![]() |
#721 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony 2015 cz. 4
Kelpie, wracając jeszcze do dachu bo nie odpisałam Ci rano to ogólnie ładnie wygląda ale ja jako wielki skąpiec nie zdecydowałabym się na dach 4-spadowy. Koszt wykonania takiego dachu jest dwukrotnie większy niż dachu dwuspadowego a ja wolałabym te 25 tys. więcej przeznaczyć na np. super wypasioną kuchnię niż na dach
![]()
#722 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
lzy leca, ale nie wpadam w taki zapetlony placz ktorego nie mozna powstrzymac (a dodajmy ze plakalam nawet na pogrzebie obcej mi osoby) ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
poza tym jak widze opis lazienki: 21m ale uzytkowe 9, to az mi zal, podnosilabym na pewno zeby wlasnie ogarnac lazienke ps. w czterechkatach fajnie ktos zrobil lazienke na poddaszu ![]() ![]() oooo 25 wiecej na kuchnie niz normalnie to chyba kuchnia gra i zabawia dzieci ![]() ![]() ![]()
![]() |
#723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
a tak no to jak rodzice + ktos to 90 to idealny
![]() ![]() super ze macie taka opcje ![]()
#725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze raz spojrzałam na projekt i prawie 100m2 jednak o taki ![]() Nasze marzenie normalnie ![]() ![]()
![]() |
#727 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Najgorzej to irytują mnie moi rodzice ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajny
![]()
#729 |
Zakorzenienie
|
u nas tez się cos domowo rusza...
Teśc na dniach idzie składac papiery o plan zagospodarowania działki. potem podział i bedzie mozna ruszać z przyłączami itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. czytalam ze nie trzeba sie schylac do komody, ale no Ty chyba nizsza ode mnie jestes, wiec uznalam ze moze jak skos do podlogi i komoda na wysokosci 90 bo przeciez tez musi sie miescic to Ty moze nie musisz sie schylac ![]() ![]() 2. rodzice... a daj spokoj CALY czas tak bedzie. ja tez sie nasluchalam od mamy, dlaczego wanna, po co tyle swiatel, lampy takie drogie, a wlaczniki to w ogole majatek, po co 4 pokoje, dlaczego cos tam... i tak non stop. slucham, nie komentuje albo rzucam 'przemysle to' i robie po swojemu 3. jak dach dla Was taki wazny to tak robcie. inna kwestia ze wg mnie zazwyczaj warto z czegos takiego zrezygnowac (nie mowie ze u Was musi to byc dach, mi bylo wszystko jedno wiec bym zmieniala, ale np zawsze bym sie upierala przy lazienkach na tyle duzych zeby miec wanne prysznic i pralke w lazience... i wiem ze ylabym w stanie zrezygnowac z projektu gdyby nie dalo sie tego zrealizowac ![]() ![]() gratuluje decyzji, zycze powodzenia, braku problemow z ekipami, terminowych odbiorow, lekkiej papierologiiiiii ![]()
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A powiedz, rodzice Twoi Wam pomagają finansowo w budowie? Szczerze nie rozumiem takiego podejścia rodziców. Budujecie dom w którym będziecie mieszkać całe życie i Wy musicie się w nim dobrze czuć a jeżeli czujecie się na siłach żeby wybudować trochę droższy projekt to ja nie widzę żadnych przeciwskazań... Może powiedz rodzicom, że wolałabyś żeby Cię wspierali w Waszej decyzji bo ona i tak się nie zmieni a po prostu jest dla Ciebie to męczące, że zamiast dobre słowo powiedzieć to jeszcze Cię dołują. To jest taka sytuacja jak u nas tylko z rodzicami TŻ. W poniedziałek moi teściowie zaprosili nas i moich rodziców do siebie na obiad i rozmowa przy stole a moi teściowie do moich rodziców, że oni nie rozumieją jak moi rodzice mogli się zgodzić na przeprowadzkę na 4 piętro bez windy. Na co mój tata trochę się zdenerwował i powiedział im, że trzeba myśleć o dzieciach i ich marzeniach a nie być egoistami, bo skoro my marzyliśmy o większym mieszkaniu żeby nam było wygodniej to oni zrobili tak jak my chcieliśmy. Od razu teściom się buzie zamknęły. Gdyby oni byli na miejscu moich rodziców na pewno nie zgodzili by się na zamianę. Z resztą przecież z nimi chcieliśmy się zamienić, mają 4 pokoje, są tylko we 3 a od października siostra TŻ wyjeżdża na studia za granicę i też jest wielki znak zapytania czy w ogóle wróci a chcieliśmy wyremontować obydwa mieszkania i żeby oni sobie poszli do mniejszego żeby mniej płacili to się nie zgodzili bo im się osiedle nie podobało. A teraz płaczą i płacą za mieszkanie w którym dwa pokoje są w ogóle nie używane... Ale są ludzie i ludzie.
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
U nas tez pojawiła się opcja powrotu w rodzinne strony i budowy zamiast kupowania mieszkania w stolicy. Tym bardziej ze działka ze wszystkimi przyłączami jest. No ale zobaczymy na czym to w końcu stanie, jak zwykle zależne od kilku innych kwestii wiec musimy poczekać jak one się rozwiną
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zakorzenienie
|
Komoda powinna zmieścić się pod ścianą na której opiera się dach, dostawiona do końca.
My cały czas jeszcze oglądamy projekty. Ale ten mamy gdzieś w głowach od jesieni i na razie przoduje ![]() Chcemy wybrać projekt najbardziej nam się podobający. A potem to będziemy rezygnować np. z wykończenia jakiegoś pomieszczenia. Rodzice to najlepiej żebyśmy przemysleli wszystko. Nawet to jak będą szafki w kuchni. Jak wiem, że częściowo tak trzeba. No ale bez przesady. Są teraz różne rozwiązania. Podoba mi się kuchnia bo ma podłużne okna i trudno, że szafki na gorze wtedy niekoniecznie, no nie można mieć wszystkiego (aczkolwiek widziałam już takie rozwiązania z szafkami). |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
My w piątek będziemy oglądać jeszcze raz ten sam dom właśnie z fachowcem i jestem bardzo ciekawa opinii. Byłoby cudownie gdyby okazało się, że w tym roku jest szansa, żeby się wprowadzić. Dziś idę też do doradcy hipotecznego. To nasze 127 m to według Was mały dom.
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Zakorzenienie
|
no Ania Twoi tesciowie to zawsze byli Anty.
co do zamiany z nimi, to moglo im sie osiedle nie podobac. mi tez byloby ciezko sie zamieniac itp tylko po to zeby sie zamieniac... moi rodzice nie pomagali nam w budowie finansowo... za to tata uparcie twierdzil ze przed kredytem powinnam zglosic jako zabezpieczenie tez mieszkanie swoje, po co tylk odom... ze jak uda mi sie sprzedac mieszkanie to wtedy nadplace kredyt i zeby nam to wzieli pod uwage... ni jak to sie nie ma do kredytu On w ogole sie nie zna itp... i wyobrazcie sobie jak zaczal mnie traktowac nasz deweloper (ktory od poczatku traktowal mnie jak glupia nastolatke) jak moj tata do niego podszedl, prawie ze chwycil pod reke i powiedzial, to porozmawiajmy o finansach niech dzieci nie slysza... mieszkanie moje, dom moj, kredy moj a moj tata z moim deweloperem o finansach chcial rozmawiac. oczywiscie deweloper powiedzial jemu to co mi. ale do oknca juz traktowal mnie jak coreczke tatusia ktorej tatus domek kupil zeby bawila sie w dom ![]()
#736 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaka była przeprawa, że dom ma być parterowy. Bo oni mają schody i już im ciężko, a co będzie na starość. Że my młodzi o tym nie myślimy. Teraz już tematu nie ma. Jak były o tym dyskusje to oni przecież nam dobrze radzą tylko. Ale mama dzisiaj dzwoniła bo oglądała projekty i czemu stan surowy naszego projektu taki drogi i może by inny. Ja wiem, że trzeba liczyć siły na zamiary, ale marzenia są po to żeby je spełniać. Co do finansów to bierzemy kredyt. Chcemy sprzedać swoje mieszkanie i nadplacic kredyt. Rodzice zaoferowali, że sprzedadzą mieszkanie dziadka i przeznaczą te pieniądze dla nas. Teoretycznie więc moglibyśmy nie brać kredytu, ale z racji tego jak się wracają to bierzemy i będziemy robić po swojemu żeby nam nie powiedzieli, że oni nam dali pieniądze to mamy słuchać. Pośrednio dadzą, ale na spłatę kredytu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taaa rodzice... my szafek gornych nie mamy i poki co nie planuje ![]() ![]() na poczatek nie ma sie duzo sprzetow, bede sie martwic jak zapelnie to co mam... ![]() jest duuuzo rozwiazan, ja myslalam caly czas o jendym a wujek mi wyslal projekt od siebie dopisujac 'to co Ty chcesz to kazdy kowalski moze miec... zobacz na to' no i projekt petarda. z roznych wzgledow go nie wzielismy ale wtedy zobaczylam ze mozna tez inaczej ![]() choc mistrzem sposobow umeblowania kuchni jest kropka... z 6wersji bylo ;D ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Kelpie to kaske od rodzicow zostawcie sobie na wykonczenie, bo to 100k spokojnie trzeba miec, a kredyt tego nie obejmuje ja wlasnie tez dlatego mieszkania nie chcialam sprzedawac zeby miec a) przeplyw gotowki jakis co miesiac b) wyjscie awaryjne jakby z wykonceniem sie posypalo to bysmy sprzedali i wykonczyli za te pieniazki ![]() zbudowac dom to jedno a drugi worek kosztow to wykonczyc... -_-'
![]() |
#738 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam uważam tak jak moi rodzice, że trzeba iść do przodu i próbować sobie polepszyć warunki a nie siedzieć w miejscu i nic nie robić.
![]() |
#739 |
na przekór do celu
|
To już nie dom tylko stodoła
![]() Sama wychowałam się w 140 m2 i nie odczuwałam "ogromu", ale jak dorosłam i zaczęłam zdawać sobie sprawę z ilości dostępnych pomieszczeń, które zazwyczaj są puste, to stwierdziłam, że ja tak dużego domu mieć nie chcę lub chcę, ale żeby był inaczej na te pomieszczenia podzielony (np. rodzice mają wielką kuchnię i całkiem spore 2 łazienki, wg mnie niepotrzebnie). Też co innego liczby, a co innego widok 3D ![]() ![]() ![]() Jakieś nieszczęśliwe te ostatnie dni, co chwila słychać o jakimś wypadku, lipstick, trzymaj się ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o projekcie Hektor?
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Asia link daj
![]()
#743 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#744 |
Zakorzenienie
|
z kilkoma zmianami ale generalnie ok
![]()
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
asia fajny domek
![]() ja zupełnie nie mam poczucia przestrzeni i jak patrze na plan to nic nie widze z tego ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Asia a to taki juz stoi ze Wam fachowiec bedzie sprawdzal czy jak?
![]() |
#750 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.