|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)
NatliMaz trzymaj się
Co do farbowania włosów to ja też się zastanawiałam na razie nie mam potrzeby farbować, z początku to podobno nie za bardzo można ale później chyba nie ma przeszkód.
|
#722 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tej ciąży już też byłam na rozjaśnianiu. Mój fryzjer wie, że jestem w ciąży więc stosuje bardzo słabe farby, a od czubka głowy w ogóle inny kolor. Cytat:
Ale w praktyce wypada to różnie bo już różne historie słyszałam. Ja miałam cc w 2010 pod koniec listopada więc we wrześniu będzie prawie 4 lata. Z jednej strony chciałabym rodzić naturalnie, ale z drugiej boję się, że nie dam rady. Inna rzecz, że jeżeli astma mi trochę nie odpuści to dostanę wskazanie do cc. Cytat:
![]() Ehhh oszaleję w domu. Widzę, że jest coś do zrobienia a nie mogę wszystkie zrobić sama bo "muszę się oszczędzać". A na dodatek tak mnie mdli, że nie wiem czy siedzieć czy leżeć ![]() Męczy mnie suchy kaszel, myślałam że wczoraj nie zasnę. Wzięłam sobie łychę herbapect junior i zrobiło mi się trochę lepiej. W piątek mam egzamin a niewiele jeszcze umiem ![]() Musiałam gdzieś pomarudzić |
|||
|
|
|
#723 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() wczoraj byłam u gina i po raz trzeci widziałam moje maleństwo Baardzo szybko rośnie. Wczoraj podczas wizyty moja Pani doktor zaproponowała mi badanie prenatalne. Wszystko jest ok, ale mówi,że mogę zrobić je profilaktycznie ok 13 tc. Idziecie na takie badanie ?? bo ja chyba pójdę dla czystego sumienia ( mam 23 lata)
|
|
|
|
#724 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Razem z moim R bardzo cieszymy się z mojej ciąży, ale jeśli okazałoby się, że dzidzia może się urodzić chora, to niestety zdecydujemy się na przerwanie ciąży... Oczywiście jestem dobrej myśli
|
|
|
|
|
#725 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- A na czym polega takie badanie i jak wygląda? |
|
|
|
|
#726 |
|
Konto usunięte
|
Z tego co ja czytała to teraz badania prenatalne są wskazane u wszystkich ciężarnych. Te pierwsze polegają na pobraniu krwi od ciężarnej i oznaczeniu poziomu białek we krwi - także całkowicie nieinwazyjne i niegroźne dla dzidzi.
Jeśli poziom białek wyjdzie nieodpowiedni to wówczas pobiera się wody płodowe i wykonuje inne badania. Tutaj dużo na temat http://www.natemat.com.pl/zdrowie/se...renatalne.html
|
|
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842654]Z tego co ja czytała to teraz badania prenatalne są wskazane u wszystkich ciężarnych. Te pierwsze polegają na pobraniu krwi od ciężarnej i oznaczeniu poziomu białek we krwi - także całkowicie nieinwazyjne i niegroźne dla dzidzi.
Jeśli poziom białek wyjdzie nieodpowiedni to wówczas pobiera się wody płodowe i wykonuje inne badania. Tutaj dużo na temat http://www.natemat.com.pl/zdrowie/se...renatalne.html[/QUOTE]Dziekuje bardzo A orientujesz się jaka jest cena takiego badania? Nie chce oszczędzać na dziecku ale niestety kwoty na lekarzy i badania chwilami mnie przerastają i wole się wcześniej zorientować ile mnie to wyniesie
|
|
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
Malenka, tez zastanawiam sie nad badaniami prenatalnymi. Nie jestem w grupie ryzyka, koszt u mnie w miescie to 350-400 zl. Wiec uwazam ze sporo. A w ok 13 tyg kazdy gin i tak powinien wykonas usg z badaniem przeziernosci karkowej, wiec prenatalne chyba sobie odpuszcze.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez Kropka_88 Czas edycji: 2014-01-28 o 09:53 |
|
|
|
#729 |
|
Przyczajenie
|
Ja znowu dzis wyladowalam u lekarza. Obudzilam sie rano z bolem brzucha i dO tego okazalo sie ze krwawie - wygladalo to wszystko tak jak bym dostala okres : identyczne bole i krwawienie. Pojechalam do szpitala, od razu zostalam przyjeta i znowu USG (zastanawiam sie czy takie czeste badania USG nie szkodza, to juz moje trzecie USG w ciagu 5 dni a w piatek bedzie nastepne).
Badanie wykazalo obecnosc pecherzyka ciazowego. Pani doktor powiedziala, ze wyglada ok, ale ryzyko poronienia istnieje.Kazala mi zazywac duphaston i wypoczywac, na bole brzucha no -spa. Zrobilam tez wszystkie zalecone wczoraj badania, odbior wynikow w czwartek , wtedy tez powtorze HCG, a w piatek kolejne USG i weryfikacja wynikow badan. Powiem wam szczerze, ze jadac do szpitala myslalam o najgorszym-ze to juz koniec. Kurcze cos jest nie tak, nie podobaja mi sie te krwawienia i te bole, nie wydaje mi sie to normalne. |
|
|
|
#730 |
|
Konto usunięte
|
Ceny na pewno zależą od od laboratorium, w którym je wykonujesz. Kiedyś czytałam, że coś ok. 300 zł :/
|
|
|
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#732 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#733 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze
|
|
|
|
|
#735 |
|
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842786]Nie denerwuj się. Wiem, że łatwo mówić, ale to nic dobrego dla Ciebie i dla Fasolki. Leż, wypoczywaj, nie czytaj nic w internecie, bo będziesz się nakręcać. Włącz TV lub radio i zajmij się czymś relaksującym - książka, gazeta - cokolwiek, żebyś nie miała czasu myśleć. Może po prostu we wczesnej ciąży organizm jeszcze na nią nie reaguje. Moja przyjaciółka dowiedziała się o ciąży dopiero ok. 8 tygodnia, bo w pierwszym m-cu miała "normalny" okres.[/QUOTE]
Masz racje- tylko nie czytaj nic w internecie. Niepotrzebnie się zestresujesz a to nie jest Ci potrzebne |
|
|
|
#736 | |
|
Zadomowienie
|
Badanie prenatalne to min USG. Robi się je 3 razy w czasie ciąży, ale w III trymestrze można odpuścić jak jest ok. Wklejam info na temat badania w I trymestrze :
"Prenatalne badanie ultrasonograficzne w pierwszym trymestrze ciąży jest badaniem przesiewowym wykonywanym między 11 a 14 tygodniem, ułatwiającym wykrycie zespołu Down’a i trisomii 18 pary chromosomów. Badanie ultrasonograficzne nie diagnozuje jednostki chorobowej, lecz określa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych, pozwala na ocenę rozwoju płodu. W pewnych przypadkach zalecane są dalsze, bardziej szczegółowe badania np. amniopunkcja genetyczna i prenatalne badanie ultrasonograficzne między 18-24 tygodniem ciąży. odczas prenatalnego badania ultrasonograficznego oceniamy bardzo szczegółowo rozwój wszystkich elementów jaja płodowego oraz wczesne sonograficzne markery aberracji chromosomowych i wad rozwojowych. Głównym elementem badania jest pomiar „przejaśnienia” karkowego ( NT- Nuchal Translucency) płodu oraz ocena struktur płodu możliwych do oceny między 11-14 tygodniem ciąży." Moja siostra jest teraz w 6 mc. Miała robione badania prenatalne ze względu na leki które zażywa ( sterydy). Mówiła mi, że w I trymestrze badanie polegało na USG - było to USG 3d. Dopiero jak to wychodzi źle zaleca się robienie badań krwi oraz innych infazyjnych badań. ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
musisz teraz wypoczywać i nie denerwować się !!
Edytowane przez ania9106 Czas edycji: 2014-01-28 o 11:08 |
|
|
|
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na te dodatkowe badania prenatalne nie pójdę,chyba,ze bada do tego wskazania. |
|
|
|
|
#738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyczyn krwawienia na początku ciąży może być bardzo dużo. Leżałam z dziewczyną, która krwawiła przez pierwsze 3 msc ciąży w terminach spodziewanej @. Zostawili Cię na oddziale czy wróciłaś do domu? Najlepiej w ogóle nie wstawaj, jedynie do toalety (przynajmniej do czasu kiedy krwawienie całkowicie ustanie). Jeżeli natomiast chodzi o badania prenatalne- ja najpierw zrobię usg, dopiero później dalszą diagnostykę. Uważam, że jeżeli przezierność karkowa wyjdzie ok, kość nosowa będzie obecna to nie ma sensu wydawać kasy na dalszą diagnostykę. Zresztą mam w rodzienie przypadek w którym wszystko wyszło nie tak- nie było kości nosowej widocznej, przezierność karkowa wychodziła za duża. Test z krwi również wskazywał duże ryzyko chorób. Dziewczyna nie zgodziła się na amniopunkcję bo bała się poronienia. Urodziła zdrową, prześliczną dziewczynkę |
|
|
|
|
#739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najważniejsze, że jestes pod opieka lekarzy i ze w porę zareagowano
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
ok umówiłam się na USG prenatalne na 24.02.
będzie to USG 4d więc dokładnie dzidzie pooglądam. Koszt badania to 150 zł więc nie wiele więcej jak za wizytę u prywatnego gina.
|
|
|
|
#741 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#744 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja zamierzam zrobic w 13 tyg 4d Edytowane przez martek Czas edycji: 2014-01-28 o 12:16 |
|
|
|
|
#745 |
|
Przyczajenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842513]Badania prenatalne z tego co ja wiem, robi się w 10-11 tc. Też zamierzam je zrobić, mimo że w rodzinie nie było chorób genetycznych typu zespół Downa czy innych. Ale niestety jakość jedzenia i wpływy innych czynników zewnętrznych nie są zbyt korzystne na nas, więc moim zdanie warto.
Razem z moim R bardzo cieszymy się z mojej ciąży, ale jeśli okazałoby się, że dzidzia może się urodzić chora, to niestety zdecydujemy się na przerwanie ciąży... Oczywiście jestem dobrej myśli [/QUOTE]ojej zdecydowalibyście się na przerwanie ciąży? A tyle się słyszy o przypadkach kiedy lekarze stwierdzają jakąś chorobe albo niepełnosprawność u dziecka a rodzi się całkiem zdrowe.... Ja bym się nie zdecydowała na przerwanie w żadnym wypadku, ale to pewnie tez wynika z przekonań religijnych... |
|
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny nie mam za bardzo czasu dzisiaj, jesli chodzi o farbowanie to ja farbuje, rozjasniam i co sie da cala pierwsza ciaze robilam, 3 dni temu tez i zamierzam caly czas robic, jezeli chodzi o badanie prenatalne to zrobie jedynie jezeli lekarz mi to zaleci, sama z siebie nie zamierzam, Natali te krwawienia to rzeczywiscie paskudna sprawa ale nie oznacza najgorszego, byc moze wszystko wroci do normy i bedzie git! tylko lez jak najwiecej pod kocykiem z herbatka....
jutro moja pierwsza wizyta u lekarza co za emocje.... najgorsze mysli przychodza mi do głowy ehhh.... |
|
|
|
#747 |
|
Konto usunięte
|
Hej Dziewczyny
![]() Czytam regularnie ale jestem jakaś taka obojętna i ledwo żywa, że nawet pisać mi się nie chce Pewnie to dlatego, że nadal jesteśmy u teściów i czekamy do 1 marca na nasze mieszkanie a u nich jakoś nic mi się nie chce ![]() Męczące bardzo jest to ciśnięcie w mostku...lekarz mówi, że chyba nerwica i może i ma rację bo jak byłam u mamy na tydzień ostatnio to ból był słaby a tutaj znowu mnie ciśnie ![]() Ale powinno wystarczyć mi cierpliwości jeszcze na ten miesiąc ![]() Jeśli chodzi o badania prenatalne to raczej również zdecyduję się na te z krwi i jeśli wyjdzie coś nie tak to odwiedzę pół polskich lekarzy w celu dokładnej diagnostyki i jeśli będzie źle to pewnie ciążę również przerwiemy chociaż czekaliśmy na nią 2 lata. Na ostatniej wizycie lekarz już bardzo dokładnie oglądał dzidzię i mówił, że jest wszytsko ok...wszystkie parametry wzrostu i rozwoju. Kolejna wizyta 11 lutego. Chciał mi zrobić kolejną dopiero na 03.03 i wtedy już będę miała to duże USG prenatalne ale jak zobaczył moją minę, że muszę czekać ponad miesiąc na wizytę powiedział żebym przyszła 11 na normalne badania i USG dopochwowe żebym była spokojna bo ciąża jest mocno wyczekiwana Obejrzyjcie sobie na TVN Player program "O Matko" Przydatny i mówią tam też o tym, że włosy można farbować
|
|
|
|
#748 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie jeżeli chodzi o badania prenatalne to będę robić jeżeli moja lekarka powie że jest to konieczne.
A takie pytanko smarujecie czymś wasze brzuszki biodra i biust??
|
#749 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Później może kupię coś bardziej na rozstępy albo typowo "ciążowego" ![]() Teraz zaczęłam od oliwki bo niestety przed ciążą zaniedbywałam dokładne nawilżanie więc robię to intensywnie od początku ciąży
|
|
|
|
|
#750 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też się właśnie smaruję oliwką i balsamami które jeszcze mam ale od 3 miesiąca zaczynam już kremem na rozstępy, który dziś zamówiłam
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

tylko oczywiście farbą bez amoniaku... Nie wierze w te mity o tym że jak się farbuje włosy w ciąży to potem dziecko rodzi się rude albo z kolorowymi włosami (różne wersje słyszałam).
bo to nasze pogotowie to takie, że karetkę ma i jedzie do wypadków, a jak coś, to kłopotu nie chcą i zbytnio nie pomogą. takie sobie zdanie o nich wyrobiłam.

był w 2013r
trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze
musisz teraz wypoczywać i nie denerwować się !!