![]() |
#721 |
Rozeznanie
|
Dot.: Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy
Witam!
Zdaję relację po wizycie. Zapytałam p. ginekolog jak mogłam się inaczej zarazić hpv i tak dalej. Odpowiedziała mi, że przede wszystkim nie mam żadnego HPV <jupi>!!! ![]() Zapytałam również o test, dowiedziałam się że nie ma sensu, bo HPV u mnie nie ma, że laboratorium rozróżnia te zmiany, wyraźnie wówczas zaznacza to w wyniku i zaproponowała szczepionkę ponieważ, jak mi powiedziała, do zakażenia może dojść nie tylko poprzez stosunki ale wystarczy kontakt bakterii ze sromem na przykład na basenie czy w saunie i to podobno nie są wcale rzadkie przypadki. Do tego mężczyźnie bardzo łatwo zarazić się, o wiele łatwiej niż kobiecie, w toaletach, w szatniach na siłowni i tak dalej, bo mają osprzęt na wierzchu ![]() Jestem więc bardzo szczęśliwa, że to nie HPV! Miałam ponownie robioną cytologie, jeśli będzie gr. II to się szczepimy <jupi> ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
Witam
Dziewczyny jestem lekko spanikowana ![]() W piątek byłam u ginekologa aby rutynowo się przebadać. Zrobił mi usg dopochwowe stwierdził,że wszystko ok. Zrobił też cytologię i tu pojawia sie problem ![]() Nie wiem moze nie powinnam robić w tym dniu cytologii od piątku gdzieś tak w poniedziałek mam miec okres, ale miałam ustalony termin itd itp....wiec chciałam wykorzystać. Powiedział mi tylko że nie widzi nadżerki ( kiedyś miałam i miałam wypalankę ) ani "zasinień" które wskazywałyby endometriozę. i wreszcie moje pytanie czy , któras z was miała taką sytuacje, czy wynik cytologi jest wtedy miarodajny czy wogóle wyjdzie, a moze to objaw grupy 3 - wzwyż??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Przyczajenie
|
niro!
nie wiem na 100% czy to, co mi się przytrafia, jest porównywalne z tym, co opisujesz, ale ja prawie zawsze po wizycie u ginekologa plamię - większość z lekarzy, u których zdarza mi się bywać jest taka delikatna, że te ciągłe plamienia doprowadziły mnie nawet do badania na chlamydię (bo ona powoduje międzymiesiączkowe krwawienia z opchwy)! chlamydii, oczywiście, nie mam, a wszystko (najprawdopodobniej) wina delikatności lekarzy!... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpoiedź bo siedzę jak na szpilkach
![]() no ten mój był zdecydowanie niedelikatny i stosował metalowy wziernik dość duży a zwykle spotykałam sie z plastykowymi echhh staram się pocieszac.. jeszcze w domu jak wróciłam to miałam troche krwi. chyba w przyszłym tygodniu pojde do innego jezcze raz zrobić ![]() ciekawi mnie tylko czy przy czymś takim wogole wyjdzie wynik.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takimrazie ja nie wiem czy te zatoki mogłby wpłynac na cytologie. Nadal wydaje mi się,że nie ale przeciez lekarzam nie jestem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
Odebrałam dziś wynik cytologi niby dobry, grupa II ale nie rozumiem tego:
"Reakcja nabłonka pochwy: menopauza atroficzna typu II - dokonana MI=0-100-0, obraz: indeks: ciążowe Leukocyty: dość liczne" Być może to nic takiego, ale ta menopauza ![]() Edytowane przez skorpionica3 Czas edycji: 2009-05-29 o 22:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny mam pytanie. Miesiąc temu robiłam cytologię dzisiaj dzwoniłam po wyniki i powiedzieli, że mam koniecznie przyjść. No to zdenerwowana zaraz po pracy pojechałam do lekarza - przyjął mnie bez rejestracji jako ostatnią pacjętkę i wyszło,że mam III gr. A dokładniej mam wirusa brodawczaka ludzkiego - HPV. Bardzo się przestraszyłam,ale powiedział,że w 90% wirus tak jakby sam znika(on to inaczej nazwał
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
idź do innego lekarza ![]()
![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź i dziś trochę myślałam. Chyba jednak będę musiała iść prywatnie.
![]() |
#733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
Witam!
W końcu odebrałam wyniki mojej cytologii, czekałam całe 3 tygodnie....mam następujące pytanie, na wyniku mam zaznaczone ze: (rozpoznanie wg systemu Bethesda - taka tabelka) * rozmaz nie jest odpowiedni, ale nadaje sie jeszcze do oceny - brak komórek kanału szyjki macicy * obraz mieści się w granicach normy i tu moje pytanie czy w przypadku tej pierwszej * jest w ogóle mozliwe odpowiednie zbadanie wymazu? ![]() do tego nie mam zadnych innych wypisanych zmian a wydaje mi sie że nie jest tam wszystko super w porządku - myslę że mam upławy (białawe) - jest możliwe ze w ogóle nie zbadano wymazu pod tym katem? Lekarz w ogóle nie chciał mnie słuchać - powiedział że cytologia wszystko wykarze.... pomijając fakt że lekarz nie ywkonal żadnego wywiadu...ehhh.... i teraz nie wiem ![]() dziekuję za odpowiedź. Edytowane przez Inco Czas edycji: 2009-06-16 o 23:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
BAN stały
|
wydaje się, że wszystko w porządku. a w tabelce masz zaznaczone jakieś kwadraciki odnoszące się do mikroflory?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
w tabelce sa wyszczegolnione rozne zakazenia, zmiany łagodne, ale nie jest zadne z nich zaznaczone, czyli teoretycznie jest wszystko ok, tyle ze czuje inaczej ;/ coś mi sie wydaje że ktos zrobił coś po prostu na szybko i nie zbadał dokładnie ;/
i pomysleć że od tego zależy czyjeś zdrowie.... ![]() a jeżeli w rozmazie jest brak komórek kanału szyjki macicy to wtedy można pomimo tego wszystko ocenić? dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Rozeznanie
|
Pytanie głównie do Pana Doktora.
Wynik cytologi: gr III, zmiany śródnabłonkowe st. małego(HPV, CIN I). Miałam tez badany wycienek, rozpoznanie HPV, CIN I. HPV jest niskogenny. Pani gin. dała mi skierowanie na kolposkopie, ale dr w klinice powiedział, że póki co kolposkopia nie m sensu, kazał poczekć pół roku i powtórzyć cytologie. Nie wiem co teraz zrobić, nie rozumiem też, czemu niechciano mi zrobić kolposkopii?
![]() |
#738 |
Zadomowienie
|
Mam do Was pytanko. Byłam u pani ginekolog wczoraj i przepisała mi ostatnio Sterovag bo okazało się, że nadżerka jest dość spora. Dziś chciałam wykupić lek, ale okazało się, że w ogóle wstrzymano dostawy, bo stracił rejestrację ( czy coś takiego). Zadzwoniłam do pani ginekolog i kazała kupić mi jakieś propolisowe globulki. Moje pytanie brzmi: czy one będą tak skuteczne jak Sterovag i czy w ogóle pomogą w leczeniu tej nadżerki. Wyników cytologii jeszcze nie mam, będą za dwa tygodnie. I po czym poznać, że stan się poprawia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Ja w ubiegłym tygodniu byłam u swojej pani doktor po tabletki no i przy okazji zrobiła mi badanie cytologiczne. Teraz nie pozostało mi nic innego jak czekać na wyniki. Ogólnie to jeszcze nigdy mi tego badania nie robiła.... Zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję, że będzie ok. Za 3 tygodnie muszę iść znowu po odbiór wyniku bo mi powiedziała że za miesiąc dopiero do odbioru będzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Witam,
Chciałam prosić o pomoc w interpretacji wyników cytologii. Nie mam żadnej tabelki, tylko z tyłu na karteluszce jest napisane: Komórki nabłonka płaskiego. Brak komórek kanału szyjki. A II e, B I Zgłupiałam, bo wcześniej miałam zawsze wyniki wg. Papanicolau. Nie było okazji zapytać, bo w rejestracji kupa ludzi i gburowata pani. Z góry dziękuję! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Rozeznanie
|
Ja równiez prosze o pomoc, bo niewiele w internecie na ten temat moge znaleźć.
Ogólna kat. rozmazu: W granicach normy Zmiany zapalne i odczynowe: Zapalenie, zmiany reperacyjne Inne pola nie zaznaczone Zalecenia: Próba Meigsa, kontrola po leczeniu zapalnym , kontrola po 3 m-cach Jakie to może byc zapalenie i co to są te zmiany? I nie bardzo wiem co to ta próba Meigsa. Mam dopiske od mojej Pani ginekolog, że wskazana kolposkopia. Ocena cytologii: grupa II Mam sie czym martwić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
dlaczego lekarz odmowil mi cytologii i badania ginekologicznego, tlumaczac ze nie mialam okresu (ze wzgledow hormonalnych po odstawieniu tabletek nie mam)??
rozumiem, ze cytologia dalaby pewniejszy wynik po okresie, tak samo badanie ginekologiczne, ale jak mu mowie wprost, z niepokoi mnie cos tam i czuje jakies fizyczne zmiany, to chyba powinien tam chociaz "zajrzec"???? a on mnie tylko zbadal palcem czy nie jestem w ciazy.................... normalny lekarz w poradni przyszpitalnej powinnam isc do innego lekarza czy czekac na ten okres???
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
witam
![]() ![]() Wynik badanie: #wg Papanicolau : II; #wg Ayre I A. W recepcji bylo tyle ludzi. I cały czas telefon,że Pani dala mi tylko karteczke i slowem sie nie odezawala:P I mam pyatnie co wynika z tego badania. Jest ok? Wydaje mi sie,że tak. Ale czym sie różni wg Papanicolau od wg Ayre ? Może ktoś mi wyjasnic? ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Prosiłabym o odpowiedz ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
![]()
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie, czy moge jutro zrobić cytologię jesli:
ostatnią tabletke nystatyny wziełam w poniedziałek (choc już wczesniej stan zapalny mi się skończył) no i niestety własnie zrobiłam irygacje wodą, bo chciałam wypłukać resztę tabletki, a tutaj czytam że irygacja zabroniona.... czy mimo wszystko mogę jutro iść? (czwartek) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
No więc sama sobie odpowiem,
byłam dziś u Pani ginekolog i powiedziała, że irygacja w niczym nie przeszkadza (zapytała się skąd tak myślałam? a ja że przeczytałam na forum, ona skwitowała, że na tych forach to już takie głupoty piszą!) Stwierdziła, że irygacja jest ważna tyko dla czystości pochwy, a w cytologii nie są ważne bakterie, a stan zmian rakowych komórek szyjki macicy i dorzuciła (pokazując mi zarazem), że teraz mają takie nowoczesne łyżeczki, że ładnie można pobrać materiał, nawet z wnętrza szyjki. Edytowane przez sandra1986 Czas edycji: 2009-08-20 o 18:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ogólnie jest OK ta pierwsza klasyfikacja: Grupa II - w rozmazie obok komórek stwierdzanych w grupie I-szej widać liczne komórki zapalne, komórki nabłonkowe wykazujące zmiany zwyrodnieniowe oraz komórki pochodzące z procesów regeneracyjnych. Grupa ta obejmuje bardzo szerokie spektrum zmian i dlatego winno się okreslić charakter zmiany na podstawie stwierdzonego obrazu morfologicznego, np. zapalenie czy proces regeneracyjny (reparacyjny). W przypadku zapalenia wprawny cytolog potrafi określić czynnik wywołujący zapalenie. W większości takich przypadków należy zaproponować badanie kontrolne po przeprowadzeniu leczenia przeciwzapalnego. W grupie II-giej nie stwierdza się komórek dysplastycznych czy nowotworowych. Grupa II-ga bardzo często występuje u pacjentek z nadżerką. tego drugiego nie chce mi się szukać, ale na bank coś j/w |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O jejku co za lekarz, jak mógł Ciebie nie słuchac co za *** pajac ![]() ![]() Ja dzis odebrałam wyniki cytologi rozszerzonej i mimo ze wynik był świetny, moja gin wyjasniłam mi wszystko a nawet wytłumaczyła czym sie różni rozpoznanie wg systemu Bethesda a wg systemu Papanicolaou. Ogolnie dobrze mi to wyjasniła , bno mało usatysfkcjonowana byłam krótkim opisem. Edytowane przez ewelline Czas edycji: 2009-09-01 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Przyczajenie
|
Odebrałam niedawno cytologię i jestem załamana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Zadomowienie
|
wybierz sie z tymi wynikami jak najszybciej do lekarza!!! i tak musisz rozpoczac leczenie stanu zapalnego a lekarz ci wytlumaczy wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.