Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-09, 18:23   #751
gelus
Raczkowanie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Swietna pamiec

Ja juz wlasciwie skonczylam zajecia z tej specjalizacji.
Powiem Ci tak... Przedmioty same w sumie sa interesujace i moglyby byc naprawde ciekawie prowadzone... Ale niestety nie sa. Nie da sie ukryc, ze czesc wykladowcow to nie specjalisci i za bardzo sami nie wiedza o czym maja mowic.
Tak, na opracowaniu redaktorskim uczylismy sie znakow korektorskich, zajmowalismy sie glownie znajdowaniem i poprawianiem wszelkiego rodzaju bledow. Inne przedmioty to: estetyka i kompozycja ksiazki, tekstologia, nowoczesne techniki druku i skladu, historia ksiazki.
Nie jest trudno. Wszystkie przedmioty sa na zaliczenie, w wiekszosci decyduje jedynie obecnosc. Tak naprawde jest to straszne - bardziej cisnela kobieta z laciny niz profesorowie, z ktorymi mialam, wydawaloby sie najwazniejsze, zajecia specjalizacyjne.
Wlasciwie to nikt do nich wiekszej wagi nie przywiazuje... Smutne, ale prawdziwe.
Trochę zasmuciło mnie to, co napisałaś. Myslałam, że jak pójdę na UG to te zajęcia będą na właściwym poziomie.. ale cóż.. narazie nie mam co narzekać, poczekam na drugi rok i sama przekonam się, jak to jest. A może na studiach II stopnia będzie inaczej, lepiej? Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź
gelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 10:31   #752
gelus
Raczkowanie

Wiecie, czego ja się boję najbardziej? Oprócz sesji oczywiście. Te prace semestralne, roczne, licencjackie i jakie tam jeszcze mnie przerażają. Teraz w grudniu na lit. staropolską mam oddać pracę semestralną. Muszę zinterpretować Pieśń albo trzy fraszki Jana Kochanowskiego. W ogóle nie wiem, jak to napisać, boję się, że napiszę nie na temat.. a szczerze mówiąc nie jestem zbyt dobra w interpretacji wierszy z tegoż właśnie okresu. Może poradzicie, jak zacząć taką pracę?
Stary 2010-11-10, 19:46   #753
Megan19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gelus Pokaż wiadomość
Wiecie, czego ja się boję najbardziej? Oprócz sesji oczywiście. Te prace semestralne, roczne, licencjackie i jakie tam jeszcze mnie przerażają. Teraz w grudniu na lit. staropolską mam oddać pracę semestralną. Muszę zinterpretować Pieśń albo trzy fraszki Jana Kochanowskiego. W ogóle nie wiem, jak to napisać, boję się, że napiszę nie na temat.. a szczerze mówiąc nie jestem zbyt dobra w interpretacji wierszy z tegoż właśnie okresu. Może poradzicie, jak zacząć taką pracę?
Dziwny temat. Ten przedmiot to historia polskiej literatury dawnej tak?
Na tych zajęciach raczej nie chodzi o dogłębną interpretację osobistą, ale o zebranie różnych opinii badaczy na temat danego tekstu literackiego. Trzeba poszukać w bibliotece. W końcu to historia literatury a nie analiza dzieła.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość

Ja juz wlasciwie skonczylam zajecia z tej specjalizacji.
Powiem Ci tak... Przedmioty same w sumie sa interesujace i moglyby byc naprawde ciekawie prowadzone... Ale niestety nie sa. Nie da sie ukryc, ze czesc wykladowcow to nie specjalisci i za bardzo sami nie wiedza o czym maja mowic.
Tak, na opracowaniu redaktorskim uczylismy sie znakow korektorskich, zajmowalismy sie glownie znajdowaniem i poprawianiem wszelkiego rodzaju bledow. Inne przedmioty to: estetyka i kompozycja ksiazki, tekstologia, nowoczesne techniki druku i skladu, historia ksiazki.
Nie jest trudno. Wszystkie przedmioty sa na zaliczenie, w wiekszosci decyduje jedynie obecnosc. Tak naprawde jest to straszne - bardziej cisnela kobieta z laciny niz profesorowie, z ktorymi mialam, wydawaloby sie najwazniejsze, zajecia specjalizacyjne.
Wlasciwie to nikt do nich wiekszej wagi nie przywiazuje... Smutne, ale prawdziwe.
To przykre. W końcu kiepski redaktor to żaden redaktor.

Ja dopiero zaczęłam tę specjalizację (UKSW) i bardzo sobie chwalę - jak na razie. Zajęcia mamy z osobami, które są znane w środowisku i potrafią przekazać swą wiedzę. Na razie mam przedmiot: krytyczna analiza tekstu w praktyce redakcyjnej , ale to dopiero początek.
Stary 2010-11-11, 07:34   #754
makeupnotwar
Wtajemniczenie

że dziwny to się zgodzę, my mieliśmy jakieś dużo trudniejsze prace (kiedy to było! )
a moim zdaniem UKSW to bardzo przeciętny uniwersytet... ale mam wrażenie, że zaraz po tym, jak to napisałam, rozpęta się burza

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 10:17   #755
_Balba_
Rozeznanie

no cześć zapraszam Was do mojego wątku , szukam rad w sprawie przygotowywania się do matury rozsz. z j.pol. może Wy mogłybyście doradzić, czy opisać procesy Waszego przygotowania.
z góry dziękuję.
/study at the University of Economics/

Edytowane przez _Balba_
Czas edycji: 2010-11-11 o 10:19 Powód: Wstawienie linku.
_Balba_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 10:50   #756
gelus
Raczkowanie

[QUOTE=Megan19;23166820]Dziwny temat. Ten przedmiot to historia polskiej literatury dawnej tak?
Na tych zajęciach raczej nie chodzi o dogłębną interpretację osobistą, ale o zebranie różnych opinii badaczy na temat danego tekstu literackiego. Trzeba poszukać w bibliotece. W końcu to historia literatury a nie analiza dzieła. /[QUOTE]

Poniekąd tak U nas to się nazywa literatura staropolska Na ćwiczeniach właśnie dogłębnie interpretujemy utwór, więc raczej o to chodzi
A jak u Was jest/było z łaciną??
Stary 2010-11-11, 15:04   #757
LoieFuller
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gelus Pokaż wiadomość
Ja na I roku też miałam pietra przed pisaniem pracy zaliczeniowej. Miałam beznadziejną polonistkę w LO, która niczego mnie nie nauczyła i największe problemy miałam właśnie z analizą i interpretacją. Prace z fraszek Kochanowskiego poprawiałam chyba z 3 razy, bo pisałam u wspaniałej, ale bardzo wymagającej pani dr. U mnie większość osób musi poprawiać prace zaliczeniowe, uważam, że to dobry sposób, żeby nauczyć się pisać takie prace. Nie ma się czego bać Pozdrawiam

P.S. Polecam książkę U. Eco - "Jak napisać pracę dyplomową? Poradnik dla humanisty". A w przypadku Kochanowskiego oczywiście dzieła wszystkie i publikacje Janusza Pelca
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-11-11, 16:07   #758
kat123
Zakorzenienie

Dziewczyny! Czytała któraś z was jakieś inne książki Marii Kuncewiczowej (prócz "Cudzoziemki" i "Tristana")?

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 17:12   #759
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość

P.S. Polecam książkę U. Eco - "Jak napisać pracę dyplomową? Poradnik dla humanisty". A w przypadku Kochanowskiego oczywiście dzieła wszystkie i publikacje Janusza Pelca
ta książka ułatwi mi pisanie prac róznego rodzaju;>

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 19:33   #760
Megan19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
że dziwny to się zgodzę, my mieliśmy jakieś dużo trudniejsze prace (kiedy to było! )
a moim zdaniem UKSW to bardzo przeciętny uniwersytet... ale mam wrażenie, że zaraz po tym, jak to napisałam, rozpęta się burza
Dlaczego burza? Każdy może mieć swoje zdanie. Ja po prostu trafiłam na ludzi, którzy znają się na rzeczy, ale nie wszyscy mieli takie szczęście. Jest mnóstwo opinii na temat tego uniwersytetu, zresztą jak na temat każdego.
Stary 2010-11-18, 21:15   #761
alkaaa00
Rozeznanie

Cześć Mam do was pytanie z innej beczki , mam nadzieje ze mnie nie zlinczujecie
No więc, co was skusiło żeby iść na filologię ; > ? ?
Ja kończę teraz liceum i w przyszłym roku właśnie na ten kierunek chce iść bo moim marzeniem od takiego małego dzieciaczka jest praca jako nauczycielka j.polskiego. Wokół tylko słyszę "mało przyszłościowy kierunek' bla bla bla
Studiuje któraś z was na dwóch specjalizacjach ? ;>Da sie to pogodzić ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-18, 21:25   #762
Zuza229
Zakorzenienie

GG do Zuza229

Cytat:
Napisane przez alkaaa00 Pokaż wiadomość
Ja kończę teraz liceum i w przyszłym roku właśnie na ten kierunek chce iść bo moim marzeniem od takiego małego dzieciaczka jest praca jako nauczycielka j.polskiego. Wokół tylko słyszę "mało przyszłościowy kierunek' bla bla bla
ja studiuje filologię jako drugi kierunek. a poszłam bo chciałam. i mi sie podoba strasznie a mało przyszłościowy to hmm jak ktoś jest zaradny to sobie poradzi

Mój Kochany

10 luty 2010 rok "Bo mam Ciebie.."
Zuza229 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 14:44   #763
lovela91
Przyczajenie

Mam do Was pytanie, które dręczy mnie już jakiś czas. Jak wygląda ustny egzamin z lit. staropol.? Rozumiem, że wykładowca zadaje jakieś ogólne pytanie, a ja mam opowiedzieć na poły o pracach badaczy nad tym tekstem, na poły o samym tekście, czyli treści?
lovela91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 20:32   #764
Megan19
Rozeznanie

Cytat:
Na nauczycieli polskiego zawsze jest zapotrzebowanie. Ja mam dwie specjalizacje (w żadnym wypadku nauczycielską) i na razie daję radę, choć czasem siedzę na uczelni przez 12 godzin.

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
Napisane przez lovela91 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie, które dręczy mnie już jakiś czas. Jak wygląda ustny egzamin z lit. staropol.? Rozumiem, że wykładowca zadaje jakieś ogólne pytanie, a ja mam opowiedzieć na poły o pracach badaczy nad tym tekstem, na poły o samym tekście, czyli treści?
Mój egzamin był jednym wielkim kabaretem. Dostałam pytanie o to co czytałam zaraz przed wejściem.

Trzeba wyczuć egzaminującego i na każdą swoją teorię mieć potwierdzenie w tekście. Nie da się nauczyć wszystkich abstrakcyjnych hipotez badaczy, ale podstawowe informacje o powstaniu i datach wydań należy znać. Ważne jest to czym tekst się charakteryzuje i wyróżnia. Ja miałam pytania o twórcę a potem należało wymienić i omówić jego dzieła.

No i oczywiście zależy kim jest egzaminator. Radzę popytać studentów z wcześniejszych lat. To zawsze pomaga.
Stary 2010-11-23, 14:24   #765
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
u nas zabronili w tym roku już podwójnych specjalizacji; moim zdaniem to kosmiczna strata czasu.

Cytat:
Napisane przez Zuza229 Pokaż wiadomość
ja studiuje filologię jako drugi kierunek. a poszłam bo chciałam. i mi sie podoba strasznie a mało przyszłościowy to hmm jak ktoś jest zaradny to sobie poradzi

ja też w końcu, po 3 latach myślenia o polonistyce poszłam na coś innego, traktuję ją jako pożyteczny suplement do moich 2 studiów. polecam wam dziewczyny polonistykę jako odniesienie do... tłumaczeń jest się dużo bardziej świadomym językowo niż ludzie tylko po filologii obcej

Staropolka - u nas byla najpierw wypowiedz na temat pracy rocznej, pozniej pytania do lektur, pozniej 2 pytania dowolne ja to chyba zdałam dlatego, że prof. nie chciał nikogo uwalić.... 2 pierwsze części zaliczyłam, a na jego pytania o ludzi z epoki nic

Edytowane przez makeupnotwar
Czas edycji: 2010-11-23 o 14:25

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-23, 17:52   #766
nina219
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lovela91 Pokaż wiadomość
U nas, na USie, dostaliśmy do wglądu 13 zestawów. Każdy po 3 pytania. Pierwsze dotyczyło zawsze jakiegoś gatunku (np. co to jest tren, cechy gatunkowe, przedstawiciele, trzy przykłady), drugie utworu/problematyki utworów staropolskich/toposów, trzecie kazało nakreślić sylwetkę konkretnego twórcy, podać tytuły jego utworów, ulubione gatunki
Brzmi strasznie, ale dało się przeżyć

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

nina219 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 18:26   #767
LoieFuller
Raczkowanie

Co do egzaminu z literatury staropolskiej - u mnie na uniwerku był niezły przesiew, Było kilku zabójczych egzaminatorów (jeden z nich egzaminował mnie), ale z reguły nikt nie był zbyt łaskawy. Były 2 pytania: jedno bardzo wyczerpujące (np. literatura baroku) i drugie trochę mniej - o konkretne zjawisko w danej epoce np. wzory osobowe, gatunki literackie etc. Mało kto przerobił podręczniki z PWN, głównie uczono się ze skryptu, od starszych roczników, ale lektury trzeba było znać. Na ustnych zawsze jest loteria. Lepiej trafić na pytanie o szerszym zakresie, wtedy jest łatwiej wybrnąć.
Stary 2010-12-03, 09:53   #768
Sarcoptes scabiei
Raczkowanie

Witam studentki!
Mam pytanie moze nasuwa sie wam na mysl jakas bajka z moralem na temat przedmiotowego traktowania ludzi? albo w ogole jakis wiersz czy krotkie opowiadanie moze jakies porownanie do zabawek, lalek itp....

P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki nic na to nie poradze ze jest beznadziejna. wujek Google rzadzi

Edytowane przez Sarcoptes scabiei
Czas edycji: 2010-12-03 o 09:57
Sarcoptes scabiei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-18, 10:33   #769
absurdalna89
Zadomowienie

Bajki to Krasicki albo Trembecki, poszukaj u nich. Na pamięć nie znam, ale jak poczytasz to może coś znajdziesz.

Chociaż chyba i tak zbyt późno odpisuję...
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 17:28   #770
anetika
Rozeznanie

Witam koleżanki polonistki Jestem studentką V roku, czyli już finiszuję - jestem na etapie I rozdziału magisterki i praktyk w liceum... I właśnie mam do Was pytanie byłam na obserwowanych lekcjach na których klasa pisała wypracowanie maturalne na 2 godzinach lekcyjnych i nie bardzo wiem jak napisać do tego wypracowania konspekt tak żeby było dobrze... Czy któraś z Was miała takie obserwowane lekcje i mogłaby podpowiedzieć jak to mniej więcej napisać? Byłabym bardzo wdzięczna

Już sobie poradziłam

Razem
Ślubowaliśmy
Dzidziuś

Edytowane przez anetika
Czas edycji: 2011-01-01 o 15:28
anetika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 15:59   #771
scarletswalks
Raczkowanie

Wiem, że ja tak nie do końca w temacie, ale mam pytanko do pań polonistek
Czy możecie mi powiedzieć, jak można nazwać następującą figurę stylistyczną?

" obwiniam dzień, besztam światło". Bo chyba nie jest to personifikacja, prawda?
scarletswalks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 12:55   #772
gelus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scarletswalks Pokaż wiadomość
Wiem, że ja tak nie do końca w temacie, ale mam pytanko do pań polonistek
Czy możecie mi powiedzieć, jak można nazwać następującą figurę stylistyczną?

" obwiniam dzień, besztam światło". Bo chyba nie jest to personifikacja, prawda?
Personifikacja to nie jest ;-) Raczej metafora.
Stary 2011-01-17, 19:21   #773
LoieFuller
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Piszę z prośbą o radę, bo dotknął mnie typowy wśród moich znajomych na 3 roku - stan zwątpienia. Studia na polonistyce to była przemyślana decyzja i wybrałam je z określonym celem - chce pisać w gazecie. No ale w ciągu 3 lat okazało się, że drugim Pilchem nie będę. Czuje ogromne rozczarowanie moim kierunkiem, bo niczego konkretnego się w ramach niego nie nauczyłam, a organizacyjne - robią nas nieźle w balona. Planuję magisterkę z czegoś innego, jeśli się nie uda, chce zacząć drugi kierunek, ale za bardzo nie wiem, co wybrać, tak żeby dobrze kleiło się z polonistyką. Znajomi po polonistyce radzą, żeby uczyć się języków i zdobyć w międzyczasie jakiś praktyczny fach, więc zastanawiam się nad jakąś obcą filologią, może jakimś studium. Czy któraś z Was studiuje coś poza polonistyką? Jakie macie plany? Nie marzę o wielkiej karierze, tylko strasznie boje się bezrobocia, na brak pracy pozwolić sobie nie mogę i tak kombinuje, co dalej...

Edytowane przez LoieFuller
Czas edycji: 2011-01-18 o 07:34
Stary 2011-01-17, 20:48   #774
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Piszę z prośbą o radę, bo dotknął mnie typowy wśród moich znajomych na 3 roku - stan zwątpienia. Studia na polonistyce to była przemyślana decyzja i wybrałam je z określonym celem - chce pisać w gazecie. No ale w ciągu 3 lat okazało się, że drugim Pilchem nie będę. Czuje ogromne rozczarowanie moim kierunkiem, bo niczego konkretnego się w ramach niego nie nauczyłam, a organizacyjne - robią nas nieźle w balona. Planuję magisterkę z czegoś innego, jeśli się nie uda, chce zacząć drugi kierunek, ale za bardzo nie wiem, co wybrać, tak żeby dobrze kleiło się z polonistyką. Znajomi po polonistyce radzą, żeby uczuć się języków i zdobyć w międzyczasie jakiś praktyczny fach, więc zastanawiam się nad jakąś obcą filologią, może jakimś studium. Czy któraś z Was studiuje coś poza polonistyką? Jakie macie plany? Nie marzę o wielkiej karierze, tylko strasznie boje się bezrobocia, na brak pracy pozwolić sobie nie mogę i tak kombinuje, co dalej...
ja studiuję jedną z fil. obcych, dla mnie to idealne połączenie np pod tłumaczenia

Stary 2011-01-20, 16:44   #775
AnnaEf
Rozeznanie

GG do AnnaEf

Zdawała może któraś z Was metodologię badań językoznawczych?
Odczuwam niepokój przed jutrem
AnnaEf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-25, 22:40   #776
scarletswalks
Raczkowanie

A ja filologii obcej nie polecam. Sama studiuję, jestem na 3 roku i uważam, że to zmarnowany czas i bardzo żałuję swojej decyzji, więc po licencjacie robimy bye bye.
Stary 2011-01-26, 16:35   #777
makeupnotwar
Wtajemniczenie

uważasz, że polonistyka jest lepsza? u mnie 3/4 grupy jest polonem sromotnie zawiedzione

Stary 2011-01-26, 20:00   #778
bubus900
Zakorzenienie

Ja równiez jestem zawiedziona polonistyką. W cholerę czytania i nic więcej. Męczą nas okrutnie i tyle mam z polonistyki, nie mówiąc o gramatyce historycznej, która jest po prostu u mnie czczona...
Stary 2011-01-26, 20:59   #779
NinaSimone
Zakorzenienie

Przepraszam, ze tak sie wcinam w temat. Mam wazne dla mnie pytanie i mam nadzieje, ze jest to realne

Chce sie dostac na filologie polska UAM

Czy mam szanse zdajac polski (pr) matma (pp) ang (pp) i wos (pp) lub z rezygnacja z wosu?
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 21:11   #780
scarletswalks
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
uważasz, że polonistyka jest lepsza? u mnie 3/4 grupy jest polonem sromotnie zawiedzione

Nie, uważam, że generalnie każda filologia, to zawód dla 99% studiujących.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości