Guerlain - kolorówka część IV - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Makijaż - pytania do wizażystki

Notka

Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-27, 21:54   #751
hola ola
Zakorzenienie

Dot.: Guerlain - kolorówka część IV

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
faceci ... wiadomo co zauwaza... macanta macaja... macanty ma rozne formy i kolory i nazwy... i czesto nie tylko macamy ale sie przy tym slinimy ...

jak kupie to obfoce ...

mi sie tam zaden nie utlenia ... a to "dawać zdrowy wygląd cerze, lekko ją rozświetlać, ujednolicać" ... to ja oczekuje od kazdego podkladu ...

tia faceci tyko o jednym kub prawie jednym

za foto z góry dziekuję

mam te same wymagania i clinique even better je spelnia mam po nim morgke marzenie ale kurka ciemniej i teraz gdy jestem opalona to ok ale w zimę to i tak sie napalam na new guerlain no.....

Cytat:
Napisane przez moniq_c Pokaż wiadomość
hola ola daj mu tak prewencyjnie w nos prztyczka, żeby się nie rozmarzył za bardzo
dostal buziaka i na tym end

Urbi testuj new podkladzik czekam z niecierpliwością
hola ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:03   #752
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esterr Pokaż wiadomość

E tam, są takie, którym ombrelki pasują i nie jestem wcale w tym odosobniona
Przylaczam sie do zacnego grona Ja tez je lubie

A teraz relacja z podkladu, tzn. pierwszych 10 minut:

1. Jak mi sie nie utleni (jak to ma w zwyczaju Aqua ) ani mnie nie wysypie (jak pewno nieporozumienie Clarinsa), to na stowe go sobie zatrzymuje

2. Rozprowadza sie moim zdaniem o wiele przyjemniej niz Aqua. Dla mnie aqua najpierw jest b. sliski a po chwili nagle super tepy. Nigdy nie lubilam jego konsystencji Ten jest o wiele bardziej kremowy i latwiej go zaaplikowac na twarz. Poza tym, jako ze nie zasycha tak szybko, mozna go ladnie sobie powyrownywac.

3. Krycie - jedna warstwa - lekkie, za to uczucie na twarzy ... jakby byla zupelnie czysta. W ogole go nie czuc Aby uzyskac krycie srednie nalozylam 2 warstwy. Druga nakladalo sie rownie latwo i przyjemnie jak pierwsza - ku mojej wielcej uciesze. Przykryl ladnie i nadal w ogole go nie czuc. Najlzejszy podklad z jakim mialam okazje sie zetknac ... smiem twierdzic, ze lzejszy od kremow tonujacych Laury Mercier i Bobbi Brown

4. Finisz - rewelacja PIERWSZY w historii podklad, po ktorym nie odczuwalam potrzeby uzycia zadnego pudru. Wykonczenie jest matowe i przy tym bardzo naturalne (nie takie "tepe" jak DW), a twarz nie tylko wyglada, ale czuje sie wykonczona. Jestem autentycznie zaskoczona

5. Nie wiem jak z trwaloscia, wiec uzupelnie jutro wieczorem - po calym dniu lazenia w upale bedzie wiadomo

Podsumowanie - pierwsze wrazenie b. dobre. Co niestety nie znaczy, ze takie pozostanie biorac pod uwage inne podklady Guerlain, za ktorymi przepadam srednio ...

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Im mniej rzeczy mnie denerwuje tym lepiej się czuję
UrbanWarrior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:07   #753
desti
Zakorzenienie

w zyciu nie nakladalam dwoch warstw podkladu ... moze dlatego po jednej mialam wrazenie, ze efektu brak ... ja tam aqua bardzo lubie...

Urbanku
a w porownaniu do tego PP Givenchy ??
desti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:10   #754
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Napisane przez UrbanWarrior Pokaż wiadomość
Przylaczam sie do zacnego grona Ja tez je lubie

A teraz relacja z podkladu, tzn. pierwszych 10 minut:

1. Jak mi sie nie utleni (jak to ma w zwyczaju Aqua ) ani mnie nie wysypie (jak pewno nieporozumienie Clarinsa), to na stowe go sobie zatrzymuje

2. Rozprowadza sie moim zdaniem o wiele przyjemniej niz Aqua. Dla mnie aqua najpierw jest b. sliski a po chwili nagle super tepy. Nigdy nie lubilam jego konsystencji Ten jest o wiele bardziej kremowy i latwiej go zaaplikowac na twarz. Poza tym, jako ze nie zasycha tak szybko, mozna go ladnie sobie powyrownywac.

3. Krycie - jedna warstwa - lekkie, za to uczucie na twarzy ... jakby byla zupelnie czysta. W ogole go nie czuc Aby uzyskac krycie srednie nalozylam 2 warstwy. Druga nakladalo sie rownie latwo i przyjemnie jak pierwsza - ku mojej wielcej uciesze. Przykryl ladnie i nadal w ogole go nie czuc. Najlzejszy podklad z jakim mialam okazje sie zetknac ... smiem twierdzic, ze lzejszy od kremow tonujacych Laury Mercier i Bobbi Brown

4. Finisz - rewelacja PIERWSZY w historii podklad, po ktorym nie odczuwalam potrzeby uzycia zadnego pudru. Wykonczenie jest matowe i przy tym bardzo naturalne (nie takie "tepe" jak DW), a twarz nie tylko wyglada, ale czuje sie wykonczona. Jestem autentycznie zaskoczona

5. Nie wiem jak z trwaloscia, wiec uzupelnie jutro wieczorem - po calym dniu lazenia w upale bedzie wiadomo

Podsumowanie - pierwsze wrazenie b. dobre. Co niestety nie znaczy, ze takie pozostanie biorac pod uwage inne podklady Guerlain, za ktorymi przepadam srednio ...
Dziękujemy Urbankowi za rzetelną opinię z pierwszych chwil obcowania z Lingerie i czekamy jutro na ciag dalszy o tej samej porze, w tym samym składzie

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 22:16   #755
UrbanWarrior
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21683471]Bardzo prosze o swatch i porownanie kolorystyczne do jakiegos innego pokladu.
btw: 012 to najjasniejszy odcien?[/QUOTE]

Tak mi sie wydawalo Probowalam w sklepie 02 Beige Claire i byl ciemniejszy Ten lekko wpada w roz (za czym w sumie nie przepadam), ale na twarzy (przynajmniej na razie) dopasowal sie do koloru skory

Na zdjeciu suocz.
Na kolejnym porownanie z Dior Nude 010 oraz EL DW Shell (od dolu: Guerlain, Dior, EL)

Cytat:
Napisane przez hola ola Pokaż wiadomość

Urbi testuj new podkladzik czekam z niecierpliwością
Juz

Cytat:
Stary 2010-08-27, 22:19   #756
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
w zyciu nie nakladalam dwoch warstw podkladu ... moze dlatego po jednej mialam wrazenie, ze efektu brak ... ja tam aqua bardzo lubie...

Urbanku
a w porownaniu do tego PP Givenchy ??
Jak ma sie ladna cere, to sie nie trzeba tapetowac Urbanek troche musi

PP lepiej kryje, jest tez znacznie ciezszy od Lingerie no i ja go musialam koniecznie przypudrowac, bo wykonczenie mial na mnie swiecace w zly sposob Ale tez kurcze fajny podklad ... i ma takie ladne jasniutkie kolorki ...

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Dziękujemy Urbankowi za rzetelną opinię z pierwszych chwil obcowania z Lingerie i czekamy jutro na ciag dalszy o tej samej porze, w tym samym składzie
Chetnie

Cytat:
Stary 2010-08-27, 22:27   #757
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Tak mi sie wydawalo Probowalam w sklepie 02 Beige Claire i byl ciemniejszy Ten lekko wpada w roz (za czym w sumie nie przepadam), ale na twarzy (przynajmniej na razie) dopasowal sie do koloru skory

Na zdjeciu suocz.
Na kolejnym porownanie z Dior Nude 010 oraz EL DW Shell (od dolu: Guerlain, Dior, EL)

Juz

Dziekuje Ci bardzo . Guerlain za ciemny w takim razie bedzie . A ten EL na zdjeciu wyglada mi na okolo 2-3 tony jasniejszy niz Nude. To prawda czy to tylko moj umysl robi sobie znow nadzieje po ostatniej porazce kolorystycznej z azjatyckim Parure'm?

Szukam czegos o stopniu jasnosci koloru 8 na tym zdjeciu.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2010-08-27 o 22:29
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-27, 22:33   #758
UrbanWarrior
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21684344]Dziekuje Ci bardzo . Guerlain za ciemny w takim razie bedzie . A ten EL na zdjeciu wyglada mi na okolo 2-3 tony jasniejszy niz Nude. To prawda czy to tylko moj umysl robi sobie znow nadzieje po ostatniej porazce kolorystycznej z azjatyckim Parure'm?

Szukam czegos o stopniu jasnosci koloru 8 na tym zdjeciu.[/QUOTE]

Tak, ten EL jest zdecydowanie jasniejszy niz Nude To moj najjasniejszy podklad, jest nawet odrobine bledszy niz ja - uzywam go glownie zima, lub gdy zalezy mi na efekcie bladolicej I w sumie jeszcze chyba nie spotkalam sie z podkladem jasniejszym, niz ten A szkoda

Cytat:
Stary 2010-08-27, 22:37   #759
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21684344]Dziekuje Ci bardzo . Guerlain za ciemny w takim razie bedzie . A ten EL na zdjeciu wyglada mi na okolo 2-3 tony jasniejszy niz Nude. To prawda czy to tylko moj umysl robi sobie znow nadzieje po ostatniej porazce kolorystycznej z azjatyckim Parure'm?

Szukam czegos o stopniu jasnosci koloru 8 na tym zdjeciu.[/QUOTE]

Jamesku, potrzebuje Twojej pomocy jak mam odczytać kod YSL 42222, bo niby 2000 rok, no chyba niemożliwe to jest

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-27, 22:54   #760
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Jamesku, potrzebuje Twojej pomocy jak mam odczytać kod YSL 42222, bo niby 2000 rok, no chyba niemożliwe to jest
Stawiam na 2010, bo czesto tych najswiezszych dat decalculator nie czyta. Na wszelki wypadek popytaj w S.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
Tak, ten EL jest zdecydowanie jasniejszy niz Nude To moj najjasniejszy podklad, jest nawet odrobine bledszy niz ja - uzywam go glownie zima, lub gdy zalezy mi na efekcie bladolicej I w sumie jeszcze chyba nie spotkalam sie z podkladem jasniejszym, niz ten A szkoda
Jasniejszy, bo prawie bialy jest ten podklad z linka, ktory podalam. Niestety krycie marniutkie.
Ja EL nigdy nie mialam. Pomijajac, ze na bank mnie zapcha, jedna z wizazanek znajaca moj kolor skory i typy za ciemnych podkladow powiedziala, ze bedzie na mnie za ciemny.
Ze swatchami tez w sieci ciezko.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 23:03   #761
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;21684683]Stawiam na 2010, bo czesto tych najswiezszych dat decalculator nie czyta. Na wszelki wypadek popytaj w S.
[/QUOTE]
Bardzo Ci dziękuje, ale zapytam jutro będę miała po drodze.
Co do nieczytania najnowszych dat przez datecalculator to fakt, bo jak wpisywałam kod z kosmetyku z rokiem produkcji tegorocznym, to pokazywało własnie 2001

Live long and prosper
🖖🏻

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-28, 11:11   #762
hola ola
Zakorzenienie

Cytat:

Urbi mam nadzieje że podklad bedzie Ci sie dobrze nosił, opinia rewelacyjna.przeczytalam w jakiejs gazecie że ten podkład ma byc ja druga skóra...
Stary 2010-08-28, 11:18   #763
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
Urbi mam nadzieje że podklad bedzie Ci sie dobrze nosił, opinia rewelacyjna.przeczytalam w jakiejs gazecie że ten podkład ma byc ja druga skóra...
Opinie opiniami Ola, a bywa różnie. Desti np. nie widziała żadnej rewelacji Ile osób tyle opinii

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-28, 12:03   #764
hola ola
Zakorzenienie

Cytat:
Opinie opiniami Ola, a bywa różnie. Desti np. nie widziała żadnej rewelacji Ile osób tyle opinii

TAk tak Corii, wiem cos o tym bo dla mnie dobranie podkladu to gehenna. szuma czegoś na zimę bo mi mój clinique w zimie kuku robi i juz mnie trafia na samą myśl że mam szukać i wybrać...
Stary 2010-08-28, 12:10   #765
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
TAk tak Corii, wiem cos o tym bo dla mnie dobranie podkladu to gehenna. szuma czegoś na zimę bo mi mój clinique w zimie kuku robi i juz mnie trafia na samą myśl że mam szukać i wybrać...
Sama jestem ciekawa tego Lingerie na buzi, aczkolwiek mam 3 podkłady otwarte, więc raczej mi na razie niepotrzebny następny, ale chętnie potestuje Natomiast na sypki to już przebieram nózkami, tylko będę musiała się namęczyć z dobraniem koloru

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-28, 12:20   #766
pingwin2
Zakorzenienie

W Douglasie mi dzisiaj powiedziały Panie, że będzie pod koniec września.

Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu
Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu

pingwin2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:38   #767
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez mam nadzieje Dzisiaj dzien drugi testow Ja tam na ogol gazetom nie wierze, ale tym razem przezylam mila niespodzianke Dodam, ze wczoraj do samego wieczora trzymal sie na skorze Moze nie wygladal pod koniec juz tak idealnie, ale jak na mnie i moja tlusta cere to i tak wielki sukces, ze cokolwiek nieprzysypane przetrwalo na niej ponad godzine

Cytat:
Desti nie miala go na licu Wiec raczej ciezko po "recznym" o zachwyty

Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
W Douglasie mi dzisiaj powiedziały Panie, że będzie pod koniec września.

Nielot !!!!!!!

Cytat:
Stary 2010-08-28, 13:02   #768
desti
Zakorzenienie

Cytat:
bo ja nieufna bestia jestem... a gazetom to juz w ogole nie wierze ...

Cytat:
Desti nie miala go na licu Wiec raczej ciezko po "recznym" o zachwyty
tez fakt... ale jak do tej pory wszystkie podklady testowalam narecznie ...
Stary 2010-08-28, 13:38   #769
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Cytat:

tez fakt... ale jak do tej pory wszystkie podklady testowalam narecznie ...
Ale recenzji im na tej podstawie nie wystawialas Tzn. jasne - ja tez zanim sie w ogole czymkolwiek zainteresuje, tez najpierw maze po lapie, ale jakiekolwiek sady wystawiam dopiero, gdy ponosilam toto na twarzy

Cytat:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-28, 14:48   #770
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Cytat:
bo ja nieufna bestia jestem... a gazetom to juz w ogole nie wierze
Słusznie, słusznie

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-28, 18:44   #771
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f
Konto usunięte

Pod koniec września dopiero nowości? Szkoda, myslałam, że jeszcze zdążę na -20% Sephorowe Ale nic to - poczekam, zwłaszcza na sypańca
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 19:07   #772
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

[1=71f1a49ccdda6499050838d 6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff 1a659f;21699467]Pod koniec września dopiero nowości? Szkoda, myslałam, że jeszcze zdążę na -20% Sephorowe Ale nic to - poczekam, zwłaszcza na sypańca [/QUOTE]

Nie wierzę jakoś, że dopiero pod koniec. Myślę, ze w S. będzie wcześniej. Poza tym niedługo następne dni VIP w S., a póki co do czwartku aktualne dni VIP.

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-28, 19:32   #773
agulek124
Raz, dwa, trzy - BUM!

Desti, widziałaś już nowego praska na żywo??

Zmienił się coś wizualnie, czy tylko dodali święte słowo "mineral"??

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

A tak w ogóle to jest nowy prasek...??
agulek124 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 19:54   #774
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f
Konto usunięte

Cytat:
Nie wierzę jakoś, że dopiero pod koniec. Myślę, ze w S. będzie wcześniej. Poza tym niedługo następne dni VIP w S., a póki co do czwartku aktualne dni VIP.
A nie do niedzieli Bo w niedzielę chciałam szturmować S.
Poza tym, dobrze wiemy, że 'wiedza' tych babeczek to często 'wydaje mi się' (wczoraj szukałam tych piąteczek diorowych najnowszych jesiennych,a babeczka mi stare pokazywała, że to teA nowych nie było w ogóle,nawet testera ) Może coś się pojawi niedługo z nowości Guerlaina
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 20:06   #775
ranka
Kici kici miau miau

do 5 wrzesnia ja mam

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 20:07   #776
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

[1=71f1a49ccdda6499050838d 6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff 1a659f;21700920]A nie do niedzieli Bo w niedzielę chciałam szturmować S.
Poza tym, dobrze wiemy, że 'wiedza' tych babeczek to często 'wydaje mi się' (wczoraj szukałam tych piąteczek diorowych najnowszych jesiennych,a babeczka mi stare pokazywała, że to teA nowych nie było w ogóle,nawet testera ) Może coś się pojawi niedługo z nowości Guerlaina [/QUOTE]

A może i do niedzieli, tak jednym uchem słuchałam Pani
Ja w każdej perfumerii widzę jesienna kolekcję w pełnej krasie.

Live long and prosper
🖖🏻
Stary 2010-08-28, 20:16   #777
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agulek124 Pokaż wiadomość
Desti, widziałaś już nowego praska na żywo??

Zmienił się coś wizualnie, czy tylko dodali święte słowo "mineral"??

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

A tak w ogóle to jest nowy prasek...??
jest... nowy ale ogolnie chyba sie nic nie zmienil bo w dougim online nagle znowu jest dostepny w wielkszej ilosci kolorow... ale ogolnie nic sie nie zmienilo... wiec chyba dodali tylko mineral ... bo nawet cena ta sama...

w sklepie nie widzialam... byl tylko nowy sypaniec i podklad...
Stary 2010-08-28, 23:00   #778
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Relacja z drugiego dnia uzywania podkladu:

Zakochalam sie Jest cudowny, a przynajmniej dzisiaj byl (mam nadzieje, ze sie mojej cerze nie odwidzi ). Nalozony o 8:30 rano (tym razem przysypany pryzmami), przetrwal do chwili obecnej (17:56) bez najmniejszego uszczerbku Nie zciemnial, nie powlazil w pory, nie splynal, nadal kryje i wyrownuje, nadal go nie czuc ... twarz wyglada super !!! Dodam, ze mielismy tu dzis upal 30-stopniowy, sporo latalam po miescie (nie wiem czemu, ale to zawsze ma wplyw na moja skore i podklady), raz przypackalam tylko nosek ok. 15 i wsio ... Jak tak dalej pojdzie to chyba umre z zachwytu

Choc staram sie zbyt mocno nie nakrecac ...bo moja skora ma rozne pomysly W kazdym badz razie - dzien drugi - zwyciestwo !!!

Cytat:
Stary 2010-08-29, 08:07   #779
esterr
Zakorzenienie

Cytat:

Zakochalam sie Jest cudowny, a przynajmniej dzisiaj byl (mam nadzieje, ze sie mojej cerze nie odwidzi ). Nalozony o 8:30 rano (tym razem przysypany pryzmami), przetrwal do chwili obecnej (17:56) bez najmniejszego uszczerbku Nie zciemnial, nie powlazil w pory, nie splynal, nadal kryje i wyrownuje, nadal go nie czuc ... twarz wyglada super !!! Dodam, ze mielismy tu dzis upal 30-stopniowy, sporo latalam po miescie (nie wiem czemu, ale to zawsze ma wplyw na moja skore i podklady), raz przypackalam tylko nosek ok. 15 i wsio ... Jak tak dalej pojdzie to chyba umre z zachwytu

Choc staram sie zbyt mocno nie nakrecac ...bo moja skora ma rozne pomysly W kazdym badz razie - dzien drugi - zwyciestwo !!!
Urbanku a jak z jego kryciem... kryje choć troszkę , masz może porównanie do BB Skin Foundation ? Bo poza tym wszystko co opisałaś brzmi świetnie..

P.S. Śliczny avek
Stary 2010-08-29, 11:16   #780
_Novotna_
Wtajemniczenie

Cytat:

Brzmi świetnie!!!!
A on cenowo bardziej jak parure zwykłe czy np. gold?

Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości