![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
![]()
![]() |
#722 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Cytat:
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#723 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() I ja już niedługo stanę się "szczęśliwą" posiadaczką aparatu na zęby. Pierwszą wizytę u ortodonty mam w przyszły czwartek, bardzo jestem ciekawa, co mi powie. 7-8 lat temu nosiłam aparat ruchomy - na górę i dół. Męczyłam się chyba 2,5 roku. Ale efekt był, zęby proste, ładne. Niestety trafiłam chyba na kiepską ortodontkę, która pewnego dnia po prostu powiedziała: gratuluję, to koniec. Nie musi pani nosić aparatu już. No i po zakończeniu noszenia zęby znów się powolutku powolutku wykrzywiają :/ w sumie teraz to jest masakra (moim zdaniem). Inni tego nie widzą i bardzo mi się dziwią, że chcę nosić aparat na zęby, bo przecież mam "ładne zęby". A nie mam :P No ale wracając do sedna. Nie wiem, ile się czeka na aparat po pierwszej wizycie u ortodonty, ale mam nadzieję, że już niedługo będę się nim cieszyć, a przede wszystkim będę się cieszyć tym, że moje zęby będą coraz prostsze <3 plan na "po" aparacie - wybielanie. I będę już w pełni szczęśliwa ![]() ![]() Powodzenia dla Was wszystkich! ![]()
#724 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj wielkie dłutowanie. Trzymajcie za mnie kciuki bym tym razem się nie popłakała : D
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Przyczajenie
|
Cześć!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() Powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- A ja po wizycie i czyszczeniu zębów. Niestety moja dentystka odeszła z kliniki i na jej miejsce jest nowy dentysta. Trochę się rozczarowałam, no ale nowy dr też wydaje się kompetentny i sympatyczny. Najważniejsze, że nie mam żadnych ubytków, zostałam pochwalona za dobrą higienę uzębienia (zero kamienia, lekki osad) i do zobaczenia za 6 m-cy. No a orto zadowolony z postępów leczenia, zmiany są a przyspieszyć nic nie można - no chyba, że chcę pożegnać się z zębami ![]() Więc przestanę marudzić i uzbroję się w cierpliwość. Co do nadwrażliwości zębów to był zdziwiony, ale na razie nadal mam stosować pasty i płyny dla wrażliwych zębów skoro widzę poprawę i zgłosić się do niego jeśli się pogorszy. Druty mam tej samej grubości co ostatnio i na górze znów podwójne łańcuszki. I tu rozczarowanie - znów srebrne. Tym razem nie było z czego wybierać chociaż mnie namawiał. Ale jakoś takie blade niebieskie, różowe czy zielone mi nie odpowiadały. Powiedziałam, że może następnym razem jeśli będzie coś bardziej intensywnego w barwie to wezmę. Bałam się, że te jasne przebarwią mi się bardzo szybko a tu 2 m-ce trzeba wytrzymać. No cóż. A tak chciałam zmian. Zęby znów zaczynają pobolewać, trzeba przejść na dietę miękka. Nic nowego ![]()
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
Dziś moja orto założyła mi łuk Goshgariana. Jak w tym się je ? Masakra, najgorzej właśnie z jedzeniem jest, boję się jeść cokolwiek innego niż serki, jogurty i zupy, żeby mi się tam nic nie urwało i nie odczepiło. Nie wiem, może tylko moje takie wrażenie jest, że ten drucik jest strasznie delikatny. Myślałam, że będę seplenić, ale nie widzę różnicy w wymowie, tyle dobrego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie jest wcale delikatny, możesz jeść i steki, ale minie trochę czasu nim zaczniesz z nim normalnie funkcjonować, bez żadnych strachów ![]()
![]() |
#729 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Konto usunięte
|
Dziękuję! Niepotrzebnie panikowałam. Płakałam przed wyjściem z domu.
Zabieg okazał się zaskakująco bezbolesny. Im dalej tym większy luz odczuwałam. Nawet się uśmiechałam na widok wyciąganych kawałków. A na sam koniec tuż przed szyciem nuciłam coś z radości ![]() Ale 2 godziny później zaczął się dramat. Tzn. wszystko do przeżycia. Myślałam, że będzie znacznie gorzej ale jednak było nieprzyjemnie. Ból głowy z tych mocnych połączony z bólem dziąseł kojarzącym mi się z reakcją na słodkie tylko mocniejszą. Na samym początku ten ból nawet należał do przyjemnych a w połączeniu z mrowieniem opuchniętej twarzy i ust jeszcze fajniejszy. ![]() Dzisiaj już głowa nie boli więc nawet nie brałam nic przeciwbólowego. Jedynie sama opuchlizna boli, ale da się żyć. I przełykanie męczy bo czuję się jakbym miała anginę. Tak więc sam zabieg tak bezbolesny, że gdyby nie historie PO to od razu kazałabym rwać dwa ostatnie zęby ![]() Już niedługo zakładanie aparatu! Może da radę już w kwietniu! Oby, oby! Cieszę się, że zmieniłam stomatologa. Tamta wcześniejsza mi mówiła, że zabieg może potrać do 3 godzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#731 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A dlaczego źle się współpracowało? Zamykałaś usta? ![]() ![]()
![]() |
#732 |
Konto usunięte
|
Tak, "hakiem" mi rozciągali i to chyba jedyne co nieco bolało. Ale poza tym mam mały otwór gębowy, w dodatku słabo go czułam przez co nie otwierałam na maksa. I chyba miałam mieć niżej głowę a ciągle szła mi wysoko. Słyszałam stwierdzenie, że wszędzie mnie pełno. Nie wiem, ja tam starałam się siedzieć jak zaklęta ; ) Ale chyba nie było tak źle skoro w 20 min. się uwinął.
Jestem w szoku, że tak poważny zabieg zakończył się dla mnie bez traumy a zwykłe wyrwanie pierwszego zęba to tragedia. Co prawda na max jakieś 30 sek. ale jednak bolesne. Niby i tu i tu znieczulenie a jednak różnica kolosalna. Teraz jedynie ta opuchlizna strasznie mnie męczy. Mało jem, mało mówię. Wyglądam jak świnka. Gdybym mogła szerzej otworzyć buzię to może już po zdjęciu szwów prosiłabym o kolejne wyrywanie. Ale coś czuję, że szybko szczękościsk mi nie minie : < W każdym razie wciąż mam nadzieję, że jeszcze w kwietniu mnie zadrutują ^^ ps O, to mój post nr 4 444 : D Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-03-11 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#733 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dobrze, że dzielnie to przetrwalaś ![]() ![]()
aparatka! hass - 10.06.2015 r. - 11.12.2015 r. dół - 20.07.2015 r. góra - 11.12.2015 r. Edytowane przez truskavkowa Czas edycji: 2016-03-11 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny noszące aparat. Czy oprócz irygatora nitkujecie tez zęby. Bardzo się tego nitkowania z aparatem obawiam, czy irygator oczyści mi dokładnie przestrzenie miedzyzebowe i nitka już nie będzie potrzebna.
Byłam na kontroli u dentystki i mam jakąś plamke między 4 a 5 ale na razie nic z tym nie robimy bo nie wiadomo dokładnie który to ząb. Aparat będę miała do 5 bo 6 są po leczeniu kanalowym i nie chcemy ryzykować. |
![]() ![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() I tutaj pojawia się problem... mnie absolutnie NIC nie boli, nie ciągnie, kompletnie nic, także zero obtarć. Szczerze to czekam na ten ból i ... nic. Jem zgodnie z zaleceniem miękkie potrawy i może tutaj jak dotnę jedzeniem, językiem, dolnym zębem to może przy kilku zębach coś czuję, że są jakby minimalnie wrażliwsze i takie hmm napięte? Moje pytanie czy to normalne? Czy aparat działa? Czy może ten kosmetyczny faktycznie działa "delikatniej" a przez to wolniej? |
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Zakorzenienie
|
Dlaczego miałabym mieć?
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#739 |
Raczkowanie
|
10 miesięcy z aparatem na górze
12 miesięcy z aparatem na dole Efekty w załączeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#740 | |
Konto usunięte
|
Oj tak, ten szczękościsk mam taki, że tylko mogę się modlić, że kolejny zabieg nastąpi dość szybko.
Cytat:
![]() Ale tak się zastanawiam czy jest coś dobrego i tańszego niż Oral B? I zastanawiam się co sprawia, że ta popularna szczoteczka co tak wychwalacie (nie pamiętam nazwy) jest polecana? Wyjątkowa delikatność włosia czy co? Bo może zastąpić ją szczoteczką dla dziecka - tam też miękkie włosie a do tego jest bardzo mała co uwielbiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Konto usunięte
|
Hej
![]() Życia z aparatem jakoś leci, już do niego przywykłam, za tydzień pierwsza wizyta kontrolna. Moje bezbarwne ligatury nadal się nie przebarwiły a to już prawie 4 tygodnie, kawę i herbatę piję w takiej ilości jak zawsze więc jestem bardzo zadowolona bo obawiałam się tego żółknięcia a tu na razie niczego takiego nie widzę. Kicia131 termin oczekiwania na założenie aparatu od pierwszej wizyty może być bardzo różny. Zależy czy masz jakieś zęby do leczenia, jakie terminy ma ortodonta. U mnie gdy już zdecydowałam się na konkretnego lekarza to od pierwszej wizyty do załażonia aparatu minęły 2 tygodnie, ale zęby miałam już wyleczone. Malinowaslodycz ja używam tylko szczoteczki elektrycznej i irygatora. Nie nitkuję strzałka17 też mam aparat kosmetyczny (kryształowy). Nie wiem jakiego bólu się spodziewałaś, ale mnie też nic nie boli, nic nie obciera, nie kłuje. Czuję właśnie tylko takie rozpieranie i czasami niektóre zęby są bardziej wrażliwe. A widzę że aparat działa, bo dolna linia zębów już mi się ładnie wyrównała (były bardzo pościerane przez co różnej długości a aparat niektóre mi delikatnie wydłużył, wysunął z dziąsła i ładnie się wyrównały), a mój lewostronny zgryz krzyżowy przechodzi do historii, bo z lewej strony dolne i górne dwójki i trójki już się ze sobą stykają więc jeszcze chwila i górne zęby zostaną przepchnięte nad te dolne. A to dopiero niecałe 4 tygodnie. Poza tym ja jakoś nie wierzę w te teorie że kosmetyczne aparaty działają słabiej, są na to jakieś badania? dolceana piękne ząbki i to dopiero 10-12 m-cy leczenia? Na jak długo masz planowane leczenie? SweetHusky pytasz o irygator z Oral B? Ja polecam Panasonic EW 1211, mam, używam i jestem zadowolona. A szczoteczka to pewnie Curaprox. Ja osobiście wolę swoją elektryczną ze zwykłą końcówką (nie jakieś ortho czy sensitive) . Po zwykłej szczoteczce nigdy nie miałam uczucia tak dobrze wyczyszczonych zębów jak po elektrycznej, a zawsze używałam szczoteczek z twardym włosiem.Te z miękkim włosiem to już w ogóle dla mnie takie głaskanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() W planie leczenia mam wpisane 2,5 roku. Ale w tym okresie był wliczony aparat do rozszerzania szczęki przez 6mies. Wiec na aparat stały przeznaczone mam 2 lata ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#743 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Szczoteczka Curaprox ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 | |
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
![]() Ja również myję zęby Curaproxem rano i w pracy a wieczorem soniczną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale do sedna. Podobno mając aparat zęby bywają wrażliwe itp. i dlatego zastanawiałam się czy jakaś Curaprox to wtedy konieczność czy dziecięca od czasu do czasu załatwi za nią sprawę. No po prostu zastanawiałam się co jest w Curaprox czego inne nie mają ![]() Ten Panasonic to chyba nieco taniej niż Oral B. Ale szukam czegoś jednak do 100 zł. Może któraś z was ma jakiś tani zamiennik i się dobrze spisuje? ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
Jeżeli chodzi tylko o miękkie włosie to chyba sobie daruję. Choć kto wie, może z ciekawości wypróbuję gdy dziecięca się zepsuje a mnie zęby będą boleć od aparatu. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-03-12 o 19:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
Ja jak wcześniej tu pisałam również rozważałam irygator i wczoraj właśnie zamówiłam, ten który dziewczyny polecały, czyli Panasonic. Noszę aparat na górnej szczęce ponad dwa tygodnie i stwierdziłam, że ten wydatek jest jednak konieczny. Używam szczoteczki elektrycznej jednak mam wrażenie, że nie wszystkie resztki potrafi usunąć, a nitkowania nie znoszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Przyczajenie
|
Dawno do Was nie zaglądałam
![]() Jestem właśnie po zdjęciu aparatu, miałam podklejane retainery na górę i dół, stąd też moje nieco dziwne pytanie. Czy spotkałyście się kiedyś, żeby retainery nie były podklejone zwykłym klejem, a zalepione dodatkowo po całości masą do wypełnień? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam i to we własnej buzi, co przyprawia mnie o szewską pasję (dosłownie!). Zęby powinny być gładkie od środka, a mam tak nakładzione tej masy, że straciły swój odjęzykowy profil i są strasznie "grube". |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi,bo 23go ide na założenie gumek przed zalozeniem hyraxa.co to za gumki? I gdzie będę miała je zakładane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Mam od miesiąca na zębach aparat, wczoraj ortodontka założyła mi łuk na podniebienie. O ile zamki ani pierścienie nie ocierały mnie prawie wcale, tak ten łuk to jakiś koszmar. Mam cały język poraniony, nie mogę mówić, jeść, spać, czy to musi tak boleć czy coś jest nie tak? Nie da się tego łuku zakleić woskiem. Moja orto przyjmuje tylko w poniedziałki, nie wiem jak wytrzymam do tego czasu.
87marta78, nie mam hyraxa, ale pewnie chodzi o separatory, żeby zrobić miejsce między zębami na pierścienie. Ja nosiłam takie przez tydzień, przed założeniem aparatu. |
![]() ![]() |
![]() |
#750 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.