![]() |
#751 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Przyczajenie
|
Dodam jeszcze jedną rzecz - laptopy VAIO może i ładnie wyglądają, ale pod względem serwisowania tego czegoś, to to jest koszmar.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
zielony stworek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
PRO
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Przyczajenie
|
Sony vaio się nie rozpadł tylko nie jest sprzedawany na Polskim rynku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
PRO
|
https://www.ppe.pl/news/26710/sony-s...wolnienia.html
Serio tak sądzisz? Widzę nie śledzisz runku notebooków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
Nawet literki na klawiaturze jak nowe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 | |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Cytat:
![]() Moja ulubiona marka laptopów. Niestety firma przestała je produkowac, musiałam pilnie znaleźć inny, wziełam Predatora, daje radę, równiez nie mam problemów, ale .... to nie to ![]() Planuje przesiadkę na ostatecznosc - czyli McBooka ![]()
![]() |
![]() |
#759 | |
PRO
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
A prosze Cie bardzo jedź i kup tam, jak masz taka mozliwosc, ja nie
![]()
![]() |
#761 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
https://www.spidersweb.pl/2015/08/va...-na-rynek.html http://antyweb.pl/vaio-powraca-z-moc...-dla-surfacea/ Tym bardziej laptopy wracają tylko bez sony https://www.mobimaniak.pl/279888/vai...s13-ultrabook/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
PRO
|
1. Nie do Polski
2. Nie SONY-VAIO tylko Samsung (Koreańczycy) osobno i Vaio (Japończycy) osobno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście nie polecam vaio nikomu. Ciągle są z nimi problemy..
Sama stoję przed wyborem dwóch laptopów, czy ktoś byłby w stanie doradzić? 1. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-ne...ka-win10.bhtml 2. https://www.euro.com.pl/laptopy-i-ne...ka-win10.bhtml Laptopa potrzebuję głównie do codziennego użytku (Internet), ale również do pracy (excel, spss), oglądania seriali i sporadycznego grania w niezbyt wymagające gry. Ktoś coś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
Ja mam vaio i zero problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 |
PRO
|
VAIO robi laptopy obecnie głównie w Japonii, po prostu rozpadła się spółka Sony-VAIO.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
Przyczajenie
|
Ja kupiłam ostatnio 3 laptopy w Media Expert, na 1 dostałam dodatkowy rabat -50% i każdy zakupiłam wg potrzeb. Jeśli ktoś nie korzysta z laptopa często, a jedynie sporadycznie wyśle maila to lepiej nie inwestować w droższe, natomiast ja i starszy syn pracujemy zdalnie, często trzeba ładować takie programy jak Photoshop, a to już obciążające. Polecam udać się do elektromarketu, na przykład Media Expert, i tam masz wyłożone wg cen i specyfikacji wszystko. Co do Sony Vaio - nie, po prostu nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
PRO
|
Do elektromarketów nie idzie się by kupić nowe laptopy, tylko starsze często mające już rok (starsze procesory).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
PRO
|
No tak, w końcu trzeba się pozbyć modeli które się słabo sprzedawały i zalegają. Te które warto kupić szybciutko znikają z magazynów i to bez promocji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
Hej!
![]() Mój obecny laptop (MSI GE60 Apache) coraz mocniej się buntuje i przestaje ze mną współpracować. Myślę, że czas na nowy ![]() Potrzebuję: - procesor: i7 lub wyższy - karta graficzna: dedykowana, AMD Radeon, NVIDIA Geforce GTX lub wyższa - RAM: powyżej 8 GB - dysk: SSD, powyżej 1000 GB - system: bez systemu, mam kupiony - pamięć karty graficznej: powyżej 2048 MB (obecnie GDDR5) Budżet: jak najtaniej ![]() Co byście mogli mi polecić? Nowy laptop musi mieć dobrą grafikę / wysoki RAM.
![]() |
#773 |
Raczkowanie
|
A jaką chcesz matrycę? standardowa "15", czy większa/mniejsza?
Matowa, czy błyszcząca? Rozstrzał cenowy jest dość duży, już za nieco ponad 3k możesz dostać laptopa z np. GTX 1650, ale uprzedzam, że to albo hałaśliwe jednostki, albo ich akumulatory padają jak muchy, albo jedno + drugie. Musisz też wiedzieć, że dysk SSD o pojemności 1000 giga lub większy wywinduje Ci cenę i to istotnie ![]() Natomiast w budżecie ponad 5k dostaniesz zarówno znakomite podzespoły, jak i wytrzymałe akumulatory (np. Asus bądź Lenovo), a także bardzo cichą pracę nawet pod obciążeniem. Z tą rożnicą, że nie spotkałem wersji "czystej", tj. bez systemu. Pozdrawiam Dobrze byłoby wiedzieć, czy masz chociaż jakiś limit cenowy, to nieco zawęzi kryteria wyszukiwania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Przyczajenie
|
Jakie budżet? Aktualnie jedną z bardziej sensownych grafik jest GTX1660ti. Ranking laptopów w pierwszej kolejności celowałbym w tą grafike, troche ponad 3k.
Lenovo Y540 HP Pavilion Gaming |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie zastanawiałam się nad Lenovo. Są ładne i ciche ![]() HP odpada, nigdy więcej nie kupię nic tej marki. Cytat:
![]() Wiem, że czym większy dysk, tym wyższa cena. Zdaje sobie z tego sprawę. Możesz polecić jakiś konkretny model Lenovo? Możliwe, że zrezygnuje z zakupu laptopa, a skupie się na kupnie dysku SSD i pamięci RAM. Wtedy komp powinien odmulić, a wydam mniej ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#776 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o Lenovo to zwrócił moją uwagę model Ideapad S540-15IML.
Procesor ma znośną wydajność, RAM 8 giga, dysk 512 SSD, natomiast pytanie czy GeForce MX250 2 giga DDR5 będzie dla Ciebie wystarczające? Patrząc na Twoje wymogi to tak naprawdę może być z tym kłopot. Jeśli dobrze widzę, to Twój laptop ma: - Intel 4700HQ (procek) - NVidia GTX850M (grafa) - 1TB dysk HDD ("zwykły" talerzowiec) - 8 giga pamięci DDR (nie wiem tylko czy DDR3) Może najpierw propozycje: Wspomniany Lenovo -> i10210u, MX250, 8 giga DDR4 pamięci, 512 SSD w cenie 3049 zł (Komputronik) i w wersji bez systemu ![]() Zalety: przyzwoita specyfikacja, konkurencyjna cena, niezły poziom hałasu (choć przy obciążeniu robi się lekko słyszalny, aczkolwiek daleko mu do wyjca), bardzo dobre wyniki pracy na baterii. Wady: MX250 jest wydajniejszy od GTX850M, ale nie są to wartości powalające, może max 10% (i to nie we wszystkich benchmarkach). Z kolei vs GTX860M różnic prawie nie widać, a nawet jest... słabszy ![]() Tutaj pozostaje do rozstrzygnięcia, czy takie coś Ci odpowiada? 4700/4710HQ są minimalnie, ale jeszcze wydajniejsze od i10210u/i8265u. Propozycja nr 2 Asus Zenbook UX534FTC Ten laptop mogę scharakteryzować jednym zdaniem: Kompletny + 2 wady Jakie ma zalety? Po kolei: - Procesor i10510u - to już wyższa półka od 10210u, wydajnością zdecydowanie go przewyższa, wygrywa także ze starszym prockiem z Twojego lapka i pozostałymi wymienionymi wyżej - Grafika: GTX 1650 Ti Max-Q. Jedna z najlepszych kart graficznych mobilnych, co prawda to nie jest jeszcze półka high-endowa, ale swoimi parametrami niewiele jej brakuje. 4 giga pamięci, a wydajnościowo? Rozkłada na łopatki zarówno MX250, jak i GTX850 i 860M. Dość dodać, że w niektórych benchmarkach osiąga ponad 200% wyników wyżej wymienionych. - Pamięć i dysk: oba wymogi masz spełnione, tj. 16 giga DDR3 i 1TB SSD - więc masz wszystko czego pragniesz. Pamięci z tego co widzę - nie da się już rozszerzyć, dysku dodatkowego też nie dołożysz - czas pracy na baterii: również bardzo bardzo dobry - niemal identyczny jak w Lenovo (tylko nieco krócej w spoczynku, ale to i tak wartości niewyobrażalne) - hałas: bardzo cichy nawet pod obciążeniem (cichszy od Lenovo!) CIEKAWOSTKA: w X-kom ten model ma matrycę... 4K (okupi to jednak szybszym zużyciem baterii). Komputronik ma "standardowe" HD Wady: - bardzo wysoka cena (rozstrzał od 6200 do ponad 7k złotych) - domyślnie z systemem operacyjnym Cena jest wysoka, ale wg mnie kupujesz laptop kompletny (choć cenowo nadal uważam, że mógłby stać choć poniżej 6k). Strasznie się rozpisałem, ale chciałem Ci wyczerpująco udzielić odpowiedzi ![]() Pozdrawiam Edytowane przez WaltherPPX Czas edycji: 2020-03-25 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Przyczajenie
|
Cześć
zastanawiam się na kupnem laptopa firmy Dell. Mam 2 propozycje, które różnią się procesorem: firma Intel i firma AMD oraz kartami graficznymi. Nie wiem na który się zdecydować, który procesor jest lepszy i karta graficzna. Proszę o opinie ![]() 1) Dell Inspiron 5401 i7-1065G7/16GB/512/Win10 MX330[/B] Procesor Intel Core i7-1065G7 (4 rdzenie, 8 wątków, 1.30-3.90 GHz, 8MB cache) Pamięć RAM 16 GB (SO-DIMM DDR4, 3200MHz) Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 32 GB Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/0 Dysk SSD M.2 PCIe 512 GB Rozdzielczość ekranu 1920 x 1080 (FullHD) Karta graficzna NVIDIA GeForce MX330 Intel Iris Plus Graphics Pamięć karty graficznej 2048 MB GDDR5 (pamięć własna) Pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom Zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows 10 Home (wersja 64-bitowa) Dołączone oprogramowanie McAfee Security (subskrypcja roczna) Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z dysku) 2)Dell Inspiron 5405 R7-4700U/16GB/512/Win10 Procesor AMD Ryzen 7 4700U (8 rdzeni, 8 wątków, 2.00–4.10 GHz, 8 MB cache) Pamięć RAM 16 GB (SO-DIMM DDR4, 3200MHz) Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 32 GB Liczba gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/0 Dysk SSD M.2 PCIe 512 GB Karta graficzna AMD Radeon Graphics Pamięć karty graficznej Pamięć współdzielona Komponenty rozszerzone Pamięć RAM rozszerzona na profesjonalnej linii montażowej x-kom Zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL (wersja 64-bitowa) Dołączone oprogramowanie McAfee Security (subskrypcja roczna) Partycja recovery (opcja przywrócenia systemu z dysku) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Intel Core i7-1065G7 (4 rdzenie, 8 wątków, 1.30-3.90 GHz, 8MB cache) Ja bym wybrala ten procesor. Co do grafiki to zalezy co chcesz robic na komputerze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
zielony stworek
|
Ma ktoś ten model
![]() MSI GF63 https://www.ceneo.pl/95361722 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.