|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Maseczka Aspirynowa
A naczynkowcom kofeina nie zaszkodzi?
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Ma ta maseczka jakiś wpływ na trądzik?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
Moim wrażliwym naczynkom nie zaszkodziła, efekt rozjaśnienia buzi trwa już kilka dni. Kofeina zaszkodziłaby chyba, gdyby była wcierana i wmasowywana jak krem lub serum antycellulitowe, a maseczkę delikatnie kładziesz na twarz i delikatnie ją zmywasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() jestem juz po kilku zastosowaniach, skóra jest gładsza, a dzisaij mąż nawet zauważył że mam ładniejsza buźke i jakby sie zmniejszyły zaczerwienienia popryszczowe ![]() ![]() maseczkę stosuję naprzemiennie z maseczka cebulową- co dwa dni (tzn aspiryna-przerwa-cebula-przerwa-aspiryna itd). no i później nawilżam maceratem olejowym z aloesu zastanawiam się jednak czy się nie przerzucić na effeclar k, myśe że efekty będa podobne? chodzi o ekonomię ![]() We Francji opakowanie aspiryny (20 tabletek) kosztuje 3.90euro. a effaclar k 8.90euro ![]() pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim kochane nie przepłacajcie tylko idzcie do jakiegos lekarza i zazyczcie sobie recepte na kwas salicylowy , niech lekarz zapisze wam np 50g kwasu salicylowego w proszkach niedzielonych do 80g płaci sie 1 ryczałt czyli 5 zł
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Wtajemniczenie
|
Radzę przeczytać cały wątek, wiele razy powtarzałyśmy, że kwas salicylowy nie rozpuści się w wodzie i jogurcie. Kwas acetylosalicylowy ma tez ograniczone zdolnosci do rozpuszczania. A kwas salicylowy moze sobie kuipić każda z nas za śmieszne pieniądze w mazidłach czy u Thanatosa bez żadnej recepty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
Dot.: maseczka aspirynowa z kofeiną?
czy można użyć tych tabletek do maseczki aspirynowej? bo aspiryna to szczerze mówiąc trochę drogo wychodzi... ja dziś byłam w tesco i niestety nie widziałam tych tabletek, gdzie one mniej więcej są? w jakim są opakowaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Zadomowienie
|
Dot.: maseczka aspirynowa z kofeiną?
Cytat:
![]() o ile pamięć mnie nie myli można podobne znaleźć w Realu albo w zwykłych aptekach. tylko nie wiem jak z cenami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Hej, mam takie pytanie, zrobilam sobie wreszcie maseczke aspirynową (Bayerowska + jogurt) i oczywiscie dopiero pozniej przeczytalam o filtrach i o zakazie jakiegokolwiek opalania. Czyli nie ma opcji zebym poszla za 2 dni na solarium? (Chyba ze wylacze lampy na twarz?). Zalezalo mi zeby isc przed sylwestrem jeszcze raz.
Eh glupio zrobilam ze wczesniej wiecej nie poczytalam, a filtry dopiero zamowiłam. Jeszcze mam pytanie czy napewno chodzi o takie filtry http://www.allegro.pl/item288015466_..._gratisy_.html albo http://www.allegro.pl/item285158418_...f40_100ml.html ??? Ile czasu po ostatnim uzyciu maseczki nalezy ich uzywac? Bo chyba zamierzam ja stosowac az mi sie poprawi stan cery, a wy jak stosujecie? Non stop? Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
a ja dzisiaj popołudniu zrobiłam maseczkę aspirynowa w zupełnie inny sposób niz zwykle - nie miałam jogurtu a biec mi sie do sklepu nie chciało i zrobiłam tak:
5 polopirynek rozpusciłam w kilku kroplach wody na oko dodałam humektanu żeby za szybko nie wyschło (bo przecież kremik się wchłonie) dodałam tez na oko hydrolatu oczarowego i efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania - tak jakby tradycyjna maseczka na jogurcie ze zdwojona siła,a buzia jeszcze gładsza i milsza niż zwykle ![]() zastanawiam się tylko czy w tej opcji nic sie ze sobą składowo nie pogryzie (np. hydrolat i kwas)??
![]() |
#731 |
Zadomowienie
|
Przeczytałam cały wątek i teraz czas na mnie
![]() ![]() ----------------------------- Właśnie nałożyłam na twarz maseczkę, nie szczypie ani nie swędzi mnie narazie. Oby były pozytywne rezultaty ![]() ----------------------------- No i już po ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez magdaa_j Czas edycji: 2007-12-29 o 17:12 Powód: dopiski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Smoku, mam pytanko, gdzie kupiłaś tę Coffepirirne?
![]() Edit. Znalazłam odpowiedź w innym wątku ![]()
17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery ![]() Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. Edytowane przez Narek Czas edycji: 2007-12-31 o 14:18 Powód: Edit. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Przyczajenie
|
No i ja wczoraj poczytalam a dziś zrobiłam tę maseczkę. Po prostu rewelacja!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Januar, filtry są konieczne przy kuracji kwasami(a maseczka aspirynowa to kwasy BHA), więc bez nich się nie obejdzie(chyba, że chcesz później mieć buzię w przebarwieniach po słonecznych).
Co do kremu z filtrem, zależy jaki on miałby filtr(dokładniej to wskaźnik PPD, czyli inaczej ochrona przed promieniami UVA, które są odpowiedzialne za m. in. przebarwienia. Te kremy z filtrem, które mają wyższy wskaźnik SPF mają automatycznie wyższy wskaźnik PPD.) i jakiej firmy. Najlepsze są te sprawdzone, apteczne marki(Iwostin, LRP, Avene, Vichy), ale są też drogeryjne kremy z filtrami(L'Oreal, Garnier)- lista tych kremów na Wizażu-> klik!. Mam nadzieje, że pomogłam, chociaż trochę ![]()
![]() |
#735 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
Ta maseczka to jedna z tych rzeczy za ktore chyba dozgonnie bede wdzeczna Wizazowi
![]() Nie wiem czy w moim przypadku sprawdzilyby sie tabletki z kofeina o ktorych wspominacie w watku, juz pisze dlaczego. Robiac maseczke, nie dodaje jogurtu, rozpuszczam aspiryne w wodzie destylowanej, taki przepis tutaj kiedys znalazlam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
Zmywanie maseczki opartej na aspirynie Bayera i na coffepirinie jest podobne - robią się takie same "grudy" - jak ktos ma niewrażliwą cerę może sobie popilingować. Ja wolę być ostrożniejsza i zmywać ją delikatnie.
Jaką funkcję pełni jogurt? Obniża ph, a wiadomo, że kwasy lepiej działają w niskim ph. Lepiej zatem nie rezygnowac z tego jogurtu, bo wtedy maseczka jest skuteczniejsza. Ja ostatnio zrezygnowałam całkowicie z wody - rozpuszczam tabletki wprost w jogurcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
Och dziewczyny od Was to sie prawdziwych sztuczek mozna nauczyc! Prosze o rade, czy po zastosowaniu maseczki z polopiryny s, wytarczy jak naloże krem z Bielendy z SPF15? Z gory dziekuje! Skad Wy taka wiedze macie- wszystkie po biochemii?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Rozeznanie
|
Właśnie zrobiłam sobie tą osławioną maseczkę , siedzę z nią na twarzy ok 10 min i zaczyna mnie strasznie szczypać. No może nie strasznie ale jednak. Czy to normalne?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Haalooo, ja cały czas czekam na odpowiedz
![]() Dziewczyny pisały, ze na początku troche szczypie buzia po tej maseczce- mysle ze to raczej normalnie, wazne zebys po zmyciu nie miala zadnych zaczerwienien ani wyprysków, wtedy to juz gorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Miluchna, zdecydowanie za mały i Bielenda chyba nie ma fotostabilnych filtrów. Radzę rozejrzeć się po aptece w poszukiwaniu dobrego filtru
![]()
![]() |
#742 |
Rozeznanie
|
Dot.: tonik aspirynowy
A czy do toniku aspirynowego mogę dodać kwasu mlekowego..?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
Narek- dziękuje bardzo za odpowiedz. W takim układzie wstrzymam sie z ta maseczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
Poczytałam wątek i chyba polecę po jogurt i aspirynę
![]()
![]() |
![]() |
#746 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Raczkowanie
|
Och, dziekuje bardzo.Oo matko mozna dostac zawrotu głowy od tych filtrow
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak w skrócie- La Roche Posay w swoich filtrach często ma alkohol- może podrażnić cerę naczynkową i wrażliwą. Na filtry Avene można kłaść wszelką kolorówkę. Iwostin do jeden z najtańszych filtrów aptecznych, tutaj możesz więcej i nich poczytać-> klik!. Jest jeszcze Klorane, ale o tej firmie nic nie wiem, bo nie czytałam jeszcze. Udanych łowów ![]()
![]() |
![]() |
#750 |
Raczkowanie
|
ja też jestem zwolenniczką maseczki aspirynowej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.