Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-13, 18:29   #781
a.gatka
Przyczajenie

GG do a.gatka
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

najbardziej boje się, że jak juz mi założą te obręcze to nie wyrobie z bólu... termin mam na 20 a 24 już wyjeżdżam na jakąś tam uroczystą kolację z okazji urodzin mojego wujka... przestaną bolec do tego czasu?? już jestem po pierwszym posiłku-uświniłam się, że ho hoi mam ciągle wrażenie,że mam ślinotok przez ten aparat
ale imiona tych nigdy nie zaginą.
Niech powie, że żyłem w czasach Hektora
poskramiającego konie.
Niech powie, że żyłem
w czasach Achillesa."
W. Peterson "Troja"
a.gatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 19:15   #782
tewunia
Raczkowanie

goniu aparat jest zamocowany na tylnich zabkach 5,6,7 i na srodku laczy go tak jakby taki zamekten zamek nie dotyka ani podniebienia ani jezyka jest posrodkuco przeszkadza troche w mowieniumoi znajomi mowia ze rozmawiam tak jak bym miala cala buzie pelna landrynektez tzw zamek podkreca sie raz dziennie przez okreslona liczbe dnija mam jutro ostatnie podkreceninei aparat ten ma za zadanie rozszerzyc szczeke co spowoduje szparke miedzy jedynkamihehe u mnie ona juz jest nawet spora i smiesznie wygladamoze nie daze tego aparatu zbytnia sympatia tak jak ten na dole ale jeszcze ujdzienajgorsze sa pierwsze dnija mialm wrazenie ze podniebienie mi peknie tak czasem bolalo i naciagalo i chcialam go nawet co drugi dzien podkrecaczreszta forumowiczki wspieraly mnie jak sie im zalilamza co im wszystkim dziekujeale ogolnie da sie przezyctrzeba byc po prostu wytrwalymjesli masz jeszcze jakies pytania to pytajpostaram sie odpowiedziec

tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 19:19   #783
smv
Zakorzenienie

nom mi tez kamien sie odkłada od wewnwetrznej strony
a.gatka witaj jak juz masz dricuk i zameczki to powinnas powoli czuc bol bo jednak zeby sa scisniete
mysle ze 4 dni nie starczy, na penwo bedzie mniej boallo ale przy jedzieniu bedziesz miec wrazenie sie ci zeby wylatuja;P
Stary 2007-08-13, 19:25   #784
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

tewuniu bo 6 to sa trzonowce, z podwojnym korzeniem... i do wyciagania takich zabkow uzywa sie czesto chirurgow :P 4 i 5 latwiej wyrwac, mniej bolu i szybciej sie goi dziura po nich bo jest mniejsza

agatko ja bym przelozyla wizyte na tuz-po-urodzinach, sama pare razy cierpialam z takiego powodu, ze mi sie spieszylo i nie chcialam przekladac wizyty a potem nie moglam sie nazrec na urodzinach albo cos :P

a dzisiaj wyzulam swoja pierwsza mambe
Stary 2007-08-13, 19:39   #785
~Gonia~
Rozeznanie

tewuniu dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź , a pytam bo 16 sierpnia w czwartek dołączę do zaszczytnego grona druciaków i moja orto mówiła, że mam mieć 2 łuki (góra, dół) i coś na rozszerzenie szęki. I jak tak czytałam twoje wcześniejsze posty to rzuciła mi się w oczy ta nazwa hass i szczerze powiem, że zaczynam się bać skoro mówiłaś, że tak cię bolało :/
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 19:44   #786
~Gonia~
Rozeznanie

Question Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Mam jeszcze jedno pytanko: to coś co jest między podniebieniem a językiem to jakaś blaszka? Duże to jest?
Stary 2007-08-13, 19:44   #787
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
tewuniu dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź , a pytam bo 16 sierpnia w czwartek dołączę do zaszczytnego grona druciaków i moja orto mówiła, że mam mieć 2 łuki (góra, dół) i coś na rozszerzenie szęki. I jak tak czytałam twoje wcześniejsze posty to rzuciła mi się w oczy ta nazwa hass i szczerze powiem, że zaczynam się bać skoro mówiłaś, że tak cię bolało :/

skoro masz mieć dwa łuki zakładane , czyli to nie moze byc hass , tylko raczej expander (tak mi sie wydaje)
kasiam_a77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 19:48   #788
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

tak ten hass wygląda.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 28.jpg (7,1 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 29.jpg (6,0 KB, 48 załadowań)
Stary 2007-08-13, 19:51   #789
~Gonia~
Rozeznanie

A ten expander to co to takiego?

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
Stary 2007-08-13, 19:55   #790
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

taki cieniutki drucik przyczepiony na podniebieniu do pierścieni , przy nim normalnie mowisz i normalnie jesz , nie to co w tym hassie
Stary 2007-08-13, 19:59   #791
~Gonia~
Rozeznanie

oooo, to całe szczęście uspokoiłaś mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 20:08   #792
tewunia
Raczkowanie

no tak ja tez mialam miec zalozone 2 luki na raz ale mam narazie na dole aparacik a na gorze hasa,wiec gorny lok z aparacikiem to bede miala zakladany w listopadziewszystko zalezy od orto ci powie ze ci zalozy

Stary 2007-08-13, 20:15   #793
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

- jest hassa jeszcze taki ze po tych miesiacach noszenia go , po zdjeciu zakładają aparat własnie z tym expanderem żeby utrzymac szerokosć szczeki która sie hassem rozszerzyła . naszczęscie ja juz to przezyłam
Stary 2007-08-13, 20:19   #794
rutka_86
Raczkowanie

hey Aparaty kochane no nareszcie kaska na aparacik sie juz cala zebrala orto wybrana , separatorki zalozone teraz jeszcze wyrwac zebole i juz moge aparacik zakladac wiec niedlugo do Was dolaczam tak naprawde to sledze ten watek dluuugasno i w koncu zdecydowalam sie zalozyc druciaka juz blizej niz dalej . a tak apropos to moge wyrwac dwa zeby na raz ?? jakie zeby wyrywalyscie bo ja mam wybor moge wyrwac piatale albo czworkasy ale chyba pozegnam sie z piatkami bo podobno ich wyrwanie nie zmienia rysow twarzyale przy czworkach sa lepsiejsze efekty. chyba zakladam aparacik porcelanowy firmy mistyque ... ma ktos taki?? jak tak to sie chwalic bo nie wiem co to za cudo.. hehe
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 20:22   #795
~Gonia~
Rozeznanie

a jeszcze powiedzcie mi dziewczyny ile trwa zakładanie aparatu (2 łuki)

Stary 2007-08-13, 20:23   #796
kasiek87
Kokon pro

a mi sie kamien nie odklada uf uf ^^ hmm jutro lece do orto na klejenie zamka hyh w sumie to wizyte mam miec 28 ale nie bede tyle chodzic z odklejonym brr jutro ide na badanie krwi lol pierwszy raz beda mi krew pobierac pewnie 10 razy zemdleje albo cos w tym stylu ;] haa moja dolna jedynka sie juz prawie calkiem wsunela ;] za to gorna ani drgnie cos mi sie zdaje, ze z ta gora to problem bedzie

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 20:27   #797
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
hey Aparaty kochane no nareszcie kaska na aparacik sie juz cala zebrala orto wybrana , separatorki zalozone teraz jeszcze wyrwac zebole i juz moge aparacik zakladac wiec niedlugo do Was dolaczam tak naprawde to sledze ten watek dluuugasno i w koncu zdecydowalam sie zalozyc druciaka juz blizej niz dalej . a tak apropos to moge wyrwac dwa zeby na raz , jakie zeby wyrywalyscie bo ja mam wybor moge wyrwac piatale albo czworkasy ale chyba pozegnam sie z piatkami bo podobno ich wyrwanie nie zmienia rysow twarzyale przy czworkach sa lepsiejsze efekty. chyba zakladam aparacik porcelanowy firmy mistyque ... ma ktos taki?? jak tak to sie chwalic bo nie wiem co to za cudo.. hehe
wyrwij piatki sa wezsze, mniej widac dziury po wyrwanych zebach i duzo szybciej sie schodza szpary po nich, rysy sie zmieniaja jesli np. wysuwaja ci szczeke czy zmieniaja uklad szczek a efekty sa takie same obojetnie, ktore zeby wyrwiesz ;]

Cytat:
a jeszcze powiedzcie mi dziewczyny ile trwa zakładanie aparatu (2 łuki)

okolo 30 -40 min przynajmniej u mnie tyle to trwalo a moze nawet krocej

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 20:31   #798
a.gatka
Przyczajenie

GG do a.gatka

smv-ufff... no to miło nie będzie mam nadzieję, że mi zębole nie wypadną

Zuziku-jeśli chodzi o przełożenie wizyty to nie da rady... najwyżej- ludzie w restauracji będą się na mnie dziko patrzec jak sobie będę dukała na talerzu ziemniaczki
ale imiona tych nigdy nie zaginą.
Niech powie, że żyłem w czasach Hektora
poskramiającego konie.
Niech powie, że żyłem
w czasach Achillesa."
W. Peterson "Troja"
a.gatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 20:32   #799
~Gonia~
Rozeznanie

jeszcze gdybyście mogły mi doradzić na jaki kolor gumeczek się zdecydować na początek to byłabym już całkowicie szczęśliwa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 20:35   #800
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

moze na dobry poczatek jakies srebrne, biale albo przezroczyste? kolorowe sa fajne, ale do zelastwa na zabkach trzeba sie troche przyzwyczaic
Stary 2007-08-13, 20:38   #801
~Gonia~
Rozeznanie

A te przezroczyste gumki nie żółkną po jakimś czasie? Bo koleżanka opowiadała, że pomimo ciągłej higieny jej gumki zrobiły się jakieś takie szarawo-żółtawe :/

Stary 2007-08-13, 20:44   #802
smv
Zakorzenienie

u mojeje orrto w woreczku gumki te przezroczyste zzołkły same z siebie
ja tam na dzien dobry strzelilam mixa) jak sie widzi te kolorki to sie chce wybierac)
kasiek powodzenia na pobieraniu krwi..br az mnie ciarki przeszły ja sie boje takich badan ze mi 10 chorob wynajdą...ble
Stary 2007-08-13, 20:46   #803
Zuziku
Zadomowienie

GG do Zuziku

zolkna, ale srebrne zostaja srebrne
Stary 2007-08-13, 20:46   #804
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
A te przezroczyste gumki nie żółkną po jakimś czasie? Bo koleżanka opowiadała, że pomimo ciągłej higieny jej gumki zrobiły się jakieś takie szarawo-żółtawe :/
Żółkną. Ja odważyłam się na kolorowe dopiero pod koniec noszenia aparatu, najpierw zamiast czerwieni był róż teraz fiolet. Zdecydowanie bardziej polecam kolorowe niż srebrne, nawet starszym osobom. Już się nie mogę doczekać zdejmowania.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-13, 21:00   #805
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

jasne różowe albo popropstu kremowe , mało widoczne
Stary 2007-08-13, 21:17   #806
tewunia
Raczkowanie

ja na pierwszy raz tez sie balam zakladac jakiegos mocnego wiec zalozylam sobi jasny rozmalo go widac i wyglada naturalnie zlewa sie z dziaslem idlatego jest miedzy zebami malo widoczny
a jesli chodzi do ekspandera to z tego co mi wiadomo to wlasnie teraz podkrecam hasa a pozniej bede go tylko nosila aby sie szczeka przyzwyczaila a po zdjeciu bede miala tylko staly a o ekspanderze nic nie wiem,mam nadzieje ze nie bede nic wiecej miala

Stary 2007-08-13, 21:33   #807
kasiam_a77
Raczkowanie

GG do kasiam_a77

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
ja na pierwszy raz tez sie balam zakladac jakiegos mocnego wiec zalozylam sobi jasny rozmalo go widac i wyglada naturalnie zlewa sie z dziaslem idlatego jest miedzy zebami malo widoczny
a jesli chodzi do ekspandera to z tego co mi wiadomo to wlasnie teraz podkrecam hasa a pozniej bede go tylko nosila aby sie szczeka przyzwyczaila a po zdjeciu bede miala tylko staly a o ekspanderze nic nie wiem,mam nadzieje ze nie bede nic wiecej miala

mi tez nie mowiono , ale jednak dali zeby jednak ten skok z hassa na nic nie był wieli to sdalei expander. ale expander przy hassie to pryszcz
Stary 2007-08-14, 12:35   #808
rutka_86
Raczkowanie

dzieki dziouszki I jeszcze takie male question mialyscie moze zakladana plytke nona czy jakos tak nie wiem czy nie przekrecilam w kazdym razie cosik na EN czy to przeszkadza w mowieniu??
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-14, 13:10   #809
karolinusienka
Zakorzenienie

hej
wczoraj mialam pierwsza wizyte po zalozeniu aparaciku. skomentuje to tak - ałaaaaa zabki strasznie bola, bo mam zalozony drucik r 16 (wczesniej mialam nr 12 wiec jest sporawa roznica) i do tego mam zalozone druciki ktore sciagaja dziury wiec tez boli. sama orto powiedziala, ze lepiej jak przez 3 bede brala paracetamol, wiec chyba wiedziala juz na poczatku, ze bedzie mnie bolalo ale niech boli , bo jak boli tzn ze zabki sie przesuwaja
cos sie jej nie podobalo wczoraj w moim zgryzie bo kazala mi co chwila zamukac zeby i jej pokazywac i mine miala niezbyt aha dowiedzialam sie, ze na nastepnej wizycie bede miala zakladany luk podniebienny (a juz myslalam, ze uda mi sie bez niego wyprosowac). jestem ciekawa jak dluo go bede nosic i czy bedzie az tak bolec
aha kolor gumeczek mam lila bardzo lkadnie wygladaja nie mam juz zrobionych z gumer ósemek tylko mam owale tak jak wszyscy, bo niestety nie udalo jej sie zrobic tych ósemek (ktore strasznie mi sie podobaja ) bo byl za gruby drucik i by wystawalo
kolejna wizytya juz 10go wrzesnia
a wiec zabki prostujcie sie
jak dorwe aparat to popstrykam fotki i wam pokaze moje gumiasy
buziaki
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-14, 13:19   #810
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
jeszcze gdybyście mogły mi doradzić na jaki kolor gumeczek się zdecydować na początek to byłabym już całkowicie szczęśliwa
ja na dzien dobry zalozylam sobie zielone a co teraz mam lila tez sa bardzo ladne ja na twoim miejscu zalozylabym jakies wlasnie takie zeby bylo widac a nie ... hehhe w koncu pokaz ludziom, ze nosz aparacik zobaczysz jak zalozysz jakis kolorek to od razu bedziesz miala lepszy humorek a nie tylko bol, ze zeby coe bola usmiechniesz sie do listerka a tam kolorek - bomba heheh
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości