Już przyszła wiosna, topimy marzannę i wydajemy za mąż kolejną pannę - PM 2012 cz. XX - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-21, 10:03   #751
iceflower
Przyjaciółka KWC

Dot.: Już przyszła wiosna, topimy marzannę i wydajemy za mąż kolejną pannę - PM 2012

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
Mi odmówiło na obecną chwile 43 osoby i jest jeszcze kilka osób pod znakiem zapytania Łączę się z Tobą w bólu
O rany, strasznie dużo współczuję i zkoda że to przede wszystkim rodzina, bo to chyba najbardziej rozczarowujące.

Ja się spodziewam odmowy od ok. 20-25 osób, z tym że o części wiem że po prostu nie będą mogli przyjść ze względu na połączenie wiek+odległość do Krk.

Na razie odmówiły nam 3 osoby, 2 TŻ jeszcze chce przekonać, i jeszcze jedni znajomi uprzedzili że raczej nie dadzą rady bo mają następnego dnia komunię w innym mieście a dziewczyna kolegi jest chrzestną.

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
dzieczynki mam problem z tymi bucikami strasznie się na nie napaliłam ale jak je znalazłam to w sumie nie było mnie na nie stać to się nie wczytywałam widziałam ze mają 12 cm obcas ale liczyłam że mają platforme 1-2 cm a się okzauje że nie i teraz sama nie wiem czy kupić je i jakoś spróbować nauczyć się w nich chodzić czy kupić niższe same ładne fioletowe były by na zmianę na sale (skoro już mam te białe w nich poszła bym do kościoła) no i były by na drugi dzień to tej fioletowej sukni ?
Jak nie umiesz chodzić w takich butach to ich nie kupuj. 12 cm bez platformy to dużo, ja bym nie dała rady, a w szpilkach śmigam bez problemu na co dzień.

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Przeczytałam właśnie w gazetce ślubnej (lubię mieć wszystko na papierze, więc wydaję kasę na te pisemka ), że idealne śniadanie dla PM w dniu ślubu to kubeczek jogurtu naturalnego z musli otrębowym.

Błagam - za 10 minut byłabym głodna. A jak jestem głodna, to robię się strasznie marudna i upierdliwa. Już bym miała z głowy całą radość z przygotowań i pewnie uspokoiłabym się dopiero po ciepłym posiłku na weselu.
A potem w trakcie składania przysięgi wszyscy słyszą jak pannie młodej burczy w brzuchu. Takie śniadanie to się może sprawdzić jak ktoś ma ślub o 13, a nie później.

Cytat:
Napisane przez tenebrosa Pokaż wiadomość
Jeszcze tak zapytam: czy któraś ma na wesele wódkę wyborową?
Znajomi na dwóch weselach w zeszłym roku mieli wyborową, na jednym było ok, a na drugim jakaś felerna partia, którą bardzo źle się piło, a na drugi dzień ja np. przeżywałam koszmar, chociaż na weselach wcale nie piję jakoś dużo.

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
padłam, TŻ pokazał swojej matce biżuterię co chcę kupić i to mi odpisała:

"przy takim dekoldzie raczej poszukałabym coś delikatnego na szyję i dłuższe kolczyki owszem ale bardzo subtelne a nie pretensjonalne jak do sukni w kolorze np czerwieni" koniec cytatu
Ja bym chyba mojego TŻa zabiła za taki numer, nie mówiąc już o tym jak by to cudownie wpłynęło na moje relacje z teściową. Bez przesady, ja nie wiem jak można coś takiego powiedzieć i co ona w ogóle ma do twojej biżuterii ślubnej.

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
To się nadaje do wątku 'najbrzydsze suknie ślubne'

Cytat:
a u mnie zostało 59
Leci ten czas, a u mnie przygotowania stoją.

Cytat:
Napisane przez a u d r e y Pokaż wiadomość
Dzień dobry Dziewczyny
Pojechałam do mojego fizjo na rehaabilitacje i w połowie drogi zadzwonił że musi odwołać bo ma nagły przypadek. Więc dojechałam, poczekałam na busa i wyszło mi na dobre bo spotkałam kuzyna. Był z chłopaczkiem który pracuje tam gdzie bedziemy miec wesele, jest kelnerem, mówił w samych superlatywach do momentu aż nie powiedziałam mu że mamy DJa który u nich gral :/ Powiedział zebyśmy sobie z nim ustalili dokładny repertuar i sposób grania, bo na jakiejś imprezie która tam była nie robił przerw i w połowie imprezy zrobił dyskoteke. Nie było to wesele, może dlatego, ale oczywiście zaczęłam się martwić
Z DJem najlepiej się spotkać i wszystko ustalić, można się spokojnie dogadać co do granej i niegranej muzyki, przerw zabaw, harmonogramu imprezy. Na pewno uda się wszystko ustalić. My się DJa naszukaliśmy, spotkaliśmy się z trzema i tylko jeden zrobił na nas naprawdę dobre wrażenie, a znaleźliśmy go przypadkiem i przypadkiem widzieliśmy jak prowadzi wesele.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:03   #752
(kicia)
Zakorzenienie

Dot.: Już przyszła wiosna, topimy marzannę i wydajemy za mąż kolejną pannę - PM 2012

A no 7 lat temu miałam zdiagnozowaną kamice nerkową. Raz na 3-4lata mam atak. Ból jest niemiłosierny. Dali mi kroplówkę i siedzę już trochę przeszło.
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:04   #753
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej laski leżę w szpitalu z atakiem kolki nerkowej fajnie no nie
Kiciu właśnie mi uświadomiłaś do DOKŁADNIE rok temu w 1 dzień wiosny TŻt po południu wylądował z kolką w szpitalu. Rozkurczowa kroplówka i przejdzie, tylko teraz diagnoza? Masz kamice? Czy piasek? Czy coś?
Trzymaj się przeżyłam to więc wiem co to za ból

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!

U mnie dzisiaj wybija miesiąc do ślubu!

dzisiaj pierwsza przymiarka sukni
dalej nie wiem co z kwiatami

gosza, gdzie takiego TŻ znalazłaś, ma czasem takie teksty, że boki zrywać.
kindzi powiedział, że ma suknie na halce?
za 1MDŚ

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
u nas za 2 dni beda 3 miechy i sie boję! :P

Tak jak mówią dziewczyny, jak z nim pogadacie, dacie liste, powiedzie jakiej muzyki oczekujecie itp, to wydaje mi się, że będzie lepiej niż przyzwoicie A macie z nim jakąś umowę, czy coś? Bo skoro teraz skłaniasz się ku koledze, to może można to jeszcze jakoś odkręcić. A co do jego byłej dziewczyny, no to kurcze dorośli ludzie, już ze sobą nie są, dlaczego miałby mieć chłopak spaprany humor? Świadek TZ i jedna z moich druhen też byli parą i rozstali się w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach, ale oboje mówią, że to nasze wesele i żadnych scen nie bedzie!
Ojj Dotka nie znasz mojej kuzynki. I gwarantuje Ci że drugiej takiej osoby nie znasz. Ona do dosłownie KAŻDEJ osoby zawsze opowiada: ale masz super spdnie, ale masz super fryzure, ale masz super torebke. Każdemu włazi w tyłek bez wazeliny, a ostatnio stałam na przystanku i rozmawiałam z kolegą, ona przyszła na przystanek i słyszała że mówie do telefonu per ON, a ona do mnie: Pozdrów go nie wiedząc nawet z kim rozmawiam :/ jest osobą która osacza innych, na siłe chce z wszystkimi się kumplować, jest do przesady miła i z mojego otoczenia nikt jej nie lubi. Więc wiem co mówię
Stary 2012-03-21, 10:04   #754
klaudusk_a
Zakorzenienie

witam w ten ohydny dzień

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:05   #755
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
O rany, współczuję i życzę zdrowia
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:07   #756
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudusk_a Pokaż wiadomość
witam w ten ohydny dzień
Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny, kalendarzowy dzień
co się stało?
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:10   #757
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
A no 7 lat temu miałam zdiagnozowaną kamice nerkową. Raz na 3-4lata mam atak. Ból jest niemiłosierny. Dali mi kroplówkę i siedzę już trochę przeszło.
biedna! brzmi okropnie

Cytat:
Napisane przez a u d r e y Pokaż wiadomość
Ojj Dotka nie znasz mojej kuzynki. I gwarantuje Ci że drugiej takiej osoby nie znasz. Ona do dosłownie KAŻDEJ osoby zawsze opowiada: ale masz super spdnie, ale masz super fryzure, ale masz super torebke. Każdemu włazi w tyłek bez wazeliny, a ostatnio stałam na przystanku i rozmawiałam z kolegą, ona przyszła na przystanek i słyszała że mówie do telefonu per ON, a ona do mnie: Pozdrów go nie wiedząc nawet z kim rozmawiam :/ jest osobą która osacza innych, na siłe chce z wszystkimi się kumplować, jest do przesady miła i z mojego otoczenia nikt jej nie lubi. Więc wiem co mówię
Ogólnie brzmi całkiem przyjemnie Ale chyba rozumiem co to za typ osobowości i faktycznie może to być problematyczne .. W takim razie zostaje Wam dogadanie szczegłów z DJ i na pewno pójdzie wszystko po Waszej myśli
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:11   #758
klaudusk_a
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj mamy pierwszy dzień wiosny, kalendarzowy dzień
co się stało?
no własnie pierwszy dzień wiosny a u mnie wieje jakby się ktoś powiesił, do tego pada i jest zimno

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
wiem co to znaczy bo moja siostra tez ma kamicę i ataki ma co 2-3 miesiące

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:13   #759
D0tk4
Zadomowienie

Dziś mamy pierwszy dzień wiosny?! Bym przegapiła!!
Ale w sumie wszystko sie zgadza Słonce mi tak daje przez okno, że ledwo co monitor widzę :P
Stary 2012-03-21, 10:16   #760
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:
biedna! brzmi okropnie

Ogólnie brzmi całkiem przyjemnie Ale chyba rozumiem co to za typ osobowości i faktycznie może to być problematyczne .. W takim razie zostaje Wam dogadanie szczegłów z DJ i na pewno pójdzie wszystko po Waszej myśli
a jakże komplementów nigdy za wiele teoretycznie, ale jak przyssa się do Ciebie taki wampir energetyczny to po kilku chwilach masz dość. moja paczka unika jej jak ognia, niestety na weselu będą skazani na nią.

Cytat:
uuu. współczuję.
Stary 2012-03-21, 10:21   #761
Wiktusiaczek
Zadomowienie

Bry

Właśnie wróciłam od lekarza - w poniedziałek kardiolog, dzisiaj gastrolog i nadal nie wiadomo, dlaczego mdleję... Neurolog niebawem i aż się boję tam iść

kcia: trzymaj się cieplutko

Księga gości: któraś pytała... Zakupiłam na allegro, mam małe zastrzeżenia co do wykonania, ale ogólnie jest ok Tu link:
http://allegro.pl/szampan-i-truskawk...210580395.html

U mnie pogoda do kitu -zimno, ciemno, szaro... I gdzie ta wiosna??

Jestem w trakcie tworzenia listy zadań ślubnych - podejście chyba z dziesiąte i już nie mogę... Tyle jeszcze zostało pozałatwiać!!

Edytowane przez Wiktusiaczek
Czas edycji: 2012-03-21 o 10:23
Wiktusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:22   #762
niusia_87
Zakorzenienie

(kicia)
Stary 2012-03-21, 10:22   #763
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
O matko! Biedaczku trzymaj się tam

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:23   #764
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wiktusiaczek Pokaż wiadomość

U mnie pogoda do kitu -zimno, ciemno, szaro... I gdzie ta wiosna??
w kalendarzu

gdzie to słonko schowałyście?
Stary 2012-03-21, 10:33   #765
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Ojej ale Ci współczuję, pamiętam jak moja mama miała ataki to tak strasznie krzyczała bo ją tak bolało
Cytat:
Dziś mamy pierwszy dzień wiosny?! Bym przegapiła!!
Ale w sumie wszystko sie zgadza Słonce mi tak daje przez okno, że ledwo co monitor widzę :P
O nie przeprowadzam się do ciebie bo u mnie szaro buro i ponuro

Do tego miałam sen, że było nasze wesele i z mojej rodziny nikt nie przyszedł!! A rodzice tżta nie chcieli z nami zdjęcia i też poszli do domu
Stary 2012-03-21, 10:36   #766
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lily ofthe Valley Pokaż wiadomość
Do tego miałam sen, że było nasze wesele i z mojej rodziny nikt nie przyszedł!! A rodzice tżta nie chcieli z nami zdjęcia i też poszli do domu
stresujeszsię ślubem, że takie dziwne sny masz
Stary 2012-03-21, 10:38   #767
Kessi_86
Wtajemniczenie

Za dni dziewczyny

Cytat:
wszystkim dziewczynom za dni

a u mnie zostało 59

gosza Twój TŻ wymiata

mam prośbę do Was, bardzo proszę trzymajcie dziś kciuki za ten nasz nieszczęsny protokół i za moje nerwy żeby nie puściły

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Witam w pierwszy dzień wiosny
Wczoraj kupiłam sweterek dla mojej chrześnicy do sukieneczki i tak wygląda prawie skompletowane ubranko
I gratulje DŚ
Bardzo ładnie będzie wyglądać

Cytat:
Dziewczyny, wczoraj wreczyliśmy pierwsze zaproszenie Przyjaciel TZ jutro wylatuje na prawie 4 miechy do Stanów, ale powiedział, że ma zagwarantowane 2x bilety na Wyspy. I mówił szefowi, że chciałby właśnie na czerwiec nasz przylecieć. Szef powiedział, ze w tym momencie nie może nic obiecać. Ale nie powiedział nie! A jego dziewczyna (przyjaciela, nie szefa :P), która jest nauczycielka, powiedziała, że specjalnie nie dzwoni jutro do pracy mówiąc, że jest chora, bo to samo zrobi jeśli do nas polecą, a to byłby już jej 3 raz i musieliby jej jakiś review zrobić. A skoro nie bierze dnia wolnego na dzień, kiedy jej chłopak wylatuje do Stanów i oszczedza to na nasz slub, to daje mi wieeeeeelka nadzieje, ze jednak przyleca Trzymajcie kciuki, bo to nasi naprawde dobrzy znajomii. Wiele by dla TZ i dla mnie znaczyło, gdyby im sie udało

Cytat:
będzie dobrze, wiem co to za ból ja też rok temu o tej porze leżałam z bólem tylko woreczka tylko że ja miałam ataki codziennie przez ponad rok, a nie możesz tego sobie zoperować i byś miała z głowy
Stary 2012-03-21, 10:41   #768
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
Za dni dziewczyny

Bardzo ładnie będzie wyglądać

będzie dobrze, wiem co to za ból ja też rok temu o tej porze leżałam z bólem tylko woreczka tylko że ja miałam ataki codziennie przez ponad rok, a nie możesz tego sobie zoperować i byś miała z głowy
Niestety mój kamyk jest za maly
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:44   #769
Nika0208
Rozeznanie

Cytat:
Trzymaj sie , wiem jaki to ból, przechodziałm też przez to.
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 10:47   #770
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety mój kamyk jest za maly
No ja się na tym nie znam kiedy można operować a kiedy nie, ale powiem Ci że jak ja swój zobaczyłam jaki był malutki a tak dokuczał to się za głowę złapałam
Stary 2012-03-21, 10:51   #771
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, kiedy zamawiacie bukiety u kwiaciarek? I czy planujecie jakieś mini bukieciki dla swiadkowych/druhen?

Ja musli nie lubie Bede musiała pomyśleć o czymś innym.
hej ja zamawiam dla siebie świadkowej i kwiatek dla mojego M

Cytat:
Ja nie chcę bukietu dla świadkowej, ale świadkowa ma inne zdanie. Jeszcze nie rozwiązałam tego problemu.

Ja niestety żyję, żeby jeść, więc brak śniadania czy jakieś musli nie wchodzą w grę. Ze dwa omlety z szynką albo bananem, jakaś większa jajecznica na boczku albo z pomidorkami i do tego tosty, to tak. Ale musli to mi nawet nie starczy, żeby podstawowe funkcje życiowe podtrzymać.
a ja dzis zajadłam jabłko sok ze siezej pomarańczy i wodę brzozowa - dostarczana przez moja mame na II śnaidanie kapusta kwaszona z tartm jabłkiem a na obiad zupa bez zieników z warzywami

Cytat:
dziewczyny dajcie mi link (któraś wrzucała) do tego protokołu przedmałżeńskiego
na googlach jak wpiszesz masz mnóstwo

Cytat:
No właśnie, a ja się zaraz denerwuje, potem mi się ręce trzęsą, a potem mdleję. Dziękuję za takie atrakcje w dniu ślubu.

Nie uwierzycie co zmajstrowałam. To chyba przez to pisanie o jedzeniu. Wcinałam z M. takie ciągnące się cukierki (jelly beans) i z takim impetem się ugryzłam w język, że aż mi krew leci. Trzeba być mną, żeby się tak załatwić. Teraz zamiast słodkości tylko krew w ustach czuję.
ooooo współczuję - nie cierpię sie gryźć w jęzor

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
Muszę sie Wam pochwalić Kochane
Od wczoraj intensywnie z tż pracowaliśmy i u niego w piwnicy mamy suuuper siłownię Zrobiliśmy porządek (na błysk ), zwieźliśmy maszyny do ćwiczeń i od jutra zaczynamy!! A mamy taki sprzęt: rowerek stacjonarny, chodziarz (aie walker), stepper, łodka do brzuszków i ławka do podnoszenia ciężarów (wraz z obciążeniami i sztangą - to już dla tż).
Ale sie cieszę! Czuję motywację bo chcę żeby także tżcik widział efekty
zakwasy sa?

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
witam się z wami
jutro jestem umówiona na fryzurę próbną na 8 rano więc postaram sie wieczorkiem wkleic fotki
super ! czekamy na foty

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
Dziewczynki jeszcze mam pytanko Wiem, że protokół, zapowiedzi itd zalatwia się 3 miesiące przed slubem.
No ale zastanawiam się nad naukami. Jeśli oboje mamy zaświadczenia o przebyciu kursu przedmalżeńskiego z liceum, to i tak czekają nas jakieś spotkania w poradni i nauki?? A jesli tak, to czy mozemy je zaliczyc szybciej, czy tez trzeba czekać żeby bylo około 3 miesiące przed? : ]
a jaCi radzę pójść do księdza jak najszybciej - bo różni księza są i mogą wymagać czegoś innego niż my tu napiszemy lub zadzwoń do nich i przedstaw sprawe na zrobienie poradni bedizesz potrzebowała troszki czasu

Cytat:
trzymaj sie dzielnie

Cytat:
Witajcie Dziewczyny!

U mnie dzisiaj wybija miesiąc do ślubu!

kindzi powiedział, że ma suknie na halce?
wow
Stary 2012-03-21, 10:52   #772
Nika0208
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kessi_86 Pokaż wiadomość
No ja się na tym nie znam kiedy można operować a kiedy nie, ale powiem Ci że jak ja swój zobaczyłam jaki był malutki a tak dokuczał to się za głowę złapałam
Małych kamieni sie nie operuje, poki nie zgrazają zyciu np. nie zatkaja przewodu... kicia musi teraz piwko pić
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 11:00   #773
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Małych kamieni sie nie operuje, poki nie zgrazają zyciu np. nie zatkaja przewodu... kicia musi teraz piwko pić
No to mój zagrażał życiu no żeby tylko się za dużo nie przyzwyczaiła do tego piwa
Stary 2012-03-21, 11:10   #774
niusia_87
Zakorzenienie

OTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH Z NARZECZONYMI PRZED ZAWARCIEM MAŁŻEŃSTWA obejmuje:

I. Dane personalne

1.
a) Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane)
b) Imiona
c) Imię i zawód ojca
d) Imię, nazwisko panieńskie matki
e) Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania)

2.
a) Data i miejsce urodzenia
b) Data i adres parafii chrztu
c) Rok i parafia i Komunii św.
d) Rok i parafia bierzmowania

3.
a) Miejsce i adres stałego zamieszkania
b) Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania
c) Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania
d) Miejsce i adres zamieszkania rodziców

4.
a) Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony)
b) Wykształcenie
c) Zawód

5.
a) Wyznanie (obrządek)
b) Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej?
c) Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.?
d) Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.?
e) Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)?

6.
a) Od jak dawna narzeczeni się znają?
b) Czy i od kiedy są zaręczeni?
c) Czy rodziny narzeczonych się znają?
d) Czy rodzice i opiekunowie wiedzą o zamiarze małżeństwa?
e) Czy wyrażają zgodę? Jeżeli nie to dlaczego?

II. Przeszkody małżeńskie

7. Przeszkoda niezdolności fizycznej (kan. 1084)
a) Czy narzeczony nie ma wątpliwości co do stanu swojego zdrowia?
b) Czy uważa, że będzie mógł mieć własne dzieci?
c) Czy nie ma wątpliwości co do zdolności do współżycia małżeńskiego?

8. Przeszkoda węzła małżeńskiego (kan. 1085)
a) Czy nie zawierał małżeństwa z inną osobą?
b) Jeżeli tak, to w jaki sposób małżeństwo to przestało istnieć?
c) Czy nie zawierał (-a) związku cywilnego z inną osobą?
d) Jeżeli tak, to w jaki sposób związek ten przestał istnieć?
e) Kiedy i dlaczego nastąpił rozwód?
f) Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób?

9. Przeszkoda występku (kan.1090)
a) Czy narzeczeni znali się przed śmiercią współmałżonka?
b) Co było powodem śmierci?
c) Czy któryś z narzeczonych nie jest współwinnym tej śmierci?

10. Przeszkoda pokrewieństwa (kan. 1091)
Czy narzeczeni są spokrewnieni w jakim stopniu?

11. Przeszkoda powinowactwa (kan. 1092)
Czy narzeczeni nie są powinowatymi w linii prostej?

12. Przeszkoda przyzwoitości publicznej (kan. 1093)
Czy narzeczeni nie pozostawali z krewnymi drugiej strony w związku małżeńskim nieważnym lub w konkubinacie?

13. Przeszkoda pokrewieństwa prawnego (kan. 1094)
Czy między narzeczonymi nie zachodzi stosunek rodzicielstwa lub rodzeństwa na skutek adopcji prawnej?

14. Przeszkoda święceń (kan. 1087)
Czy narzeczony nie przyjął święceń diakonatu lub kapłaństwa?

15. Przeszkoda wieczystego i publicznego ślubu czystości (kan. 1088)
Czy narzeczeni nie składali wieczystego i publicznego ślubu czystości w instytucie zakonnym?
Dotyczy tylko katolików obrządku wschodniego

16. Przeszkoda pokrewieństwa duchowego (kan. 811 KKKW)
Czy narzeczeni nie pozostają względem siebie w jakiejś relacji w związku z sakramentem chrztu?

III. Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa

17. Jedność (wyłączność), nierozerwalność, sakramentalność małżeństwa, dobro potomstwa (kan. 1055, 1-2; 1056)
a) Czy chce zawrzeć małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła jako jedno i nierozerwalne do śmierci?
b) Czy wewnętrznie zgadza się z nauką Kościoła co do nierozerwalności i wierności? Jeżeli nie, dlaczego?
c) Czy dopuszcza rozejście się czy separację w wypadku trudności w małżeństwie?
d) Czy chce przyjąć potomstwo w małżeństwie i po katolicku je wychować?
e) Czy przyjmuje zasady etyki katolickiej w planowaniu rodziny?

18. Niezdolność do przyjęcia obowiązków małżeńskich (kan. 1095)
a) Czy w rodzinie nie było wypadków choroby psychicznej?
b) Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym? (kan. 1095, n. 1)
c) Czy mają zdolność do rozeznania oceniającego co do istotnych praw i obowiązków małżeńskich? (kan. 1095, n. 2)
d) Czy nie cierpią na przewlekłe lub dziedziczne choroby, o których wzajemnie nie wiedzą? (kan. 1095, n. 3)
e) Czy nie nadużywają alkoholu lub innych środków odurzających? Czy nie są od nich uzależnieni? Czy druga strona o tym wie?

19. Warunek (kan. 1102)
a) Czy są stawiane jakieś wymagania, od których uzależnia się zawarcie lub trwanie małżeństwa?
b) Czy wymagania te nie mają formy warunku? Czy warunek ten dotyczy przeszłości, teraźniejszości czy przyszłości?
c) Jakie jest stanowisko drugiej strony w tej sprawie?

20. Przymus (kan. 1103)
a) Czy narzeczeni sami dobrowolnie podjęli decyzję zawarcia małżeństwa?
b) Komu zależy na zawarciu tego związku?
c) Czy nie ma nacisku ze strony rodziny lub otoczenia, np. względy materialne, społeczne, obawa zniesławienia?
d) Czy nie ma innych okoliczności przymusu, np. bojaźń z szacunku dla rodziców?

21. Umyślne wprowadzenie w błąd (kan. 1098)
Czy narzeczeni nie tają przed sobą okoliczności mogących zakłócić wspólnotę życia małżeńskiego, np. niepłodności, nałogów, zobowiązań finansowych?

IV. Małżeństwa mieszane z braćmi odłączonymi, z niechrześcijanami, z niewierzącymi i niepraktykującymi - kan. 1086; 1124-1129.

22. Pytania dla strony katolickiej:
a) Czy zdaje sobie sprawę, że zgodne pożycie w małżeństwie jest zagrożone z powodu różnic w sprawach najbardziej wewnętrznych, czego z racji zaangażowania uczuciowego się nie dostrzega?
b) Jak postąpi w wypadkach konfliktowych, gdy żadna ze stron nie będzie chciała ustąpić, np. w sprawach moralnych i religijnego wychowania dzieci?
c) Czy zgodzi się na postępowanie wbrew prawu Bożemu, czyli na życie grzeszne dla zachowania wspólnoty w małżeństwie?

23. Pytania dla strony niekatolickiej
a) Czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji różnicy poglądów, różnej oceny moralnej w wielu sprawach?
b) Czy zdaje sobie sprawę z naturalnego obowiązku tolerancji względem przekonań i zobowiązań strony katolickiej?
c) Czy zna obowiązki sumienia współmałżonka?
d) Czy uznaje jedność i nierozerwalność małżeństwa oraz jego cele: wspólne dobro małżonków oraz zrodzenie i wychowanie potomstwa?

24. w przypadku małżeństw mieszanych obrządkowo:
- jeśli narzeczony jest obrządku wschodniego:
Czy narzeczona chce przejść na obrządek narzeczonego?
- jeśli narzeczona jest obrządku wschodniego:
Czy któraś ze stron chce przejść na obrządek drugiej strony?

Uwaga:
a) w przypadku małżeństwa z niekatolikiem lub osobą nieochrzczoną (z wyjątkiem odstępców od Kościoła katolickiego) należy wypełnić formularz nr 4 (w trzech egzemplarzach) oraz nr 12 lub 12A i 27A;
b) w przypadku odstępców od Kościoła katolickiego oraz osób niepraktykujących należy wypełnić formularz nr 5 (w trzech egzemplarzach).

V. Duszpasterska rozmowa z narzeczonymi

25.
a) Rozmowę ustalono na dzień .................
b) Rozmowę przeprowadził ksiądz (diakon) .............

VI. Dokumenty

26.
a) Metryka chrztu św.
b) Świadectwo ukończenia katechezy przedmałżeńskiej
c) Prośba o wygłoszenie zapowiedzi
d) Odpis aktu małżeństwa z USC. Nr dokumentu ................
e) Zaświadczenie konkordatowe. Nr dokumentu z USC ...............
Stary 2012-03-21, 11:11   #775
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez Jamee Pokaż wiadomość
Helloł

Wpadłam tylko przed zajęciami żeby Wam napisać, że mamy dzisiaj 199 DDŚ nareszcie jedynka z przodu
Dla Ciebie i wszystkich, które mają, miesiąc, dwa, trzy, cztery, itd do ślubu!

A ja dopiero jutro będę miała 1 z przody, w sensie 19...

Cytat:
Witam w pierwszy dzień wiosny
Wczoraj kupiłam sweterek dla mojej chrześnicy do sukieneczki i tak wygląda prawie skompletowane ubranko
I gratulje DŚ
Bardzo ładny komplecik

Cytat:

Powodzenia na przymiarkach! A Tobie co jeszcze zostało do ogarnięcia???
TŻta nie musiałam daleko szukać, poza tym sam przyszedł

Cytat:
Kiciu dużo zdrówka dla Ciebie

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 11:12   #776
D0tk4
Zadomowienie

Ale cieplo!! a ja w pracy ...
Stary 2012-03-21, 11:18   #777
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość

Powodzenia na przymiarkach! A Tobie co jeszcze zostało do ogarnięcia???
TŻta nie musiałam daleko szukać, poza tym sam przyszedł
Sam się już gubię. Obrączki mamy. Protokół dawno spisany, trzeba zapowiedzi oddać te co wisiały u TŻ, iść na spowiedź. Co do menu, to mamy się zgłosić dopiero za dwa tygodnia. Do umówienia z fotografem, to tydzień przed ślubem. TŻ już cały ubrany od stup do głów. Autko załatwione, kierowców mamy nawet dwóch. Nie wiem czy busik zamawiać, u mnie to taki trójkąt po dwa kilometry. Kwiatki chcę załatwić dzisiaj, ale dalej myślę, którą opcję wybrać, dodam, że TŻ ma czerwony krawat, moja sukienka coś w rodzaju JA 8483
1) 5 czerwonych candadesek (z rodziny kali)
2) białe candadeski z tymi czerwonymi koralikami
3) czerwone tulipany w liściach knowali
Masz taka listę spraw do załatwienia? Porównałabym sobie
Stary 2012-03-21, 11:22   #778
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Sam się już gubię. Obrączki mamy. Protokół dawno spisany, trzeba zapowiedzi oddać te co wisiały u TŻ, iść na spowiedź. Co do menu, to mamy się zgłosić dopiero za dwa tygodnia. Do umówienia z fotografem, to tydzień przed ślubem. TŻ już cały ubrany od stup do głów. Autko załatwione, kierowców mamy nawet dwóch. Nie wiem czy busik zamawiać, u mnie to taki trójkąt po dwa kilometry. Kwiatki chcę załatwić dzisiaj, ale dalej myślę, którą opcję wybrać, dodam, że TŻ ma czerwony krawat, moja sukienka coś w rodzaju JA 8483
1) 5 czerwonych candadesek (z rodziny kali)
2) białe candadeski z tymi czerwonymi koralikami
3) czerwone tulipany w liściach knowali
Masz taka listę spraw do załatwienia? Porównałabym sobie
Listę wczoraj wklejałam na wątek. I od wczoraj do spraw załatwionych mogę zaliczyć biżu, oddanie obrączek do grawerunku oraz zakupienie przyborów do kącika dla dzieci.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-21, 11:25   #779
niusia_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Listę wczoraj wklejałam na wątek. I od wczoraj do spraw załatwionych mogę zaliczyć biżu, oddanie obrączek do grawerunku oraz zakupienie przyborów do kącika dla dzieci.
przypominam sobie jak pisałaś o mazakach

biżuterię to wezmę taki, jak dostałam od dziadków na chrzest, nigdy w nim nie chodziłam
znalazłam taką fryzurkę i nie pamiętam gdzie, zapisałam sobie fotkę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3218294rj4.jpg (33,5 KB, 32 załadowań)

Edytowane przez niusia_87
Czas edycji: 2012-03-21 o 11:37
Stary 2012-03-21, 11:43   #780
niusia_87
Zakorzenienie

mały wymiata http://demotywatory.pl/3740187/Czego-Jas-sie-nauczy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości