatni raz ja widzialam...
I wonder where my money went
I often wonder why I wonder

kinia2305 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-31, 09:42   #736
boszenka69
Zakorzenienie

TŻ- Towarzysz Życia
Stary 2007-01-31, 09:54   #737
alty
Przyczajenie

A ja z innej strony- tzn. tej Polskiej W ogóle to witam Was wszystkie, które przebywacie na Zielonej Wyspie. Tak pisze do Was, bo ja co prawda w Polsce jestem, ale mój TŻ jest w Irlandii, jak go spotkacie gdzies w pubie to pozdrówcie( całować zabraniam)!!!!!! A tak w ogóle to podziwiam Was bardzo, ja nie wiem czy potrafiłabym wyjechać( to tak by dodać wam otuchy) zresztą tu mam studia.A właśnie jak radzicie sobie z tesknotą i samotnością? Pozdrawiam...
alty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-31, 11:48   #738
AfroJAzz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez domelowa Pokaż wiadomość
jupiiiiiiiiiii jutro do pracy!!!!!!!...zadzwonili ze mam wrócić tam gdzie bylam tydzien temu....nie wazne ze nic prawie nie rozumialam co do mnie mówi ...wazne ze zrozumialam "go back" i nazwe firmy......hehehe a to juz jakis sukces w mojej komunikacji telefonicznej
Domelowa Ty sie bierz za angielski!!!! i to juz!
Stary 2007-01-31, 18:23   #739
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

AfroJAzz spoko spoko, gra gitara...praca na 3 moze 4 tyg-ufffff jupiiiii
a teraz z angielskim powoli lepiej, pracuje teraz z nami jedna Irlandka wiec od słowa do słowa jakos idzie...nawet z szefem dogadalam sie SAMA ile bedzimey pracowac -ale jestem kozak co???....przysiegam jak bum-cyk-cyk każdego dnia jest lepiej Generale AfroJazz ...ja robic postępy i sie strać .........a tak na marginesie-ale tam ciacho jeździ na wózku widłowym-ło ho ho

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-31, 20:01   #740
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

[quote=kinia2305;3571188]Ja o nauce w Irlandii wiem tyle, ze jest bardzo niski poziom w kazdej szkole poczawszy od podstawowki konczac na wyzszych uczelniach, a wiec niczego madrego sie tu na pewno nie nauczysz Dlatego Ci irole tacy jacys malo kapujacy sa

Ja tu studiuje i nie powiedzialabym ,ze to jest niski poziom.Nie wiem na czym opierasz swoja opinie. Moi znajomych tez nie uznalabym za malo kapujacych.A i sadze ,ze jedank czegos sie ucze. Czy to ze tutejsze uczelnie jak Trinity i UCD wyprzedzaja nasze rankinach swiatowych tez swiadczy o tym jakie sa zle???
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-31, 20:30   #741
boszenka69
Zakorzenienie

Podziomka a mogłabyś mi powiedzieć coś więcej o studiach w Irlandii? Oczywiście opierając się na własnych doświadczeniach Jak ze składaniem podań itp.
Stary 2007-01-31, 21:53   #742
kinia2305
Zadomowienie

Bazuje na relacjach znajomych, ktorzy sie tu ucza
Jesli Cie urazilam to przepraszam

Stary 2007-02-01, 09:53   #743
AfroJAzz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kinia2305 Pokaż wiadomość
Bazuje na relacjach znajomych, ktorzy sie tu ucza
Jesli Cie urazilam to przepraszam
jesli twoja opinia o IROLACH - nie lubie gdy sie ktos tak wyraza niewiele wiedzac o tych ludziach - oparta jest tylko o to co mowia znajomi to coz...wspolczuje... ja pracuje z IROLAMI, jak ich nazwalas i szczerze mowiac nie zgadzam sie w ogole z Twoja opinia! nie sa ani tepi ani glupi -a do tego jakie Ty masz prawo ich tak oceniac? przyjechalas do ich kraju pracowac...ciesz sie ze w ogole Cie zechcieli przyjac, bo gdybym ja miala przyjac kogos takiego to bym sie zastanowila...Polacy namietnie za granica podwyzszaja swoje kwalifikacje, umiejetnosci, opinie o samych sobie...skoro jestes taka uczona to gdzie sie to dozwierciedla w Twojej opinii? bynajmniej ja tego nie widze.... wybacz. szacuenk sie nalezy kazdemu, a nie ocenia sie po tym co mowia ludzie...tak jak nie ocenia sie po tym co sie widzi...
Stary 2007-02-02, 11:59   #744
kinia2305
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AfroJAzz Pokaż wiadomość
jesli twoja opinia o IROLACH - nie lubie gdy sie ktos tak wyraza niewiele wiedzac o tych ludziach - oparta jest tylko o to co mowia znajomi to coz...wspolczuje... ja pracuje z IROLAMI, jak ich nazwalas i szczerze mowiac nie zgadzam sie w ogole z Twoja opinia! nie sa ani tepi ani glupi -a do tego jakie Ty masz prawo ich tak oceniac? przyjechalas do ich kraju pracowac...ciesz sie ze w ogole Cie zechcieli przyjac, bo gdybym ja miala przyjac kogos takiego to bym sie zastanowila...Polacy namietnie za granica podwyzszaja swoje kwalifikacje, umiejetnosci, opinie o samych sobie...skoro jestes taka uczona to gdzie sie to dozwierciedla w Twojej opinii? bynajmniej ja tego nie widze.... wybacz. szacuenk sie nalezy kazdemu, a nie ocenia sie po tym co mowia ludzie...tak jak nie ocenia sie po tym co sie widzi...
Napisalam, ze z tego co slyszalam to poziom nauczania jest tutaj niski, a nie, ze z tego co slyszalam wszyscy Irlandczycy sa beeee i ze nie nalezy sie im szacunek. Czytaj uwaznie.
Prawie 9 miesiecy z Nimi pracuje, malo tego, codziennie mam osiem klientek, z kazda spedzam godzine na rozmowie i zdanie o nich mam juz wyrobione wiec mi nie mow, ze opieram swoje zdanie na tym co od kogos slyszalam. Nie powiedzialam, ze wszyscy sa okropni (wczesniej pisalam o kolezankach z pracy, ktore sa wspaniale) Po prostu pytania typu: "to Polska jest w Unii? "Wy macie tam w ogole telewizory?" zwalaja mnie z nog.
To jest moja prywatna opinia i kazdy ma prawo sie ze mna nie zgodzic.
Widuje Irlandczykow w kazdym wieku, od 13 lat w zwyz, ktorzy kazdego dnia tygodnia chodza pijani tak strasznie, ze ledwo na oczy widza.
Dla wiekszosci weekend spedzony w domu, bez wypicia ogromnej ilosci alkoholu jest weekendem straconym - POWIEDZIALA MI TO KOLEZANKA IRLANDKA. To swiadczy o inteligencji? Taki sposob spedzania wolnego czasu Nie wydaje mi sie.
Rozmawiam z Nimi o zwyczajach, przyzwyczajeniach i upodobaniach panujacych w Polsce i tutaj, rozmawiam o tym czego ucza sie w szkolach i na tym opieram swoja opinie. Nie na tym co od kogos uslyszalam (to tyczylo sie tylko poziomu nauczania, o czym powiedzieli mi Polacy, ktorzy ucza sie tu w liceach i na uczelniach wyzszych oraz sami Irlandczycy)
Fakt, przyjechalam tu do pracy i ciesze sie, ze w ogole rzad irlandzki zgodzil sie na to abysmy tu przyjechali. Jestem wdzieczna, nie ukrywam, ale nikt mnie nie zmusi, abym kochala ten kraj, czy lubila miejscowych! Nie siedze tu dlatego, ze mi sie tu podoba tylko dlatego zeby odlozyc pieniadze. W Polsce nie mam takiej mozliwosci.
Nie bede klamac, ze wszyscy sa przyjazni, goscinni madrzy i w ogole naj, bo tak nie jest.
Nie uogolniam - jest masa ludzi, ktorych uwielbiam za to jacy sa, wiele rzeczy, ktore bardzo mi sie podobaja, wiele ich pomyslow, ktore uwazam za genialne. Spedzam z Nimi czas w pracy i po. Nie powiedzialam, ze wszyscy sa beznadziejni, ze wszyscy sa pijakami!!! Nie jest tak!
Tak samo moglabym powiedziec, ze nie wszyscy Polacy sa tacy sami, nie wszyscy rosjanie itd.
Nie powiedzialam, ze ich nie szanuje, wrecz przeciwnie. Szanuje wszystkich ludzi laczniez z tymi, ktorych nie lubie, z tymi, ktore maja inne zdanie, inne patrzenie na swiat itd.
Poza tym, KAZDY MA PRAWO DO SWOJEJ OPINII. Moja jest taka, a Twoja inna, ale ja ciebie za tonie ganie!

Stary 2007-02-02, 13:23   #745
ola2903
Raczkowanie

GG do ola2903

no hej Joasiu <joanna26> jestem jestem i juz szybciutko odpisuje do Ciebie mialam maly poslizg z netem bo zwiazane to bylo z przeprowadza wrrr nigdy wiecej ;/ juz pisze do Ciebie na gg
Stary 2007-02-02, 14:56   #746
AfroJAzz
Rozeznanie

Droga Kinia...
nie wiem czemu sie tak goraczkujesz, bo odnioslam sie dokladnie do tego co napisalas...nei napisalas tam ze znasz wspanialych Irlandczykow, madrych i inteligentnych a tylko : ze tacy jacys malo kapujacy sa... i sama tez napisalas ze odnosisz sie do tego co mowia znajomi...ja nawiazywalam tylko do tego, wybacz ale ja pracuje z ludzmi ktorzy wbrew Twoim opowiesciom sa normalni- weekendami odpoczywaja, jezdza na wycieczki,...
nie od dzis wiadomo ze w kazdym kraju jest pijaca mlodziez, pijacy dorosli itd... i tego sie nei powstrzyma.I tez nie zmieni. Tylko dlaczego zawsze sie mowi o tym co negatywne? iw yraza sie opinie w taki sposob jak zrobilas- to Ty...
kazdy kraj ma inna historie i inne tradycje a wiec tez inna mentalnosc, inne zwyczaje, inne zycie....
ale nie uwazam aby mozna bylo ich za to ganic, bo i my mamy swoje za skora...
ja porpostu starams ie podchodzic do Irlandii bardziej z dystansem, bo ten kraj wiele lat byl podlegly, wiele czasu walczyl z roznymi problemami, teraz sie wyjatkowo rozwija i naprawde duzo jeszcze czasu wymaga aby to wszystko bylo identyczne w kazdym kraju- zreszta ja wole swiat taki jaki jest, rozny, kazdy kraj inny...
kazdy kraj ma swoje przywary, a jednak kazdy kraj zyje....

Nie atakowalam Cie mowiac ze wszystkich wyzwalas... poprostu dwa razy wyrazilas opinie i przyznalas sie ze nie jest to twoja wlasna opinia, wynikajaca z doswiadczenia-a tylko z opowiesci...gdy wiec ktos uslyszy od Niemcow ze Polacy to zlodzieje i ze pija i w ogole-czy to oznacza ze wszyscy tacy sa?zawsze jest jakas druga strona medalu!
ale tego juz nie powiedzialas.....
Stary 2007-02-02, 15:00   #747
AfroJAzz
Rozeznanie

acha, no i ja tez mam kontakt z wieloma Irlandczykami - w mojej firmie pracuje ich okolo 100 w jednym budynku, codziennie przez moje biurko przewija sie jakies 30-40 osob, czesto gesto widze jak sie czesza, ubieraja, maluja, -wygladaja zupelnie inaczej od tych ktorych widze w miescie, wiec gdybym wnioskowala tylko na tym co widze w miescie moglabym ocenic ich negatywnie, ale dzieki temu ze mam ogromny kontakt z nimi-mam ogromnie duzo pozytywnych wrazen, historii i opowiesci, a do tego serdecznych znajomych, pomocnych...
Stary 2007-02-02, 15:03   #748
AfroJAzz
Rozeznanie

masz prawo miec wlasna opinie-pozytywna negatywna - jakakolwiek chcesz....ale moze wyrazanie jej nalezaloby uscislac, na podstawie wypowiedz Irlandki ktora ze znajomymi ma opinie ze weekend bez picia to stracony weekend....chcesz nam przekazac ze oni ciagle pija? niechaj pija...ale nie wszyscy pija...
a w Polsce nie wszyscy kradna, nie wszyscy sa wyksztaceni....itd....

p.s. nikt nie wymaga od Ciebie abys ich kochala.....chodzi raczej o unikanie sugestii ze cos jest tylko czarne albo tylko biale....
Stary 2007-02-02, 18:48   #749
kinia2305
Zadomowienie

Nie powiedzialam, ze wszyscy pija, nie powiedzialam, ze wszyscy spedzaja czas wolny w ten sam sposob jak rowniez, ze wszyscy sa zaniedbani.
Powiem raz jeszcze: nie uogolniam!
Jak juz wspomnialam sa Irlandczycy, ktorych uwielbiam i sa tez tacy, ktorych nie znosze. To samo tyczy sie Polakow.
Znam historie tej wyspy, wiem co przechodzili. Tak jak Nam nie bylo im latwo i podziwiam ludzi, ktorzy osobiscie przyczynili sie do tego, ze kraj ten dzwignal sie z beznadziejnej sytuacji. Teraz jest dobrze i chwala im za to
Nie wyrazalam wlasnej opinii na temat szkolnictwa, powiedzialam tylko jaka opinie maja Polacy, ktorzy sie tu ucza.
Masz racje, swiat nie jest tylko czarny albo tylko bialy, a ludzie nie dziela sie na tylko dobrych albo tylko zlych. Powiedzialam przeciez, ze tak samo jak Irlandczycy, Polacy nie sa swieci. Na innym forum napisalam, ze czasem sie wstydze, ze jestem Polka kiedy widze co moi rodacy tutaj wyrabiaja... dlatego wiem, ze nie wolno uogolniac, ze np. wszyscy Polacy tu kradna, wszystkie Polki sie puszczaja, a wszyscy Irlandczycy pija, bo to nie prawda.
Ehh... Koncze, bo przyleciala moja mama i wlasnie lepimy pierogi tzn jak dotad to ona lepi, a ja wlepiam slepia w monitor

Stary 2007-02-02, 19:30   #750
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

uuuu kochane,zaraz chyba poleje sie krew ....jednak nie bede sie wcinać między wódke a zakąske ,bo jeszcze mi sie oberwie,a wystarczy, że dzis w pracy milimetrów brakowało a bym wpadła pod wózek widłowy który do tego prowadziło moje niebieskookie ciasteczko ...ehhh a może powinnam wpaść i obudziłabym sie w jego ramionach???...kurcze chyba zawaliłam sprawe ...buziaki kochane moje i nie kłucic mi sie tutaj

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości