![]() |
#751 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Moje dzieciaki mają zeszyt w kratkę (bo nie bardzo idzie im pisanie w kratkę, to ćwiczą przy okazji). Na każdą trudność przeznaczam 3 kartki - na jakiś czas wystarczy.
I teraz robię tak, jak narysowałam ![]() Nie bawię się w żadne słowniczki obrazkowe, bo zwyczajnie nie ma na to czasu - to raz, a dwa - nie każde dziecko lubi rysować (a jak ma zrobić na odwal się - to znów szkoda czasu), i trzy - nie wszystko da się narysować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;56910356]Moje dzieciaki mają zeszyt w kratkę (bo nie bardzo idzie im pisanie w kratkę, to ćwiczą przy okazji). Na każdą trudność przeznaczam 3 kartki - na jakiś czas wystarczy.
I teraz robię tak, jak narysowałam ![]() Nie bawię się w żadne słowniczki obrazkowe, bo zwyczajnie nie ma na to czasu - to raz, a dwa - nie każde dziecko lubi rysować (a jak ma zrobić na odwal się - to znów szkoda czasu), i trzy - nie wszystko da się narysować.[/QUOTE] OK, dzięki ![]()
![]() |
![]() |
#753 |
Zakorzenienie
|
szaja, mam jeszcze pytanie. Ortografia u nas dopiero się zaczęła (w sensie dopiero ó mają) i chciałabym jakieś ćwiczenia robić z K. Te książeczki z MACa nadawałyby się?
http://www.logico.pl/piccolo/ksiazka...grafia-czesc-1 http://www.logico.pl/piccolo/ksiazka...grafia-czesc-2. Czy coś lepszego/fajniejszego jest?
![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
szaja, jak jest u Ciebie w szkole z wyróżnianiem najlepszych dzieci w klasie w 1-3? Funkcjonuje coś takiego? Są jakieś wytyczne?
![]() |
![]() |
#755 |
Konto usunięte
|
Miramej, przepraszam, w ogóle poprzedniego pytania nie zauważyłam.
Logico Piccolo są rewelacyjne, ale pewnie już wiesz, że do tego ramka jest potrzebna ![]() U nas wyróżnia się, ale... dla mnie to głupota. Mam dobrego ucznia, który sobie bimba na wszystko i tylko dlatego ma dobre oceny, że np. ma wrodzoną zdolność pisania ortograficznego, szybko czyta... A zachowanie koszmarne. Teoretycznie mam podać 3 najlepsze osoby. Nie jestem w stanie tego zrobić. Mało tego, w tym roku od Rady Rodziców nie dostaniemy książek, tylko jakieś gry, puzzle, piórniki - bo rodzice stwierdzili, że książki są niemodne :/ a są takie cudowne teraz dla dzieci! I w sumie nie wiem, co zrobić. Od klasowej skarbniczki na pewno dostanę fundusze na jakieś nagrody, na pewno chcę dla każdego ucznia za coś, każdy cały rok pracował i każdy jakieś postępy zrobił. Tylko teraz nie wiem, skoro RR zanegowała książki, co kupić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;59825176]Miramej, przepraszam, w ogóle poprzedniego pytania nie zauważyłam.
Logico Piccolo są rewelacyjne, ale pewnie już wiesz, że do tego ramka jest potrzebna ![]() U nas wyróżnia się, ale... dla mnie to głupota. Mam dobrego ucznia, który sobie bimba na wszystko i tylko dlatego ma dobre oceny, że np. ma wrodzoną zdolność pisania ortograficznego, szybko czyta... A zachowanie koszmarne. Teoretycznie mam podać 3 najlepsze osoby. Nie jestem w stanie tego zrobić. Mało tego, w tym roku od Rady Rodziców nie dostaniemy książek, tylko jakieś gry, puzzle, piórniki - bo rodzice stwierdzili, że książki są niemodne :/ a są takie cudowne teraz dla dzieci! I w sumie nie wiem, co zrobić. Od klasowej skarbniczki na pewno dostanę fundusze na jakieś nagrody, na pewno chcę dla każdego ucznia za coś, każdy cały rok pracował i każdy jakieś postępy zrobił. Tylko teraz nie wiem, skoro RR zanegowała książki, co kupić.[/QUOTE] Nie szkodzi ![]() ![]() A trzeba wyróżnić? Gdzie to się dzieje? Na sali czy w klasie? U nas na zebraniu rozmawialiśmy o tym i pani mówi, że jest przeciwna (my rodzice też) takiemu wyróżnieniu i postanowiliśmy, że każde dziecko dostanie taką samą książkę (wstępnie wybraliśmy Encyklopedię zwierząt, fajnie wydana, tekstu w sam raz, z jakiegoś wydawnictwa na O, nie mogę sobie przypomnieć). Bo każde dziecko pracowało i starało się, ale możliwości mają różne. Teraz chcemy, żeby nie było wyróżniania na sali, bo i czemu to ma służyć? Książki niemodne ![]() ![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-05-03 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;59825176]Miramej, przepraszam, w ogóle poprzedniego pytania nie zauważyłam.
Logico Piccolo są rewelacyjne, ale pewnie już wiesz, że do tego ramka jest potrzebna ![]() U nas wyróżnia się, ale... dla mnie to głupota. Mam dobrego ucznia, który sobie bimba na wszystko i tylko dlatego ma dobre oceny, że np. ma wrodzoną zdolność pisania ortograficznego, szybko czyta... A zachowanie koszmarne. Teoretycznie mam podać 3 najlepsze osoby. Nie jestem w stanie tego zrobić. Mało tego, w tym roku od Rady Rodziców nie dostaniemy książek, tylko jakieś gry, puzzle, piórniki - bo rodzice stwierdzili, że książki są niemodne :/ a są takie cudowne teraz dla dzieci! I w sumie nie wiem, co zrobić. Od klasowej skarbniczki na pewno dostanę fundusze na jakieś nagrody, na pewno chcę dla każdego ucznia za coś, każdy cały rok pracował i każdy jakieś postępy zrobił. Tylko teraz nie wiem, skoro RR zanegowała książki, co kupić.[/QUOTE] niemodne ![]() Jak u Was z 1 klasami? U mnie 4 dzieci zostało ponownie w 1 klasie, 1 doszło odroczone rok wcześniej, reszta klasy uzupełniona 6 latkami posłanymi rok wcześniej. Bedzie klasa 15 osobowa. Za to we wsi obok zgłoszono bardzo dużo 6 latków i nie zmieszczą się w 1 klasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest w Was akcja Rowerowy Maj?
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-05-03 o 11:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moi drugoklasiści też idą wszyscy normalnie, chociaż jedna mama się wahała, ale ją odwiodłam od tego. Cytat:
nie, co to za akcja? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 |
Zakorzenienie
|
Książki niemodne..????!!!!
Świat się kończy. Słów mi zabrakło po prostu.
![]() |
#761 |
Konto usunięte
|
No. I dzieci ich nie chcą.
Czyli - dziecko rządzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;59844046]No. I dzieci ich nie chcą.
Czyli - dziecko rządzi ![]() To wymysł rodziców wtórnych analfabetów. Koszmar.
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;59841436]Wiesz co, ja to zrobię w klasie po prostu. Wyróżnić będę musiała o tyle, że na konferencji klasyfikacyjnej muszę podać 3 najlepszych uczniów i naprawdę nie jestem w stanie w tym roku tego zrobić. Chyba wcześniej powiem dyrekcji, że może by rozważyć właśnie opcję w 1-3 niepodawania "prymusów", bo to głupie. A już w poprzedniej klasie to w ogóle sytuację odwrotną miałam - 9-10 osób na jednakowym, doskonałym poziomie... I jak wybrać 3 z nich?
nie, co to za akcja?[/QUOTE] A ta konferencja klasyfikacyjna czemu służy? Dzieci i nauczyciele przez cały maj przyjeżdżają do szkoły na rowerach, hulajnogach, rolkach, deskach. Codziennie każdy dostaje 2 naklejki, jedna do książeczki rowerowej, druga na klasowy plakat. Każdego dnia, gdy ma się naklejkę, można wypić kompot za darmo Bioway. W czasie trwania akcji dzieci dostają jakieś nagrody-niespodzianki, potem nagradza się najbardziej rowerowe szkoły oraz poszczególne klasy w szkołach.
![]() |
![]() |
#764 |
Konto usunięte
|
Ale super
![]() Konferencja klasyfikacyjna jest kilka dni przed końcem roku, omówienie wyników w nauce (calej szkoły), ustalenie ew. poprawek dla uczniów i takie tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;59852446]Ale super
![]() Konferencja klasyfikacyjna jest kilka dni przed końcem roku, omówienie wyników w nauce (calej szkoły), ustalenie ew. poprawek dla uczniów i takie tam.[/QUOTE] Też mi się podoba ![]() Nagrody dla szkół - od 10 do 30 tysięcy na wyposażenie. ![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2016-05-03 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 |
Zakorzenienie
|
http://wyborcza.pl/1,75398,20046340,...c-pomysly.html
Dziki kraj, dzicy ludzie... ![]()
![]() |
![]() |
#767 |
Konto usunięte
|
Nie chciałyście słyszeć, jak zaklęłam :/
http://gosc.pl/doc/3169793.Darmowy-p...niszczyl-rynek Rychło w czas... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
Konto usunięte
|
Szajajaba
Ponad rok temu pytałam Cię w wątku "wszystko co chcielibyśmy wiedzieć", czy jeśli się zmieni minister, to gniot nie będzie obowiązkowy ![]() A zmarnowane 70 milionów, bo tyle kosztował "darmowy podręcznik" przecież się nie rozpłynęło, tylko trafiło do czyjejś kieszeni. Podobno do naszej wybranej prywatnej szkoły trzeba pójść w sprawie przyjęcia już we wrześniu, tylu chętnych. W poprzedniej rekrutacji, jako że był wybór ![]() Jeśli będzie podobna sytuacja w tym roku, że bez szans na zerówkę a miejsce w pierwszej klasie, to patrząc, jakie postępy w samodzielności poczyniła córka- oczywiście po opinii psychologa- nie wykluczam od razu pierwszej klasy, we wrześniu 2017 będzie miała 6.5 roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;60687581]Nie chciałyście słyszeć, jak zaklęłam :/
http://gosc.pl/doc/3169793.Darmowy-p...niszczyl-rynek Rychło w czas...[/QUOTE] Lepiej późno niż wcale, nie? ![]() *** Dziewczyny, poznały Wasze dzieciaki już wszystkie litery? Jak ja się cieszę, że niedługo wakacje ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#770 |
BAN stały
|
Moja tak:-D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Zakorzenienie
|
Ingrid, w przedszkolu, tak?
Mój też zna wszystkie, chodzi mi o programowo, zwłaszcza w Elementarzu XXI wieku.
![]() |
![]() |
#772 |
BAN stały
|
Odpowiedziałam na szybko. Nie pomyślałam że chodzi o szkołę;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
Konto usunięte
|
Wiesz, niby tak, ale... szlag mnie trafia tak zwyczajnie. Padło świetne wydawnictwo Żak - które wydawało dla 1-3 tylko jedną serię, ale rewelacyjną. Nikt z rządu nie pomyślał, że taka decyzja o wprowadzeniu darmowego podręcznika uderzy w masę ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 | |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;60726026]Wiesz, niby tak, ale... szlag mnie trafia tak zwyczajnie. Padło świetne wydawnictwo Żak - które wydawało dla 1-3 tylko jedną serię, ale rewelacyjną. Nikt z rządu nie pomyślał, że taka decyzja o wprowadzeniu darmowego podręcznika uderzy w masę ludzi.[/QUOTE]
Oczywiście, że pomyśleli (bo przecież było jasne, konkurencja, czyli wydawnictwa nie będą miały zamówień), ale to ich zupełnie nie obchodziło, a kto miał zarobić na utworzeniu "darmowego" gniota, ten zarobił i to sporo- w kwestii 70 milionów nie podejrzewam ich o przypadkowe i nieświadome działania. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;60729961]U nas w rodzinie- odwrotnie
![]() ![]() A Twoja córka nie chodzi do prywatnego przedszkola?
![]() |
![]() |
#776 |
Konto usunięte
|
Miramej
córka chodzi do prywatnego, które jest przez 1 wakacyjny miesiąc nieczynne, wtedy bierzemy urlopy. Pisałam o rodzicach uczniów z rodziny- w jednym przypadku młodszy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Zakorzenienie
|
U nas wszystkie litery poznane miesiąc temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
figa, Wy na rządowym elementarzu pracujecie?
U nas zostały jeszcze 3 litery, przez jakiś czas sporo dzieci chorowało i pani nie wprowadzała nowych, a teraz ciągle gdzieś wychodzą. Organizują u Was szkoły festyny rodzinne?
![]() |
![]() |
#779 |
Konto usunięte
|
Tak, wczoraj mieliśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
U nas też wczoraj
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.