Mamusie styczniowe 2016, cz. II - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-20, 08:56   #751
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II

No i właśnie, bezrobotny, rolnicy itp. dostaną 1000zł przez cały rok, a ja jako osoba pracująca, macierzyński dostanę tylko pół roku,a drugie pół wychowawczego w jeszcze mniejszym wymiarze procentowym, jeśli dobrze rozumiem... i wyjdzie na to, że bardziej kalkuluje mi się nie pracować, bo dostałabym więcej

Baby, zdrowia dla babci! My dzisiaj szykujemy się do jutrzejszego pogrzebu, wczoraj zmarł mój dziadek po długiej agonii, która zaczęła się właśnie złamaniem szyjki główki kości udowej... ale nie ma rozpaczy, bo strasznie cierpiał i śmierć jest tylko wybawieniem dla tak schorowanej osoby i dla nas jako rodziny

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Uao, głowa do góry, na pewno wszystko się ułoży

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 08:58   #752
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
No i właśnie, bezrobotny, rolnicy itp. dostaną 1000zł przez cały rok, a ja jako osoba pracująca, macierzyński dostanę tylko pół roku,a drugie pół wychowawczego w jeszcze mniejszym wymiarze procentowym, jeśli dobrze rozumiem... i wyjdzie na to, że bardziej kalkuluje mi się nie pracować, bo dostałabym więcej
Nie

Albo wybierasz przez cały okres 80% zasiłku, albo najpierw 100% a potem 60%.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:09   #753
koktajlowa7
Rozeznanie

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52138381]Wiem, wiek śledzę temat ma bieżąco z tego powodu, że zaistniała taka a nie inna sytuacja. Liczę na to, że coś się ruszy w tym temacie. W każdym razie mimo tego staram się być dobrej myśli i patrzeć optymistycznie z myślą przewodnią, że to tylko chwilowy kryzys inaczej chyba się nie da.[/QUOTE]

Będzie ci przysługiwać 12 000 zł tak jak mi Ustawa jest podpisana, tylko będzie trzeba zanieść zaświadczenie ale chyba warto pofatygować się bo to praktycznie jak jedna wypłata będzie.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:15   #754
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Dotka, tylko przy niskich pensjach, skoro podstawa wymiaru jest brutto, netto, może wyjść bardzo biednie...

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:28   #755
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

cześć preferuje cie poród w wodzie czy normalnie??
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:32   #756
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Będzie ci przysługiwać 12 000 zł tak jak mi Ustawa jest podpisana, tylko będzie trzeba zanieść zaświadczenie ale chyba warto pofatygować się bo to praktycznie jak jedna wypłata będzie.
No oby, chociaż póki nie będzie 1.01 to na 100% nie uwierze, nie wiadomo co im jeszcze wlezie do głowy no polskie prawo, jednym pomaga, innym utrudnia.

---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
W sumie szczerze mówiąc nic nie wiem o porodzie we wodzie. Czy to ułatwia, cxy wtedy jest prościej. Nie dowiadywałam się, ale aż z ciekawości poczytam. A Ty? Chcesz we wodzie?
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:39   #757
candyyfloss
Zadomowienie

Ja nie mam nic do osób, które nagle straciły pracę i dostaną ten 1000 zł przez rok. Ale wkurza mnie, jak kobieta nie pracuje (bo jej się nie chce) i cieszy się na ten tysiąc. Mam koleżankę, która jeszcze nigdy nie pracowała, bo żadna praca jej nie odpowiada. I już nie może się doczekać aż będzie brać ten 1000 zł, bo sobie "pożyje". Becikowe dostała w wysokości 2000 zł, bo samotna matka (ma faceta, ale nie brali ślubu)
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-20, 09:44   #758
Konto usunięte

No to to są dwie różne sprawy : te kobiety, które nie pracowały, bo im się nie chciało i te, które z pewnych powodów nie mogły. Chociaż z drugiej strony każdy ma swój plan i pomysł na życie. Jak dla mnie bycie bez pracy to duża niewygoda, ale dla innych to będzie wyjście i ustawienie się by czerpać korzyści.
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 09:53   #759
niepozorna
Zakorzenienie

Ale wy gnacie z tym pisaniem
W weekend byłam u rodziców i jakoś nie miałam czasu żeby usiąść przy komputerze czy telefonie. Dopiero teraz na spokojnie poczytałam o czym tam pisałyście przez ostatnie dni i nadrobiłam zaległości

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Ja bym się bała rodzić w domu. Dla mnie to zbyt duże ryzyko.

Ja też bym się bała rodzić w domu. Jakoś bezpieczniej będę się czuła w szpitalu pełnym lekarzy i położnych.
Ale podziwiam dziewczyny które decydują się rodzić w domu - na pewno będą miały piękne wspomnienia.

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Zwykle rodzi sie w basenikach dmuchanych

Z reguły tak ale oglądałam gdzieś filmik jak kobieta rodziła w zwłykłej wannie i to nie jakiś dużych rozmiarów...

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Już nie chodzi mi o małą, że się nie dogada z rodzeństwem czy coś, Już teraz całuje brzuszek i wybiera imiona. Chodzi mi o zupełnie inne rzeczy. Mam trochę wyrzuty sumienia. Po co ja zaszłam w ogólnie w ciąże, przecież z jednym byłoby całkiem spoko. Co ja zapewnię dzieciom? Jestem bez wykształcenia, nie mam pracy, bo umowa wygasa w dniu porodu, nie wiadomo kiedy sobie znajdę następną, przez jakiś czas będzie nas pewnie utrzymywał mąż, teraz ta budowa domu, pewnie nigdy go nie wykończymy, bo nas nie będzie stać. Mam dość Aż się popłakałam. Dodatkowo mąż mnie nie rozumie, rzuci tylko tekstem "będzie dobrze", który mnie jeszcze bardziej dobija.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Przepraszam, że tu pisze o takich rzeczach ale nie mam się komu wyżalić...

Kochana wszystko się ułoży zobaczysz
Słuchaj męża bo skoro on wierzy w to że będzie dobrze to Ty też powinnaś.
Najważniejsze że macie siebie

Cytat:

Ja chyba jednak normalnie

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 10:00   #760
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
W ogóle to zaczęłam drugi trymestr

I stałam dziś w sklepie zapytać o pudełka do pakowania. Stoję sobie a nagle mroczki, ciemno i jakoś tak dziwnie na brzuchu. Babka się mnie pyta czy wszystko w porządku a ja 'chyba.. nie wiem.. jakos nie bardzo' Zaczeli wszyscy do mnie gadac az wyszlam. I siedziałam 15 min na schodach i pozniej wloklam nogi do domu a kartonów nie było
Dzwonie do Tż mówie że taka sytuacja a ten no to nie dobrze, zadzwonie później Ja wiem że przeprowadzka itd ale No nic dobrze że już po, przynajmniej się uspokoił już
gratki! u mnie jeszcze tydzień

Haha mój mąż jest podobny, mówi się coś do niego, a on taki zarobiony i zamyślony przy remoncie, że wczoraj aż chciałam go przetestować i zapytałam w którym TC jestem na szczęście wiedział

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Teraz jeszcze ta pogoda daje się we znaki, duszno gorąco. Człowiek wstaje zmęczony, nie wyspany. To i tak dobrze ze jesteśmy na początku, podobno końcówki ciąży w lato jest straszna. A jakie u Ciebie teraz temp?
właśnie ja teraz ledwo dycham, nie wyobrażam sobie być w końcówce ciąży na te upały
Mi w taki upał samopoczucie od razu się pogarsza - mam większe nudności, zdarzają się wymioty, za bardzo nie mogę nic zjeść i szybko się męczę.Jak zawsze kochałam lato tak teraz modlę się o jesień

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52130582]Ojej, na plażę.. Zazdroszcze Wam. Ja mieszkam na południu Polski i na plażę mam daleko. Może gdybym mieszkała gdzieś w połowie to łatwiej byłoby nam się zebrać a tak kicha ;([/QUOTE]

ja też z południa
Ale za popluskanie się w JAKIEJKOLWIEK wodzie dałabym sie pociąć

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Czy wam też sie robi pręga na brzuchu jak mi?

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Czytałam, że w Polsce trzeba zapłacic za porod w domu od 1000zl-2500zl za opiekę poloznej szok.
ile??? o kurka byłam pewna, że to za darmoszkę

Cytat:
Dziewczyny, ja mam chyba jakąś depresje Nie wiem czy ciążową czy jaką. Myślałam, że mi przejdzie ale dzisiaj było jeszcze gorzej. Nawet miałam myśli czy dobrze zrobiliśmy decydując się na drugie dziecko
jestem pewna, że to chwilowe podłamanie! Dla jednego dziecka gorzej jest jak się wychowuje samo niż z rodzeństwem, dlatego to bardzo dobra decyzja, a Wy ze wszystkim sobie poradzicie!

Cytat:
A chcecie same odcinac pepowine? Mnie troche to brzydzi ale maz powiedzial ze bardzo chce...on taki w ogole bezproblemowy w tej kwestii jest bo odbieral.porody zwierzat na farmie :-D

Nie no mój mąż taki chojrak nie jest, jedyne co będzie w stanie zrobić to towarzyszyć mi przy skurczach, a resztę wyczekać na korytarzu

Cytat:
Napisane przez kogielmogiel Pokaż wiadomość
No to od wrzesnia w naszym małżeństwie bede pracowac tylko ja ;D
Maz sie zwalnia bo pracuje w ciaglych delegacjach zagranicznych a ja nie mam ochoty ciagle siedziec sama w pustym domu.
Do tego mamy kredyt na dom wiec zostaje jedynym zywicielem rodziny.
Staram sie myslec pozytywnie ale w sumie co mi pozostalo
ale zwalnia się całkiem czy zmienia pracę? odważna decyzja zwłaszcza, że macie kredyt

Cytat:
Moja babcia znow jest w szpitalu,kolejne skomplikowane zlamanie,jesli przezyje operacje to za Tydzien chyba podejme ryzyko i polece ja zobaczyć :-(
kurcze, ale nieszczęście zdrowia dla babci!
A lot samolotem to chyba nie jest aż takie ryzyko jak nam się wydaje, mi lekarz powiedział, że można normalnie latać w ciąży

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 10:05   #761
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
właśnie ja teraz ledwo dycham, nie wyobrażam sobie być w końcówce ciąży na te upały
Mi w taki upał samopoczucie od razu się pogarsza - mam większe nudności, zdarzają się wymioty, za bardzo nie mogę nic zjeść i szybko się męczę.Jak zawsze kochałam lato tak teraz modlę się o jesień
Ja mam to samo Może nie tyle co marzę o jesieni, ale aby było tak z 22 stopnie i będzie git. Potem to już jest za zimno No i jeszcze wakacje przed nami i raczej liczę na lepszą pogodę niż gorszą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-20, 10:19   #762
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Dotka, tylko przy niskich pensjach, skoro podstawa wymiaru jest brutto, netto, może wyjść bardzo biednie...
No niestety, ale wiadomo, że macierzyński dostaje się ze swojej pensji, tutaj cudów nie ma

I tak macierzyńskiego dostaje się więcej, bo składki ZUS są finansowane przez budżet państwa, więc na rekę wychodzi więcej

Cytat:
Ale za popluskanie się w JAKIEJKOLWIEK wodzie dałabym sie pociąć
Weź prysznic

Baby, ale przykra sytuacja Ile babcia ma lat? Co się stało w ogóle?
Stary 2015-07-20, 10:23   #763
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

macierzyskiego nie ma 100%?
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 10:26   #764
mojakaren
Zakorzenienie

Dziewczyny, a jak jest w sytuacji gdy dziewczyna jest w ciąży, umowa w pracy kończy jej się w 6 miesiącu ciąży, to wiadomo pracodawca musi przedłużyć do dnia porodu. Ale jak wygląda potem wypłata macierzyńskiego? Dostaje w normalnej wysokości 80% czy to jest jakoś inaczej?

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Nie. Tak jak już pisałyśmy wybierasz czy przez rok 80% czy pół roku 100%, a pół roku 60%

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-20, 10:31   #765
candyyfloss
Zadomowienie

100% macierzyńskiego dostaniesz, jak pójdziesz tylko na 6 miesięcy.

Co myślicie o takim wózku? http://www.chiccopolska.pl/produkty/...funkcyjne.html

Wizualnie baaardzo mi się podoba. Tylko mam wahania co do kół...
Stary 2015-07-20, 10:33   #766
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, a jak jest w sytuacji gdy dziewczyna jest w ciąży, umowa w pracy kończy jej się w 6 miesiącu ciąży, to wiadomo pracodawca musi przedłużyć do dnia porodu. Ale jak wygląda potem wypłata macierzyńskiego? Dostaje w normalnej wysokości 80% czy to jest jakoś inaczej?
Normalnie, płaci ZUS

Cytat:
A skąd by się 100% przez rok wzięło?
100% masz płatne L4.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość

Co myślicie o takim wózku? http://www.chiccopolska.pl/produkty/...funkcyjne.html

Te kółka słabo wyglądają dla mnie Chyba tylko do spacerów po parku i to w lecie.. I ogólnie chicco nie ma zbyt dobrych wózków itp., są mocno przereklamowani, za czasów gdy była to w zasadzie jedyna znana firma z takimi rzeczami dla dzieci
Stary 2015-07-20, 10:33   #767
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:

faktycznie te koła wyglądają krucho, ale na żywo może być zupełnie inaczej.

Dzięki Dotka za wyjaśnienie! (i za radę dotyczącą prysznica mi się raczej rozchodzi o zbiornik wodny wiec raczej zanurzę się w wannie )

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3

Edytowane przez mojakaren
Czas edycji: 2015-07-20 o 10:36
Stary 2015-07-20, 10:36   #768
candyyfloss
Zadomowienie

Niby to nie są normalne plastikowe koła, ale jednak nie to co pompowane.
Stary 2015-07-20, 10:41   #769
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:

Też mi te kółka słabe się wydają, wyglądają tak jakby zaraz miały sie rozlecieć, ale może na żywo i po wypróbowaniu nie są takie złe.

Co do zasiłków i macierzyńskiego się nie wypowiadam bo się nie znam, ale powiem wam, że te 1000 zł co miesiąc dla bezrobotnych to fajny pomysł, ciekawe czy faktycznie wejdzie w życie. Za 1000 zł to już idzie wszystko dziecku kupić. U nas niestety aż tyle nie dają.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-20, 10:43   #770
baby montana
Zakorzenienie

Ja bede kupowac chicco urban jesli zlozony mi do bagaznika wejdzie

Babcia ma 93 lata i juz zlamala noge miesiac temu a teraz ponownie,zapomniala ze nie moze wstawac :-(

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 10:47   #771
candyyfloss
Zadomowienie

Cytat:
Ja bede kupowac chicco urban jesli zlozony mi do bagaznika wejdzie

Babcia ma 93 lata i juz zlamala noge miesiac temu a teraz ponownie,zapomniala ze nie moze wstawac :-(
Ale u Ciebie to śniegu nie ma
Stary 2015-07-20, 11:04   #772
baby montana
Zakorzenienie

Hahaha też racja :-D ale jest piasek :-P

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

Stary 2015-07-20, 11:05   #773
mojakaren
Zakorzenienie

Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie
Wy już w większości miałyście te badanie prenatalne, ja idę w piątek i zadzwoniłam do przychodzi gdzie mój gin przyjmuje żeby zapytać o koszt. Na co babeczka mówi, że u nich takich badań się nie robi, żeby dzwonić do diagnostyki. w Diagnostyce podali mi koszt 40zł
Tzn. ja się umówiłam z ginem na USG po prostu więc to będzie w ramach normalnej wizyty i normalnego USG? Bo już nie kumam

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-20, 11:15   #774
baby montana
Zakorzenienie

Te 40zl to moze za pappa z krwi? Bo jakos dziwnie tanio.
Nie wiem czy pisalam,ale.jedyna pozytywna rzecz z tego hiszpanskiego systemu opieki zdrowotnej to darmowe pappa

Stary 2015-07-20, 11:27   #775
Dotka90
Zakorzenienie

Mojakaren, USG prenatalne to jest normalne USG, tylko bardziej dokładne Niektórzy gin robią w ramach wizyty, ale muszą mieć do tego sprzęt, którym dadzą radę dokładnie pomierzyć.

Dziwi mnie, że w Diagnostyce 40zł Ci powiedzieli, bo takie USG zazwyczaj kosztuje 200-300zł, to nie wiem czy dobrze Cię babka zrozumiała?

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Baby, na 100% tyle nie kosztuje, bo u mnie USG + PAPPA to 550zł...
Stary 2015-07-20, 11:29   #776
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Mojakaren, USG prenatalne to jest normalne USG, tylko bardziej dokładne Niektórzy gin robią w ramach wizyty, ale muszą mieć do tego sprzęt, którym dadzą radę dokładnie pomierzyć.

Dziwi mnie, że w Diagnostyce 40zł Ci powiedzieli, bo takie USG zazwyczaj kosztuje 200-300zł, to nie wiem czy dobrze Cię babka zrozumiała?
No właśnie chyba się nie dogadałyśmy, bo w Diagnostyce no to wiadomo, że badania krwi itp. USG nie robią czy o czymś nie wiem tak jak pisze baby montana ona mi podała pewnie koszt badania z krwi..
A ten mój gin pewnie ma u siebie USG do prenatalnych skoro na takowe się ze mną umówił tylko dalej nie wiem jaki koszt, może to jak normalna wizyta + USG czyli 120 zł... oby

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
Stary 2015-07-20, 11:34   #777
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Witam po weekendzie
W pracy w końcu mam internet

Cytat:
Ale ja będe cały czas na zwolnieniu, potem zasiłek macierzyński, więc dofinansowanie też się należy? Jezzu, ja całkowicie zielona jestem w tym temacie, a na stronach uczelni nic o tym napisane nie jest.
To czy należy Ci się zasiłek, czy jesteś na zwolnieniu nie ma nic do rzeczy Liczą się tylko ile wynosi dochód na osobę miesięcznie Więc wszystkie przychody przez 12 msc i ilość osób w rodzinie. O dofinansowaniach itp patrz w zakladkach typu dla studentów albo w rozporządzeniach uniwersytetu

[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52136630]A no to myślę, że to też troszkę inaczej. Mój Tż też zawsze odważny, prawdziwy facet ale nie wiem czy dałby radę to zrobić ja w życiu bym nie mogłabym tego zrobić - przecinać pępowiny[/QUOTE]

Ja chcę rodzić w szpitalu, bo będę czuła się bezpieczniej ze względu na opiekę medyczną Chciałabym żeby Tż był przy porodzie ale w sytuacjach stresowych on po prostu sobie ze sobą nie radzi i mnie wtedy wkurza bo nie myśli logicznie tylko wymyśla metody na około zamiast od razu konkretnie I zastanawiam się czy nie poprosić przyjaciółkę ale mieszka 50 km od nas A pępowinę jak chce to niech przecina ja w sumie nawet o tym nie myślałam

Cytat:
Mam trochę wyrzuty sumienia. Po co ja zaszłam w ogólnie w ciąże, przecież z jednym byłoby całkiem spoko. Co ja zapewnię dzieciom? Jestem bez wykształcenia, nie mam pracy, bo umowa wygasa w dniu porodu, nie wiadomo kiedy sobie znajdę następną, przez jakiś czas będzie nas pewnie utrzymywał mąż, teraz ta budowa domu, pewnie nigdy go nie wykończymy, bo nas nie będzie stać. Mam dość Aż się popłakałam. Dodatkowo mąż mnie nie rozumie, rzuci tylko tekstem "będzie dobrze", który mnie jeszcze bardziej dobija.
Gdy dowiedzieliśmy się o ciąży pierwszy tydzień był euforii. Kolejne dwa tygodnie liczyłam fundusze czy wystarczy nam na wszystko, na wesele, zmianę mieszkania, na opłacenie studiów, zmianę samochodu i życie. Nie starczało, brakowało ok 700 zł. I albo mamy za co żyć albo mamy gdzie mieszkać albo studiuję i bierzemy ślub. Później weszłam w fazę 'jakoś to będzie'. Każdego 10. dnia miesiąca kiedy opłacam wszystko siedzę i płaczę jak zostaje nam 50 zł na koncie. A ja jeszcze pracuję, a co jeśli mnie zwolni we wrześniu? A w styczniu jak przestanę pracować? Za co wyżyjemy zanim nam wypłacą becikowe? Nie chcemy pomocy od rodziców.. wiem jacy są moi rodzice, a rodzice Tż są niegospodarni i wiecznie im brakuje na wszystko. Chcemy własny dom - nie ma szans na własną gotówkę, a nawet kredyt. Perspektywa wynajmowania mieszkania - min. 10 lat.
Ostatnio w awanturze wykrzyczałam Tż że niepotrzebnie zdecydowaliśmy się na dziecko, że żałuję. I mam takie myśli nie ukrywam często Jestem bezsilna. I jeszcze to że mi słabo, ciągle nadal mnie mdli, że poschylam się chwilę i nie mogę się utrzymać na nogach. I że mam dość tego potwora w brzuchu..
Ale jak już jest w brzuchu ten potworek to niech już będzie. I jak się pojawi na świecie to na pewno go pokocham. I że wtedy wszystko się ułoży, nawet pieniążki się znajdą.
I że może nic dla niego nie mam. Nie mam pokoiku, nowego łóżeczka i wózka. Nie mam wyższego wykształcenia, pewnej i stałej pracy. Nie mam Tż z dużymi zarobkami, stałą pracą. I może jedyne co dla niego mam to miłość to co z tego? Mimo całej tej sytuacji zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby dzieciątko miało kochającą rodzinę i ciepły dom. Że może nie będzie chodziło w nowiutkich ciuszkach, ale postaram się zainwestować na maksa w jego rozwój.
Uao - może nie masz wszystkiego, ale on ma tylko Ciebie. I będzie pod górkę i pieniędzy będzie brakować i ty będziesz miała zszarpane nerwy i nieprzespane noce. Nikt nie mówił że będzie łatwo. Dasz radę bo jesteś mamą. A mamy mają ukryte supermoce I załamka to normalna rzecz - popłaczesz, pozłościsz się i będzie Ci lepiej. Prześpisz sie z problemem tydzień i się znajdzie rozwiązanie.

Cytat:
A czy przypadkiem nie wchodzą od stycznia przepisy, że osobom zarejestrowanym w Urzędzie Pracy będzie przysługiwał zasiłek macierzyński w wysokości ok. 1000 zł? Dowiedz się.
Weszła ta ustawa. I nie tylko w UP, ale studentom, rolnikom itd. Przez rok, co msc 1000 zł. Jeśli nie należy Ci się zasiłek macierzyński.
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 11:42   #778
baby montana
Zakorzenienie

Magda,pieknie napisane.mysle ze ujelas leki kazdej ciezarnej (no poza jakimis milionerkami)

Stary 2015-07-20, 11:48   #779
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie
Wy już w większości miałyście te badanie prenatalne, ja idę w piątek i zadzwoniłam do przychodzi gdzie mój gin przyjmuje żeby zapytać o koszt. Na co babeczka mówi, że u nich takich badań się nie robi, żeby dzwonić do diagnostyki. w Diagnostyce podali mi koszt 40zł
Tzn. ja się umówiłam z ginem na USG po prostu więc to będzie w ramach normalnej wizyty i normalnego USG? Bo już nie kumam
Nie wszystkie. Ja np jeszcze ich nie miałam. Z tym, że mój gin powiedział że na nastepnej wizycie wytłumaczy mi wsZystko odnośnie ich, a dopiero na następnej się one odbęda. I to fakt jest koszt dwóch zer. Powiedział, że na teraz jest jeszcze za wcześnie, i gdyby coś się pojawiło teraz, to nie byłby pewny w 100%, a tak to będzie wiedział wszystko.
Stary 2015-07-20, 11:49   #780
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Dziękuję Tż nie pomaga, bo to ja się zajmuję finansami u nas w domu. A jak zaczynam narzekać to mówi że przesadzam, że do urodzenia dziecka jeszcze tyle czasu tak samo jak i do ślubu I że gdyby nie moje studia (!) to byłoby lepiej Skopać dupę to mało ale on tak radzi sobie ze stresem że wypiera problem dopóki ja nie znajdę rozwiązania, które zazwyczaj wpadają mi do głowy po tygodniu - dwóch.
Ze wszystkim sobie radzi, ale z funduszami nie bardzo Nie mam do niego żalu o to taki mamy podział ról w domu. Ja lepiej ogarniam fundusze, on lepiej gotuje i sprząta Zresztą u nas dochodzą teraz hormony, które wszystko wyolbrzymiają i potęgują. Oni nie podchodzą do tego tak emocjonalnie
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości