![]() |
#721 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filologia polska
Cześć dziewczyny. Ja jestem na 2 roku, studia bardzo mi się podobają, zwłaszcza gramatyka historyczna
![]() Najstraszniejsza jest w moim odczuciu poetyka, nieważne czy historyczna czy jakakolwiek inna... Jest jakiś cudowny sposób na to, by rozumieć teksty teoretyczne, które czytamy? Robię Głowińskiego na jutro i już umieram ze strachu, że też nie mogłoby być takich przyjemnych studiów bez mojej zmory... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
A ja ponownie zwracam się o pomoc. Poszukuję tematu na esej. Ma on dotyczyć jakiegoś arcydzieła literatury. Myślałam o Panu Tadeuszu, ale nie wymyśliłam nic konkretnego. Jakieś propozycje?
Ponadto nadal nie zdecydowałam się na temat pracy zaliczeniowej z romantyzmu, więc jak macie i tu jakieś ciekawe propozycje, to czekam.
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
ja na romantyzm będę pisała o gotycyźmie
![]()
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od człowieka i uczelni... Dlatego np. UJ ma lepszą renomę niż UWr a UWr od np. UZetu
![]() Chcecie przejść bezboleśnie przez studia? Zapraszam na UZ, ale wiele po tym umieć nie będziecie ![]()
![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
Może i pyt. banalne, ale co tam ; p Wejściówka. Takową będę miała na poetyce. I chciałabym się dowiedzieć, co ona dokładnie oznacza.. Czy będziemy pisać wejściówkę z tego, co było już na wykładzie, czy z tego, co mamy przygotować na następne ćwiczenia, a mianowicie przeczytać rozdział z książki 'Trojaczków' i skupić się na środkach stylistycznych, czy może być i to i to? ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
Jaki może być temat pracy z romantyzmu o "Beniowskim" Słowackiego? Bo mój wykładowca stwierdził, że mam sobie wymyślić.
![]() |
#728 |
Zadomowienie
|
jestem na I roku narazie nieciekawa - jestem zakochana w lit.regionu( choc mam drastyczne sny po czytania lektur)
a najwieksza moja zmora to wok - jak to wogole da sie lubic , ciagle to samo nie dam rady tego sluchac ;p a za 2 tygodnie kolokwium z laciny , nic nie ogarniam ale <ok>
![]() |
#729 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na łacinę polecam ściągi z deklinacjami i innymi rewelacjami. Zaliczysz, zapomnisz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Zadomowienie
|
wyklady wykladami - a cwiczenia jakas masakra - teksty po 120 stron i w kazdym to samo
![]() no innej opcji nie ma moze dam rade. wogole mam wrazenie ze jakos narazie nie moja bajka , chyba ze tylko w tym semestrze takie przedmioty nudne. Ps.Chyba musialabym byc chora psychicznie zeby wybrac specjalizacje kulturoznawcza ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A z czytaniem wszystkiego co zadają też odpuść. Przeczytaj trochę. Poudzielaj się z tego co wiesz a i tak Cię zapamiętają. Nie ma co się nadwyrężać. Choćbyś chciała i tak wszystkiego nie ogarniesz. Radzę się bardziej skupić na gramatyce, bo jeśli się nie przyłożysz to będzie klęska. No i przedmioty specjalizacyjne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Raczkowanie
|
Chyba żartujecie!!??? WOK, jak dla mnie to najlepsze zajęcia na całej tej filologii polskiej ;D Można chociaż podyskutować na rozmaite to tematy.. mi się tam podoba ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
A mi się podoba strasznie
![]() Luuubie to studia. Bardziej niz pierwszy kierunek;/
![]() |
#735 |
Zadomowienie
|
moze nie chora psychicznie ale dla kogos kogo to nie interesuje to zabojstwo
![]() nie da sie wszystkiego przeczytac to normalne, a z gramatyki mam kobiete bardzo sympatyczna ktora wszystko ladnie nam tlumaczy. w sumie nie wiem co bede robic po tych studiach bo na prace w moim miescie liczyc nie moge . co do woku to chyba zalezy od nauczyciela - u mnie babka tak przynudza ze spie przez 90 minut to nic ze polowy nie rozumiem z tego co czytam.... podobno na pierwszym roku to normalne -.-
![]() |
#736 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Zadomowienie
|
Ja też nic nie rozumiem z tekstów na poetykę. Zabija mnie ten przedmiot, bez niego byłoby tak pięknie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
A ja muszę w tym semestrze napisać pracę z WOK-u
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, naprawdę Wam się nie podoba WOK? Jak to wiele zależy od nauczyciela! Ja mam bardzo sympatycznego, inteligentnego. Teksty, które mamy czytać są niesamowicie ciekawe! Uwielbiam ten przedmiot
![]() I nie wyobrażam sobie innego kierunku! Filologia polska jest piękna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do angielskiego... Hm. To tylko lektorat. Owszem, jest egzamin po drugim roku, ale lektoraty to nie największy problem. Nie chcę Cię straszyć, ale poczekaj do sesji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby to bylo takie latwe... gelus, nie wiem czy cos sie zmienilo, ale do tej pory z angielskiego byly tylko kola zaliczeniowe, zadnych egzaminow... Takze to jest do przejscia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
u mnie poetyka to rozmowa ciagle o internecie i facebooku
![]() ![]() a jak to jest ze specjalizacjami? ja musze wybrac juz w lutym , powiedziano mi ze po 20 osob na jedna specjalizacje , kto nie wybierze ten musi chodzic na konserwatoria... no ale na jakies podstawie bedzie robiona rekrutacja na nie? kto pierwszy ten lepszy? ![]()
![]() |
#743 | |
Rozeznanie
|
gelus, nie wiem czy cos sie zmienilo, ale do tej pory z angielskiego byly tylko kola zaliczeniowe, zadnych egzaminow...
Takze to jest do przejscia ![]() Zmieniło się niestety. Każdy student musi mieć zaliczony egzamin z języka obcego. ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Wtajemniczenie
|
a u nas ostatnio obcięli tą dowolność i można mieć tylko jedną.
poetykę lubię i to bardzo ![]() ![]()
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widac co uczelnia, to inny zwyczaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Rozeznanie
|
Chodziło mi o cały kurs języka obcego czyli cztery semestry. U mnie egzamin jest na koniec drugiego roku.
![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
U nas (UG) już na pierwszym spotkaniu decydowaliśmy się na specjalizację. Na każdej jest do 30 osób.
Oj, dziewczyny, ale Wy narzekacie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Wtajemniczenie
|
po inżynierii lądowej jest praca
![]() z racji tego, że magistrów jak psów, pracę w zawodzie znajdują tylko najlepsi, albo... ci, którzy mają znajomości ![]()
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
nafiyqa - Zdaje mi się, że Ty jesteś na spec. edytorskiej (UG).. chyba dobrze zapamiętałam? Chciałabym się zapytać, czego się tam uczycie? Jakieś znaki korektorskie np.? Czy jest trudno? Interesująco?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja juz wlasciwie skonczylam zajecia z tej specjalizacji. Powiem Ci tak... Przedmioty same w sumie sa interesujace i moglyby byc naprawde ciekawie prowadzone... Ale niestety nie sa. Nie da sie ukryc, ze czesc wykladowcow to nie specjalisci i za bardzo sami nie wiedza o czym maja mowic. Tak, na opracowaniu redaktorskim uczylismy sie znakow korektorskich, zajmowalismy sie glownie znajdowaniem i poprawianiem wszelkiego rodzaju bledow. Inne przedmioty to: estetyka i kompozycja ksiazki, tekstologia, nowoczesne techniki druku i skladu, historia ksiazki. Nie jest trudno. Wszystkie przedmioty sa na zaliczenie, w wiekszosci decyduje jedynie obecnosc. Tak naprawde jest to straszne - bardziej cisnela kobieta z laciny niz profesorowie, z ktorymi mialam, wydawaloby sie najwazniejsze, zajecia specjalizacyjne. Wlasciwie to nikt do nich wiekszej wagi nie przywiazuje... Smutne, ale prawdziwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.