Mamusie styczniowe 2016, cz. IV - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-23, 09:25   #721
czarnulax
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. IV

magda ja mam wizytę tego samego dnia co Ty, ale już zaokrągliłam
Stary 2015-09-23, 09:26   #722
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Mi nikt nie mówił o wadzie a mam -4..
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:31   #723
small_
Raczkowanie

Dzien dobry, u Nas dzis zimno brr...
Dziewczyny gratki udanych wizyt i nowych tygodni i powodzenia na glukozie
Czarnula jaka masz wade?
Ja mam w okolicach -8, bylam u okulisty znalazla zwyrodnienia na siatkowce ale male. Powiedziala ze jak sie upre to moglo by byc SN ale wskazania do cesarkk wypisala. Tylko co z tego jak z tego co mi gin powiedziala to tylko sugestia a ostateczna decyzje i tak podejmuje lekarz przyjmujacy porod. Ja wolalabym CC, bo moze i siatkowka w tragicznym stanie nie jest ale zakaz dzwigania czy biegania mam od dawna. Wada mi leci caly czas do przodu. Zaden lekarz nie da gwarancji ze przy parciu nic sie nie stanie a wzroku nikt mi nie zwroci. :/ ehh dla mnie to temat ktory caly czas mnie meczy. :/

Czekamy Na Naszą Małą Księżniczkę
small_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:33   #724
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
magda ja mam wizytę tego samego dnia co Ty, ale już zaokrągliłam
Nie ma co zaokrąglać Czekam na tą wizytę 2 msc i siedzę jak na szpilkach ty to chociaż płeć znasz a ja nico

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Ja mam to szczęście, że po okresie dojrzewania wada mi się zatrzymała. Wiem, ze to trochę nierealne przy krótkowzroczności, ale jak w wieku 18 lat miałam -4, tak nadal mam -4
Stary 2015-09-23, 09:40   #725
czarnulax
Zakorzenienie

Mi lekarka powiedziała, że według niej bezpieczniejsza byłaby dla mnie cesarka, ale tak jak Tobie small, że to i tak decydują w szpitalu i mogą mi jej odmówić. Czytałam w necie i dziewczynom w moim przypadku podobno zdarzało się, że odmawiali, bo nie jest to ujęte jako bezwzględne wskazanie...
magda mi wiele okulistów mówiło, że wada przestaje się powiększać po 22 r.ż. u krótkowidzów (jeśli nie ma innych problemów, tak przypuszczam). Ma to związek z czymś tam.
Stary 2015-09-23, 09:44   #726
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Mi lekarka powiedziała, że według niej bezpieczniejsza byłaby dla mnie cesarka, ale tak jak Tobie small, że to i tak decydują w szpitalu i mogą mi jej odmówić. Czytałam w necie i dziewczynom w moim przypadku podobno zdarzało się, że odmawiali, bo nie jest to ujęte jako bezwzględne wskazanie...
magda mi wiele okulistów mówiło, że wada przestaje się powiększać po 22 r.ż. u krótkowidzów (jeśli nie ma innych problemów, tak przypuszczam). Ma to związek z czymś tam.
Taaa, ze podobno oko juz nie rosnie, tylko ja sama po sobie widze, ze gorzej widze w ciazy. Chociaz podobno tak sie moze zdarzyc.
Tez juz rozmawialam z mama na ten temat i to lekarz decyduje o tym czy bedzie cc z powodu wady wzroku. Jak to mi mama powiedziala musi byc duza wada i jasne wskazanie do cc.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 09:51   #727
czarnulax
Zakorzenienie

W ciąży może się wzrok pogorszyć, z reguły wszystko wraca do normy po. Mnie kilku lekarzy powiedziało, bo jeszcze przed ciążą się tym interesowałam, że sama wada nie jest wskazaniem, stan siatkówki odpowiada za to, czy jest wskazanie. Przy dużej wadzie minusowej, często siatkówka jest cieniutka, stąd to się łączy. Podobno można mieć i wadę -10 i siatkówkę ok i wtedy SN jest jak najbardziej ok.
Stary 2015-09-23, 09:53   #728
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekaw,bo do 23rz widziałam dobrze a pozniej musiałam zaczac nosic okulary :-D ale mam też astygmatyzm-czy ktoras z was wie czy moze mi sie poglebiac sam astygmatyzm a wada nie? Bo oczywiście okulisci tutaj tacy niezbyt sa...

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:00   #729
niepozorna
Zakorzenienie

Dzień dobry!
Gratki za wszystkie udane wizyty i nowe tygodnie

Mojakaren, Kasiulenkowo, Baby gratki super zakupów!

Kinga powodzenia na glukozie. Mnie też czeka, a odkładam w nieskończoność, a wizyta u gin już za tydzień...

Co do terminu to u mnie dopiero to jest pokręcone. Wg ostatniej miesiączki wychodzi 30.12., a z USG 12.01. Na ostatnim genetycznym lekarzowi wyszedł termin 07.01. I bądź tu mądry
Kopniaki czuję tak pod pępkiem z reguły, no chyba że siedzę to niżej i to raz z jednej raz z drugiej strony. Także mam małego wierciuszka w brzuchu

I witamy się w 25 tygodniu

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:00   #730
niunia_leyla
Rozeznanie

Kciuki za wizyty
Dotka, ja też w większości ruchy czuję poniżej pępka.
Baby super zakupy.
Czarnulax nie wiem jak to jest z tymi wadami bo ja jako dziecko miałam korekcyjne plusy potem było ok, ok 18 okazało się że -0,25 mam, a okulary zaczęłam nosić w wieku 24 lat -1, teraz mam 29 i nosze -1,5 chociaż wydaję mi się że słabiej widzę i muszę do okulisty się wybrać. Ale to po ciąży bo też słyszałam że jeśli pogłębienie nastąpiło w trakcie to może się później unormować.
Chociaż moja wada przy waszych jest nieznaczna dziewczyny.
Stary 2015-09-23, 10:05   #731
czarnulax
Zakorzenienie

Ja mówię co mi lekarze mówili Organizm jak wszyscy wiemy to NIE JEST matematyka, wpływa na to wiele czynników. To są pewnie takie statystyczne dane, a każdy organizm jest inny.
niepozorna gratki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-23, 10:08   #732
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Ja w koncu dzisiaj sie chyba zabiore za zakupy butelkowo pieluchowe. Jakos sie zebrac do tego nie moge

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:09   #733
kamilka
Zadomowienie

Czarnula u mnie gin czekał co powie okulista. Potem juz tematu nie było. Magda super ze taka reakcja na tatę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:10   #734
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Ja w koncu dzisiaj sie chyba zabiore za zakupy butelkowo pieluchowe. Jakos sie zebrac do tego nie moge
Też od takich zaczęłam (jeśli chodzi o akcesoria)
Wczoraj poszło kolejne m.in. z przewijakiem. Ciekawe gdzie my to będziemy składować
Stary 2015-09-23, 10:12   #735
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Wczoraj poszło kolejne m.in. z przewijakiem. Ciekawe gdzie my to będziemy składować
Od czegos trzeba a jakiej firmy butelki wybralyscie? I jakie pojemnosci?

Przewijak od kolezanki dostane takze kupie tylko przescieradelka z tym trzymaniem to najbardziej sie zastanawiam gdzie upchniemy wozek i lozeczko poki

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-09-23 o 10:15

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-23, 10:25   #736
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Ja się zastanawiam czy zamawiać pieluchy i przewijak czy moją wyprawkę do szpitala

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Przewijak od kolezanki dostane takze kupie tylko przescieradelka z tym trzymaniem to najbardziej sie zastanawiam gdzie upchniemy wozek i lozeczko poki
Łóżeczko u nas stoi już na swoim miejscu (jednak zostaniemy chyba przy starym układzie ), a wózek wcisnęłam w kąt między łóżeczkiem a ścianą Przewijak mam zamiar położyć pod łóżeczko albo na szafę

Idź ktoś za mnie do tej szkoły ale jeszcze dziś 2,5 h, jutro z pedagogiem mam nadzieję maks. 1h i w piątek mam nadzieję że tylko 1h i że jednak będzie sprzątanie świata
Stary 2015-09-23, 10:28   #737
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

https://www.google.pl/search?q=łożec...-71WnjB7gIM%3A

dostaliśmy od moich rodziców takie łóżeczko myślicie że mozna zrobić przewijak na tej komodzie? tylko co dać na to?
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:46   #738
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość

dostaliśmy od moich rodziców takie łóżeczko myślicie że mozna zrobić przewijak na tej komodzie? tylko co dać na to?
Ale piekne ja mysle ze moze wystarczy dokupic tylko miekki przewijak na ta komode

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-23, 10:50   #739
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość

11:15 mamy wizytę u gina... zobaczymy co powie... mam nadzieję że guz nie urósł zbytnio od ubiegłego tyg
Powodzenia

Cytat:

Fajne łóżeczko, na komodę bym dała taki miękki przewijak i już.

Ja już po wizycie i po glukozie.
Glukoza sama w sobie smaczna, taka mało słodka i smakowała mi jak winogron (nie wiem czy to możliwe) czułam się bardzo dobrze nic nie wskazywało, że będzie źle. Aż minęło godzina i 5 min i jak w momencie mi się słabo, to aż czarno mi się przed oczami zrobiło, mąż zawołał pielęgniarkę, zaprowadziły mnie na łóżko położyłam się przy otwartym oknie z nogami do góry i po chwili zaczęłam widzieć świat. Ale już niewiele brakowało, aż tak dziwnie to mi w życiu nie było. No, ale przeszło i miałam dalej badania. Skurczy w macicy brak, serduszka posłuchałam z 20 min bije mocno i prawidłowo, szyjka długa zamknięta, wszystkie organy w porządku waga ok 930 gram, ale mówi że 100 gram to trzeba brać błędu. I uwaga ... potwierdza się ostatnie USG mamy chłopaka
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:57   #740
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

KASIULENKOWO, na pewno można zamontować przewijak

BABY, mam astygmatyzm, wg lekarza wada zawsze może się pogorszyć. U mnie zwłaszcza przez wzgląd na pracę, niestety miał rację, ale wada jest jeszcze za mała by nosić okulary wg mnie (+0.5 i +0.25 miałam rok temu, teraz nie sprawdzałam ). Co do wyprawki to WOW

KINGA, dobrze, że mimo przebojów dotrwałaś do końca

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 10:58   #741
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Glukoza sama w sobie smaczna, taka mało słodka i smakowała mi jak winogron (nie wiem czy to możliwe) czułam się bardzo dobrze nic nie wskazywało, że będzie źle. Aż minęło godzina i 5 min i jak w momencie mi się słabo, to aż czarno mi się przed oczami zrobiło, mąż zawołał pielęgniarkę, zaprowadziły mnie na łóżko położyłam się przy otwartym oknie z nogami do góry i po chwili zaczęłam widzieć świat. Ale już niewiele brakowało, aż tak dziwnie to mi w życiu nie było. No, ale przeszło i miałam dalej badania. Skurczy w macicy brak, serduszka posłuchałam z 20 min bije mocno i prawidłowo, szyjka długa zamknięta, wszystkie organy w porządku waga ok 930 gram, ale mówi że 100 gram to trzeba brać błędu. I uwaga ... potwierdza się ostatnie USG mamy chłopaka
W takim razie gratuluje synusia

Super ze wszystko z maluchem i z Toba w porzadku. No i ze przetrwalas jakos ta glukoze choc latwo nie bylo. Dobrze ze z mezem bylas. Moze u Was maja rozne smaki
Duzy juz ten Maluch. Zaraz bedzie 1kg to juz kawal klocka

Serduszko malutkie

Stary 2015-09-23, 11:01   #742
mojakaren
Zakorzenienie

lune1992 fajnie, że wizyta udana

malwi89
moim zdaniem wielkość brzucha nie jest wyznacznikiem czy dzieć dobrze rośnie. wbrew pozorom tam w środku mamy duuuzo miejsca i nawet na wątku widać, że są dziewczyny, które już od dawna mają ciażowe brzuszki, a są też takie, które wygladają jakby zjadły porządny obiad

pietrusiowata ja nawet nie wiem jaki miałabym tp wg OM bo miałam dlugie i nieregularne cykle wiec bazuję tylko na USG. Cały czas pokazuje mi zbliżone daty - do tej pory był to 31.01. a ostatnio 29.01.

kinga1701 powodzenia na wizycie!

baby montana super te rzeczy dla malucha! i świetnie, że masz zaakceptowany ten wniosek urlopowy

Ja na początku czułam ruchy bardzo nisko - pod linią majtek. Teraz już zdarzaja sie dużo wyżej, pod pepkiem i koło niego - ale mi gin mówił, że macica już wysoko, 2 palce nad pępkiem wiec młody może szaleć

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:03   #743
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry, czas wstawać. Wyszykowac się i jechała podejrzeć maluszka. i z mniej przyjemnych spróbować tej glukozy, ale jakoś czuje że dziś jest bardzo zły dzień na nią.

Cytat:
cześć

wizyta wczoraj ekspresowo

serce jak dzwon 156 uderzeń z wyników glukozy była niezmiernie zachwycona 3 usg prenatalnego nie trzeba ale można jak się chce
nadal chłopczyk i już tak zostanie
aha i muszę zażywać witaminki z żelazem

można wpisać mi wizytę 13.10

wczoraj kupiliśmy wózek Tako city move + fotelik/nosidełko maxi cosi
gratuluje udanej wizyty i zakupu wózka
Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Ewusia_marchew - ja też podkradnę listę
nie ma sprawy
Cytat:
ewusia graty za nowy tydzień!

i Tobie też

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość

11:15 mamy wizytę u gina... zobaczymy co powie... mam nadzieję że guz nie urósł zbytnio od ubiegłego tyg

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Gratki nowych tygodni i udanych wizyt

Czarnula, teraz nie ma się co USG trzymać, bo się to już zmienia, podobno najlepiej bazować na terminie USG wyznaczonym chyba do 12 czy 14 tygodnia, nie pamiętam.

Ja się trzymam terminu z OM póki co. W sumie nie ma się co sugerować konkretnym dniem, bo i tak można urodzić 4 tygodnie wcześniej, albo 2 tygodnie poźniej, nie przewidzimy jak zachowa się np. szyjka, czy nie zacznie się skracać miesiąc wcześniej.

A z kolei termin wg OM jest zawodny, bo ja miałam długie cykle (nawet do 46 dni czasem), a termin 18.01 mam wyliczony 'książkowo' czyli przy cyklach 28 dniowych
dokładnie, póki można zmierzyć CRL to wtedy koryguje się ewentualnie TP w stosunku do OM, bo termin z usg jest wtedy z miarę pewny bo definiuje go jeden pomiar. Jak już się szacuje wagę to "widełki" na każdy tydzień są tak duże że ciężko to określić.
Jak ktoś ma bardzo nieregularne cykle to TP się ustala w na podstawie usg, najlepiej tego z pierwszych badań prenatalnych

Aczkolwiek ja miałam cyk książkowy (bo stymulowany i monitorowany na usg co drugi dzień), dokładnie wiem kiedy miałam owulke (w 13 dniu cyklu) a mimo to Dzieć jest od samego początku większy w stosunku do OM o 5 dni i uparcie wychodzi mi termin na Sylwestra no i bądź człowieku mądry

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość

Paczka super :-P ale od przybytku glowa jednak boli. Mnostwo tego i nie wiem gdzie to wszystko bede skladowac. I zaluje ze Ochraniacz na lozeczko zamowilam 30cm wysokosci a nie 45:-( ale z drugiej strony moze lepiej bo przewiew bedzie
super rzeczy
Cytat:
u mnie się to nie sprawdziło bo okulary zaczęłam nosić jak szłam na studia i wzrok mi sie pogarsza cały czas, za każdym razem jak sprawdzam (czyli tak co 2 lata ) muszę zmieniać szkła i soczewki
Ja nie mam dużej wady ale chyba i tak na wszelki wypadek się do okulisty przed porodem skoczę, niech sprawdzi czy z siatkówką na pewno jest ok

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Edytowane przez Ewusia_marchew
Czas edycji: 2015-09-23 o 11:04
Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-23, 11:05   #744
czarnulax
Zakorzenienie

kinga no to gratulacje i jaki on już duży
magdusia ja zamówiłam 125ml, nie wiem czy potrzeba od razu tą większą? U nas łóżeczko nie rozłożone jeszcze, bo nie wiem gdzie by stało. A z wózkiem to też będzie problem gdzie go wstawić teraz jak kupimy.
Stary 2015-09-23, 11:08   #745
kogielmogiel
Rozeznanie

Dziewczyny gratulacje wizyt, no i Kinga gratuluję potwierdzonego synusia
Ja nie kupuje na razie nic większego gabarytowo bo mam wieczny remont w domu i wolę kupic jak juz sie skończy. Ostatnio mama powiedziała ze zbiera dla wnuczki na wózek wiec coś nas to podratuje.
Stary 2015-09-23, 11:09   #746
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
super że wszystko ok wpisać chłopczyka na pierwszą stronę?
dobrze ze jakoś przetrwałaś glukozę . Ja miałam kilka kryzysów że myślałam ze zemdleję, ale mam wprawę w ratowaniu się w takich sytuacjach bo często mi sie to zdarza więc jakoś i tym razem sie udało

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:13   #747
Dotka90
Zakorzenienie

Ewusia, czyżby na porodówce?
U mnie z kolei też to jest śmieszne, że niby długie cykle, a w sumie wg początkowych USG, to termin się pokrywa właśnie z OM. Raz tylko wyszedł termin na 21.01, czyli 3 dni później, ale tak to jak w mordę strzelił 18.01

Kinga, gratki syna! Jak z imieniem?

Baby, ładne zakupy
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:30   #748
kinga1701
Zakorzenienie

Ewusia no już chyba można dopisać

Dotka imienia brak
Stary 2015-09-23, 11:31   #749
niepozorna
Zakorzenienie

Kinga gratuluję przetrwanej glukozy i synka

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-23, 11:35   #750
kinga1701
Zakorzenienie

Gin powiedział, że pokój na niebiesko można malować to już chyba można mu wierzyć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości