![]() |
#721 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() No śliczny ![]() I rzeczywiście sa jakieś zapachy tych wózków, ze trzeba trochę wywietrzyc???? Bo moj jeszcze w kartonie i nie pali mi sie do składnia ![]()
Na ziemi pojawił się cud... Edytowane przez LolaMontez Czas edycji: 2014-09-18 o 20:56 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#722 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#723 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Powinnyśmy napisać jakaś petycje ![]() ![]()
![]() |
#724 |
Wtajemniczenie
|
Problem z zzo jest głownie dlatego ze jest mało anestezjologow a nasze cudne Pansto nie robi nic żeby ich zatrzymać i uciekają za granice bo tam maja znacznie lepsza kasę, oni nie mogą sobie otworzyć prywatnego gabinetu, tzn mogą ale jaki w tym sens?
Właśnie sparawdzilam wrześniówki, listę uzupełniły i większość juz rozpakowana ![]() I kolejna październikową mama wczoraj urodziła ![]()
#725 |
Wtajemniczenie
|
Teraz na wszystko podpisuje się zgody, takie unijne standardy, zgoda na nacięcie krocza, na szczepienie.
TZ był teraz w zabiegowym na zastrzyku, przyszedł z własną ampulką, skierowaniem i jeszcze musiał podpisać zgodę na zastrzyk.
#726 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
![]() Tyle co wlalam dzisiaj w siebie plynow z dodatkami to nie pamietam kiedy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() pizze jadłam dzisiaj i ja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() bardzo ładny, zgrabny, dużo podobnych widzę ostatnio w mieście i fajnie wyglądają ![]() P.S. mam taką samą "szafę", jak ta w tle wózka ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mieszkanie mam ubezpieczone w PZU. Cytat:
![]() to teraz lez i odpoczywaj i pięknie wyglądaj! Cytat:
![]() Cytat:
Super, ze M. się przekonala do leżakowania ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() brawo brawo ! gratulacje! Cytat:
dasz rade! Cytat:
Ela lubie czytac o Twoim Johnym! <3 a jeśli to minky to fajnie, ale strasznie maly, choć sama bym wziela, ale na 50cm...hmmm.to ledwo Malenstwo zakryje.... Cytat:
a jedna z moich kumpel miała termin na poniedziałek, dziś czwartek i nic. myslala w weekend, ze ma skurcze, wiec pojechala do szpitala, ale trzymali ja pt-sb i puścili. i ma czekac az akcja będzie... ja bym się denerwowala... na razie 4 dni po terminie. wrocilismy z warsztatow! uffff..... masakra.... osob nie było dużo. zrobili pare stoisk - sklep dla dzieci Słoń, Enfamil, Alles, Allerco, fotografia dziecieca, i jeszcze ze dwa. w sali konferencyjnej slabo było slychac, ale dalo rade. zaczelismy o 17, wstep po rejestracji, dostaliśmy po wodzie zrodlanej ( bleeeee ) i probce proszku Jelp. potem wykłady. o mleku matki, emolientach i jakiś białkach dla sportowcow ( wtf? wtf? bez sensu i zachęcali do kupna używek i sprzedaży ich dalej - no to już przesada ), potem wykład o podkładach gin itp., a na koniec o pierwszej pomocy, który był beznadziejny...zero o maluszkach! ogółem przedluzlo się spotkanie i byliśmy zli, bo ja glodna, TZ do pracy, a oni skończyli zamiast po 20, to 21:15, a na sali jeszcze male dzieciaszki... przy wyjściu trzy mini torebki z probkami . zaraz wstawie zdjecie, co tam było....
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest oczywiście Twój wybór, czy na to usg się zdecydujesz, ale ogólnie to warto, żeby to pogłębione badanie wykonać. u mojej koleżanki np. wyszło właśnie na tym usg u malucha zdwojenie nerki; wcześniej nie było tego widać, dzięki temu badaniu ona wiedziała, ze dziecko urodzi się z problemem nefrologicznym i że opieka nefrologiczna i specjalna uwaga pod tym kątem będzie potrzebna. teraz mały ma 3 lata i już daaaawno jest po operacji, a gdyby tej diagnozy wewnątrzmacicznej nie było, to nie wiadomo kiedy by wyszedł na jaw ten problem i w jakim stanie ta nerka by wtedy była. to taki przykład, kiedy to usg okazało się faktycznie ważne. Cytat:
![]() Ferritin, to po polsku zapewne ferrytyna, czyli - w uproszczeniu - żelazo zmagazynowane. napisz jeszcze jakie masz wyniki czerwonych krwinek (RBC / erytroczyty) i hemoglobiny (HGB) - nie mam pojęcia jak to będzie po norwesku? ![]() z ferrytyną to jest tak - żelazo u człowieka występuje w dwóch "postaciach", żelaza bieżącego i zmagazynowanego. to bieżące jest w parametrach mniej istotne, bo jest bardzo zmienne - czyli np. świeżo po zażyciu żelaza poziom żelaza bieżącego będzie wysoki, a kilka godzin później, jak się wchłonie / wydali, to już niski. natomiast ferrytyna, czyli to co jest zmagazynowane, świadczy o tym jakie są faktyczne zasoby żelaza w naszym organizmie. w Twoim przypadku one są żadne :/ i teraz na dwoje babka wróżyła - albo masz anemię, bo brak Ci żelaza i nie ma z czego produkować krwi; albo nie masz anemii, bo krew jest produkowana "na bieząco" z tego co dostarczasz ascoferem, ale magazyny są puste. te pustki to nie jest dobra sprawa, bo w razie kryzysu (a poród i związana z nim "fizjologiczna" utrata krwi zawsze są pewnego rodzaju kryzysem; nie wspominając już o możliwej patologicznej utracie krwi, która też się zdarza) ficzycznie NIE MA Z CZEGO produkować krwi. dlatego pytam o wyniki erytrocytów i HGB, bo wtedy będzie to jakiś obraz tego, jak to u Ciebie wygląda. (ja na przykład mam ferrytyny sporo, ale mój organizm nie korzysta z tych zasobów ani trochę - dlatego anemię mam dość głęboko - mój organizm być może "pamięta" cieżki poród i teraz pilnie strzeże tych zasobów "na później" - ot głupotka ![]() skłądniki odżywcze idą w pierwszej kolejności do łożyska i dziecka, i Twoje żelazo też, więc lekarz ma poniekąd rację, że dziecku to nie szkodzi, ale Ciebie to osłabia. a niestety osłabiony organizm słabiej sobie może poradzić z porodem. jeśli masz ferrytynę poniżej dolnych widełek to ja bym pakowała żelazo w hiper dawkach, żeby do porodu chociaż trochę tych zapasów zbudować. zupełnie nie rozumiem więc sugestii lekarza o zmniejszeniu dawek, zwłaszcza, że ascofer sam w sobie ma malutko jonów, coś koło 30mg w tabletce. a przy takich niedoborach to powinno się brac ze 300mg dziennie minimum, jak nie więcej - tak twierdzi mój hematolog... przetaczanie krwi - jeśli nei masz głębokiej anemii (tu znów pytanie o poziom RBC i HGB - tylko koniecznie podaj normy jakie u Was są) to transfuzja nie jest potrzebna, bo krew się toczy raczej wtedy, kiedy sytuacja morfologii jest b. zła, a nie wtedy kiedy są niedobory zelaza. na takie niedobory bardziej zaleca się serię zastrzyków z żelaza - bo one dość szybko pozwalają uzupełnić niedobory i zrobić zapasy. mam nadzieję, że pomogłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
hmm, z tym ZZO może być różnie. ja pod znieczuleniem nie do końca czułam nogi. tzn jakby mnie ktoś uszczypnął to bym czuła, ale o chodzeniu za bardzo nie było mowy. były tak cholernie cieżkie i jak z waty, jak po dłuuuuuuugim biegu, kiedy nie jesteś w stanie się na nogach utrzymać. i jak ZZO działało to nie wstawałam. w trakcie znieczulenia położna do mnie przyszła, badała rozwarcie i mówi mi, że mam pełny pęcherz (ja nic nie czułam) więc mnie teraz "odsika" - i zainstalowała mi cewnik, opróżniła pęcherz i usunęła cewnik - i też przy tym nie czułam NIC. jakby mi nic nie robiła. także to chyba zależy jak kto na to znieczulenie zareaguje... co do lusterka - mnei uderzyło to, że ma być WŁASNE ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Zbiory po warsztatach
![]()
![]() |
#734 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jeszze nie wiem jak będę szczepić. tzn na pewno w szpitalu chcę zaszczepić na gruźlicę, bo teściowa miała podejrzenie i niby jej wykliczyli, ale do końca jej nie zdiagnozowali tego co ma w płuchach, więc w sumie to nie wiadomo, więc wolę dmuchać na zimne. a poza szputalem dość ciężko o tę szczepionkę. z wzw jeszcze nie wiem. niby moja mama jest nosicielem, ale nigdy nikogo nie zaraziła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
o tkaninie się nie wypiwem bo NIE WIEM, ale on jest tak maleńki, że się wkopiesz ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#735 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Kurde nie zwrocilam uwagi na rozmiar kocyka ![]() ![]() Dzieki! I Tobie sillesianna tez ![]() Apropo uwielbiam czytac Twoje medyczne posty, umiesz to tak obrazowo przedstawić ![]() Johny juz u mnie w łóżku ![]() Ja po smsowej wymianie pogladow na pewne sprawy z tzem....... Eh czas spac Fajnie ze Johny przyszedl, mam sie do kogo przytulic.... ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ---------- A Zuzka już bite 2h harcuje non stop. .. tak to jeszcze nie byli
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
ja tez już padnieta. wiec klade się spac. ostatnio jakos wcześniej ide do lozka, ale jakos mi to nie przeszkadza! wole to niż siedzenie po nocach i nic nierobienie
![]() dobranoc! ![]()
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
Dobranoc
![]() ![]()
#738 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale mam tez kolezanke ktora miala dwa cc i od poczatku nie wyobrazala sobie urodzic sn...i o ile przy pierwszym dziecku miala wskazania to przy drugim powiedziala lekarzowi, ze jak nie zrobi jej cc to poszuka i tak lekarza gdzie bedzie mogla zrobic cc i zaplacic...i wspomina bardzo dobrze.. Co czlek to opinia ![]() Cytat:
Ale moze na tle innych szpitali i tak jest tu swietnie...tego nie wiem A co do zzo to slyszalam, ze trzeba trafic w taki moment, ze anestezjologow jest wiecej i to znieczulenie zrobi a takiego od znieczulenia nie ma wiec to loteria czy sie dostanie czy nie (poza loteria kiedy sie trafi do szpitala) no i sama nie wiem dlatego, moze tam jeszcze zadzwonie i zapytam jak jest z tym zzo... Kurcze nie spie od 5.30.. ![]() ![]() A wogole to mam nadzieje na zbior rydzow ![]() Edytowane przez Kostka09 Czas edycji: 2014-09-19 o 05:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Kostka, u mnie podobnie. O 3:40 się obudziłam i już nie zasnęłam. Gdzieś za dużo zmartwień mam, przed każdą wizytą u teściów tak koszmarnie się czuję
![]()
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zadomowienie
|
dzień dobry ze szpitala... teraz moja kolej. tak się zatrulam że wyladowalam na ip. ciezka noc za nami. później was nadrobie gaduly
![]()
#742 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() O rety, trzymaj się tam! Mam nadzieję, że to nic poważnego.
#743 |
Raczkowanie
|
Kostka, Futbolowa lacze sie w bolu, tez spac nie mogę
![]() ![]() mam nadzieje, ze ta bezsenność mi zaraz przejdzie i jeszcze żadne na chwile. Kostka udanego grzybobrania zycze. Futbolowa powodzenia na wizycie u tesciow ![]() a reszcie dziewczyn milego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Szybkawolna bardzo zgrabny wozeczek
![]() ![]() Martha no to chyba u nas na tych warsztatach bylo ciut ciekawiej ![]() My sweet trzymaj sie ![]() ![]()
#746 | |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj coś nie moge sie zwlec z łóżka
![]() Cytat:
Futbolowa za wizyte u teściów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 | |
Zadomowienie
|
początek 33 tyg - ale nie martwie się że za mały bo i ja i mąż nie zaduzi jesteśmy więc w sumie logicznie
![]() aa i jest już od dawna główką w dół ![]() ![]() Cytat:
![]() Dzisiaj jade na mozliwe że ostatnie samotne zakupy do galerii ![]() ![]() ![]()
![]() |
#748 |
Raczkowanie
|
Little zdrowka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kilka zaobserwowałam takze u siebie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.