|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Gruszki, sliwki do koszyka a wrzesniowkom czas umyka! Wrzesien 2016
Cytat:
![]() ![]() ja zawsze jak wrócę z pracy to zaglądam i przed snem też ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#722 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() Ale ważne ze będzie ona wasza ta jedyna ![]() Ja za tydzień jade znów oglądać suknie tym razem dwie te ci mi się podobają najbardziej obym juz podjęła decyzję |
|
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Piosenki jeszcze nie wybraliśmy ale jest już pare typów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może i da się pudełka dostać za grosze, ale nie w takim rozmiarze niestety ![]() ![]() Jak się nauczę wstawiać zdjęcia w klubie to wrzucę pierwsze próby ![]()
![]() |
#725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myśleliśmy też o Alison Moyet - Only you. Ale raczej będzie to polska piosenka. Obyś wybrała tą suknię ![]() Edytowane przez Lady Audrey Czas edycji: 2016-02-20 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na myśli póki co dwie piosenki:
1. Somwhere over the rainbow - Israel Kamakawiwoʻole https://www.youtube.com/watch?v=bjvnjjaL1FQ 2. Tell her you belong to me - Beath Hart https://www.youtube.com/watch?v=CYABiE1-FAQ |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
fajnie że macie już coś, jakies pomysły na piosneczki
![]()
![]() |
#728 |
Idealna Źona; )
|
dziewczyny czy jak zaczne rozdawac zaproszenia w Maju u TZ to bedzie za wczesnie bo cos Tesciowa przebakuje ze tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Zakorzenienie
|
u mnie są już gotowe listy gości, zaczynamy rozdawać pod koniec marca i obie rodziny uważają że to odpowiedni czas bo ludzie są na etapie planowania urlopów. Mój teść zaczął już dzwonić po rodzinie i informować że będzie ślub. Moi znajomi pytają już czy na pewno ta data bo muszą sobie zaklepać termin itp. Nie wiem czy istnieje coś takiego jak "za wcześnie"- jakie to ma znaczenie czy to będzie 3 miesiące przed czy 5? Byle nie za późno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w większości przyszli goście są poinformowani o terminie ślubu. Będziemy wysyłać i rozdawać hmm... za jakiś czas. Trochę nie mamy czasu jeździć, a część zaproszeń wypada wręczyć osobiście.
#732 |
Idealna Źona; )
|
Ja właśnie chcę osobiście u Tz rodziny rozdawać więc długi weekend byłby odpowiedni
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Lepiej dac i miec z glowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() większość już i tak poinformowana kiedy ślub i kiedy mają być dostępni jak chcą z nami uczestniczyć w tym dniu a zaproszenie to już po prosut dodatek taki oficjalny ![]()
![]() |
#735 |
Idealna Źona; )
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
U nas rodzina już wie kiedy będzie ślub także poinformowani są a rozdawać będziemy maj/początek czerwca, pewnie w jakąś niedzielę, bo tym, którym możemy to zawieziemy osobiście.
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
My tak samo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#738 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co mnie podkusiło żeby wysyłać całą listę gości teściowej do korekty. Zadzwoniła i poza paroma poprawkami zaczęła marudzić że coś dużo znajomych zapraszamy:/ TŻ mówi, żebym jej nie słuchała bo nie ma za dużo do powiedzenia w tej kwestii ale jednak to nasi rodzice płacą a my w miarę możliwości... Teściowie od początku chcieli przyjęcie skromne, ale ja i moja rodzina sobie tego nie wyobrażamy. Byliśmybumówieni, że to moi rodzice będą głównie finansować ale oczywiście teściowie się ogarnęli i powiedzieli że się dołożą.
A teraz będę wysłuchiwać że koleżanki z pracy to se mogę do domu zaprosić:/ a ja nie chcę do domu tylko na wesele. TŻ też zaprasza ze swojej pracy. Mam wrażenie że teściowe chce na siłę zmniejszać listę ale umowa jest na 100 osób. Mamy na liście około 115, a część jest tylko pro forma bo ciąże itp. Eh musiałam się wyżalić-.- |
![]() ![]() |
![]() |
#739 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() ja tez nie slucham Tesciowej o tym ze w Maju to za wczesniej prosic na slub ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 |
❤ bee happy ❤
|
My pokazaliśmy teściom listę gości, bo byli ciekawi.
Ale niczego ani nikogo nie narzucają, tak samo moi rodzice ![]() ![]()
![]() |
#741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli za wesele (już nie ważne czy w całości czy w części) płacą rodzice to mają jakieś tam prawo mieć wpływ na różne rzeczy bo w końcu idzie to z ich kieszeni. Niestety to wielki minus korzystania z pomocy rodziców bo nawet jak mówią, że nie będą się wtrącać to zawsze coś "wyjdzie w praniu". A narzeczeni nie chcąc ich urazić zgadzają się na różne rzeczy. Co nie zmienia faktu, że to nie fair wobec dzieci bo to ich ślub a nie powtórny ślub rodziców. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moim zdaniem to jest Wasz ślub i mimo że rodzice się dokładają, a robią to z serca, że jesteście ich dziećmi, nie powinni nalegać na takich a nie innych gości, ani wykreślać, ten ślub jest Wasz a nie ich, oni już swój mieli, przeżyli, powinni dać teraz wolną rękę dla Was bo to Wasz ślub, chcieli się dokładać super, ale po co mają się wtrącać aż tak to nie kumam tego, nigdy nie zrozumiem czemu wiele teściowych tak ma, aby jakąś szpilę włożyć, normanie jak z kawałów, zamiast sie cieszyć szczęściem dzieci to marudzić i wybrzydzać aj!
![]() |
#743 |
Zakorzenienie
|
U mnie z listą gości nie było problemu- założenie było ze max 100 osób, i podzieliliśmy to na 3 czesci- rodzina moja, rodzina tza i znajomi. Listy rodzin układali rodzice i dali nam do wglądu i ostatecznej decyzji a w listę znajomych się nie wtracaja. Wszyscy zadowoleni
![]() Co gorsza mój teść uparł się na tort z jednej cukierni- to jakiś dramat ale jesteśmy na etapie tłumaczenia mu ze falbany z bitej śmietany i wsiurskie kwiatki z wafli juz nie są stylowe :P |
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
świnia ze mnie
![]() ![]() A teściu też jest niezły bo jak wybieraliśmy salę to mówił "noo ale to nie można robić takiego małego wyboru, musicie mieć porównanie, pojeździć i pooglądać itp" a jak trzeba wybrać cukiernię to nagle bierzemy pierwszą lepszą z której kiedyś tam brał ciasta i już nie potrzeba porównywania :P A ja mówię tżowi że to że zgadzam się by ciasta były z tamtej cukierni w ogóle ich nie próbując to ukłon w stronę teścia żeby coś było takie "jego"- ciasta akurat nie są znaczącym elementem więc ok. Ale gdybym chciała postawić na swoim to kazałabym sobie przywieźć kilka rodzajów ciasta do spróbowania i szukałabym alternatyw. |
![]() ![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzadko sie zdarza zeby akurat tatusiowie sie upierali na swoim ![]() ![]() Co do tesciowych to moja jest na serio spoko, nie moge powiedziec zlego slowa, ale jednak jak czasem cos powie to mnie napada konsternacja. To moi rodzice raczej sa bardziej narzucajacy sie ze swoim zdaniem/ pomoca o czym przekonalam sie w trakcie remontu... Tylko na swoich to ja moge " wjechac" i wiem ze sie nie obraza. Czesto sie sprzeczamy o jakies ☠☠☠☠☠☠☠ety bo kazde ma swoje zdanie. A z tesciowa, coz, boje sie tak bezposrednio postawic ja w sytuacji " mamusia nie ma tu nic do powiedzenia" :p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Wtajemniczenie
|
Co do roznoszenia zaproszeń - nie byłoby problemu gdyby goście byli w obrębie jednego miasta lub okolic. Tymczasem rozwiezienie osobiście zaproszeń w naszym przypadku oznacza jechanie najpierw 180 km. w jedną stronę Polski, a potem ponad 300 km w całkiem innym kierunku. Oznacza to konieczność zarezerwowania minimum dwóch weekendów na samo jeżdżenie + goście w miejscowości rodziców (kolejny weekend) + goście od strony drugich rodziców (kolejny weekend). Sobota i niedziela to tak cenne i ekskluzywne dobra, że gdy tylko nie pracuję chętnie czas spędzam inaczej niż jeżdżąc âpo ludziachâ. Wiem, że osobiste dostarczenie jest bardziej wyróżniające i miłe, ale podobnie jak ciężko zaplanować nam choćby weekendowe nauki przedmałżeńskie, tak zaplanowanie podróży z zaproszeniami (minimum 4 weekendów!) graniczy z cudem. Chciałabym powiedzieć "chcę dać i mieć z głowy", ale generalnie to nie takie proste.
Co do decyzyjnych rodziców â rodzice są głównymi âpłatnikamiâ, ale nie ingerują jakoś strasznie w kształt wesela. To, na co się nie zgodzili do tej pory, to na muffinki zamiast tortu (Kto je tort na weselu? Generalnie tort jest na końcu listy rzeczy, które mnie interesują, bo nie jestem słodyczowa i - co więcej - wódka + ciastka = możliwość skończenia z boleściami żołądkowymi) i na kalie w ślubnym bukiecie (bo się kojarzą z pogrzebem). Jakby rodzice chcieli ukrócić listę naszych przyjaciół i znajomych, byłabym naprawdę zła.
#748 |
Zakorzenienie
|
Offtop: Stokrotek zawsze Twoje posty widze jako jakies krzaki:/ zamiast polskich znakow:/ i to tylko w Twoich postach:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U nas w sumie rodzice nie wtrącają się do niczego. Zapytali się kto będzie proszony, zaakceptowali. Teściowa tez się do niczego nie wtrąca. A tata mnie ostatnio zabił. Przyszedł do mnie i mówi "Córcia, kiedy wy macie dokładnie to wesele?" ![]() Za to wkurza mnie ciotka. Wczoraj przyszła i zaczęła na mnie najeżdżać czemu nie prosimy babci, ojca i rodziny od strony TŻ? Że jak to nie zaprosić babci i ojca, że nie wiadomo jacy by byli to trzeba szanować i zaprosić i MAMY ich zaprosić ![]() Nie prosimy też rodziny ze strony mojego ojca. A ona do mnie, że gdyby tylko miała do nich nr to zadzwoniłaby, że biorę ślub i ich nie proszę ![]() ![]() Tak w ogóle to wybraliśmy nowe zaproszenia (to chyb a już 10 raz), próbki w drodze ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
Tez mam krzaki ale pierwszy raz
![]() A na weselach zawsze jem tort ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.