|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Przyczajenie
|
Dot.: Po jakim czasie zrobić test ciążowy??
No własnie miałam wtedy dni płodne, ale 2 dni po stosunku bardzo dolał mnie jajnik i nie wiem co to moze znaczyc. Objawów zadnych nie mam poza brakiem miesiaczki, piersi mnie nie bola, jeszcze kilka dni temu mialam bardzo zageszczony sluz, i bolał mnie brzch przy wzgórku łonowym ale teraz jyuz nic kompletnie a test wyszedł negatywny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Przyczajenie
|
Powiedzcie mi prosze czy ktoras z was maiała taka sytuacje lub słyszala o przypadku ze test wyszedł negatywny mimo tego ze kobieta była w ciazy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
BAN stały
|
jeżeli był za wcześnie zrobiony tak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kiedy zrobić test ciążowy? - wątek zbiorczy
DZIEWCZYNY DZIS ZNALAZŁAM TAKĄ WŁASNIE WYPOWIEDZ LEKARZA SPECJALISTY
Jak szybko można wykryć ciążę i czy można ją wykryć przed dostaniem spodziewanego okresu. Jak szybko wykryć ją może test paskowy, a jak szybko ginekolog? Najszybciej diagnozuje istnienie ciąży - test paskowy, czyli - test ciążowy, który można kupic w każdej aptece. Jeżeli pacjentka jest całkowicie zdrowa i wykona badanie testowe zgodnie z załączonym przepisem, może być pewna jego wyników 90%. Test można wykonać już kilka dni po stosunku. Proponuję wykonać go po około 7 dniach. Ginekolog może rozpoznać powiększenie macicy sugerujące ciążę po 14 dniach od terminu w którym miała wystąpić miesiączka. Jednak całkowita pewność rozpoznania uzyskuje po badaniu po upływie następnych 14 dni, stwierdzając, proporcjonalne do tego czasu powiekszenie macicy. Tak naprawdę 100 % niepodważalną pewność pacjentka otrzymuje, wykonując badanie usg w terminie 14 dni po terminie miesiączki, która nie wystąpiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
Hm... no nie wiem. Wiem natomiast ze da sie wykryc 6 tygodniową ciążę dopochwym USG z pewnością 80%.
O wiele większą pewnośc daje nam badanie krwi na betaHCG. Wykonane 2 tyg po stosunku daje 100% pewności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kurde to juz nie wiem jak to jest to co napisałam to jest wypowiedz lekarza a co myslisz o usg wykonamym 45 dni po wpadce ale zwykłym nie dopochwowym |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
co do tej wypowiedzi o testach ciążowych to jest tak, że jeżeli po 7 dniach test wyjdzie pozytywny to jest wiarygodny i to ciąża i to jest raczej opcja dla osób które się o dziecko starają
![]() a opcja dla tych którzy panikują, że może być ciążą a jej nie chcą jest zawarta właśnie w zdaniu: "Tak naprawdę 100 % niepodważalną pewność pacjentka otrzymuje, wykonując badanie usg w terminie 14 dni po terminie miesiączki, która nie wystąpiła." Ale negatywny test wykonany po 14 dniach od stosunku też już można uznać za wiarygodny.
![]() |
#728 |
Przyczajenie
|
Okres spóźnia mi się ponad 2 tyg.
W niedzielę zrobiłam test płytkowy - wynik negatywny. Dzisiaj test powtórzyłam - wynik negatywny. Czy te wyniki na wiarygodne? jeśli pójdę do ginekologa i opiszę sytuację to bedę musiała zrobić test krwi lub usg aby wykluczyć ciążę czy lekarz od razu przepisuje odpowiedni lek na wywołanie miesiączki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
BAN stały
|
Ja mam dzisiaj(i nie tylko) dziwne objawy,w sumie jak na @,aleee zemdliło mnie raz gdy robiłam obiad,a dwa czasami mam uczucie jakbym miała zgage.A do co innych objawów to,mam hustawki nastrojów,czyli raz się smieje raz płacze,pobolewa mnie brzuch i tż nawet powiedział że moje piersi się zmieniły,mam białe krostki na piersiach a na prawym widoczną żyłke.Fakt niektóre objawy to jak na okres,a mam dostać ją za 10 dni i mam nadzieje że wytrzymam aby zrobić test.No chyba,że dostane okres.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
Uff no tak, to nie ja jedna jestem taka nie pewna. Od wczoraj sie zastanawiam kiedy zrobić test i chyba poczekam jeszcze kilka dni. tak dla większej pewnosci...
no właśnie najbardziej to niepokoją mnie te objawy ciążowe, ale moze powinnam zrzucic winę na upał? Może przez to jest mi nie dobrze? Ale dlaczego boli mnie podbrzusze? Tak jakbym miała spuchnięte gdzieś w środku...ojojojoj dziewczyny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Mam zapytanie spoznia mi sie juz 7 dni @.dzisisiaj rano robilam test i wyszet negatywnie.Czy test mugl sie pomylic??Bede wdzieczna za odpowiedz pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Mogl sie pomylic, jeżeli wykonałaś go mniej niz 14 dni po stosunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
BAN stały
|
Nie wytrzymałam zrobiłam test dzisiaj rano,choć wiem że za wcześnie.Wyszła 1 gruba krecha,odłożyłam na półke i tak sobie ten test wziełam do ręki i co widze bardzo leciutką drugą kreske.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
Witajcie!Dziś rano zrobiłam test ciążowy, 14 dni po stosunku,jedna kreska wyszła mocna a druga słabsza trochę.Czy wierzyć testowi że jestem w ciąży?Oczywiscie od razu poleciałam zrobic beta HCG, wyniki będę miec po południu,tylko jak je interpretować.Jaka ilość świadczy o ciąży?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do beta HCG: tydzień ciąży 3 – 4 mlU/ml 9 - 130 tydzień ciąży 4 – 5 mlU/ml 75 – 2600 tydzień ciąży 5 – 6 mlU/ml 850 - 20,800 tydzień ciąży 6 – 7 mlU/ml 4,000 - 100,200 tydzień ciąży 7 – 12 mlU/ml 11,500 - 289,000 tydzień ciąży 12 – 16 mlU/ml 18,300 - 137,000 tydzień ciąży 16 – 29 mlU/ml 1,400 - 53,000 tydzień ciąży 29 – 41 mlU/ml 940 - 60,000
![]() |
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
Już 3 miesiące staramy się o dzidziusia więc jestem strasznie szczęśliwa,ale jakoś nie mogę w to uwierzyć.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Raczkowanie
|
No kochane,odebrałam wczoraj wyniki beta hcg, 144
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Ja poczekam sobie na date @ i wtedy zrobie jeszcze raz,ale mam przeczucie że to chyba nie ciąża.A szkoda by było,gdyby moje przeczucia się sprawdziły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
Ja mam <0,100 taki wynik w badaniu beta HCG co to oznacza????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
ja obstawiam brak ciąży
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
Hej
Jestem nową wizażanką. trafiłam na to forum przeglądając różne inforamacje dotyczące odpowiedniego terminu zrobienia testu. Ja robię jutro rano test. @ spóżnia mi się już 4 dni, mam podwyższoną temperaturę, bolą mnie piersi i mam bardzo dużo wyrażnych żyłek. Ciekawe co wyjdzie bo jak robiłam na tydzień przed spodziewanym nadejściem @ to wyszedł negatywny. Być może było za wcześnie ale nie chcę się zawczasu cieszyć bo potem będzie wielkie rozczarowanie. Odezwę się rano i dam znać co mi wyszło. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Emerald jak teścik??Ja mogłabym ciągle spać,taka jestem zmęczona, poza bólem piersi i dziwnymi odczuciami z brzucha ,narazie nie mam żadnych dolegliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Przyczajenie
|
Hej
Teścik zrobiłam wysły dwie kreseczki choć jedna jest troszkę jaśniejsza. Ale ja czuję że to chyba jednak ciąża. W poniedziałek zrobię badania krwi żeby potwierdzić bo raczej ginekolog to jeszcze nic nie wykryje bo za wcześnie chyba że sie mylę ![]() ![]() A tak przy okazji może orientujecie się czy jest taki temacik na forum na kórym mogą porozmawiać przyszłe mamusie chętnie nawiązałabym kontakty z przyszłymi szczęsliwymi i powymieniała doświadczenia i odczucia z przebiedu ciązy ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
Ja też miałam jedną kreseczke jasniejszą,robiłam hcg wtedy.Ale raczej napewno jesteś w ciąży,nawet taka słaba kreseczka o tym świadczy,więc gratuluje,witaj w gronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Przyczajenie
|
Dzięki ja tobie też gratuluję. Ja w sumie to też jeszcze za bardzo nie mam objawów. Piersi mnie bolą, są nabrzmiałe, i senna to też jestem strasznie. Mogę codziennie spać po południu nawet po kilka razy no i wstaję wcześnie bo już o 6 nie moge spać. No i powoli odczuwam czasami jakąs zgagę czy niestrawność.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.