|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Cytat:
studia magisterskie - administracja studia podyplomowe - bankowość Europejski Certyfikat Bankowca Tytuł Dyplomowanego Pracownika Bankowego Doświadczenie: Praktyki w Starostwie Praca w 2 bankach (między tymi dwoma też miałam półroczną lukę) W tym czasie robiłam różnego rodzaju kursy internetowe, szlifuję angielski, założyłam bloga, wystawiam aukcje na allegro i pomagam w biznesie kwiatowym u szwagra ale nic związanego z doświadczeniem ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Mi jedna osoba poradziła, że mam wpisać w moją lukę wytwarzanie rękodzieła, gdzie później od myślników pisałam: kartki okolicznościowe, albumy na zdjęcia, exploding box'y i na końcu sprzedaż detaliczna wytworów. Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale jak teraz byłam na rozmowie, to mi się babka pyta co aktualnie robię, a ja, że jestem bezrobotna, a pan znowu do mnie: ale widzę, że pani ma pracę, że wytwarza rękodzieło, no i wtedy mówiłam, że to w ramach hobby, że nie jest to aż tak rozwinięte bym mogła prowadzić działalność.[/QUOTE] Rozumiem może to dobry pomysł w końcu pomagałam wcześniej siostrze przy wytwarzaniu kartek okolicznościowych póki nie zlikwidowała tej działalności. Ale to mogłabym wpisać pomiędzy pracą w banku nr 1 a bankiem nr 2.
![]() |
#752 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że w między czasie znalazł się ktoś znajomy i dlatego z Ciebie zrezygnowali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Raczkowanie
|
Hej
Dopiero dzisiaj troszkę lepiej funkcjonuję - umowy nie będę mieć... teraz już wiem, że nie mam na co liczyć... niby się domyślałam, że tak będzie ale,,, jednak jak już wie... Dawno nic mnie tak nie zraniło i upodliło... ![]() Staram się nie poddawać myslami, szukam cały czas czegoś innego ale totalnie bez skutku... Przeraża mnie jak czytam jakie macie doświadczenie i jak dobre wykształcenie i macie problem ze znalezieniem pracy... Ja niby doświadczenie mam - z czego ostatnich kilka miesiecy nieudokumentowane ale i tak bede je pisać i mówić bo to ogromne doświadczenie, niby wyksztłacenie też nie złe... ale jakoś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie znasz jakiejś instytucji, gdzie mogłabyś dostać lewe zaświadczenie ze chodziłaś na wolontariat? Nie wiem czy wymagają takich zaświadczeń pracodawcy, ale może coś w tym kierunku? Lazada, fajnie, że podzielasz zdanie, że dobrze że wpisałam do doświadczenia wytwarzanie rękodzieła ![]() Edytowane przez gwiazdeczka172 Czas edycji: 2014-01-23 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#755 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
tak mi się wydaje ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Foxy89 - powiem Ci jak ja miałam - wysłałam CV do firmy oddalonej o 60km (ok godziny samochodem/busem) od mojego. z mojego miasta BARDZO dużo osób dojeżdza właśnie tam do pracy codziennie od lat(tak naprawdę to w dużym mieście gdzine można jechac w korkach więc ... Pani do mnie zadzwoniła... powiedziała że wszystko super i cv i wykształcenie ale widzi, że mieszkam w tym i tym mieście i to jednak daleko... że stracę cały dzień i że zadzwoni jeszcze ( nie zadzwoniła, ja wtedy byłam bardzo chora i moze byłam otumaniona w tej rozmowie:/) Miałam wpisane moje miasto w CV a w liście motywacyjnym na koniec napisałam " Co prawda nie mieszkam obecnie w ****, ale liczę na to, iż nie przekreśli to moich szans na rozmowę kwalifikacyjną, ponieważ możliwości szybkiego dojazdu do *** z ***jest na szczęście wiele, mam również możliwość dojazdu z sąsiadem" CO prawda ich to nie przekonało - pewnie znaleźli kogoś na miejscu ale zadzwonili i nie skreślili mnie od razu. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
![]() Miałąm kiedys podobną sytuację - poszłam na rozmowę typowa idealna praca biurow, fakturowanie itd ![]() jakimś cudem wybrali mnie ale odmówiłam ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- anioleczek25 - nie no rewelacja.... takim prostakiem to się rodzi czy staje ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- anioleczek25 - nie no rewelacja.... takim prostakiem to się rodzi czy staje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#756 | ||
Konto usunięte
|
ja jutro jade na rozmowe rano, na drugi koniec miasta, autentycznie od petli do petli
![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;44767553]ja jutro jade na rozmowe rano, na drugi koniec miasta, autentycznie od petli do petli
![]() To ja tak dzisiaj przez cały Rzeszów jechałam ![]() ![]()
#758 |
Rozeznanie
|
Skończyłam FiR, potem od razu trafił mi się staż w Biurze Rachunkowym i od tego zaczęła się moja kariera w księgowości, która trwa już ze 4 lata.
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Zakorzenienie
|
Mam dość swojej pracy... jak dobrze, że to już ostatnie dni, a potem praktyki
![]() a co tu taka cisza, czyżby zapracowane? ![]()
nie można być szczęśliwym spoglądając wciąż za siebie Edytowane przez doriiska Czas edycji: 2014-01-24 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Zakorzenienie
|
Tusia, już szukasz nowej pracy? Miałaś poczekać jeszcze... ?
#761 |
Konto usunięte
|
Odeszły 3 osoby. Czwarta jest na L4 i nie wyrabia psychicznie, więc...
Ale ja zrezygnowałam z tego spotkania. Nie chce skakać z kwiatka na kwiatek. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#762 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
http://pozytywniezdeterminowani.blogspot.com polecam
![]() Dziewczyny jestem załamana i muszę się wyżalić ![]() W grudniu drugi raz zarejestrowałam się w UP i tak samo jak za pierwszym razem dostarczyłam im całą teczkę umów na zlecenie, o dzieło itp. z moich różnych dorywczych prac, nazbierało się tego masa. W UP pan to przejrzał i oddał mi, a potem wpisał w systemie jako osoba bez doświadczenia zawodowego i kazał złożyć podanie o staż. Poszłam do działu staży gdzie mi powiedziano że staż jak najbardziej mi przysługuje i żebym kontaktowała się w tej sprawie z nimi po Nowym Roku. Poszłam do doradcy zawodowego, też w UP, który zalecił mi przejść się osobiście po firmach gdzie chciałabym pracować i tam zapytać o staż. Zrobiłam to, najeździłam się, poświęciłam na to mnóstwo czasu, wydałam kupę kasy na bilety etc. wszystko w przekonaniu że staż mi przysługuje i działam aktywnie. Staż sobie załatwiłam. Z UP dostałam tel. że wniosek został pozytywnie rozpatrzony, że mam przyjechać. Pojechałam i pani w urzędzie zapytała mnie czy kiedykolwiek pracowałam w swoim życiu na jakąkolwiek umowę - o staż, zlecenie, dzieło, pracę - wszystko. Mówię że oczywiście, wszystko pokazywałam za każdym razem kiedy się rejestrowałam w Urzędzie, a rejestrowałam się dwukrotnie - zaraz po studiach, kiedy to nie udało mi się dostać stażu i wzięłam inną pracę na przeczekanie oraz ostatnio, po powrocie z zagranicy. Pani powiedziała że oni nic nie mają w systemie, a jeśli pracowałam na takie umowy, nawet śmieciowe dłużej niż pół roku (to już chyba w liceum pracowałam!) to żaden staż mi nie przysługuje. I kazała mi przywieźć tą teczkę JESZCZE RAZ w poniedziałek ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Jeszcze pytanko: Znacie coś fajnego, przystępnego do samodzielnej nauki Excela ![]()
#764 |
Konto usunięte
|
youtube
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Raczkowanie
|
witam ponownie!
U mnie nadal bez zmian, czyli bez pracy ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem tu czegoś. Jeśli wniosek jest rozpatrzony pozytywnie to znaczy ze dyrektor up wyraził i podpisał zgodę na staż więc z jakiej racji teraz jakaś urzędniczka oczekuję okazania papierów?! Na Twoim miejscu przedstawilabym jej dwie ostatnie umowy i tyle. Skoro nie ma nic w systemie to i więcej mieć też nie musi. Nie przejmuj się tym,bo ja zapisując się do up za każdym razem mówiłam że nigdy nie pracowałam i nie mam doświadczenia.
Oczywiście przez wcześniejszy okres miałam tylko umowy zlecenia. Up nie ma takiej mocy, aby to sprawdzić.
" To Twoje lęki - Ty je stworzyłaś, a to co stworzyłaś - możesz zniszczyć" ... Edytowane przez DsC Czas edycji: 2014-01-25 o 23:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
A moje up ma wszystko w systemach, gdzie robiłam kiedy itp (więc ma.moc ),jak poszłam do nich drugi raz to umowy kazali pokazywać
|
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
No ma bo jeśli im wcześniej przedstawilas to mają, ale sami nie są w stanie zdobyć informacji o każdej osobie bezrobotnej, gdzie pracowała i na jakich warunkach. Tak więc nie ma...
" To Twoje lęki - Ty je stworzyłaś, a to co stworzyłaś - możesz zniszczyć" ... Edytowane przez DsC Czas edycji: 2014-01-26 o 07:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
o to chodzi że nic im nie przedstawiałam, a mieli
|
![]() ![]() |
![]() |
#770 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja kiedyś jak się musiałam zarejestrować to pytałam się Pani w UP czy ona może mi sprawdzić czy nic nie pominęłam bo można o czymś zapomnieć. Ona powiedziała, że nie ma takiej możliwości bo oni nie mają dostępu do takich informacji. ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- no ale napisałaś, że za drugim razem kazali Ci pokazywać umowy. Widocznie jak się rejestrowałaś za pierwszym razem to im podałaś te okresy zatrudnienia.
![]() |
#771 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak naprawdę po każdej umowie zlecenie zostaje ślad. Pracodawca ma obowiązek zgłosić Cię do ZUSu w ciągu 7 dni od rozpoczęcia umowy zlecenie. Później po zakończeniu umowy musi Cię wyrejestrować. Więc jeden ślad jest w ZUSie - Twój pesel, adres, wszystko. Kolejny ślad jest w Urzędzie Skarbowym - pracodawca odprowadza podatek od wynagrodzenia Twojej umowy zlecenie. Można to łatwo sprawdzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
Oni nie bawią się w takie sprawdzanie. Jakby mieli sprawdzać każdą osobę z osobna to musieliby chyba powołać nowy organ, który by się tym zajął.
![]() Poza tym moim zdaniem to bezsensu. Po co im to? Żeby im udowodnić, że posiadasz doświadczenie?! I po co? I tak nie potrafią przypisać ofert pracy do Twoich kwalifikacji. Skoro przychodzisz się podpisać, a kobieta daje Ci listę ofert pracy na stanowiska: spawacz, ślusarz, górnik, sprzątaczka z orzeczeniem i tak dalej i tak dalej. Można by było wymieniać w nieskończoność.
#774 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kiedyś pani u której się podpisuję, powiedziała że ofert dla ludzi z moim wykształceniem nie było już od ponad roku, wyszłam z pokoju i pierwsza napotkana oferta na tablicy skierowana była dla mojego zawodu ![]() ![]() Oni sami nie wiedzą jakie oferty mają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czyli rozumiem, że za pierwszym razem dałaś tylko część umów, a za drugim razem upomnieli się o te inne których nie przedstawiłaś? Na pewno nie wpisałaś ich do tego formularza co każdy wypełnia? Trochę to dziwne. Jakby UP wiedział gdzie i w jakich okresach dana osoba pracowała to po co każdy z osobna miałby to wypełniać i przynosić umowy?
![]() |
#777 |
BAN stały
|
dla mnie ciągle szukanie pracy robi sie juz po prostu żenujące, wiem że nie ma innego wyjścia, ale ile można.
|
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny, mam pytanie.
Z końcem lutego kończy mi się umowa. Pozostało mi 2 tygodnie zaległego urlopu do wykorzystania. Zamierzam go wykorzystać. Myślicie, że może to jakoś wpłynąć na podjęcie decyzji mojego ewentualnego przedłużenia umowy? Osobiście myślę na chwilę obecną, że raczej mi przedłużą umowę... |
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za urlop daja ekwiwalent |
|
![]() ![]() |
![]() |
#780 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.