|
|
#781 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz.VII PORODÓWKA
Może wrzucę później na FB. Chociaż nie wiem czy nie powinnam dopiero jak je umyję i wygładzę. Bo dzisiaj mam burzę loków
Muszę się sama nauczyć dyfuzora używać ale dostałam dzisiaj kilka fajnych wskazówek do może będzie dobrze. I do tego nie bolało w portfelu więc mam chyba nową fryzjerkę Nie zapomnij o wkupnych fotkach ![]() Cytat:
Ja lubię czasem skrócić. Właśnie fajnie mi się pisze wtedy. Zasuwam na klawiaturze jak głupia I lepiej masaż krocza mi się robi. Hahaha Cytat:
Ja mam ale taki cieniutki satynowy. Kremowy, więc nie jest jakiś sexy a przyjemnie chłodny a osłonić się można. Mam go jeszcze po pierwszym ślubie :P Cytat:
Jak będziesz umierać i nie będzie postępu porodu w dwóch kolejnych badaniach to trafiasz normalnie na oddział i masz dostęp do znieczulenia również. Wiadomo, że robią wszystko żeby uniknąć ale to nie jest tak, że nie ma takiej możliwości. To akurat mnie uspokoiło. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki Ja się martwię, że moja macica nie trenuje :P Cytat:
Muszę jeszcze dopakować cieplejszy kocyk i myślę o poduszce bo polecają mieć a ponoć przy dużym biuście się przydaje. I laktator chyba też spakuję. Jakby było bliżej do szpitala to bym nie brała ale dla męża to będzie wyprawa do domu więc wolę mieć. ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- A jeszcze co do zwolnień. Ja zawsze UŻ wykorzystywałam jak zaimprezowałam :P A teraz będzie trzeba wykrzystywać jak z dzieckiem się coś będzie działo :P No mój mąż z tymi wyjściami z pracy ma różnie ale chciał od 19 już na zwolnienie iść. Tylko ostatnio zachorował w ciężkim okresie w pracy i szef strzelił focha i niewiadomo jak będzie :P
|
|
|
#782 |
|
Zadomowienie
|
Cześć, Dziewczyny! Ale tu cisza taka porodowa 🙊 trochę się dzieciaków ostatnio porodzilo to teraz pauzujemy 😉
Choć i tak widzę, że u was ciągle skurcze, bóle, klucia, twardnienia... ja albo nic takiego nie mam, albo po prostu wiem, jak boli "na porod", wiec takich przepowiadaczy lekkich mój organizm nie zauważa 😉 tzn. na pewno się powoli przygotowuje do godziny zero, ale raczej na spokojnie. Jedno jest pewne i mówiło to już parę osób - rozpoczęcia porodu nie przegapicie, gemwarantuje Choć, jak to mówi moja polozna, dziecko i tak wyjdzie wtedy, kiedy będzie na to gotowe, nie ma co się załamywać. Skoro nie rodzicie to znaczy, że wasze maleństwo potrzebuje jeszcze pobyć w brzuszku i zakończyć swój proces rozwoju. Ja tez poprzednio panikowalam, rzucałam telefonem, bo cały czas ktoś miał sto pytań do - czy juz urodziłam, czemu nie i czemu nie jestem w szpitalu w takim wypadku Jeszcze jedno wam powiem, strasznie się przez te wszystkie złote rady i telefony denerwowalam, podejrzewam, że taki stres tez nie wpływał dobrze na rozkręcenie się akcji, a wręcz ja stopowal... Musicie pamiętać, że termin porodu to nie jeden konkretny dzień! Termin porodu to pewien przedział czasu, w którym poród powinien nastąpić. I tak zakłada się ze tp +/- 2 tygodnie to nadal TERMIN! Nie dajcie sobie wmówić, że jesteście przeterminowane, bo tp minął w poniedzialek, to nie tak! Nie ma jednej doskonałej metody dokładnego oszacowania tp, dlatego musicie przyjąć pewien okres czasu. Każda z nas więc jest tak naprawdę "w terminie" choć ten umowny mógł upłynąć parę dni temu. I teraz uwaga, w takim wypadku najlepiej być pod obserwacja, czyli jeździć na ktg, usg i kontrolować wszystko, co się da. Łożysko jest pewnie nadal wydolne, ale zdarza się i tak, że szybciej zaczyna się starzec i trzeba mieć to na uwadze. Tak więc głowy do góry, kontrolujcie się i przede wszystkim olejcie głupie pytania, gadanie. Dzidziuś juz się przygotowuje na spotkanie z wami, to na pewno 😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#783 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie fachowcy wrócili. No nareszcie.
|
|
|
|
|
#784 |
|
Rozeznanie
|
Czerwcowe mamusie 2017 cz.VII PORODÓWKA
Cześć dziewczyny..Ja byłam dziś u dentysty na ostatniej wizycie z ta moja ósemka.Z innej beczki to wkurzyłam sie dziś na maxa na moja koleżankę..Pożyczyłam jej mój przewijak i karuzelkę po Olusiu i czekałam kiedy sie odezwie zeby mi to oddać bo głupio mi sie było tak wprost upominać a ona mi dziś pisze smsem ze jak nie odbiorę tych rzeczy do piątku to je sprzedaje
Noz kur......co za ludzie.ona sprzeda moje rzeczy a ja pójdę nowe kupić No upadła na gloweWysłane z aplikacji Forum WizazVela trzymam kciuki żebyś jednak jeszcze mogła w domu pobyć troche |
|
|
|
|
#785 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Co do pytań typu "urodziłaś już?" - to bardzo denerwujące i stresujące. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Cytat:
Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e Czas edycji: 2017-06-07 o 13:38 |
||
|
|
|
|
#786 |
|
Zadomowienie
|
Paula, ja do porodu jechałam w tym, co miałam pod ręką
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#787 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446915 1]A co ile w takim razie robić usg? Bo skad wiadomo jak wiekowe łożysko? KTG to wykryje? ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Co do pytań typu "urodziłaś już?" - to bardzo denerwujące i stresujące. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Ludzie to potrafią być bezczelni.[/QUOTE] Wydaje mi się że na IP będą wiedzieli. Po terminie już trzeba jeździć codziennie na ktg to jest się pod obserwacja. Przyszła moja lampka do pokoju. Fajna jest. ☺️ I nietypowa metamorfoza pazurów ☺️ takie miałam ładne. Na force już odrost spory. Na fb wrzucam włosy tylko na cerę nie patrzcie. Testuje kremy z filtrem i jest ciężko. Do tego ciało mi się opalilo i buzia się odznacza że jest taka blada a po kremie mi się podkład warzy. Dobrze ze ew próbki... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#789 |
|
Zadomowienie
|
Tak na marginesie, tez polecam wyczekac w domu jak najdłużej. Jak ja zdecydowalam sie jechac to moje skurcze były regularne co 4,5 minut i trwały jakieś 50 sekund. Wszystko oczywiście zależy od odległości szpitala i to czy jest to pierwszy poród. Jeśli szpital niedaleko (u mnie 15 min drogi w nocy bez korkow) i pierwsze dziecko, to radzę poczekać na rozwinięcie się akcji w domu. Często niestety jest tak, że po zbyt szybkim przyjeździe do szpitala akcja spada albo wręcz zanika. Tak działa stres i nowe miejsce. Naprawdę nie ma sensu męczyć się w szpitalu mając 2 cm rozwarcia. To tylko powoduje zwolnienie akcji, a co za tym idzie potrzebę wspomagania się oksytocyna i ogólnie większy ból. Jak możecie to siedźcie w domu, licznie skurcze i wczuwajcie się w cały poród 😊
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446915 1]A co ile w takim razie robić usg? Bo skad wiadomo jak wiekowe łożysko? KTG to wykryje? ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Co do pytań typu "urodziłaś już?" - to bardzo denerwujące i stresujące. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Ludzie to potrafią być bezczelni. Ale jakoś mnie to nie dziwi. Przyzwyczaiłam się do podłości ze strony koleżanek.[/QUOTE] Ja od tzw. tp bywała w szpitalu codziennie. Tam miałam zawsze robione ktg i prawie za kazdym razem usg. Wszystko za darmo. Do tego nawet nie potrzebowałam wykupionej położnej. Parę razy zaproponowano mi pozostanie juz w szpitalu i możliwość wywołania porodu, ale z zaznaczeniem, że nic się złego nie dzieje, Leoś ma się dobrze, wiec to tylko moja decyzja, czy chce na "juz". Ja, skoro wiedziałam, że jest wszystko ok i jestem pod stałą kontrolą, to wypisywalam się na życzenie i wracałam następnego dnia. Bardzo chciałam ominąć wywolywanie, wiec skoro czułam się zaopiekowana, to jeździłam do szpitala z domu codziennie z samego rana 😊 i tak po 10 dniach od tp wróciłam tam, ale tym razem już na porod. Widocznie moj synek tyle czasu potrzebował 😉 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#790 |
|
Zadomowienie
|
Wszędzie radzą by wyczekiwać... Ja się obawiam, że rodzinka tak będzie zestresowana, że będą mnie chcieli szybko wywozić :P
Dziewczyny a macie laktatory? Nas na SR uczyli jak radzić sobie bez... i żeby wstrzymać się z kupnem... Wstrzymałam się... ale w sumie chciałabym wybrać... i wysłać jakby co TŻ po konkret... Jakiś ranking? Testy? Czegoś niedrogiego szukam...
|
|
#791 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446915 1]A co ile w takim razie robić usg? Bo skad wiadomo jak wiekowe łożysko? KTG to wykryje?[COLOR="Silver"]
[/QUOTE] Niestety, tylko USG to wykryje, a nawet jeśli coś wyjdzie nie tak to robi się testy wydolności łożyska bo takie zwykłe USG też wszystkiego nie wykaże. Ja jestem w grupie ryzyka starzejącego się łożyska i mam USG co tydzień + skierowanie do szpitala właśnie na te testy. Mnie całe szczęście nikt nie męczy. Nikt jeszcze ani raz się nie zapytał czy już urodziłam. Moje przyjaciółki wiedzą że jak urodze to dam im znać, rodzina to podpytuje moją mamę i teściowa, a znajomi piszą do mojego męża. Więc mam święty spokój 😀 Paula jutro jadę najprawdopodobniej do przyjęcia i ubieram sukienkę bo na pewno będę miała USG, KTG, badanie na samolocie więc będzie mi najlepiej w sukience, bo ściągać i ubierać te gacie non stop to za duży wysiłek 😂 Tylko muszę właśnie jakieś wyjściowe majtki ubrać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
Tex myślałam o sukience raz ze mi najwygodniej a dwa zr jak wody się będą saczyc to też lepiej.
Daiqulibriano ja się trochę boję tego czy dobry moment na wyjazd wybiorę bo właśnie nie chce za wcześnie ale z drugiej strony godzina drogi. I z tym rodzeniem po terminie podobnie. Generalnie mi się nie spieszy. Ale jak się nie wyrobimy to to ktg trzeba codziennie robić. Mogę niby tu na miejscu ale to jest ryzyko bo a) jak się coś zacznie dziać to nie chce skończyć w tym szpitalu i b) powinnam być pod opieką IP w szpitalu w którym chce rodzic tak mi położna powiedziała. A wtedy będę musiała codziennie do szpitala ta godzinę w jedną stronę jeździć. Oby nie ☺️☺️ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#793 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I kolki to raczej nie są. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#794 |
|
Zadomowienie
|
Vela, czyli jest szansa, że od jutra będziesz w krak? Tzn. nie życzę Ci wiadomo, ale raz, że ponownie obejrzy cie niezależny lekarz, a dwa, że będziesz mimo wszystko spokojniejsza i na miejscu doczekasz porodu w wybranym przez siebie miejscu 😊
|
|
|
|
#795 |
|
Konto usunięte
|
Ja kupie potem ręczny chicco lub avent. Bo mamy butelki z tych firm.
|
|
|
|
#796 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
Raczej mnie już nie wypuszczą, nastawiam się na powrót do domu już z Blanka ☺ Oswajam się z tą myślą i szukam plusów tej sytuacji ☺ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#798 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#799 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie. Tylko się cieszyć że to tak blisko juz
|
|
|
|
#800 | |||||
|
Rozeznanie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446858 6]Na żądanie brałam dwa razy w życiu. Mój tata brał urlop na mój ślub okolicznoś. I musiałam mu przed ślubem zaświadczenie z USC brać bo mu nie wierzyli w pracy ze ma ślub. A potem po kilku dniach akt ślubu mój mu przesyłam. Także zależy wszystko od szefa jakiego się ma.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- A w szpitalu raczej nie dadzą Ci aktu urodzenia dziecka przed narodzinami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- To tylko niektóre z absurdów jak się ma chorych szefów w pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Wczesniej pisalas ze raz bralas na zadanie. Nikt tu nie mowi o urlopie przed narodzinami dziecka tylko o tym ze jak zaczniesz rodzic to maz nie bedzie mogl z pracy wyjsc. Mam wrazenie ze ze wszystkiego robisz problem. Kazda probuje Ci tu dac jakies rady, cos madrego podsunac a Ty i tak wszystko odrzucasz i dalej sie zalisz, przezywasz jak to bedzie. Sa tu dziewczyny ktore tez maja remonty, problemy zdrowotne, niektore jeszcze zajmuja sie drugim dzieckiem. I doskonale sobie radza bez niczyjej pomocy. Na Twoim miejscu to bym sie cieszyla ze w ogole cos Wam w tym bloku robia bo jak sama kiedys pisalas jest stary i zaniedbany. A jakby rura strzelila juz po porodzie to nie byloby Ci do smiechu. Tak ze przestan uzalac sie nad soba i zacznij myslec i kombinowac co by tu zrobic aby bylo latwiej. Nie wierze ze szef Twojego meza jest az taka swinia zeby mu nie dac jednego dnia urlopu aby pomoc Ci w domu albo tak jak pisalam wczesniej siostra, rodzice czy tesciowie. Czasami trzeba schowac dume do kieszeni i poprosic o pomoc bo nie wszyscy sie domyśla Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446874 1]Tesciowie nie dojdą tak szybko bo ponad 7godz jazdy w jedną stronę. Siostra nie przyjdzie bo ma małe dziecko - a ja nie przypilnuje dwulatka. Poza tym nie mamy gdzie ich w mieszkaniu przenocować teraz. Musiałabym wszystko z dzidzi pokoju wynosić, tylko gdzie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ale skoro mieszka w tym samym miescie to po co ma nocowac. Nie moze na 3-4 h w ciagu dnia przyjechac? Dla Ciebie to i tak mega pomoc by byla a towarzystwo tez chyba by Ci sie przydalo. Co do dziecka to tak jak pisalam wcześniej dziewczyny daja sobie radę same z dziecmi w ciazy i to z mlodszymi a Ty jeszcze w obecnosci siostry nie poradzilabys sobie z nim? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
wiec albo jestem jakas dziwna albo naprawde jej tam za dobrze niby wiem ze do terminu jeszcze trochę no ale chodzi mi o to ze te wszystkie rady aby przyspieszyc porod ro w moim przypadku o doope rozbić. W pon mam wizyte myslalam ze jej nie doczekam a czuje ze po niej bedzie jeszcze jedna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
Podejrzewam ze moj maz tez spanikuje i bedzie mnie poganial a jak sie zacznie akcja to ja zamierzam jeszcze wziac prysznic ogolic sie i spokojnie zebrac ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
|
|
|
|
#801 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
Paula ja planuje ubrac sukienke na wypadek chlusniecia wodami😁 kiecka do gory i jechane😂
|
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrzemnelam sie..syn ze mna i teraz sie obudzilismy.. Oby tak bylo jak i wyjdzie.. Mama wyjecha..wraca w niedziele..zrobila jeszcze jakies zakupy..ja moze ogarne jakies kurze a jak nie to jutro.. Zaraz ide robic tuńczyka z makaronem..ale znowy mam zgage..pije mleko.
|
|
|
|
#804 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7446346 1]Ja w jedej pracy miałam urlop na żądanie - wzięłam raz i jak wróciłam dostałam info ze juz mogę do pracy nie przychodzić. Także różnie bywa z tymi urlopami.
Mi mój brzuch strasznie ciężki się zrobil. Jestem mega zmęczona dziś. Pocieszam się że jeszcze 4.5godz i mąż wróci. I będę mogła się położyć spać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Zartujessz? To gdzie Ty pracowalas? Masakra jakas Migotku! Moj maz juz w maju mowil ze bedzie musial wziazx wolne na porodowke a potem po porodzie. Teraz co jakis czas ktos sie u niego pyta kiedy w koncu urodze. No ale wszyscy u niego wiedza ze jak tylko sie zacznie to go nie ma. A jak bedzie w pracy to bedzie musial pedzic po mnie i zawiezc mnie do szpitala ( mam nadzieje ze zdazymy😉 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
Ania powiem Ci..ze kolezanla bezczelna..
|
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
Starry ja sie obawiam ze przenosze 😏 a nie chcialabym. Pytałam teraz w szpitalu kiedy sie zglosic po terminie do.szpitala- w 11 dniu po terminie. A mi moja gin moiwla ze 7- 8 dni
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
Mi ani razu lekarz nie powiedział jak z lozyskiem i ile wod..tylko ze jest dobrze..w normie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Ja biore cienki szlafrok bo koszule mam dwie na ramiaczkach..i tez kombinuje w czym jechac do szpitala ten dzien przed..myslalam o sukience ale wtedy musza byc ladne majty 😄 jak będzie brzydka pogoda to leginsy..ewentualnie krotkie spodenki i jakis t shirt Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Migotek a moze popros jakas kolezanke..zeby pomogla Ci w sprzataniu...? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
Migotku strasznie wspolczuje Ci tego remontu. Ja sobie nie wyobrazam teraz zycia bez lazienki. I jeszcze to ze ciuszki masz obkurzone. Porazka! Ile roacy przed Toba!
|
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
Monia Ty to w ogole jestes ewenement heheheh
U migotka meza w pracy chyba nie wiedza..ze migotkowa jest w ciazy co tez jest dziwne..bo nie sa gotowi..zeby w razie w go wypuscic..zreszta..mjgote k.maz ci wraca o spoko godzinach..niech sprzata..ugotuje cos na jutro..wez no troche tupnij noga!!moj po pracy..lecial na dzialke caly dzien go nie bylo..czasem od 5 rano do 20 a jak wracal to jeszcze mi kolacje robil albo jak poprosilam o sprzatanie to cos ogarnal.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#810 |
|
Konto usunięte
|
Zgadza się - u męża w pracy nie wiedzą i lepiej żeby nie wiedzieli że dzidzia w drodze. Już pisałam wam kiedyś zazdroszczę wam że trafiliście na super szefów w pracy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

Muszę się sama nauczyć dyfuzora używać ale dostałam dzisiaj kilka fajnych wskazówek do może będzie dobrze. I do tego nie bolało w portfelu więc mam chyba nową fryzjerkę 
i braku wolnego miejsca. 

Noz kur......co za ludzie.ona sprzeda moje rzeczy a ja pójdę nowe kupić No upadła na glowe

a tak serio... mi seks nie pomaga

04.10.2014
wiec albo jestem jakas dziwna albo naprawde jej tam za dobrze
ja mam ciążowa z kulka i super sprawa. Ato ze duza nie przejmuj sie