Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-05, 15:20   #751
kurde_no
Przyczajenie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Sluchajcie potrzebuje "na juz" przeszkolić sie z zarządzania ludźmi.
Brak mi totalnych podstaw. Orientujecie się jak to niskobudzetowo ogarnąć?
Bardzo polecam książkę "Po pierwsze złam wszelkie zasady" M.Buckingham, C.Coffman. Genialne podejście do zarządzania i totalnie inne niż w większości firm obecnie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
kurde_no jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-05, 15:26   #752
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Asiek__ Pokaż wiadomość
dzieki za odpowiedzi odnosnie kredytu. Z tego co widze to chyba zbyt ambitnie podchodzimy do raty: planujemy przeznaczac na sama rate 35% zarobkow (kredyt na 15 lat).

.
Jeżeli mimo raty 35% przychodów i pozostałych stałych kosztów, potraficie coś odłożyć, a kredyt jest na 15 lat a nie 30, to moim zdaniem to jest lepsze podejście niz wydłużenie okresu kredytowania, aby rata stanowiła np 15% przychodów.
Inaczej wygląda 35% przychodu przy kredycie na 15 lat, a inaczej 35% przychodu przy kredycie na 30 lat.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-05, 17:20   #753
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartynaKato Pokaż wiadomość
Zdecydowanie zgadzam się z _Asiek__ . Zanim wybierzesz się na jakieś szkolenie warto się zastanowić co będzie największym wyzwaniem w zarządzaniu w zespole, który przejmiesz. W jednej firmie będzie to rekrutacja, w drugiej motywowanie, a w innej jeszcze coś innego.

Gdybyś chciała dodatkowo się doszkolić to polecam materiały Harvard Business Review: https://www.hbrp.pl/c/zarzadzanie-i-przywodztwo/1o5Cs4vr
Warto przeczytać też ten artykuł: http://paulinabasta.com/twoj-styl-za...toria-o-tobie/

A ode mnie: osobiście jest mi bliski coachingowy styl zarządzania, który sprawia, że manager może maksymalnie wykorzystywać potencjał swojego zespołu, niekoniecznie grając pierwsze skrzypce. Jednak czy określony styl przywództwa zadziała, zależy od samej kultury organizacji, bo nie każdy styl da się wszędzie wprowadzić.
A co byś poleciła komuś kto chciałby się skupić na rekrutacji i na motywacji?
Stary 2018-03-05, 21:03   #754
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
co do zarzadzania ludzmi, jesli to oddgorna decyzja w firmie to mysle ze masz pelne prawo poprosic dyrekcje o odpowiednie szkolenie. Mialam profesjonalne warsztaty oplacone przez moja firme, mysle ze jest to dobra opcja i wiecej mozna sie nauczyc niz z ksiazek/ podcastow
Pracuje w małej firmie. O szkoleniu z zarządzania mogę sobie pomarzyć.
Cytat:
Napisane przez MartynaKato Pokaż wiadomość
Zdecydowanie zgadzam się z _Asiek__ . Zanim wybierzesz się na jakieś szkolenie warto się zastanowić co będzie największym wyzwaniem w zarządzaniu w zespole, który przejmiesz. W jednej firmie będzie to rekrutacja, w drugiej motywowanie, a w innej jeszcze coś innego.

Gdybyś chciała dodatkowo się doszkolić to polecam materiały Harvard Business Review: https://www.hbrp.pl/c/zarzadzanie-i-przywodztwo/1o5Cs4vr
Warto przeczytać też ten artykuł: http://paulinabasta.com/twoj-styl-za...toria-o-tobie/

A ode mnie: osobiście jest mi bliski coachingowy styl zarządzania, który sprawia, że manager może maksymalnie wykorzystywać potencjał swojego zespołu, niekoniecznie grając pierwsze skrzypce. Jednak czy określony styl przywództwa zadziała, zależy od samej kultury organizacji, bo nie każdy styl da się wszędzie wprowadzić.
Dziękuję za linki.
Cytat:
Napisane przez kurde_no Pokaż wiadomość
Bardzo polecam książkę "Po pierwsze złam wszelkie zasady" M.Buckingham, C.Coffman. Genialne podejście do zarządzania i totalnie inne niż w większości firm obecnie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Dziękuję, z chęcią się zaznajomie.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 08:00   #755
_Asiek__
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Jeżeli mimo raty 35% przychodów i pozostałych stałych kosztów, potraficie coś odłożyć, a kredyt jest na 15 lat a nie 30, to moim zdaniem to jest lepsze podejście niz wydłużenie okresu kredytowania, aby rata stanowiła np 15% przychodów.
Inaczej wygląda 35% przychodu przy kredycie na 15 lat, a inaczej 35% przychodu przy kredycie na 30 lat.

tak, planujemy odkladac co najmniej jedna pensje minimalna. Zalezy nam zeby jak najszybciej splacic kredyt.
_Asiek__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 11:48   #756
MartynaKato
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
A co byś poleciła komuś kto chciałby się skupić na rekrutacji i na motywacji?
Powiem Ci, że przez Twoją prośbę nie mogłam zasnąć, bo nic nie przychodziło mi do głowy, a są to moje 2 główne specjalizacje (co ten macierzyński robi z ludźmi )

Znowu polecę Bastę:
motywacja: http://paulinabasta.com/rzecz-o-lojalnosci/ i http://paulinabasta.com/o-motywacji-...iach-i-diecie/ (ten drugi obrazuje coachingowy styl w motywowaniu)
rekrutacja: http://paulinabasta.com/dont-make-a-...iaj-wlasciwie/ (taka inspiracja). Warto poczytać o wywiadzie kompetencyjnym i np modelu STAR

Polecę też dobrego bloga, który wymienia sporo wartych polecenia książek: http://www.okiemlidera.pl/

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Pracuje w małej firmie. O szkoleniu z zarządzania mogę sobie pomarzyć.

Dziękuję za linki.

Dziękuję, z chęcią się zaznajomie.
Tak sobie pomyślałam, że skoro to grupa o oszczędzaniu to może znajdą się jakieś darmowe szkolenia, itd
http://www.akademiaparp.gov.pl/ - dużo szkoleń z różnych obszarów zarządzania przedsiębiorstwem
Znacie jakieś inne strony z darmowymi szkoleniami?

Myślę, że sensowną opcją są darmowe eventy z określonej tematyki. Branża IT ma tego bardzo dużo, bo to jest dobry sposób promocji i rekrutacji. Na śląsku dla managerów polecam: https://www.facebook.com/AgileSilesia/ - dla tych co chcą pracować w metodykach zwinnych.

Swoją drogą, @ZamyslonaRoztargniona pomysły na układanie pracy zespołu możesz czerpać np ze Scruma, Kanbana czy PRINCE2.
MartynaKato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 16:09   #757
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
tak, planujemy odkladac co najmniej jedna pensje minimalna. Zalezy nam zeby jak najszybciej splacic kredyt.
Jeśli tak, to dobre podejście moim zdaniem

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-03-06, 21:09   #758
Terha
Zakorzenienie

Dziewczyny, macie jakieś doświadczenie z praniem kurtek puchowych we własnym zakresie?Mama mi dzisiaj kupiła takową za 11,5 zł (nową, tylko pobrudzoną) i zastanawiam się, czy zaryzykować pranie na własną rękę (w końcu w razie czego stracę tylko 10 zł), czy prać w pralni za blisko 50 zł. Jest napisane na metce że można prać w pralce, tylko suszyć w suszarce (której nie posiadam) z użyciem 6 piłek tenisowych, aby pierze równomiernie się rozłożyło.

Póki co skłaniam się raczej ku opcji samodzielnego prania tylko jeszcze nie wiem dokładnie jak się za to zabrać. Są podobno nawet specjalne płyny do prania rzeczy z pierza.

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2018-03-06 o 21:11
Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 21:17   #759
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenie z praniem kurtek puchowych we własnym zakresie?Mama mi dzisiaj kupiła takową za 11,5 zł (nową, tylko pobrudzoną) i zastanawiam się, czy zaryzykować pranie na własną rękę (w końcu w razie czego stracę tylko 10 zł), czy prać w pralni za blisko 50 zł. Jest napisane na metce że można prać w pralce, tylko suszyć w suszarce (której nie posiadam) z użyciem 6 piłek tenisowych, aby pierze równomiernie się rozłożyło.

Póki co skłaniam się raczej ku opcji samodzielnego prania tylko jeszcze nie wiem dokładnie jak się za to zabrać. Są podobno nawet specjalne płyny do prania rzeczy z pierza.
Mam takie kurtki, mąż też przynajmniej mam więc jakieś doświadczenie, wszystkie piorę sama w pralce. Nastaw niską temperaturę i podwójne wirowanie. A gdy wyjdziesz kurtkę to musisz nią wstrząsnąć dwa razy od góry do dołu i od dołu do góry a potem rozłożyć na płasko np na suszarce i co jakiś czas przekręcac na drugą stronę i znów wstrząsac - żeby puch i pierze się nie zbiły.

_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 21:43   #760
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Terha piorę w pralce, susze w suszarce bębnowej, nic się z kurtka nie dzieje.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-06, 22:02   #761
Cockatrice
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy inwestujecie swoje oszczędności, czy trzymacie je raczej na lokatach albo wykupujecie obligacje?
Żeby inwestować w cokolwiek, to musiałabym mieć cokolwiek
Na razie mam małe oszczędności i jest to moja poduszka bezpieczeństwa, która za niedługi czas może mi się przydać, także nie ma opcji, żeby to inwestować czy na jakieś lokaty długoterminowe wsadzać.
Cockatrice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-03-07, 08:52   #762
_Asiek__
Raczkowanie

Terha- ja bym wyprala w pralce kurtke puchowa.
Cytat:
Napisane przez Cockatrice Pokaż wiadomość
Żeby inwestować w cokolwiek, to musiałabym mieć cokolwiek
Na razie mam małe oszczędności i jest to moja poduszka bezpieczeństwa, która za niedługi czas może mi się przydać, także nie ma opcji, żeby to inwestować czy na jakieś lokaty długoterminowe wsadzać.
W takiej sytuacji slusznie, najpierw nalezy uzbierac jakas poduszke. Ale warto rozwazyc krotkoterminowe opcje: sa np. 3 miesieczne obligacje skarbowe.
Pytanie do osob z poduszka bezpieczenstwa: trzymacie ja na koncie oszczednosciowym/ lokacie/ inne opcje? Waham sie co zrobic z oszczednosciami zostawionymi w Polsce, traktuje je jako poduszke bezpieczenstwa, ale przez kolejne 4 lata mam zagwarantowany kontrakt i raczej jest malo prawdopodobne ze bede potrzebowac tych pieniedzy. Trzymam je obecnie na koncie oszczednosciowym, ale oprocentowanie jest strasznie niskie- 0.4%. Jakies rady/sugestie?
Stary 2018-03-07, 09:08   #763
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Millennium 2,7 % i to i tak są jakieś ochłapy.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 09:44   #764
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _zgryzota_ Pokaż wiadomość
Mam takie kurtki, mąż też przynajmniej mam więc jakieś doświadczenie, wszystkie piorę sama w pralce. Nastaw niską temperaturę i podwójne wirowanie. A gdy wyjdziesz kurtkę to musisz nią wstrząsnąć dwa razy od góry do dołu i od dołu do góry a potem rozłożyć na płasko np na suszarce i co jakiś czas przekręcac na drugą stronę i znów wstrząsac - żeby puch i pierze się nie zbiły.

A wirowanie nie niszczy puchu?

Ja trzymam część kasy na funduszach, część na oszczędzam (zawsze to nie 0 %), na lokatach, a tylko małą część na bieżącym rachunku (taką którą zużyjemy w ciągu miesiąca).

Stary 2018-03-07, 10:07   #765
_Asiek__
Raczkowanie

Cytat:
Ja trzymam część kasy na funduszach, część na oszczędzam (zawsze to nie 0 %), na lokatach, a tylko małą część na bieżącym rachunku (taką którą zużyjemy w ciągu miesiąca).
Nie mam zadnego doswiadczenia z funduszami. Jakies sugestie/ opinie? Bylabym wdzieczna
Stary 2018-03-07, 10:14   #766
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie do osob z poduszka bezpieczenstwa: trzymacie ja na koncie oszczednosciowym/ lokacie/ inne opcje? Waham sie co zrobic z oszczednosciami zostawionymi w Polsce, traktuje je jako poduszke bezpieczenstwa, ale przez kolejne 4 lata mam zagwarantowany kontrakt i raczej jest malo prawdopodobne ze bede potrzebowac tych pieniedzy. Trzymam je obecnie na koncie oszczednosciowym, ale oprocentowanie jest strasznie niskie- 0.4%. Jakies rady/sugestie?
Konto oszczędnościowe przy ROR, oprocentowanie 0,7% (żenada).
Stary 2018-03-07, 10:38   #767
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam zadnego doswiadczenia z funduszami. Jakies sugestie/ opinie? Bylabym wdzieczna

Nie polecam agresywnych funduszy ani giełdy bo na tym trzeba się już dobrze znać. Ja osobiście gustuję w funduszach które są trochę lepiej oprocentowane, ale też nie mają za dużego ryzyka (powiedzmy 4-5 % zysku). Osobiście też bardzo się na tym nie znam, ale jak śledzi się notowania poszczególnych funduszy to można wyciągnąć jakieś wnioski. Plus do tego potrzebna jest analiza aktualnej sytuacji na giełdzie, ale tym to zajmuje się mój mąż.

Stary 2018-03-07, 11:10   #768
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie polecam agresywnych funduszy ani giełdy bo na tym trzeba się już dobrze znać. Ja osobiście gustuję w funduszach które są trochę lepiej oprocentowane, ale też nie mają za dużego ryzyka (powiedzmy 4-5 % zysku). Osobiście też bardzo się na tym nie znam, ale jak śledzi się notowania poszczególnych funduszy to można wyciągnąć jakieś wnioski. Plus do tego potrzebna jest analiza aktualnej sytuacji na giełdzie, ale tym to zajmuje się mój mąż.
Widzę że nasi mężowie mają podobne "zainteresowania" mój nawet bawi się w tą giełdę, na szczęście nie dużymi środkami.
Nie wirowanie nie zniszczyło mi żadnej z kurtek a takich puchowych mamy kilka i wszystkie piorę tak samo. Tu bardziej chodzi o to żeby wkład się nie zbił. Przy moim sposobie z wirowaniem, suszeniem na płasko nic się nie zaczęło dziać z kurtkami a piorę je często średnio 3/4razy w sezonie.

Stary 2018-03-07, 13:33   #769
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę że nasi mężowie mają podobne "zainteresowania" mój nawet bawi się w tą giełdę, na szczęście nie dużymi środkami.
Nie wirowanie nie zniszczyło mi żadnej z kurtek a takich puchowych mamy kilka i wszystkie piorę tak samo. Tu bardziej chodzi o to żeby wkład się nie zbił. Przy moim sposobie z wirowaniem, suszeniem na płasko nic się nie zaczęło dziać z kurtkami a piorę je często średnio 3/4razy w sezonie.

No to super. W takim razie wypiorę sama, bo ryzyko w sumie żadne.

Może nasi mężowie nawet się już znają? Mogliby sobie pogadać na interesujące ich tematy .Mój znowu (już chyba 3 raz) jedzie w niedzielę na zawody pod Łódź, bo co prawda od nas to już wyprawa, ale mówi że tam jest najfajniej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-03-07, 13:41   #770
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
No to super. W takim razie wypiorę sama, bo ryzyko w sumie żadne.

Może nasi mężowie nawet się już znają? Mogliby sobie pogadać na interesujące ich tematy .Mój znowu (już chyba 3 raz) jedzie w niedzielę na zawody pod Łódź, bo co prawda od nas to już wyprawa, ale mówi że tam jest najfajniej.
Nie wiem czy się znają ale jest to niewykluczone skoro obaj próbują czasami gry na giełdzie.

Stary 2018-03-07, 13:43   #771
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem czy się znają ale jest to niewykluczone skoro obaj próbują czasami gry na giełdzie.

Próbują to dla mojego trochę za dużo powiedziane. Po prostu interesuje się tematem, żeby wiedzieć w co lepiej inwestować, a co omijać szerokim łukiem.

Stary 2018-03-07, 13:44   #772
_zgryzota_
Zakorzenienie

Cytat:
Próbują to dla mojego trochę za dużo powiedziane. Po prostu interesuje się tematem, żeby wiedzieć w co lepiej inwestować, a co omijać szerokim łukiem.
to podobnie jak mój, też nie jest stałym graczem.

Stary 2018-03-07, 22:24   #773
I ona
Zakorzenienie

Ja mam konto oszczędnościowe w Getinie z oprocentowaniem 2,5%. Jak zakładałam to było niższe, ale potem dostałam info, że zmieniają mi właśnie na promocyjne 2,5%. Mam tam też ROR. Ono mi się bardziej opłaca niż lokata. W ogóle straszna bieda z tymi lokatami i to już od dłuższego czasu.

I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-08, 14:02   #774
OnaZakupoholik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Ja mam konto oszczędnościowe w Getinie z oprocentowaniem 2,5%. Jak zakładałam to było niższe, ale potem dostałam info, że zmieniają mi właśnie na promocyjne 2,5%. Mam tam też ROR. Ono mi się bardziej opłaca niż lokata. W ogóle straszna bieda z tymi lokatami i to już od dłuższego czasu.

Getin to dla mnie najgorszy i bank teściowa czekała na pieniądze po zmarłym teściu ponad rok w Millenium 18 miesięcy i to nie była jej wina miała wszystkie dokumenty.
Stary 2018-03-08, 14:30   #775
_Asiek__
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OnaZakupoholik Pokaż wiadomość
Getin to dla mnie najgorszy i bank teściowa czekała na pieniądze po zmarłym teściu ponad rok w Millenium 18 miesięcy i to nie była jej wina miała wszystkie dokumenty.
w mojej najblizszej rodzinie (moi rodzice/maz) mamy pelnomocnictwa do wszystkich kont wlasnie z mysla o takich sytuacjach.
Stary 2018-03-08, 14:33   #776
OnaZakupoholik
Zakorzenienie

Cytat:
w mojej najblizszej rodzinie (moi rodzice/maz) mamy pelnomocnictwa do wszystkich kont wlasnie z mysla o takich sytuacjach.
miała
Stary 2018-03-08, 14:41   #777
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Pełnomocnictwo czy zapis na wypadek śmierci? To pierwsze nic nie daje, wygasa z chwilą śmierci posiadacza konta.
I uważam Millennium za świetny bank- bo zapis mają za darmo, a w innych bankach trzeba za to płacić.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-08, 15:37   #778
_Asiek__
Raczkowanie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8200748 1]Pełnomocnictwo czy zapis na wypadek śmierci? To pierwsze nic nie daje, wygasa z chwilą śmierci posiadacza konta.
I uważam Millennium za świetny bank- bo zapis mają za darmo, a w innych bankach trzeba za to płacić.[/QUOTE]

tak dokladnie- mialam na mysli zapis na wypadek smierci. W ten sposob jak babcia zmarla nie bylo zadnego problemu z wyplata pieniedzy.
Stary 2018-03-08, 20:14   #779
Terha
Zakorzenienie

To jest prawda, że zawczasu warto jest mysleć o takich sprawach. To mi uświadomiło, że do konta Tż tylko on ma dostęp. I o ile nie zamierzam grzebać mu w skarbonce o tyle warto się zabezpieczyć.

Wyleczyłam się na stałe z kupna butów przez internet. Najpierw kupiłam w Decathlonie model na którym mi bardzo zależało a stacjonarnie nie mieli. Nie oddałam ich bo zakładam, że jak się ułożą to będą tak wygodne jak sobie wymarzyłam.
A teraz zrobiłam zamówienie na eobuwie. Najpierw rozmiar 37 okazał się za mały, więc nadałam zwrot zamawiając jednoczesnie rozmiar większy. I co? Guzik, bo drugie okazały się za szerokie w kostce. I mimo, że zwrot zajmuje naprawdę kilka minut i jest zupełnie za darmo to nie chce mi się znowu tego robić. Pewnie byłoby łatwiej gdybym chciała kupić adidasy a nie kozaki, ale i tak więcej juz butów przez internet nie zamówię. Chyba, że tak jak w przypadku Decathlonu będę polować na konkretny model, który jest niedostępny stacjonarnie, a który w razie czego można za darmo zwrócić.

Stary 2018-03-08, 21:32   #780
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
To jest prawda, że zawczasu warto jest mysleć o takich sprawach. To mi uświadomiło, że do konta Tż tylko on ma dostęp. I o ile nie zamierzam grzebać mu w skarbonce o tyle warto się zabezpieczyć.

Wyleczyłam się na stałe z kupna butów przez internet. Najpierw kupiłam w Decathlonie model na którym mi bardzo zależało a stacjonarnie nie mieli. Nie oddałam ich bo zakładam, że jak się ułożą to będą tak wygodne jak sobie wymarzyłam.
A teraz zrobiłam zamówienie na eobuwie. Najpierw rozmiar 37 okazał się za mały, więc nadałam zwrot zamawiając jednoczesnie rozmiar większy. I co? Guzik, bo drugie okazały się za szerokie w kostce. I mimo, że zwrot zajmuje naprawdę kilka minut i jest zupełnie za darmo to nie chce mi się znowu tego robić. Pewnie byłoby łatwiej gdybym chciała kupić adidasy a nie kozaki, ale i tak więcej juz butów przez internet nie zamówię. Chyba, że tak jak w przypadku Decathlonu będę polować na konkretny model, który jest niedostępny stacjonarnie, a który w razie czego można za darmo zwrócić.
ja w ogóle nie rozumiem fenomenu internetowych zakupów ciuchów czy butów - nie wiem ile jest osób, którym perfekcyjnie pasuje zawsze jeden i ten sam rozmiar, a każdy fason leży idealnie - mi nie chciałoby się bawić w odsyłanie czegokolwiek, więc wysyłkowo kupuję tylko takie rzeczy, do których wiem, że nie będę miała się czego przyczepić (a coś, co muszę mierzyć przed zakupem się zdecydowanie do takiej kategorii nie zalicza)

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości