|
|
#751 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
"podłoże dla storczyków", na folii zdjęcie storczykow, sklep OBI 15,40, myśę, ze w kwiaciarniach tez powinno być.
|
|
#752 |
|
Zakorzenienie
|
SmutnaMyszko a jakie storczyk ma liście? Twarde, czy miękkie?
I nie wiem czy dobrze zauważyłam, ale czy końcówki pędów kwiatowych zrobiły się czerwonawe, albo żółtawe? Czy zmieniły ostatnio kolor? |
|
|
|
#753 |
|
Raczkowanie
|
Storczyk ma twarde liscie, a co do koncówek pedów kwiatowych czyli tych gałązek tak?? to zrobiły sie chyba zółte;( nie mam teraz przed soba tego storczyka bo jest u babci, Wszystkie kwiatki wiedna i opadaja, Myslicie ze storczyk jest przelany?? ma bardzo mokre podłoze? a moze to wina tego ze stoi na słońcu?
|
|
|
|
#754 |
|
Zakorzenienie
|
Smutna_Myszko - ile godzin on stoi na słońcu? Stoi w pełnym słońcu w południe?
Mi na przelanego zbytnio nie wygląda - bo liście ma twarde. Przy przelaniu liście robią się miękkie, flaczeją. A na Twoim zdjęciu właśnie widac, że są w dobrej kondycji. Czy pąki przed opadnięciem robią się żółte? Mi to wygląda na usychanie pędu kwiatowego - czyli przekwitanie (oczywiście jeżeli pęd zmienia kolor). Nie wiadomo od jak dawna on kwitnie, ile stał w kwiaciarni. Jeden z moich przekwitających ma takie same więdnące kwiaty. Pąk na końcu pędu nie chce się rozwinąc i z każdym dniem marnieje coraz bardziej. Porównałam zdjecia które wstawiałaś wcześniej z tym dzisiejszym: ![]() Zaznaczyłam miejsca na pędzie, które według mnie schną - zmieniły kolor na czerwonawy - dla porównania te same miejsca zaznaczyłam na zdjęciu z dnia zakupu. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-06-23 o 15:41 |
|
|
|
#755 |
|
Raczkowanie
|
Tak w południe tez stoi w słońcu, myslisz ze nie mam go przesadzac? nie jest przelany? Ta pani go podlała szklanka wody? Nie wiem czy przekwita skoro miał mnóstwo małych pączków które sie jeszcze nie rozwineły a teraz opadaja.
|
|
|
|
#756 |
|
Zakorzenienie
|
Nie powinien stac w słońcu południowym, bo ono parzy.
Powtórze, jemu raczej usychają pędy. Może właśnie od tego słońca? Pęd usycha i substancje odżywcze nie dochodzą do pąków i kwiatów. Możesz go przesadzic, sprawdzisz wtedy jakie ma korzenie. Czy przegnite od przelania. Ale gdyby było coś nie tak z korzeniami to od razu by to było widac po lisciach. |
|
|
|
#757 |
|
Raczkowanie
|
z korzeniami chyba wszystko ok
, on stoi w strasznym słońcu, moze to jest powód usychania?
|
|
|
|
#758 |
|
Zakorzenienie
|
Może i tak. Tych kwiatów raczej już nie uratujesz. Przestawcie z babcią storczyka w miejsce gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu z południowym słońcem. Troszkę czasu minie i znów będziecie się cieszyc kwitnieniem.
Pozdrawiam |
|
|
|
#759 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#760 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że za jakiś czas wstawisz nam tu zdjęcia babcinowego olbrzyma, który znowu będzie kwitł
|
|
|
|
#761 |
|
Rozeznanie
|
ja kupiłam substrat do storczyków firmy kornen jest nawet dobry ma duże ale nie zaduże kawałki kory
|
|
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
Justynko ile Cię kosztowało to podłoże? I jaką ma pojemnośc?
|
|
|
|
#763 |
|
Rozeznanie
|
No więc tak:
u mnie : - 3 pąk od giganta opadł coś mi się zdaje że on był już przelany w leroy merlin a ja robiąc wszystkim kąpiel źle zrobiłam bo go też kąpałam![]() - kupiłam w kwiaciarni Miltonię - fioletową no i w tejże kwiaciaeni kłóciłam się z ekspedientką która mówiła że te czarne plamki na cambrii to "taki gatunek" żal...- w leroy merlin kupiłam falka za 19.99! były także małe za 16.99 ! taki ładny małe kwiatuszki ma ciemno różowy no i tak od niedawna mam już 9 storczyków - białą miniaturkę wystawiłam wczoraj na dwór, a przez moją okolicę przeszedł huragan no może trąby u mnie nie było i topole nie były powyrywane z korzeniami jak 2 lata temu, ale z drugiej strony mojego miasta huraganik wyrządził kilka szkód...u nas był okropny wiatr, grzmiło i błyskało się, padał deszcz oraz grad i całe szczęście że małego postawiłam pod dachem bo nie wiem co by z niego pozostało?![]() ![]() zebrałam miskę deszczówki ale z rynny i jest ona troszkę czarnawa nie wiem czy nadaje się do podlewania storczyków... ktoś wie? ![]() no i tak to nawet wszystko w porządku jest, a zauważyłam jeszcze takie zielone robaki - pajątki na kwiatach białego falka co to może być? pozdrawiam;* Adela - z zaskakującymi newsami
|
|
|
|
#764 |
|
Rozeznanie
|
Adelo z zaskakujacymi newsami - pokazesz na sesje zdjeciowa?
ja tak lubie ogladac fotki...
|
|
#765 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#766 |
|
Rozeznanie
|
platynko - mówisz - masz
no tutaj wszystkie w "kupie": ![]() a reszta w załącznikach... na jednym ze zdjęć doniczka a w niej jak się przyjrzycie pączek
|
|
|
|
#767 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny - Wasze zdjęcia cieszą oczy
![]() Justyna całkiem fajne to podłoże. Ja mam trochę dośc przepłacania za podłoże z orchidsklepiku. (Samo podłoże nie jest takie drogie, ale koszt przesyłki to dwukrotny koszt samego podłoża i z ceny 7,90 robi się prawie 30 zł) ![]() Adelo nie przejmuj się tym pączkiem, oby już więcej nie opadło i rozkwitły jak najszybciej ![]() Ja też wstawię jedno zdjątko:
|
|
|
|
#768 |
|
Rozeznanie
|
a ja frido kupiłam podłoże dla stroczyków w kwiaciarni koszt ok 8 złotych jak pamiętam
składało się z kermazytu czy jak to tam się nazywa ( takie kuleczki były to )oraz kory storczyki chyba czują się w nim dobrze, choć te które przesadziłam zaczynają przekwitać nie wiem czy coś od tego zależy.... przekwita ten ciapek, biały, różowy - wszystkie z leroy merlin które przesadzałam... ehhh no trudno może zakwitną 2 raz?? ![]() dziękuję;* frido twój także cudny miałam dziś kupić w LM takiego żółtawego ale po oględzinach nie znalazłam takiego który spełniałby moje oczekiwania;P
|
|
|
|
#769 |
|
Rozeznanie
|
śliczne,Dziewczynki!!! adelo,ten parapet cudny
i oslonki gliniane super,gdzie kupowane?a czy przypadkiem ten z brzoskwiniowej osslonki nie pachnie? Frido,a ten Twoj...Ty wiesz,jakie zdjecia robisz? ))
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#770 |
|
Zakorzenienie
|
Piękne macie kwiatuszki dziewczyny !!!
![]() Teraz tak sie zastanawiam, storczyk stoi na stoliku niedaleko okna, ale nie pada na niego wielkie jakies swiatło, czy lepiej byłoby go wystawić na parapet? |
|
|
|
#771 |
|
Rozeznanie
|
Platynko powiem cię że osłonki są z Leroy Merlin
starannie dobierane;Pta pomarańczowa jest z kwiaciarni i storczyk ten pachnie Parapet w kuchni;P Cóż czasem myślę nad namówieniem mamy na jakąś firankę która odsłaniałaby storczyki;P Marzenia... ale z drugiej strony niedługo wybieram się do stolarza, więc nie będzie raczej parapetu w storczykach, ale orchidarium;P |
|
|
|
#772 |
|
Rozeznanie
|
pięknie, choć parapet też zdobią
u mnie nie ma LM, ale są wszystkie inne markety,tylko jedna osłonka = 13 zł, aja potrzebuję...25
|
|
#773 |
|
Rozeznanie
|
325zł;| ja dałam za osłonki więcej niż 13,ale nie mam aż tylu storczyków... hmm ja radzę ci także założyć orchidarium
można hodować storczyki nawet bez doniczek ale tak na poważnie to naprawdę orchidarium jest bardzo wygodnym rozwiązaniem i można je zrobić z drewna i szkła no i pewnie koszt przekroczy te 325 ale później nie musiałabyś martwić się o takie pierdoły;P słyszałam że storczyki w orchidarium jeszcze lepiej rosną, no i jest im tam lepiej, te wiatraczki i świetlówki i inne tam duperele;P ja właśnie chcę je mieć bo jeśli nawet moja kolekcja się powiększy to będę gdzie je mieć włożyć, a ten parapet niedługo będzie za krótki na moje okazy;P
|
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
Klaudens, możesz wystawić na parapet, ale uważaj jeżeli jest to południowe okno. Wtedy powinnaś cieniować storczyka, bo ostre słońce spali mu liście i bardziej zaszkodzi niż dobrze płynie na roślinkę. U mnie żaden ze storczyków nie stoi na oknie. Mam dwa południowe, więc z założenia już odpadają. Więc stoją nawet w głębi mieszkania i nic nie wskazuje, żeby im było źle.
Platynko - powoli, powoli i będą i ładne osłonki. Wiadomo jednorazowy zakup to faktycznie kwota niemała. Ale jakby to rozłożyć na kilka mniejszych - to mniejsze obciążenie dla kieszeni
|
|
|
|
#775 |
|
Rozeznanie
|
tak tez trzeba bedzie zrobic, na raty...
|
|
#776 |
|
Rozeznanie
|
tak trzeba bedzie zrobic, na raty
kurcze,wskoczylo dwa razy,co teraz?
|
|
#777 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przejmuj się, duble się zdarzają. Moderator usunie zbędny post.
|
|
|
|
#778 |
|
Rozeznanie
|
Frido droga, czy Ty sie orientujesz, gdzie takie oslonki najtansze? OBI jednak jest bardzo drogie
|
|
#779 |
|
Zakorzenienie
|
Pytasz o takie gliniane?
|
|
|
|
#780 |
|
Rozeznanie
|
tak,takie lepsze
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:00.

platynka

coś mi się zdaje że on był już przelany w leroy merlin a ja robiąc wszystkim kąpiel źle zrobiłam bo go też kąpałam
żal...
no może trąby u mnie nie było i topole nie były powyrywane z korzeniami jak 2 lata temu, ale z drugiej strony mojego miasta huraganik wyrządził kilka szkód...
i całe szczęście że małego postawiłam pod dachem bo nie wiem co by z niego pozostało?

składało się z kermazytu czy jak to tam się nazywa ( takie kuleczki były to )oraz kory