izotek - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-21, 10:02   #751
asioslaw
Raczkowanie

Dot.: izotek

hejo, ja wczoraj wzięłam pierwszą tabletkę. mam 20mg bo nie mam aż takiej tragedii na twarzy:p chyba.
jak dbacie o nawilżenie? pomadka - wiadomo, obowiązkowo. chodzi mi jednak ogółem o twarz. bo, przyznam szczerze, zdziwiło mnie to, co powiedział mi dermatolog, mianowicie ''w ogóle nie kremować'' że co? stwierdził, że kremować mogę tylko miejscowo i w ostateczności.

aha, zapomniałam dodać, yogobella, super efekty gratulacje
asioslaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 14:59   #752
marcys255
Raczkowanie

A ja mam zacząć brać i mam stracha troche,chyba po świętach zaczne bo chyba alkohol nie jest wskazany w czasie tej kuracji?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-21, 17:27   #753
heidi88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
A ja mam zacząć brać i mam stracha troche,chyba po świętach zaczne bo chyba alkohol nie jest wskazany w czasie tej kuracji?

ja piłam alkohol, jedno dwa piwa na imprezie, nie często oczywiście. Pytałam lekarza i mówił ze można.
heidi88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-21, 21:07   #754
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez heidi88 Pokaż wiadomość
ja piłam alkohol, jedno dwa piwa na imprezie, nie często oczywiście. Pytałam lekarza i mówił ze można.
Aha czyli z umiarem jest dozwolone

Stary 2013-12-22, 16:13   #755
ornellia
Raczkowanie

Yogobella gratuluje, super efekt!

A co do alkoholu to ja nie polecam (i nie mówię o lampce wina). 4 dni temu wybrałam się na imprezę i do tej pory czuje się paskudnie. Ból głowy, żołądka, ogólne osłabienie, po wszystkim co zjadłam było mi niedobrze. Wypiłam tyle co zwykle, a wróciłam ledwo przytomna do domu (zwykle po takiej ilości czuje się dobrze i nic mi nie jest oprócz tego że kołuje mi się w głowie). Czytałam że różnie organizmy reagują na alkohol w czasie brania Izoteku, także uważajcie dziewczyny. I według dermatologów zażywanie alkoholu w czasie brania leku jest zabronione (chociaż jak widać nie wszystkich)
Stary 2013-12-22, 20:07   #756
fiolek7317
Zakorzenienie

Cytat:

Po wypowiedziach dziewczyn myślę, że zależy jak kto reaguje na alkohol. Ja przyjmując izotek piłam alkohol wyjątkowo w dużych ilościach. Nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych
Stary 2013-12-22, 22:20   #757
marcys255
Raczkowanie

TAk,zawsze tak jest że każdy organizm reaguje inaczej i trzeba się przekonać na własnej skórze jak coś na nas podziała ale wiadomo zawsze trzeba zachować ostrożność

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-27, 20:41   #758
kluska92
Przyczajenie

Ja biorę Curacne już prawie 4 tygodnie
Jak na razie nie odczuwam za bardzo żadnych skutków ubocznych. Ale sama nie wiem czy ryzykować z alkoholem.
kluska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-27, 21:09   #759
marcys255
Raczkowanie

Ja jeszcze czekam po sylwku zaczne brać na wszelki wypadek

Stary 2013-12-28, 13:05   #760
ikulinka
Przyczajenie

Powiem szczerze, że ja miałam zamiar nie pić do końca kuracji, ale teraz bardzo gorący okres w życiu, bo właściwie same 18nastki ostatnio i co chwile jakaś impreza. Zdarzyło mi się wypić wódkę i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, no i głowa tak samo mocna jak przedtem, więc to prawda, że wszystko zależy od człowieka .

Mam pytanie do osób zażywających, albo już po skonczonej kuracji. Biorę izo już ponad 3 miesiąc i przez pierwszy miesiąc był dość duży wysyp, ale później się wszystko unormowało i było super aż do zeszłego tygodnia. Nic nie wyskakiwało nawet przed okresem. Jakiś tydzień temu dostałam okropny wysyp, same ropne syfy, które bardzo bolą . Nie wiem, co może być tego powodem. Twarz jest teraz właściwie taka jak przed kuracją ;(( pomocy!
ikulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-02, 09:48   #761
b_domi
Raczkowanie

Zażywam izotek (20mg dziennie) od 2 tygodni, w sylwestra wypiłam 2 cydry (4,5%) i ok. 100ml whisky (40%). Odpadłam o 23.
b_domi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 18:58   #762
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez b_domi Pokaż wiadomość
Zażywam izotek (20mg dziennie) od 2 tygodni, w sylwestra wypiłam 2 cydry (4,5%) i ok. 100ml whisky (40%). Odpadłam o 23.
No to poszalałaś
A na jak długo masz przypisaną kuracje? Masz stała dawkę 20mg?
PRzy jakiej wadze?

Stary 2014-01-03, 20:30   #763
Alicjaa_23
Raczkowanie

Ja też mam dawkę 20 mg na dzień, kuracja trwa rok, a ważę 55kg.
Stary 2014-01-03, 21:23   #764
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alicjaa_23 Pokaż wiadomość
Ja też mam dawkę 20 mg na dzień, kuracja trwa rok, a ważę 55kg.
Ten rok właśnie to strasznie długo,gdyby brać 40mg to wyszłoby z pół roku ale nie wiem jak to będzie,na razie muszę dostać się do lekarki

Stary 2014-01-03, 22:52   #765
b_domi
Raczkowanie

Cytat:
No to poszalałaś
A na jak długo masz przypisaną kuracje? Masz stała dawkę 20mg?
PRzy jakiej wadze?

No właśnie średnio poszalałam, normalnie byłabym tylko wstawiona

Ważę 62kg, 20mg to taka "dawka wejściowa", po pierwszym opakowaniu ma być 40- około pół roku. Decyzja zależna od wyników badań i moich odczuć- jak na razie duża suchość buzi i ust, trochę oczu, troszkę zajadowo, także jak na wszystko co by mogło być to raczej lajtowo bardzo pomaga smarowanie całej buzi wazeliną.

I już są fajne efekty, wysypu jak na razie ani śladu, wszystko mi się albo wchłania, albo wychodzi na wierzch, skóra wydaje się cieńsza, jakby miała mniej miejsca na wszystkie swoje brudki, co z tego co czytam jest dość częste. Oczywiście bardzo słabo z makijażem no i jak się nie powstrzymam i coś wycisnę, to po pierwsze trudniej to zrobić, miejsce zbrodni się tak dziwnie żółci, a po drugie gorzej się goi.
Ale przecież jak tak wyłazi zaskórnik z rozszerzonego pora to trudno przejść obok lustra...!
b_domi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-03, 23:03   #766
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez b_domi Pokaż wiadomość
No właśnie średnio poszalałam, normalnie byłabym tylko wstawiona

Ważę 62kg, 20mg to taka "dawka wejściowa", po pierwszym opakowaniu ma być 40- około pół roku. Decyzja zależna od wyników badań i moich odczuć- jak na razie duża suchość buzi i ust, trochę oczu, troszkę zajadowo, także jak na wszystko co by mogło być to raczej lajtowo bardzo pomaga smarowanie całej buzi wazeliną.

I już są fajne efekty, wysypu jak na razie ani śladu, wszystko mi się albo wchłania, albo wychodzi na wierzch, skóra wydaje się cieńsza, jakby miała mniej miejsca na wszystkie swoje brudki, co z tego co czytam jest dość częste. Oczywiście bardzo słabo z makijażem no i jak się nie powstrzymam i coś wycisnę, to po pierwsze trudniej to zrobić, miejsce zbrodni się tak dziwnie żółci, a po drugie gorzej się goi.
Ale przecież jak tak wyłazi zaskórnik z rozszerzonego pora to trudno przejść obok lustra...!
Ja mam słabą głowe do alkoholu
Czekam na te efekty uboczne na razie jestem po 3 tabsach ale wydaje mi się że mam większe pragnienie. A z powstrzymaniem się od wyciskania to będzie trudno,już się zastanawiam czy mogę jeszcze wyciskać czy lepiej już łapki precz od twarzy:-S

Stary 2014-01-07, 15:54   #767
201703061232
Konto usunięte

Cześć Dziewczyny, może Wy mi coś poradzicie. Byłam dziś u mojej dermatolog - prosiła mnie o to, żebym zastanowiła się nad izotekiem. W chwili obecnej mam 4 pryszcze na plecach i mnóstwo blizn. Nie wiem czy jest sens brać ten antybiotyk, czy może lepsza byłaby kuracja np kwasami AHA. Nie mam jakiś strasznych wysypów, kilka krost głównie na plecach jakieś pojedyńcze na twarzy, głównie przed okresem.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-08, 08:23   #768
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zbecka Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, może Wy mi coś poradzicie. Byłam dziś u mojej dermatolog - prosiła mnie o to, żebym zastanowiła się nad izotekiem. W chwili obecnej mam 4 pryszcze na plecach i mnóstwo blizn. Nie wiem czy jest sens brać ten antybiotyk, czy może lepsza byłaby kuracja np kwasami AHA. Nie mam jakiś strasznych wysypów, kilka krost głównie na plecach jakieś pojedyńcze na twarzy, głównie przed okresem.
Izotek to nie jest antybiotyk! Zadałaś dobre pytanie - według mnie nie ma sensu. Jeżeli masz tak niewielki problem, to jakaś maść/żel/płyn na plecy i higieniczne obchodzenie się z nimi (częsta zmiana ręcznika/koszulek no jasna sprawa przecież) powinna wystarczyć. Czasem to nawet żel pod prysznic czy mydło mają wpływ na trądzik na plecach. Na przykład ja tak mam : D
Na buźkę na blizny możesz zastosować kwasy, ale nie tylko AHA (choć od nich można zacząć) lub retinoidy zewnętrzne. Przy obu konieczne byłyby filtry. Ja aktualnie zastanawiam się nad zabiegiem u kosmetyczki, ale to raczej ze względu na zaskórniki, ale kompletnie nie wiem, na co się zdecydować.
A używałaś już jakiegokolwiek innego leku?
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-08, 10:16   #769
marcys255
Raczkowanie

Hej kochani,jestem po 7 tabletce izo na razie czekam na skutki uboczne,jest chyba cisza prze burzą,pare bąbli mam na brodzie a nocy już mi się śniło że jestem cała w pryszczach> chyba za dużo o tym myśleB-)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-08, 15:00   #770
201703061232
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Puszyslawa Pokaż wiadomość
Izotek to nie jest antybiotyk! Zadałaś dobre pytanie - według mnie nie ma sensu. Jeżeli masz tak niewielki problem, to jakaś maść/żel/płyn na plecy i higieniczne obchodzenie się z nimi (częsta zmiana ręcznika/koszulek no jasna sprawa przecież) powinna wystarczyć. Czasem to nawet żel pod prysznic czy mydło mają wpływ na trądzik na plecach. Na przykład ja tak mam : D
Na buźkę na blizny możesz zastosować kwasy, ale nie tylko AHA (choć od nich można zacząć) lub retinoidy zewnętrzne. Przy obu konieczne byłyby filtry. Ja aktualnie zastanawiam się nad zabiegiem u kosmetyczki, ale to raczej ze względu na zaskórniki, ale kompletnie nie wiem, na co się zdecydować.
A używałaś już jakiegokolwiek innego leku?
Leczę trądzik od 12 lat. Doustnie stosowałam tetracyklinę przepisywanych miałam mnóstwo maści. Teraz mam clindacne, ale na następnej wizycie poproszę o isotrexin - dużo lepiej działał. Na twarzy przed okresem jakieś pojedyńcze krostki mi sie pojawiają. Blizn na buzi nie mam. Najgorsze są plecy - masa blizn i kilka syfków. Stosuję na własną rękę od miesiąca kwas salicylowy w domu - ładnie się łuszczę ale wolno. Czytałam całe popołudnie o izoteku i chyba w moim przypadku nie ma sensu stosować. Najbardziej zalezy mi na pozbyciu się przebarwień, ale myślę że tutaj lepsze będą kwasy niż izotek.
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-08, 20:16   #771
myna12
Przyczajenie

izotek, a soczewki kontaktowe ?

Witam wszystkich Mam 17 lat
Ja z takim pewnym pytaniem, ostatnio mój dermatolog powiedział mi, że chciałby wypisać mi lek Izotek na trądzik, jednak ja boję się bardzo jego wziąć, ponieważ mam problemy z oczami, mam dużą wadę boję się czy nic się nie stanie ze wzrokiem, na codzień noszę soczewki i zastanawiam się, bo ponoć lek bardzo wysusza oczy, czy będe mogła nosić je nosić w trakcie kuracji, dlatego mam pytanie do osób które stosowały ten lek. Jak Wy przechodziliście tą terapię Izotekiem, jakie skutki uboczne mieliście? a tutaj pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe, czy lek jakoś wpłynął, na to, że musieliście zrezygnować z soczewek?
Pozdrawiam serdecznie xx
myna12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-09, 06:36   #772
marcys255
Raczkowanie

Wizyta u dermy na koniec lutego,muszę zrobić zapas .
SZUKAM IZO!

Stary 2014-01-10, 14:31   #773
Puszyslawa
Rozeznanie

Cytat:
Wizyta u dermy na koniec lutego,muszę zrobić zapas .
SZUKAM IZO!

Możesz iść do ogólnego i wyjaśnić sprawę, na pewno Ci przepisze.
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-10, 18:05   #774
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Puszyslawa Pokaż wiadomość
Możesz iść do ogólnego i wyjaśnić sprawę, na pewno Ci przepisze.
Tak,nawet już byłam

Stary 2014-01-11, 09:46   #775
ornellia
Raczkowanie

zbecka isotrexin został wycofany w listopadzie 2011 roku.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

myna12 Ja noszę soczewki, a Izotek biorę od listopada. Na początku nic się nie zmieniło, teraz oczy są troszkę bardziej suche faktycznie i przy noszeniu 2 tygodniowych soczewek - jak zwykle mogłam je przedłużyć spokojnie do miesiąca to teraz po 2- 3 tygodniach muszę zmienić. Ale nic poza tym się nie dzieje. Mam krople nawilżające i przed założeniem i po zdjęciu soczewek kropię oczy. Myślę, że w oczy nic Ci się nie stanie. Jedynie możliwe,że będziesz musiała częściej wymieniać soczewki i używać jakiś kropli żeby oczy były cały czas nawilżone.
Stary 2014-01-11, 19:40   #776
Siempretalia
Raczkowanie

Isotrexin wycofany? Niemożliwe, od kilku miesięcy smaruję się nim i jak najbardziej jest w aptekach
Siempretalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-12, 08:27   #777
ornellia
Raczkowanie

Serio ? Ja go kiedyś stosowałam, ale 2 lata temu dermatolog powiedziała mi, że zostaje wycofywany i faktycznie w aptekach już nigdzie nie można go było dostać. Zaskoczyłaś mnie, że jeszcze w jakiś częściach Polski jest dostępny. Nawet na tych stronach masz info że został wycofany :

http://www.e-gmp.pl/2009/11/wycofani...tories-uk-ltd/

http://www.gif.gov.pl/rep/gif/pdf-y/...-11-19-053.pdf
Stary 2014-01-12, 19:58   #778
Siempretalia
Raczkowanie

Był wycofany widocznie przez jakiś czas i sama o tym czytałam kiedyś, ale po kilku miesiącach znowu pojawił się w obrocie A kupowałam go już w kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy i to w dwóch miastach, więc myślę, że powinien być raczej wszędzie dostępny
Siempretalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 21:39   #779
Vover
Raczkowanie

Witam, wcześniej nie udzielałam się w tym wątku, ale znalazłam swoje zdjęcie sprzed rozpoczęcia kuracji, popatrzylam na swoją twarz dzisiaj(po 3 miesiącach zażywania axotretu - to samo co izotek) i stwierdzilam ze osoby, które się wahają powinny to zobaczyć. Przez pierwsze 2 miesiące miałam dawkę po 30mg na dzień, teraz mam zmniejszoną do 20mg. Z efektów ubocznych to jedynie wyszuszone usta, nad czym na początku nie mogłam zapanować ale już jest ok Jeszcze chyba w drugim tygodniu bolały mnie plecy, ale to przez bardzo krótki okres. Mój dermatolog wymaga badań krwi co 2 miesiące, ja zrobiłam w sumie 2 tygodnie temu, ale wszystko wyszło w normie. Skóra na twarzy jest sucha, owszem, ale kremy nawilżające na dzień i na noc rozwiązują problem i to wcale nie te z najwyższej półki czy jakieś cuda z apteki. Osobiście z axotretem nie używam innych kremów do cery trądzikowej - po pierwsze nie zaleca tego dermatolog, po drugie już nie mam po co . Axotret zażywam po śniadaniu, a przed pójściem spać łykam probiotyki na wątrobe i żołądek. O, taka moja historia. Generalnie nie miałam jakiejś strasznej tragedii na twarzy (chociąz patrząc na to zdjęcie może jednak było bardzo źle), ale skusiłam się na terapię izotekiem, bo nic innego nie działało, a próbowałam jak chyba każdy z tu obecnych naprawdę dużo. Przygodę z antybiotykami skończyłam na tetralysalu, ktory nic nie dawał, jak i tabletki anty itp. A walczenie z trądzikiem od zewnątrz jak wiadomo, mało daje.
Mam nadzieję, że komuś opis mojego przypadku pomoże

"There’s nothing you can’t do if you want it bad enough."

GOOD THINGS COME TO THOSE WHO GO OUT AND F***ING EARN IT!
Vover jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-20, 09:38   #780
paula1513
Przyczajenie

Super efekt na zdjęciach az zazdroszcze dzić biorę tabletke i tez mija 3 miesiące ale nie jest nawet w połowie tak czysto jak u Ciebie mama nadzieje ze i u mnie zaraz bedzie slicznie
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości