![]() |
#751 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia polska
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Raczkowanie
|
Wiecie, czego ja się boję najbardziej? Oprócz sesji oczywiście. Te prace semestralne, roczne, licencjackie i jakie tam jeszcze mnie przerażają. Teraz w grudniu na lit. staropolską mam oddać pracę semestralną. Muszę zinterpretować Pieśń albo trzy fraszki Jana Kochanowskiego. W ogóle nie wiem, jak to napisać, boję się, że napiszę nie na temat.. a szczerze mówiąc nie jestem zbyt dobra w interpretacji wierszy z tegoż właśnie okresu. Może poradzicie, jak zacząć taką pracę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Na tych zajęciach raczej nie chodzi o dogłębną interpretację osobistą, ale o zebranie różnych opinii badaczy na temat danego tekstu literackiego. Trzeba poszukać w bibliotece. W końcu to historia literatury a nie analiza dzieła. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
Ja dopiero zaczęłam tę specjalizację (UKSW) i bardzo sobie chwalę - jak na razie. Zajęcia mamy z osobami, które są znane w środowisku i potrafią przekazać swą wiedzę. Na razie mam przedmiot: krytyczna analiza tekstu w praktyce redakcyjnej , ale to dopiero początek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Wtajemniczenie
|
że dziwny to się zgodzę, my mieliśmy jakieś dużo trudniejsze prace (kiedy to było!
![]() a moim zdaniem UKSW to bardzo przeciętny uniwersytet... ale mam wrażenie, że zaraz po tym, jak to napisałam, rozpęta się burza ![]()
![]() |
#755 |
Rozeznanie
|
no cześć
![]() z góry dziękuję.
Edytowane przez _Balba_ Czas edycji: 2010-11-11 o 10:19 Powód: Wstawienie linku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Megan19;23166820]Dziwny temat. Ten przedmiot to historia polskiej literatury dawnej tak?
Na tych zajęciach raczej nie chodzi o dogłębną interpretację osobistą, ale o zebranie różnych opinii badaczy na temat danego tekstu literackiego. Trzeba poszukać w bibliotece. W końcu to historia literatury a nie analiza dzieła. /[QUOTE] Poniekąd tak ![]() ![]() ![]() A jak u Was jest/było z łaciną?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() P.S. Polecam książkę U. Eco - "Jak napisać pracę dyplomową? Poradnik dla humanisty". A w przypadku Kochanowskiego oczywiście dzieła wszystkie i publikacje Janusza Pelca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Czytała któraś z was jakieś inne książki Marii Kuncewiczowej (prócz "Cudzoziemki" i "Tristana")?
![]() |
![]() |
#759 |
Zakorzenienie
|
ta książka ułatwi mi pisanie prac róznego rodzaju;>
![]() |
#760 |
Rozeznanie
|
Dlaczego burza? Każdy może mieć swoje zdanie. Ja po prostu trafiłam na ludzi, którzy znają się na rzeczy, ale nie wszyscy mieli takie szczęście. Jest mnóstwo opinii na temat tego uniwersytetu, zresztą jak na temat każdego.
![]() |
![]() |
#761 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() ![]() No więc, co was skusiło żeby iść na filologię ; > ? ? Ja kończę teraz liceum i w przyszłym roku właśnie na ten kierunek chce iść bo moim marzeniem od takiego małego dzieciaczka jest praca jako nauczycielka j.polskiego. Wokół tylko słyszę "mało przyszłościowy kierunek' bla bla bla Studiuje któraś z was na dwóch specjalizacjach ? ;>Da sie to pogodzić ?
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#763 |
Przyczajenie
|
Mam do Was pytanie, które dręczy mnie już jakiś czas. Jak wygląda ustny egzamin z lit. staropol.?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
Trzeba wyczuć egzaminującego i na każdą swoją teorię mieć potwierdzenie w tekście. Nie da się nauczyć wszystkich abstrakcyjnych hipotez badaczy, ale podstawowe informacje o powstaniu i datach wydań należy znać. Ważne jest to czym tekst się charakteryzuje i wyróżnia. Ja miałam pytania o twórcę a potem należało wymienić i omówić jego dzieła. No i oczywiście zależy kim jest egzaminator. Radzę popytać studentów z wcześniejszych lat. To zawsze pomaga.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja też w końcu, po 3 latach myślenia o polonistyce poszłam na coś innego, traktuję ją jako pożyteczny suplement do moich 2 studiów. polecam wam dziewczyny polonistykę jako odniesienie do... tłumaczeń ![]() ![]() Staropolka - u nas byla najpierw wypowiedz na temat pracy rocznej, pozniej pytania do lektur, pozniej 2 pytania dowolne ![]() ![]()
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2010-11-23 o 14:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Brzmi strasznie, ale dało się przeżyć ![]()
![]() |
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
Co do egzaminu z literatury staropolskiej - u mnie na uniwerku był niezły przesiew, Było kilku zabójczych egzaminatorów (jeden z nich egzaminował mnie), ale z reguły nikt nie był zbyt łaskawy. Były 2 pytania: jedno bardzo wyczerpujące (np. literatura baroku) i drugie trochę mniej - o konkretne zjawisko w danej epoce np. wzory osobowe, gatunki literackie etc. Mało kto przerobił podręczniki z PWN, głównie uczono się ze skryptu, od starszych roczników, ale lektury trzeba było znać. Na ustnych zawsze jest loteria. Lepiej trafić na pytanie o szerszym zakresie, wtedy jest łatwiej wybrnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
Raczkowanie
|
Witam studentki!
Mam pytanie moze nasuwa sie wam na mysl jakas bajka z moralem na temat przedmiotowego traktowania ludzi? albo w ogole jakis wiersz czy krotkie opowiadanie moze jakies porownanie do zabawek, lalek itp.... ![]()
![]() P.S nie trawie tej wizażowej wyszukiwarki ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Sarcoptes scabiei Czas edycji: 2010-12-03 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
Zadomowienie
|
Bajki to Krasicki albo Trembecki, poszukaj u nich. Na pamięć nie znam, ale jak poczytasz to może coś znajdziesz.
![]() Chociaż chyba i tak zbyt późno odpisuję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 |
Rozeznanie
|
Witam koleżanki polonistki
![]() ![]() ![]() Już sobie poradziłam ![]()
Edytowane przez anetika Czas edycji: 2011-01-01 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Raczkowanie
|
Wiem, że ja tak nie do końca w temacie, ale mam pytanko do pań polonistek
![]() Czy możecie mi powiedzieć, jak można nazwać następującą figurę stylistyczną? " obwiniam dzień, besztam światło". Bo chyba nie jest to personifikacja, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Piszę z prośbą o radę, bo dotknął mnie typowy wśród moich znajomych na 3 roku - stan zwątpienia. Studia na polonistyce to była przemyślana decyzja i wybrałam je z określonym celem - chce pisać w gazecie. No ale w ciągu 3 lat okazało się, że drugim Pilchem nie będę. Czuje ogromne rozczarowanie moim kierunkiem, bo niczego konkretnego się w ramach niego nie nauczyłam, a organizacyjne - robią nas nieźle w balona. Planuję magisterkę z czegoś innego, jeśli się nie uda, chce zacząć drugi kierunek, ale za bardzo nie wiem, co wybrać, tak żeby dobrze kleiło się z polonistyką. Znajomi po polonistyce radzą, żeby uczyć się języków i zdobyć w międzyczasie jakiś praktyczny fach, więc zastanawiam się nad jakąś obcą filologią, może jakimś studium. Czy któraś z Was studiuje coś poza polonistyką? Jakie macie plany? Nie marzę o wielkiej karierze, tylko strasznie boje się bezrobocia, na brak pracy pozwolić sobie nie mogę i tak kombinuje, co dalej... ![]() Edytowane przez LoieFuller Czas edycji: 2011-01-18 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#775 |
Rozeznanie
|
Zdawała może któraś z Was metodologię badań językoznawczych?
![]() Odczuwam niepokój przed jutrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Raczkowanie
|
A ja filologii obcej nie polecam. Sama studiuję, jestem na 3 roku i uważam, że to zmarnowany czas i bardzo żałuję swojej decyzji, więc po licencjacie robimy bye bye.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Wtajemniczenie
|
uważasz, że polonistyka jest lepsza? u mnie 3/4 grupy jest polonem sromotnie zawiedzione
![]()
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Ja równiez jestem zawiedziona polonistyką. W cholerę czytania i nic więcej. Męczą nas okrutnie i tyle mam z polonistyki, nie mówiąc o gramatyce historycznej, która jest po prostu u mnie czczona...
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ze tak sie wcinam w temat. Mam wazne dla mnie pytanie i mam nadzieje, ze jest to realne
Chce sie dostac na filologie polska UAM Czy mam szanse zdajac polski (pr) matma (pp) ang (pp) i wos (pp) lub z rezygnacja z wosu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.