|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 |
Przyczajenie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Cześć
![]() ![]() ![]() Dzięki za ten temat, być może uniknęłam błędu, którego później mogłabym żałować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Raczkowanie
|
Qwe_rty życzę Ci zadowolenia z decyzji
![]() ![]() Podsumowując jeśli w przedmiotach ścisłych czujesz się równie dobrze jak w humanistycznych to wybór jest raczej prosty ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Przyczajenie
|
No cóż, mam nadzieję, że żałować nie będę
![]() Zastanawiałam się jeszcze nad mat-bio-geo, gdyż nie mam zbyt dużych problemów z matmą (4 na semestr, na koniec roku najprawdopodobniej wyciągnę na 5, dużo rozumiem), geografia punktowana jest na wielu kierunkach, ale bio-chem będzie korzystniejszy ze względu na chemię, która potrzebna jest przy rekrutacji na medycynę, o której ostatnio myślę ![]() I trochę mam mętlik w głowie, bo z jednej strony bardziej kręci mnie wizja rozszerzonej matmy niż fizyki, z drugiej wolę chemię niż geo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Konto usunięte
|
Ja na razie i na szczęście jeszcze nie zmieniłam swoich zainteresowań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 |
Konto usunięte
|
Jak pewnie niektórzy wiedzą od rocznika 96' jest możliwy wybór rozszerzeń w drugiej klasie liceum. Dostaliśmy taki formularzyk do wypełnienia i mając wybór postawiłam na biologię i chemię, a nie jak pierwotnie w moim profilu historię i wos. Nie idą mi te przedmioty i nie interesują mnie wystarczająco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 |
Raczkowanie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;4006001 0]Jak pewnie niektórzy wiedzą od rocznika 96' jest możliwy wybór rozszerzeń w drugiej klasie liceum. Dostaliśmy taki formularzyk do wypełnienia i mając wybór postawiłam na biologię i chemię, a nie jak pierwotnie w moim profilu historię i wos. Nie idą mi te przedmioty i nie interesują mnie wystarczająco
![]() O! Ja też jestem rocznik 96, ale jeszcze tego nie dostaliśmy. Liczę na to, że niedługo dostaniemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Na czym polega wybieranie przedmiotów rozszerzonych w II kl LO? Czy jeśli np. ktoś jest na profilu hum może wybrać na rozszerzeniu geografię czy ma do wyboru tylko przedmioty tj polski, wos, historia ewentualnie ang? Jestem teraz w 3 klasie gim i nie mam pojęcia jak to wszystko będzie wyglądać, najbardziej chciałabym iść do klasy geo-ang ale takiej nie ma w żadnej szkole tutaj gdzie mieszkam i jestem chyba zdana na humana ![]() dodam jeszcze, że chciałabym studiować filologie angielską lub szwedzką. Wydaje mi sie ze po klasie hum mam na to największe szanse, bo po co mi fizyka??
Edytowane przez hemligheter Czas edycji: 2013-05-01 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
Jednak czytałam jakiś wątek, w którym dziewczyna pisała, że jest na profilu jakimś tam i ma do wyboru 4 przedmioty rozszerzone i to był miks róznych przedmiotów. Myślę, że to, jakie możesz wybrać zależy od przygotowanej oferty szkoły. ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
To ja też się wypowiem
![]() Dosłownie kilka dni temu skończyłam LO na profilu matematyczno-informatycznym, do tego miałam 'połowiczne' rozszerzenie z fizyki. Jeśli chodzi o przedmioty, to jestem raczej humanistą, co było widać - dosyć znacznie odstawałam od klasy. Już we wrześniu pierwszego roku chciałam się przenieść na humana, złożyłam podanie do dyrekcji itd. a tu bum - nie ma miejsc! ![]() ![]() Od początku stycznia zaczęłam przygotowywać się stricte do matury. Kupiłam 2 repetytoria z polskiego i zaczęłam je przerabiać, robić notatki. Aktualnie kończę XX-lecie międzywojenne (leciałam po kolei epokami), a współczesność mam na świeżo. Przerobiłam z tych repetytoriów zarówno podstawę, jak i rozszerzenie, przeczytałam dodatkowe lektury ![]() ![]() Także patrząc z perspektywy czasu cieszę się, że "miałam wtedy pecha" i zabrakło dla mnie miejsc na humanie ![]()
![]() |
#764 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiam się jeszcze nad biolchem ale ta fizyka... Nie mogę znaleźć takiej wymarzonej klasy z ang historią i geografią, jak jest historia to musi być też wos i polski a nie przepadam za tymi przedmiotami, a jak geografia to wciskają matme! ![]() Ewentualnie mogłabym iść do klasy 2języcznej ale tam będzie się dostać baardzo trudno
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Osobiście polecam wybór geografii niż historii, ponieważ historia to trudny przedmiot do zdawania na maturze, szczególnie na poziomie rozszerzonym, nie wiem czy widziałaś jak wygląda arkusz, jakie trafiają się tematy prac pisemnych. Oczywiście zrobisz jak będziesz uważać ![]() A jakbyś miała wybierać mniejsze zło, to co byś wolała, matmę czy fizykę?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwierz mi, mówię z własnego doświadczenia ![]() Gdybyś faktycznie miała ciężko wyciągnąć chociażby na tą dwóję, zawsze możesz wziąć sobie korki, jeśli oczywiście Twoich rodziców na to stać. Albo w drugą stronę (może to nawet lepsze) - pójść na profil na którym sobie dobrze poradzisz, a korepetycje wziąć z geografii.
![]() |
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
Jedyną klasą w której jest rozszerzona geografia jest klasa politechniczna i tam jest rozsz też matma i fizyka więc nie ma co wybierać mniejszego zła
![]() Jedynym dobrym wyjściem jest klasa humanistyczna i korki z geografii, poza tym mam nadzieję, że w II klasie będę mogła wybrać geografię na rozszerzeniu i muszę bardzo się starać na ang ![]() Na maturę z historii nie patrzyłam, wiem że jest jedną z najtrudniejszych i trzeba naprawdę się tym interesować aby ją dobrze zdać. Lubię ten przedmiot ale geografię bardziej. Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji i mam nadzieję że wybiorę dobrze i będę zadowolona ;D
![]() |
![]() |
#768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do historii to zgadzam się w 100%! ![]() ![]() Tak wgl, to nie jestem w temacie... Na jakie studia się wybierasz?
![]() |
![]() |
#769 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chciałabym studiować filologie szwedzką ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
フワフワの猫
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;4006001 0]Jak pewnie niektórzy wiedzą od rocznika 96' jest możliwy wybór rozszerzeń w drugiej klasie liceum. Dostaliśmy taki formularzyk do wypełnienia i mając wybór postawiłam na biologię i chemię, a nie jak pierwotnie w moim profilu historię i wos. Nie idą mi te przedmioty i nie interesują mnie wystarczająco
![]() Nie w każdej szkole dostaje się taki formularzyk, więc dobrze by było rozważnie wybierać profil. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja jak juz wyżej pisałam zmieniłam human na biol-chem więc da się ![]() Cytat:
Edytowane przez 6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 Czas edycji: 2013-05-04 o 18:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
フワフワの猫
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;4063932 1]Tak, to prawda, we wczesniejszym poście zapomniałam dodać że nie w każdej szkole funkcjonuje "formularzykowy" system możliwości wyboru rozszerzeń. W niektórych rozszerzenia wybierasz składając podanie do szkoły i jak sie juz dostaniesz to automatycznie jest "wybrany".[/QUOTE]
![]() Zazdroszczę że mogłaś sama wybrać czego chcesz się uczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
Raczkowanie
|
Pomyślałam, że może podzielę się z Wami moimi nowymi "przeżyciami" dotyczącymi tych całych wyborów rozszerzeń. A więc jeśli chciałam zostać w swojej klasie, to musiałam wybrać na rozszerzeniu historię. Bardzo mi się do nie uśmiechało, bo nie lubię tego przedmiotu. Ale za to zamiast WOS-u można było wziąć sobie dowolny, inny przedmiot - ja wzięłam matmę. Z matmą od zawsze sobie radzę, lubię ten przedmiot równie mocno co polski i angielski, więc postanowiłam, że zaryzykuję. Nie wiem, czy te nasze rozszerzenia w ogóle wypalą, bo jeśli zbierze się za mało osób, to czy w ogóle stworzą taką grupę? Nie wiadomo, oni sami tak naprawdę nic nie wiedzą, bo mówią u mnie w szkole, że jakieś informatory z ministerstwa mają wyjść dopiero z sierpniu... no cóż...
Zastanawiałam się również, czy się nie przenieść na mat-geo-ang, bo tak strasznie zależało mi na tym, aby pozbyć się historii z rozszerzenia. Jednak strasznie zależało mi na tym, żeby uczyć się również polskiego na rozszerzeniu... Popytałam trochę osób z klasy mat-geo-ang i okazało się, że oni nic nie wiedzą o tym , czy mogą wybierać czwarte rozszerzenie... hm... I tak oto mam takie rozszerzenia wpisane (my nie dostawaliśmy formularzy, po prostu na jednej kartce obok swojego nazwiska każdy wpisywał rozszerzenia) polski, angielski, historia, matma. Jak to wyjdzie w praktyce to zobaczymy. Boję się, że z tą rozszerzoną matmą nie wyjdzie, a tak bardzo chciałabym się jej uczyć na tym poziomie... ech... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli czujesz się na siłach z matematyki to wybierz tę klasę i nie słuchaj osób które mówią że sobie nie poradzisz, to ty najlepiej wiesz jakie są twoje umiejętności, nie te osoby. Tym bardziej, że dobrze poszedł ci egzamin ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Wszyscy radzą humana, bo tam niby łatwiej. A po co się wybiera profile? Po to, aby rozwijać się w tych przedmiotach, które pomogą nam dostać się na wybrane przez nas studia. Twoje koleżanki myślą bardzo wąsko, tylko 3 lata do przodu "żeby było łatwiej". A co później? To teraz im pewnie zwisa. Jednak za 3 lata mogą obudzić się z ręką w nocniku... Zresztą, wybór humana jest słuszny, jeśli ktoś idzie tam z konkretnych powodów, pasjonuje się tą dziedziną, a nie dlatego, że "tam łatwiej". Jak będziesz wybierać męża, to też wybierzesz takiego, z którym Ci będzie łatwiej w życiu, np. bogaty stary pryk, czy takiego, do którego będziesz coś czuła i mimo przeciwności będziesz się starać, by było wam jak najlepiej? Pomyśl ![]() A tym, którzy mówią Ci, że sobie nie poradzisz odpowiedz, że to twoje życie i twoje decyzje i przyszłość zweryfikuje twój wybór, nie oni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#780 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co Cię właściwie interesuje, czym chciałabyś się kiedyś zajmować? Na humana nie ma sensu iść, jeśli nie pasjonujesz się literaturą, historią - tam łatwo się wtopić w tłum, być tłem jakichś dwóch-trzech wybitnych humanistów w klasie, przezimować sobie tak całe liceum... Jakoś się prześlizgnąć przez historię, czy to na ściągach, czy metodą ZZZ. Ale potem pojawia się problem przed maturą. A znacznie łatwiej jest - gdybyś będąc w klasie matematycznej się ocknęła, że literatura i historia to Twoje życie - uczyć się samemu przedmiotów humanistycznych, niż matematyki R. Koleżanek nie słuchaj, niekoniecznie chcą Twojego dobra. Już ja miałam takie koleżanki, też mnie, jako laureatkę z polskiego, namawiały na humana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.