Holandia - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-04, 09:14   #751
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Holandia

kurcze bo on wcześniej miał mieszkac w Hadze... ale sie okazało, że prawdopobnie prace będzie miał w leiden... ale skoro mówisz, że to tak blisko z Hagi do Leiden.. to może lepiej by było jakby znalazł mieszkanie w Hadze.. a by sobie dojeżdzał do Lieden do pracy...

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-04, 09:35   #752
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

aha.. mam wielką prośbę.. czy mogłybyście mi napisac jak to jest z prawkiem Polskim?? czy uznaja je w Holandii??

Stary 2007-07-04, 16:32   #753
Sweetie
Raczkowanie

Spokojnie moze mieszkac w Hadze- jest blisko, a latwiej cos znalezc.
A co do prawka to nie mam pojecia. Ale sadze ze jest wazne na calym terytorium UE.
Stary 2007-07-04, 22:10   #754
Opiumalfa
Zakorzenienie

kochane holenderko polki!!! nie pisałam tyle bo miałam masakre na głowie-ale skutek jest taki ze zdałam TOEFLA na 96 pnkt i mnie przyjeli na UvA w Amsterdamie
A juz myslalam ze sie pozegnam z NL i moim TZtem
Teraz pokoj musze znalezc...
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-05, 09:23   #755
lolka-fasolka
Przyczajenie

GG do lolka-fasolka

Cytat:
Napisane przez kiciulec Pokaż wiadomość
Tak to on
dziękuję Ci bardzo

Musze przyznać, że teraz naprawde czuję się głupia

hej głupio czuc sie głupim przez zle wychowanego kolege

a wszystko dlatego ze od zawsze mezczyzni uwazaja sie za madrzejszych od kobiet bez wzgledu na rase, wiek, krag kulturowy, panstwo i inne granice. nie dajmy sie zrawiowac pozdrawiam
lolka-fasolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-05, 12:10   #756
Sweetie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
kochane holenderko polki!!! nie pisałam tyle bo miałam masakre na głowie-ale skutek jest taki ze zdałam TOEFLA na 96 pnkt i mnie przyjeli na UvA w Amsterdamie
A juz myslalam ze sie pozegnam z NL i moim TZtem
Teraz pokoj musze znalezc...
Opiumalfa! Gratulacje
Stary 2007-07-05, 21:20   #757
Opiumalfa
Zakorzenienie

dzieki sweetie
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-06, 18:41   #758
kamilkaa
Raczkowanie

a moze jakies spotkanie dzisiaj? ja ide na dyske nie wiem gdzie mnie kolezanka zabierze ale idziemy gdziekolwiek
kamilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-07, 06:12   #759
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

właśnie dzis w nocy o 3 nad ranem mój kochany TZ pojechał do Holandii.. do Lieden dokładnie... bez pracy, bez mieszkania.. mam nadzieje ze coś znajdzie....

Stary 2007-07-09, 07:59   #760
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Mam pytanie: czy macie jakieś namiary na mieszkanie do wynajęcia w Leiden lub w Hadze...?? Ja znalazłam pare w necie.. ale wiadomo, jak się jest na miejscu może ma sie wiecej jakis informacji na ten temat.. Mój TZ jest tam i jak narazie nic nie znalazł (wczoraj szukał) wiec chciałabym mu troszke pomóc... z góry dzieki za wszelkie informacje

Stary 2007-07-09, 19:17   #761
Sweetie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: czy macie jakieś namiary na mieszkanie do wynajęcia w Leiden lub w Hadze...?? Ja znalazłam pare w necie.. ale wiadomo, jak się jest na miejscu może ma sie wiecej jakis informacji na ten temat.. Mój TZ jest tam i jak narazie nic nie znalazł (wczoraj szukał) wiec chciałabym mu troszke pomóc... z góry dzieki za wszelkie informacje
Hej Madzialenka12344321,
Trudno rzucic jakimis konkretnymi namiarami...
Moze warto sprobowac poszukac ogloszen na stronach polonijnych, np.
http://www.niedziela.nl/forum
albo w samej gazetce 'Niedziela w Holandii' (http://www.niedziela.nl, kliknij na 'aktualny numer'). Ja tam czesto widzialam rozne ogloszenia, wiec kto wie...
Powodzenia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-09, 19:35   #762
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

dzięki wielkie.. zaraz posprawdzam

Stary 2007-07-09, 19:57   #763
gosiaczek_87
Przyczajenie

Czesc dziewczyny! Jestem na tym forum pierwszy raz a w Holandii od dwoch tygodni w roli au pair... Czasami jest mi smutno, bo na razie nikogo tu poza moja host family nie znam, ale mam nadzieje, ze od czasu do czasu cos napiszecie... Mieszkam w malej miejscowosci Honselersdijk 15 km od centrum Hagi, a pisze bo mam ogromna prosbe i pytanie zarazem... Nie wiecie czy latwo jest tu dostac prace dodatkowa na piatki soboty i niedziele i co ewentualnie mozna robic tylko w te dni? Myslalam o sprzataniu domow ale szczerze mowiac nie bardzo wiem jak zabrac sie za szukanie ofert pracy... Moze pomozecie? Bede baaaaardzo wdzieczna!!! Moge tez pracowac w jakis barach restauracjach albo czyms takim ale nie znam jezyka wiec myslalam raczej tez o sprzataniu albo zmywaku.... Nie boje sie pracy wiec nie mam z tym problemu tylko prosze o jaknajwiecej rad jak moge cos znalezc!!! Mozecie tez pisac na maila jak bedziecie cos wiedziec: gosiaczek_87@vp.pl... Albo tutaj na forum. Aha i nie wiecie jak wogole przestawiaja sie zarobki w takich dziedz\inach pracy? Prosze o jak najwiecej informacji!!!Z gory serdeczne dzieki)))!!!!!!!!!!!!!! !!!
gosiaczek_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-09, 20:53   #764
gosiaczek_87
Przyczajenie

Oj przepraszam podalam zlego miala... ten juz nieaktualny... Piszcie jak cos na: gosia.adamczyk@vp.pl Czekam i pozdrawiam wszystkich Polakow przebywajacych w Holandii!!!
Stary 2007-07-10, 08:09   #765
kamilkaa
Raczkowanie

Czesc Gosiu ja jestem w Holandii dokladnie 11 dni rodzinke mam super! ale tez czasem smutno moja kolezanka czyli mama dzieci jest swietna i bardzo rozrywkowa ale jak dzieci sa w szkole a ona w pracy mi sie nudzi... tez szukam kolezanek ale widze ze nikogo nie ma ja mieszkam w Maarssen

a dodatkowe prace to wiem ze sprzatanie moja rodzinka ma mi cos poszukac ...a tak samemu to pewnie ciezko jeszzze jak sie jezyka nie zna

a ile masz lat? pewnie tez 20 ak jak ja fajnie by bylo moze jakies spotkanie hihhi
Stary 2007-07-10, 09:03   #766
Sweetie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek_87 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny! Jestem na tym forum pierwszy raz a w Holandii od dwoch tygodni w roli au pair... Czasami jest mi smutno, bo na razie nikogo tu poza moja host family nie znam, ale mam nadzieje, ze od czasu do czasu cos napiszecie... Mieszkam w malej miejscowosci Honselersdijk 15 km od centrum Hagi, a pisze bo mam ogromna prosbe i pytanie zarazem... Nie wiecie czy latwo jest tu dostac prace dodatkowa na piatki soboty i niedziele i co ewentualnie mozna robic tylko w te dni? Myslalam o sprzataniu domow ale szczerze mowiac nie bardzo wiem jak zabrac sie za szukanie ofert pracy... Moze pomozecie? Bede baaaaardzo wdzieczna!!! Moge tez pracowac w jakis barach restauracjach albo czyms takim ale nie znam jezyka wiec myslalam raczej tez o sprzataniu albo zmywaku.... Nie boje sie pracy wiec nie mam z tym problemu tylko prosze o jaknajwiecej rad jak moge cos znalezc!!! Mozecie tez pisac na maila jak bedziecie cos wiedziec: gosiaczek_87@vp.pl... Albo tutaj na forum. Aha i nie wiecie jak wogole przestawiaja sie zarobki w takich dziedz\inach pracy? Prosze o jak najwiecej informacji!!!Z gory serdeczne dzieki)))!!!!!!!!!!!!!! !!!
Hej Gosiaczek_87,
Moze sprobuj w Uitzendbureau-czyli biurze posrednictwa pracy. Pelno jest tego wszedzie, czesto potrzebuja ludzi do tzw. produkcji (czyli rowniez sprzatanie, zmywanie, itp). Fajnie, jak sie zna jezyk, ale sa i takie oferty w ktorych po holendersku nie trzeba (wystarczy angielski, ewentualnie niemiecki).
Jesli chcesz probowac na wlasna reke, to sprobuj z ogloszeniami w AH - ale tutaj efekt bywa watly...Chociaz w malej miejscowosci moze byc latwiej, kto wie...
Stary 2007-07-10, 09:10   #767
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

wiecie, nie sądziłam, że tam tak trudno znaleźc mieszkanie... wysalam TZ pare ofert z m ieszkaniam które tu znalazłam.. ale on jeszcze nic nie znalazł.... az sie zaczynam denerwowac...

Stary 2007-07-10, 09:26   #768
gosiaczek_87
Przyczajenie

Czesc!!! Dzieki dziewczyny za rady ale jestem totaknie nieobyta w holandii i nie bardzo wiem co to jest AH i gdzie szukac jakis posrednictw pracy i ile takie posrednictwo kosztuje, bo fundusze mam dosc ograniczone... Ale naprawde bardzo sie ciesze ze znlazalm to forum! Mam nadzieje, ze chociaz troche mi to pomoze bo jestem za granica na tak dlugo pierwszy raz i troche mi sie teskni za rodzina i znajomymi... A nie wiecie czy sa moze jakies strony z ogloszeniami o pracy holenderskie? Aha i myslicie ze uda mi sie cos znalezc tylko na weeknedy? tak mi na tym zalezy ... W kazdym razie serdeczne dzieki... znam angielski wiec moze bedzie latwiej cokolwiek znalezc. Mam 20 a au pairka jestem pierwszy raz i to jest dla mnie cos nowego, ale wolalabym cos robic na weekendach zamiast siedzeiec w domu i patrzec sie w sciane... Tez rodzinke mam super i zapytam moze oni mi pomoga... trzymnajcie ksiuki i jak cos piszcie!!!
Stary 2007-07-10, 12:31   #769
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dziewczyny pomóżcie mi... mój TZ od soboty szuka mieskznia w Holandii.. bezskutecznie... z tych co mu wysłalam niestety były nie aktualne albo cos tam nie tak znim było.. w supermarketach tez nic nie było... a jak juz jedno znaleźli to sie okazało, ze to przez posrednika i by musieli mu 3 tys. euro zapłacić za to,... nie mając mieszkania nie może on szukac pracy... Pomóżcie jak możecie dac jakies namry najlepiej w Leiden lub W Hadze.. Z góry bardzo wam dziekuję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-10, 15:03   #770
Sweetie
Raczkowanie

gosiaczek_87 , AH to jest Albert Heijn, supermarket. Tam maja takie tablice ogloszen, i tez druczki ktore mozesz sobie wypelnic i powiesic.
A biuro posrednicta pracy nie kosztuje nic...Posrednictw szukaj na necie- wpisz w wyszukiwarke 'uitzendbureau', z kombinacja z nazwa miejscowosci twojej albo pobliskiej, czy cos w tym stylu...Ewentualnie jest http://uitzendbureau.startpagina.nl/
tam mozesz znalezc cos kolo ciebie...

Madzialenka12344321, trudno cos pomoc....W tym malenkim kraju mieszka ok. 16 mln. ludzi, wiec trzeba po prostu szukac cierpliwie i konsekwentnie.
Osobiscie nie mam zadnych namiarow...
Stary 2007-07-10, 18:06   #771
kiciulec
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to kiciulec

Edytowane przez kiciulec
Czas edycji: 2009-04-29 o 21:18
kiciulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 19:43   #772
gosiaczek_87
Przyczajenie

Czesc dziewczyny! Dzieki za rady! Rozgladalam sie troche, pozanosilam cv w pare miejsc i nawet w niektorych powiedzieli, ze musza sie skontaktowac z szefem, ale szukaja kogos do sprzatania takze mam taka iskierke nadzieji... I teraz potrzebuje tylko wsparcia duchowego i kciukow!!! Moja rodzina u ktorej mieszkam jako au pair tez mi duzo pomoga, poprawili mi cv i list motywacyjny zeby byl w takiej formie jak sie pisze w holandii i powiedzieli co mam dopisac, a co wykreslic no i oczywiscie bardzoo mnie wspieraja takze jestem naprawde szczesliwa... Napiszcie mi jeszcze jak wiecie jak najlepiej i najtaniej podrozowac po holandii... Tzn z miasta do miasta, bo chce wybrac sie do Rotterdamu i do Amsterdamu, ale slyszalam ze pociagi sa drogie... Moze wy macie jakies dobre rady znowu... Naprawde nie wiecie jak sie ciesze ze znalazlam to forum!!! Buziaki i pozdrowienia z Honselersdijk!!!
Stary 2007-07-13, 19:08   #773
Sweetie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek_87 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny! Dzieki za rady! Rozgladalam sie troche, pozanosilam cv w pare miejsc i nawet w niektorych powiedzieli, ze musza sie skontaktowac z szefem, ale szukaja kogos do sprzatania takze mam taka iskierke nadzieji... I teraz potrzebuje tylko wsparcia duchowego i kciukow!!! Moja rodzina u ktorej mieszkam jako au pair tez mi duzo pomoga, poprawili mi cv i list motywacyjny zeby byl w takiej formie jak sie pisze w holandii i powiedzieli co mam dopisac, a co wykreslic no i oczywiscie bardzoo mnie wspieraja takze jestem naprawde szczesliwa... Napiszcie mi jeszcze jak wiecie jak najlepiej i najtaniej podrozowac po holandii... Tzn z miasta do miasta, bo chce wybrac sie do Rotterdamu i do Amsterdamu, ale slyszalam ze pociagi sa drogie... Moze wy macie jakies dobre rady znowu... Naprawde nie wiecie jak sie ciesze ze znalazlam to forum!!! Buziaki i pozdrowienia z Honselersdijk!!!
Najtaniej to na rowerze
A tak powaznie (i na dluzsze dystanse ) to najlepiej kup sobie karte znizkowa na pociagi (40% znizki), druczek mozesz pobrac i wypelnic na stacji, dostaniesz od razu 'tymczasowa karte' wazna ok. 3 mies., w ciagu ktorych powinnas dostac poczta karte 'normalna'. Karta wazna jest rok, i kosztuje chyba jakies 50-55 euro.
Stary 2007-07-17, 20:36   #774
kamilkaa
Raczkowanie

hoi hoi! jest ktos jeszcze w tej Holandii ? ale mi sie nudzii... co pora tutaj porabiacie w wolnym czasie?
Stary 2007-07-17, 22:09   #775
dloszczykow
Przyczajenie

Witam!

Mam pytanie i zarazem prośbę, gdzie moge szukać ogloszen o prace w jezyku angielskim. Wiekszosc portali jest tylko w jezyku holenderskim, ktorego niestety nie znam. Jestem W Hadze od 2,5 miesiaca, poki co pracuje 3 godzinny dziennie sprzatajac w hotelu, ale chcialam poszukac czegoc na wiecej godzin.

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie Wszystkich
dloszczykow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-18, 12:28   #776
gosiaczek_87
Przyczajenie

Hej hej! Fajnie ze jeszcze piszecie czasem... Ja niestety nadal szukam pracy... Ale ciezko o cokolwiek... Dluszczykow jak znalazlas ta prace w hotelu i w jakich godz pracujesz? Bo chcialanbym sie zorientowac jak to wyglada a i ile palaca za godz jak mozesz napisac oczywiscie. Jezeli o mnie chodzi to poprostu roznosze cv do roznych barow i restauracji... Moze akurat sie cos trafi... MOZE... Chociaz powoli trace nadzieje...
Stary 2007-07-19, 15:16   #777
dloszczykow
Przyczajenie

Hej hej...
Pracuje sprzątając w hotelu, niestety tylko kilka godzin dziennie około 3-4..zawsze od 9 rano. Jak znalazlam ta prace...wysłałam maile do hoteli..poszłam na rozmowę kwalifikacyjna ...To mały hotel, a 2 pracująca tam osoba tez nie bardzo mówi po holendersku, więc właścicielowi to nie przeszkadzalo,że ja go nie znam. W innych hotelach spotkałam sie z tym ze po 1 mam zbyt duze kwalifikacje jak na sprzątanie..zawsze wtedy mowilam to samo że chętnie mogę robić coś innego..ale nie znam holenderskiego i temat się kończył...bo nawet do sprzatania w większości hoteli wymagali jezyka. tlumaczyli mi to tym, ze spotkania poranne, czy papierki jakie sie tam wypełnia wszystko jest po holendersku. Nie pozostaje mi nic innego jak 3 mac kciuki za Ciebie...wiem, ze nie jest latwo..niestety...sama uparcie szukam czegoś na pełen etat...co do zarobów to standard to okolo 7,5 euro netto za godzinę + jakieś dodatki wakacyjne, ale ja ich jeszcze nie miałam wiec nie wiem wile to wychodzi. Ja ponawiam natomiast swoja prośbę o namiary na strony badz miejsca w Hadze gdzie moge szukac pracy, ale z ogloszniami po angielsku.
dloszczykow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 17:22   #778
czerybka
Raczkowanie

dloszczykow u masz dwie stronki po angielsku mam nadzieje że się przydadzą
http://www.undutchables.nl/
http://www.bluelynx.nl/
czerybka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-19, 20:19   #779
kamilkaa
Raczkowanie

Witam to pilne Gdzie Chodzicie na Dyskoteki? znacie jakies fajne........?

ja slyszalam o Polskiej ale nie wiem gdzie to jest dokladnie a chce sie gdzies wybrac w weekend kurde pomozcie pliska*
Stary 2007-07-21, 22:12   #780
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Mój TZ po niecałamy tygodniu poszukiwan znalazł prace i mieszkanie w Ledien. Mieszkanie (załatwonie przez pracodawce) 40 euro za tydzien a praca.. obsluguje jakąs maszyne do robienia kartonów do pakowania cebulek kwiatowych.. pracuje od ponidziałku do piatku od 8-17 z godzinna przerwa za 7 euro za godzine... plus nadgodziny (np. dzis pracował cały dzien)... mówi ze opraca fajna bo nie męczaca... a czy 7 euro to mozliwa cena na zarobki w holandii?? Jak sądzicie??

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości