|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
BAN stały
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88460221]W pierwszej połowie lat 90? To były ekstremalnie rzadkie samochodu, my mieliśmy malucha. Moja mama z kolei nie zna nikogo kto miał w tamtych czasach fotelik, normalne było jeżdżenie na kolanach. Chcialabym zobaczyc jakiś przykład fotelika w pl w pierwszej połowie lat 90, masz jakiś? No nawet internet jest bezradny albo nie umiem szukać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Tak, urodziłam się w 1990, więc 4-5 lat miałam w pierwszej połowie lat 90. Nie wiem czy to były rzadkie samochody, czy nie. Ojciec miał malucha, a mama te co wymieniłam (najpierw jeden, potem drugi). Jeździłam głównie z mamą, więc pamiętam ten fotelik. Jak z niego wyrosłam to miałam właśnie taką podkładkę podwyższającą (poddupnik). Nie wiem, czemu cię to tak dziwi. To, że twoja mama nie zna nikogo to żaden dowód. Nie mam żadnego przykładu, bo i skąd. Przecież nie pamiętam nazwy. Nie chce mi się szukać w internecie fotelika z lat 90., żeby ci udowodnić. W każdym razie muszę podziękować rodzicom, że dbali o moje bezpieczeństwo skoro większość tu pamięta w dzieciństwie jazdę na kolanach, bez pasów itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zakorzenienie
|
Ja rocznik 88 i zastanawiam się jak przezylam dzieciństwo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No dziwi mnie to, bo jak widać należysz do bardzo rzadkiego i elitarnego grona osób, które na początku lat 90 widziały fotelik na oczy, ja niestety zaliczam się do grupy osób, których rodzice nie dbali bezpieczeństwo ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Konto usunięte
|
Ja nie pamiętam fotelików. Ale też wydaje mi się, że pierwszy samochód mieliśmy, jak już byłam za duża na ewentualny fotelik.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś o ofiarach kuligu samochodowego słyszano tylko w powiecie, teraz wie cała Polska. Zreszta nie wszystkie dzieci jeżdżą w kaskach. Trzylatka z mojego bloku w życiu nie widziałam w kasku, a regularnie jeździ na hulajnodze. Zawsze zastanawiam się, czemu rodzice mu tego kasku nie kupią i nie założą, bo to dla mnie niepojęte nie dbać w tak elementarny sposób o bezpieczeństwo dziecka. Jak uderzy potylica w krawężnik, to będzie nieszczęście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież kask kosztuje 59 zl w decathlonie, na moim osiedlu wszystkich stać na taki wydatek. Moje dzieci wprost pytają kolegów dlaczego nie mają kasków na głowie, doskonale pamiętają tragedię w naszej rodzinie. Teściowa dzień przed emeryturą, (60 lat), całe życie na rowerze - jadąc mijała pieszych, zachwiała się, upadła. Trzy tygodnie walki o życie, śpiączka, praktycznie w stanie wegetatywnym skazana na ZOL. Najprawdziwszym cudem wyszła z tego po wielu miesiącach, nawet jest sprawna, ale intelektualnie poziom dziecka, mowa bardzo słaba. Ja noszę kask odkąd w życiu dorosłym wróciłam do roweru i rolek, moi rodzice i znajomi po tym wypadku również. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#787 |
Konto usunięte
|
Ale kask sie kupuje taki z certyfikatami. A nie jak najtanszy.
Ja za mój kask płaciłam ponad 300zl. Warto poczytać. Na YT jest mnóstwo filmów na temat kasków tanich bez certyfikatów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Potwierdza się moje zdanie, ze za głupotę rodziców płaca dzieci, i to wysoka cenę.
Podobnie z fotelikami, stać ludzi na fotelik, a woza nieduże dzieci, nawet kilkuletnie, na podstawce. Jak dziecko w razie drobnej stłuczki przywali głowę w szybę na tej podstawce, do kogo będą pretensje? Już nie mówiąc o większych nieszczęściach. ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88460980]Ale kask sie kupuje taki z certyfikatami. A nie jak najtanszy. Ja za mój kask płaciłam ponad 300zl. Warto poczytać. Na YT jest mnóstwo filmów na temat kasków tanich bez certyfikatów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Przede wszystkim dobrze dobiera do dziecka, bo wiele dzieci nosi za małe kaski zapięte praktycznie na czubku głowy, całe czoło odsłonięte. Ale myśle, ze lepszy z Decathlonu niż żaden. |
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Konto usunięte
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Cytat:
Albo takim najtańszym foteliku. Sa tez fajne zabezpieczenia na pasy aby właśnie odpowiednio dopasować do niego i dziecko nie przywaliło w szybę. ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Przede wszystkim to sie kupuje dobry i z certyfikatem. A nie na zasadzie „lepszy najtańszy niz żaden” Bo piszesz o poddupkach jak to rodzic nie myśli... A sama myślisz, ze taki lepszy niz nic. Wiele osób które maja wiedzę na ten temat uważają, ze to nie ma znaczenia. Bo i tak nie chroni jak należy. Moze nawet zaszkodzić. Tak samo jak wiele osób po upadku groźnym zakłada w ciąż ten sam kask. A powinno sie wymienic. Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2021-01-25 o 08:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88460980]Ale kask sie kupuje taki z certyfikatami. A nie jak najtanszy.
Ja za mój kask płaciłam ponad 300zl. Warto poczytać. Na YT jest mnóstwo filmów na temat kasków tanich bez certyfikatów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Mnie tego nir mów, moje mają uvexy albo abusy. Ale te z decathlonu też można dobrać do rozmiaru głowy i spełniają swoje zadanie, mają podstawowy certyfikat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#791 |
Zakorzeniona
|
Ja nie mogę szczerze mówiąc czytać zachwytów starymi czasami, że "dzieci się samopas bawiły, kuligi za traktorem były i wszyscy przeżyli". No właśnie nie wszyscy. Jak jesteśmy tutaj tak na pewno każdy jest w stanie podać jakąś tragedię z własnego otoczenia czy miasta. Mnóstwo głupot miało miejsce, bezpieczeństwo dzieci bardzo często nie było zachowywane i nie ma co się zachwycać, że taka była wolność, swoboda i zabawa, tylko cieszyć, że się to przetrwało bez uszczerbku na zdrowiu. Jako dziecko te kuligi za samochodem czy jechanie na kolanach dorosłego w samochodzie uważałam za frajdę, ale teraz mi włos na głowie staje, że dorośli na to zezwalali.
![]() ![]() |
![]() |
#792 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie zachwyca zupełnie co innego w tych czasach. Akurat na te samowolkę patrzę dość krytycznie. Jednak było tak niestety. Dzieci puszczone samopas, blisko ulicy, pociągu... wieczorem wracały do domu. ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Cytat:
No chyba, ze maja ten podstawowy. To Ok. Wiem, ze ludzie kupują te rzeczy na Ali. Albo te najtańsze kaski bo myszka miki na nim jest... to chyba ochroni jak sie lekko upadnie, przed zadrapaniem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Wiadomo, ze Decathlon to taka sportowa Biedronka, ale leży w zasięgi kieszeni każdego rodzica (w końcu jest 500 plus, można z tego kask kupić). Moje dzieci maja lepsze kaski, ale większości dzieci ma z Decathlonu i chyba tez jakaś funkcje spełniają. Jeżeli są dobrze dobrane, bo z tym już większy problemem. Jak słyszę rodziców wołających za dzieckiem załóż kask, a potem wciskają mu na czubek głowy za mała skorupkę, to tez mnie dziwi, czy nie widza jak to wyglada i ze żadnej funkcji nie spełnia.
I tez dziwi mnie wspominanie z nostalgia dawnych czasów. Ciekawe jak wyglądaliby statystyki wypadków i poważnych urazów u dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
#794 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
może tak te foteliki wyglądały
![]() ![]() ![]()
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
Ja jestem za bardzo analizującą osobą i jednak trzeba powiedzieć sobie, ze kulig jest niebezpieczny
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Konto usunięte
|
Kulig samochodowy jest niebezpieczny, a taki konny czy psi to serce sie kraja
![]() No nie chciałabym aby mnie zwierze ciągnęło. Wiem, ze tez ciężar jest inaczej wyczuwalny. Ale jednak dla mnie to nie jest frajda. Niech inni ludzie sobie ciagną |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kaski też źle zakłada. A wystarczyłoby zwyczajnie obejrzeć filmik jak zrobić ww. rzeczy poprawnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
Spotkałam się z osobami, które się dziwiły, ze wszystkie z 3 moich dzieci jeździ s porządnym foteliku i mamy 7 osobowe auto, żeby te foteliki się zmieściły. A już ośmiolatka spokojnie mogłaby jeździć wg niektórych na poddupniku. No kurde, skoro decyduje się na tyle dzieci, to moim obowiązkiem jest im zapewnić bezpieczeństwo. Co winne takie małe dziecko, ze ma głupiego rodzica, który wozi go ze skąpstwa czy bezmyślności na podstawce? Malucha w wózku tez zawsze zapinam pasami, nie pozwalałam na takie akcje typu jazda w wózku na stojąco, jak czasem można zaobserwować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Zakorzenienie
|
Ja też się nie zachwycam moimi czasami dzieciństwa bez fotelików i kasków. Dobrze, że teraz dba się o bezpieczenstwo dzieciaków. Ja się tylko dziwie ile miałam szczęścia jak sobie przypomnę głupie pomysły za dzieciaka i brak tych zabezpieczeń.
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
Co do fotelików samochodowych to też trochę trudno porównywać te czasu z latami 80/90. Wtedy mniej się jednak jeździło, mniejsze były prędkości, mniej samochodów na drogach.
Nie mówię, że z fotelikami nie było by bezpieczniej. Po prostu inne czasy były. |
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Konto usunięte
|
Na dawne czasy trzeba wziąć poprawki. Było mniej samochodów, mniej chodników i krawężników, mniej asfaltowych czy wybrukowanych dróg, a samochody jeździły z mniejszą prędkością, bo ile mógł jechać maluch, a ile może jakiś współczesny samochód. Kiedyś po prostu było mniej tego typu zagrożeń.
Hulajnóg elektrycznych też nie było. |
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój tata rygorystycznie przestrzega wobec moich dzieci wożenia w fotelikach, zakładania kasków, etc. W 86 jechaliśmy maluchem znad morza w Bieszczady 4 osobową rodziną z kanistrem benzyny w "bagażniku". Teraz tata dostaje prawie zawału jak pomyśli co mogło się stać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#806 |
BAN stały
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88460990]Przede wszystkim to sie kupuje dobry i z certyfikatem.
A nie na zasadzie âlepszy najtańszy niz żadenâ Bo piszesz o poddupkach jak to rodzic nie myśli... A sama myślisz, ze taki lepszy niz nic. Wiele osób które maja wiedzę na ten temat uważają, ze to nie ma znaczenia. Bo i tak nie chroni jak należy. Moze nawet zaszkodzić. Tak samo jak wiele osób po upadku groźnym zakłada w ciąż ten sam kask. A powinno sie wymienic.[/QUOTE] przecież w europie sklepy oficjalnie nie mogą sprzedawać kasków bez żadnych certyfikatów, więc trochę nie rozumiem o co Ci chodzi Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2021-01-25 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
BAN stały
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88461152]Ale ludzie zamawiają na Ali.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] ale wszyscy pisali od początku o decathlonie, nie o ali |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Konto usunięte
|
No chyba przekopałam pół internetu i nie jestem w stanie znaleźć fotelika z 1990 r. Idę zaraz do roboty to zrobię dziś wywiad po ludziach czy znali taki wynalazek. Autentycznie mnie to zafascynowało i muszę dowiedzieć się więcej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#810 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wika zazdroszcze podejscia rodzicow wobez kaskow/fotelikow. 2 lata temu bylismy na urlopie w Pl i moje tesciowie jawnie sie dziwili po co fotelik dla takiego juz duzego dzieka (miala 3lata!) przeciez kuzyn mojego partnera wozi dzieciaki w poddupnikach i w porzadku jest, i w ogole jakies mamy dziwne fanaberie bo kto to slyszal o takich wymaganiach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.