![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łączcie się Miłośnicy Buldożków Francuskich!
Tak, buldogi nie powinny chodzic po schodach ani skakac. Bo maja genetyczne wady kregoslupa, ktore moga sie uaktywnic wlasnie z tego powodu. Moj pies niestety biega po schodach, a mieszkamy na 2 pietrze, wiec ma ich troche to pokonania. Jak tylko chce go wziac na rece i zniesc/wniesc, to tak sie rzuca, wierzga lapami, ze daje sobie spokoj niech biegnie sam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
Moja Paris wlasnie to samo.. Na schodach utrzymac jej nie mozna, a na zewnatrz raptem krolewna na rece chce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#783 |
BAN stały
|
Wszystkie znane mi BF chodzą po schodach normalnie, na spacerkach podczas zabawy wariują przy tym właśnie skaczą . Co innego jak pies jest chory ( chory kręgosłup ) wtedy zaleca się wnoszenie i znoszenie- poza takimi przypadkami schody nie są czymś nader dla nich obciążającym - wiadomo że mam tu na mysli np. codzienne zchodzenie na spacerki a nie ganianie psa w jakimś niewioadomym celu po schodach !
Psom nie powinno podawać się krowiego mleka gdyż nie przyswajaja one składnika - laktozy ! Ilość posiłków do wieku jak najbardziej właściwa ! ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Pokażecie zdjęcia swoich piesków ???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, z tymi schodami to jest roznie. Moj hodowca powiedzial, ze pies powinien unikac, aczkolwiek normalnie chodzic. Za to weterynarz, u ktorego bylam tak z 5 miesiecy temu jak sie dowiedzial, ze pies sam schodzi i wychodzi, to chcial mi psa zabrac....Mowiac, ze to bestialstwo, ze sama sie prosze o jego chorobe itd. Mysle, ze nie ma co przeginac w zadna ze stron.
A co do jedzenia - nie martw sie, szczeniaczki potrzebuja duzo jesc i czesto. Najwazniejsze, ze ma apetyt!! Tylko uwazaj na kurczala i ogolnie na nabial, sery, mleko jajka itp. Czesto psy maja na to alergie... Moj prawdopodobnie niedawno sie jej nabawil, albo moze inaczej - niedawno sie uaktywnila. Moj jak byl maly, wszyscy sie smiali, ze grubas, ze kulka, ze tluscioch. Ciagle byl glodny. Ile bym mu nie dala, tyle jadl. W tym momencie skonczyl rok i wazy 13.5 kg, niezmiennie od 3 miesiecy. Edytowane przez pumas Czas edycji: 2010-09-01 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
BAN stały
|
pumas - z jakiej hodowli jest Twój BF-ik ???
Mam kilku znajomych posiadających BF i czytuje fora i nie spotkałam się z takim rygorystycznym zakazem o schodach. Jak wyżej pisałam w stanach chorobowych i owszem ale u zdrowego psa wejście kilku schodów nie powinno mu zaszkodzić ( nie myślę tu o codziennym wejściu i zejściu na 3-4 spacerki w 10-piętrowcu ) ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 |
Raczkowanie
|
No wlasnie tez sama juz nie wiem co z tymi schodami, jest to dla mnie wazne bo mieszkamy na 4 pietrze bez windy i czeste schodzenie wchodzenie ..... kazdy mowi co innego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moi znajomi tak samo ! Puki piesek zdrowy , nie wykazuje dolegliwości uważam że nie ma co panikować ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Monika, moj BF nie jest z zadnej znanej hodowli, od panstwa, ktorzy maja BF od lat, suczka rodowod, piesek nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co, ja to mam psa anioła
![]() Mój Diego, jak już wspomniałam wcześniej, nauczył się siusiać dopiero w marcu, kiedy puściły największe mrozy. Stało się to z dnia na dzień. W domu siusiał na podkłady, chociaż zdarzyło mu się nie raz zrobić to gdzieś indziej. Nie za każdym razem, ale często dostawał nagrodę za załatwienie się na podkład i w ogóle to nie wpłynęło na późniejszą "naukę" załatwiania się na dworze. Specjalnie słowo nauka wzięłam w cudzysłów, bo tak naprawdę, to wcale go nie uczyłam. Po prostu 4 razy dziennie w równych odstępach czasowych zaczęłam wychodzić z Diego na dwór i sam się nauczył trzymać. Jestem z Niego dumna ![]() ![]() Jeśli chodzi o apetyt, to Diego ma ogromny do dnia dzisiejszego i podejrzewam, że się to nigdy nie zmieni ![]() ![]() A jeśli chodzi o schody, to też kiedyś coś takiego słyszałam, że powinno się nosić bf po schodach, ale tego nie praktykuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Raczkowanie
|
a moja Parisia byla dzisiaj 7 godzin sama w domu i nie nasiusiala nigdzie, tylko na maty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 |
Raczkowanie
|
Moje Skarby dwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 |
Raczkowanie
|
i jeszcze to
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#793 | |
BAN stały
|
Cytat:
Maluszki są przeurocze !! ![]() Co do nauki czystości to bywa strasznie różnie jedne chwytają w mik inne dośc długo dochodzą o co w tym wszystkim chodzi ! Nagradzanie za dobre zachowanie daje najwięcej w tej nauce ! Można też sobie pomóc w tej nauce "starszym kolegom" - umawiać się na spacerki ( choć jeden dziennie) ze starszym pieskiem aby młody mógł obserwować co starszy robi ! Starszy sie załatwi -dostaje nagrodę - młody tylko obserwóje -młody zrobi sisi - dostaje nagrode i pieszczoty ! Wielu pieskom to też bardzo pomogło w nauce !! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 |
Raczkowanie
|
Mam dwa pieski w domu i musze Wam powiedziec ze co zrobi duza, robi i mala
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
caly czas tak robie, chwale caluje na podworku i mala widzi ze dobrze zrobila ale problem z tym, ze mimo wszystko zalatwia sie tez w domu... ale mysle ze jest tak madra dziewczynka ze w mig zalapie i zeby tylko nie padalo bo znow beda problemy ze spacerami...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
BAN stały
|
Jak po powrocie z dworku zrobi siku skrzycz ja głośno i wyżuć z pokoju w ktorym zamierzasz siedzieć - niech zrozumie że za to sisi jesteś na nia obrażona !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
jejku a myslisz ze sie nie obrazi? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#799 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie jest możliwe aby pies nie znający umiaru w zachowaniu zlał Wam całe mieszkanie, Wasze łużko aby gniło, aby zjadał Wam meble, gryzł Was i innych domowników ! Nie twierdze że to już robi ale nienauczony piesek własciwego zachowania tak może się zachowywać. Trzeba juz go uczyć aby miał czas na pojęcie o czym w tym wszystkim chodzi ! AAAaaaa , a jak sie obrazi to znak że coś już kuma i należy jego postrzeganie pokierować własciwym tropem. Wbrew pozorom pieski dużo rozumieją a jak sie do nich dużo mówi pokazując o co nam chodzi , rozumieją jeszcze więcej -- widze to po swoich pannach i opowieściach znajomych ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#800 |
Raczkowanie
|
musze Ci powiedziec ze Paris jest bardzo madra sunia, ma 4 miesiace ale bardzo duzo juz rozumie.. mam 9 letniego rotweilera, jest tak grzeczna i tak posluszna - jak nie rotweiler, zna setki sztuczek i rozumie wszystko co sie do niej mowi, jest swietnym psem obronnym ale tez znakomitym kompanem na wycieczki i do zabaw, wychowalam ja twarda reka ... a kurcze tej malej zal mi troche tak tresowac bo to taka kruszynka, najchetniej to bym ja tylko tulila i sie z nia bawila
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja swoich nie bije ale za przewinienie skrzycze i odizolowuje do osobnego pomieszczenia . W pokojugdzie siedze specjalnie głośno się zachowuje , wołam inne pieski , mówie do nich nawet je pieszcze aby ten co siedzi zamkniety słyszał. Psy to zwierzęta stadne- my to jego stado i taka izolacja uczy o wiele więcej niz jakiś klaps którego pies nie bardzo rozumie ! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Raczkowanie
|
Masz racje! No i znowu powtorka z historii... Pod moja nieobecnosc mala nie zrobila ani kropelki siusiu a teraz jak przyszlam z pracy pierwsze co to sie zsiusiala, niestety nie moglam od razu zareagowac bo bylam w innym pomieszczeniu. Straszne !!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Wtajemniczenie
|
Kochana, jak Paris siusia po Twoim powrocie do domu, to może dlatego, że chce Ci pokazać podległość. Mój Diego też czasami tak robi. Chce pokazać, że jest niżej w hierarchii i jest mi posłuszny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#804 |
BAN stały
|
Może to byc taki "sik" z radości ! Ale jak to wyeliminować ?
Może przywitanie niech odbywa sie właśnie na podkładzie do sikania- będzie wtedy dobra okazja do pochwalenia jak sisi wyląduje na podkładzie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 |
Raczkowanie
|
chyba macie racje dziewczyny, bo to siusianie wyglada inaczej nie normalne siusianie... to siusianie to jest doslownie mala kaluza a normalne siusianie to leje sie przez caly pokoj heheh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
Bylam dzisiaj na wystawie psów i bylo kilka BF. Słodziaki!!!!!!!!
Tylko zastanowil mnie jeden fakt - moj pies wazy 13 kg, jest troche wyzszy od tych buldogow, ktore widzialam... ma mniejsza glowe i jest chudszy. I tak sie zaczelam zastanawiac, czy aby jest rasowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#807 |
BAN stały
|
Rodowód !!!!!!!!!!!!!!!
Dlatego tyle o tym piszemy ! Rodowód zapewnia nam rasowośc naszego psa/suki ! Wygląd: karmienie dla mnie to nie jedynie nasypanie suchej karmy do michy ! Są rasy którym to starcza ale nie BF ! BF wymaga pożądnej karmy, gotowanego, nabiału ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Monika, ale mi sie wydaje, ze moj buldog lepiej wyglada od tamtych, bo nie jest upasiony, nie jest kwadratowy, ale ksztaltny mimo, ze niezbyt chudy. Jak hodowca go zobaczyl, to powiedzial, ze buldogi maja rozne wielkosci, sa mniejsze i wieksze i, ze moj jest z tych wyzszych, a jego z tych malutkich.
Mnie nie zalezalo na rodowodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 |
Raczkowanie
|
Czesto spotykam na spacerze taka pare, maja BF ok 1,5 roczku, czarna - taka jak moja, wysoka i szczuplutka i taka energiczna... wyglada przeslicznie, tez nie jest upasiona tak jak inne. Tez mam pieska bez rodowodu i tez chyba bedzie z tych nieupasionych, oby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Zakorzenienie
|
oj wydawal sie upasiony, wzyscy wokolo wołali, "ale kulka" ale teraz widze, ze jak na rocznego buldoga to ma normalna wage, 13kg i wyglada chyba normalnie... na pewno szczuplej niz wszystkie bulwy, jakie widze. no nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.