|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
ja tez tak myślałam, pamiętam, że jak rok temu szukałam pracy, to właśnie w październiku i listopadzie miałam średnio 3-4 rozmowy w tygodniu. A teraz? Od trzech tygodni telefon milczy. Także u mnie nie ma wysypu ofert.
|
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Konto usunięte
|
Myślę, że lata pracy warto zbierać na wszelki wypadek. Składek nie chcę płacić, bo raczej mi się nie zwrócą, ale zbierając lata nic się nie traci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#723 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
ja uważam, że te teksty o dojeniu kasy z męża i kombinowanie na dziecko piszą osoby do czasu
![]()
#725 |
Konto usunięte
|
Jesteś świadoma, że ty też się na to składasz? Ja jestem i mnie to irytuje i nie zgadzam się na coś takiego. Nie bronię nikomu rodzić dzieci, wręcz przeciwnie, ale patologiczne zachowania, które przytoczyłam nie mieszczą mi się w głowie i przekraczają moje granice tolerancji.
Poza tym jak kobieta siedzi 10 lat na wychowawczym, to raczej nie napracowała się w życiu tyle, żeby mieć prawo powiedzieć, że ją państwo wydoiło z czegokolwiek. |
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co więcej ja mam umowę zastępstwo za właśnie dziewczynę, która jest na wychowawczym - całkiem powinnam Rząd powybijać :P
Edytowane przez girlonthebridge Czas edycji: 2014-10-07 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Konto usunięte
|
Ale chyba wpadłabyś raz czy dwa, a nie przez 10 lat "w koło Macieju, dopóki firma pracuje"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Państwo to my, podatnicy - to nie jest kasa z nieba, czy jakiegoś tajemnego skarbca. Każdy podatnik płaci za te urlopy macierzyńskie i wychowawcze. O ile nie mam nic przeciwko urlopom macierzyńskim i wychowawczym tak ogółem, wręcz jestem całym sercem ZA, to uregulowania prawne, które ich dotyczą, są krzywdzące zarówno dla podatników, jak i przedsiębiorców, a ostatecznie i kobiet, których zatrudniać przedsiębiorcy często się nie opłaca, właśnie przez takie wykorzystywanie. A później narzekania, że nie ma miejsc pracy. Jeżeli przedsiębiorca traci zatrudniając nowego pracownika, to czym się dziwić?
![]() |
#729 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
![]() |
#730 | |
Konto usunięte
|
Ale jednostkowość sytuacji nie oznacza, że nie mamy ich tępić.
---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Konto usunięte
|
Dzwoniła do mnie dzisiaj babka i się pyta: dlaczego postanowiłam odpowiedzieć na ich ogłoszenie. No faktycznie przy każdym ogłoszeniu, najpierw analizuję je przez godzinę, a dopiero potem postanawiam wysłać.
![]() ![]() Niby przeszłam do następnego etapu, którym miała być rozmowa po angielsku z prezesem firmy czy jakąś tam inną szychą z Japonii, ale grzecznie odmówiłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak możesz popierać zasiłki dla 'chlejących pod monopolowym'? Z takim myśleniem trzeba walczyć! Tracimy na tym wszyscy! Nigdy nie dopuściłabym do sytuacji, w której miałabym spędzić na urlopach rodzicielskich i wychowawczych 10 lat z rzędu, do tego, będąc stale zatrudnioną. Generalnie, nie spodziewam się nigdy żadnej pomocy od 'Państwa' otrzymać. Bo jestem zdrowa (odpukać, oby jak najdłużej), nie jestem ułomna, nie płodzę bezmyślnie dzieci na potęgę, umiem się zatroszczyć o swoje finanse. 'Państwo' pomaga tylko tym, którym się w jakimś względzie nie wiedzie. Szkoda, że nie pomaga tym, którzy chcą tworzyć jakąś wartość i starać się, aby i im, i innym wiodło się lepiej.
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Powiem Wam tak, kiedyś też się wku****wiałam takimi rzeczami, zwłaszcza tutaj przy kombinowaniu z dzieckiem jeszcze te branie wychowawczego to jest naprawdę mały pikuś. Są kobiety, które zakładają "lewe" działalności gospodarcze odprowadzają 2-3 składki od 9 tysia i pobierają potem zasiłek macierzyński w wysokości 9 tysia przez rok.
Ale zamiast narzekania skupiłam się na swojej pracy i swoim rozwoju, miałam umowę na zastępstwo, swoją statystyką i ocenami zasłużyłam na normalną umowę i podwyżkę, od mojej pensji też odprowadzane są wszystkie składki (podobnie od premii na które pracuję statystykami). A kumpela, która wkurzała się własnie umowami na zastępstwo chciała zaszantażować pracodawcę i złożyła wypowiedzenie, od kilku miesięcy jest bezrobotna. Narzekamy na własne państwo ale w innych też jest masa minusów. Np. mój tata pracuje w Norwegii i wiele przepisów tam jest równie absurdalnych (pensje wyższe ale składki, podatek tak samo).
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Konto usunięte
|
Ale co mnie obchodzi Norwegia, Somalia albo Antarktyda? Mieszkam w Polsce i obchodzi mnie Polska, a fakty są takie, że prawo pracy akurat w tym zakresie (w tym konkretnym) jest chore , bo ludziom, którzy robią takie wały (również te z fikcyjnymi dg, słyszałam o tym) nie powinna należeć się żadna ochrona. Bo może jeden taki przypadek to nie jest wielki problem, ale zbierz te wszystkie jednostki do kupy, to zobaczysz ile kasy się marnuje na naciągaczy.
Ja się skupiam na pracy. I tyle z tego mam, że moja bezrobotna sąsiadka z dwójką dzieci (a jest w moim wieku) nagadała raz mojej mamie, że mi jest za dobrze i tacy jak ja powinni jej kasę dawać na dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#737 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile jest ludzi na zasiłkach, których dostawać nie powinni? Masy! Ile matek kombinuje jak tu wydoić od pracodawcy (i 'państwa') więcej kasy i więcej wolnego? Tego nie wiem, mam nadzieję, że jak najmniej, ale każdy przypadek się liczy. To wszystko ma wpływ na to, ile w budżecie państwa jest kasy. Może gdyby nie tak liczne sytuacje patologiczne, miałabyś lepszą opiekę w przypadku choroby. Po to do cholerki te podatki płacisz, żeby tą opiekę mieć! Ja z kolei muszę płacić na prywatną opiekę medyczną (dodatkowo, wszystkie składki odprowadzam), bo gdybym sugerowała się tym, co oferuje mi 'państwo' w tym zakresie, musiałabym na każdą wizytę u specjalisty czekać pół roku - nie do pomyślenia. ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
![]() bo Ci za dobrze! ![]()
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
mi.a myślisz, że ja po chorobie nowotworowej leczę się na NFZ :P??
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
ja wyznaję zasadę nie narzekam na coś, na co nie mam wpływu, głosuję zgodnie ze swoim sumieniem (ale zawsze wygrywa ktoś inny), takie mamy ustawodawstwo, można jedynie wyjść na ulicę ale ludzie zazwyczaj mocni w gębie na forum ale żeby coś zrobić to każdy sobie rzepkę skrobie, no taka prawda
![]()
#741 |
Zadomowienie
|
Ja się zastanawiam, jak po kilku(nastu) latach na macierzyńskim te kobiety wyobrażają sobie powrót do pracy. Przepisy, technologie się zmieniają, zresztą ich wiedza i umiejętności niepraktykowane spadają pewnie do poziomu bliskiemu zero.
#742 |
Zakorzenienie
|
nie każda kobieta na macierzyńskim czy wychowawczym niczego nie robi, dużo osób np. wtedy pogłębia swoją wiedzę, uczy się języka, niektóre np. nie mogą wrócić do pracy bo po macierzyńskim są zwalniane. Takie, które siedzą po kilkanaście lat raczej nie mają zamiaru wracać więc mają w poważaniu to, co się zmienia.
#743 |
Zadomowienie
|
Oj dziewczyny, takich przykładów można by wymieniać długo, a uczepiłyście się jednej kwesti. A co ze studentami którzy się kształcą za nasze pieniądze, a po skończeniu wyjeżdżają za granicę? Z pracującymi na czarno i zarejestrowanymi w UP tylko dla ubezpieczenia zdrowotnego? itd. itp.
#744 |
Wtajemniczenie
|
postanowilam ze jutro zaczne wysylac od nowa cv/lm
naczytalam sie juz mnostwa rzeczy co pisac, czego nie pisac. jakie zdjecie, zainteresowania, albo ich brak zamieszczac... A czy Wy macie jakies rady? myslicie ze jest sens <nie wiem czy to pisalam juz> zamieszczac ze prowadzilam korepetycje albo opiekowalam sie dziecmi? jak to ujac?
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#746 |
Wtajemniczenie
|
ale pod "jaka kategoria " to umiescic? doswiadczenie? zainteresowania chyba srednio:P:P
#747 | ||||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
![]() Doświadczenie |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
Myślałam że też tu dołączę. Bo z pracy zrezygnowałam ale po 3 dniach dostałam nową. Ale rozumiem was. Bylam na bezrobociu 2 lata po studiach humanistycznych. Mialam tylko dorywcze prace jak pisanie artykułów. Ale gdy poszłam podczas bezrobocia na studium czyli się przekwalifikowałam to problemu z pracą nie mam. I jeszcze prace połączyłam dodatkowo z wyksztalceniem wyższym. Dziwne to. .wydawalo się że jak się skończy studia to łatwiej znaleźć pracę. A wystarczyło isc tylko do 2letniej szkoły a nie machać magistrem:p
Może warto by o tym przemyśleć. Trzymam kciuki za was. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-10-08 o 07:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do wspólnoty majątkowej - też mam odmienne zdanie (wiem dziwna jestem ![]() Edytowane przez Dagusia18 Czas edycji: 2014-10-08 o 07:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 | ||
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:35.