|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zakochanych dzień tuż tuż,a my chcemy dzidzię JUŻ!Staraczki-mamusie cz.12 SZCZĘ
JAK PRZEĆ
Przygotowanie do II okresu porodu polega na nauce bezdechu. Ćwiczenia takie można rozpocząć w czasie ciąży ale z wyłączeniem parcia. Nauka bezdechu: • Najpierw wykonujemy pogłębiony wdech i wydech • Po czym nabieramy powietrza do dolnych partii płuc i zatrzymujemy go tam oczywiście z wyłączeniem parcia. Nie dłużej niż 2- 3 sekundy. W Stanach Zjednoczonych ta technika budzi wiele kontrowersji, ponieważ powoduje wzrost ciśnienia w klatce piersiowej, spadek wydolności serca i zmniejszenie dopływu krwi popłodu. Dlatego preferuje się tu technikę otwartej głośni, która polega na wzięciu głębokiego wdechu i wydechu. Następnie kobieta znów głęboko nabiera powietrze i podczas etapu parcia wypuszcza je bardzo powoli. • Pamiętaj! Gdy już będziesz na Sali porodowej podczas parcia głowa przyparta do klatki piersiowej- zwiększona tłocznia brzuszna, oczy zamknięte- ochrona przed popękanymi naczynkami w oku • Wdech zawsze nabieramy głęboko do brzucha a nie do ust, gdyż parcie w tym przypadku jest nieefektywne. • W przerwie międzyskurczowej odpocznij III OKES PORODU: • Zwany łożyskowym • Od momentu urodzenia się dziecka do urodzenia się popłodu • Pierwiastka 15-30 min., wieloródka 5-15 minut wg. Troszyński • Kilka minut po narodzinach dziecka powraca czynność skurczowa macicy. • Skurcze są już niebolesne i powodują odklejanie i wydalenie się łożyska wraz z błonami płodowymi • Zawsze po jego urodzeniu dokonywana jest kontrola popłodu (wygląd, prawidłowość zrazików, waga, wymiary, długość pępowiny) IV OKRES PORODU: • Zwany wczesnym okresem poporodowym • To czas pierwszych 2 godzin po porodzie, zostajemy na Sali porodowej • Położna obserwuje; obkurczanie się macicy, krwawienie, ranę krocza, parametry życiowe, stan fizyczny i psychiczny Kolejna ważna rzecz o której mówiła położna to utrzymywanie pozycji pionowej i dotyczy I okresu porodu, oraz dlaczego to takie wazne: • szyjka macicy rozwiera się szybciej Główka dziecka mocniej naciska na szyjkę macicy i przyspiesza jej rozwieranie. Natomiast w pozycji leżącej ucisk główki na szyjkę jest minimalny, więc proces rozwierania jest wolniejszy i trudniejszy - taki poród wymaga dużo większego wysiłku, zarówno ze strony matki, jak i dziecka. • skurcze macicy są bardziej regularne, efektywne i mniej bolesne Czas porodu w pozycjach wertykalnych w porównaniu z porodem tradycyjnym skraca się nawet o 35%! Skrócenie czasu i wzrost dynamiki porodu nie wymaga większego wysiłku, także dlatego, że mięśnie krocza pozostają rozluźnione. W tym przypadku mniejsza jest również potrzeba użycia środków uśmierzających ból. • dziecko jest lepiej dotlenione Łożysko jest lepiej ukrwione, a co za tym idzie dziecko otrzymuje więcej tlenu. Natomiast podczas leżenia na plecach, uciśnięta zostaje aorta zstępująca i żyła główna wewnętrzna, co utrudnia dotlenianie dziecka. • ułatwione jest oddychanie Możesz wykorzystać swobodny i głęboki oddech do zmniejszania bólu, łatwiej jest Ci zapanować nad rytmem porodu poprzez dostosowanie rytmu oddechu do skurczy. Natomiast w czasie leżenia na plecach oddech staje się na tyle płytki, że wykorzystanie przepony jest praktycznie niemożliwe. • zmniejsza się lęk i napięcie Wydzielana jest mniejsza ilość adrenaliny, hamującej skurcze, zwiększa się za to produkcja naturalnej oksytocyny. Dzięki temu poród przebiega szybciej i regularniej. Unieruchomienie na łóżku porodowym spowalnia lub nawet zatrzymuje akcję porodową, ponieważ wzmaga niepokój, który zakłóca równowagę hormonalną i mechanizm porodu. • parcie jest łatwiejsze Kanał rodny skierowany jest do dołu. Na przesuwające się dziecko działa więc dodatkowa siła – grawitacja – która wzmacnia siłę skurczy. Leżenie na plecach powoduje, że kanał rodny skierowany jest skośnie do góry. Mięsień macicy pracuje, pokonując dodatkowy opór siły ciążenia, która zamiast pomagać, przeszkadza. Dziecko z trudnością przesuwa się w kanale rodnym w stronę ujścia, gdyż „przyciskane” jest siłą grawitacji do kręgosłupa matki. • mniejsze jest ryzyko pęknięć krocza W czasie parcia tkanki wokół krocza naciągają się równomiernie w trakcie wyrzynania się główki. W pozycji „na wznak” główka dziecka najmocniej napiera na krocze w okolicach Co do pęknięcia krocza,aby tego uniknąć położna nam je przecina, następuje to wtedy kiedy ona sama widzi, że może ono pęknąć, a tkanki tam są tak cieniutkie jak kartka papieru, dlatego też nie używa się do tego znieczulenia. Dopiero szycie wykonywane przez ginekologa jest pod znieczuleniem miejscowym, a szycie trwa około godziny. Dlaczewgo tak długo? A mianowicie podczas, gdy położna przecina krocze jest bardzo rozciągnięte, więc wystarczy jeden ruch nożyczkami, żeby je przeciąć. Jednak gdy nastepuje szycie, lekarz musi zszyc wszystkie trzy warstwy skorne, ktore sie tam znajduja ![]() Mówiła również i pokazywała różne pozycje podczas porodu, ale to zajmuje bardzo duzo miejsca i jesli ktoras by chciala, mam to na komputerze wraz z obrazkami, wiec moge przeslac ![]() Aaaaa mowila jeszcze co robic, gdy bedac jeszcze w domu poczujemy, ze zamiast glowki dziecka w kanal rodny wpadla nam pepowina... To wazne poniewaz gdybysmy staly, albo zaczely panikowac, dziecko zwyczajnie nie mialoby czym oddychac... Dlatego, gdy wyczujemy cos dziwnego reka miedzy nogami ( na szczescie zdaza sie to 1 na 1000 przypadkow) wowczas klekamy na kolanach, pupa do gory, opieramy sie na lokciach i staramy sie spokojnie oddychac, az do przyjazdu pogotowia ratunkowego. Na koniec spotkania byla pierwsz lekcja oddychania Polozna wlaczyla relaksujaca muzyke i zaczelysmy oddychac ![]() Polega to mniej wiecej na tym, iz nabieramy powietrze przez nos, tak aby uniol sie brzuch (poniewaz dotleniamy tak malucha i to dla niego nabieramy powietrza), potem powoli wypuszczamy powietrze ustami, tak aby wygladalo jakby powietrze schodzilo z brzucha i tak kilka razy ![]() Bedzie nam to potem potrzebne podczas porodu ![]() Bylo tak wiele informacji, ze na pewno nie zamieszcze tu wszystkiego niestety za co przepraszam ![]() Przepraszam, ze post pod postem, ale inaczej sie nie zmieslilo
Edytowane przez Zalamana_girl Czas edycji: 2014-02-14 o 10:56 |
|
|
|
#722 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zakochanych dzień tuż tuż,a my chcemy dzidzię JUŻ!Staraczki-mamusie cz.12 SZCZĘ
Zalamana_girl super przydatne info
dziękujemy
|
|
|
|
#723 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niestety nie mam Twojego wykresu, zaproś mnie ja to bubus popatrz sobie na wykresy innych dziewczyn może coś się Tobie bardziej rozjaśni. Cytat:
Cytat:
Cytat:
poza tym jednak dziwnie się dziś czuję, przed @ jak wyszłam z łóżeczka to poczułam Cytat:
![]() Cytat:
załamana wybacz,ale nie zamierzam narazie tego czytać, jak zajdę to tak,ale teraz to mi się nie chce
|
|
#724 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczynki
Życzę owocnych WalĘtynek Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
MalinOla! W szafie miałam taką starą
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#726 |
|
Zadomowienie
|
mi jednak @ idzie:-( bo noramalnie aż teraz na papierze miałam taki duży skrzep, zawsze tak przed @ jest i takie dziwne uczucie.. niby nie ból,ale na bank się rozwinie :-( więc za niedługo dołączę do reszty co mają początek cyklu..
a teraz zbieram się do pracy
|
#727 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam Was z łóżka
Nie poszłam jednak na pobranie krwi, bo raz, że późno wróciliśmy z kina i bym nie wstała, a dwa to coś mnie rozbiera chyba i pojechal, bo wczoraj nagle wyszedł mu wyjazd służbowy malinOla jak sie dziś czujesz? Lea_ny trzymam kciuki, żeby się udało i czekam na II kreski ![]() Widzę, że sporo @ poprzychodziło No trudno, ale oby te nowe cykle były owocne ![]() Gin miał jeszcze kilka innych powalających tekstów. Przyjęłam, że taki ma sposób bycia i specyficzne poczucie humoru. Ale ciąży to nie chciałabym żeby mi prowadził. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja też mam pytanie odnośnie mierzenia temperatury. Czy Wam też tak krótko mierzy w pochwie, bo mi już po ok. 10-15 sekundach pika, że skończyło, a jak pierwszy cykl mierzyłam pod językiem to trwało to dużo dłużej, ok 0,5-1 min. Czy to możliwe, że mierzy szybko i poprawnie czy coś jest nie tak z moim termometrem? |
||
|
|
|
#728 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napiszę Ci na PW.. dziękuję... Cytat:
bo to w nadczynności też jakos tam na immunologię organizmu wpływa... też w ostatniej ciąży byłam przeziębiona... kto, wie, czy to nie dopełniło całości... Zbadaj się dokładnie.. Cytat:
bo ja od następnego cyklu mam brac aż po dwie... ale nie wiem, czy nie brac tylko jednej... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A ja dziś kompletnie nie mam pomysłu na wieczór... nawet mi się bzykac nie chce... i nic nie kupiłam.. bez sensu... pojęcia nie wiem, co robić...
|
|
|
#729 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I zycze, aby Ci sie te informacje szybko przydaly ![]() Prosze
|
|
|
#730 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z owulką to różnie jak widzisz u mnie w jednym cyklu 16 dzień a w drugim 17dzień. Niestety nigdy 100% pewności nie masz kiedy wystąpi... Cytat:
Cytat:
Ja dziś ok, trochę się ze mnie leje Jeśli chodzi o termometr to u mnie jak są wyższe temperatury to mierzy około minuty jeśli niższa to do 30 sek. Więc myślę, że z termometrem wszystko ok Cytat:
Kochana to ty masz ładną dziureczkę ![]() Tu chodzi o gest, wystarczy sama czekoladka z serduszkiem i zawsze milej
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój za czekoladą nie przepada... dlatego mam problem...
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
pije teraz zbozowa kawkę i Was podczytuje z Tel wlasnie wypucowalam lazienke, pranie jedno wieszam, drugie sie robi. Jeszcze musze odkurzyć i umyć podloge w kuchni bo sie klei od czegoś ![]() umylam włoski, makijaż jest, jeszcze mnie czeka obiad, zakupy i zrobienie ciastek francuskich ze śmietana. Nie wiem kiedy ja to zrobię ale dam rade ![]() tz jeszcze ma robić po pracy u jakiegoś faceta i będzie później ![]() dzis nie cwicze, bo podbrzusze boli i na bank to owu. Mialam tak dwa razy w początkowych cyklach... ![]() Meire kto Ci glupot naopowiadałal o hemoroidach? W miarę regularny seks analny zmiejsza występowanie hemoroidów i wszędzie tak przeczytasz ![]() dobra koniec pauzy, idę dalej robić mieszkanko na blysk
Edytowane przez Leine Czas edycji: 2014-02-14 o 12:50 |
|
|
|
#733 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jakieś majtochy? Mój Tż zmienił slipy na bokserki to kupiłam mu z napisem tona masy Leine jak owulka to Ty na Tż wskakuj Wpadnij do mnie ogarnąć ten bałagan remontowy
07.08.2007 ![]() Czekamy na Ciebie 10.03.2016 Edytowane przez malinOla1 Czas edycji: 2014-02-14 o 12:56 |
|
|
|
|
#734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to, co.. dzis wykorzystasz owulkę w pełni??... ![]() Cytat:
hmmm... może mu bokserki w serduszka kupię?...
|
|
|
#735 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to gratuluję ogra chociaż na swojego też nie mogę narzekać ![]() A no pewnie niech się cieszy że żona kocha albo kup mu te wełniane na jajeczka i trąbeczkę
07.08.2007 ![]() Czekamy na Ciebie 10.03.2016 Edytowane przez malinOla1 Czas edycji: 2014-02-14 o 13:02 |
|
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, laski...
to ja jadę na solar, co by zaświecić seksowną opalenizną dziś wieczorem... i do galerii zajadę.. może cos tam znajdę skromnego.. ehhh...
|
|
#737 |
|
Raczkowanie
|
ja też uciekam będę pewnie jutro.
Jadę na zakupy, potem do rodziców na kawę i po 15:00 chciałabym wrócić do domu i móc zrobić na błysk mieszkanie i wszystko przygotować na wieczór. TŻ będzie ok 18:30 pewnie. Miłego walentynnkowania ![]() |
|
|
|
#738 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I neistety nie można myśleć, że zawsze będzie tak samo. Owulacja się przesuwa z różnych względów i nawet jak ktoś ma co meisiąc podobnie to nagle może mu się o kilka dni przesunąć ![]() Cytat:
Jak mierzy dłużej to mam wrażenie, że pewnie będzie wysoko a często jest właśnie odwrotnie To chyba zależy od tego jak tam to wszystko przylega do termometru. Ja zwykle zaciskam mięśnie na czas mierzenia po to aby dokładnie dotykało ścianek Cytat:
|
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Pannice
Wszystkiego miłosnego w dzisiejszym dniu Widzę, że był temat termometrów - ja też mam problem bo coś nie pokazuje mi się ostatnia tempka. Wiecie nie ma pamięci A używam go dopiero od niecałych 2 tygodni. Jeśli chodzi o walentynki to my z mężem przez 6 lat robiliśmy sobie laurki Chodziło o to, żeby dać coś od siebie nie koniecznie prezenty, a napisać kilka miłych słów, znaleźć jakiś piękny wiersz. Teraz trzymamy te nasze walentynki z pudełeczku a te najfajniejsze wiszą w antyramie w sypialni z karteczkami ślubnymi. Fajna pamiątka Leine - i jak jesteś zadowolona z tego castagnusa? Tak ogólnie? Widzisz znaczącą różnicę? Mam nadzieję, że przyniesie Ci to największe szczęście MalinOla - my też z mężem nie praktykujemy anala ale obydwojga nas to nie kręci. Ja ostanio mam taki dziwny okres-wszystko mnie wkurza, irytuje. Mąż doprowadza mnie do szału I to ja wiem, że też czasem przesadzam, ale jakoś tak nie mam wolnej chwili dla siebie, sesja jeszcze, w tygodniu kilka spraw.
|
#740 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A akcja z pościgiem i ucieczką po prostu mistrzowska. Świetne zmylenie widza ![]() ![]() Cieszę się, że dziś lepiej. Dobrze, że nie byłaś taka wylewna, bo zamiast kibelka musiałaby wystarczyć miska ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#741 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Marti! Szkoda, że @ przyszła Ja mojemu nic nie kupowałam, zrobię tylko kolację. Sama też nic nie dostałam, tż obiecał kwiaty jak wyzdrowieje póki co leży i nie ma nastroju, więc i ja jakaś taka bez humoru siedzę... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#742 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nienawidzę jak sobie cos zaplanuję i małpiszon mi przeszkodzi. Kamel mam nadzieję, że szybko wyregulują tarczycę. Nie wiem czy pisałaś jaką wyciskarkę kupiłaś? U mnie libido zerowe wiec walentynki spędzę zakładając lampy, montując półki i gniazdka elektryczne ![]() A Wam owocnego świętowania życzę
|
|||
|
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
my też na tym byliśmy i bardzo nam się podobał
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#744 | |
|
Raczkowanie
|
MalinOla, Maskora nie jesteście same Jak Tż trafi w złą dziurkę przypadkowo to mnie odrzuca.
Cytat:
![]() A próbowałaś mocno wcisnąć i trzymać tak chwilę aż pokaże? U mnie trzeba trzymać żeby wyświetlało, bo jak się puści, to się zresetuje i już zapomina tempkę. |
|
|
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za rady
![]() ![]() a w cewkę na pewno sobie nie wkładam wiem gdzie to jest ![]() ![]() na Jacku Strongu też byłam i baaardzo polecam, genialny film A Dorociński ah ah przystojniaczek
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Co wy tak wszystkie te walentynki celebrujecie? Ja tam nic nie widze w tym komercyjnym "święcie" ![]() Leine mój dziś ma drugą zmianę więc kto ma samotny wieczór ten ma
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Co wy tak wszystkie te walentynki celebrujecie? Ja tam nic nie widze w tym komercyjnym "święcie" ![]() Leine mój dziś ma drugą zmianę więc kto ma samotny wieczór ten ma
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Mój leży jak kłoda, więc też nie jest lepiej
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
Wątpię
ale wybaczę ![]() mi się jakoś spać chce, czekam aż ciasto na pizzę wyrośnie i się mopsuję Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

za co przepraszam 

wyjęłam ze śmietnika opakowanie - data ważności do lipca 2013, więc fasola już jest w koszu, a podsmażona kiełbaska wyląduje na dzisiejszej walentynkowej pizzy
biedny ten Twój tz by byl, nie dość, ze chory to by ścieżkę zostawil 
a te które maja @ to ja uznaję zasadę, że dobry kon to i morze czerwone przeplynie 

23.06.2011
01.06.2013

No trudno, ale oby te nowe cykle były owocne 

nie muszę nawet wychodzić z domu

i do galerii zajadę.. może cos tam znajdę skromnego.. ehhh... 
I to ja wiem, że też czasem przesadzam, ale jakoś tak nie mam wolnej chwili dla siebie, sesja jeszcze, w tygodniu kilka spraw.