![]() |
#751 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tajlandia
Hej dziewczyny
![]() Wakacje na Malediwach były cudowne, ale skoro już wróciliśmy zaczęłam planować wypad do Tajlandii i spotkało mnie wielkie rozczarowanie. A mianowicie dostaliśmy okazję wynająć dosyć tanio 3-pokojowe mieszkanie z ogródkiem po okazyjnej cenie, bez wpłacania depozytu i TZ zarządził zmiane grudniowych wakacyjnych planów ![]() ![]()
![]() |
#752 |
Przyczajenie
|
cześć,
jeśli chodzi o Phuket to jest to bardzo turystyczne miejce i wg mnie nie doświadczysz za bardzo prawdziwej Tajlandii...na wyspie czuć powiew prawdziwej Tajlandii jedynie w miasteczku Phuket, ale na wybrzeżu tylko turyści i ceny turystyczne...na Waszym miejscu spędziłabym kilka dni w Phuket, wypożyczając motor i objeżdżając wyspę dookoła i dalej zrobiłabym kurs promem na Phi Phi lub/i Krabi. mimo, że Phi Phi również turystyczne to super warunki do snurkowania -polecam całodniową wycieczkę snorkellingowa wykupioną na Phi Phi (m.in. Maya Bay, Bamboo Island) -wydatek rzędu 80 PLN od łebka. Krabi jest już super tajskie i tam można poczuć naprawdę ten kraj. znowu polecam wypożyczenie motoru i objazd okolicznych plaż, bo jest wg mnie obłęd. Zapraszam do siebie na bloga, po więcej info i trochę zdjęć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
Przyczajenie
|
W takiej cenie dasz radę kupić zorganizowaną objazdówkę....a wydatki na miejscu nie są duże
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Możesz podać jakiś przykład? Jak już jakiś czas temu patrzyłam na pbjazdówki to były sporo droższe na grudzień.
![]() |
![]() |
#755 |
Przyczajenie
|
Ja kupowalam w tym roku w połowie stycznia na wylot bodajże 28.01 - więc ceny były już znacznie nizsze niz kupujac z wyprzedzeniem. Baśniowa Tajlandia - wyszło mi coś ponad 6tyś/os. Oczywiście masz w tym szystko i na miejscu nie musisz wydawać jesli nie chcesz......chodź byłoby to dużym wysiłakiem woli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeśli masz wykupić all incl i spędzić 2 tygodnie w jednym hotelu to odpuść sobie Tajlandię. Tam każdy zakątek jest inny więc zdecydowanie trzeba się przemieszczać.
Nam Phuket się podobał, choć rzeczywiście jest turystyczny, ale też pojeździliśmy sobie motorem zaglądając na wiele plaż i każda jest inna ![]() Koh Lanta jest dość "dzika" jeśli można by tak to określić, a ja polecam Koh Lipe - tam to jest cudownie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#759 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ALE i tak można taniej na własną rękę ![]() ![]()
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-06-20 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 |
Zakorzenienie
|
Jedzenie w Tajlandii to temat rzeka - WSZĘDZIE jest smaczne - czy zjecie w restauracji, czy w budce przy ulicy - na pewno będzie Wam smakować; Nie polecam tylko tych miejsc, które są przeznaczone przede wszystkim dla taksówkarzy - serwują zupy z torebek plus tajskie warzywa
![]() Ja jadłam w bardzo dziwnych zakamarkach - nigdy nie narzekałam - no, może raz - w Bangkoku w Siam Center - moloch handlowy - to, co podano - z tajskim jedzeniem nie miało nic wspólnego, a była to najzwyklejsza sałatka z papai... nie wiem, jak można to zepsuć ![]() Polecam deser Mango/Papaia + sticky rice, Morning glory - wspaniałe warzywa w ciemnym sosie i Green curry - wersje wege, rybne, mięsne - wszystkie są pyszne ![]() Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2013-06-20 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#762 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tego mam na myśli takie hotele: http://www.booking.com/hotel/th/paka...6a5567e5ec5X14 ---> Krabi przy plaży 9 nocy koszt 520 funtów Albo: http://www.booking.com/hotel/th/red-...6a5567e5ec5X28 --> te same daty i ta sama cena co wyżej Albo: http://www.booking.com/hotel/th/subs...77ea2c6b83aaX1 --> 395 funtów, taniej niż 2 powyższe Albo: http://www.booking.com/hotel/th/aona...4f5596e2c03X12 ---> 624 funty A wcześniej 4 noce w Bangkoku np tu: http://www.booking.com/hotel/th/city...ability_target ---> 137 funtów Wszystkie hotele są ze śniadaniem. Dalej przelot na trasie Bangkok-Krabi-Bangkok kosztuje 128 funtów za 2 osoby. No i teraz podliczam: 1380 (lot)+ 520 (hotel krabi)+ 137 (hotel Bangkok)+ 128 (przeloty lokalne)= 2165 funtów, pozostaje 435 na jedzenie poza śniadaniami + extra kasa pójdzie na wycieczki Chyba że znacie jakieś równie dobre hotele w Krabi i Bangkoku które możecie polecić to chętnie skorzystam ![]()
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
Astenka - a patrzyłaś na loty np w listopadzie? może będą tańsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 |
Zadomowienie
|
Patrzylam i rzeczywiscie sa tansze choc niewiele, ale TZ nie dostanie urlopu w listopadzie, mozemy jechac najwczesniej 10 grudnia.
![]() |
#765 |
Zakorzenienie
|
Astenka - rozumiem, tak z ciekawości pytałam, bo czasem robi to różnicę. Ja kupiłam bilety koło czerwca - na listopad, ale pamiętam, że od stycznia śledziłam ceny i zaoszczędziłabym jakieś 200 euro, więc bez rewelacji. Najlepsze jednak było to, że bardziej opłacało mi się kupić bilety na stronce biura podróży (w samym biurze było droższe chyba o 150 euro na osobę), niż na stronie linii lotniczych którymi lecieliśmy, więc jeszcze tak sprawdź
![]() My mieszkaliśmy w BKK w dwóch hotelach, ale jeden z nich miał dobre położenie ze względu na lot kolejnego dnia (daleko od miasta), a drugi miał 24 piętra (widok z niego super), ale pokój nie należał do najczystszych, wiec raczej go nie polecę, chyba że inne piętra było już po zmianach. I raczej nie czepiam się bez powodu, ale wymagał renowacji. Jednak mieliśmy widok z 20-tego piętra na BKK - cudny! Był tam pan (ten który wita gości i stoi zaraz przy wejściu) i on pokierował nas w wiele miejsc ![]() My na Krabi się nie zatrzymywaliśmy na dłużej, więc też nic nie mogę na ten temat powiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
Szukam lotów... Szukam.... I nic
![]() ![]() Głupie pytanie: Trzeba ze sobą zabrać pełne buty ![]() ![]()
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - weź na podróż sportowe wygodne buty, bo raczej z PL w sandałkach w tym czasie nie wylecisz
![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Ceny rzeczywiście szokujące, bo ja prawie całą podróż miałam za niewiele więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To cena za przelot dla 2 osób ![]()
![]() |
![]() |
#769 |
Raczkowanie
|
melleczka zapisz się do newslettera na fly4free i będziesz na bieżąco z promocjami w liniach lotniczych, a jeśli masz elastyczną datę to na pewno coś znajdziesz. Ja kupiłam 2 bilety za 4800 (ale mam ponad 15 - godzinny stopover) i to o dziwo na esky były najtańsze. Ogólnie obserwowałam ceny od lutego i w sumie cena podskoczyła do maja o 200 zł za osobę. Na kayak'u możesz sobie ustawić alert odnośnie danego lotu i będziesz otrzymywała newsy ze zmianami cen biletów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#771 |
Zadomowienie
|
Czekajcie na promocje większe niż +/- 200zł.... My kupiliśmy za 1400zł za osobę Wawa-Doha-Bangkok i z powrotem, warto było się wstrzymac, bo dzięki temu dużo zaoszczędziliśmy.
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
W temacie bagażu - im mniej zabierzecie, tym lepiej - w Tajlandii jest tak tanio, że lepiej zapełnić walizki tym, do czego zaświecą się tam Wasze oczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#774 |
Raczkowanie
|
painka ja miałam sztywny termin niestety - 30.10 -16.11, były promocje rzędu 1900 zł, ale np. z Węgier więc wychodziło na to samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
aaa OK, bo nie wiem czemu pomyślałam, że to za osobę ... ale tak to nie jest tak źle, choć wiadomo im taniej tym lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
Znalazłam bardzo fajną stronkę i się dzielę
![]() http://www.fantour.pl/index.php?menu=33 Dokładnie taki plan podróży nas interesuje ![]() ![]() W tym momencie polujemy na loty. Najlepszą cenę ma China Southern, ale niestety lot z 2 przesiadkami, póki co czekamy na coś lepszego. Poza tym nie wiem czy się szczepić czy nie... Same szczepienia to koszt 1000zł dla naszej dwójki. Opinie różne, jedno się szczepią, inni nie...
![]() |
#777 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - my się zaszczepiliśmy, ale tak na prawdę nie ma nic obowiązkowego, więc to zależy od was.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zadomowienie
|
Szczerze? Nie szczepiłabym się na Waszym miejscu. Ja byłam 3 razy w Tajlandii póki co i (tfu tfu) nic mi nigdy nie było. Wiadomo, że każdy organizm reaguje inaczej, no i każdemu może się przytrafic że jednak coś złapie (i potem będzie sobie pluł w brodę, że się jednak nie zaszczepił...), ale ja bym odpuściła - tym bardziej, że cena szczepień jest jaka jest.
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
Melleczka - przede wszystkim w takim razie przemyślcie, które szczepienia zrobić. Mi zależało np na tężcu, żółtaczce B (ale wzięłam i A bo bardzo niewiele różniła się cena) i dur brzuszny. Może między czasie będzie gdzieś żółty tydzień to zaszczepisz się za darmo (jeśli te akcje jeszcze istnieją)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.