Mamusie kwietniowo - majowe:))) - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-04, 19:23   #781
baska201
Zadomowienie

GG do baska201
Dot.: Mamusie kwietniowo - majowe:)))

Meme zobaczysz jak to zleci napewno moge sie zalozyc, ze Twoja mala wyjdzie w planowanym pierwszym terminie
co do kondycji to cos o tym wiem.. ja niestety tez nie czesto wychodze na dwor, a to ze wzgledu na te skurcze i jak juz gdzies wyjde to normalnie padam.. a o wejsciu juz na II pietro nie mowie sapie jak stara babcia
baska201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 19:46   #782
gosik79
Zakorzenienie

E tam laski od razu, jeszcze będziemy zrzucać kilogramy i to w wakacje, kiedy już by się chciało założyć obcisłą bluzkę i spódniczkę.

Ja mam podwójną motywację bo chcemy wziąć ślub pod koniec wakacji i nie chcę wyglądać jak flak po balonie. Nie chcę wyglądać jak flak ale właśnie wpierdzielam mieszankę orzechów z pestkami dyni i słonecznikiem. Małej chyba się spodobało bo szaleje jak zwariowana.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 20:19   #783
bebe97
Wtajemniczenie

Dziewczyny, orientujecie się, czy znajdę łóżeczko dla dziecka w kolorze olchy?
Łóżeczka są drewniane i jedyne kolory jakie znalazłam to biały, sosna, teak i słomka, z firm Drewex i Klupś.
Moja sypialnia - łóżko i meble - nie jest z drewna tylko z płyt mdf, kolor olcha. Chciałabym jakoś to kolorystycznie połączyć i właśnie nie wiem, czy w ogóle znajdę pasujące łóżeczko. Sosna jest za blada, słomka za żółta, teak ciemny...
Wiem, wiem, to "ogromny" problem jest ale obyśmy miały same takie problemy jakby któraś wiedziała coś na ten temat albo znała firmę która produkuje łóżeczka w jakichś innych kolorach to piszcie

A, i jeszcze jedno pytanie odnośnie łóżeczka. Waszym zdaniem wysuwana szuflada w dziecięcym łóżeczku jest potrzebna?? Bo sporo podbija cenę... no i ładnie wygląda
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 20:51   #784
buena
Wtajemniczenie

No właśnie tez się zastanawiałam nad łóżeczkiem z szufladą, ale doszliśmy z TŻ do wniosku, że jest to zbędne. Po pierwsze podbija cenę i to sporo a po drugie zawsze można władować coś pod łóżeczko.

Co do drugiej brody, to mi pojawiła się już dawno. Nie cierpię jej, no ale póki nie spadna kilogramy, to nie zginie. Więc teraz taki mój urok (jeśli można to tak nazwać).
Ostatnio przegladając zdjęcia w poszukiwaniu świnek znalazłam zdjęcie z sierpnia w kiecce, w której szłam na wesele... Mam nadzieję, że będę tak jeszcze wyglądać i to w miare szybko. Dlaczego znalazłam to zdjęcie?!Ech...

Czuję się dziś jakaś niespokojna. Nie wiem dlaczego. Może przed wizytą u lekarza? Mam nadzieję, że poprawi mi humor mówiąc, żebym przyszła w tym tygodniu na usg. Bo ile można czekać. Na dodatek te nieustające pytania: wiesz juz co będziesz miała? itp. Aż nieraz grrrr.
buena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 20:55   #785
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Hmm ja wlasnie tez nie widzialam w innych kolorach i wzielam z drewexu w kolorze teak wiec nie wiem czy znajdziejsz a co do szuflady to my wlasnie ze wzgledu na cene zrezygnowalismy z niej.. jest napewno przydatna ale co tam poradzimy sobie bez niej

Gosik Ty wcinaj na zdrowie i nie przejmuj sie waga.. zobaczysz jak bedziemy wychodzic ze szpitala to juz praiwe o 10kg lzejsze a i przy maluszku duzo sie straci
Stary 2007-02-04, 21:02   #786
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

no to mnie pocieszyłaś kochana...właśnie - wakacje - jak wy juz będziecie w trakcie zrzucania albo i po, to ja dopiero bede się "rozciapierzać" na drobne...zanim schudne, dojdę do siebie, to bedzie znowu jesień i trzeba sie będzie futrować na zimę....nie moge juz normlanie patrzeć na jedzenie, a jaka za zlłość ostatnio teściowa i moja mama podrzucają same swojskie żarcie - juz nie mogę na to patrzeć, mam ochotę na choć jednodniową głodówkę...

Szuflada pod łóżeczkiem jest bardzo pzrydatana - sprawdziłam, mamy takową - faktycznie na początku też uważałam, że zbędny bajer, ale w końcu pzry dziecku jest taka masa różnych różnosci i dupereli, że kolejne miejsce do schowania tych "badziewi" jest jakj zbawienie. Mi się przydaje.

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-04, 21:53   #787
gosik79
Zakorzenienie

My też kupiliśmy bez szuflady ale za to mamy zamiar niedługo kupić wielką trzymetrową wzdłuż i dwuipółmetrową wszerz szafę w salonie - mam nadzieję, że tam wszystko pomieszczę. Na razie w mieszkaniu w salonie mamy mój regał z pokoju u rodziców, wiele rzeczy leży w sypialni pod łóżkiem bo nie mamy na nie miejsca.

Moja mama na szczęście nie za bardzo lubi gotować a mnie jej jedzenie nie za bardzo smakuje, dlatego nic mi nie podrzuca, to ja głównie gotowałam kiedy mieszkałam z nimi. Z kolei rodzice Adama zawsze mają dla mnie owoce i warzywa kiedy do nich przyjeżdzam bo wiedzą, że to najchętniej jem, dlatego nie muszę odmawiać wciskanych na siłę kotletów.

Idę gotować jarzynową na jutro, ostatnio mam najazd na wszelkiego rodzaju zupy.

Ps: Meme i tak jesteśmy piękne i młode, nie ma co się przejmować.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-05, 10:36   #788
pyciaczek
Raczkowanie

Gosik, mam podobny problem, do ślubu (18 sierpnia) MUSZĘ schudnąć. Ale wierzę że dam radę.
A przy okazji, dziewczyny w "wolnych" związkach, załatwiłyście sprawę ojcostwa? My dowiedzieliśmy się ze szkoły rodzenia że lepiej zrobić to przed narodzinami bo bez tego nie można w szpitalu podać że dziecko ma nosić nazwisko ojca. Byliśmy w USC i dostaliśmy "akt uznania dziecka poczętego", w którym facet uznaje dziecko, kobieta wyraża zgodę i oboje określają czyje nazwisko będzie nosić dzidzia. Można to zrobiś po porodzie, ale lepiej przed, dzięki temu TŻ zyskuje prawa do dziecka i inne sprawy (akt urodzenia itp) może już załatwiać sam.
Co do łóżeczka to mam bez szuflady, ale tylko dlatego że takie dostałam w spadku po dziecku koleżanki. Jakbym sama kupowała to pewnie wzięłabym z szufladą.
Czy któraś z Was kupowała może termometr dla dzidziusia? Zastanawiam się nad takim do czoła i ucha, ale nie wiem czy on jest dokładny.
pyciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 11:07   #789
gosik79
Zakorzenienie

Nie wiedziałam, że robią z tym takie problemy. W takim razie my tez skoczymy do urzędu i weźmiemy taki świstek.

Termometr mamy 30 sekundowy ale nie wiem czy nie kupić tego 1 sekundowego, nie jestem pewna czy dziecko da radę tyle leżeć w jednej pozycji. Ekhm... Meme?
Stary 2007-02-05, 13:32   #790
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

No to Pyciaczku dalas mi do myslenia.. kurcze czy w tej Polsce nie moze byc latwiej.. zeby jeszcze przed urodzeniem takie swistki zalatwiac.. jakby nie mzona bylo podac w szpitalu normlanie paranoja..
trzeba bedzie sie przejechac..
jak widze, bedziecie wszytskie w wakacje slubowac.. my postanowilismy poczekac.. moze za 2 lata.. zobaczymy dzidzi sie troszke pospieszylo ale co tam est na pewno chciane i bardzo kochane
Stary 2007-02-05, 14:01   #791
Asika
Zadomowienie

Co do łóżeczka to my kupimy bez szuflady a w ramach szuflady będziemy używać pudeł z Ikei. Mój małżon z teściem przygotowują się do zrobienia szafeczki na duperele dziecięce a ja nadal walczę z gardłem i nic nie mogę wywalczyć jutro idę do laryngologa. Mam nadzieję, że mi powie, że mam się nie przejmować i dać mu spokój, jako, że nic mi nie jest ponadto.
A w sobotę znowu byliśmy w sklepie dzieciowym i znowu wydaliśmy kupę kasy, choć mieliśmy nie kupować już żadnych ciuchów dziecięcych.
Uff, a do maja jeszcze taki szmat czasu. Zbankrutujemy do tej pory na różowych ciuszkach i innych pierdółkach. Za to zdecydowaliśmy się na wózek. Oby tylko wszedł nam do bagażnika w samochodzie. trzeba będzie przymierzyć.
Co do termometra to mam taki normalny elektroniczny kilkusekundowy, co to się go pod pachę wkłada albo w inne dziwne miejsca Ma miękką końcówkę więc mam nadzieję ze będzie oki dla dzidzi. Słyszałam, że te na czoło zawsze pokazują inną temperature więc ja nie kupię.
Asika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 14:18   #792
gosik79
Zakorzenienie

Nam też się Basiu do ślubu aż tak nie śpieszy, zobaczę jak będę wygladać pod koniec wakacji, jeżeli nie uda mi się zrzucić tłuszczyku to jeszcze poczekamy.

Papier do szczęścia nie jest mi koniecznie potrzebny od zaraz, za to później ułatwia wiele spraw urzędowych. Na razie zwyciężyły kwestie ekonomiczne jak kupno garnituru dla Adama (nie ma żadnego), obrączki czy zrobienie skromnego przyjęcia dla kilku osób z rodziny i naszych przyjaciół - wolimy włożyć pieniądze w resztę mebli i zrobić małej porządną wyprawkę. Starania o dziecko i ślub planowalismy zacząć dopiero w tym lub przyszłym roku jak skończymy urządzać mieszkanie.

W każdym razie mamy zamiar wyrobić się gdzieś do początku 2008 roku, to nie te czasy gdy na pannę z dzieckiem ludzie patrzyli krzywym okiem.
Stary 2007-02-05, 14:29   #793
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Gosik dokladnie na szczescie to juz nie te czasy.. rodzice Adama strasznie naciskali na slub, ale my nie chcielismy, bo wygladalo to tak jakbysmy sie tego wstydzili, ze zaszlam w ciaze.. zareczylismy sie tylko i tak nam dobrze narazie.. a o slubie bedziemy myslec potem.. tym bardziej, ze ja niestety nie mam narazie pracy a juz nie moge sie doczekac az do niej pojde.. mam nadzieje, ze w miare szybko cos znajde..

Asika nie martw sie ja tez tak szaleje dzis tez jedziemy do centrum wiec juz powiedzialam, ze musze naszej malutkiej kupic choc jedna sukieneczke
Stary 2007-02-05, 14:59   #794
buena
Wtajemniczenie

Byłam u lekarza. Na szczęście wszystko w porządku, wyniki też, więc żadnych lekarstw.No i w końcu w przyszłym tyg. ide na usg. Od razu pójdę w poniedziałek, nie będę dłużej czekać.
Poprosiłam o zwolnienie i teraz mam 3 tygodnie odpoczynku, a co dalej to się zobaczy.
Stary 2007-02-05, 15:20   #795
gosik79
Zakorzenienie

Tak z ciekawości Basiu: jak urząd pracy rozwiązuje sytuację kobiety w ciąży? Każą ci normalnie latać co miesiąc żeby postawić pieczątkę na tym papierku że jesteś gotowa do pracy?
Stary 2007-02-05, 17:23   #796
pelsonik
Raczkowanie

Boże, teraz na mnie trafiło...
Zaczynają mnie męczyć koszmary, że wychodze ze szpitala z gołym dzieckiem, bo nie mam ubranek. Chyba czas zacząć zakupki
Czekam na potwierdzenie płci i ruszam do ataku (oby różowego).

Ja w pierwszej ciąży też byłam pewna, że urodze wcześniej. Robiłam wszystko czego nie wolno pod koniec, ale synek nie chciał wyjść. Mało to było ciekawe, takie oczekiwanie. Lepiej się nie nastawiać na "przed terminem", bo mozna się potem niepotrzebnie denerwować.

Co do zrzucenia kg.... u kazdego jest innaczej. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 20 kg i tylko 10 mi zeszło (w czasie karmienia). Reszty nie udało się zrzucić...a diet było sporo. Taka widać moja uroda.

Idę w czwartek do lekarza. Mam nadzieję, że teraz MAŁA pokaże co tam ma miedzy nózkami.

Dziewczyny, czy wiecie jakie są normy na wyniki tej glukozy? Ja po godzinie miałam wynik 123. Piłam glukozę o stężeniu 50. Nie moge tego wynaleźć w necie a do wizyty lekarza jeszcze trzy dni.

Pozdrawiam
pelsonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 18:10   #797
gosik79
Zakorzenienie

Pelsonik norma jest do 140, nie masz się czym martwić.
Stary 2007-02-05, 19:00   #798
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

Buena no to se poleniuchujesz wreszcie teraz duzo odpoczywac i nie zchodzic z kanapy.. nalezy sie

Gosik na szczescie nie musze latac, co miesiac nastepny termin mam na koniec kwietnia, pani byla tak mila i powiedziala, ze jesli ja nie dam rady, to zeby ktos z rodziny sie zglosil za mnie a jesli musialabym latac co miesiac to by mnie szlag trafil, tym bardzije, ze kobiet w ciazy nikt nie chce zatrudnic..

Pelsonik to trzymamy kciuki, zeby maluch zrozlozyl nozki
Stary 2007-02-05, 19:17   #799
bebe97
Wtajemniczenie

Ha, wreszcie się doczekałam! 7 miesiąc prawie dobiega końca, a ja po raz pierwszy usłyszałam od sąsiadki, że widać po mnie ciążę Brzuszek już mi kurtkę wypycha Tylko, że nie będę miała w czym chodzić, chyba, że narzucę na siebie płachtę jakąś...
Przegoniłam dzisiaj małżona po sklepach meblowych, poszukuje komody na dzidziusiowe rzeczy. Ceny komód z blatem do przewijania zwalają z nóg- 600 zł wzwyż!!!! Bez blatu tez nie tanie. Wpadłam na genialny pomysł oklejenia jednego słupka starego mojego regału, który stoi gdzieś zapomniany w domu dziadków. Więcej rzeczy zmieszczę i się tak nie wykosztuję. Hehehe, i to by było na tyle z mojego genialnego planu urządzenia dziecku pięknego pokoju

Buena bycz się, ile wlezie na tym zwolnieniu. Książka albo pilot tv do łapki, nogi wysoko na poduszce i nich wszyscy koło ciebie skaczą; fajnie się tak dac porozpieszczać

Pelsonik, trzymam kciuki, aby twój koziołek okazał się dziewczynką Ja juz niby przywykłam do myśli, że nie będzie Marceliny tylko Marcel, ale... przeczytałam dzisiaj na forum styczniowych mamuś, że spodziewany chłopczyk po porodzie okazał się dziurawcem i... znowu mam malutka nadzieję, że i mnie tak się zdarzy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-05, 19:50   #800
buena
Wtajemniczenie

Będę odpoczywać ile się da. Ale będzie to raczej aktywny odpoczynek. Musze nadrobić zaległości w sprzątaniu, zwłaszcza mycie okien i muszę zacząć przenosić i wynosić jakieś rzeczy, żeby można było już gromadzić rzeczy dla dziecka. Najbardziej cieszy mnie, to że sobie pośpię ile się da.
Stary 2007-02-06, 07:25   #801
gosik79
Zakorzenienie

Buena ty mnie nie denerwuj, mycie okien to akurat możesz sobie darować. Siedź na tyłku i rozkoszuj się ostatnimi dniami ciszy i spokoju.
Stary 2007-02-06, 10:13   #802
bebe97
Wtajemniczenie

Gosik twoje pory na pisanie mnie zadzwiają. O której ty wstajesz, z kurami??? dla mnie taka godzina to środek nocy ale może dlatego, ze późno się kładę

Buena, co do mycia okien, to spokojnie, nie dla ciebie takie rozrywki. Zostaw sobie je na potem, kiedy będziesz chciała zrzucić wagę po ciąży

Dzisiaj mam w planie przestawiać meble-oczywiście rękoma małżona, ja będę pełnić rolę nadzorującej. Artur wygląda już na zrezygnowanego, bo ciągle go za czymś ganiam, ale z drugiej strony, gdybym to jemu pozostawiła inicjatywę, to nie wiem, czy do rozwiązania mielibyśmy zakupione np. łóżeczko, nie mówiąc już o znalezieniu miejsca na łóżeczko w sypialni...

Dziewczyny, od jakiego rozmiaru zacząć kupować ciuszki dziecięce? Tak, aby nie okazały się za małe, ale tez, żeby dziecko w nich nie tonęło? weź tu zgadnij nie mając pojęcia jak duży wykluje się ten mój synio
Stary 2007-02-06, 11:09   #803
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

hmm ja mam po troszku i te najmniejsze czyli 56 i potem 62 no i te co dosta;lam to juz duzo wieksze.. ale i tak bede dokupywac.. mnie sie wydaje, ze moj maluszek nie bedzie wiekszy niz 56 cm wiec pewnie male ciuszki tez sie przydadza
Stary 2007-02-06, 11:10   #804
buena
Wtajemniczenie

Ech dziewczyny muszę umyć okna, są strasznie straszne. Zrobię to w dwa dni i na pewno nie będę wieszać firan, co mnie cieszy bo nie lubię i zawsze bardziej się zmęczyłam przy wieszaniu firan niż przy myciu okien. Ale jeszcze nie zamierzam się za nie brać, narazie mi się nie chce.

Też będzie u nas przestawianie mebli, ale dopiero jakoś na początku kwietnia, wcześniej chyba nie ma co szaleć.
Stary 2007-02-06, 12:28   #805
wmagda
Raczkowanie

jestem w końcu na zwolnieniu. miałam za częste skórcze - na szczęście niebolesne. muszę wypoczywać i w końcu się wysypiać. co do mycia okien, to ja sobie odpuściłam. trudno, wyglądają, jak wyglądają
wmagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-06, 12:37   #806
gosik79
Zakorzenienie

Od wielu osób słyszałam żeby te 56 sobie darować i od razu zacząć od 62 - dzieci błyskawicznie wyrastają z tak malutkich ubranek albo są na nie już za małe.

Ja mam kilka 56 ale tylko dlatego, że kupiłam je w używanej odzieży jeszcze nieświadoma żeby tego nie robić - znalazłam w Szczecinie fajne ciuchbudy, które sprzedają tylko firmówki typu Mothercare, H&M, Cubus itd itp. Mam stamtąd całkiem sporo (gdzieś ze 30%, mam manię spisywania) ubrań które kupiłam nowe, jeszcze z metkami.

Co do mycia okien to słyszałam, że kobiety w ciąży nie powinny długo stać z rękami wzniesionymi ku górze - dlaczego? zabijcie ale mnie nie wiem.
Stary 2007-02-06, 13:05   #807
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

hmm ja tez slyszalam, ze nie wolno myc okien w ciazy, ani podnosic rak wyosko do gory.. hmm moze to dziala jakos na brzuszek, macice, za bardzo sie naciaga.. nie mam pojecia ale jak kazda z nas to slyszala, to pewnie cos w tym jest.. wiec lepiej Buena moze lepiej podaruj sobie to mycie okien..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-06, 13:58   #808
yendza
Raczkowanie

GG do yendza

Od stania z rękami w górze, a już zwłaszcza pracach fizycznych takich jak wieszanie firanek czy mycie okien bardzo szybko robi się słabo (ukrwienie rąk podniesionych do góry wymaga sporego wysiłku) - można w związku z tym spaść z krzesła/drabiny, przewrócić się i chyba o to głównie chodzi.

http://yendza.blog.pl/

Emilka

a l b u m
yendza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-06, 15:13   #809
buena
Wtajemniczenie

Pierwszy dzień na zwolnieniu i mi jakoś dziwnie. Muszę się przyzwyczaić. Mogłabym śmiało chodzić dalej do pracy, ale gdybym pracowała krócej albo gdybym przychodziła do pracy tylko z 3 razy. W czwartek pogadam sobie z kierownikiem, może na to pójdzie. Mogłabym wtedy tak chodzić ile się da, ale też bez przesady.
Słyszałyście o tym, że jak się jest na zwolnieniu jeszcze przed rozwiązaniem, to zabierają dwa tygodnie macierzyńskiego? Trochę przesada moim zdaniem, rzadko która kobieta ma chęci a przede wszystkim możliwości, żeby chodzić do końca. No powiedzcie same.
Stary 2007-02-06, 15:37   #810
bebe97
Wtajemniczenie

Ja tez słyszałam, że nie wolno wyciągać rąk do góry, ale gdybym tak słuchała wszystkich tych ostrzeżeń, którymi karmi mnie moja mama, to bym oszalała. Ostatnio, kiedy mnie odwiedziła, w ciągu godziny skrytykowała mnie za to, że: zbiegam po schodach, włażę na stołek, używam detergentów, przytulam psa i śpię z nim w jednym łóżku, piję piwo (gwoli wyjaśnienia, wzięłam kilka łyków z kufla mojego męża), głaskam się po brzuchu, wysiaduję przy komputerze i że nie kupuje się rzeczy dziecku zanim się urodzi!!! na sam koniec, kiedy już się gotowałam ze złości powiedziała, że w dodatku się denerwuję, co źle wpływa na dziecko
Tak więc gdybym stosowała się do tego wszystkiego, co mama mówi, to w domu byłby syf (nie używać detergentów) i bałagan (wszystko stałoby na stole, skoro nie wolno skakać po stołkach ani wyciągać rąk do góry), nie pisałabym do was (nie dotykać komputera) oraz moje dziecko po przyjściu na świat nie miałoby w co się ubrać...
Oczywiście śmieję z tych wszystkich zakazów, ale za okna i tak bym się nie brała, chociażby z czystego lenistwa
Co do ciuszków, chyba zacznę od rozmiaru 62, bo dzidzi szybko rośnie, a nawet jeśli będą za duże, to najwyżej podwinę rękawki... potykać się o za długie nogawki pajaca nie będzie

Buena, słyszałam o tym, ale 2 tyg. przed rozwiązaniem wystarczy wziąć zwolnienie od swojego lekarza rodzinnego. Moje dziewczyny w pracy tak robiły.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości