|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
maarchewka, jak mlody bedzie chcial probowac sam szczoteczka merdac, to kup mu taka z ogranicznikiem, niech sobie juz probuje
![]() ![]() no ja juz postanowilam, ze kupie normalny kubeczek plastikowy i sprobujemy tak, a jak nie bedzie kompletnie wychodzilo, to niekapka sprobujemy. ogolnie wyczytalam, ze tak naprawde picie potrzebne bedzie dopiero jak dwa posilki beda kompletnie zastapione warzywami z miesem czy kaszka czy co tam... wiec poki co to mozna sobie tak probowac po prostu, bez wciskania ilosci konkretnej, tylko dla nauki picia. a co do lyzeczek - mlody z metalowych nie raz juz jadl i fajnie mu idzie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- aaa, a co do kupy, to u nas plastelina wychodzila po bananach czy czyms z kartofelkiem... a teraz jak leci marchewka na przemian z roznymi owocami, nie tylko bananem, to kupka raczej taka papkowata jest ![]()
#752 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
![]() ![]() dzisiaj mnie mało, bo w końcu składamy szafe...pochwale się efektem końcowym. aaa i odebrałam wyniki tsh - masakra. norma 0,4 – 4,0, a mnie wyszlo 9,54 ![]() poza tym wczorajszy wieczor jak "za dawnych dobrych ciazowych czasów" spedzilam w objęciach muszli klozetowej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Zakorzenienie
|
Witam po dlugiej rozlace ale ledwo ogarniam szkola dom lekcje , kotyliony, rysunki, maly przeziebiony kaszle i smarka mnie od 2 godzin rozklada czuje gardlo coraz bardziej boli bleee mam tyle nadrabiania ze co sie zabieram to mi sie odechciewa
![]() Witam nowa mamusie ![]() moze dzisij nie ma tz maly zasnie duzego poloze i zmusze sie pondrabiac Was chodz troszke ![]() mam nadzieje ze tesknilyscie?? ![]() ![]()
#754 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do kupek - u nas tak samo, najczęściej konsystencja tego co zjadła czyli papka, raz mieliśmy plastelinkę. Więc się nie martw ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#755 |
Raczkowanie
|
Dziś byłam pierwszy dzień w pracy i jestem w szoku, towarzystwo mam młode w pokoju, jeden puszcza ciągle jakieś piosenki, inni kłócą się dwie godziny na Skype z jakiej knajpy zamawiać obiad, ja dopiero po 4 h dostałam laptop do pracy, więc zanim wszystkie jeszcze hasła dostałam to pracowałam z 2 h
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#756 | |
Zakorzenienie
|
i jeszcze w temacie lyzeczek, jeśli już czepiamy się czy metalowa czy plastikowa czy jeszcze inna. tak z logopedycznego punktu widzenia to ważniejszy jest sam sposób karmienia niż lyzka...(może być metalowa, ale uwaga na jej brzegi - moga być zbyt ostre dla malucha, plastikowe sa lepiej profilowane i bardziej płytkie).
a samo karmienie: nie scieramy papki o gorne dziasla ![]() lyzka ma byc poziomo do ust i pracować maja wargi i jezyk. w ten sposób dziecko uczy się przezuwac, cwiczy jezyk, wargi i samo połykanie. ważne jest tez podawanie chrupek, biszkoptow i skorki od chleba...ale o tym artykul juz wrzucałam ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#757 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#758 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nawet nie specjalnie starałam się szukać, nastawiłam się że rok z małym mogę być na bezrobociu, bo tż dostała dobra pracę więc na utrzymanie młodego nas stać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Zadomowienie
|
diabli czytam o technice jedzenia łyżeczką a u nas to wygląda właśnie tak, jak opisałaś żeby tego nie robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#760 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#761 |
Wtajemniczenie
|
ja dosłownie na moment, bo zaraz idę spać,bo umieram ze zmęczenia
![]() Elusiek- super,że w pracy fajnie ,no i że Adi jest aniołkiem i sobie dzielnie radzi ![]() z Wojtkiem chyba nie zostałaby żadna niania, no chyba, ze za 5 tysiaków, bo z takim dzieckiem to trzeba mieć cierpliwość... ja już nie wiem co my robimy źle? moja mama twierdzi,ze W. jest "rozpuszczony i wymusza" ;/ super ,prawda? on ryczy praktycznie od urodzenia- najpierw kolki teraz te nieszczęsne zęby ,prawie w ogóle się nie uśmiecha nie sądziłam,ze tak to wszystko bedzie wyglądało czasem chciałabym po prostu wrócić do pracy ( a to jest niemoźliwe ![]() ![]() ![]() ![]() przepraszam, wyżaliłam się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe zapraszam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#764 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Banka, nadrabiaj nadrabiaj ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno nic nie wymusza, jest na to za mały
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
Marchewka - dopytaj w laboratorium albo u pediatry czy te badania mogą być refundowane...jeśli nie to robisz na wlasny koszt (jak ft3 i 4)
ogolnie to wszystko jest takie trochę dziwne, bo np. rodzinny może zlecic refundowane tsh, ale już ft3 i 4 nie...a endo zleca je jako specjalista. może w Waszym przypadku tez gastrolog może zlecic bezpłatnie? choć jeśli stwierdził, ze nie to pewnie musisz sama zaplacic i przyjść już z wynikami (co trochę ułatwi Wam zycie), bo będzie jeden termin i wizyta, a nie dwa... ijeszcze jeden przykład: ja teraz z mloda musze isc do kardiologa. zadzwonilam dopytac co potrzebujemy: przed wizyta mam zrobić morfologie i z wynikami już się zglosic. zatem wypadaloby isc do pediatry i poprosić o skierowanie...(mogl je wypisac od razu z tym do kardio) ale to 8zl, wiec zaplace ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#767 | |
Zakorzenienie
|
wiem o co się miałam jeszcze pytać - jak wracam do pracy to przysługuje mi przerwa na karmienie (o ile karmię piersią), w związku z tym czy potrzebuję jakieś zaświadczenie dla pracodawcy o kp? jeśli tak to od kogo: mojego internisty, gina czy pediatry młodego?
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
![]() a w ogóle jest tu ktoś poza diabli? bo tak patrzę sobie na ekran i na zmianę sobie gadamy nadrabiając ![]()
![]() |
#768 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
tak tylko napisałam, co mówi moja mama, mówić to sobie można, ona nie jest z Wojtkiem non stop, a jak czasami pojedziemy do rodziców, albo mama wpadnie do nas na kawę na pół godziny, to ma dość płaczu po 15 minutach brzuch to na pewno nie jest raczej to zęby.. 2 już wyszły, teraz kolej na resztę hump ja już chyba wszystkiego próbowałam znowu daję mu Ibuprom w syropku a czasem paracetamol w czopku ale czy to coś daje??;/ yyy nie wiem ,może dzisiaj płakał przy usypianiu "tylko" 20minut, a nie 40 jak ostatnio... tak jak napisałaś, Młody jest strasznie wrażliwy na ból |
||
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
chyba i pediatra i ginekolog może cos takiego wystawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#770 |
Wtajemniczenie
|
dobra spadam, bo Młody zasnał pół godziny temu a już zaczyna płakać i się wiercić w łóżeczku
przerąbane;/;/;/ ![]() a o 18 dostał Ibuprom i co to dało? tyle co nic jutro cały dzien bede sama z Wojtkiem ,bo tż bedzie na wyjezdzie ![]() hump- z tego co wiem nie trzeba mieć zadnego zaświadczenia dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro przyjeżdża kuzyn z żona i o 2 mies.młodszym synkiem, więc znów zrobiłam ciasto czekoladowe z cukinią , bo ostatnio było pyszne ( swoją drogą Diabli co z ciastem przyjaźni? ![]() ![]() ![]() p.s. jestem dziś dumna z TŻ, bo jak wrócił z pracy to mieliśmy drzemkę z Daro, po czym Daro się obudził i TŻ go wziął a ja byłam tak zmęczona, że dalej spałam i w sumie nawet mu nie powiedziałam kiedy ostatnio jadł. I TŻ sam mi go przyniósł dokładnie +/- jak minęły 3h ( a często co tyle je), że już chyba głodny. No dumna byłam, że się zorientował sam ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-11-08 o 20:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#773 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Marchewka Ja bym chyba szukała innej poradni gastrologicznej. Witam nową mamusie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#774 |
Rozeznanie
|
A co myślicie o takim kubku: http://lovi.pl/pl/produkty/12/Kubek+360%C2%B0+
Jest niby napisane od 9mca, ale córeczka kuzynki miała pół roczku i już z niego ciumkała. Katar już nam mija - całe szczęście ![]() W środę byliśmy u okulisty z oczkiem Leona. Było cały czas szkliste, łezki spływały po zewnętrznej stronie i robiły się straszne śpiochy. Myślałam, że kanalik zatkany, więc robiłam masaże ale nic nie dało. Pani doktor wzięła wymaz i okazało się, że hoduje się gronkowiec:/czekamy teraz na wyniki i pewnie jakiś antybiotyk... |
![]() ![]() |
![]() |
#775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiecie co z całego serca mam nadzieję, że ja lepiej wychowam swoje dzieci niż moja matka mojego brata. Takiego drugiego egoisty nie znam.Ja jak byłam na studiach to przyjezdzałam do domu w pt zeby pomóc mamie w sprzątaniu itd a ten pasożyt dzisiaj sobie dzwoni że jutro przyjedzie,a zaraz na fb pisze, że melanż. Matka urabia się po łokcie bo ja powiedziałam, ze za niego sprzątać nie będę np jego pokoju. A on królewicz przyjedzie jutro "rano" czyli po 12 ze stertą prania. Mamusia wypierze, wyprasuje, spakuje w niedziele obidaki na cały tydzień, da kase i tyle. A jak go nie daj boże obudzi za wcześnie w niedziele to jest darcie, że on chce sobie odpocząć, wyspać się. Była już policja, 24h na dołku, sprawa w sądzie, komornik itd. Ręce opadają a mamusia dalej podaje śniadanka do łóżka...
![]() |
#776 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() kurcze biedny ten W. i ty swoje sie nameczysz kurcze tak dluugoo to trwa , najgorzej ze za bardzo nie ma jak mu pomoc ;( postaram sie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. siostra mnie uswiadomila, ze w necie można znaleźć przepis na ten zaczyn i nie musze go piec co tydzień do usranej śmierci ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio przyjechał i w sobotę jak zwykle szlajał sie z kolegami. Przyszedł do domu a ja w pokoju słysze dudnienie. Mała zasypia. Patrzę przez okno a jego koledzy stoją pod oknem i muza na ful. Więc mu mówię, żeby poprosił, żeby usiczyli na co on do mnie "To sobie na policje zadzwoń". Na następny dzień mi mówi, że jestem "chora na mózg" bo ta muzyka wcale głośno nie była. Taaa a ja ją w pokoju słysz łam i mój Tż też. Generalnie małą się nie przejmuje. Wraca do domu o 3 tłucze się po kuchni, kroi na krajalnicy...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:56.