tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-20, 17:30   #751
piwn00ka
Rozeznanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Mi tez dzis lekarz przepisal YAZ i moge powiedziec wrocławianka ze w aptece na joanitów jest za 39 zl wiec nie najgorzej pozdrawiam

piwn00ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 08:18   #752
vero9
Raczkowanie

a ja wlasnie postanowilam sobie zrobic przerwe od wszelkich tabletek, porobic badania, i moze dopiero wtedy wrocic...chce 3 miesiace, a tu juz po pierwszym tygodniu bez jest ciezko :P mam nadzieje, ze Yaz po powrocie bedzie na mnie dzialal tak samo dobrze...
to take the blues away

http://www.suwaczek.pl/cache/bcd06b21c4.png
vero9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 09:33   #753
zwyczajna121
Raczkowanie

dzisiaj biore 5 tabletke czuje sie dobrze okres mi sie skrócił co mnie bardzo cieszy objawów jak narazie zadnych jedynie co to mi libido urosło :P az mój facet sie przeraził bo nigdy jeszcze go nie meczyłam 3 razy postanowiłam zaufac tabletka i kochalismy sie bez zabezpieczenia mam nadzieje ze sie nie rozczaruje
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 10:41   #754
September08k
Przyczajenie

hej zwyczajna121. a czy to byly twoje pierwsze tabletki???
September08k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 10:56   #755
zwyczajna121
Raczkowanie

tak to sa moje pierwsze tabletki przez 3, 5 roku współżyłam z chłopakiem tylko przy uzyciu prezerwatyw jednak postanowiłam zrobic cos jeszcze dla zabezpieczenia siebie przed niechciana ciążą z tad moja decyzja co do tabletek która podjełam razem z facetem :P
zwyczajna121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 12:57   #756
masaba333
Raczkowanie

Ja od wczoraj jestem na opakowaniu nr 2. Okres ledwo coś leci a wcześniej krwawica okropna była . Super!
Skutków ubocznych nie ma żadnych
Stary 2009-03-21, 15:22   #757
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja jestem po 2 tabletkach Yazu i póki co moge powiedziec tyle, że okres sie pieknie skrócił

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 15:56   #758
Ancolek
Przyczajenie

Dzis biore 7 tabletke ... okres mi się skrócił ale ciągle mam plamienia .. mam nadzieje, że nie będą długo one trwać ..
Ale mino, że biore tabletki strasznie się boje .. nie wiem czy pozwalać partnerowi swobodnie.. czy tylko w sytuacjiach awaryjnych .. może ktoś coś mi poradzi ..
Ancolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 16:08   #759
misia890
Przyczajenie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Witam. Ja biorę Yaz od środy (pierwszy dzień krwawienia) . Są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Ginekolog zapisała mi je, ponieważ poprosiłam o coś co pomogłoby mi uregulować bolesne miesiączki, zmiany nastrojów, cerę oraz biust ( aby był większy). Zawsze miałam bardzo bolesne i obfite okresy. Nie wiem jak będzie w następnym miesiącu ale na razie skrócił mi się o połowę
Dziewczyny piszą o bolących piersiach. Napiszcie mi proszę po ilu tabletkach zaczyna się odczuwać że rośnie biust, bo to chyba jedyne na co czekam
Jeśli chodzi o współżycie... od samego początku kochałam się z moim chłopakiem bez zabezpieczenia więc antykoncepcja nie była moim priorytetem.
Zastanawiam się jeszcze jak to jest z alkoholem ? ile po zażyciu tablety można napić się czegoś % ...
pozdrawiam Wszystkie
misia890 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 17:59   #760
amcia89
Przyczajenie

Alkohol nie ma wpływu na działanie tabletek....
A bolący biust to moim zdaniem sprawa indywidualna... nie kazdemu po tabletkach powiekszy sie biust.... Jezeli jednak mam mowic o sobie to mnie piersi zaczely bolec jakos po tygodniu.... i do tej pory ten bol sie utrzymuje (jestem na drugim opakowaniu)....
amcia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 18:03   #761
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez amcia89 Pokaż wiadomość
A bolący biust to moim zdaniem sprawa indywidualna... nie kazdemu po tabletkach powiekszy sie biust.... Jezeli jednak mam mowic o sobie to mnie piersi zaczely bolec jakos po tygodniu.... i do tej pory ten bol sie utrzymuje (jestem na drugim opakowaniu)....
popieram, poza tym jesli nawet w trakcie brania biust sie powiekszy to po odstawieniu najprawdopodobniej wroci do poprzedniego rozmiaru.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-21, 18:08   #762
MissMiss
Rozeznanie

Nie nastawiałabym się na "urośnięcie" piersi. Mogą byc obrzmiałe, trochę się powiekszyc. Ale takiej rewolucyjnej zmiany chyba nie będzie ( o dwa rozmiary).
Mogę Ci powiedziec jak u mnie jest, moja subiektywna ocena piersi się zaokrągliły - jakby trochę większe, od kilku dni lekko pobolewają. Tylko ja widzę tą małą róznicę
A co do alkoholu - to bez obaw, tylko, żeby nie powodował wymiotów ( w ciągu 3,4h od wzięcia tabletki- wtedy może się nie wchłonąc i będziesz musiała wziąsc kolejną tabletkę)
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 19:00   #763
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja jestem po 2 tabletkach Yazu i póki co moge powiedziec tyle, że okres sie pieknie skrócił
To samo było u mnie, a po 3 dniach się skończył

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez amcia89 Pokaż wiadomość

Dokładnie mi na przykład nie urósł, może ujędrnił się odrobinę ale to wszystko. Ogólnie moja skora się zrobiła jędrniejsza na biodrach na przykład. I raczej mi się nie wydaje bo nawet mój mąż zauważył ze jestem miękka
Stary 2009-03-21, 19:05   #764
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

Witam wszystkich Właśnie skończyłam pierwsze opakowanie Yazu. Skutków ubocznych nie zauważyłam poza nadwrażliwymi piersiami. Wcześniej stosowałam przez kilka miesięcy Yasminelle ale lekarz zmienił mi je na Yaz. Muszę przyznać, że bardzo poprawiła mi się cera i w końcu uwolniłam się od bolesnych miesiączek co było dla mnie ogromnym utrapieniem. Co do powiększenia się piersi to mogę powiedzieć tylko tyle, że w moim przypadku nie zauważyłam spektakularnego wzrostu ale powiększyły się nieco i zaokrągliły.
_nietoperek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 19:23   #765
kwiatpaproci89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez miiilenka Pokaż wiadomość
Bez zabezpieczenia stosunek moze sie odbywac juz po 1 tabletce... takze udanego sexu
Witajcie YAZ-owiczki Przyznam szczerze, że dla mnie największy problem jest w przełamaniu się. Gin powiedziała, że można się kochac już po >pierwszej tabletce< To są moje pierwsze tabletki (jestem na piątej dopiero) i wcześniej się nie kochałam, a pierwszy raz z prezerwatywą...hm czy ja wiem. Ale jeśli miałoby skończyc się ciążą to wolę już prezerwatywe.

Co do skutków ubocznych to tylko ból głowy i cera się pogarsza, ale zamierzam to przetrwac Pozdrawiam
kwiatpaproci89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 19:26   #766
olunia969
Raczkowanie

z racji tego ze lapie mnie chorubsko i gardelko mnie booli chcialam przeciwdzialac chorobie, wiem jednak ze antybiotyki dzialaja na anty wiec wyszperalam w apteczce TYMSAL taki spray do gardla, wydaje mi sie ze nie zaburza dzaialania antykoncepcji jak myslicie

Edytowane przez olunia969
Czas edycji: 2009-03-21 o 19:36
olunia969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 19:27   #767
moniiiis
Przyczajenie

GG do moniiiis

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
Jak zafundujesz sobie taka huśtawkę to dopiero możesz mieć problemy ze skutkami ubocznymi...
Ja bym poczekała jeszcze trochę, dopiero po 3 opakowaniu organizm zaczyna wracać do normy.
Przy takim skakaniu z tabletek na tabletki zawsze będzie jakiś problem, a nie oszukujmy się tak całkiem obojętne dla zdrowia to te hormony nie są... Zastanów się jeszcze zanim podejmiesz pochopną decyzję, bo jeśli cera to jedyny problem to może warto poczekać. Nie ma co się sugerować koleżanką, bo reakcja na hormony jest bardzo indywidualna.
Byłam u gin. Powiedziala mi ze dziwnie ze tylko na buzi mi wyszło, bo od tabletek jak już to na całym ciele by wyszło.. no ale przepisała mi inne tabletki.. i juz teraz nie wiem czy brac jeszcze trzecie op. Yaz czy kurcze zmienić odrazu...
moniiiis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-21, 21:01   #768
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

no to zobaczymy czy faktycznie dzialaja od pierwszej, a właściwie od drugiej

w końcu lateks poszedł w kąt

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-21, 23:08   #769
MissMiss
Rozeznanie

Ja teraz troszkę z innej beczki,
Wczoraj miałam awaryjną sytuację, ponieważ miałam problemy żołądkowe. Zaczęly się przed wzięciem tabletki i sądząc jest już ok wziełam tabletkę o normalnej porze. Tyle, że mój żołądek zareagował na tą tabletkę i miałam wizyte w toalecie 30 minut po wzięciu tabletki. Wiem, że może jedna wizyta w toalecie to nie jest ostra biegunka, jednak nie dawało mi to spokoju i po kilku godzinach wziełam dodatkową tabletkę. Sądzę, że tamta mogła się nie wchłonąc jeśli taka była reakcja( ja akurat mam bardzo szybką przemianę materii i wrazliwy żołądek).
Żadnych skutków ubocznych z wzięcia tej dodatkowej tabletki nie miałam. Czuje się ok. Ale wziełam je z opakowania które teraz zażywam- z końca. Dziś wziełam 16.
Chciałam się teraz upewnic tylko czy wszystko będzie ok , biorę do końca tabletki z tego blistra - do 23. (24. już nie ma, nie miałam rezerwowego blistra) i dalej 4 tabletki białe placebo? Tylko od następnego opakowania zmieni mi się dzień rozpoczęcia opakowania. Ochrona jest zachowana.
Chciałabym się upewnic, że dobrze robię.
Pozdrawiam

Przepraszam, że trochę zboczyłam z tematu.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-22, 08:41   #770
nicole1110
Przyczajenie

hmm...ja jestem po 1 opakowaniu następne powinnam wziąć w sobotę ale apteka byla juz zamknięta... jeśli zrobię dwudniową przerwę to czy coś się stanie?
nicole1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 10:33   #771
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez nicole1110 Pokaż wiadomość
hmm...ja jestem po 1 opakowaniu następne powinnam wziąć w sobotę ale apteka byla juz zamknięta... jeśli zrobię dwudniową przerwę to czy coś się stanie?
nie rozumiem...
dwudniowa przerwy czy o 2 dni za dluga przerwa?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-22, 10:33   #772
Ancolek
Przyczajenie

sa to moje pierwsze tabletki .. mam straszne plaminia .. co prawda biore je 8 dni ale wystepuja tez straszne bole pod brzusza .. . niewiem czy zglosic sie z tym do ginekologa .. ??
Stary 2009-03-22, 10:37   #773
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Ancolek Pokaż wiadomość
sa to moje pierwsze tabletki .. mam straszne plaminia .. co prawda biore je 8 dni ale wystepuja tez straszne bole pod brzusza .. . niewiem czy zglosic sie z tym do ginekologa .. ??
Ja bym zaczęła od przeczytania ulotki

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-22, 10:41   #774
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
na moje to zwyczajne skutki uboczne, tez biore te tabsy, tez po raz pierwszy i tez plamie ale nic poza tym; jesli ten Twoj bol brzucha jest naprawdę bardzo dokuczliwy, taki ze nie mozesz normalnie funkcjonowac to mysle ze powinnas powiedziec o tym gin, jednak nawet na ulotce jest napisane ze to jeden ze skutkow ubocznych takze za bardzo sie tym nie przejmuj...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 11:43   #775
Ancolek
Przyczajenie

Ulotke studiowałam .. nie raz . ;] ale przy okresie nie mialam takich mocnych jak teraz .. chcialam tylko spytać ale widze ze w tym jakis problem jest .. ;]
Stary 2009-03-22, 12:02   #776
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Ulotke studiowałam .. nie raz . ;] ale przy okresie nie mialam takich mocnych jak teraz .. chcialam tylko spytać ale widze ze w tym jakis problem jest .. ;]
moze zwyczajnie to tabletki nie dla Ciebie jednej będą pomocne, drugiej nie...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 12:10   #777
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniiiis Pokaż wiadomość
Byłam u gin. Powiedziala mi ze dziwnie ze tylko na buzi mi wyszło, bo od tabletek jak już to na całym ciele by wyszło.. no ale przepisała mi inne tabletki.. i juz teraz nie wiem czy brac jeszcze trzecie op. Yaz czy kurcze zmienić odrazu...

To tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Ja bym tak nie skakała po tabletkach tylko brałam jedne np przez pół roku, jeżeli dalej miałabym problemy to dopiero wtedy zastanawiałabym się nad zmianą na inne. Zresztą sama lekarka powiedziała że to dziwne że tylko na twarzy cię wysypało. Może zmieniłaś mydło, krem albo jakiś inny kosmetyk?

Tak na marginesie jestem po 4 różowej tabletce, 3 opakowania i okresu brak...
Może będe dostawać raz na dwa cykle
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-22, 12:43   #778
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez anka83krk Pokaż wiadomość
To tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Ja bym tak nie skakała po tabletkach tylko brałam jedne np przez pół roku, jeżeli dalej miałabym problemy to dopiero wtedy zastanawiałabym się nad zmianą na inne. Zresztą sama lekarka powiedziała że to dziwne że tylko na twarzy cię wysypało. Może zmieniłaś mydło, krem albo jakiś inny kosmetyk?

Tak na marginesie jestem po 4 różowej tabletce, 3 opakowania i okresu brak...
Może będe dostawać raz na dwa cykle
czy teraz tez robiłas test?? przed 3 opakowaniem??
Stary 2009-03-22, 13:12   #779
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
czy teraz tez robiłas test?? przed 3 opakowaniem??

Nie robiłam testu, byłam w czwartek u lekarza zbadał mnie i powiedział że wszystko ok i mam brać dalej tabsy, bo może być tak że będę dostawać później...
Zobaczymy jak nie dostane przy tym opakowaniu to znowu pójdę do niego
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-22, 13:24   #780
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicole1110 Pokaż wiadomość
Ja bym nie ryzykowała

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości