![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II
No i właśnie, bezrobotny, rolnicy itp. dostaną 1000zł przez cały rok, a ja jako osoba pracująca, macierzyński dostanę tylko pół roku,a drugie pół wychowawczego w jeszcze mniejszym wymiarze procentowym, jeśli dobrze rozumiem... i wyjdzie na to, że bardziej kalkuluje mi się nie pracować, bo dostałabym więcej
![]() Baby, zdrowia dla babci! My dzisiaj szykujemy się do jutrzejszego pogrzebu, wczoraj zmarł mój dziadek po długiej agonii, która zaczęła się właśnie złamaniem szyjki główki kości udowej... ale nie ma rozpaczy, bo strasznie cierpiał i śmierć jest tylko wybawieniem dla tak schorowanej osoby i dla nas jako rodziny ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Uao, głowa do góry, na pewno wszystko się ułoży ![]()
#752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo wybierasz przez cały okres 80% zasiłku, albo najpierw 100% a potem 60%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Rozeznanie
|
[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52138381]Wiem, wiek śledzę temat ma bieżąco z tego powodu, że zaistniała taka a nie inna sytuacja. Liczę na to, że coś się ruszy w tym temacie. W każdym razie mimo tego staram się być dobrej myśli i patrzeć optymistycznie z myślą przewodnią, że to tylko chwilowy kryzys
![]() Będzie ci przysługiwać 12 000 zł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
Dotka, tylko przy niskich pensjach, skoro podstawa wymiaru jest brutto, netto, może wyjść bardzo biednie...
#755 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#756 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- W sumie szczerze mówiąc nic nie wiem o porodzie we wodzie. Czy to ułatwia, cxy wtedy jest prościej. Nie dowiadywałam się, ale aż z ciekawości poczytam. A Ty? Chcesz we wodzie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Zadomowienie
|
Ja nie mam nic do osób, które nagle straciły pracę i dostaną ten 1000 zł przez rok. Ale wkurza mnie, jak kobieta nie pracuje (bo jej się nie chce) i cieszy się na ten tysiąc. Mam koleżankę, która jeszcze nigdy nie pracowała, bo żadna praca jej nie odpowiada. I już nie może się doczekać aż będzie brać ten 1000 zł, bo sobie "pożyje". Becikowe dostała w wysokości 2000 zł, bo samotna matka (ma faceta, ale nie brali ślubu)
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#758 |
Konto usunięte
|
No to to są dwie różne sprawy : te kobiety, które nie pracowały, bo im się nie chciało i te, które z pewnych powodów nie mogły. Chociaż z drugiej strony każdy ma swój plan i pomysł na życie. Jak dla mnie bycie bez pracy to duża niewygoda, ale dla innych to będzie wyjście i ustawienie się by czerpać korzyści.
|
![]() ![]() |
![]() |
#759 | |
Zakorzenienie
|
Ale wy gnacie z tym pisaniem
![]() W weekend byłam u rodziców i jakoś nie miałam czasu żeby usiąść przy komputerze czy telefonie. Dopiero teraz na spokojnie poczytałam o czym tam pisałyście przez ostatnie dni i nadrobiłam zaległości ![]() Ja też bym się bała rodzić w domu. Jakoś bezpieczniej będę się czuła w szpitalu pełnym lekarzy i położnych. Ale podziwiam dziewczyny które decydują się rodzić w domu - na pewno będą miały piękne wspomnienia. Z reguły tak ale oglądałam gdzieś filmik jak kobieta rodziła w zwłykłej wannie i to nie jakiś dużych rozmiarów... ![]() Cytat:
Kochana wszystko się ułoży zobaczysz ![]() Słuchaj męża bo skoro on wierzy w to że będzie dobrze to Ty też powinnaś. Najważniejsze że macie siebie Ja chyba jednak normalnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#760 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Haha mój mąż jest podobny, mówi się coś do niego, a on taki zarobiony i zamyślony przy remoncie, że wczoraj aż chciałam go przetestować i zapytałam w którym TC jestem ![]() ![]() Cytat:
![]() Mi w taki upał samopoczucie od razu się pogarsza - mam większe nudności, zdarzają się wymioty, za bardzo nie mogę nic zjeść i szybko się męczę.Jak zawsze kochałam lato tak teraz modlę się o jesień ![]() [1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52130582]Ojej, na plażę.. Zazdroszcze Wam. Ja mieszkam na południu Polski i na plażę mam daleko. Może gdybym mieszkała gdzieś w połowie to łatwiej byłoby nam się zebrać a tak kicha ;([/QUOTE] ja też z południa ![]() Ale za popluskanie się w JAKIEJKOLWIEK wodzie dałabym sie pociąć ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie no mój mąż taki chojrak nie jest, jedyne co będzie w stanie zrobić to towarzyszyć mi przy skurczach, a resztę wyczekać na korytarzu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A lot samolotem to chyba nie jest aż takie ryzyko jak nam się wydaje, mi lekarz powiedział, że można normalnie latać w ciąży ![]()
![]() |
#761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak macierzyńskiego dostaje się więcej, bo składki ZUS są finansowane przez budżet państwa, więc na rekę wychodzi więcej ![]() Weź prysznic ![]() Baby, ale przykra sytuacja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
macierzyskiego nie ma 100%?
|
![]() ![]() |
![]() |
#764 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jak jest w sytuacji gdy dziewczyna jest w ciąży, umowa w pracy kończy jej się w 6 miesiącu ciąży, to wiadomo pracodawca musi przedłużyć do dnia porodu. Ale jak wygląda potem wypłata macierzyńskiego? Dostaje w normalnej wysokości 80% czy to jest jakoś inaczej?
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Nie. Tak jak już pisałyśmy wybierasz czy przez rok 80% czy pół roku 100%, a pół roku 60%
#765 |
Zadomowienie
|
100% macierzyńskiego dostaniesz, jak pójdziesz tylko na 6 miesięcy.
Co myślicie o takim wózku? http://www.chiccopolska.pl/produkty/...funkcyjne.html Wizualnie baaardzo mi się podoba. Tylko mam wahania co do kół... |
![]() ![]() |
![]() |
#766 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skąd by się 100% przez rok wzięło? 100% masz płatne L4. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki Dotka za wyjaśnienie! (i za radę dotyczącą prysznica ![]() ![]()
27 IX 2014 jesteśmy jedno jedno ze stali 1+1=3 Edytowane przez mojakaren Czas edycji: 2015-07-20 o 10:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#768 |
Zadomowienie
|
Niby to nie są normalne plastikowe koła, ale jednak nie to co pompowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#769 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zasiłków i macierzyńskiego się nie wypowiadam bo się nie znam, ale powiem wam, że te 1000 zł co miesiąc dla bezrobotnych to fajny pomysł, ciekawe czy faktycznie wejdzie w życie. Za 1000 zł to już idzie wszystko dziecku kupić. U nas niestety aż tyle nie dają. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#770 |
Zakorzenienie
|
Ja bede kupowac chicco urban jesli zlozony mi do bagaznika wejdzie
![]() Babcia ma 93 lata i juz zlamala noge miesiac temu a teraz ponownie,zapomniala ze nie moze wstawac :-(
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
Hahaha też racja :-D ale jest piasek :-P
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie
![]() Wy już w większości miałyście te badanie prenatalne, ja idę w piątek i zadzwoniłam do przychodzi gdzie mój gin przyjmuje żeby zapytać o koszt. Na co babeczka mówi, że u nich takich badań się nie robi, żeby dzwonić do diagnostyki. w Diagnostyce podali mi koszt 40zł ![]() Tzn. ja się umówiłam z ginem na USG po prostu więc to będzie w ramach normalnej wizyty i normalnego USG? Bo już nie kumam ![]()
#774 |
Zakorzenienie
|
Te 40zl to moze za pappa z krwi? Bo jakos dziwnie tanio.
Nie wiem czy pisalam,ale.jedyna pozytywna rzecz z tego hiszpanskiego systemu opieki zdrowotnej to darmowe pappa
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
Mojakaren, USG prenatalne to jest normalne USG, tylko bardziej dokładne
![]() Dziwi mnie, że w Diagnostyce 40zł Ci powiedzieli, bo takie USG zazwyczaj kosztuje 200-300zł, to nie wiem czy dobrze Cię babka zrozumiała? ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Baby, na 100% tyle nie kosztuje, bo u mnie USG + PAPPA to 550zł... |
![]() ![]() |
![]() |
#776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ten mój gin pewnie ma u siebie USG do prenatalnych skoro na takowe się ze mną umówił ![]() ![]()
![]() |
#777 | ||
Zakorzenienie
|
Witam po weekendzie
![]() W pracy w końcu mam internet ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52136630]A no to myślę, że to też troszkę inaczej. Mój Tż też zawsze odważny, prawdziwy facet ale nie wiem czy dałby radę to zrobić ![]() Ja chcę rodzić w szpitalu, bo będę czuła się bezpieczniej ze względu na opiekę medyczną ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ostatnio w awanturze wykrzyczałam Tż że niepotrzebnie zdecydowaliśmy się na dziecko, że żałuję. I mam takie myśli nie ukrywam często ![]() Ale jak już jest w brzuchu ten potworek to niech już będzie. I jak się pojawi na świecie to na pewno go pokocham. I że wtedy wszystko się ułoży, nawet pieniążki się znajdą. I że może nic dla niego nie mam. Nie mam pokoiku, nowego łóżeczka i wózka. Nie mam wyższego wykształcenia, pewnej i stałej pracy. Nie mam Tż z dużymi zarobkami, stałą pracą. I może jedyne co dla niego mam to miłość to co z tego? Mimo całej tej sytuacji zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby dzieciątko miało kochającą rodzinę i ciepły dom. Że może nie będzie chodziło w nowiutkich ciuszkach, ale postaram się zainwestować na maksa w jego rozwój. Uao - może nie masz wszystkiego, ale on ma tylko Ciebie. I będzie pod górkę i pieniędzy będzie brakować i ty będziesz miała zszarpane nerwy i nieprzespane noce. Nikt nie mówił że będzie łatwo. Dasz radę bo jesteś mamą. A mamy mają ukryte supermoce ![]() Weszła ta ustawa. I nie tylko w UP, ale studentom, rolnikom itd. Przez rok, co msc 1000 zł. Jeśli nie należy Ci się zasiłek macierzyński. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Magda,pieknie napisane.mysle ze ujelas leki kazdej ciezarnej (no poza jakimis milionerkami)
![]() ![]() |
![]() |
#779 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() ![]() ![]() Ze wszystkim sobie radzi, ale z funduszami nie bardzo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.