![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Tylko błagam, niech się teraz tu nie zrobi typowa na forach przepychanka katolików z osobami o innych poglądach.
![]() Mój poprzedni cykl wydłużył się do 43 dni, w tym już 22 dzień cyklu i temperatura nadal niska. Czekam i czekam na ten skok, czemu niedość, że mam co miesiączkę ziwjanie się z bólu to jeszcze te cykle tak nieregularne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym przecież stosowanie NPR, też jest przez niektórych stosowane jako metoda aby do poczęcia nie doszło, co zresztą pokazuje ten wątek, wydawało mi się, że NPR stosuje się po to aby mieć jak największe szanse zajścia w ciążę. Tutaj jest dużo kobiet, które stosują tą metodę aby nie zajść w ciąże. Dlatego dziwi mnie to, że jest to zgodne z poglądami religijnymi. A właściwie zastanawia mnie czy po prostu to nie jest dla Was wygodne. Ktoś wcześniej napisał, że Bóg miał z góry ustalony plan, że kobieta nie jest płodna cały miesiąc, tylko ktoś chyba zapomniał, że menstruacja u Ewy była karą za popełnienie grzechu. Żeby nie było - to nie jest żaden atak z mojej strony, jestem osobą, która jest bardzo otwarta na świat i poglądy innych i mnie to po prostu ciekawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od kiedy założyłam ten wątek ponad 4 lata temu wiele się w naszym życiu zmieniło-mamy dwoje dzieci i, jak Bóg da, chcemy mieć kolejne. Dla mnie i mojego męża NPR nie jest antykoncepcją. I proszę tak jak Bellitudoo-niech to nie będzie kolejny przepychankowy wątek. Czy nie mogą się tu po prostu wypowiadać osoby stosujące NPR? Jakoś mnie nie interesują dziesiątki wątków o tabletkach i nie chodzę tam agitować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Chciałabym zacząć obserwowac swój cykl, niestety bardzo nieregularny, aby kiedyś móc naturalnie zaplanowac rodzinę ![]() Jak odróżnić stosowanie NPR do celów antykoncepcyjnych od tego samego NRP jednak niebędącego antykoncepcją? Mam na myśli ludzi, którzy chcą mieć dzieci, ale w określonym czasie.. po to jest NPR, żeby zaplanowac ciąże lub odłożyć ją w czasie. Po to też jest antykoncepcja. Gdzie więc różnica? Po jakim czasie obserwowania swojego cyklu zaczęłyście współżyć polegając na wyznaczaniu dni niepłodnych (jeśli odkładałyście ciążę)?
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
Ja również chcę obserwować się żeby wlasnie moc zaplanować rodzine. I tez nie rozumiem pewnych rzeczy. Mimo to Dziewczyny bardzo miło mnie tu przyjęły, wyjasnily i nie dopytywały jakiej jestem wiary, czy stosuje jakas inna anty niezaburzającą cykli oczywiście itd.
Dzis mój 28 dc. Spodziewam się w ciągu 2 dni miesiączki. Termometr zamowilam, także po miesiączce zaczynam obserwować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak stworzony został cykl że jest podział na dni płodne i niepłodne. Anty-koncepcja to jest myśl przeciw poczęciu. Może oczywiście być tak że pary stosują NPR z myślą antykoncepcyjną (np. odkładają poczęcie bez wyraźnych powodów, wykorzystując dni niepłodne ) i wtedy można powiedzieć że para działa antykoncepcyjnie posługując się naturalnym cyklem. Nie chciałabym wchodzić w kwestie religijne itd. czysto naturalne jest to że ludzie z jakiś powodów ważnych dla nich odkładają poczęcie jednocześnie nie zamykając się na dziecko (czyli są otwarci na nie nawet wtedy kiedy np. popełniliby błąd w jakimś miejscu i dziecko zostałoby poczęte wtedy kiedy nie planowali) to jest właśnie działanie przeciw antykoncepcji zakładające ciągłą otwartość na dziecko. Czyli w skrócie jeśli para działa z myślą antykoncepcyjną to nie będzie dla niej różnicy czy stosuje NPR czy inne środki (no może tylko w tym znaczeniu żę NPR jest naturalny) ale trzeba zaznaczyć że sama metoda NPRu nie jest antykoncepcyjna ale właśnie pro-poczęciu jednak bazuje na naturalnych warunkach jakie zostały dane i na umiejętności posługiwania się rozumem ![]() Można napisać, że to są jakieś delikatne kwestie moralne i dla jednych nie będzie różnicy - jednak różnica istnieje. Ja obserwowałam swoje cykle jakieś 4 lata przed ślubem ale spokojnie można zacząć od pierwszego cyklu pamiętając o kilku zasadach które obowiązują przez pierwsze 3 cykle nauki (w metodzie angielskiej) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
Sanrioo, dzięki za odpowiedź
![]() ja jeszcze jestem przed ślubem (mija 5ty rok szczęśliwego związku ![]() ![]() Przeczytałam na razie 10 str. tego wątku, planuję zakupić "Sztukę planowania rodziny" Rotzena i termometr microlife mt1622. Oprócz tego chciałabym też jakiś zeszyt z kartami obserwacji... ale zastanawiam się czy nie wystarczy mi drukowanie takich kart z netu? To chyba to samo ![]() Aktualnie czekam na miesiączkę, ostatnią miałam 14-18 lipca.. ![]() ![]()
![]() |
#758 | |||
Zakorzenienie
|
Wprawdzie NPR nie stosuję, ale ciekawi mnie kilka kwestii.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykład - koleżanka ze studiów, niedawno wyszła za mąż, oboje bardzo katoliccy, tyle, że ona ma jeszcze drugie studia do dokończenia, co zajmie kilka lat, zaś dziecko ich skończenie wykluczy. Stosują więc NPR, z wypowiedzi dało się wywnioskować, że uprawiają seks kilka razy w miesiącu. Tabletki i spirala to także ryzyko ciąży,każdy stosunek to ryzyko ciąży i "gotowość na przyjęcia dziecka", idąc taką logiką. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 |
Zakorzenienie
|
Cykl kobiety jest naturalny - okresy płodne i niepłodne. A jak stosujesz antykoncepcję, to nie zważasz na ten cykl, tylko na swoje "widzimisię"
![]() ![]() A odnośnie odkładania poczęcia dziecka, to już zostało wyjaśnione - to kwestia sumienia ![]() ![]()
![]() |
#760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ktoś stosujący prezerwatywy czy tabletki chce, żeby do poczęcia nie doszło-po to tworzy barierę między sobą a partnerem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tabletki i spirala czy też inne środki są mechaniczne więc zaprzeczają NPRowi. Nie są naturalne idą w myśl "przeciw poczęciu" - mamy jakieś zabezpieczenie mechaniczne jasne może zdarzyć się przypadek że nie zadziała ale nie jest to natura kiedy wiem, że np decydując się na seks w dni płodne jest ogromna szansa na poczęcie a jeśli odkładam poczęcie to się nie decyduje bo wiem że jeśli podejmę decyzję o współżyciu to dziecko może się począć. Jeśli chodzi o otwartość to jest właśnie to o czym napisałam zawsze są otwarci, nie unikają ciąży ale ją odkładają w czasie z ważnych powodów. Unikanie a odkładanie to różnica. Jeśli chodzi o spirale i inne mechaniczne środki to można powiedzieć że się unika ciąży bo się tworzy bariere mechaniczną, przy NPR nie ma tej bariery zostaje wolność czy chcemy się kochać czy nie i nasza decyzja. Jeśli chodzi o kwestie religijne - Bóg dał rozum człowiekowi po to żeby go używał. Głównym celem seksu w małżeństwie nie jest prokreacja tylko pogłębienie więzi małżeńskiej i zjednoczenie małżonków. Prokreacja wynika z miłości małżeńskiej i otwartości na dziecko ale nie chodzi przecież o to żeby mieć 8 dzieci bo Bóg dał dni płodne i teraz będziemy dawać nowe życie a jeść będziemy tynk ze ścian... To że ktoś odkłada poczęcie np bo nie ma warunków finansowych (oboje nie pracują nie wiem nie ma środków) to nie znaczy że działa antykoncepcyjnie. Trzeba trochę rozeznać wolę Bożą i użyć rozumu bo z pustego to i Salomon nie naleje. No a prezerwatywa itd ![]() Cytat:
jeśli chodzi o cykle może pownnaś zrobić sobie badania? skąd się biorą te nieregularności? dobry gin powinien Cię skierować na badania poziomu homonów. ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Zakorzenienie
|
Sanrioo bardzo mądrze piszesz
![]() Też tak uważam, ale nie umiałam tego tak ładnie ubrać w słowa ![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Tośmy sobie posłodziły ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem tego uparcia się NPR nie może być metodą "antykoncepcyjną" - skąd się to bierze? czy mogłabyś podać źródła gdzie tak piszą? Także nie jest to atak tylko jestem niesamowicie ciekawa kto głosi takie rzeczy bo nigdy się z tym nie spotkałam do tego pory a widzę że niektórzy mają takie właśnie poglądy. To również mnie ciekawi - chętnie bym poczytała u źródła te teorie który tu wspominasz. Nie rozumiem dlaczego ludzie którzy nie są zainteresowani dogłębną nauką głównie KK głoszą poglądy z któych wynika że wg Boga katolik powinien mieć co 9 miesięcy dziecko bo inaczej nie postępuje zgodnie z wolą Boga. Skąd są takie poglądy? Skąd się to bierze? Jestem szczerze zainteresowana bo nigdy się z takimi teoriami nie spotkałam mimo że zgłębiałam te kwestie... Dlatego jeśli ktoś poda źródło to będę wdzięczna ![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-10-01 o 12:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie współżyłam, więc cytologii robic nie ma sensu. No i tak naprawdę za bardzo zbadac nie ma jak, więc unikam ginekologa ![]() Nie wiem czemu tak mam z tym cyklem, jak zaczęłam przyjmowac cynk to mi się uregulowało na trochę, ale od lipca znów cisza ![]() Miałam też niedawno taką sytuację (kilka mies. temu): bardzo silny ból w podbrzuszu, nie mogłam się ruszyc, ani leżec, ani nic ![]()
![]() Edytowane przez *Catherrine* Czas edycji: 2013-10-01 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-10-01 o 12:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Ciesze się ze odswiezylam watek, ale widze ze znowu zaczelo się dociekanie. Dziewczyny są tu bardzo miłe co podkreślam. Nie uwazaja NPR za jedyną metode, dla nich jest słuszna i z jakichś powodów wazna, ale przecież chyba nie obrazaja osob stosujących tabletki itd.
Mnie przyjely z otwartymi rekoma nie pytając czemu stosuje NPR. Przez kilka lat brałam tabletki, używałam prezerwatyw. Mam 24 lata, rocznikowo 25 ![]() Ja tu na pewno będę pisać. Jutro powinnam dostać @ (powinnam, bo cykle mam średnio regularne), termometr zamowilam, i po @ zaczynam ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
Ja pisząc ze mam nieregularne mam na myśli ze jak miałam sesje miałam 33 dni, jak wrocilam z wakacji po 2 mcach nad morzem 26 dni. Ale to jest roznica 8 dni a pozostałe cykle sa 28-30 dni. Tu nic NPR nie pomoze. Najpierw udalabym się do lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
noo zdecydowanie popieram koleżankę... trzeba się koniecznie udać na badania, szczególnie kiedy są objawy, najlepiej zacząć chyba od tarczycy ale generalnie przyzyn może być wiele po policystyczne zapalenie jajników... nie lekceważ tego szczególnie w czasie kiedy organizm daje znaki jak np bak miesiączki przez tak długi czas.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
Nie od 3 miesięcy, tylko od 2. I to już nie pierwszy raz w życiu, więc dla mnie to nie jest zastanawiające
![]() ![]() ![]()
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
Przyczyn może być wiele i nikt nie mowi ze niewiadomo co. Ale warto to zbadac. Ja jak odstawiłam anty nie miałam @ przez 45 dni i już leciałam do gina i brałam duphaston na wywołanie. No ale ja naprawdę cenie zdrowie ponad wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Zakorzenienie
|
Masz rację Sanrioo, m.in. badanie hormonów powinnam zrobic.. I zrobię
![]()
![]() |
#772 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może warto poszukać lekarza ginekologa-endokrynologa który zna się na sprawach ginekologicznych i sprawach związanych z hormonami. W takich sprawach jedno i drugie się łączy wiec jak masz możliwość to wybrać akurat takiego. Cytat:
Najlepiej się unieść, zarzucić innym że obrażają, wydają pochopne sądy... Ja nie wiem *Catherrine* ale nie siedzę na wizażu dla poprawy ego żeby innym dokopać i dowalić ale faktycznie pomóc i doradzić. I przejęłam się twoim nierozsądnym w tym temacie postępowaniu i tyle. Przejęłam się że możesz sobie zrobić krzywdę czymś takim. I chciałam ci pokazać że lekarz może dużo a nie tylko zrobić cytologię. Takie postępowanie jest nierozsądne. A czy ty jesteś nierozsądna to nie wiem. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-10-01 o 13:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żadne źródła, jedynie prosta konotacja - jeśli się unika seksu w czasie, gdy można zajść w ciążę, to z jakich innych przyczyn, niż uważanie, że NIE jest to najlepszy moment na dziecko, pierwsze lub kolejne? Więc różni się to od antykoncepcji jedynie tym, że jest naturalne i dopuszczone przez KK, cel jest ten sam - niezajście w ciąże tu i teraz. Cytat:
Cytat:
Nie wiem, czy to do mnie, ale dopowiadasz sobie i to grubo, bo nikt nie napisał, że katolik = 16 dzieci w budynku starej szkoły. 16 dzieci w odrapanych ścianach = kretyn, ale nikt nie pisał o katoliku ![]() Cytat:
![]() Skoro mija 5 lat Twojego związku, wnioskuję, że masz więcej niż dwadzieścia. I raz byłaś u ginekologa? I zapytam z ciekawości - KTO powiedział Ci lub skąd się dowiedziałaś, że u dziewicy "nie ma sensu" robić cytologii? To jest jedno z podstawowych badań dla każdej kobiety ![]() Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2013-10-01 o 13:19 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja mama też miała nieregularne miesiączki zanim zaszła w ciążę, regularnie się bada i wszystko jest ok ![]() Cytat:
Wiesz jakie są czynniki ryzyka raka szyjki macicy? No to znasz odpowiedź dlaczego u osoby, która nie współżyła nie ma to sensu. A rak jajnika to raczej u kobiet po 50 ![]() Dziewczyny, nie unoszę się, ale naprawdę nie ma powodów do paniki, nie bulwersujcie się tak ![]() ![]()
![]() Edytowane przez *Catherrine* Czas edycji: 2013-10-01 o 13:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do drugiej części to nie dopowiadam sobie nic. Nie było to bezpośrednio do ciebie ![]() ![]() Czy to czysty atak na religię czy o co chodzi? Ważne jest że myślenie się zmienia właśnie i nawet w tym KK jak kiedyś współżycie było tylko dla prokreacji coś drgnęło tak że obowiązkiem katolika nie jest posiadanie gromady dzieci. A to jak sobie ktoś daną metodę tłumaczy to już jego sprawa ![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
No ale widzę że nie ma sensu się produkować bo i tak nie potraktujesz tego poważnie ![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-10-01 o 13:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta to ze się wszystko rozwinelo i się miesiaczkuje przecież o niczym nie swiadczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Traktuję poważnie to, co piszcie. Już się zaczęłam bac ![]() ![]()
![]() Edytowane przez *Catherrine* Czas edycji: 2013-10-01 o 13:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda że źle trafiłaś - mówiłaś że to pierwsza wizyta twoja?niestety ale nie wszyscy lekarze są fajni ale na szczęście mamy wybór do kogo pójdziemy więc wybierz jakiegoś poleconego i po prostu sprawdź. Może taka twoja uroda a może jednak coś nie gra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że nie wszyscy lekarze są fajni, pracuję z nimi na codzień ![]() I dzięki uświadomienie o ginekologu-endokrynologu. Rzeczywiście warto by było gdybym do takiego właśnie poszła.
![]() |
![]() |
#780 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.