![]() |
#751 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
![]() ![]() te drugie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego pięknego dla Sary!
![]() Karolka, mi podobają się te z kwiatkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Zakorzenienie
|
Linka, z książeczki zdrowia.
---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- No z wagą jest między 25 a 50 tylko nie wiem czy można sobie napisać 35 centyl? :p ale ze wzrostem to 3. Niby 50 centyl to lekko ponad 75cm. |
![]() ![]() |
![]() |
#754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem zdania, ze siatki WHO powinny byc stosowane dla wszystkich dzieci, nie tylko tych karmionych piersia. Dlatego, ze zostały opracowane na duzo większej grupie dzieci, a przede wszytkim siatki WHO opracowane są na podstawie zdrowych dzieci zdrowych matek. Te siatki mają być wzorcem i to światowym, bo nie ma tam rozróżnienia na rasy. Tu cytuję: "naturalnie różnice wagi i wzrostu wśród rożnych populacji po pierwsze ujawniają się głównie w wieku starszym, po drugie - są w siatkach WHO odpowiednio statystycznie przeliczone, tak że nie wpływa to na ich wiarygodność." I jeszcze: "Były one opracowane na podstawie dzieci matek zdrowych, przestrzegających zaleceń zdrowotnych , nie żyjących w ubóstwie i korzystających z odpowiedniej opieki medycznej. Także nie jest to czysta statystyka, tylko jakby wzorzec." "Nasze" siatki z ksiązeczek zdrowia to natomiast tylko statystyka, a nie wzorzec, czyli mówią o tym jak jest a niekoniecznie o tym jak powinno byc ![]() ![]() I jeszcze: "Swiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyszła z założenia, że ponieważ to pierś jest (powinna być) normą, to do niej powinny "równać" inne dzieci, a nie odwrotnie (oczywiście trochę upraszczam)." W siatce WHO Iga jest na pewno nieco wyzej ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Nadalka, i tak, oczywiście że można powiedzieć, ze dziecko jest przykładowo na 30 centylu ![]() ![]() Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-07-10 o 12:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
Aha, no i wszystko jasne
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#756 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#757 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Blueberry super tort! Prezenty też ![]() Phdwao ja też nie odciągam póki co, z tego co ja się dowiadywałam jeszcze nie trzeba tego robić a nawet nie powinno się ![]() Paweł też nie korzysta i nie korzystał z pchacza a nóżkę kiedyś lekko koślawił, ale już tego u niego nie widzę... Ja też miałam mały brzuch, właśnie taką piłeczkę jak każdy mówił, będąc na usg lekarz mi nie wierzył, że jesteśmy przy końcu ciąży, na jego oko to dopiero w połowie co najwyżej ![]() Nicki zdrówka dla Sary! Anna odrośnie ![]() ![]() Karolka pewnie zęby, biedna ![]() Nadalka za szczepienie i wagę ![]() Dzięki za kciuki, łatwo nie było, ale udało się coś tam złapać ![]() ![]() Potem byliśmy jeszcze w banku i na szybkich zakupach, dla P. oglądaliśmy buty, ale nie zdecydowaliśmy się jeszcze... W drodze powrotnej do domu nam usnął i póki co to całe jego dzisiejsze spanie ![]() A wczoraj było fajnie, ale i tak myślałam o dziecku... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#758 |
Zadomowienie
|
Ja tak z doskoku bo mala spi ale poplakuje przez sen wiec co chwile zagladam do niej.
Przede wszystkim najlepsze życzenia dla R. Maciejki, Tyni i Sary! 100 lat Słoneczka! A dla Sary zdroweczka co by poszlo sobie to co sie przyplatalo! I tak na szybko z pamieci... Asiu dobrze, ze nic sie nie stalo! Wariatow niestety nie brakuje.... Pumcia super, ze mala miala gruntowny przeglad ale przykro mi ze nocki znow sa do bani. ![]() ![]() Bebe grubasek z Jasia ![]() ![]() Blue tort baaardzo mi sie podoba! Mandi gratulacje dla malza! Super ze podroz udana a i ludzie byli mili. I buziaki dla Jasia co by guza nie bylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Zakorzenienie
|
Karolkado sukienki moim zdanie lepsze nr 1, a ogólnie bardziej 2 mi się podobają
![]() Nadalko no słusznie Igunia waży ![]() Katja brawa dla Pawełka ![]() co do moczu, nam w przychodni powiedzieli, że absolutne minimum to jest 2ml, czyli faktycznie malutko Bebe tak jak dziewczyny piszą, przynajmniej wiesz na czym stoisz. A przy takiej wadze Jasia nie wiadomo, czy tak czy inaczej nie zostałabyś na cesarkę skierowana
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-07-10 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Rozeznanie
|
Hej
Wróciłyśmy od pediatry, oglądał tego ząbka i mówi, że to ze zbyt szybkiego wzrostu zęba, rozerwało jej dziąsło, ma się zagoić do tygodnia, a jak nie to mamy iść do dentysty. Dostała viburcol na lepsze spanie. Dziś o 1 w nocy dostała czopka, pokręciła się i pomarudziła jakieś 20 min a potem spała do 8:30 ![]() Mała mi padła, zrobiła dzisiaj drugą kupe, więc poleciała w pieluchę. Masakra. Przewijałam ją po kupie pierwszy raz od 3 miesięcy i wyszłam z wprawy ![]() A co do siatek to moja ma wzrost 82cm i waży 11,900 i nie ma dla niej miejsca w siatkach ![]() Dostałam super poradnik od pediatry o żywieniu dzieci od 1 do 3 roku życia więc mam lekturę do czytania, zdążyłam puki co przeczytać o mleku Tam piszą tak, 2 kubki mleka dziennie (jeden kubek mleko krowie, a drugi to mm) i 1 porcja przetowru mlecznego. |
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Zadomowienie
|
A co u nas? Mala ostatnio niechetnie je ale przynajmniej nocki sa juz lepsze (obym nie zapeszyla) choc z zasypianiem jest roznie. Ostatnio duzo czasu spedzamy poza domem (nad woda u znajomych) i mala zasypia juz w drodze powrotnej w foteliku i tylko ja przekladamy do lozeczka i spi dalej.
Zawsze rano jak ja bierzemy do naszego lozka to tuli sie na zmiane to do mnie to do taty a dzis tylko ja a jak sie nadazyla okazja to tulila sie do kota! Ja glaskalam kotke na lozku a mala stojac ja objela i polozyla na niej glowke na kilka sekund - potem ja podniosla, sprzedala nam usmiechy i znow przytulila sie na chwile to kotki a ta spokojnie sobie lezala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 |
Zakorzenienie
|
Malwina oby z ząbkiem było już lepiej
![]() co do tego mleka krowiego, to zdania są mocno podzielone. Ja zamierzam Lu dawać tylko przetwory mleczne. A i ostatnio jak ważyłam małą, to pielęgniarki z przychodni też mówiły, żeby mleka krowiego nie dawać, jak powiedziałam, że nie mam zamiaru, tylko przetwory, to mi przytaknęły.
#763 |
Zadomowienie
|
Malwina dobrze, ze nocka juz lepsza. Oby juz tak nie bolalo
![]() Co do mleka to nie wiem jeszcze czy bede dawac czy nie (ew. sporadycznie) ale przetwory tak. Ostatnio sie zastanawiam czy moge dac malej serka wiejskiego bo jak ja jem to ta chce mi podjadac i dalam jej kilka ziarenek i jej smakowal. Tylko nie wiem czy tam nie ma zbyt duzo bialka jak dla niej... |
![]() ![]() |
![]() |
#764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytam książkę "Moje dziecko nie chce jeść" - świetna! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
Serek wiejski normalnie można dawać, choć ja nie dawałam bo nie miałam okazji.
Ja teraz daje krowie co drugi dzień, jedną porcję (bo je 3) i najmniejszą. Zrobiłam sobie rozpiskę i przez 4 miesiące będę jej podawać na przemian aż w końcu przejdę całkowicie na krowie. |
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Zadomowienie
|
Wszystkiego najlepszego dla Sary!
![]() Karolka kompletnie nie wiem, obie pary bardzo ładne ![]() Agunia to całe szczęście! Udało się zebrać więcej a i tak miałam obawy, że to za mało hehe ![]() ![]() Bebe właśnie miałam pisać, że przy tej wadze, bo zapowiada się z Jasia kawał chłopa to może nawet lepiej ![]() ![]() Malwina ładna waga i wymiary ![]() Jak możesz dziel się wiedzą na bieżąco ![]() Linka Ty też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
tylko ta minimalna ilość zawsze zależy od labu, więc najlepiej dowiedzieć się u źródła, bo w jednym chcą 2, w innym np. 5ml minimum. Czasem też zależy od tego, jakie badanie ma być z moczu robione, więc lepiej się nie opierać na tym co pisałam, ale dowiedzieć się u źródła
#769 |
Zakorzenienie
|
O! Widzę nawet, że tort się spodobał. Mnie też się podobał. Wuja włożył wiele pracy z te obrazki, literki z różnych kolorów galaretek. Wiecie, ile potem im tej galaretki zostało?
![]() Malwina, dobrze, że nocka lepsza. Karmelek, biedna Mała, że tak popłakuje przez sen. Rozkosznie z kotkiem, ale ona cała jest rozkoszna! Dziękujemy za życzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A Twoje info dodatkowo mnie uspokoiło, bo nie sądziłam nawet, że taka ilość może być wystarczająca, no ale wiem też, że w różnych laboratoriach może być inaczej ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-07-10 o 16:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Zakorzenienie
|
Nicki, Sarunia najlepszego z okazji pierwszych urodzinek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze życzenia urodzinowe dla Sary
![]() ![]() ![]() Hej ![]() Mniej mnie na forum, bo od niedz/pon mamy gości ![]() ![]() W poniedziałek opalaliśmy się w parku miejskim na trawce, a wczoraj byliśmy z moimi koleżankami nad morzem ![]() ![]() ![]() Dziś z rana było chłodniej, teraz znów jest słonecznie. Młodzi pojechali połazić po mieście, a ja czekam na męża i może jeszcze podejdziemy z dziećmi na plac zabaw ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#774 |
Zakorzenienie
|
najlepsze życzenia dla Sary!
![]() ![]() My dziś z mężem obchodzimy 3cia rocznice ślubu ![]() Mały spędzil dzień u moich rodziców, ja popracowałam i odwiedziłam koleżanką, która ma miesięcznego synka, jaka kruszyna mała, jak się pręzył i te minki, przypomniało mi się wszytsko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego!
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Zadomowienie
|
Phdwao najlepszego! I miłego rocznicowania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Napisałam giga posta, ale moje maleństwo podeszło do mnie i ryp w klawiaturę, wszystko się pozamykało i dupa z posta
![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Ehh i wszystkiego najlepszego dla córeczek Maciejki, Blue i Nicki, przepraszam, że dopiero teraz, ale rzadko bywam, rzadko czytam i nie jestem na bieżąco. Sypią się nam roczki, oj sypią. Super ![]() U nas z tym spaniem to naprawdę tragedia. Dzisiaj było lepiej, bo walczyliśmy z nią z 40 min, zamiast 2h, ale wiecie, ciężko jest żyć, gdy nie śpi się prawie w ogóle od stycznia, a do tego ostatniej nocy wegetowałam u małej w pokoju na fotelu, który się nie rozkłada. To była koszmarna noc. Ale za to mamy "już" 4 ząbki, idą jak szalone, wszystkie na raz. |
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |||||||
Rozeznanie
|
Cześć,
Byłam dziś na ktg, wykazało parę skurczów, ale niebolesnych (chociaż na wykresie pokazywało nawet na skali 100 ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Jak gdzieś wyjeżdżamy na cały dzień, to zabieram małej coś, co może zjeść sama - ciasteczka, rurki waflowe, owoce lub warzywa surowe. Czasem zdarzy się jakiś obiadek w restauracji. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Super, że randka udana ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ciekawe ile będzie ważył po przyjściu na świat ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Wszystkiego najlepszego dla Sary ![]() Ph dużo miłości dla Was ![]() Kurde mama miała mi kupić krzesełko w Ikei, twierdziła, że w Lublinie jest. Sprawdzam na stronie,a tam jak byk, że nie ma. A ta dalej się kłóci ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Karolka bardziej podobają mi się te pierwsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.